Biszkuim
2010. július 01. írta: tempetőfi

Biszkuim


A kommunizmus kísértete köztünk járt

   Szubjektív utánlövés a Biszku-film nagyváradi bemutatója kapcsán.

  Van egy román vicc, amit minden erdélyi magyar mintha értene. Ștefan cel Mare (III. István, Moldva fejedelme [1433–1504]) csata után megbont egy csomag kekszet, odakínálja katonáinak: Biscuiţi? [olv.: Biszkuic?] Mire a katonák: Biscuim, Măria Ta [olv.: Biszkuim, Möriá Tá]. Lefordítani nem, magyarázni talán lehet a viccet. A keksz románul biscuiţi, ám úgy végződik, mint egy többes szám második személyű ige. Így aztán a kínálást félreértve a katonák szolgai módon kekszelnek. (A biscuim formáját tekintve többes szám első személyű igére hajaz, csak épp értelme nincs.) Erőszakoljuk meg a poént: - Kekszet? [Kekszeltek?], - Kekszelünk, Felség, hahaha.

  A Biszku-film erdélyi vetítései után ez a vicc motoszkált bennem, és nem csak a névziccer miatt. A nagyváradi vetítés előtt fél órával Fruzsiékkal a kolozsvári bemutató utáni megjelent kritikákat próbáltuk megérteni, Szakáts István a Transindexen döngölte a sárga anyafődbe őket, később a Trindexes főredakt and Co. is megszólalt, enyhén fanyalgó kritika jelent meg a Filmtett filmes portálon, a Reflektórium stábjából PAZS érvel a film fontossága mellett. A megjelent sajóbeszámolók inkább a filmet mesélték el (körítéssel együtt, hogyaszongya letiltották stb.).


Tőkés László EP-alelnök, mellette a kávézó tulajdonosa, Mostis Gergő

  Mintha Erdélyben felülről/kívülről néznénk ezt a filmet, a témáját, '56-ot, a kommonizmust, ti főztétek, hát egyétek, de Tamás és Fruzsi ezt elbénázta, felhorgadt bennünk a filmesztéta, akárha Eminem karakterszínészi képességeit boncolgatnánk, ilyen.

  Mert, ugye, ez nem a mi kommunizmusunk, a mi kommunizmusunk román kommunizmus volt, bezzegkommunizmus, a kisebbségi sorsban súly alatt nőtt a pálma, a nem lehet heroizmusa hevített, az erdélyi magyarok indulásból bűntelenek: azt mondjuk, román elnyomás, és ezzel mindent megmagyaráztunk.

Beszélgetés a film készítőivel

   Ezt hívják önbecsapásnak. Majd' kétmillió erdélyi magyar ezt hazudja magának a múltjáról, majd' kétmillió erdélyi magyarnak nincs köze saját múltjához, majd' kétmillió erdélyi magyar 1956-ot határon túli eseménynek tudja, bár büszke rá és érzelmileg megérinti október 23-a, fejében ott a határ. Majd' kétmillió erdélyi magyart sikerrel gyúrt át romániaivá a mi kommunizmusunk.

   Nem igazán beszélünk arról, hogy az 1956 Romániában is következményekkel járt, többek között 1959-ben a Bolyai Tudományegyetemet emiatt sikerült megszüntetni. De hát azt is a románok csinálták, Ion Iliescu elvtárs vezényelte le, akit fél évszázaddal később az erdélyi magyarok nem elhanyagolható része megválasztott, legyen a demokratikus állam feje, hadd büdösödjön a szép, új világ. Már megint kekszeltünk ezerrel.

   Mi, erdélyi magyarok mind egy szálig hősök vagyunk, még a román forradalmat is magyar csinálta, mi, erdélyi magyarok nem szeretünk azzal foglalkozni, hogy a koma besúgó volt, feldobott az üzemi szekusnál, mi, erdélyi magyarok betapasztjuk a szemünk, fülünk, ha szent teheneinkről kiderül, hogy az állambiztonságnak daloltak, vagy hogy a papjaink rólunk és egymásról jelentettek, mi, erdélyi magyarok nem építettük az aranykorszakot (vagy ha igen, akkor politikai fogolyként), nem vettünk részt tevőlegesen a diktatúra fenntartásában, nekünk a romániai magyar párttitkárhoz, a néptanács magyar elnökéhez, a magyar agitproposhoz, a magyar újságíróhoz, a magyar belügyishez, a magyar funkcionáriushoz semmi, de semmi közünk, és mivel ő a szomszédunk a mai napig, ezért neki sincs köze akkori magához. Az erdélyi magyarság számára saját történelme Trianontól 1989-ig (kisebb megszakítással, de az magyar világ volt) gyakorlatilag vakfolt. Számunkra Trianon óta eddig minden hatalom idegen hatalom volt, mi mást tehettünk, kekszeltünk.


