Tusványos 21: minden folyik
2010. július 11. írta: tempetőfi

Tusványos 21: minden folyik

 
  A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják! Annál is inkább, mert néhány előadónk még nem igazolta teljes bizonyossággal vissza a jelenlétét (ezért most a jelenleg biztosra ígérkezőket soroljuk, és őket sem a teljesség igényével), egyébként is akkor szép a világ, amikor zajlik –Tusványoson pedig menetrendszerűen az utolsó utáni pillanatban változik valami. És ettől olyan izgalmas. Hogy' is szokás mostanában mondani: életszerű.
 
 
  Tusványos az évről-évre megismétlődő teremtésaktus, ami filozófiai képtelenség, de nem ez az egyetlen furcsaság benne. Például Tusványoson sosincs hétfő, ami jól jelzi, hogy idén július 20–25 között is kizökken az idő a hétköznapok körlogikájából.

Így már meg sem lepődhetünk azon, hogy a teremtés nem a „Legyen világosság a fejekben!” csatakiáltással kezdődik, hanem úgy, hogy: „Legyen buli!” Az első nap, kedden tehát, miután mindenki bekeríti sátrát, négy helyszínen hangolódhatunk a tusványosi téridőre. Este a Nagyszínpadon a CSÍK ZENEKAR húzza a talpalávalót, és ha minket kérdeznek, akkor fel kell kötni a gumicsizmát, bizony, a CSÍK ZENEKAR ebben a műfajban az egyik legjobb.

  Csíkország egyébként közel van Tusnádfürdőhöz, Csíkországban az erdők zöldebbek, mint máshol, írta Kányádi Sándor, Csíkországban még a bulizenekar sem szimpla 3+2, kedden a csíkszeredai ROLE olyan fergeteges bulit komponál majd nekünk, amilyent az elmúlt huszonegy évben nem láttunk, pedig ők ősidőktől kezdve igyekeznek kedvünkre tenni. Ki kell mondanunk: a ROLE mostanában felülmúlja korábbi önmagát, és ez így nagyon helyes.

  Este tíztől Tusványoson nem mennek haza a legények, a MISZSZ sátorban Huli Buli lesz, a Design Pont & Kreatív Műhely sátrában Mash-up buli.
A szervezők öregebbje egyikről sem tudja, pontosan micsoda, de a fiatalabbja esküszik arra, hogy mindkettő jó, és az öregebbje első szóra el is hiszi nekik.
Viszont biztos, ami biztos alapon az őstusványosok a Csűrbe húzódnak, ahol DJ Petya keveri a zenét, és ahonnan több mint húsz éve minden este reggel megyünk haza.

Szerda, 2010. július 21. - Nincs ujj a lap alatt!

  A Fősátorban reggel 10 órakor kerül sor az ünnepélyes Megnyitóra. Németh Zsolt (parlamenti államtitkár, Külügyminisztérium, Budapest), Toró T. Tibor (ügyvezető elnök, EMNT, Temesvár), Sándor Krisztina (főszervező, MIT, Kolozsvár), Albert Tibor (polgármester, MPP, Tusnádfürdő) köszöntik a t. ébrenlévő táborozókat, majd rögtön a lovak közé csapunk: 10.30-tól a főtéma az EU és a nemzeti gazdaságok – béklyó vagy kitörési lehetőség a válságból? Akik erre válaszolni fognak: László János (vállalkozó, az EMNT székelyföldi régió elnöke, Székelyudvarhely), Mendelényi Dániel (informatikai megoldások és szolgáltatások terület vezetője, Siemens Zrt.), Becsey Zsolt (államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium), Juhász Jácint (dékán-helyettes, BBTE, Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Kar), Szatmáry Kristóf (elnök, BKIK), mindezt az őstusványosos Mátis Jenő (elnök-vezérigazgató, BGA Mikrohitel Rt., Kolozsvár) moderálja.

   Délután 4 órától a fősátorban a csángóké a terep: „Nem vagyunk árvák…” címmel a tíz éves magyar oktatási program eredményeiről és a a moldvai csángó közösségekben a magyar nyelvű hitélet lehetőségéről beszélget Diószegi László (ügyvezető igazgató, Teleki László Alapítvány), Solomon Adrián (elnök, Moldvai Csángómagyarok Szövetsége), Iancu Laura (költő), Berszán Lajos atya (a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium alapítója), Ferencz Éva (oktatási felelős, MCSMSZ), Sógor Csaba (Európai parlamenti képviselő, ENP). A beszélgetőket Nagy Bercel (titkárságvezető, Nemzetpolitikai államtitkárság, Budapest) óvja attól, nehogy elcsángáljanak.

