Kettős állampolgárság – vége a hisztinek
2010. május 27. írta: JClayton

Kettős állampolgárság – vége a hisztinek

  A magyar törvényhozás tegnap rábólintott a kettős állampolgárságra. A szlovák parlament órákkal később cserébe elfogadott egy törvényt, melynek értelmében azok, akik felveszik a magyar állampolgárságot, elveszítik a szlovákot. Ismét kiderült, hogy a felvidéki magyarokat előszeretettel használja túsznak a saját állama, de komolyabb következményei egyik törvénynek sem lesznek. Legalábbis pár hónapig biztosan nem.

Bohóctörvény

  Nehéz a kettős állampolgárság szlovákiai kálváriájáról érintettként írni, mert az embernek a dühtől remeg a keze. Ha egy nap távlatából, józanul átgondoljuk, mi történt, akkor arra jövünk rá, hogy semmi rendkívüli. A magyar parlament elfogadott egy, az európai standardokkal legalábbis látszatra összeegyeztethető törvényt, a kampányoló szlovák pártok pedig fasizmust kiáltottak és gyorsan összetákoltak egy, az európai standardokkal legalábbis látszatra összeegyeztethető ellenintézkedést.

  Egyelőre úgy tűnik, hogy az egész hisztinek két vesztese van: az MKP, amely kissé mintha eltaktikázta volna magát, illetve a józan felvidéki magyar, aki még bízott a szlovák politikusokban. A szlovákiai magyaroknak pedig nem kell tartaniuk semmitől.

  Mit fogadott el a szlovák parlament? Július 17-étől Szlovákia megszünteti a kettős állampolgárság intézményét, azaz automatikusan elveszíti állampolgárságát az, aki egy másik állampolgárságért folyamodik, és azt megkapja. Elvben remekül hangzik, gyakorlatban megvalósíthatatlan. A törvény ráadásul alkotmányossági problémákat is felvet, az ugyanis kimondja: senkit sem lehet akarata ellenére megfosztani szlovák állampolgárságától. Azt sem tudni, miként akarja Szlovákia ellenőrizni, ki kapta meg a magyar papírokat – ugyanis Magyarországnak semmilyen bejelentési kötelezettsége nincs. „Fogatlan, szankciók nélküli, kivitelezhetetlen” – jellemezte a szlovák liberális Sme kommentátora az ellentörvényt.

Szlovák kudarcok

  Érdekes még, s talán nem is jutott el a magyar köztudatba, de Szlovákia a napokban kétszer is látványosan elhasalt a nemzetközi fórumokon a magyar törvénnyel kapcsolatban. A legnagyobb jobboldali párt, az SDKÚ az Európai Néppárttól kérte, hogy ítéljék el Orbánék intézkedéseit: de azt a választ kapták, hogy a szlovák kampány végéig biztosan nem foglalkoznak ezzel a kéréssel. Miroslav Lajčák külügyminiszter Knut Vollebaeket, az EBESZ főképviselőjét sem tudta meggyőzni arról, hogy ítélje el a törvényt. Vollebaek nem állt látványosan a szlovák álláspont mellé, a csalódott Robert Fico „bizonyos mértékben sikertelennek” ítélte a hágai látogatást.

  Részben pont Orbánék nemzetközi sikere miatt jött ki az egész mizériából vesztesen az MKP. A brüsszeli sikertelenségtől frusztrált SDKÚ ugyanis annyira belejött az elhatárolódási hullámba, hogy tegnap még a magyar párttól is elhatárolódott és kizárta a kormányra lépés lehetőségét Csákyékkal. Hogy mennyire gondolták ezt komolyan, a napokban kiderül, és ennek a lépésnek igenis, súlyos következményei lehetnek.

  A kettős állampolgársággal kapcsolatos jogi problémákat valószínűleg egy látványos próbaper, vagy akár a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság állásfoglalása oldja majd meg véglegesen, de erre hónapokat, vagy éveket kell várni.

Hogyan tovább?

  Most, hogy a sárdobálás első szakasza lecsengett, a magyar közvéleménynek egy dolgot kell tudatosítania: a kettős állampolgárság intézménye nem oldja meg egy csapásra a határon túli magyarok problémáját. A felvidéki magyarok sem fognak ezrével magyar állampolgárságot kérni, de valójában nem is erre vágynak. A szimbolikus kinyilatkoztatások idejének vége, amire a határon túli közösségeknek igazán szüksége van, az egy gazdaságilag erős, az érdekeit érvényesíteni tudó Magyarország. Ehhez pedig nem egy-két törvény kell, hanem hosszú évek kemény munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr502034698

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európai egyesült állatok 2010.05.27. 21:15:38

„Óvtam az államokat attól, hogy pusztán etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási kötelékek alapján állampolgárságot adjanak, és azt szorgalmaztam, hogy a maguk teljességében mérlegeljék az állampolgárság megadásának következményeit. Különösen iga…

Trackback: Kettős állampolgárság: kevés! 2010.05.27. 17:24:56

    Azt hiszem, nem képezheti vita tárgyát, hogy a kettős állampolgárság megadása a szimbolikus jelentőségén túlmutatóan is jó és helyes gesztus volt, amivel régi, és 2004 óta igencsak fájó tartozását egyenlítette ki az anyaország az elcsato...

Trackback: Mit kezdjünk Szlovákiával? 2010.05.27. 09:23:08

Hosszú távon az egyetlen sikeres külpolitikai stratégia az, ha okosabbak, jobbak és gazdagabbak vagyunk, mint mások. Robert Fico ismét elemében van. Martonyi János pozsonyi látogatása után a szlovák kormányfő kijelentette, „ha a (kettős állampo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.05.27. 08:59:07

Most akkor hogyan fog alakulni a Híd meg az MKP között a szavazatok megoszlása? Egyáltalán bejut vmelyik?

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.05.27. 09:01:16

"Azt sem tudni, miként akarja Szlovákia ellenőrizni, ki kapta meg a magyar papírokat – ugyanis Magyarországnak semmilyen bejelentési kötelezettsége nincs."

Azért én olyat el tudok képzelni, hogy valami kamu indokkal házkutatást tartanak magyar településeken, és jól kipicsázzák azt, akinél magyar útlevelet találnak.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.05.27. 09:02:02

Óvatos becslések szerint a szavazatok megoszlását az MKP és a Híd között számottevően nem befolyásolta ez az intermezzo.
Egyértelmű meglepetés lenne, ha egyetlen magyar párt se jutna be a parlamentbe, az erősebb pártnak pedig az MKP-t szokás megjelölni.

Zetek 2010.05.27. 09:05:14

@Pallos Levente: Mindenkinél? Ne viccelj!
De igen hasznos volt ezt hozzátenni: "a magyar közvéleménynek egy dolgot kell tudatosítania: a kettős állampolgárság intézménye nem oldja meg egy csapásra a határon túli magyarok problémáját." Komolyan? Én ezt nem hittem volna.

Viktus 2010.05.27. 09:09:12

Autonómia segítheti hosszútávon a határontúli magyarság megmaradását, de a környező országok messze járnak még Európától hiába is vagyunk egy unióban.
A kettősállampolgárság egy régi adósság törlesztése egy szép szimbólum.

Netuddki. 2010.05.27. 09:26:24

"Azt sem tudni, miként akarja Szlovákia ellenőrizni, ki kapta meg a magyar papírokat"

A magyar törvény szerint büntetlen előélet kell hozzá. Namost honnan lehet ezt megtudni?

Ha már orbán annyira más farkával akarja a csalánt verni, talán a kettős állampolgárság helyett az autonómiát erőltethette volna.

Mellesleg feltűnt már valakinek, hogy ezzel az egésszel csak a szlovákoknak van bajuk?

ZX 2010.05.27. 09:34:48

Kérdezem. Az EU Tanács mia túrót képzel? Komolyan azt gondolják, hogy a kiadott nyilatkozatukkal a szőnyeg alá söpörhetik a dolgot? Ilyenkor hol van Morvai "Kerékbilincs" Krisztina mega többi EP képviselőnk, hogy az EP pofájába nyomja, hogy ti nyugati hatalmak okoztátok a problémát, akkor tessék segíteni megoldani is?!

Terézágyú 2010.05.27. 09:36:10

@kovi1970:
""Azt sem tudni, miként akarja Szlovákia ellenőrizni, ki kapta meg a magyar papírokat"

A magyar törvény szerint büntetlen előélet kell hozzá. Namost honnan lehet ezt megtudni?"

Na igen.
Egyébként érdemes belegondolni: mennyiben segítette volna pl. Malina Hedvig ügyét, ha ez a két törvény az incidens előtt születik meg??

Megverik Hedviget, aki, ha a magyar állam segítségét várja, akkor bejelenti, hogy ő már magyar állampolgár, amire viszont a szlovák hatóságok közlik, hogy bocs, akkor viszont NEM szlovák állampolgár...
Ez mennyiben változtatta volna meg az ő helyzetét?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.27. 09:36:21

@kovi1970: fel, mindenkinek. Itthon is, külföldön is, még a spanyol lapok is megírták, pedig azok aztán szarnak Közép-Európára.

itoh 2010.05.27. 09:37:26

500.000 MAGYAR NEM KAPHAT KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT(AMIT NEM IS AKAR), 4.500 000 SZLOVÁK SEM AKIK KÖZÜL SOKAN ESTLEG AKARNAK. GRATULÁLOK A SZLOVÁK POLITIKUSOKNAK JÓL MEGVÉDTÉK A SZLOVÁKOKAT, BE VANNAK ZÁRVA A HEGYEK KÖZÉ.

Terézágyú 2010.05.27. 09:39:02

Továbbmenve: mi történik egy felvidéki magyarral, ha - valami okból kifolyólag - kiderül, hogy ő magyar állampolgár? Mivel fog járni neki, ha ekkor elveszíti a szlovák állampolgárságát?

Gondolom, mindenekelőtt az, hogy nem szavazhat... És még?

wagabound 2010.05.27. 09:39:21

"Mellesleg feltűnt már valakinek, hogy ezzel az egésszel csak a szlovákoknak van bajuk? "

Igen, feltűnt. És el is gondolkoztunk ennek az okán. Romániában pozitív irányban megváltozott a magyarokhoz való hozzáállás, Ukrajnában kapásból tilos a kettős állampolgárság, őket tehát nem érdekli, a többieket pedig kezdettől fogva hidegen hagyja ez az egész, a csekély számú ott élő magyar miatt. Szlovákiában viszont a nemzetiségek kérdése mindig is középpontban volt, a magyaroké különösen. És talán még 1968-at sem felejtették el. Egy magyar politikusnak, főleg egy leendő miniszterelnöknek ezt illene tudnia, és ennek megfelelően kezelni a kérdést.

Én is kérdezek: mellesleg feltűnt már valakinek, hogy a szlovákoknak nem a törvénnyel van bajuk, hanem azzal, hogy azt nem egyeztették velük?...

Thresher 2010.05.27. 09:41:06

Nem tudom ez mennyire komoly, de mi van azzal az elmélettel, miszerint ha a felvidékiek "csak" magyarokká válnak, akkor elvileg Felvidék visszacsatolódik?

Jogilag persze blama, de így hétköznapiasan? Mert ugye határ nuku, így meg szabad a vásár...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.27. 09:41:38

@JClayton: Tehát nem valószínű egy olyan eredmény, hogy egyikük sem jut be? Mekkora szokott lenni a magyarok választási hajlandósága Szlovákiában? Romániában az utóbbi években átlagon felüli volt (v.ö. Tőkés is bejutott az EP-be).

Mr. Rustical 2010.05.27. 09:41:46

@ZX: Mi köze mindehhez az EUnak? Kell nekik púpnak a hátukra egy ilyen vita. És miért segítenének megoldani bármit? Mi sem segítenénk senkinek a maga nyavalyáját kezelni.
Az EU nem dedó, nem kell folyton a tanítóbácsihoz szaladgálni, hogy Ficó Robi rugdos a pad alatt. Egyébként sem szól az egész cirkusz semmiről, megvan a szimbolikus gesztus, aminek meg kellett lennie, lehet lapozni.

itoh 2010.05.27. 09:41:58

@wagabound: Probálj meg egyeztetni a Ficóval , úgy jársz mint a Bajnai.

ZX 2010.05.27. 09:43:55

@wagabound: Ukrajnában csak tervezték, hogy tilos lesz a kettős állampolgárság, és ez az oroszok ellen irányult. Ma azonban oroszbarát kormány van, úgyhogy a kérdést most jegelik.

Chicano 2010.05.27. 09:44:56

@kovi1970: "A magyar törvény szerint büntetlen előélet kell hozzá. Namost, honnan lehet ezt megtudni?"

Kérni kell egy erkölcsi bizonyítványt. A szlovákoknál ezt úton-útfélen kérik mindenféle okokból (bár nálunk is többet lenne rá szükség) így egyszerűen és feltűnésmentesen be lehet szerezni.

A házkutatásos verzióról meg annyit hogy ha meg is találják az útlevelet még azt is bizonyítaniuk kell a szlovák hatóságoknak hogy saját kérésére kapta az érintett. És azt az alkotmánymódosítást is várjuk meg ami alapján el lehet majd venni a születési jogon járó szlovák állampolgárságot. Ha jobban megnézzük itt Szlovákia keveredik egyre jobban bele ebbe a maga keverte trutymóba.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.05.27. 09:45:18

@elGabor: a választási hajlandóság átlagon felüli, a szlovák választókhoz viszonyított különbség viszont egyre csökken. Másrészt a közvélemény-kutatások nem jeleznek magas részvételt, úgyhogy az MKP viszonylag kicsi, de lelkes táborának a parlamentbe kéne röpítenie a pártot.
Elméletileg előfordulhat, hogy az MKP és a Híd is a küszöb alatt marad, ehhez viszont magas részvételi arány és távolmaradó magyarok kellenek (a magyar szavazók hagyományosan nem voksolnak a szlovák pártokra).

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.27. 09:45:52

@wagabound: Szerbiának, Horvátországnak és Romániának ebben a kérdésben mélyen beleér a keze a mézesbödönbe; mindhármójuknak jelentős számú kettős állampolgáruk van a határaikon túl, és később is meg szeretnék tartani őket.

Az "egyeztetés" kommunikációs fogás; mint a nyelvtörvény is megmutatta, a szlovákok egyáltalán nem akarnak tárgyalni.

Senkifia 2010.05.27. 09:46:32

"A szimbolikus kinyilatkoztatások idejének vége, amire a határon túli közösségeknek igazán szüksége van, az egy gazdaságilag erős, az érdekeit érvényesíteni tudó Magyarország. Ehhez pedig nem egy-két törvény kell, hanem hosszú évek kemény munkája."

Így van. És így kellett volna legyen már soksok éve. De ugye nem csak a "szimbolikus kinyilatkoztatások" maradtak el a vidám baloldali kormányzatok részéről, de a versenyképes, elsőnégy közt lévő,gazdaságilag elég jól álló Magyarországot is sikerült olyan szinten leamortizálni,hogy aki csak akar, hasát fogva röhög rajtunk, vagy úgy b.szogat,ahogy kedve tartja. A jobboldal legalább a szimbólikus kinyilatkoztatással melléállt a nemzetnek. És egyezzünk meg annyiban, hogy 2002ben,mikor ez a szutykos banda átvette a kormányrudat, Magyarország a régió élvonalában lépegetett. Most meg a bolgárok seggében fulladozunk, a pannonpumás stabilagazdaság-nagyajólét eredményeképpen.

ZX 2010.05.27. 09:47:36

@Mr. Rustical: Mi köze hozzá? Ha teleszarta a WC-t, takarítsa is ki. Ha én ülnék biztos a képükbe dörgölném.

Thresher 2010.05.27. 09:47:44

Mellesleg én is kettős állampolgár vagyok, igaz, "csak" lengyel-magyar, és az utóbbit kaptam meg 18 évesen...De mivel születésem óta itt élek, az az állampolgársági ceremónia (eskü, szentkenyér, pezsgő) minden volt nekem, csak nem ünnepélyes... Mintha azt ismerték volna el, hogy férfi vagyok, és magas.

Szóval lehet hogy egy papír sokat nyom a latba, de attól csak jogilag lesz ilyen-olyan állampolgár, fontosabb inkább az, hogy az illető mindek érzi magát.

2010.05.27. 09:49:07

@wagabound:

Komolyan azt gondolod, hogy bármit is változtatott volna az egyeztetés?
8 év simulékony szocialista kormányzás sem javított a viszonyon, vajon miért?

A szlovák nacionalistákat a magyarok léte zavarja. A fejünk tetejére állhatunk, akkor sem fognak elviselni minket. Slota egyszer azt mondta, hogy Budapestet tankkal kéne elpusztítani. Gondolod, hogy Meciar vagy a támogatásával befutó Fico talán sokkal jobbak?

Senkifia 2010.05.27. 09:49:53

@JClayton: nagy felelőtlenség, amikor egy kisebbségi politikai képviselet azzal hazardírozik, hogy megosztódással sodorja veszélybe saját(magyar,kisebbségi) parlamenti képviseletét. Legaláb a választásokra ki kéne egyezni valamilyen szinten. És nem hidalni a szlovákokkal,ha kell,ha nem. Adja isten, hogy megosztva is meglegyen a küszöb mindkét pártnak.

Murderface 2010.05.27. 09:51:11

@Zetek:
Igen, mindenkinél.
Volt már rá példa a történelemben...

maszek1 2010.05.27. 09:51:24

@wagabound: Feltünt már, hogy azokkal az országokkal sem egyeztettek akiknek semmi bajuk a törvénnyel?

mindegykivagyok 2010.05.27. 09:52:36

Milenne,ha egyszerüen mindenki tudomàsul venné a Parlament döntését és nem az észt osztanà!Habàr ez is magyar mentalitàs igy se jo,meg ugyse,ahogy volt!Az az ember még nemszületett meg,aki a magyarnak tökéletes!Szànalmas hozzàszolàsok!

neurotikk! (törölt) 2010.05.27. 09:53:03

@Viktus:
Es tenyleg, a szimbolumon kivul - aminek azert komoly erzelmi erteke lehet sok erintettnel - es egy bizonyos itthoni reteg koreben jelentkezo politikai elonyon kivul mik is a konkret hasznai ennek a torvenynek?
A praktikus hasznai?
A szerb magyaroknak tuti jol jon egy EU utlevel, bar ha jol emlekszem mar nekik se kell vizum. EU munkavallalast segiti? Gondolom igen, akar magyarorszagi lakhely nelkul is, a munkavallalas az allampolgarsaghoz kotott ha nem tevedek.
Mi mas van meg?
Komolyan kivancsi lennek egy komplettebb listara, nem lhinnem hogy atlathatom minden vonzatat az egesznek, fokent a patosz jarta korul a dolgot, a praktikus hasznait valahogy nem nagyon hallottam.

Chicano 2010.05.27. 09:54:41

@khamul: "Slota egyszer azt mondta, hogy Budapestet tankkal kéne elpusztítani."

Bizony, és erre a szoci kormányunk nem rohant azonnal visítva Brüsszelbe, csak bután vigyorogva elkönyvelte hogy milyen csúnyákat mond ez a spicces bácsi. Ha lett volna egy rendesen működő tökös külügyünk ezért szétszopathattuk volna az EU-ban Fico-t a balfasz koalíciós partnere hülyeségei miatt. Egy ilyen ziccert a FIDESZ nem fog kihagyni.

Terézágyú 2010.05.27. 09:54:44

@mindegykivagyok:
"Milenne,ha egyszerüen mindenki tudomàsul venné a Parlament döntését és nem az észt osztanà!"

Ugyanezt mondtad akkor is, amikor a szociknak volt ott kétharmaduk, és ők hoztak döntéseket?

uni1002 2010.05.27. 09:55:54

Ha már a lepadlózott gazdasággal nem tudunk mit kezdeni, életszínvonalat nem tudunk emelni,/hiába igértünk/, adjunk cirkuszt a népnek.
Mostantól mindenki az állampolgárságról fog vitatkozni, mindkét államban...

greybull 2010.05.27. 09:58:35

@Pallos Levente: bérel egy bankfiókot, és ott tartja - Magyarországon!

dr. Sigmund Fraud 2010.05.27. 09:59:06

@ZX: EBESZ, Európa Tanács, Európai Tanács, Európai Parlament négy külön testület. Utánaolvasol és csak utána kommentelsz politikai cikket. Értem?