Fruzsi kérdésére Tőkés válaszol, Turul főredaktor rögzít

  Legendáriummal helyettesítjük a történelmet, mert ha saját történeteinkből kellene összerakni a közelmúltat, alighanem elmaradna a katarzis. A Biszku-film azért nem élt annyira Erdélyben, mert mi nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy a gonosz banális, melegítőben viszi le a szemetet, a mi gonoszunk gonoszgonosz, ráadásul román is, aki ősi szent földünkön bocskorával tapossa szét templomainkat és iskoláinkat, a mi gonoszunk, valljuk be, hasonlít egy B kategóriás vámpírra, a mi gonoszunkban még csak tragikum sem rejlik, a tragikumot mi hordozzuk, magyarnak megmaradni, ez a mi érdemünk, mi, erdélyi magyarok tragikus és büszke magyarok vagyunk, Tündérország lakói, mi nem kötünk különalkut az ördöggel.

  Dehogynem.

  Ha jön a vezér, kekszelünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr802121583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2010.07.01. 11:27:59

Amúgy mennyire volt román Biszku?

Láttam már Biscu-nak is irva, de ez valami gyalázkodás is lehet, mint Demszkij.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 11:31:31

szakáts istván szerelmes béla bácsiba. mással kapcsolatban már leírtátok, ne szégyenlősködjetek, legyetek tökösek, írjátok le

ja, hogy egy htm-ral kapcsolatban ilyeneket leírni kínos, hiszen egy htm jónak születik, _mert_ htm

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 11:38:23

egyébként meg tényleg ne értem, a faszért nem lehet letölteni ezt a szart.

Zetek 2010.07.01. 11:44:50

A néphadseregnél a kekszelni igét valóban használták szellentés értelemben.

tempetőfi 2010.07.01. 11:45:39

@mavo: Szakáts István nem szerelmes Béla bácsiba, Szakit egyáltalán nem érdekli Béla bácsi, ő szakmázik. És ez zavar engem, bár nem tudom, miért.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 11:56:08

@tempetőfi:

de, szerelmes. az ugye úgy van, hogy "Mihancsik Zsófiról pedig kiderült, hogy szerelmes Béla bácsiba", mert le merészelte írni, hogy ennek a köcsög kommernak vannak jogai.

több egyéb hülyeség között szakáts is leírta, hogy a büdös kommernak vannak jogai.

ergo szakáts is szerelmes a vén bűnösbe. mi ebben a nehéz?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.07.01. 11:57:10

@Tompika
"Majd' kétmillió erdélyi magyar ezt hazudja magának a múltjáról, majd' kétmillió erdélyi magyarnak nincs köze saját múltjához, majd' kétmillió erdélyi magyar 1956-ot határon túli eseménynek tudja, bár büszke rá és érzelmileg megérinti október 23-a, fejében ott a határ. Majd' kétmillió erdélyi magyart sikerrel gyúrt át romániaivá a mi kommunizmusunk."

Beszélj a saját nevedben F-A-S-Z-I-K-Á-M.
(a címben szereplő "szubjektív" nem mentesít semmi alól)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 12:04:20

egyébként meg jól tudom, hogy a film végén pozsgay fődemokrata soha nem főkomcsi szakért független?

tempetőfi 2010.07.01. 12:04:43

@mavo: A két illető pozíciójában, honnan beszélnek, van a lényeges különbség.
@Talon Karrde: Ha nem tudsz értelmesen és indulatmentesen hozzászólni, ne töltsd itt a helyet, légy tekintettel a többi olvasóra.