   Az EMNT – Jakabffy-sátorban déli 1 órától indul az élet. Hegedűs Csilla (műemlékvédelmi tanácsos, Kulturális Minisztérium, Bukarest), Diószegi László (ügyvezető igazgató, Teleki László Alapítvány), Tamási Judit (régészeti felügyelő, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) a Kárpát-medencei kastélyok, várak, műemlék templomok örökségvédelmének kérdéseit problématérképezik fel, idegenvezető Gergely Balázs (történész, az EMNT regionális elnöke). Délután 3-tól az elkobzott levéltárak, könyvtárak, műkincsek nyomába eredünk. A visszaszolgáltatás helyzetéről Nagy Mihály (ügyvezető igazgató, Állami Levéltár), Molnár Lehel (levéltáros, Erdélyi Unitárius Egyház), Sipos Gábor (Erdélyi Református Egyházkerület kolozsvári Gyűjtőlevéltárjának vezetője) osztják meg tapasztalataikat, a helyszínelők vezére Róth András Lajos (történész, a Haáz Rezső múzeum ügyvezető igazgatója). Délután 5-től az új román lusztrációs törvény kérdését Florian Mihalcea (elnök, Temesvár Társaság) és Marius Oprea (történész, IICCR elnöke) világítják át, a nagyítót Toró T. Tibor (ügyvezető elnök, EMNT) tartja.

   A MISZSZ-sátorban is déli 1 órakor startolnak a fiatalok, ekkor a Bálványos Intézet lesz a terítéken. Az alapításról, intézetszervezésről Sándor Krisztina (főszervező, MIT elnök, Kolozsvár), Toró T. Tibor (alapító, EMNT ügyvezető elnök, Temesvár), Szilágyi Zsolt (egyetemi oktató, társelnök, az EMEF kül- és nemzetpolitikai bizottsága), Tárnok Mária (kuratóriumi elnök, Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, Budapest) és Demeter Szilárd (irodavezető, Tőkés László EP-képviselő központi irodája) vallanak, már ha engedi Somogyi Attila (MISZSZ elnök, programszervező). Délután fél 3-kor az ifjak leteszik a garast: Magyar Ifjúsági Konferencia – X év plusz egy. Merre tovább? – kérdezi Saláta Zoltán és Varga Diósi Viola (Vajdaság), Neszméri Csilla (Felvidék), Sándor Krisztina (Erdély), ha csak ülnek kukán, akkor Bardócz Csaba (református lelkész, Ikafalva) összevonja szemöldökét. Délután 4-től a LEADER-program – lehetőség és kihívás témakörben Csáki Rozália (projektvezető, Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely), Már István (Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely) oszlatják a homályt, a ködkürtöt Orbán Árpád (regionális igazgató, Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely) fújja.

   A Commitment-sátor délután 2-től nyitja a cölöpkaput, de akkor rögtön bele a közepébe: az állami magyar egyetem lehetőségének kérdéskörében Hantz Péter (egyetemi tanár, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke, Heidelberg), Tonk Márton (dékán, Sapientia–EMTE, Kolozsvár), Magyari Tivadar (rektor-helyettes, BBTE, Kolozsvár), Hoffmann Rózsa (oktatási államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Budapest) keresik, hogy kinél van az ötödik ász, Csekő Krisztina (főigazgató, Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet) az osztó. Délután négy órakor az infokommunikációs forradalom = személytelen oktatás? – IKT technológia az óvodától az egyetemig programpontban Fauszt Zoltán (Neptun), Pikéthy Árpád (IBM), Halász József (Dabasi TISZK), Bambuk László (Dabasi TISZK), Kocsmár Kornél (Taninform), Ritter Dávid (ELTE Informatikai Igazgatóság), Dr. Kandikó József (rektor, Modern Üzleti Tudományok Főiskola, Székelyudvarhely) írják a szoftvert, rendszergazda Kerékgyártó Sándor.