2010.05.27. 09:59:33

@Chicano:
remélem én is, hogy hatékonyabb lesz a magyar diplomácia. Mondjuk legalább fele olyan hatékony mint a román :)

greybull 2010.05.27. 10:00:42

Egyetértek a topic utolsó bekezdésével: akkor lesz itt igazi beszarás a környező országok azon részében, akik rettegnek valamiféle magyar revíziótól, ha Magyarország egy erős, dinamikus gazdaságú ország lesz, ami vonzerőt gyakorol a környezetére, és ha megint érdemes lesz ennek következtében magyarrá válni....!

Tehetetlen Dodó 2010.05.27. 10:01:01

@Thresher: Na, milyen jó neked: egyedül vagy két jó barát!

kalozka 2010.05.27. 10:02:00

@Terézágyú: És hogy derül ki, hogy mikortól volt magyar állampolgár? Ha nem tudják bizonyiani, hogy 2010 után kapta akkor nem érvényes rá a szlovák törvény, vagy igen?

mindegykivagyok 2010.05.27. 10:02:23

@Terézágyú: Nem,mert én màr 28éve nyugatabbra élek Töled!!Az azért szànalmas,hogy mindeben talàltok valami hibàt!?Vannak dolgok az életben,amit nem fontos kommentàlni,még akkor sem,ha azok jo döntések!Persze ehez bizonyos szintü inteligencia szükséges!

ZX 2010.05.27. 10:02:53

@dr. Sigmund Fraud: Mindegyik foglalkozott a kérdéssel valamilyen szinten. Értem?
Nekem aztán édesmindegy, az érdekel, hogy ne a szőnyeg alá söpörjék a dolgokat, hanem ítéljék el a szlovák akciót. Merthogy a tegnapi döntés óta Szlovákia nem jogállam.

Fideszman 2010.05.27. 10:04:11

@Senkifia: nem kell mindent elhinni amit a hír tvben meg az echo tvben mondanak te gyengeelméjű. Tönkretették az országot, elloptak mindent stb tudjuk. Akkor mi a faszt keresünk még itt áruld már el te segglyuk.

2010.05.27. 10:04:27

@neurotikk!:

A törvénynek vannak szimbolikus és gyakorlati vonatkozásai is. Az utóbbiakat sem szabad elfelejteni!
Nekem pl van egy erdélyi kollégám, aki évek óta élt és dolgozott Magyarországon, mire egy hosszú és elég megalázó procedúra után megkapta az állampolgárságot. Ő biztos örült volna egy gyorsabb és egyszerűbb eljárásnak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.27. 10:04:34

A Magyar Országgyűlés tegnapi napja azért ünnep mindannyiunk számára, mert kinyilvánítottuk: a határon túl élő magyarokat a nemzet teljes jogú tagjának tekintjük.
Az ilyen elvi jelentőségű deklarációban nem szempont, hogy Szlovákia miként vélekedik erről, egész egyszerűen indifferens az ő megítélésük.
A szlovákiai magyaroknak pedig minden lehetséges módon segítséget kell nyújtanunk jogaik védelmében az esetleges retorziókkal szemben, és ez nemcsak diplomáciai erőfeszítéseket kell jelentsen, hanem a jogvédelem egyéb eszközeinek használatát is.

Severus 2010.05.27. 10:05:36

@Chicano: Tegnap lenácizták Magyarországot. Ok, Martonyi még nem km, de meg se nyikkantunk, semmilyen tiltakozó jegyzék, nyilatkozat...

vernarancs 2010.05.27. 10:06:16

Kik ezek, hogy mindent egyeztetni kene veluk? Ok egyeztettek a nyelvtorvennyel kapcsolatban? Kinek kepzeli magat ez a fico? Mi koze ahhoz, hogy Orban Lengyelorszagba megy elobb es nem tothorszagba?
Es mit csinalnak a jelenlegi kettos allampolgarokkal? Mondjuk azzal a kepviselovel aki svajci-toth kettos allampolgarsagu?
Egyebkent meg ez a takolmany amit osszelapatoltak az alkotmanyellenes, kampanyolas az egesz. Troger alakok ezek a toth politikusok.

De hiba volt magyar felrol is ez a lepes. Konnyu ilyen modositasokat tenni, hiszen semmi kovetkezmenye nincs magyar oldalon (sem szavazati, sem penzugyi hatasa nincs (TB,nyugdij stb)) viszont minden nehezseget a hataron tuliakra harit es semmivel nem tudja oket megvedeni a fico fele kirohanasoktol.
(szlovakok azok a magyarok akik csehul beszelnek)

greybull 2010.05.27. 10:09:01

@Chicano: azok a tankok szó szerint szart sem érnének, már ha Slota hülyeségeit bárki komolyan veszi - elavult szovjet (SZOVJET) technika, ami rég leszerepelt az iraki háborúkban, harc helyett jobb ha egyenesen a roncstelepre mennek. Ha Slota ezekkel jönne Budapestre, legjobb ha előtte egyeztet néhány vasazó cigány családdal....

ZX 2010.05.27. 10:09:16

@vernarancs: Igen, most a szlovákiai magyarok szarul jártak az elmebeteg Fico miatt, de az ukrán, román, szerb és horvát területeken élő magyarok jobban jártak. Ezt is nézd.

feketehun 2010.05.27. 10:09:31

@Pallos Levente: Kér egy erkölcsi bizonyítványt, oszt jónapot. A szlovák hatóságok ezentúl nyilván ferde szemmel néznek majd az ezt igénylő magyarokra, de egymillió okból lehet kérni,meg fogja magyarázni, aki akarja.

@wagabound: Úgy egyeztettünk velük, mint ők velünk a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Ami tényleg diszkriminatív célú tv., nem úgy, mint a mienk.

@Terézágyú: Egyébként sem ment volna vele semmire. A nemzetközi jog szerint ugyanis (diplomáciai) védelem szempontjából az állampolgárság "erősebb" kettős vagy többes állampolgárságú személy esetén, ahol él, adózik, tényleges életvitelt folytat, az effektivitás elve szerint. Tehát szlovákiai magyar Magyarországtól Szlovákiával szemben továbbra sem kaphat diplomáciai védelmet.

De nem is számít annyira szerintem, hogy hányan fogják felvenni a magyar állampolgárságot, mert nem a papír számít, hanem a lehetőség, a gesztus. Egy szlovákiai magyarnak nem lenne sokkal több joga egy magyar útlevéllel mint korábban volt, de nyitottunk feléjük, és ez az identitásuk szempontjából jól jöhet.

Szlovákia meg tényleg elásta magát. Végre mi viselkedtünk elegánsan de mégis erőteljesen, ők meg csak picsogtak, mint eddig.

nyg 2010.05.27. 10:10:15

@wagabound:
Nicsak.
1. A szlovákok vajon egyeztettek velünk nyelvtörvény ügyben? Vagy bármiben? Én a balasagyarmati találkozót szlovák erőfitogtatásnak és nem egyeztetésnek tartom.
2. Minden állam belügye, kinek ad - könnyített úton, nem tömegesen - állampoplgárságot.
3. A szlovákok ellentörvénye ellentétes saját alkotmányukkal is.
mkdsz.hu/content/view/18566/202/
4. Elegem van az ilyen beszari alakoktól!

Doki1127 2010.05.27. 10:10:29

@dobray: de hogyan írták meg?! az El País szerint "a törvénytervezet konfliktust generálhat hazánk és szomszédos országai között, tekintettel arra, hogy az elemzők szerint a budapesti kormány pár évtizeden belül megpróbálhatja megváltoztatni határait etnikai alapon."

az a ribanc inkább ne írt volna semmit, nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ki pénzelte ezt a politikai hirdetést.

ugyanakkor a spanyol ABC kommentjei tetszenek a legjobban, ők aztán elküldik a szlovákokat a francba:)

greybull 2010.05.27. 10:10:42

@Severus: a kis bilderberges martonyitól nem várható semmi. Ha Pintér alkalmassága belügyérnek kérdéses, akkor martonyié külügyérnek százszorinkább az....

ZX 2010.05.27. 10:10:48

@greybull: Homályosíts fel. Nekünk nem T-72 tankjaink vannak?

Chicano 2010.05.27. 10:11:16

@Severus: Szerintem te is látod a különbséget aközött hogy lenáciznak bennünket vagy konkrétan avval fenyegetnek (a fasiszták) hogy tankkal pusztítják el Budapestet. Másrészt meg mint írtad ez tegnap történt. Az EU-s diplomáciában kicsit azért lassabban mennek a dolgot. Várd ki a végét, szerintem alaposan meg fogják kapni a magukét.

Doubledeceker 2010.05.27. 10:11:49

Rögtön az elején leszögezem semmi kifogásom az állampolgárság megadása ellen, talán nem jól volt időzítve, illetve nem ez volt most a legfontosabb, de alapvetően rendben van.

Nyilván az sem a magyar politikusok hiábja, vagy csak minimális részben, hoyg a haátron túliak emiatt kicsit meg lesznek fingatva (csak Szlovákiában). Ebből következik, hogy az iagzi bűnös Szlovákia, ez is vitán felül áll.

De azért az ne jelentsük ki, hogy a felvidéki Magyarságnak nincs mitől félnie, illetve hű de jó nekik, Ők élnek ott nem vagyunk a bűrükben, és nem nekünk vannak közvetlen Tót szomszédaink.

Szóval könnyű innen Magyarországról mondani, hogy no para, nekik ott kell élni, abban az ellenséges környezetben.

De mondom megint, erről a legkevésbé tehet a Magyar kormány, ez annak az aberált Ficónak a bűne.

A meghúnyászkodás ment eddig, az nem vált be, most jöna frontális támadás, hátha ez bejön.

Sajnos nincs tárgyaló partner a túloldalon.

Egy szó mint száz, én azért kicsit féltem a felvidékieket.

vernarancs 2010.05.27. 10:14:00

@ZX: Ok, ebben van igazsag, de egyebkent ukrajnaban ugyan ez van pepitaban. Ott sem lehet kettos allampolgar senki. Viszont gyakorlatilag leszarjak es nem alkalmazzak a torvenyt. Remelhetoleg ficoek meg nem tudjak majd alkalmazni mert megbukik az AB-n.

Chicano 2010.05.27. 10:14:23

@greybull: A kijelentés a fontos nem a valódi szándék. Mi se akarjuk visszacsatolni a felvidéket (még csak ilyen irányú kijelentést sem tett Magyar politikus), mégis ezért óbégatnak a tótok már vagy 2 éve.

Másrészt nekünk hány tankunk van? Van még, vagy Szekeres et. kiszervezte a maradék néhányat is valami baráti cocilista közeli KFT.-be?

Terézágyú 2010.05.27. 10:14:39

@mindegykivagyok:
"Nem,mert én màr 28éve nyugatabbra élek Töled!!"

Ja, akkor TE miért is szólsz bele???? És miért gond, ha mi itt igenis megvitatjuk????

Senkifia 2010.05.27. 10:15:19

@PeriwinkIe (aka A 40-es fantomja): ööö.... nézzé már körül, agymosott barátom :) annyira hülye nem lehetsz,hogy ne vedd észre,hogy milyen állapotban van az ország. nem kell ahhoz tv-t nézni. Ja és népszabadságot se olvass, asse az igazat mondja :) Az a baj a tényekkel,hogy makacs dolgok. 8 éve méég a régió vezető országai között voltunk. Tény? Tény. Ma a bolgárokkal emlegetnek egy szinten. Tény? Tény. amivel ti érveltek,hogy igende autópálya,meg hasonló jók... mindmind kölcsönből épült,miközben a gazdaságot leépítettétek. Tény? tény. Egy meg egy az kettő, függetlenül attól, hogy a hírtv vagy a népszabadság mit besél. tény? tény.Elloptak mindent,ami mozdítható,és ezért egész önkormányzati szocialista frakciók vannak előzetesben, vagy szökésben(remélhetőleg még nincs is vége) . Tény? Tény. Akkor mi a f.szomról beszélsz, szerencsétlen tahó? :)
menjél igyál valami hideget,és nyugodj le.
És mi az,hogy "mit keresünk még itt?" mármint az ország? vagy a szocialisták a parlamentben? vagy mi? hálistennek az ország nem tűnik el csak úgy. sajnos az agymosottak sem. És ezért vagytok még itt.
Ha a fentiekből bármit érdemben cáfolni tudsz, hát tedd azt. ha meg nem, akkor kussolj,és ne ugass bele a nagyok dolgába :)
szerencsétlen.

Terézágyú 2010.05.27. 10:15:52

@Chicano:
"A kijelentés a fontos nem a valódi szándék. Mi se akarjuk visszacsatolni a felvidéket (még csak ilyen irányú kijelentést sem tett Magyar politikus),"

Vona se tett?

ZX 2010.05.27. 10:16:54

@vernarancs: Mint írtam, Ukrajnában csak tervezték a sok orosz-ukrán miatt, de amióta oroszbarát kormány van, azóta jegelik a dolgot.

2010.05.27. 10:18:10

@Doki1127:

Lehet, hogy nem kapott pénzt, vagy ha kapott is, akkor sem a szlovákoktól. A spanyolok helyből be vannak szarva a saját nemzetiségeik (vagy ki tudja, hogy egy katalán vagy baszk minek tartja magát) miatt.

mindegykivagyok 2010.05.27. 10:18:36

@vernarancs: Ukrajnàban van épp elég orosz-ukràn kettös àllampolgàr!Nézz jobban
utànna!

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.27. 10:18:59

@PeriwinkIe (aka A 40-es fantomja): Semmi jogod a minősíthetetlen alpári stílusodban kommentelni az ÉN NEVEM ALATT, te senki.

Nálad ergyább trollt még nem láttam - ezek szerint innen még nem vagy kitiltva? Kár.

:ON:
"a kampányoló szlovák pártok pedig fasizmust kiáltottak és gyorsan összetákoltak egy, az európai standardokkal legalábbis látszatra összeegyeztethető ellenintézkedést"

Nem vagyok biztos benne, hogy a szlovák törvény akár látszatra is EU-konform. Vajon mi lesz a német-szlovák, cseh-szlovák, lengyel-szlovák stb. kettős állampolgárokkal? Biztos akadtak eddig is. Mert ha őket nem piszkálják, az egyértelmű magyarellenesség. Ha őket is, az pedig elég nagy nemzetközi ciki, ráadásul egy adminisztrációs rémálom.

Viktus 2010.05.27. 10:20:35

@neurotikk!:

A szimbólumoknak általában racionális kézzelfogható haszna nem szokott lenni, hanem irracionális szentimentális-ideológiai célból születnek.
A kettősállampolgárság intézményének bevezetése nyilvánítja ki , hogy nem tagadjuk meg a határontúli magyarságot főleg 2004 december 5-e óta nőtt meg ennek a jelentőssége ez a nemzet összetartozásának szimbóluma.

Lohengrin 2010.05.27. 10:20:44

@neurotikk!: Gazdasági vonzata nincs vagy minimális. A munkavállalás eddig sem volt túl nehéz. Ha körülnézel magad körül biztos találsz 1-2 erdélyi kollegát.
Amit te pátosznak hívsz az itt a lényeg. Annak a székely bácsinak aki magyar honvédként 4 évet húzott le Szibéria húzatosabb részén ez nemmás mint az elismerés, hogy a Magyar Állam vele közösséget válal. Egy olyan gesztus amit már 20 éve gondolkodás nélkül meg kellett volna lépni.
Te nem is sejted, hogy mi az a bozgor. Tudod így hívják a románok az erdélyi magyarokat. Szó szerint hazátlant jelent. És tényleg Romániában magyar voltam, Magyarországon románnak neveznek. Remélem, hogy végre megértitek a hatalmas különbséget a "román" és az "erdélyi magyar" között és nem akkor korrigáltok amikor kiderül, hogy én is bozgor vagyok.

EU - gazdasági érdekeken alapuló közösség, mely minden egyéb vetületét a közös életünknek aláveti a gazdasági érdekeknek. Nem érdekli, hogy a román gazdaság motorja a korrupció mindaddig míg a 22 milliós felvásárló piacot a közösségen belül tudja. A nemzeti kérdésekben nem érdeke a szerepvállalás. Bármely oldalra áll precedenst teremt ami destabilizálhatja. Ezért inkább a struccpolitika mellett dönt. Mivel a kisebb tagállamok nem képviselnek komolyabb katonai erőt és gazdaségilag teljesen függnek a közösségtől ezt simán megteheti.

Senkifia 2010.05.27. 10:20:54

@PeriwinkIe (aka A 40-es fantomja): nézz utána kissé,mert nálad okosabb emberek(ja nem hírtv,hanem goldmann-Sachs, meg hasonlók) mondták azt,hogy kész szerencse,hogy kitört a válság,és ennek kapcsán telepumpoltak pénzzel IMF-ék, mert ha nem így történik,már rég államcsődben lennénk. Tudod,mint a családapa, aki totálkárosra töri a kocsit,és miközben baktat hazafelé,azon merengve,hogy tálalja a tragédiát a familynek, látja az utca végéből,hogy leégett a ház. Erre megtörli a homlokát,hogy "Phü, ezt megúsztam." na ez volt a ballibek esete a gazdasági válsággal.
de te azért nyugodtan mondjál még okosságokat. Biztos el is hiszed :) Én megmaradok a számadatok mellett.Mindig szerettem a matematikát. Tudod, 1+1 az mindig 2. Akkor is, ha veresjani meg gyurcsányferi aszongya,hogy neeem, me' az 4.

Senkifia 2010.05.27. 10:22:15

@PeriwinkLe - az igazi (aka A 40-es fantomja): ...hát akkor nem a te inged :) ne vedd magadra :)

Megfigyelo 2010.05.27. 10:22:17

Ezzel a törvénnyel nagyon sokat ártott a magyar parlament a szlovákiai magyaroknak: mind automatikusan gyanús, potenciális hazaáruló lesz. Egyébként minden magyar útlevél, jogosítvány és személyi benne van a schengeni adatbázisban, úgyhogy semmibe sem fog kerülni a szlovák hattóságoknak, hogy megállapítsák, ki kapott magyar állampolgárságot - legalábbis ha magyar okmányokat is kap az illető...

Chicano 2010.05.27. 10:23:01

@nyg: "4. Elegem van az ilyen beszari alakoktól!"

Sokan közülük nem beszariak hanem szarháziak. 2004-ben teli pofával huszonhéátrommiliórománoztak, most meg a kezüket tördelik a szlovákiai magyarokért. Biztosan van aki valóban aggódik, de feltűnő hogy a legtöbbjük szoci szimpatizáns aki csak átvette a PÁRT idevonatkozó lózungjait. A szocik meg a szórványmagyarságért való aggódás... A szégyenletes 2004-es szoci kampány után jobb lenne nem feszegetni ezt a témát az elftársaknak.

Terézágyú 2010.05.27. 10:23:32

@Lohengrin:
"EU - gazdasági érdekeken alapuló közösség, mely minden egyéb vetületét a közös életünknek aláveti a gazdasági érdekeknek."

Egy másik blogon idézett valaki egy német pasast, aki valami olyasmit mondott, hogy a gazdasági kapcsolatokat kellene fejleszteni Szlovákia és Magyarország között, mert az sokkal erősebb kapocs is lehetne (ha jól csinálják), mint amekkora a nemzetiségi ellentét...

soproni1 2010.05.27. 10:23:38

@Senkifia:

Az orbáni erőltetett gazdasági növekedés miből volt ? Nem hitelből? Igaz, a kamatokat csak később kellett fizetnie a sok szerencsétlen lúzernek, a kamattámogatást meg nekünk. Ha nem lenne ez a sok eladósodott ember, akkor már rég kint lennénk a szarból.Most miattuk kell védeni az árfolyamot, letaszítva a gazdaságot.