Anyam 2010.07.01. 12:06:22

jó azért az a vicc...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 12:09:33

@tempetőfi:

léccilécci, magyarázd meg nekem. léccilécci.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 12:11:19

@tempetőfi:

előre szólok, nekem kedvenc témám, amikor a kétszer kettő igazságának legfőbb attribútuma, hogy ki mondja

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.07.01. 12:12:03

@tempetőfi: Ha probléma van az értelmezőképességeddel, akkor lécci olvasd el még egyszer mit írtam.
A többi olvasó nem beszél hülyeségeket.

tempetőfi 2010.07.01. 12:20:37

@mavo: Ahogy én látom: Mihancsik kb. azt műveli, amit a nyugat-európai balos képviselők: egy védhetetlen múltat védelmez (mondja Schöpflin György). Szakáts szakmázik, alapjáraton nem Biszku személyiségi jogaival van baja (bár ez is benne van a szövegében), hanem a filmmel mint filmmel.
Egyébként teoretice: amennyiben létezik abszolút igazság (pl. a 2x2=4 ilyen), akkor valóban független attól, hogy ki mondja ki. Bár ebben az esetben is: például ha egy őrült bizonygatja, hogy a föld kerek, mert egy biliárdgolyó van a zsebében, és innen kapcsol erre a zsolozsmára, akkor, ugye, már megint több kérdés vetődik fel.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 12:32:07

@tempetőfi:

védhetetlen múltat védelmez????

ne haragudj, de olvastam mihancsik szerelmes cikkét. nem védi biszku múltját, nem ír olyat, hogy hát a biszku az nem bűnös, nem ír olyat, hogy a komcsi hóhérok jók lettek volna, mindösszesen annyit, hogy a büdös komcsigecinek is vannak jogai.

szakátsnak a filmmel IS van baja, ugyanakkor leírja azt is, amit mihancsik is hogy a büdös komcsigecinek is vannak jogai.

csak ezek szerint ez mihancsiktól a a védhetetlen múlt mentése, míg szakátstól ... nem tudom, ezt majd megírod t, nekem ehhez kevés a fantáziám.

na, megyek tájföldre nyóc éves pinát baszni

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 12:33:02

@mavo:

pardon, nyócéves fiúsegget. legyünk vonalasak, ha már.

Biszku Béla 2010.07.01. 12:51:52

Csírák!

Rohadtul elegem van belőletek! Ti még egy gondolat sem voltatok, amikor én már űztem az ipart! A sarkamig sem értek, nem is fogtok soha!

Úgyhogy le lehet zizzenni a nevemről. (Persze a hatalmas ingyenreklámot azért kösz. Egy potemaxon élő magamfajta öregrókának bizsergető és nemvárt merevedés az ilyesmi.)

Üdv,
Béla Bátyátok

Gandalf Garaboncias 2010.07.01. 12:52:01

Mihancsik cikke össze sem vethető Szakátséval, ne vicceljünk már!
Ezzel az erővel a jobboldali sajtóban lévő dicséreteket is azonos kategóriába sorolhatnánk, mert ők is mellékesen megemlítették, hogy nem volt etikus eljárás csellel szóra bírni Biszkut...

Amúgy ez a bejegyzés nem is a Biszku-filmről szólt.

Biszku Béla 2010.07.01. 13:01:26

Most lemegyek a telekre, mert a tetves macskák megint kizabálták a muskátlit az ablak alól (persze megint nekem, az öregnek kell rendet tenni), de mire visszaérek, sűrűn nézzetek magatokba álljatok rá pozitív üzenetekre, különben 50 rubeles vörös vihart támasztok a szájbertérben!

Béla bácsi

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:04:39

@Pisti, az aragorn:

na, akkor idézzünk a szerzőtől magától, ha már:

"Jelen sorok szerzője szégyelli, hogy a film végén azzal az érzéssel maradt, hogy a tömeggyilkos Biszku Béla egy fasza fiú, aki egy önmaga számára koherens világképre dekantálta az általa megélteket, és aki a maga 89 éve dacára, józan, magas belső koherenciájú diskurzusával feltörölte a padlót azzal a két, érvelni is képtelen fiatallal, aki a film végére immár erőtlenül hányta a szemére, hogy de igazán bocsánatot kérhetett volna a magyar nemzettől (és ezt még be is vágták, hehe). Emellett, jelen sorok szerzője úgy érezte, sokkal inkább a szerzők kéne bocsánatot kérjenek a forgatás hetei során lebélabácsizott Biszkutól, akinek (a film elkészítése céljából) úgy férkőztek a bizalmába, hogy előre megfontolt szándékkal átbaszták. Összesítve, jelen sorok szerzője úgy érezte, ez a film pont fordítva sült el, mint szeretett volna, és szégyellte, hogy nem érti, miért… ezért elhatározta, hogy utánagondol. "

mihancsik, ha csak gondolni próbálna ilyenre - hörögve szedné ízekre a mandiner törzsközönsége. a rohadt komcsi kurvát