   A Corvina-sátor idén színesebb kínálattal rukkol elő: délután 2-kor alapkérdést feszegetnek: Nyelvi jogaink. Ha vannak, miért nincsenek? Szigeti Enikő (ügyvezető igazgató, Civil Elkötelezettség Mozgalom, Marosvásárhely), Batizán Emese (programfelelős, CEMO), Horváth István (egyetemi tanár, BBTE), Cúth Csaba (elnök, Anyanyelvünkért Polgári Társulás, Komárom) jogosultak válaszolni Balogh Levente (újságíró, Krónika) kérdéseire. A sport sem marad el az idén, délután 4 órától Gyulay Zsolt kajakozóval, kétszeres olimpiai bajnokkal beszélgethetünk, ha engedélyezi Toró Tamás (elnök, EMNT Országos Sportbizottság).

   A partnersátraink kínálatából épp csak jelzésértékűen: a Sapientia-sátorban délután 4-től Aáry-Tamás Lajos, Magyarország oktatási ombudsmanja, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem szociológus szakos hallgatói az Iskolai veszélyek címmel számolnak be a vonatkozó kutatásaik eredményeiről. A PKE sátrában Cserey Csaba interaktív ütőshangszer koncertjét mi is megnézzük. Idén teljes fegyverzetben érkezik az Erdélyi Magyar Írók Ligája, az E-MIL, a Csűr teraszán délután 4-től órától Mandics György Manipulált forradalom című könyvét, míg este 7-től Molnár Vilmos Postakocsi c. verseskönyvét és Lakatos Mihály Bolhaszerenád c. verseskönyvét mutatják be, Házigazda Orbán János Dénes, az E-MIL elnöke. B. Nagy Veronika folytatja beszélgetőműsorait az RTV Képzelt kávéházában. Idén először külön sátorral jelentkezik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetsége. Szépérzékünk fejlesztéséért a Design Pont & Kreatív Műhely a felelős. Ám azért, hogy ne haljunk meg hülyén, az Élő Erdély Egyesület vállalta a missziót – szerdán Orbán Balázs munkásságáról lesz szó a tusványosi kismindentudás kisegyetemén. A Keskeny út-sátorban megpihenhet a vándor, ingyen és bérmentve ápolják a lelkét, ahogy igaz keresztényekhez illik. A Zöld Sátort a Zöld Erdély Egyesület és a Zöld Székely Egyesület működtetik, ahogy ismerjük őket, a környezettudatosságot nem tartják viccnek.  Az elmúlt évek sikersátra a Vinum Primatis Borsátor, pedig a borkóstolás és borvásár épphogy nem a vedelésről szól. 

   A Csűrben este kezdődik az Erdélyi filmek napja, rendező Lakatos Róbert. A rekeszizmok megmozgatásaként szerdán Felméri Péteren nevetünk, és ezért ő nem sértődik meg, hiszen ez a dolga.

   Nem maradhatnak el a bulik sem: a MISZSZ-sátorban este 10 órától DJ Hunay csavarja a bakelitet, a Design Pont & Kreatív Műhely sátrában mash-up party lesz, a Csűrben DJ Golyó lökéshullámokkal kavarja a népmasszát. És most dobpergés, vagy dobszóló, attól függően, hogyan állnak be a fiúk: este 8-tól a BIKINI csap a húrok közé, őket a MAGASHEGYI UNDERGROUND követi, Bocskor Bíborka ismét hazatért.

Csütörtök, 2010. július 22. - A kártya vár?

   Sokáig gondolkodtunk azon, hogy a csütörtöki napnak mottóként azt adjuk: Bankot ütünk, de ennek mostanában egészen más az akusztikája. Pedig csütörtökön Tusványoson eldördül a nehéztüzérség.

   A Fősátorban délelőtt 10-től a csillagok mai állása szerint a nemzetpolitikai rendszerváltásról beszélget Tőkés László, (elnök, EMNT), Ágoston András (elnök, VMDP), Brenzovics László (alelnök, Kárpátalja Megyei Tanács), Kovács Miklós (elnök, KMKSZ), Markó Béla (elnök, RMDSZ), Pásztor István (elnök, VMSZ), Izsák Balázs (elnök, SZNT), Jakab Sándor (elnök, HMDK), tiszteletbeli meghívott Semjén Zsolt (miniszterelnök-helyettes, Budapest), és akinek mindenkihez lesz egy-két jó szava: Répás Zsuzsanna (államtitkár-helyettes, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Budapest).