Senkifia 2010.05.27. 10:23:48

@PeriwinkLe - az igazi (aka A 40-es fantomja): lehet,hogy majd azt mondják:visszamenőleg nem érvényes a törvény. Ezután meg ne kérje senki a cseh állampolgárságot sem. és probléma megoldva.

mindegykivagyok 2010.05.27. 10:24:45

@Terézágyú: Talàn azért,mert én is magyar àllampolgàr vagyok,te szànalmas!

feketehun 2010.05.27. 10:25:08

Egyébként felvet egy érdekes lehetőséget a szlovák és a magyar szabályozás így együtt.
Valószínűleg ez nem fog bekövetkezni, de elképzelhetünk egy olyan helyzetet, amikor a szlovákiai magyarok tömegesen felveszik a magyar állampolgárságot (mert megtehetik), és emiatt tömegesen elvesztik a szlovákot (mert ez a jog erejénél fogva így lesz). EU-s állampolgárokként már most is szinte mindegy, ki melyik tagállam állampolgára, tehát e felvidéki magyarok nyugodtan maradhatnának helyben csak magyar állampolgárokként. A szlovákiai magyarok szorosan a határ mellett többségi tömbben élnek, egy határ mellett, amely már egyébként is "légies". Ha elvesztik a szlovák állampolgárságukat, mégis mi fogja őket a továbbiakban Szlovákiához kötni? Effektíve sokkal közelebb lesznek már Magyarországhoz: egy légies, jelentőség nélküli határ mentén, csak magyar állampolgárként...
Hab a tortán, hogy ha tényleg nem lesznek többé szlovák állampolgárok, akkor a szlovák állam joghatósága gyengébb lesz felettük, ezentúl mondjuk idegenrendészeti eljárás keretében csinálhatnak velük bármit. Viszont ha valakit megb*sznak a nyelvtörvény miatt, akkor Magyarország már sikeresen fog tudni fellépni velük szemben, mintha szlovák állampolgárok is lennének. Szerintem nagy idealizmus nélkül kijelenthető, hogy EZ a helyzet az, amitől a szlovákok igazán félhetnek, ez a nemzeti reintegráció lehetősége, amit vicces módon maga a szlovák törvényhozás segít elő. Gyakorlatilag lemondanak az országuk déli 10%-áról, amire viszont mi nem mondanánk nemet.
Ez a szlovák törvény mondjuk eleve alkotmányellenes náluk, sz'al nem hiszem hogy hatályba fog lépni, de ha mégis, akkor ezzel vágják csak igazán maguk alatt a fát. Ha csak visszavonják vagy az alkotmánybíróságuk semmisíti meg, akkor a renoméjuk romlik.
Talán az sem elképzelhetetlen, hogy tudatos "csapda" volt ez a fidesz részéről... Nem tudom, de nekem végre tetszik a magyar-szlovák helyzet jelen állása.

Azt viszont sajnálom, hogy ilyen politikai játékra használjuk a szlovákiai magyarokat. De most talán értelme van.

MagyarZizzi (törölt) 2010.05.27. 10:25:17

@PeriwinkLe - az igazi (aka A 40-es fantomja):
Pont ezt akartam kérdezni én is. Most akkor a szlovák ellentörvény (hihi, ez legalább olyan jópofa kifejezés, mint az ellenforradalom) csak azokra vonatkozik, akik a magyar állampolgárságot akarják fölvenni másodiknak, vagy a többi kettős állampolgárra is? Mert ha az utóbbi, akkor abba azért más országoknak is lesz beleszólásuk...

Evil One 2010.05.27. 10:26:01

Többek között pont azért jó, mert ha magyar állampolgárok, akkor keményebben fel lehet lépni a védelmükben is.
A nemzet fogalmát, mit olyat kb leszarja mostanában a nyugat is, de az állampolgárságot nem teheti, ugyanis az ott tartózkodó állampolgáraira hivatkozva szokott más országokat is baszogatni, ha épp úgy adódik.

szferi 2010.05.27. 10:26:07

@Nandi29: ez azért kurvára nem igaz. meg lehetett volna várni a szlovákiai parlamenti választásokat, ha az ellenzék nyer, ezt az ügyet sokkal kulturáltabban el lehetett volna intézni, de ficóékból se váltotta volna ki ezt a szintű reakciót. most csak annyit ért el orbán, hogy ficot további négy évre bizonyosan megválasztják, valamint a felvidéki magyarokat kellemetlen helyzetbe hozta, és ráadásul azok a nagyarországon élő felvidékiek, akiket ténylegesen, praktikus okok miatt érdekelne a kettős állampolgárság, meg lettek fosztva ettől a lehetőségtől. és ezek kiszámítható következmények, felesleges csak a szlovákokat okolni - akik nyilván paranoiásak, de ez nem újság -, a fidesz pontosan tudta, mibe megy bele. adott is, meg nem is, nem került semmibe, könnyedén teljesített egy választási ígéretet, eljátszhatják a nemzet hőse szerepet (akárcsak a másik oldal). épp csak velünk, Magyarországon élő felvidékiekkel baszott ki, akiket ténylegesen érintene a kettős állampolgárság kérdése. elkeserítő ez az egész hercehurca.

Chicano 2010.05.27. 10:26:24

@Terézágyú: "Ja, akkor TE miért is szólsz bele????"

Mert Magyar, azér bazze. Még mindig nem esett le a két-forint hogy miről szól ez az egész?

soproni1 2010.05.27. 10:27:17

A szlovákiai magyarok sokkal szimpatikusabbak, mint az ukrajnai, romániaiak. A burgenlandiak meg nem fogják kérni az állampolgárságot, hiába van ingyen.

Chicano 2010.05.27. 10:27:49

@Terézágyú: "Ja, akkor TE miért is szólsz bele????"

Azért mert ő is magyar. Erről szól ez az egész, láthatólag nem is érted miről van szó.

Chicano 2010.05.27. 10:28:20

Bocs a duplázásért, a technika ördöge...

Megfigyelo 2010.05.27. 10:28:55

@PeriwinkLe - az igazi (aka A 40-es fantomja): A türvénynek nyilván nem lesz visszamenő hatálya, de ha valaki ezután Szlovákiából mondjuk német állampolgárságért folyamodik, az is elveszti a szlovákot.

Egyébként a különböző állampolgárságú szülöktől való származás esetét kivéve nem látok semmiféle racionális okot arra, hogy valaki kettős állampolgér legyen. Az a normális szerintem, hogy ha valaki egy másik országba utazik ideiglenesen, akkor megtartja az eredeti állampolgárarságát, ha meg véglegesen, akkor lecseréli.

2010.05.27. 10:30:23

@Megfigyelo:
'mind automatikusan gyanús, potenciális hazaáruló lesz'

Már eddig is annak számítottak, amit fényesen bizonyít a hisztérikus szlovák reakció is.

Thresher 2010.05.27. 10:30:31

@PeriwinkLe - az igazi (aka A 40-es fantomja): Lol, ebbe bele se gondoltam...

De gyors végiglapoztam pár lengyel hírportált, sehol nincs szem előtt olyan hír, hogy a lengyelek pánikolnának. Most vagy nem tudnak róla, vagy magasról leszarják...

P.S.: Konkrétan a keresőt kellet használnom:

www.tvn24.pl/12691,1657965,0,1,wegrzy-zagrazaja-slowacji-ustawa,wiadomosc.html

www.rp.pl/artykul/485272.html

Nem kell lengyelul tudni ahhoz, hogy lássátok, ott is csak a magyarok-szlovákok a téma.

vernarancs 2010.05.27. 10:31:02

@mindegykivagyok: olvasd el amit irtam meg 1x. Gyakorlatilag vannak kettos allampolgarok, de a torveny elvileg nem engedi. Csak nem foglalkoznak vele. Pont ugyan ugy szol a torveny naluk mint a szlovakoknal a mostani modositas. Aki onkent felveszi mas orszag allampolgarsagat az elvesziti az ukran allampolgarsagot. Nezz utana.
De itt nem is annyira az ukranokkal van a baj...

Megfigyelo 2010.05.27. 10:31:35

@szferi: Orbánnak nemzetközi feszültséget kellett kreálnia, mert mindabból az igéretdömpingből, amivel 8 évig etette a magyar választókat, semmit sem tud teljesíteni.

vasgyuszi 2010.05.27. 10:32:06

Az hagyján, de a hülye szlovák politikusok kibasztak a saját fajtájukkal is, ha jól értem, mert megszüntették pl. a szolvák-német kettos állampolgárságot is ezáltal, nem?
Ekkora faszfejeket :)))
Nekem pl. nem kellett annakidején leadnom a magyar állampolgárságot, amikor a németet megszereztem, mert a magyar törvények ezt megengedik.
Remélem a szolvákok felismerik, hogy a kedves politikusaik nemcsak a magyarokkal basztak ki!

szferi 2010.05.27. 10:32:47

@PeriwinkLe - az igazi (aka A 40-es fantomja): visszamenőleg nem lesz hatálya a törvénynek, a jelenlegi kettős állampolgárok bejelentik hogy ők azok és ennyi. újonnan nem kap senki.

Megfigyelo 2010.05.27. 10:33:31

@khamul: Most már igazoltuk - én spec. nem, de ki kérdezett engem -, hogy jogos volt...

Terézágyú 2010.05.27. 10:35:29

@Chicano:
"Azért mert ő is magyar. Erről szól ez az egész, láthatólag nem is érted miről van szó."

Hogyne érteném :) És te azt láttad, hogy ő kezdte az egészet azzal, hogy "Milenne,ha egyszerüen mindenki tudomàsul venné a Parlament döntését és nem az észt osztanà!Habàr ez is magyar mentalitàs igy se jo,meg ugyse,ahogy volt!Az az ember még nemszületett meg,aki a magyarnak tökéletes!Szànalmas hozzàszolàsok!"

Erre írtam, hogy amikor a szociknak volt kétharmada, akkor gondolom nem mondott ilyeneket, hogy vegyük tudomásul a parlament döntését és kész :)

Amire ő válaszul visszaírta, hogy ő már 28 éve külföldön él...

Tehát akkor most ő mondja meg nekünk, hogy vitatkozhatunk-e egy általunk megválasztott parlament döntéséről vagy sem???

Doubledeceker 2010.05.27. 10:35:30

@Senkifia:

"1+1 az mindig 2. Akkor is, ha veresjani meg gyurcsányferi aszongya,hogy neeem, me' az 4."

Igy igaz, csak az akkor is 2 lesz, ha a Matolcsy nyomja és a Viktor.

És ez az amitől nagyon félek személy szerint, eddig szar volt nagyon, félek eztán sem lesz jobb, csak másfajta lózungot kapunk.

Matolcsy és a Fidesz köztudottan hadilábon áll a matekkal és a számnokkal. Kétségtelen, hogy eddig nem csinálták jól, de még most sem látni, hogy miből is lesz itt csoda.

De a remény hal meg útoljára.

Gazuzem 2010.05.27. 10:35:37

@Chicano: Slota a tankos dolgot 1999-ben mondta. Akkor tudtommal Fidesz kormány volt, és rendben volt a két ország viszonya, Orbán, és Dzurinda jó barátságban voltak, az MKP kormányárt volt. Semmi értelme sem volt ügyet csinálni egy szlovák ellenzéki szélsőséges hőbölgéséből.

pg2 2010.05.27. 10:36:55

A szlovák lakosságért aggódók esetleg azt is megfontolhatnánk, hogy a választások után simán előfordulhat, hogy valaki rámutat az adott törvény alkotmányellenességére, és tovább folytatják a hajcihőt. Tessenek már észrevenni, hogy a határ mindkét oldalán egy gyakorlati jelentőséggel alig bíró álproblémával folytatnak szélmalomharcot...

Terézágyú 2010.05.27. 10:37:39

@mindegykivagyok:
"Talàn azért,mert én is magyar àllampolgàr vagyok,te szànalmas! "

Talán nem tűnt fel neked, de én is. És itt is élek. Születésem óta. Akkor most te megmondod nekem, hogy miről lehet vitatkozni?

Senkifia 2010.05.27. 10:37:57

@soproni1: tisztában vagyok azzal,hogy orbánék is rakás hülyeséget csináltak. de hogy azt,amit a ballibek műveltek az elmúlt 8 évben, nehéz überelni, az is biztos :) Mert azért egyezzünk meg,hogy sokkkal jobb helyzetben hagyták az országot,mint ahova juttatták ballibék utólag. És ebben bele tartozik az államadósság(állami kölcsönök, tudod....) szintje is, ami még az IMF hitel nélkül is soksok %al magasabb lett a ballib kormány "okos" gazdálkodása miatt,mint amiről orbánék álmodni mertek volna.
A lakossági eladósodás meg azért van, mert nem volt képes senki eddig olyan fiskális politikát folytatni,hogy a sok hülye ne tudjon felvenni hatra-vakra tévékölcsönt,meg zoknikölcsönt, meg lakáskölcsönt -(mínusz)25%os önrésszel, és "pápápápá nem kell munkáltatói igazolvány"(Raiffeisen reklám, remember?) nélkül. Senki állam nem mondta azt a banknak,hogy hóhó... csak ilyen,meg ilyen feltétellel adhatsz kölcsönt. A románoknál lakáshitelt haveréknek havi kb 500ezer forintos jövedelemre a bank max 20ezer eurót(5milla600ezer ft)ot adott lakáshitelt. Amiből persze önrész nélkül, Kolozsváron egy sufnit se vettél. De nincs is lakossági hitelválság,meg árfolyamkétségbeesés,mint itt.
Amúgy meg köszönöm, ne váltsa ki senki a hitelemet. megvettem a házamat(50%os önrésszel, just for the record),és eddig tudtam még fizetni a részleteket,úgy,hogy gyakorlatilag már vagy 40-50% al megnőtt a havi törlesztő. tehát azért ANNYIRA nem vállaltam túl magam.Tehát ne váltsa ki az állam a hitelemet mások kárára. Csak csináljon olyan gazdaságot, amiben a svájci frank visszamegy egy reálisnak mondható 160as-165ös szintre(150nél vettem fel a hitelt :)),és maradjon meg a jól fizető munkahelyünk. Ennyi. nem kell semmi kiváltás. Eddig kellett volna olyan gazdaságpolitika, ami nem vezeti oda a magyar gazdaságot,hogy sokkal jobban összefossuk magunkat a világ gondjaitól, mint a környéken mások. Bár lehet,hogy lesz még aki összefossa magát. De egyelőre qrva szarul állunk.

Doki1127 2010.05.27. 10:38:41

@khamul: annyira azért nincsenek beszarva, lásd katalán alkotmány kérdése, és ha be is lennének, arról az ABC és nem az El País írna

Senkifia 2010.05.27. 10:38:56

@Nandi29: ...éééés neked is igazad van :)

StirlitZ 2010.05.27. 10:39:17

"Kettős állampolgárság – vége a hisztinek"
Óriási tévedés és félrevezető a cím...
Nincs ez a meccs még lejátszva.

II.Briandrew 2010.05.27. 10:39:44

@Nandi29:

Annyira szarul csinálták, hogy 2002-ben úgy adták át a kormányrudat, hogy még Medgyessy is 2007-es euróbevezetést tartott valószínűnek. Most már azt sem tudjuk, hogy mikor lesz eurónk(na nem mintha hiányozna) Ezt mindenféle elfogultság nélkül, csak úgy tényként. Amúgy meg várjuk meg, amíg érdemben csinálnak is valamit. Konkrétan be sem iktatták még őket. Szóval relax!

Megfigyelo 2010.05.27. 10:39:44

@feketehun: Kizártnak tartom, hogy bármely épelméjű aktív korú (állásban lévő) szlovákiai magyar kérje a magyar állampolgárságot, ha nem akar Magyarországra áttelepedni, és nem akarja, hogy a szlovák hatóságok szülőhelyéről lassan, de biztosan kipiszkálják...

Lohengrin 2010.05.27. 10:39:45

@soproni1: fasisztavagyol-e?
Mi ez, hogy az üzbégek szimpatikusabbak mint a kazahok? Beszéltél már minden üzbéggel? Láttál te már üzbégett az életbe egyáltalán? Te ott a Habsburgok seggébe ahonnét kifelepofázol?
Megáll az ész, ezekkel az előitéletekkel hozzád képest Fico egy haladó gondolkodású, toleráns úttörő.

Senkifia 2010.05.27. 10:40:24

@Nandi29: én már a kétharmad vadászatánál is féltem kissé,hogy nem arra használják majd, amire kell. na de adjunk nekik egy esélyt :) ahogy mondtad: a remény hal meg utoljára.

Terézágyú 2010.05.27. 10:40:51

@Evil One:
"Többek között pont azért jó, mert ha magyar állampolgárok, akkor keményebben fel lehet lépni a védelmükben is. "

Hát erről @feketehun: ezt írta:
"Egyébként sem ment volna vele semmire. A nemzetközi jog szerint ugyanis (diplomáciai) védelem szempontjából az állampolgárság "erősebb" kettős vagy többes állampolgárságú személy esetén, ahol él, adózik, tényleges életvitelt folytat, az effektivitás elve szerint. Tehát szlovákiai magyar Magyarországtól Szlovákiával szemben továbbra sem kaphat diplomáciai védelmet."

Éppen ezért kérdeztem rá, hogy mi van akkor, ha kiderül egy megvert magyarnál, hogy tulajdonképpen magyar állampolgár, ergo tulajdonképpen nem is szlovák állampolgár (az ellentörvény szerint) stb.

II.Briandrew 2010.05.27. 10:42:27

Szlovákiát meg fogják ezért még büntetni, de nagyon csúnyán! Nem az unió, mert az ilyen kérdésekbe csak nagyon indokolt esetben szól bele. Viszont a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság úgy kivágja ezért Ficóékat, mint macskát szarni. Egész egyszerűen, mert a többi kettős állampolgárt(csehet és kanadait) nem érinti az intézkedés csak a magyarokat. Ez pedig súlyos, etnikai alapú jogfosztás, amit nem fognak szó nélkül hagyni! Ennyire egyszerű. Szóval türelem, tornaterem!

Szlovákmagyar 2010.05.27. 10:42:38

Figyelmetekba ajánlanám az Új Szó címú pozsonyi napilap vélemény rovatából:

"

Robert Fico vérnacionalista kormánya az elmúlt négy évben mindent megtett azért, hogy a szlovákiai magyarok ne érezzék magukat jól hazájukban. Egyetlen pozitív gesztus sem volt, tettekről már ne is beszéljünk. Ezzel szemben nap mint nap hallgathattuk Fico koalíciós partnerétől, hogy csúnya, görbe lábú mongolok vagyunk, meg ellenségek, akik alá akarják ásni az ország szuverenitását.

Folyamatosan megkérdőjelezték lojalitásunkat, megtámadták és hazuggá nyilvánították Malina Hedviget, szurkolókat vertek szét, elfogadtak egy nyelvtörvényt, amelynek célja az volt, hogy a szlovákiai magyarok féljenek használni anyanyelvüket, belepofáztak abba, hogyan írhatunk egyes földrajzi neveket magyar szövegkörnyezetben, a kisebbségi kultúrákra adott támogatásokat a 2005-ös szinten hagyták, ahol lehetett, a magyarokat kivágták az államigazgatásból, és még hosszan sorolhatnám. Ha nem így történt volna, Robert Ficónak és kompániájának nem kellett volna pánikba esnie. Mivel tudjuk, hogy a magyarigazolványokat a félmillió szlovákiai magyarnak csupán húsz százaléka váltotta ki, valószínűleg az állampolgárságért sem folyamodtak volna többen. De csak akkor érezhetik jól magukat egy ország polgárai az adott országban, ha a hatalom nem támadja őket napi szinten. Márpedig Robert Fico és kormánya nem szereti az ország lakosságának egy csoportját, és bármit képes megtenni ellene.

Minden embernek szíve joga eldönteni, akar-e élni egy törvény adta lehetőséggel. Ezért valakit megfosztani állampolgárságától, második Beneš-dekrétumokat törvénybe iktatni legalább annyira avítt, mint nemzetállamban gondolkodni.