Gandalf Garaboncias 2010.07.01. 13:19:04

@mavo: "mihancsik, ha csak gondolni próbálna ilyenre - hörögve szedné ízekre a mandiner törzsközönsége. a rohadt komcsi kurvát"

Nyilván, de Mihancsik nem erről írt.
Az egyetlen közös pont, hogy mindkét cikkíró etikátlannak tartja a becserkészés módját, de ennyi, itt véget is értek a párhuzamok.

tempetőfi 2010.07.01. 13:19:29

@mavo: Ha hozzászólhatok: "józan, magas belső koherenciájú diskurzusával" - ebből nekem a józan szó üti a fülemet. Hiszen magas belső koherenciával állíthatom magamról, hogy én vagyok a világlexikon nyolcadik kötete, és ha fellapozol a 47. oldalon, megtalálod az élet értelmére vonatkozó végső választ. De miért "józan" Biszku érvelése? Mert higgadtan ragaszkodik egy olyan narratívához, ami ellen az elmúlt húsz év beszél(ne)?
A dialógusképtelenség eleve bele volt kódolva a filmbe (nem azonosak a premisszáik), tehát a fiataloknak nem meggyőzni kellett Biszkut. Hanem rámutatni, vagy felmutatni a narratívája tarthatatlanságát. Nem a racionális érvelést kell számonkérni tehát - szerintem - (erre ott a példa a "népképviselet" értelmezése körüli vita), hanem az "erősebb kutya" logikáját kell kikezdeni. Biszku a győztes pozíciójából látja az eseményeket, ő írná a történelmet.
Hát nem az. (Jellemző, hogy a szülőfalus hakni természetellenességét nem érzékeli.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:25:51

@Pisti, az aragorn:

mihancsik konkrétan leginkább ezen háborgott, ami miatt megkapta, hogy szerelmes a vén komcsiba. szakáts nem csak ezt írta, de finoman szólva hangsúlyosan foglalkozik vele.

ezért mertem írni, hogy ő is szerelmes a büdös komcsiba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:28:48

@tempetőfi:

nem láttam a filmet, és nem olvasok szakáts gondolataiban.

elnézést kérek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:32:39

@tempetőfi:

(egyébként pedig, ha jól érzem, az a bajod, hogy úgy gondolod, ha másnak más posztulátumai vannak, az nem gondolkodhat logikusan. holott de.)

Gandalf Garaboncias 2010.07.01. 13:35:16

@mavo:
Mihancsik alapvetően semmi másról nem írt, csak arról, hogy jaj, hát nem vették figyelembe Biszku jogait. Szakáts ehhez képest foglalkozik emellett a filmmel, a háttérrel, a bemutatóval, meg az egész jelenséggel úgy általában. És képes Mihancsikénál jóval árnyaltabb képet adni egy tágabb kontextusban. Még ha nem is kell mindenben egyet érteni vele, jóval korrektebb és alaposabb.

Ráadásul Mihancsik csúsztatott is: úgy állította be az egészet, mintha az egész film csellel készült volna, holott csak Biszku megközelítéséhez kellett a csel, és a tényleges interjú a leleplezés után történt. És persze Mihancsik arról sem ír, hogy az interjú után Biszku írásba adta, hogy hozzájárul a film bemutatásához.

tempetőfi 2010.07.01. 13:37:53

@mavo: Épp azt próbáltam érzékeltetni, hogy még egy őrült is gondolkodhat logikusan (a maga világán belül).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 13:53:55

@Pisti, az aragorn:

na, kezdjük előlről.

mihancsik nagyjából csak arról írt, hogy biszku jogai. amiben egyébként tök mellesleg igaza van, a büdös kommernek vannak mindenféle jogai, még ha ez jaj, de csúnya dolog is. nincs olyan, hogy a büdös komcsikat találomra oldalba lehet hugyozni, vagy elvenni a házukat, mert csak. tehát valóban úgynevezett jogaik vannak.

konklúzió: mihancsik szerelmes a vén komcsiba

szakáts valóban nem csak ezzel foglalkozik, de ezzel is. le merészeli írni, hogy a vén köcsögnek vannak jogai, és azt is, hogy a mandiner hős filmforgatói átbaszták a vén faszt, mint szart a palánkon.

a formális logika szabályai szerint tehát szakáts is szerelmes a vén kommerbe.