  Délután 4-től a nemzettudat és lelkiállapot témáját járja körül Czakó Gábor (író), Böjte Csaba (lelkipásztor, Déva), Szőcs Géza (államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma), a cél: Trianon gyógyítása. Lélekkalauz: Gazsó L. Ferenc (újságíró). Koraeste, 6 órától „örökzöld” téma: a verespataki állóháborúban Tőkés László (európai parlamenti képviselő) és Remus Cernea (elnök, Romániai Zöld Párt) fedik fel hadállásaikat, haditechnikus Kovács Zoltán Csongor (elnök, Zöld Erdély Egyesület).

   Az EMNT – Jakabffy sátorban déli 1 órakor talk-show: Hol van a Kárpát-medencei közszolgálati televízió és rádió? Na, hol? Erre keresi a választ Boros Zoltán (médiaszakember, Bukarest), Szalai Annamária (az ORTT tagja), Bodzsoni István (újságíró, elnök, Sodalitas Alapítvány, Vajdaság), Maksay Ágnes (szerkesztő – rendező, Kolozsvár), Both Enikő (igazgató, Pátria Rádió, Pozsony). Moderátor: Koncz Attila (Duna Tv). Ugyanitt Tusványos és a magyar nemzetpolitika nagy veszteségét pótoljuk egy picit, délután 3-tól bemutatják Lőrincz Csaba: A mérték – Egybegyűjtött írások tőle és róla című könyvet. Lőrincz Csabát megidézik: Zelei Miklós, Filep Tamás Gusztáv, Borsi-Kálmán Béla (a könyv szerkesztői). Délután 5-től politlógnak a szeren ifj. Toró Tibor (politológus, egyetemi oktató, Sapientia EMTE), Székely István (elnök, Jakabffy Elemér Alapítvány), Szász Alpár Zoltán (egyetemi tanár, BBTE), Bakk Miklós (egyetemi oktató, BBTE, az EMEF Autonómia Bizottságának tagja), Orbán Balázs (politológus, önkormányzati képviselő, ügyvezető elnök MPP), az a nagy bajuk, Hogyan tovább erdélyi magyar politika? Gondolatrendér: Bognár Zoltán (politológus, BBTE).

   A MISZSZ sátorban déli 1-től a Pro Minoritate lapbemutatója kezdődik, a legfrissebb szám témája: A romániai magyar közösség – etnikai társadalom. Ennek kapcsán gondolatfut Kiss Tamás (szociológus, Nemzeti Kisebbségkutató intézet), Bognár Zoltán (politológus, BBTE), a startpisztoly Kósa András László (főszerkesztő, Pro Minoritate) kezében lesz. Délután fél 3-tól ismét az Ifjúsági támogatáspolitikák Budapesten és Bukarestben témakörben húz lapot Soltész Miklós (államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Budapest), Széll Lőrincz (alelnök, Országos Ifjúsági Hatóság, Bukarest), Bodor László (ifjúsági szaktestületi elnök, Communitas Alapítvány, Kolozsvár), Ulicsák Szilárd (Szülőföld Alap Iroda, Budapest), Tibád Zoltán (igazgató, Eurotrans Alapítvány, Kolozsvár), osztó Somogyi Attila (elnök, MISZSZ, Temesvár). Délután 4-től nem a győzelem jelét mutatják: Gazdasági válság V vagy W?, ez itt a kérdés, Geréb László (MÜTF igazgatója, Székelyudvarhely) Jakab Attila (önkormányzati képviselő, Zöld Párt, Székelyudvarhely) kérdésére tisztázza, hogy a W nem autómárkát jelöl.

   A Commitment-sátorban délután 2-től napirenden a Kárpát-medencei magyar oktatás. Akik felelnek: Kötő József (parlamenti képviselő, az Oktatási Bizottság tagja, Bukarest), Orosz Ildikó (elnök, Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség), János-Szatmári Szabolcs (rektor, Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad), Csete Örs (igazgató, Apáczai Közalapítvány), Andrási Benedek (oktatási előadótanácsos, Erdélyi Unitárius Egyház), osztályoz Aáry-Tamás Lajos (az oktatási jogok biztosa). Délután 4-től fakadnak az uniós források az oktatásfejlesztésben. A varázsvesszőt Csekő Krisztina (főigazgató, Oktatás Kutató- és Fejlesztő Intézet), Halász D. János (alpolgármester, Debrecen), Gloviczki Zoltán (Nemzeti Erőforrás Minisztériuma), Juhász Jácint (dékánhelyettes, BBTE) tartja, térképész Alföldi Zoltán.