Miközben elfogadhatatlan, de érthető a kétoldalú tárgyalások körüli budapesti alibizés. Pozsony, amely a nyelvtörvény elfogadása idején arrogánsan azt üzente Budapestnek, hogy a kérdés belügy, nincs miről tárgyalni, most ugyanezeket a szavakat hallja, csak magyarul. Édes bosszú – gyalogáldozattal. Mert milyen célt követ Magyarország a kettős állampolgárság megadásával? Jobbá akarja tenni a határon túli magyarok helyzetét? Esetleg közérzetét? Ha igen, akkor nagyon rosszul cselekedett, legalábbis Szlovákia esetében. Túszokká, pofozógépekké tett minket. Valószínűleg megutáltatta a szlovákiai magyarok legnagyobb részével még annak gondolatát is, hogy valaha magyar állampolgárságért folyamodjon. Ha viszont nem ez volt a cél, akkor minden érthető. A belpolitikai piros pontokért a legegyszerűbb beáldozni a bamba határon túli magyart, az legalább határon belül nem fáj. Persze, mindez csak Szlovákiára vonatkozik, mert csak itt válnak politikai kategóriává a komplexusok a Magyarországgal szomszédos országok közül, de hát akkor is él itt félmillió magyar, a francba!
"

Senkifia 2010.05.27. 10:43:20

@II.Briandrew: hát ezaz. Mondtam én,hogy a számok meg a tények konok dolgok :)

2010.05.27. 10:44:40

@Megfigyelo:
Szerintem nem volt jogos. Kettős állampolgárság van Szerbiában, Horvátországban, Romániában, hogy csak a szomszédokat említsem. Sőt, van Szlovákiában is, és ha jól tudom, akkor egy külhoni szlováknak az eddigi magyar szabályozásnál lényegesen könnyebb szlovák állampolgárságot kapni.

És azt se felejtsd el, hogy eddig is volt kettős állampolgárság, csak könnyítettek a feltételeken.

Különben meg, ha a szlovák politikusoknak van egy csepp eszük, akkor rájönnek, hogy okosabb csendben maradni. A földrajzi és gazdasági közelség, meg a közös EU tagság miatt pont a szlovákiai magyarságnak származik a legkevesebb gyakorlati haszna az új törvényből.
Úgyhogy a dühödt tiltakozással csak a szlovákiai magyarok szolidaritását erősítik.

radiris 2010.05.27. 10:44:43

Én azt nem értem, hogy az a szlovák is elveszti az állampolgárságát, aki mondjuk kitelepül az USA-ba és felveszi az amerikait? Vagy csak azok, akik otthon maradva vesznek fel másikat?

Doubledeceker 2010.05.27. 10:45:06

@II.Briandrew:

Azért aki nem elfogult egyik irányban sem az látja, hogy nem egyszerá ám a helyzet.

Az elmúlt 8 év, botrányosan szar volt, alig történt némi érdemi előrelépés, ez vitán felüli, teszetosza szerencsétlenség folyt, szabad rablással karöltve.

Csakhogy az első Viktor kormányzása alatti időszak is nagyon hasonlatos volt, csak már régebben, ok nyilván jobb volt, vagy ksevésbbé szar, de mesze a jótól.

Chicano 2010.05.27. 10:45:44

@Megfigyelo: "Orbánnak nemzetközi feszültséget kellett kreálnia, mert mindabból az igéretdömpingből, amivel 8 évig etette a magyar választókat, semmit sem tud teljesíteni."

Hát télleg ez a Zorbán. Egy nap alatt nem tudta helyrehozni amit az elftársak 8 alatt elkúrtak. Monnyon le!

Elhatároztam hogy többé nem idegesítem magam az ilyen ostobaságokon. Tegnap kijöttek a Medián legújabb adatai, úgy tűnik többen bíznak a FIDESZ-ben mint valaha. És azt hiszem ahhoz hogy elindulhassunk a lejtőn felfele a legfontosabb a sikerbe vetett hitünk. Ez a szimbolikus lépés a szórványmagyarság felé is azért volt fontos hogy visszaadja a hitünket, nem egy lehorgasztott fejjel búsuló balfék lúzer nemzet vagyunk aki jobb ha hallgat ha belerúgnak, mint ahogyan ezt próbálták belénk verni nyolc évig. Nehogy már egy 5 milliós (az is minimum 10%-nyi kisebbséggel) 18 éves nemzet oktasson ki minket hogy mit tehetünk, mit nem. A dolgok a jó irányban haladnak, azok meg aki nem erre szavaztak most merjenek kicsik lenni. Röviden: A kutya ugat, a karaván halad.

szjm 2010.05.27. 10:45:48

@Megfigyelo: az ártott, hogy ennyi ideig kussoltunk.
@Lohengrin: abszolute egyetértek.
@feketehun: szvsz Orbán most is bebizonyította , h szenzációs tehetségű politikus.ennek a törvénynek majd később látjuk a hasznát itthon és otthon is:)
@szferi: hagyjuk már ezeket a szoci paneleket.

Szlovákmagyar 2010.05.27. 10:46:39

Meg erre, szintén onnan:

"Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, már nem csak halvány matematikai esély van arra, hogy a jobboldali pártok – Szlovákia történetében először – több szavazatot szerezzenek, mint a baloldali populista-nacionalista blokk erői. A kétségtelenül történelmi jelentőségű győzelemtől megriadva Robert Fico mindent egy lapra tett fel: egy magyarkártya-lapra. Ez idáig mindig bevált, most duplán történelmi fejlemény lenne, ha már ez sem segítene."

Ennyit arról, kinek ió Szlovákiában a törvény gyors elfogadása Magyarországon.

radiris 2010.05.27. 10:46:50

@soproni1: Ez egy komoly, tudományos igényességű komment volt, köszönjük.

Megfigyelo 2010.05.27. 10:47:02

@Szlovákmagyar: Persze, hogy belpolitikai okból csinálja Orbán, fütyül ő a szlovákiai magyarokra (vagy bárkire).

Szelki Lata 2010.05.27. 10:47:44

Árulja már el valaki, hogy miért hozza az időzítés nehéz helyzetbe a szlovákiai magyar pártokat?
1. Felvidéki magyarok szavaznak szlovák pártokra? Nem.
2. Szlovákok szavaznak magyar pártokra? Nem.
3. Növeli ez az egész szlovákiai cirkusz az ott élő magyarok választási hajlandóságát? Igen.
4. Ki fog kormányt alakítani Szlovákiában a választások után? A jelenlegi ellenzék. Egyedül menni fog neki? Nem. Ki lesz a koalíciós partnere? A magyar párt, vagy remélhetőleg pártok.

Ficó mozgósítani próbálja a saját szélsőségeseit, de közben melléktermékként mozgósítódnak a magyarok is. És mivel Ficónak ez sem lesz elég a kormányban maradáshoz, de a jelenlegi ellenzék is csak magyarokkal koalícióban alakíthat majd kormányt: mindez a szlovákiai magyar pártok politikai súlyát növeli!
Szerintem az egész zseniális.

A szlovákok pedig jó mélyre fognak süllyedni előbb-utóbb a saját maguk által összehordott kakiban. Alkotmányellenes ellentörvény, európai jogrenddel ellentétes itézkedések, tankkal fenyegetések, nácizások, nyelvtörvény, Sólyom be-nem engedése, stb.
Azt se felejtsük el, hogy az EU soros elnökségét Mo. adja nemsokára....
Szóval az egész úgy jól van csinálva, ahogy van, az időzítés pedig nem hogy rossz, de nem is lehetne jobb!

Chicano 2010.05.27. 10:48:12

@Terézágyú: "Tehát akkor most ő mondja meg nekünk, hogy vitatkozhatunk-e egy általunk megválasztott parlament döntéséről vagy sem???"

Honnan tudod hogy nem választott. Másrészt ő is magyar, tehát érintett.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.27. 10:48:36

@Senkifia: @MagyarZizzi: @Megfigyelo: @szferi:
Ezek szerint _mostantól_ nem kellenek kettős állampolárok Szlovákiának? Pontosabban _több_ nem kell nekik? Hááát... ezt azért nem ártana indokolniuk valamivel. Persze az "azé' mer' utáljuk a magyarokat"zsigerválasz nem biztos, hogy elnyerné Brüsszel tetszését. :D Ennél valamivel cizelláltabb indoklás szükségeltetik részükről.

@Thresher: A lengyelek szerintem pont leszarják, hogy mit pattog ez a Fico nevű zsebnapóleon. Nagyon remélem, hogy eltakaírtják a szlovák szavazók a porondról, az idegengyűlölő pártjával együtt.

Lord Marcang Brutal 2010.05.27. 10:48:38

"A felvidéki magyarok sem fognak ezrével magyar állampolgárságot kérni, de valójában nem is erre vágynak."

Helyettük majd a szlovákiai cigányok fognak magyar állampolgárságot kérni.

Megfigyelo 2010.05.27. 10:48:45

@Chicano: Nyilván a lószar a legjobb étel, erre szavazna 100 millió veréb.

mindegykivagyok 2010.05.27. 10:48:57

@Terézágyú: Neked nincs szàndékom semmit
mondani,mert egyszerüen képtelen vagy felfogni alapvetö dolgokat!

dwr 2010.05.27. 10:49:12

Néhány kérdés:
-Per pillanat mivel tudod bizonyítani, itt születettként, hogy magyar állampolgár vagy? ( Nincs útleveled, jogsid és nem vagy 14, nincs személyid.) Anyakönyvi kivonattal?
- magyar állampolgárnak sincsen ám ingyé útlevél, személyi. Akkor a HTM-et ( ha nincs szüsége ilyen okmányra), felírják rovásírással a kéménybe oszt attól lesz magyar állampolgár?
-díszoklevelet kap? vagy újabb státuszplecsnit?
- A státuszkedvezmények remélem alapból ugranak, hiszen miért tennének külömbséget két magyar állampolgár között.

II.Briandrew 2010.05.27. 10:50:55

@Nandi29:

Persze, nem mondta senki, vagy legalábbis én biztosan nem, hogy 1998-2002 között kánaán volt. Az elmúlt 8 év szerencsétlenkedésétől pedig csak jobb lehet. Nagyon remélem, hogy nem élnek vissza erőfölényükkel és arra fogják használni a mandátumukat, hogy újraépítsék ezt az országot. Ha nem így lesz, vagy ennek nem lesznek egyértelmű jelei pár év után, akkor 2012-ben őket is elzavarjuk a picsába! :)

@Senkifia: Hajlamosak is néhányan jótékonyan szemet hunyni felettük! :)

szferi 2010.05.27. 10:50:57

@szjm: ezt nem értem. a mostani helyzet szerint ebből a törvényből a felvidéki magyaroknak semmi haszna nem lett, ellenben akik magyarországon élnek, és ténylegesen érintettek a kérdésben, nem lehetnek kettős állampolgárok. magyarázd el légyszi, mi nem igaz ezen, vagy mi köze ennek a szocikhoz?!

martonx 2010.05.27. 10:51:28

Oké sajnálom a felvidéki magyarokat, de ne feledkezzünk el az erdélyi magyarokról, és a vajdasági magyarokról sem.
Ők egész konkrétan jól járnak ezzel a törvénnyel.
Azok a szlovákiai magyarok meg, akik ide járnak dolgozni, sőt itt laknak, itt tanulnak a gyerekeik, szerintem simán fel fogják venni a magyar állampolgárságot, akkor is ha ezzel esetleg a szlovák állampolgárságuk elvesztését kockáztatják.
Szegediként rengeteg szlovákiai fiatalt ismerek, akik Szegeden tanulnak, s még több vajdasági fiatalt.

Szerintem a szlovák fasiszták műbalhéja a ki nem szarj le kategória.

szjm 2010.05.27. 10:51:50

@Chicano: ez csak egy tizede annak, amit ennek a törvény hozadéka lesz...Lesz ebből még választójog is.Majd.
Jelenleg pedig épphogy kevésbé kellene félni a pl-a felvidéki magyaroknak, akik kérik és megkapják a m. áll.p.-ot, mert ez bizonyos mértékig megnöveli védettségüket. mint magyar állampolgárt is! pl. verések idején :(
A törv. pedig kizárja a megélhetési kérelmezőket.
Szóval felemelő és ügyes egyszerre :)

Brain$torming 2010.05.27. 10:52:23

végre egy korrekt írás a helyzetről. Köszönjük!

II.Briandrew 2010.05.27. 10:52:54

Ja és nem tudom hallottátok-e, hogy Fico botrányosnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Lengyelországba utazik először hivatalos látogatásra. Megáll az ész, hogy mit meg nem enged magának ez a ripacs! Jó, hogy nem már ő szabná meg a magyar miniszterelnök napi programját! Ezek után ne is csodálkozzon a szlovák vezetés, ha a magyar szóba sem akar állni vele!

Terézágyú 2010.05.27. 10:53:51

@Chicano:
"Nehogy már egy 5 milliós (az is minimum 10%-nyi kisebbséggel) 18 éves nemzet oktasson ki minket hogy mit tehetünk, mit nem."

Tyű... szóval akkor a húszmilliós Románia is így viszonyul hozzánk?

Tanuljuk már meg, hogy Szlovákiával NEM az a baj, hogy csak ötmillióan lakják, és hogy 18 éve létezik, hanem az, ahogy viselkedik!!!!

Mellesleg, csak a pontosság kedvéért: jogilag 1969-től Csehszlovákia már két államból: a Cseh Szocialista Köztársaságból (1990–1992: Cseh Köztársaság) és Szlovák Szocialista Köztársaságból (1990–1992: Szlovák Köztársaság) álló szövetségi köztársaság.

Chicano 2010.05.27. 10:54:03

@Szelki Lata: Teljesen egyetértek. Kül és belpolitikai szempontokból egyaránt tökéletes az időzítés. A szlovákiai magyarok ezen veszteni nem tudnak, Szlovákia viszont sokat. Mindehhez tedd hozzá hogy Orbán a Néppárt alelnöke. Mint a hírekben olvashattuk már ott is próbálkoztak a tót atyafiak, de onnan úgy vágták ki őket mint macskát xarni.

freebiker 2010.05.27. 10:54:32

Szlovákia azért hörög mert ezt a dolgot torokra szopta. Ennek személy szerint örülök. Való igaz, hogy ez nem oldja meg a gondjaikat, szimplán egy gesztus, ami bizonyos irányt kijelöl végre ennek a több sebből vérző nemzetnek. Viszont történelmi jelentőségű gesztus, ezt el kell ismerni.

Szlovákia retteg. Retteg attól, hogy bedől az eurójuk, amire jó esély van.Retteg, hisz lakosságuk, iparuk, gazdaságuk gerincét az annyira utált magyarok adják.
Persze megszállással háborús helyzettel riogatnak, de ezt épeszű ember belátja, hogy vajmi kevés erre az esély.

miképp fogják ezt végrehajtani? A magyarországi szlovákokat beáldozzák az utálatuk oltárán? Ez a fóbia már beteges, meggyőződésem, ha nálunk helyreáll néhány dolog, keményen oda kell vágni nekik.
MIÉRT?
Mert senki sem bírálta ezt a lépést. Még a románok, és a szerbek sem, pedig a náluk levő nacionalisták nem maradnak el Slota mögött.

Amiért még fröcsögnek az az, hogy se hazájuk se történelmük. Viccesen: Hány oldalból áll a szlovák történelemkönyv? 3. borító-történet-hátlap.

Sok Felvidéki munkatársam van, sőt a párom is onnan származik. Egy fáj nekik nagyon. Odaát büdös magyar, itt bunkó tót. Ezt a kínos érzést enyhítheti ez a gesztus, bár tényleg nem oldja meg.

A kormány jó úton indul el, remélem nem torpan meg ez a lendület.

ZX 2010.05.27. 10:54:54

@PeriwinkLe - az igazi (aka A 40-es fantomja): Légyszíves ne hasonlítsd Nepóleonhoz ezt az idegbeteg senkit. :)

Chicano 2010.05.27. 10:55:51

@Megfigyelo: "Nyilván a lószar a legjobb étel, erre szavazna 100 millió veréb."
Hát a verebek már csak ilyenek. Majd ha eltakarítjuk a lószart jutni fog jobb is.

Terézágyú 2010.05.27. 10:56:00

@mindegykivagyok:
"Neked nincs szàndékom semmit
mondani,mert egyszerüen képtelen vagy felfogni alapvetö dolgokat! "

Dehogynem. Amikor neked tetsző törvényeket hoz a parlament, akkor közlöd velünk, hogy ejnye-bejnye, hogy merünk mi ezen vitatkozni... Gondolom amikor pl. a szocik hoztak neked nem tetsző törvényeket, akkor nem ez volt a véleményed...

Ilyen egyszerű.

freebiker 2010.05.27. 10:57:04

@Terézágyú: Ne téeszd össze a kettőt. Románia létezett, csak megkapta Erdélyt. Míg Szlovákia sosem volt, teljes területe a magyar Felvidék. Ennek kapuja volt Eger, Esztergom, Komárom, Győr.

Chicano 2010.05.27. 10:57:29

@Terézágyú: "Tyű... szóval akkor a húszmilliós Románia is így viszonyul hozzánk?"

Így bizony. Sajnos. Örüljünk hogy ők nem pattognak, mert az már komolyabb probléma lenne.

szferi 2010.05.27. 10:57:51

@szjm: te nem vagy képben. az állampolgárság megadása kapcsán valóban csak egyénekről van szó, ebben az értelemben helytálló lehet, amit a védettségről írtál, viszont a szlovákiai magyarság közösségként is tovább akar élni, a szlovák oktatásügyi, nyelv, stb. törvények ennek a közösségi létnek az ellehetetlenítését célozzák meg, nem az egyént.

Terézágyú 2010.05.27. 10:58:55

@Szelki Lata:
"Ki fog kormányt alakítani Szlovákiában a választások után? A jelenlegi ellenzék."

Ez már biztos?

mindegykivagyok 2010.05.27. 10:59:27

@Terézágyú: Nyugodj le,szem.ig.is van söt bejelentett otthoni cimem is.Söt még hazaautoztam szavazni is,mert az Mszp-s követségben sem biztam!Ugyhogy ne verd a nyàlad!És ne azt probàld osztani,amivel nem rendelkezel!

II.Briandrew 2010.05.27. 10:59:38

@Chicano:

Az összes környező ország megtanult európai, vagyis inkább normális, felvilágosult ésszel gondolkodni. Még Ukrajna is(!). A szlovákok meg itt vergődnek. Hát hadd vergődjenek!

szjm 2010.05.27. 11:00:44

@szferi: olvasd el a druszád nyilatkozatát a nemmel történő szavazása kapcsán. sejhaj szájú Feri , aki pár éve még riogatott a kinti magyarokkal, most a nemmel őket védené.Bruhaha.
Az igennel tudjuk a legjobban megvédeni őket. A kizárólag érdekből csatlakozóknak nem szól ez a törvény.
Másrészt nem értem. Ha te most Mo-n élsz és dolgozol mint szlovák állampolgár, mitől félsz? Vagy félreértem?

Publius Decius Mus 2010.05.27. 11:01:21

Nekünk magyarországi magyaroknak egy ideje nem szimpatikusak a szovákok úgy általában (nem egyesével), de azt fel sem tudjuk fogni, hogy ott sokan kifejezetten gyűlölnek minket. Erre lettek nevelve, ezért képesek még ilyen megdöbbentő lépésekre is. Valami gáz van ott, az tuti!

2010.05.27. 11:02:05

"Részben pont Orbánék nemzetközi sikere miatt jött ki az egész mizériából vesztesen az MKP"
"az MKP, amely kissé mintha eltaktikázta volna magát"

hát már bocsássatok meg, de azért, mert kérték, hogy az országgyűlés várjon a szlovákiai választások végéig? Ti írjátok, hogy a nemzet része a felvidéki magyarokból is áll, akkor a vezetőik kérését miért nem lehetett figyelembe venni? Ez nem a hisztériáról szól, hanem arról, hogy a az ott élők véleményét kellett volna figyelembe venni. Na az már a NEMZETI EGYSÉGRŐL szólna. Szlovákiában semmi másról nem szól már a kampány, csak erről. Nem is értem milyen nemzetközi sikerekről beszéltek. A nemzetközi siker jelen pillanatban az lenne ha Fico és Slota megbukna.