Gandalf Garaboncias 2010.07.01. 14:05:02

@mavo: És azt nem gondolod, hogy Mihancsik egész Galamusos munkássága hozzájárult plusz premisszaként a mostani csúsztatós cikke ilyesforma megítéléséhez? Vagy esetleg az, ahogyan fogalmazott (nem mindegy, milyen stílusban emelünk szót a csel ellen)?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 14:07:49

@Pisti, az aragorn:

ühüm.

má megint kezdek összezavarodni. ha mihancsik aszondja, hogy kétszer kettő az négy, akkor az a múltja miatt hazugság, ellenben pozsgai elvtárs jó elvtárs.

nem értem én ezt, egyre kevésbé értem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 14:10:13

@mavo:

pozsgay elvtárs egyébként 1950 óta A Párt tagja volt. 40 év párttagság azért az nem megvetendő.

Gandalf Garaboncias 2010.07.01. 14:35:02

Kihagyja a többi premisszát, mavo, ezért nem érti.

Hol beszéltem én Pozsgayról? (Bár tudnék, mert személyesen ismerem.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 14:46:43

@Pisti, az aragorn:

"Hol beszéltem én Pozsgayról?"

nekem azt csiripelték a verebek, hogy a film végén független megmond a Jó Elvtárs is

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 15:43:57

@Pisti, az aragorn:

szerintem is klassz.

nem láttam a filmet, és baromira nem tudom letölteni sehonnan, de annak lehet azért egy bája, amikor egy régi elvtárs beszél egy régi elvtársról

gyaloghartur 2010.07.01. 15:59:58

Szakáts István lesajnál az aktuális-intellektuális helyzet csúcsáról: ócsárol, ahajt Mucsáról...

tempetőfi 2010.07.01. 18:28:59

Szakáts István egy kommentért nem regisztrált ide, inkább elküldte nekem mélben a hozzászólását, íme:
"Arról, hogy nem tetszik neked a "józan" szó: ha megpróbálom maganban levezetni a szó használatát, akkor a józant mint a sulyok el nem elvetést értem. Biszku a filmben nem hőbörög, nem merészkedik ki az ugródeszka szélére. Ezzel ellentétben például itt csucsuka.blog.hu/2007/10/30/biszku_bela_nyilt_levele_a_csucsuka_blog egész más a hangja.

A tisztesség kedvéért: zavarban vagyok, és szégyellem is kicsit (ezt le is írtam a transindexes szövegben), amiért nem tudok eléggé empatizálni '56-al. Megírtam PAZSnak is: a sonkás tojás ügyében a tyúk implikált, a disznó elkötelezett - én meg ebben a helyzetben télleng csak egy nyomorú tyúk vagyok. Pont emiatt nagyon szeretem és magamra érvényesnek érzem a szövegednek ezt a passzusát "Mintha Erdélyben felülről/kívülről néznénk ezt a filmet, a témáját, '56-ot… bár büszke rá és érzelmileg megérinti október 23-a, fejében ott a határ." Igen, pont ez van velem is.

Ezek a korlátaim. Ugyanakkor pont ezek a korlátok segítették elő, hogy szakmai oldalról precízebben (kevésbé emotívan) vehessem szemügyre a filmet. A top ebben a műfajban az én szempontomból pedig a Frost-Nixon interjú. OK, Tamás és Fruzsi nem David Frost. Biszku nem Nixon. De ahhoz képest, hogy Frost "full frontal" és felkészülten ment neki Nixonnak, Tami és Fruzsi átbaszósdija és tárgyi felkészületlensége dicstelen.

Emellett: ha a szerzők vágáskor alázattal, és még idejében belátják, hogy nem áll jól a szénájuk, hogy az öreg überelte őket, és megérzik, hogy a nép nem fogja megtapsolni a kibaszósdit, fordíthattak volna a film diskurzusán: milyen szép és milyen mélyen emberi lett volna, ha pölö Fruzsi beül a kamera elé (mint a film elején a gúgeles szkeccsben) és aszongya:
"Frusztrál, hogy leradíroztak a pályáról. Frusztrál, hogy ez a geci kommunista hóhér a végén még képes volt egy könyvet is dedikálni nekem, mint hatalmi pozíciója sanzsé bizonyítékát. Az ő keze bezzeg nem reszketett, mikor dedikált, de az enyém igen, mikor átvettem a könyvet. Léjm is volt, hogy átvettem, jaj, most már bánom… de az agyam egyszerűen leállt, mikor a Biszku Constrictor rámemelte kélgyó tekintetét". Stb.