   A további programokból jelzésértékűen: a CORVINA-sátorban délután 2-től Szőke László (újságíró, Magyar Nemzet), Rostás Péter István (főszerkesztő-helyettes, Kolozsvári Rádió), Kristály Lehel (újságíró, Magyar Hírlap) keverik a kártyát, balos és jobbos címkék az erdélyi magyar sajtóban, ez a játék neve, Dénes László (Reggeli Újság, Nagyvárad) adja a bankot. Ha minden összejön, akkor este 6-tól a Kárpát-medencei magyar tudósítók közösségi oldalát mutatja be Bulyáki Attila és Szőcs Géza. A Sapientia-sátorban délután 4-től indul a Laborkukac, a PKE sátrában ifj. Kovács Levente színművész interaktív improvizációs játékát csodálhatjuk.

   Az E-MIL meghívására Bayer Zsolt és Méry Gábor beszélgetnek Nádasdy Borbála grófnővel, továbbá bemutatják Demeter Szilárd Lüdércnyomás c. prózakötetét és L. Simon László A római szekér (Kulturális politika - politikai kultúra) c. kötetét. Most szól a főszerkesztő, hogy minden napról nem lehet nagyregényt írni, pedig de. Aki nem hiszi, kattintson!

   Csak még annyit gyorsan, hogy az urbánusabbja a megszokott bulihelyszíneken lazíthat, a táncpoétikát viszont a táncházban járják, ez is lesz. Persze, csak miután eldalolja az esti mesét a királylányról a HOOLIGANS. És hegyekfiává hangol át a TÜNDÉRGROUND.

Péntek, 2010. július 23.  - Bor, buli, békesség

   A Fősátorban délőtt 10-től állítólag korszakváltásnak lehetünk majd tanúi a magyar-román kapcsolatokban – a 2011-es EU-elnökség fényében. Vagy legalábbis ennek esélyeiről beszél nekünk Németh Zsolt (parlamenti államtitkár, Külügyminisztérium, Magyarország), Eckstein-Kovács Péter (Traian Basescu elnök kisebbségi tanácsosa), Szilágyi Zsolt (egyetemi oktató, EMNT alelnök, társelnök, EMEF kül- és nemzetpolitikai bizottsága), Cătălin Avramescu (egyetemi oktató, államelnöki főtanácsos). A fiúkat Smaranda Enache (társelnök, Pro Európa Liga) tartja kordában, ő mindkét nyelven tökéletesen ért.

   Délután 2 órától viszont ismét a belmagyar vizekre evezünk, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum nyílt ülésén irányadó kérésünk: merre tart a Magyar Összefogás. És most nagyon rosszul venné ki magát, ha lehajóskapitányoznánk az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) részéről Tőkés Lászlót, Toró T. Tibort kineveznénk fedélzetmesternek, míg ellentengernagyként az RMDSZ-től Markó Bélát, szárnyinasként Kelemen Hunort nevesítenénk, mert akkor Bakk Miklós (egyetemi oktató, BBTE, az EMEF Autonómia Bizottságának tagja) micsoda lenne, úszómester? Pedig eléggé benne vagyunk a vízben, adná magát a példa – a flottát viszont nem találjuk mi sem. Délután 4-től a Pro Európa Liga és a Horia Rusu Alapítvány partneri segítségével a közigazgatási reform kapcsán futnak egy kört:: Liviu Radu (egyetemi tanár, BBTE), Vasile Blaga (miniszter, Regionális fejlesztési és lakásügyi minisztérium), Cristian Pirvulescu (politológus, egyetemi oktató, SNSPA).

   Az EMNT – Jakabbfy sátorban lámpást ad a kezünkbe az Úr: déli 1-től az egyházi átvilágítás kapcsán penitenciázik Szabó László (lelkész, Erdélyi Unitárius Egyház), Antal János (külügyi előadótanácsos, KREK), Molnár János (egyháztörténész, Szeged). Módszertan és bizalom, így az alcím, az utóbbit megelőlegezzük Gazda Árpádnak (szabadúszó újságíró), jól gyóntat. Délután 3 órától a lovak közé hajítjuk a gyeplőt: szubszidiaritás és önkormányzatiság a Székelyföldön a téma, mi engedjük, hogy önjáró módon megnyilvánuljanak a székelyföldi megyei jogú városok megyei tanácsi elnökei és polgármesterei: Borboly Csaba (Hargita megye, RMDSZ), Tamás Sándor (Kovászna megye, RMDSZ), Bunta Levente (Székelyudvarhely, RMDSZ), Antal Árpád (Sepsiszentgyörgy, RMDSZ), Rácz Károly (Kézdivásárhely, MPP). Kis ellenféket azért beépít Papp Előd (EMNT alelnök). Délután 5-től viszont a népesedés a Kárpát-medencében az életmatematikai kérdés, Kiss Tamás (szociológus-demográfus, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Kolozsvár), Gyurgyík László (szociológus, Selye János Egyetem, Komárom), Révész Máriusz (országgyűlési képviselő), Kósa Ádám (EP-képviselő, Budapest), Adorjáni Katalin (Életfa Családsegítő Egyesület, Kolozsvár) számolják a résztvevőket.