Terézágyú 2010.05.27. 11:03:10

@mindegykivagyok:
"Ugyhogy ne verd a nyàlad!És ne azt probàld osztani,amivel nem rendelkezel! "

Utoljára írom le, mert már unom. Az egészet te kezdted, méghozzá ezzel a szöveggel:
"Milenne,ha egyszerüen mindenki tudomàsul venné a Parlament döntését és nem az észt osztanà!Habàr ez is magyar mentalitàs igy se jo,meg ugyse,ahogy volt!Az az ember még nemszületett meg,aki a magyarnak tökéletes!Szànalmas hozzàszolàsok!"

szferi 2010.05.27. 11:03:39

@Szelki Lata:
1-3. pont többé kevésbé igaz
4. ponthoz: ennek most már egyre kisebb a valószínűsége, miután a jelenlegi kormánypártok magukra öltötték a nemzetmentő szerepét. sajnos ez nagyon sok hezitáló választót fog befolyásolni a döntésben.

flippant 2010.05.27. 11:04:02

@Publius Decius Mus: Nincs gáz csak kishitűek, gyökerek nélküliek és suttyók. Elmondom itt is a sztorit amin jót röhögtem: egy drótos bocskoros tót egy magyar faluban (aminek 1 temploma van) keresett valakit és eltévedt. Ide-oda bolyongott és a templomot mindig más szemszögből látta. Aztán ő csodálkozott a legjobban, hogy milyen nagyok ezek a magyar falvak hiszen ennek a falunak is 7 temploma van.
No ennyit a tótokról...

II.Briandrew 2010.05.27. 11:04:08

@Publius Decius Mus:

Biztos sokat szívtak a magaslati levegőből és elhalt az agyuk egy része. Mással nem igen lehet magyarázni ilyen példátlan viselkedést. Abban bízom, hogy mihamarabb feljelentik őket Strasbourgban és olyan ítélet születik, ami befogja a pofájukat!

szjm 2010.05.27. 11:04:26

@szferi: no ez mellément! a nagy hallgatás, semmittevés alatt született pl. a nyelvtörvény.

tengerzold (törölt) 2010.05.27. 11:04:27

Az érdekérvényesítő Magyarországhoz: sajnos a kisebbségek érdekei szinte CSAK Magyarország érdeke ( a nagyszámú határon túli magyar miatt), ehhez nem fogunk partnert találni.Talán pl. Finnországot vagy Svédországot lehetne megnyerni rokonszenv alapon, pl. elvi nyilatkozatokhoz,de ők sem ártanák magukat a mi szomszédsági problémáinkba, mert nem érdekük.A konfliktust pedig, ok nélkül, egyik állam sem keresi.

mindegykivagyok 2010.05.27. 11:04:28

@Terézágyú: Mint màr irtam,ha nem is tetszett,akkor azt is megirtam!Sajnos több
lehetöségem nincs a véleménynyilvànitàson kivül!Ha ezutàn sem fogod fel a lényeget,akkor csak orvos segithet(talàn)
rajtad!

Terézágyú 2010.05.27. 11:05:16

@Chicano:
""Tyű... szóval akkor a húszmilliós Románia is így viszonyul hozzánk?"
Így bizony. Sajnos. Örüljünk hogy ők nem pattognak, mert az már komolyabb probléma lenne."

És akkor most viszonyuljunk mi is így másokhoz???

II.Briandrew 2010.05.27. 11:05:28

Ne feledjük el, hogy 2011-ben Magyarország az EU soros elnöke. Ha máskor nem, hát akkor tuti lemossuk a Szlovákokat a színről!

belekotty 2010.05.27. 11:06:04

A kontraszt óriási. Sem az ukránok, sem a románok, de még a szerbek sem nyavajognak. A szlovákok maguknak küzdötték ezt ki a botrányos nyelvtörvényükkel.
Mi magyarok megpróbáltunk normálisak lenni évekig, kussolni. A románokkal és szerbekkel nagyjából nyugi is lett.
A szlovákokkal úgy látszik csak az erőből tárgyalás működik.

szjm 2010.05.27. 11:07:05

@Szelki Lata: ott pont nálad. ezt ismerte fel az MKP is, szépen nyomon lehetett követni a nyilatkozatokból.Ez az Orbán gyerek zseni.

Doki1127 2010.05.27. 11:08:43

@II.Briandrew: :)))) na az biztos... én már annak örülni fogok, ha lehozzuk úgy mint a szlovénok és nem úgy mint a csehek

és persze spanyol és belga barátaink biztos megtámogatnak minket egy ilyen kérdésben:)))

freebiker 2010.05.27. 11:08:48

@Publius Decius Mus: Én esztergomi vagyok. Szinte minden nap átjárok. Van rálátásom a dolgokra. Párkány döntő többségben magyar. Az ott élő szlovákok érdekes jól megférnek velük. A politika generálta utálat azért mindenhová begyűrűzik.Az északi részeken élők meg már így születnek, magyarutálattal. Élesen meghúzható a határ hol biztonságos magyarként élni létezni, vagy akár kirándulni.
A gáz a szlovákok fejében van, bár sokuk nem szimpatizál ezzel a gyűlölettel. Még ha nem is szereti a magyarokat, ha ott él megpróbál békében lenni.
A kormányuk lassan törvényesített teret ad a megtorlásoknak. Rengeteg különbözőséget, megkülönböztetést fel tudnék soroln. még.

Devil 2010.05.27. 11:09:31

Kedves Mandiner!
Lam valamiben egyetertunk: nem az allampolgarsagi torveny lesz az ami erdemi javulast hoz BARMIBEN.
Szerintem ezzal csak a szarnak adtunk egy jo nagy pofont, esetleg jol megkavartuk, de ez Nektek nem segit igazandibol semmit sem. Belpolitikaileg Orbaneknak lehet hogy hasznos volt, de ezt sem hiszem.

Erdemi munkat eddig a kormanyunk sajnos nem vegzett, es nincs is jele annak hogy tenni keszul... ja kiveve az MSZP elleni hadjarat, na az meg a kormanyprogramnak is resze lett.

szjm 2010.05.27. 11:12:06

@szferi: gondolod, hogy a magyarok inkább szlovák pártra fognak szavazni? Majd kiderül.

Doki1127 2010.05.27. 11:12:38

@Szelki Lata: hogy ki fog kormányt alakítani Szlovákiában, abban én nem vagyok ennyire biztos, máj.14-i eredmények

ujszo.com/online/kozelet/2010/05/14/a-smer-tarolna-az-mkp-es-a-hid-nem-jutna-be-megint-egy-felmeres

Smer-SD 38,4 44,0 43,9
SDKÚ-DS 15,3 13,1 12,7
KDH 11,5 13,1 11,1
SNS 9,1 7,0 7,9
ĽS-HZDS 7,0 6,1 6,3
SaS 6,2 4,3 4,8
MKP 3,3 3,9 6,2
Most-Híd2,7 2,3 1,6

II.Briandrew 2010.05.27. 11:12:40

@Doki1127:

Nyilván nem arról lesz szó, hogy tönkretesszük Szlovákiát. Ehhez még EU elnökként is kevesek lennénk. Viszont napirenden lehet majd tartani minden szlovák mocsokságot a legfelsőbb szinteken. Ez pedig nagyon jól fog jönni nekünk.

szjm 2010.05.27. 11:13:06

@Devil: értesítelek, hogy a jelenlegi kormányfő Bajnai Gordon. Uff.

freebiker 2010.05.27. 11:13:07

@flippant: Meg annyit, hogy a párkányi hídon menet botlottunk a párommal egy tót nyugdíjas csoportba. Azt tárgyalták, hogy az esztergomi Bazilika az övék e. Ez aztán az agy....

Doubledeceker 2010.05.27. 11:13:47

@Devil:

Mondjuk még nem iktatták be az új kormányt...... :D

II.Briandrew 2010.05.27. 11:14:08

@Devil:

Nem tudom észre vetted-e, hogy még nincs új kormánya Magyarországnak. Az MSZP pedig amit 8 évig itt trehánykodott, még jó, hogy nem fogja szó nélkül hagyni senki. Vagy mit gondolsz, majd szépen megússza mindenki a mutyit? Haha!

Muad\\\'Dib 2010.05.27. 11:14:16

Aki azt írja, hogy ez a törvény felesleges volt egyszerűen hazudik. Vajon miért nem a következő nyilatkozatokat idézgetik azok, akik szerint ezzel csak adtunk a szarnak egy pofont:

„Európai polgárok és magyar nemzetpolgárok lehetünk egyazon időben. Reméljük, a továbbiakban nem kell félnünk a hasonló retorzióktól” – fogalmazott Tőkés

Üdvözli a kezdeményezést és örül az elfogadásának Biró Rozália, Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere, a szövetség SZKT-elnöke is. „A december 5-i sikertelen népszavazás okozta sebet, amelyet magunkban hordunk, pont ilyen és hasonló döntésekkel, mindennapi együttműködéssel és kölcsönös felelősségvállalással lehet begyógyítani”

„Fontos gesztus, amely valamelyest oldja a 2004. december 5-i sérelmeket” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, aki szintén igényli a kettős állampolgárságot.

„Minden székely ember szívében benne él, hogy a magyar nemzet része, az elmúlt ezer évben ez így volt, de az elmúlt kilencven év után nagyon jól jött a magyar Parlament szinte egyhangú döntése” – fogalmazta meg Tamás Sándor.

A Maros megyei önkormányzat elnöke, Lokodi Edit Emőke úgy érzi: a tegnap elfogadott törvénnyel nem egy többletjogot kapott, hanem visszakapta azt, ami neki jár.

stb.,stb....

szferi 2010.05.27. 11:15:40

@szjm: egyrészt nem válaszoltad meg a felvetésemet, másrészt az időzítése nem jó a törvénynek - ha a szlovák ellenzék megválasztása után hozzák meg ezt a törvényt, az ellentörvény nem születik meg.
harmadrészt, nem értetted félre, és nem félek semmitől sem. viszont, mivel itt élek, sokmindent megkönnyítene a magyar állampolgárság. viszont nem szívesen adnám fel a szlovákot, mert akkor a szülőföldemen - nem szlovákiában, hanem gyermekkorom közvetlen helyszínén válnék törvény szerint idegenné, szerintem érthető, ha ez kellemetlenül érint. ez válasz arra is, hogy a kizárólag érdekből csatlakozóknak nem szól a törvény - nyilvánvaló, hogy az ember mindennapi érdekei is közrejátszanak egy ilyen döntésben, de a nemzet és a szülőföld közti választás nem csak érdekkérdés, és szerintem 2010ben nem kellene ebbe belehajszolni senkit.

szjm 2010.05.27. 11:16:21

@Terézágyú: ne felejtsd el, hogy Orbán segítette Basescut... bizonyára egyeztettek:)

Severus 2010.05.27. 11:16:51

@szjm: de lehet, hogy most Dzurindáék kevésbé tudják mozgósítani a bizonytalan szavazóikat, mint a kormánypártok. Tudtommal nem lefutott, hogy Ficóék buknak. Esetleg nem tudná valaki belinkelni az otani közvéleménykutatásokat?

2010.05.27. 11:17:58

@Szelki Lata:
bocsi, te ott élsz vagy éltél?
1. Igen
2. Igen
3. Igen, de a szlovákokét is! A magyaroké egyébként mindig magas volt, ez nem annyi + ahogy te gondolod.
4. Honnan tudod?

Adja isten, hogy úgy legyen, ahogy gondolod, de jelen pillanatban előfordulhat, hogy Fico megnyeri a választást. S ez akkor se jó, ha az egész ügy ocsmány hisztéria

Severus 2010.05.27. 11:18:07

@Doki1127: kösz... bár nem örülök...

Terézágyú 2010.05.27. 11:19:33

@Muad\\\'Dib:
Hát fentebb írták, hogy Romániával és Szerbiával nincs is ezzel gond. Értelemszerűen tehát a romániai magyarok üdvözlik ezt a lépést, ez nem meglepő.

tengerzold (törölt) 2010.05.27. 11:20:05

@freebiker: igaz, velem pl. Poprádon voltak bunkók, 2:1 arányban.2 bunkó, egy normális, az is igaz, hogy a segítőkész nő egy utazási irodában dolgozott :) Szerintem az sem mindegy, hogy városban vagy faluban akarsz kérdezni valamit, nekem a várossal vannak rosszabb tapasztalataim.Bunkózzanak nyugodtan, legfeljebb nem megyünk hozzájuk, annyi szép hely van.

II.Briandrew 2010.05.27. 11:20:28

@szferi:

Ha egy kicsit ismered a nemzetközi jogot, akkor mögé látsz a dolgoknak. Szlovákia ezzel törvényt és nemzetközi emberi jogi egyezményeket sértett.(Nem veheti el nemzeti alapon azt az állampolgárságot (és ezzel minden jogát), amibe bele született valaki). Ha nem szavazták volna meg a szlovákok ezt a törvényt, akkor nem jutna el soha ez a konfliktus Strasbourg-ig. Most hibáztak és el is megy Starsbourgig az ügy. Addig meg ki lehet még bírni pár hónapot, ha már eddig éveket vártak a felvidékiek...

pg2 2010.05.27. 11:21:22

Jellemzően butamagyar hozzáállás, miszerint a határon túli magyarok hétköznapi körülményei nagyon rosszak, és ezen segíteni tudunk.

Először is, vannak sikeresek és kevésbé sikeresek köztük, mint bárhol máshol. Sikertelenségük, miként sikerességük oka részben lehet a kisebbségi lét, de egész biztos, hogy nem teljesen az. A vélelmezett/tényleges származás, a felvállalt identitás és a megélhetés összefüggései sehol sem foglalhatók össze egyetlen egyszerű képletben. Tök jó lenne, ha végre közismertté válna néhány olyan tanulmány, ami a HTM-ok hétköznapjait a környezetükhöz viszonyítva, s nem avítt legendáriumok szerint mutatja be. Vagyis: szegényebbek-e, mint egy szlovák, román, szerb stb.

Másodszor. Minden, ami ez után van (nyelvhasználat, iskola, névírás stb.), kifejezetten identitásbeli dolog. Dőreség azt hinni, hogy az identitás csak ezekből áll, vagy hogy a szignifikánsan magyar elemektől különböző, vagy azokon kívül esők csak rossz közérzetet, esetleg bárhol a világban hátrányt tudnak okozni. Egy szlovákiai magyar lehet büszke pl. az ország jégkorong sikereire, ami nálunk nem egy húzóágazat, de egész biztos nem kell elvárni, hogy fradista vagy dózsás legyen; mint ahogy az is tök természetes, hogy az amerikából visszaszármazó továbbra is rögbiért rajong.

Harmadszor pedig érdemes lenne komolyan venni a cikk végi ajánlást: a gazdaságilag erős Mo. tud(na) érdemi segítséget nyújtani, az erőből törvénykezés mit sem ér. Egy szimplán belpolitikai, pártérdekek mentén kommunikációs szinten zajló, szimbolikus identifikációs harcot nem kéne már a fellebezhetetlen fizikai törvények komolyságával kezelni. Az egész valójában gesztus, bármely irányban és oldalról, gyakorlati hatása nem konkretizálható. Melyik HTM fogja a kedvezőbb adózási feltételeket, egyéb juttatásokat otthagyni egy olyan papírért, amivel minden szempontból egyenrangú most is a zsebében van?

Szóval egész egyszerűen, saját rossz közérzetünket nem kéne kivetíteni másra, s rajta "megoldani", anélkül, hogy valódi helyzetét részletesen ismernénk, netán még tiltakozik is. Sapienti sat.

Muad\\\'Dib 2010.05.27. 11:21:24

@Terézágyú:
Az a meglepő, hogy úgy van az egész ügy kommentálva, mintha a szlovákiai magyarság lenne az egyedüli külhoni magyarság, valamint a törvénnyel mindenkivel ki lett volna baszva. Ez viszont nem igaz.

szferi 2010.05.27. 11:21:29

@szjm: ez érdekes hozzászólás, ezeket az ok-okozati összefüggéseket a végtelenségig lehetne ragozni. mindenesetre az is bebizonyosodott, hogy az aktív nemzetiségi politika is magyarellenes törvényeket hoz magával, én inkább a megbékélés híve lennék.

másik hozzászólásodhoz: a magyarok nem fognak szlovák pártra szavazni, de a hezitáló szlovákok nagyobb eséllyel választják ebben a helyzetben ficót, mint az ellenzéki, mérsékeltebb pártokat, ez rossz a felvidéki magyaroknak.

freebiker 2010.05.27. 11:21:31

@szferi: Az időzítéshez annyit, hogy a Fidesz tökmindegy mikor terjesztette volna be a szlovákok akkor is hoztak volna megtorló lépést. Semmi gond nincs az időzítéssel. A tótok a töketlen szintén nemzetellenes maszop kormányhoz szoktak. Most meg kb. úgy érezhetik magukat, mint a vakond ami fejjel kútgyűrűbe rongyol. Ordítanak, de nincs foguk a harapáshoz.

hegyilany 2010.05.27. 11:21:59

@Devil: Egyrészt még nincs új kormányunk, bár ez gondolom, nem zavar az érvelésben.

Másrészt, ha jártál volna Erdélyben vagy Kárpátalján magyarok között, akkor tudnád, hogy ez a döntés nagyon is fontos sok határon túli magyar számára, cseppet sem "pofon a sz**nak".

szferi 2010.05.27. 11:23:38

@II.Briandrew: sajnos a kettős állampolgárság intézményét olyan erős államok nem ismerik el mint az usa vagy németország, ugyhogy strasbourg nem fog a mi javunkra precedenst teremteni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.27. 11:23:54

@wagabound:
Ta vagy az a magyarul besézlő szlovák, akinem szolgálta ki a magyarokat Kassán, ha magyarul beszéltek. Mielőtt kibeleznélek, anyelvedet mindenképpen kitépném.
Azt tudod-e, hogy a mocskos szlovák fajtád 68 előtt mikor és miképpen tört be Magyarországra?

Terézágyú 2010.05.27. 11:25:09

@Muad\\\'Dib:
"Az a meglepő, hogy úgy van az egész ügy kommentálva, mintha a szlovákiai magyarság lenne az egyedüli külhoni magyarság, valamint a törvénnyel mindenkivel ki lett volna baszva. Ez viszont nem igaz."
Valóban... de az azért helyes, hogyha elsősorban azzal foglalkozunk, hogy melyik országban lesz esetleg rosszabb emiatt a magyarok sorsa. Ha máshol nem változik, illetve jobb lesz, arról kevesebbet kell beszélni - hiszen emitt meg gond lehet.

(Figyelem, ezzel nem azt akarom mondani, hogy valóban gond lesz, csak azt, hogy a gondokról kell beszélni.)

flippant 2010.05.27. 11:25:21

Most néztem a volt MSZMP-s III/II-es ügynök martonyi riportot a tvben. Ahhoz képest, hogy köpönyegforgató a tag, elég korrekten nyilatkozott. Nem szabad hagyni, hogy a tótok csicskáztassanak és szivassanak minket. Elvégre Felvidék JOGILAG MÉG A MIÉNK!

wanton 2010.05.27. 11:25:31

Nagy értelme van az egésznek... Most az a 2 millió magyar, aki eddig a maradék 8 milliót eltartotta (Magyarországon 2 millió ember dolgozik és fizet adót), az most eltarthatja azt az állampolgárságot kapó újabb 2 milliót. Mert azok biztos ide fognak orvoshoz járni és élni az állampolgársági jogaikkal. Ha állampolgár akar lenni, jöjjön ide és fizessen itt adót.

Severus 2010.05.27. 11:26:14

@II.Briandrew: Már megint ezzel jössz. De igen, Szlovákia az Európai Konvenció az Államplpolgárságról alapján írta a t9rvényt.

Hadd idézzem egy máshova írt hsz-emet:

Idézek az European Convention on Nationality-ből.

(Előbb leírja, hogy mikor köteles egy állam elismernni a többszörös állampolgárságot: házasság és születés útján szezett állampolgárság esetén.)

"Article 15 – Other possible cases of multiple nationality

The provisions of this Convention shall not limit the right of a State Party to determine in its internal law whether:

1. its nationals who acquire or possess the nationality of another State retain its nationality or lose it;
2. the acquisition or retention of its nationality is subject to the renunciation or loss of another nationality."