Még megjátszhatták volna, hogy a film nehéz szülés volt. Hogy vitatkoztak a módszer etikusságán. Hogy nem értettek egyet. Hogy hánykolódtak álmukban. Hogy megviselte őket az "Ördöggel" való találkozás. Hogy összevesztek vágáskor. Hogy összetört a kicsi szívük, mert a téma meghaladta őket, és ezt ők belátják.

Na és akkor és így a film úgy sült volna el, hogy imádtam volna. És szívembe fogadtam volna a kicsi Tamikát és a kicsi Fruzsikát, az én két kicsi elbukott, ámde íme, őszinte Dávidjelöltemet, és csúnyákat gondoltam volna Biszkuról, aki, a büdös skorpió, lám lám, még aszaltan is milyen veszélyes. Csakhogy a szerzők überkedő és nagyképű hozzáállása nekem a hibáikat szökteti a szemembe. Ez van, folks.

i"

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.01. 18:52:17

szakátsnak sok dologban van igaza. persze azokat már elmondtuk itten.

Alfőmérnök 2010.07.01. 20:52:46

@tempetőfi: Szakáts tudhatná (szerintem tuggya is), hogy egy regisztráció csak pár percet vesz igénybe.

jan 2010.07.01. 21:19:08

@tempetőfi: érdekes, hogy Szakáts a Tamást úgy becézi hogy Tamika (az elterjedtebb Tomika helyett). ez valami transzilvanizmus (Erdélyre jellemző nyelvjárási sajátosság) lenne?

jan 2010.07.01. 21:21:00

@tempetőfi: ja, és valaki szóljon Szakátsnak, hogy a Csucsuka-blogon lévő levél egy (elismerem, mesteri) paródia, nem Biszku írta, hanem Csucsuka maga.

tempetőfi 2010.07.01. 22:35:52

@Alfőmérnök: Van így az ember, hogy nem akar.
@jan: Nem az. És tudja.

Bell & Sebastian 2010.07.01. 23:41:01

Idáig Wittner Mária találta fején a szöget. Ennek a fajtának nem prémium-nyugdíjból, hanem a Vörös Segélyből kellene eltartania magát.

Kár, hogy a mandíneres főszerk. elég haloványan védte ezt a -teljesen logikus- álláspontot a Hír tévén.

Oblomov 2010.07.02. 00:37:54

Jutott eszembe egy másik film, Ember Judité (BBS). Témája szerint a magyar 56-tos elit elrablásáról, és snagovi internálásáról szól. Egyszer nézzétek meg, aztán lehet, h. a kommonizmusra ismertek, és fejben is lebomlik a határ.

is 2010.07.02. 17:09:01

Hat nem veszi a nep, az az istenadta. A szlovakok se vettek a FIDESZ-t. ezek a HTM-ek, haaat... pedig Orban megigerte, hogy szeretet lesz, meg nemzetegyesules. csak ez a nep ne lenne itt a nemzet utjaban.

is 2010.07.02. 17:19:06

@Bell & Sebastian: "Idáig Wittner Mária találta fején a szöget. Ennek a fajtának nem prémium-nyugdíjból, hanem a Vörös Segélyből kellene eltartania magát."

en a szamok embere vagyok: mennyi az a premiumnyugdij, amit kap? most olvastam, hogy osszesen 13 ember kap felmillio forintos nyugdijat, es csak 1500, aki 300 ezer felett kap.

Bell & Sebastian 2010.07.02. 19:33:22

@is:
Ezek szerint nagy óbégatás úgysem lenne.
Az elvtársak havi jövedelmének úgyis csak elenyésző része a nyugdíj, akár még kiterjeszthető is lenne a megvonása egyéb élősködőkre.

(rendőr 38 évesen, 130 ezerrel, mellette még őrző-véd is, közel ennyiért)

Viktus 2010.07.05. 01:44:37

Elég gyenge film sajnos a vén komcsi lemosta a riportereket főleg azt az idegesítően rikácsoló buta szerencsétlen hisztérikát.

1...1 2010.10.23. 12:25:41

offtopic: Demeter úr, most mennyire vezet a FC Partium? Siekrült meggyőzni a bírót? Vigyenek egy szatyor pénzt is, úgy jobban működik. Talán.
süti beállítások módosítása