   A partersátrak programjai közül terjedelmi okok miatt csupán a Biszku-film bemutatóját emelnénk ki (Commitment, este 6), ezt is csak azért, mert egyidőben lesz az E-MIL által szervezett Székely Irodalmi Guruzsmával, alias a Madagaszkár-projekttel. Ez alkalomból sor kerül az Iszkiri a guruzsmás berbécs elől c. székely irodalmi antológia bémutatására. Nyeletlenkednek: Fekete Vince, György Attila, Muszka Sándor, Orbán János Dénes és Sántha Attila, a székely literatúra lófői, gazda: Szőcs Géza. (A további programokról részletesen lehet olvasni itt!) Azért is sietnénk annyira, mert végre leírhatjuk, hogy este, ó, végre nékünk danol RÚZSA MAGDI, utána pedig színre lép HOBO ÉS BANDÁJA.
Mit mondjunk: visszafelé alszunk.

Szombat, 2010. július 24. - Nyílt lapokkal!

   2009-ben szombaton négy ember ült a nagyszínpadon: Tőkés László, Orbán Viktor, Traian Băsescu és Németh Zsolt.

   Nézzük, egy év elteltével mi történt velük:
   Orbán Viktort miniszterelnökké választották.
   Tőkés Lászlót az Európai Parlament alelnökévé választották.
   Traian Băsescut (újra) államfővé választották.
   Németh Zsoltot államtitkárrá nevezték ki.

   Reméljük, ismét eljön Traian Băsescu, Románia elnöke. Az elnöki kabinet visszaigazolta, hogy megkapta a meghívásunkat, és elég nagy az esély arra, hogy elfogadja (ebben az esetben kérjük, hogy az „Autonómia” feliratú lapokat szorongató polgárok rakjanak össze maguknak három mondatot az autonómia lényegéről/mibenlétéről).

   2011 első félévében Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke. Jó esély kínálkozik arra, hogy Közép-Európa Európa közepévé váljon – ezt a témát járja körül Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki mögött több mint kétharmados többség áll, Tőkés László, aki a temesvári forradalom kirobbantása után két évtizeddel erdélyi magyarként az Európai Parlament első romániai alelnöke, Traian Băsescu államelnök, aki Romániában a tényleges hatalom birtokosa, és Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki ezelőtt huszonegy évvel a Bálványosi Szabadegyetemet többedmagával kitalálta.
   Négy politikus, akik közvetlenül befolyásolták és befolyásolhatják sorsunkat – mi választottuk meg őket.
   Mi, magyarországiak és romániaiak, magyarok és románok, akiket valahol valakik európaiakká neveztek át.
   Hogy azzá válunk-e ténylegesen, ezen a négy emberen is múlik.
   Hogy akarjuk-e, az meg rajtunk.

Vasárnap, 2010. július 25. – Kártyavetés

   Vasárnapra a pakolás marad, minden nadrág társat választ.
Elköszönünk a humoristáktól, akik egész héten szórakoztatnak bennünket, csókolomot intünk az E-MIL íróinak, a Képzelt Kávéházban megnézzük a képzelt riportot, és a Keskeny Úton a kijárat felé vesszük az irányt. A Design Pont és Kreatív Műhely fényírással mutatja az utat, a zöldek kiegyenesítik utánunk a fűszálakat.

   Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere felsóhajt, lesz egy éve az ősz hajszálait újraszámolni.

   Mert 2011-re ismét visszajövünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr962142629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.07.12. 18:36:45

Az Isten szerelmére: csak legalább ne Tusványosnak hívnák! Olyan hangzása van, mint a posványnak, Posványos, bivalybasznád, alsómocsolád. Iszonyat, amilyen magyar helységnevek vannak! Habár - habár: Oxford csak nekünk oly előkelő, magyarul: Ökörgázló. Na jól vagyunk....
süti beállítások módosítása