Azaz a többi esetben fenntartja az állam jogát, hogy 1. eldöntse, hogy megtartjatja-e az állampolgárságát az, aki felveszi a másik ország állampolgárságát, 2. megkövetelje-e hogy lemondjon az illető a másik országbeli állampolgárságáról vagy sem, ahhoz hogy megszerezhesse vagy megtarthassa az állampolgárságát.

AZAZ A KONVENCIÓ ALAPJÁN ÍRTÁK A TÖRVÉNYT.

És van is precedens, Dánia, ahol elveszted a dán állampolgárságodat, ha felveszel csak úgy egy másikat.

Ezért nem fognak ezzel érdemben foglalkozni.

szferi 2010.05.27. 11:26:42

@freebiker: nem mindegy, milyet, és nem mindegy, hogy a keményvonalas nacionalisták vagy a mérsékeltek hozták volna meg ezt a döntést. egyébként ebben a kérdésben mindkét oldalon azok a legokosabbak, akiket semmilyen szinten nem érint a kettős állampolgárság, azoknak ez érdekeire, akik ténylegesen érintettek meg baszik rá mindenki.

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.27. 11:27:07

@Devil: Melyik kormányra gondolsz? Arra amelyik még nincs? Ja, az még tényleg nem végzett érdemi munkát. Sőt, még a 2014-ben megalakuló sem látott hozzá semmilyen komoly reformnak... Emiatt az átkozott magyaros töketlenkedés miatt maradunk le a békeharcban..

II.Briandrew 2010.05.27. 11:27:36

@szferi:

Álljunk meg egy szóra! Itt nem arról van szó, hogy elismeri-e egy-két ország vagy sem! Arról van szó, hogy etnikai alapon elveszik a veled született jogaid, csak azért mert felvettél egy másik állampolgárságot. Sem Németország sem az USA nem meri ezt megtenni. Szlovákia ezt is megengedi magának. Szóval én nem lennék ilyen pesszimista!

szjm 2010.05.27. 11:28:02

@szferi: így is ebben a dilemmában élsz, ezen a törvény nem változtat- sajnos, de nem is ront. Ha nem szeretnéd feladni a szlovákot ( ami még nem olyan biztos, hogy így lesz) , ne tedd- abszolute megértelek- neked felvidék a szülőfölded , Mo pedig a hazád. Itthon felvidéki magyar vagy, szlovák állampolgársággal. Kit zavar?
Időzítésben nem értek egyet. Sőt! Az ellentörvényt majd meglátjuk.
Bocsánat, melyik felvetést nem válaszoltam meg?

Muad\\\'Dib 2010.05.27. 11:28:03

@Terézágyú:
Ezzel egyetértek, csak a kommentekből is lejön, sok embernek nem ez tűnik ki, hogy mondjuk 1,5 millió külhoni magyar nagyon hálás, és kb. félmillió hálás is és aggódik is, hanem az, hogy a rohadt kormány kibaszott a külhoni magyarokkal. Ez viszont egyszerűen nem igaz.

flippant 2010.05.27. 11:28:08

@szferi: És akkor mi van? Az egészséges Európa pedig a nácizmust, fasizmust nem ismeri el, mégis szemet hunyt a neonáci-fasiszta-rasszista benes-dekrétumok felett.

smidgen 2010.05.27. 11:28:29

nem ezt fogadta el:
"melynek értelmében azok, akik felveszik a magyar állampolgárságot, elveszítik a szlovákot"

szó sincs benne arról, h csak akkor veszti el a szlovák államporgárságot ha magyart veszi fel, ha BÁRMILYEN másik államporságot vesz fel.

freebiker 2010.05.27. 11:28:59

@tengerzold: Én leoltom őket hamar. Köszönet a sorsnak, hogy ekkora lettem. Párkányban tisztelnek, nem mernek szórakozni. Északabbra, Zsolna és térsége, meg kőkeményen elmondom mit gondolok róluk. Kizárólag magyarul. Volt már hogy szlovák állt mellém. Nem egyértelmű a helyzet a lakosság szintjén, de északabbra biztos puskaporos a levegő.

II.Briandrew 2010.05.27. 11:30:07

@Severus:

Barátom. A jelenlegi cseh és kanadai kettős állampolgártól is elveszik a szlovák állampolgárságot? Nem. Kitől veszik el? A magyaroktól. Szerinted ez nem etnikai alapú jogfosztás? Szerintem az. Ezt a vitát hagyjuk is, mert fölösleges folytatni!

Severus 2010.05.27. 11:30:14

@II.Briandrew: Semmilyen etnikai alap nincs a törvényben. Ez pusztán az állampolgárságról szól Akkor lenne diszkriminatív, ha csak a magyar-szlovákot tiltaná, és mondjuk a cseh-szlovákot nem. De tudotmmal nem erről van szó.

wanton 2010.05.27. 11:30:40

a FIDESZ mondjon le!

ZX 2010.05.27. 11:31:20

@smidgen: Ettől még alkotmányellenes.

efhábé 2010.05.27. 11:31:38

@Chicano: Ehhm, az állam 18 éves, nem a nemzet. Azért a tót kifejezé egy pöttyet régebbi, mint a Szlovák Köztársaság...

dögölj meg 2010.05.27. 11:32:05

@Megfigyelo: Friderikusz műsorában egy
közismert orgonista életművész eldicse-
kedett azzal,hogy a francia mellé megkap-
ta a kanadai állampolgárságot és mivel
hármas állampolgár nem lehet,a magyart
felfüggeszti.
Mások meg azt mondják,hogy mindig is
magyarok voltak,ösapáik házát soha el nem
hagyták,idegen állampolgárságukat a nagy-
hatalmi politika kényszerítette rájuk.
Most csak azt kapják vissza,ami mindig is az övék volt.

freebiker 2010.05.27. 11:33:01

@szferi: Engem érint. A párom odaátra való, a fiam pedig tőle van. Ő ráadásul ott magyar iskolában tanár. A szülei ott élnek. Mégis várták ezt a döntést. Én is. Leszarom mit hörögnek a tótok.

Severus 2010.05.27. 11:33:17

@II.Briandrew: A törvény, tudtommal, nem visszamenőleges hatályú, azaz júniustól veszti el az, aki felveszi. És nem csak a magyart, hanem, igen,, a kanadai és a csehe kettős állampolgáris. Na, ez az, ami miatt lehet, hogy meg fog bukni a törvény, és Klaus valósában ezért hívathatta be a szlovák nagykövetet, a támogatásos duma meg a lózunk lehetett. De bizonyítsa be valaki a törvény szövegével, hogy csak a agyar-szlovák kettős állampolgárokra vonatkozik a korlátozás, és akkor elismerem, hogy igazad van.

pg2 2010.05.27. 11:33:18

@Szelki Lata: Szép, szép, de azért inkább csak spekuláció. Nem annyira életszerű, s vonatkozó korábbi események (pl. népszavazás) is inkább azt jelzik, nem annyira a külpolitikai zsenialitás, mint inkább valami belpolitikai homály vett erőt OV fejében. Amúgy, ha az egész kalamajkát valóban hatni akaró, tisztességes szándék vezetné, Martonyinak a külpol zsenialitás legfőbb fároszaként legalább egy kézfogás erejéig találkoznia kellett volna Bugárral...

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.27. 11:33:47

@ZX: Igazad van. :) Az egyetemes történelem egyik nagy (pozitív vagy negatív) alakja sem érdemli meg, hogy ehhez a törikönyvek lábjegyzetébe illő paprikajacsihoz ragasszam a nevét.

Remélem, hogy lekerül a porondról, és akkor újra békében élhetünk...

flippant 2010.05.27. 11:34:54

@efhábé: Bakker, a bocskoros szőröstalpú tót is egy "friss" nemzet. Korcsok. Lengyelek és csehek keverékeként a 14-15. században voltak havasi kecskepásztorok. Egy ilyen gyökerek nélküli csicska horda ne ugasson már nekünk és pláne ne osszon lapokat!

flippant 2010.05.27. 11:35:56

-Érdekel a szlovák történelem?
- Igen.
- OK. Átküldöm SMS-ben.

dögölj meg 2010.05.27. 11:36:01

@wanton: TAJ kártyáról hallottál már ?
Ha meg privát rendelésre mennek,fizetnek.

II.Briandrew 2010.05.27. 11:36:11

@Severus:

Akkor lenne teljesen tiszta a törvény, ha minden kettős állampolgárt ezzel a szankcióval súlytaná, de nem ez történik. Nyilván nem fogják beleírni, hogy ez csak a magyarokra vonatkozik, viszont világos, mint a nap. Mikor is fogadták el a törvénymódosítást? Amikor a magyar parlament megszavazta a saját állampolgársági törvény módosítását. Milyen véletlen, nem? Szerinted ezt csak mi látjuk vagy mások Európában majd azt mondják, hogy ez így ok, nem?
Már most azt jelentette egy brüsszeli képviselő, hogy Szlovákia többet fog veszteni ezzel, mint Magyarország!

dögölj meg 2010.05.27. 11:39:38

@szferi: Tévedsz,Németország elismeri a
zsidó vallású németek izraeli állampolgár-
ságát.

pg2 2010.05.27. 11:40:07

@flippant: Ujjuj, nagy a zavar odaát. Én a helyedben azért utánanéznék, mielőtt ilyen sommázatot leírok...

efhábé 2010.05.27. 11:40:20

@dwr: ( Nincs útleveled, jogsid és nem vagy 14, nincs személyid.)

Akkor kedves törvényes gyámod mulasztásos törvénysértésben leledzik.
Faramuci a helyzet, mert nem mondják el tisztességesen, de a törvény előírja az arcképes igazolványt 14 éves kor alatt is.

"(4) A polgár személyazonosságát - a személyazonosító igazolványon túl - az érvényes útlevél vagy a kártyaformátumú vezetői engedély igazolja. A személyazonosítás céljából - jogszabályban meghatározott kivételekkel - a polgár nem kötelezhető más okmány bemutatására.
(5)
(6) A személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvánnyal nem rendelkező kiskorú részére a személyazonosító igazolványt a törvényes képviselő kérelmére kell kiadni.
(7) A polgár köteles igényelni a személyazonosító igazolvány kiadását, amennyiben nem rendelkezik más érvényes, a személyazonosságát igazoló hatósági igazolvánnyal."

A 7 pont az érdekes, nincs benne korra vonatkozó korlátozás...

szferi 2010.05.27. 11:42:04

@szjm: eddig feloldotta a dilemmát a kettős állampolgárság intézménye, most már nem. továbbra sem értem, mi möze az álláspontomnak a szocikhoz.
@II.Briandrew: a németek megteszik: 23 éves korában a kettős állampolgárnak választania kell. az etnikai alap nehezen bizonyítható, pedig mindkét esetben nyilvánvalóan arról van szó - a németek a lengyelországi németeket kényszerítik döntésre.

Severus 2010.05.27. 11:42:16

@II.Briandrew: Figyelj, ha diszkriminatívan fogják alkalmazni, akkor mehet MAJD a feljelentés mindenhová, de a törvény MOST (tudtommal) nem diszkriminatív és összahngban áll az európai konvencióval. Pont. Az meg, hogy kívülről hogyan látszik... Hát, az sem egy matyóhímzés, hogy az elsöprően jobboldali többségű, szélsőjobbos párttal is dicsekvő parlament majdhogynem első határozata máris ekkora zűrzavart kelt.Ők NEM vágynak arra, hogy ezzel kelljen foglalkozniuk, azt szeretnék, a szép békében pislognánk egymás mellett, és nem díjazzák, ha valaki a nem ezt teszi.

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.27. 11:42:17

@flippant: A ne ugassanakban egyetértünk. A 'csicska hordát' azt kicsit rágjad még és legközelebb nyeld inkább vissza.

pg2 2010.05.27. 11:42:45

@II.Briandrew: Hát basszus, valamikor csak meg kell hozni egy törvényt, a parlament sem tud kilépni a tér-idő kontinuumból. Viszont attól még általános érvényű, mégha nem is általánosságban adódott az apropó. Nem kéne ezzel a Fico-féle bornírt paranoiával kezelni a dolgot...

mistertwister 2010.05.27. 11:46:03

kiváló poszt, erről van szó

bigthereal 2010.05.27. 11:46:54

@Devil: "Erdemi munkat eddig a kormanyunk sajnos nem vegzett, es nincs is jele annak hogy tenni keszul... "

jajj, de kis türelmetlen vagy, talán ha megvárnád, hogy feláll a kormány, akkor reklamálhatnál...

bezzeg a maszop-kormány, már akkor tevékenykedett, mikor még meg sem alakult, igaz???

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.27. 11:47:54

@wanton: Kicsit tájékozódj mielőtt okosságokat írsz... Nyugi, nem neked kell a 23 millió román szépészeti beavatkozásait zsebből fizetned bármit is dobolt ki nálatok a helyi kisbíró.

Severus 2010.05.27. 11:48:16

@II.Briandrew: Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a nemzetközi közösség majd igazságot tesz, és nekünk. Amíg látányosan nem rúgják fel a nemzetközi egyezményeket, (és erre gondosan ügyelnek a kis szemetek) addig biztosan nem lépnek fel, mert ez az oszág BELÜGYE. Az, hogy mi külügyet akarunk csinálni belőle, inkább csak ránk nézve rossz. Ők nem úgy gondolkodnak a mezetiségről mint mi. Azok a szemükben ott magyarul beszélő szlovákok.

szjm 2010.05.27. 11:48:20

az ellentörvényről kellene többet tudnunk. ha úgy fogalmaz, hogy a területén élő szlovák állampolgár nem vehet fel másik állapolgárságot, csak ha lemond a szlovákról - akkor nem túl sok embert fog érinteni a magyarokon kívül :(

efhábé 2010.05.27. 11:48:21

@flippant: Szóval, ha a XIV-XV. századra tesszük a kialakulásukat, akkor sem 18 éves nemzet, ugyebár...

II.Briandrew 2010.05.27. 11:48:53

@pg2: @Severus: @szferi:

Bocsánat, ha optimista vagyok és külön bocsánat ha jártas vagyok a nemzetközi jogban. Nem azt mondom, hogy itt csihi-puhi lesz, de szó nélkül nem fog maradni európai szinten sem. A szlovák törvény vérzik, tudják ezt ők is. Persze Lehet feszültséget gerjeszteni, de annak egyértelműen Szlovákia fogja meginni a levét.

Ki is szállok a vitából, lassan ugyanis annyit foglalkoztam a szlovákokkal, hogy nem is léteznek olyan régen! :)

flippant 2010.05.27. 11:50:14

Átmész a megszállás alatt lévő Felvidékre, mit látsz? Csak magyar épületeket, magyar építészeti remekműveket, magyar városokat, magyar utcákat. Bakker, ezek ott pöffeszkednek épületeinkben, házainkban és belehelik azokat büdös leheletükkel. Még a parlamentjüket is mi építettük ahová kitették a Magyar Címerből kikopizott kettőskereszt címerüket. Hogy lehetne hát ezeket egyenrangú félnek tekinteni. Utálom a kékszájú Vityát, de abban igaza van, hogy merjünk végre nagyobbak lenni.

pg2 2010.05.27. 11:51:02

@flippant: Sem jogilag, sem másként. A tiéd meg egész biztos soha nem volt. Egyébként sem egy ország, sem egy terület, sem egy ott élő kisebbség nem tulajdon, semmilyen szinten, úgyhogy értelmezhetetlen az ilyesfajta, roppant buta "érvelés".

freebiker 2010.05.27. 11:51:57

@bigthereal: És persze 8 évig csak loptak szart se csináltak. Semmit, a züllesztésen kívül. A maszop drukkerek jobb ha kussolnak.

Severus 2010.05.27. 11:52:05

Más szelek fújnak, mint a 90-es években. Akkor még tényleg leugatták a nacionalistákat, mert, ugye, ott volt rossz példának a délszláv háború. De az elmúlt és itt most uniós országokról van szó, akiknek a belügyeibe való beleszólás nem teremtene jó gyakorlatot, pláne, hogy mindenre van precedens már, amit a szlovákok csinálnak.

freebiker 2010.05.27. 11:55:18

@pg2: Igaza van, bár a megfogalmazása nyers. Attól még igaz. Jártál te már odaát? Még állami épületeken is ott van több helyen az angyalos címer. Alatta a szlovák zászló. Kissé tudathasadásos dolog.

flippant 2010.05.27. 11:55:58

@pg2: Te is egy kishitű liberális lehetsz. Csak szólok, hogy most pereljük vissza a tótoktól őseim földjét. Nagyapáméknak 1 szál f@szban kellett eltakarodni onnan a kollektív bűnösség jegyében. Átmentünk, hogy belenézzünk a telekkönyvbe. Hoppá! Tenyér nagyságú magyar címer virít a borítón. Benne a földek csupa.csupa magyar ember tulajdonában.
Gyerekek! Biztosra mondom, hogy szlovákia 60%-a magyar tulajdonban van! Földek, termőföldek, erdők, épületek! Emiatt megy a cirkusz mert JOGILAG IGENIS A MIÉNK A FELVIDÉK! És itt a hiper-szuper EU jogot értem. Fico nem véletlen izzad és veri ki a víz.

efhábé 2010.05.27. 11:56:27

@freebiker: "Odaát büdös magyar, itt bunkó tót. Ezt a kínos érzést enyhítheti ez a gesztus, bár tényleg nem oldja meg."

Odaát mindig büdös magyar fog maradni, ahogy az erdélyiek meg bozgorok. Ez a kevésbé bántó dolog.
A sokkal fájóbb pont az az "itt bunkó tót", "itt bunkó román", amin viszont az, hogy megkapják az állampolgárságot, nem fog változtatni. Aki eddig képes volt lerománozni, letótozni egy HT-magyart, az ezután is ugyanígy lesz vele, akár van a HT-magyarnak magyar állampolgársága, akár nincs. :(

Publius Decius Mus 2010.05.27. 11:58:21

A környező országok 90 éve propagandaháborút folytatnak ellenünk és legtöbb saját kormányunk is az ő oldalukra állt az utóbbi időben.

Ez látszik a kommentelők egy részének zavarán is, amikor egy ilyen egyszerű és jogszerű lépést teszünk mit a kettős állmpolgárság, ettől is tele lesz a gatyájuk. Nincs itt semmi agresszió, semmi furcsa, lassan rend lesz a fejekben.

freebiker 2010.05.27. 11:58:30

@flippant: Ezt alátámasztom. Jártam már hasonló cipőben, meg vállalkozás miatt is belenézhettem telekkönyvi iratokba. Elvétve akad szlovák bennük.

ZX 2010.05.27. 11:59:01

@flippant: Csak szólok, hogy amíg a Bens dekrétum életben van, semmit nem fogtok visszakapni. Pont ezért ment a hercehurca a lisszaboni szerződés körül, hogy a dekrétumot ne bántsák.

II.Briandrew 2010.05.27. 11:59:25

A Sme című napilap szerint a szlovákiai magyaroknak nincs okuk pánikra amiatt, hogy elveszthetik szlovák állampolgárságukat. A törvény, amellyel a kormány állt elő, három ok miatt is ártalmatlan: alkotmányellenes, nem tartalmaz szankciókat, és végrehajthatatlan. A szlovák alkotmány ugyanis kimondja, hogy senkitől sem lehet elvenni az állampolgárságát az akarata ellenére.

Na erről ennyit!

szjm 2010.05.27. 11:59:26

@szferi: amikor a szoci panelt emlegettem, miszerint -
gyurcsány: a kinti magyarok védelmében nem szavazta meg a törvényt ( nem most, hanem egyáltalán),a tűzzel játszik a Fidesz
szanyi: minek nekünk nem itt élő magyar állampolgár ( ez a csúcs szerintem)
azt viszont sajnálom, hogy Szily javaslatát nem fogadták el, hogy ez az állampolgárság visszadása. A visszán a hangsúly. de nyilván ez már erős lett volna.

Szeplő 2010.05.27. 12:00:02

Csak úgy eljátszottam a gondolattal, hogy abban az esetben, ha itthon javul a gazdasági környezet a hazai vállalkozások számára... akkor egyszer csak hazajönnek a magyar vállalkozók Szlovákiából. Nyista adófizetés,...stb. a szlovák büdzsébe. Vajon mennyi lehet jelenleg ez az összeg ? Mekkorát ütne rajtuk, ha aránylag rövid idő alatt kivonulnának a magyarok a gazdaságukból ? Hmmm?

nyafnyaff 2010.05.27. 12:00:14

Vihar a biliben!, az egész balhéja amit akart csinálni, hisz ő maga is kettős állampolgár, és több ezren rajta kívül, mindenkitől megvonta volna a kettős állampolgárságot, csak ocsmányolni akart, mert nem parkolt a háza körül magyar rendszámú autó amit leköphetett volna.
Senki igazán nem vette komolyan.

pg2 2010.05.27. 12:00:26

@efhábé: Basz, olvasd már el a (6)-ost is. Kiskorúnak kérelemre kell kiadni...

freebiker 2010.05.27. 12:01:20

@efhábé: Sajnos ettől félek, bár már van némi fény a sötétben. A sok léhűtő fiatal az így gondolkodik, nekik a fű a drog a nevenincs sztárocskák léteznek, nem a nemzet és a haza. Itt az idő ezeken változtatni. Ha kell keményen.

pg2 2010.05.27. 12:04:32

@szjm: Miért gondolják itt ilyen sokan, hogy szlovákia csak Mo-val határos? Hogy egy szlovákiai csak magyar akarhatna lenni? Azért ott is divat tengerentúli férjet keresni, pl.

freebiker 2010.05.27. 12:04:33

@Szeplő: A vállalkozások 24, 7 %-a magyar, vagy innen odaátra települt cég. Szerinted mekkorát fog ez ütni? Így is inog az euro a görögök miatt, hát még ha ez a tőke kiszáll onnan. Ez lehet a mostani leendő kormány kezében fegyver.A gazdaságpolitikusok is tisztában vannak ezzel.Remélem.

pg2 2010.05.27. 12:07:57

@freebiker: Anyukám ott született...

pg2 2010.05.27. 12:09:16

@freebiker: Ja, a megfogalmazás meg nem nyers, hanem sértő és vállalhtatlan. Még az ott élő magyaroknak is.

freebiker 2010.05.27. 12:09:36

Akkor hogy lehetsz ez ellen?

pg2 2010.05.27. 12:10:17

@flippant: Bocsi, engem nem etetsz meg ezzel, ezt a kört én is megfutottam az ottaniakkal...

Fleurs Du Mal 2010.05.27. 12:10:25

@freebiker: Engem pl pont nem érdekel a nemzet mint olyan. Sem a magyar, sem semelyik másik. Legyünk tevékeny állampolgárok és tegyünk az országért, a többi csak szájtépés.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.05.27. 12:10:35

@pg2: tökmindegy, a szlovák jogsi pont elég jó azonosító igazolvány, más nem is kell.

persze a legjobb az angol jogsi, mert annak nincs érvényességi korlátja és bárki úniós polgár kiválthatja, asszem potom 40 fontért.

pg2 2010.05.27. 12:12:39

@ZX: Lehet írni a hülyeséget, kitalált történeteket, de mi pl. kaptunk kárpótlást...

freebiker 2010.05.27. 12:13:11

@pg2: Az ott élő magyarnak mért volna sértés? Ők is bunkó kecskebaszóknak hívják őket.Tudnod kéne ha anyukád oda való. Sértő? kit érdekel? Slota és Fico annyiszor sértette meg a magyarokat, hogy megszámolni se tudom. Köztük engem is. Ideje visszakapniuk azt amit adtak. Leszarom ha ők ezt sértésnek veszik. Túl sokszor köptek le minket. Te bértollnok vagy, vagy ostoba, ha ezt figyelmen kívül hagyod.

Terézágyú 2010.05.27. 12:13:14

flippant, te fico provokátora vagy???

szjm 2010.05.27. 12:14:04

@pg2: ha a tengerentúli férjjel szlovákiában akar élni... nem sok lehet.. Vágod? :)
Sokan lehetnek, akik szlovákiában élnének és mondjuk fel akarják venni a lengyel, osztrák stb állapolgárságot?
- területén (életvitelszerűen) élő szlovák állampolgárok esetén-

pg2 2010.05.27. 12:14:50

@Szeplő: Nem kéne azt gondolni, hogy a világon nincsenek szlovák vállakozók. Szóval nagyjából semmit, mint ahogy a magyar büdzsén sem látszana meg.

freebiker 2010.05.27. 12:14:55

@pg2: Nem kitalált. igazak. Megkapni megkaptuk mi is. De mennyi van még megoldatlanul...

freebiker 2010.05.27. 12:16:54

@pg2: Meglátszana. nem is kicsit. NEKEM IS VAN OTT ÉRDEKELTSÉGEM.

ZX 2010.05.27. 12:20:21

@pg2: Ha így van miért tiltakoztak oly bőszen? Miért nem igényelnek a magyarok tömegesen kártérítést?

freebiker 2010.05.27. 12:20:27

@Fleurs Du Mal: Igen? Szomorú hogy így gondolod. Én meg az ilyet szarom le magas ívből. De eme gyönyörű magasívű gondolatodat mondd azoknak, akiket megaláztak, megvertek, megerőszakoltak, vagy megöltek. És a hozzátartozóiknak.

pg2 2010.05.27. 12:20:57

@freebiker: Az a roppant nagy hiba, hogy az hazai barmaink nem akarják észrevenni, hogy a HTM-ok *együttélni* akarnak a nem magyar szomszédaikkal, nem pedig uralkodni felettük, gyalázni őket. Szóval biztos van egy-két nagy arc, aki kecskebaszózik, de én nem általánosítanék a helyedben. Legalábbis néhány napot töltenék a terepen az ilyen kijelentések előtt. Mondjuk összeszámolhatnád a vegyes házasságokat.

pg2 2010.05.27. 12:21:54

@freebiker: Na, az látszana meg a legjobban.

ZX 2010.05.27. 12:22:36

@pg2: www.bumm.sk/34315/lisszaboni-szerzodes-klaus-a-benes-dekretumokat-feltheti.html

Ez a csehek részéről, de ne legyenek illúzióid, Fico is emiatt tartja életben, csak a németek helyett a magyarok kárpótlásáról szól a dolog.

falesny 2010.05.27. 12:23:29

valaki árulja már el nekem,hogy gyurcsány,bauer miért él ebben az országban, ha ennyire rühelli a magyarokat?

efhábé 2010.05.27. 12:24:31

@pg2: Olvasd már el figyelmesen, kiskorúnak a törvényes képviselője kérelmére kell kiadni.
Vagyis Kiskorú K. Erzsike nem sétálhat be a hivatalba, hogy "Csókolom, kiflit, kakajót, személyit kérek", hanem a törvényes képviselőjének kell kérelmeznie a számára. Tekintve, hogy a következő pont szerint, ha nincs jogsid vagy útleveled, akkor kötelező a személyazonosító igazolvány (lánykori nevén személyi igazolvány) kiváltása.

freebiker 2010.05.27. 12:24:45

@pg2: Majd mindennap odaát vagyok. Mint írtam a párom odaátra való. Pontosan tudom mi zajlik ott. Te aki bértollnok vagy ne merj ebből kioktatni. Van vegyes házasság, és hál isten működik is. Együttélni igen, ezt akarnak, de tartozni valahová szintén. Mert a saját véreik köpték le őket 2004-ben. Olyanok mint te, meg a maszopos férgek.

Szeplő 2010.05.27. 12:25:32

@pg2: nem gondolom, és amit írtam, az sem zárja ki a létüket, én egyszerűen az arányra vagyok kíváncsi.. saját tapasztalat, hogy csak az ismeretségi körömben egyre többen dolgoznak pl. Erdélyben. Nagyon örülök a törvénynek, és ez az öröm akkor lenne igazán teljes, ha erős gazdaság is társulna hozzá. A kettő együtt igazán nyerő :)

pg2 2010.05.27. 12:28:26

@ZX: Kik tiltakoznak? Én arra emlékszem, hogy a szlovákok kerestek meg minket, és minden onnan elszármazottat (svábok is voltak szép számmal), rendeztek saját költségükön falunapot ökomenikus misével (onnan elszármazott papok tartották), afféle parasztlagzihoz illő menüvel, s nagyjából ott kerültek elő a később realizálódott ügyek. Ha esetleg nem bánod, én nem vagyok hajlandó mocsok tótot kiálltani.

falesny 2010.05.27. 12:30:23

vagy nem lehetne őket becserélni egy Malina Hedvigre?

pg2 2010.05.27. 12:30:47

@efhábé: A kérelem szón van a hangsúly. Vagyis nem kötelező.

ZX 2010.05.27. 12:32:59

@pg2: A szlovák kormány tiltakozik a dekrétumok eltörlése ellen.
Nem, én sem kiáltok mocskos tótot, mivel nem az egyes szlovákok a parasztok, hanem a kormány amit választottak.
Nem tudom jól értem-e, de akkor téged nem maga az állam kompenzált, hanem csak egy település önkormányzata vagy valamilyen alapítvány?

pg2 2010.05.27. 12:33:27

@Szeplő: Pontos számokat én sem tudok, de valami olyasmit olvastam, hogy többnyire kis vállakozásokról van szó. Gondolom max. 1-2% lehet.

freebiker 2010.05.27. 12:33:55

@pg2: Elég sok ottani magyar céggel vagyok kapcsolatban. Némelyik 500 fő fölött foglalkoztat. Meglátszana a hiány, ha más nem lokálisan. És ettől félhetnek a tótok.

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.27. 12:37:54

@pg2:

www.origo.hu/ingatlan/20100311-pwc-kevesebb-toke-jott-a-regioba-szlovakia-demjan-cegenek-koszonheti.html

"A régióban egyetlen kivétel Szlovákia, ahol 55 százalékkal emelkedett a működőtőke-befektetések értéke, de ez jórészt egyetlen ügyletnek, a Demján Sándor magyar üzletember vezette ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó TriGranit-csoport tavaly bejelentett 2,3 milliárd dolláros beruházásának köszönhető. Ez adta a teljes tavalyi szlovákiai tőkebeáramlás több mint 40 százalékát - áll a PricewaterhouseCoopers elemzésében."

A Demján-féle kisvállalkozás is átvitt pár forintot Ficóéknak, hogy aztán nácimagyarozzon a félkegyelmű.

freebiker 2010.05.27. 12:39:22

@pg2: tÖBBNYIRE KISTELEPÜLÉSEK ÖNKORMÁNYZATAI KERESTÉK AZ EMBEREKET. mÁR NE HARAGUDJ, DE EZEK TÖBBSÉGE MAGYAR VEZETTE ÖNKORMÁNYZAT. a TÓTOK ÁLTAL VEZETETTEKBŐL MÉG EGY SE JELENTKEZETT ÖNSZÁNTÁBÓL KÁRPÓTLÁSRA. A TÖRVÉNYÜKKEL A SAJÁT VÉREIKET IS INZULTÁLTÁK. AZ ITTENI SZLOVÁKOK JÓ RÉSZE KETTŐS ÁLLAMPOLGÁR....

pg2 2010.05.27. 12:39:37

@freebiker: Az ottani magyar cég sosem fog átjönni ide, mert csak az adminisztrációs költség miatt sem. Az irány ellentétes, sok Mo-i vállakozás menekül az apeh elől, jellemzően nem a sokakat foglalkoztatók, hanem akiknek a tevékenysége nem köthető szigorúan helyhez. Merthogy arra azért már nagyon régóta van törvény, hogy mi tekintendő magyarországi, ergo itthon adóköteles cégnek. Ha jól emlékszem, épp a szlovák rendszámú autók ügyén volt is egy vpop csörte. Meg mintha valami révkomáromi magyar intézmény is keveredett volna ilyen papirozási ügybe, de lehet, ez már a demencia...

pg2 2010.05.27. 12:41:57

@freebiker: Ne kiabálj, mert megijedek. Én másként tudom. És tudom, nem pedig vélem.

freebiker 2010.05.27. 12:45:25

@pg2: Azok a vállakozások amik a maszopos rablás elől menekültek, hazajönnének, ha élhető helyzet lenne itthon. Én is. Ezért Fletó és bandája felelős.
Az autók. Biztos a cseh 2-t nézted mert egyedül nálunk van regadó, és ennyi fizetendő egy autó után, pedig egy métert se gurult. Plusz üzemanyag. Sehol nincs ilyen európában. A tótoknál se.
oDA MEGYEK VENNI, AHOL KEDVEZŐBB A FELTÉTEL. hA EZÉRT HÖRÖGNEK A SZOCIK, AKIK KÖZTUDOTTAN SZOCIÁLISAN ÉRZÉKENYEK A ZSEBÜKRE, LESZAROM.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2010.05.27. 12:46:28

Akkor pedig döntsük el, hogy a határontúliak B-tipusú állampolgárok (pl. szavazati jog nélkül), vagy A-tipusúak (mint mis is, akik rendelkezünk több joggal, pl. szavazattal).

pg2 2010.05.27. 12:47:53

@Arzén Vendel: Azért kicsit más a tőkekivitel, meg egészen más a kiskapus papirozós adókerülés. Demján nem az itthon felépített valamit könyveli el szlovákiai teljesítménynek. De lehet, félreértettem az eredeti fölvetést.

Mindenesetre beteges dolog gazdasági nagyhatalomnak képzelnünk Mo-t, ami rögvest összeomlást okoz azzal, ha kivonul a szomszédból...

sacman 2010.05.27. 12:48:14

@feketehun:

Többen írták, hogy ha a szlovák állampolgárságot elveszik a magyaroktól akkor, kvázi hozzánk kerül vissza a felvidék. Sajnos a országhatárok nem változnak meg így lesz egy csomó magyar állampolgárságú személy akire továbbra is a szlovák törvények vonatkoznak. Azonkívül szavazati joguk egyik országban sem lesz tehát semmilyen módon nem tudják az érdekeiket képviselni. A legnagyobb csapda ebben, hogy a szlovákiai magyarok érdekeit védő MKP vagy Híd szavazóbázis nélkül marad és az a kis védelem is megszűnik ami eddig volt.

ZX 2010.05.27. 12:49:25

@Orbán a magyar nép ópiuma!: Szavazati jog nélkül. Minthogy a szavazati joghoz, magyar lakcímigazolvány kell, állandó lakcímmel. Nem jár sem TB, sem nyugdíj.

Pelso.. 2010.05.27. 12:50:42

Vége a hisztinek? -erről talán az érintetteket kellene megkérdezni.

pg2 2010.05.27. 12:52:57

@freebiker: Ühüm. Szép, magyaros virtus. Elmegyek a tótokhoz vásárolni, mert ők tutibban megcsinálták, aztán hazafelé még leköpöm őket, mert szar alakok, azután meg itthon elmondom, hogy ráadásul nélkülünk sehol nem lennének. De azért kellett mégis odamenni, mert mink (akik nélkül, ugye) szarul vagyunk vezetve. Kicsit zavaros, de értelmes: mindenki bunkó szar alak, csak freebiker nem, aki mindig tudja az éppen aktuálsi tuti.

freebiker 2010.05.27. 12:53:27

@pg2: Te tényleg szándékosan félremagyarázol. Betegesen véded a maszopos eszméidet. Én sem azt mondtam, ettől roppannak meg. Hanem azt, hogy a görög mizéria, és a cégek kivonulása együttesen hatna. Magyar cégek százezres számban foglalkoztatnak, ergo ennyi munkanélkülivel kellene számolniuk.

II.Briandrew 2010.05.27. 12:54:15

@sacman:

A szlovák törvénymódosítás végrehajthatatlan, szankciókat nem tartalmaz és konkrétan alkotmányellenes! Ne fesd az ördögöt a falra és ne állíts olyanokat, ami nem fog előfordulni!

pg2 2010.05.27. 12:55:50

@freebiker: Hú, bekker, meggyőztél! Tényleg!

(Azé hadd tudjak már én többet a családomat érintő ügyekről... vagy izé, ammi a határon túl van, azt az ott sosem jártak tudják jobban?)

freebiker 2010.05.27. 12:58:24

@pg2: Nem nincsenek jól vezetve. csak betartják az EU szabályait erre vonatkozóan. Másrészről leköpik az EU-t. Én oda hazamegyek, mert az is az otthonom, ha olvastad volna mit írtam fentebb. A gazdaságukat mi erősítettük meg ezért még le is köpnek. Már bocs de most visszaköpünk, mert a szoci csürhe engedte elfajulni a dolgokat. Nem mindenki bunkó öreg. De nálam a szocik aljább trógerek mint bárki más.Tőlük még sok tót is különb.

falesny 2010.05.27. 12:58:25

Kurva egyszerű a megoldás.
adjuk meg (kérés nélkül) a magyar állampolgárságot ficonak meg slotának.
aztán rájuk kell küldeni a szlovák hatóságot.elveszítik a szlovákot, nincs más választásuk, be kell illeszkedniük magyarként.:-)

freebiker 2010.05.27. 13:00:44

@pg2: A családi és üzleti dolgaimmal hadd legyek már tistában. Mint említettem a párom odaátra való. Mindennaposan ott vagyok. Te ne merd megkérdőjelezni amit mondok, mert a te írásod mutat hamisságot.
Meg akinek kötődése van oda az sose fog így beszélni mint te.

ZX 2010.05.27. 13:02:58

Az nem veszti el az állampolgárságot, aki házasság útján jogosult rá. Akor egyszerű. Először az egyik fél veszi a magyar állampolgárságot, de a házastársa miatt megmarad a szlovák is, majd a másik fél teszi ezt. :)

pg2 2010.05.27. 13:05:25

@freebiker: Egyrészt nem eszmék, másrészt nem maszopos, harmadrészt nincs mit védeni rajtuk, de nyugodtan süllyedj tovább ebben a személyeskedős-dehonesztáló szarban, ha már nem tudsz érvelni.

Ha tényleg annyit foglalkoztatnak, nyilván megéri nekik. Nem fogják egy-két cipófejű nyilatkozat meg a pénzkeresést egyáltalán nem érintő parlamenti fostaligálás miatt otthagyni a zsírt.

Szóval ez a levédiai nemzeti álom ott téved, hogy a) gazdasági nagyhatalom vagyunk, mi virágoztatjuk föl az egész Kárpát-medencét exl. Hungary; b) a gazdasági szereplők a magyar identitás virítására vannak ott, ahol, és c) leszarják apézet.

pg2 2010.05.27. 13:08:31

@freebiker: Látom, finomul a kín.

Dzso1 2010.05.27. 13:12:07

@wanton: Kedves "wanton" képzeld vannak olyan romániai magyarok is akik 12 éve itt fizetnek adót és egyszerűen nem kértek magyar állampolgárságot, mert eléggé magyarnak érzik magukat egy egyszerű papír nélkül is. De sajnos egy ilyen úriembernek mint te ez abszolút nem mond semmit, hisz te a határnak ezen az oldalán születtél azt hírtelen nagy magyarnak képzeled magad. Tehát vannak olyan külföldi állampolgárok is akik a magyar államnak fizetik az adót, Ja és ami a legfontosabb: szeretném veled megosztani, hogy akik már ki akartak jönni azok rég kint vannak nem kell félnie senkinek, hogy lerohamozzák a hivatalokat a kettős állampolgárságért.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.05.27. 13:13:25

A kerdes az, hogy csak a magyarokkal csesznenek ki, vagy barmely mas ottani kettos allampolgarral. Vagy szlovak-nemet barki lehet buntetlenul, de szlovak magyar kettos allampolgar nem? Hol valosul itt meg az egyenlo banasmod elve?

Fleurs Du Mal 2010.05.27. 13:13:51

@freebiker: Feltételezem ugyanúgy együttérzel a szerbekkel, horvátokkal, stb akiket nemzeti felbuzdulásból öltek meg, ha már ennyire empatikus vagy.

Várúr 2010.05.27. 13:15:19

@Severus:
Qrvanagy tévedés. Itt nem elsősorban magyar nemzetiségűek, hanem szlovák állampolgárok állampolgárságának megvonásáról van szó (utoljára Sztalin tett ilyet). Hatalmas nemzetközi precedens a javából. Ebből a tótok nem tudnak jól kijönni, sőt már most is szarban vannak.

pg2 2010.05.27. 13:18:13

@freebiker: Na, maradjunk annyiban, hogy nekem is otthonom, aztán hadd legyek már ellenpélda. Merthogy azt gondolok, amit akarok, és ez nagyjából az, hogy ne te mond már meg, hogy mit gondolok. Szerintem egész egyszerűen túlspirázod, és kellemetlen találkozni a tények és érzelmek másfajta taglalásával.

Azt csak egyszerűen nem értem, miért fáj neked az, ha valaki nem osztozik a te identitásodban. Magyarnak lenni, határon innen vagy túl, számomra legalábbis, nem jelent egyenruhát. Ha lehet skatulyázni, először vagyok ember, aztán európai, csak aztán magyar, fordítva valahogy nem működik. Nyilván, a legbelső skatulyában érzem igazán jól magam, de ha olyas valakivel találkozom, aki oda nem fér be, nem fogom gyalázni, hiszen valahol máshol mégiscsak egy skatulyában vagyunk...

pg2 2010.05.27. 13:23:27

@Várúr: A meggyőződés egy fura drog: arra hajt, hogy másokat is meggyőzzünk.

Várúr 2010.05.27. 13:23:51

@pg2:
A tótok éppolyan derék emberek, mint bárki más. A vezetésük múlja alul Furcsányékat is. A kettős állampolgárság elsősorban nekünk, határon belüli magyaroknak fontos -, a nemzeti erőforrások egyesítéséhez vezető döntő lépés (szellemi és egyéb értelemben). Fico - ha kormányra kerül - majd visszavesz az arcból. Nem lesz könnyű egy ötmilliós kis országnak az EU-ban keménykedni, pláne nem Slota Jankóval. A magyar állampolgárság esetleges elvételével saját dolgát nehezíti meg ez az amatőr banda.

freebiker 2010.05.27. 13:25:15

@pg2: Az a baj hogy te és a hozzád hasonlók mondták meg én mit gondoljak. nem tetszik? El lehet menni, ahogy a Fletó mondta. Észérvekkel nem értem célt nálad, mert nem is lehet. Bértollnok vagy semmi több. Ez biztos.

Másrészt szomorú hogy 3 vonalban vagy magyar. Akkor te semmire se vagy büszke, amit elért ez a nép.

Gazdasági nagyhatalom? Pont az Index hozta le mekkora is volt az Ikarus.

Mindegy. Jó fanyalgást, és melegen ajánlom, hogy a Felvidéken is hangoztasd a nézeteidet. Borítékolom, nem leszel népszerű...

Várúr 2010.05.27. 13:25:33

@pg2:
Hát még milyen fura drog az ABC: ismerete arra hajt, hogy másokat is megtanítsunk rá, sőt elvárjuk a betűk elemi ismeretét. Úgy látszik, drogos vagyok.

freebiker 2010.05.27. 13:26:54

@Várúr: Nézeteink különbözőségének ellenére, kivételesen egyetértek veled.

Evil One 2010.05.27. 13:27:16

@Terézágyú:

Hát, én remélem, h az ellentörvényt sietve visszavonják, mert az egy vicc.

freebiker 2010.05.27. 13:33:32

@Evil One: Rá fognak kényszerülni.

1. Egyedül vannak.
2, Az EU se állt melléjük.
3. A soros elnökség a miénk.
4. A Néppárt alelnöke Orbán.

Több dolog miatt is kényszerhelyzetben lesznek. Széllel szemben lehet pisálni, de nem megy anélkül, hogy ne lennének hugyosak.És az kellemetlen foltokat hagy....

freebiker 2010.05.27. 13:39:52

@pg2:" Nyilván, a legbelső skatulyában érzem igazán jól magam, de ha olyas valakivel találkozom, aki oda nem fér be, nem fogom gyalázni, hiszen valahol máshol mégiscsak egy skatulyában vagyunk."

Én pedig nem tűröm, hogy leköpjenek. A páromat is lemagyarkurvázták pedig tanár. Nem kellene megvédenem? Lehet te elkullogsz ,mert csak 3. az értékrendedben a magyar. A veled egy skatulyában lévő emberek hugyoznak szájba ember. Az általad védett tótok. Tűrd csak, nert szellemi csökevény vagy. Hál isten fogyóban. Én nem fogom hagyni szó nélkül, ebben biztos lehetsz.

pg2 2010.05.27. 13:39:54

@Várúr: Nagyjából egyet is értünk, ha jól látom. Mondjujk a nemzeti erőforrás kitétel számomra értelmezhetetlen dolog. Ez az összevont eü-kult min. területe?

@freebiker: Árnyékra vetődtél. Az érzelmi önkifejezést nehéz észérvnek felfogni, személyeskedéssel kiegészítve meg komoly erőfeszítés józanul kurkászni az értelmét.

Ha mindenáron csak mocskolni akarsz, hát lásd így. Elképzelésem sincs, miként lehetnék büszke magyar, ha nem vagyok egyszersmind ember is. A skatulyázás nem rangsorolás, hanem helyzetfelmérés, de nem muszáj megérteni.

Ikarus. VOLT. Sajnos. És tök mindegy, ki hozta le, anélkül is tény, és illene tudni.

Szerencsére a felvidéken is vannak mocskos ballibek, majd megkeresem őket kis hangoztatásra. Hátha mégis...

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.05.27. 13:47:50

Nem értem, miért köp és fúj mindenki, más országokban pontosan ugyanígy működik az állampolgársági jog: ha felveszed egy másik ország állampolgárságát, elveszted az előzőt. Ausztriában is ez a helyzet, ott mégsem parázik senki. Mellesleg pl. egy ausztriai magyarnak sem jutna eszébe tüntetően felvenni a magyar állampolgárságot (is).

Úniós tagállamok volnánk, majdnem mindent megtehetsz más úniós állam polgáraként. Kivétel néhány dolog, de ezek szerintem magától értetődőek: köztisztviselő vagy fegyveres erők tagja nem lehet az, aki más államra felesküdött - ez így van oda-vissza szinten.

Úgyhogy az "ellentörvény" messze nem annyira abszurd, mint a kettős állampolgárságról szóló törvény. Ja, mellesleg szerintem valaki nem attól lesz magyar, hogy neki arról papírja van...

pg2 2010.05.27. 13:47:56

@freebiker: Te meg minden alap nélkül "lemaszoposozol". Akkor nekem meg hagynom kéne, hogy egy szorosabb skatulyában hugyozz szájba? Nézz már magadba, ember!

Mondjuk engem még nem nagyon sároztak, de ha mégis, hát volna arra jó recept:

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, --
Félreálltam, letöröltem.

ZX 2010.05.27. 13:49:48

@Haynau: Ne beszélj hülyeséget. A kettős állampolgárság nem ütközik semmilyen EU-s jogszabályba, szinte nincs is ország ahol ne élnének kettős állampolgárságú emberek. Sőt, ismerek olyat is, aki amerikai, kanadai és ausztrál útlevéllel is rendelkezik.

Alex3000 2010.05.27. 13:51:04

Végre a határon túli magyarok is úgy érezhetik, hogy közénk tartoznak. Hajrá Magyarország!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.27. 13:53:18

@Pallos Levente:

Valahol 1970 táján járhatsz. Az elképzelésed abszurd.

freebiker 2010.05.27. 13:54:44

@pg2: Menj sírj Fletónak. Szánom a a szegény elmédet. Az Ikarus volt, tudom. Te vontad kétségbe, hogy a magyarságnak nincs üzleti befolyása. Ez csak példa volt. Akarsz még?

1. Trigránit.
2. Mol.

A régmúlt időkből.

Galamb József a Ford főkonstruktőre, a T modell atyja, a Ford embléma tervezője.
Eötvös Lóránd torziós inga...

Nem sorolom fel mire lehetnél büszke. Mindegy , mert te utálod a saját nemzeted.

freebiker 2010.05.27. 13:56:31

@pg2: Megint mellébeszélsz. Ez vagy te.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.27. 13:58:09

Ha Szlovákia sokáig ugrál magyar kisebbsége ellen, ha sokáig hoz nyilvánvalóan ellenséges intézkedéseket valük szemben, szép lassan magra hoz majd egy egyelőre nem létező határkérdést. Ha mást nem, azt éri el, hogy nagyon nagy érvek fognak az autonómiát követelők kezébe kerülni, és a sérelmek láttán ezt kívülről is egyre többen fogják támogatni.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.05.27. 13:58:52

@ZX: Persze, hogy nem ütközik EU-s jogszabályba, de ha elolvasod a kommentemet, ezt nem is állítottam. Azt ellenben igen, hogy minden államnak joga van ahhoz, hogy megvonja valakitől az állampolgárságot, ha az idegen állam polgárságát felveszi.

Más a helyzet azokkal, akik születésüktől fogva vagy házasság révén tettek szert kettős állampolgárságra.

Angolszász országokban megint más a leányzó fekvése: míg Európában a "ius sanguini" elve szerint az állampolgárság származáshoz kötött, addig az általad említett országok a "ius soli" elv szerint adják meg az állampolgárságot, azaz aki ezen országok területén született, automatikusan megkapja az állampolgárságot. Az angolszász országok egyébként a kettős állampolgárságot is sokkal lazábban kezelik, mint az európaiak.

Ne hasonlítsuk tehát össze az almát a körtével...

falesny 2010.05.27. 14:02:09

azon gondolkodtam,hogy van-e még egy olyan nép, ahol vannak olyan emberek, akiknek EGYÁLTALÁLÁN eszükbe jut vitakozni azon,hogy a saját népe kapjon-e állampolgárságot.

ZX 2010.05.27. 14:02:31

@A Nép - Te vagy!: Most eljátszák a hibákat amit anno mi követtünk el. Szerintem segítsünk nekik. :)

pg2 2010.05.27. 14:03:02

@ZX: Persze, nem ütközik semmilyen eu-direktívába, de az ellenkezője sem. Mindegyikre van példa az eu-n belül is, kívül is, ennél extrémebb dolgok is vagynak égen s földnek kerekén, gondoljunk csak pl. a 2006-os oszét-ororsz összeborulásra. Tényleg ilyen szintre szeretnénk jutni?

pg2 2010.05.27. 14:04:57

@Babu2000: Szerintem meg végre úgy érzik, jól elbabáztak velük, a fejük fölött döntöttek. Pl. Martonyi-Bugár találkozóról hallottál bármit is? Meg hogy mit is kért Csáky?

ZX 2010.05.27. 14:05:34

@Haynau: De ugye azt magad is belátod, hogy nem lehet egyszerre Kanadában, az USA-ban és Ausztráliában születni? Tehát nem csak és kizárólag így szerezhet valaki állampolgárságot.
A másik, hogy ha megnézed a szlovákok éppen öngólt készülnek rúgni, a saját alkotmányukra is szarnak ezzel a döntéssel.

pg2 2010.05.27. 14:06:50

@freebiker: Irinyxit kihagytad! Súlyos hiba. Na meg Benyovszky? Akkor most madagaszkár magyar vagy szlovák?

Bloodscalp 2010.05.27. 14:07:30

@tildy:): a végén az EBH hoz döntést:)

falesny 2010.05.27. 14:07:56

helyesen:van olyan nép rajtunk kívűl, akik egyáltalán elgondolkodnak azon,hogy kapjon-e másik állampolgárságot?

ZX 2010.05.27. 14:08:26

@pg2: Nem, persze. De utána mi lesz a következő lépés miután a termőföld magyar kézbe került? Fico dekrétum? Fosszuk meg a földtől jogtalanul a magyarokat?

pg2 2010.05.27. 14:09:08

@freebiker: Egyszerűen csak szarok a nemzeti felsőbbrendűségi hülyeségedre, Valami franciáról nevezték el, most hirtelen nem is jut eszembe, hogy is híják... Na mindegy is, inkább dicsekedhetnél azzal, amit te követtél el. Ja, hogy azzal nem lehet? Hát, sajnálom...

pg2 2010.05.27. 14:10:49

@falesny: Van. Pl. német, dán.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.05.27. 14:10:58

@ZX: Mondom - az angolszász államok sokkal lazábban viszonyulnak a kettős (sokszoros, tudomisén) állampolgársághoz. Az viszont miért érthetetlen, hogy kettős állampolgársággal nem lehetsz fegyveres erők vagy a köztisztviselés tagja? Ehhez szerény véleményem szerint egy bizonyos kötődés kell az adott országhoz, ami nem lehet meg, ha egyúttal egy másik országra is felesküdtél.

Az más lapra tartozik, hogy a szlovákok alkotmányjogi öngólt rúgnak maguknak. Viszont Csehországban, Ausztriában és egy rakás más európai országban már réges rég ez a jogi helyzet - EZEN miért nem fújta fel senki magát?

És továbbra is fenntartom a kérdést: akkor érzi-e valaki magát magyarnak, ha arról papírja van? Mi a véleménye a határon túl élő magyaroknak? Mert igazából az ő véleményükre vagyok kiváncsi, nem a szebbjövőzők hőzöngésére.

Páneurópai Harci Kos 2010.05.27. 14:11:07

"Azt sem tudni, miként akarja Szlovákia ellenőrizni, ki kapta meg a magyar papírokat – ugyanis Magyarországnak semmilyen bejelentési kötelezettsége nincs."

Másik blogon már írtam, nem hiszem, hogy az ilyesmi sokáig titokban maradhat.
Kolléga, ismerős, rokon, rosszakaró -bárki feljelentheti az illetőt, vagy vélt vagy valós előnyökért kiszivároghat az adat...

És akkor kopp.
A magyar történelem számára nem ismeretlen a feljelentősdi:(

acsa77 2010.05.27. 14:11:51

A politikában mindig a leggusztustalanabb, hihetetlennek tűnő igazság a legvalószínűbb.

Itt az, hogy Orbán (Fidesz) pár szívességért cserébe segít megnyerni Ficonak a választást ezzel a feltüzeléssel.

Csak a gusztustalanságra hasonlat: mai hír, hogy Sztálin kétszer is megakadályozta Hitler meggyilkolását. Egy fanatikus és tehetségtelen hadvezér ellen könnyebb totális háborút vívni.

kenesur 2010.05.27. 14:12:35

A hiszti akkor kezdődött, amikor ez a kétszínű párt a MVSZ mellé állt CSAKIS kampánycélból és emberek millióit butította el az érzelmükre hatva. Aztán a másik oldal lett az ördög... miért is? (Mit válaszolt még anno hatalmon a Sosehazudó a kettős állampolgárság kérdésére???) Onnan datálhatjuk a Nagy-Magyarország matricák rohamos elterjedését az autókon (a hazug Viktornak is olyan volt a kocsiján), és rengeteg régi barátság megszűnését. Orbán Viktor szakította szét ezt a nemzetet, akárhogyan is igyekszik ezt elfeledtetni az "ő" népével. Egyedül neki köszönhető ez a képmutató nemzeti érzelem, ami nem több mint egy túlfújt luftballon. Baloldali emberként igenis nekem is fáj Trianon, de én már régen nem ebben élek 2010-ben "kedves barátaim"! Főleg az EU-n belül!
Ja és az elszámoltatásról csak annyit, hogy majd amikor a beléptetőkapukat, Kaya Ibrahimékat, apuci bányáját és a tokaji bulit kezdik vizsgálni (minimum), akkor majd esetleg tökös legényeknek tekintem majd ezeket a varázslókat!

Bloodscalp 2010.05.27. 14:12:55

@Pelso..: csak most kedződik:) méghogy a Néppárt egy nemzetközi fórum...az egy pártszövetség...és ugyan miröl tudnak dönteni?az ebesznek milyen jogköre van?

ZX 2010.05.27. 14:15:30

@Haynau: Nem vagyok szebbjövőző, sőt...

"akkor érzi-e valaki magát magyarnak, ha arról papírja van?"

Kérdezd meg légyszíves a székelyeket, vagy a vajdaságiakat, hogy akkor miért sértődtek meg ama bizonyos dec. 5-i népszavazás miatt?

Nemzetbiztonsági kockázat, na ja. Aki kémkedni akar, az magyar állampolgárság nélkül is tud. Szóval a papír semmivel sem nagyobb nemzetbiztonsági kockázat.

Bloodscalp 2010.05.27. 14:16:45

@acsa77: érdekes hasonlat:))) Sztálin vs Hitler és Fico vs Orbán...no komment

pg2 2010.05.27. 14:18:01

Van egy roppant nagy fogyatékossága a magyar nyelvnek, mondjuk a legtöbb emberi nyelvnek. Ugyanazzal a szerkezettel jelöljük szinte az összes relációt, a tartozni valahova, a részének lenni, a birtokolni, az irányítani és az irányítást elfogadni mind ún. birtokos szerkezettel fejezzük ki. Talán ebből a félreértés, hogy a mi saját nemzetünk, a mi országunk, a mi akármink. Tessenek már észrevenni, hogy a "mi" is sok különféle vélemény együttese, és hogy a relációban lévő valami is többnyire embereket jelent, semmiképp sem adható-vehető javakat, akiknek majd jól megmondjuk, hogyan érezzék magukat...

Unter Bahn (törölt) 2010.05.27. 14:18:43

Egy barátom feleségül vett egy Kárpátaljai lányt ,aki először nagyon pedálozott, hogy állampolgárságot kapjon, amíg fel nem mérték, hogy amennyiben megkapja a magyart, az ukrán automatikusan elvész, vele együtt minden ukrajnai ingó- és ingatlan vagyonnal együtt...

Most lassan több mint egy évtizede élnek "nemzetközi házasságban", lány maradt ukrán állampolgár (pár évig a kurva-importot ellenőrző magyar hatóság rivaldafényében érdemtelenül tündökölve), mert szülei kint maradtak, és őket megtagadni nem akarja. Szóval nem CSAK a szlovákok nyakasak, jóllehet Ukrajna még nem EU-tag...

dupla vé 2010.05.27. 14:20:16

elég egyértelmű miért hisztiznek. mert olyan ország/nemzet vagyunk, ami fel van darabolva, és a nemzet nem ér véget az országhatárnál. tudják ők is jól, hogy a szétvert nemzeti öntudatunk ezzel a lépéssel elindul a megerősödés irányába. nem holnap, nem jövőre, de a trianon emléknap és az ehhez kapcsolódó törekvések azt irányozzák elő, hogy a következő generációkban erősítve lesz a határainkon túli testvéreinkel való összetartozás. ha emellé számításba vesszük a nemzetünket ért mérhetetlen gonoszságot és igazságtalanságot, valamint azt a tényt, hogy az európai únió tagjai vagyunk akik az emberi jogok hősei, és az igazságosságra törekednek, akkor azt is be kell látni, hogy elképzelhetetlen, hogy magyarország alapterülete ne növekedjen az elkövetkező 100 éven belül. és nem erőszakosan, egyszerűen az igazságosság és a múlt béli hibák elismerése valamint jóvátétele jegyében.
ez pedig elfogadhatatlan egy olyan ország számára, akik a tőlünk rabolt földön élnek, és érdekük az igazságtalanság fenntartása.

freebiker 2010.05.27. 14:21:13

@pg2: Odaírtam, képtelenség mindet felsorolni.

Én a te lenézőségedre szarok nagy ívben. Nekem is van mire büszkének lennem. Elnézést, ha nem szégyellem a magyarságom. Én csak 3. vonalban vagyok európai. Elsősorban magyar.
Szégyelld magad.

kenesur 2010.05.27. 14:22:20

@freebiker: Melyik mondatommal nem értesz egyet kedves freebiker? talán érdemben is tudnád őket cáfolni?

ZX 2010.05.27. 14:23:21

@Unter Bahn: Bocs, az ukránoknál nem tilos a kettős állampolgárság. Egy időben volt róla szó, hogy eltörlik, de végül nem vezették be. Onnan tudom, hogy a kolleganőm is ukrán-magyar állampolgár.

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.27. 14:25:41

@freebiker: kenesur valószínűleg nem tud kitörni a zorbán-szőlő-bánya végtelen rutinból. van ilyen...

kenesur 2010.05.27. 14:26:17

Érdekes, hogy mindig az akart 'magyar' lenni, aki éppen szarabbul élt mint mi. Anno a vajdaságiakat két szekérrel se lehetett volna idevonszolni, pedig Tito mondta nekik, hogy jöhetnek, ha akarnak! Akartak szerintetek?
Sőt... inkább jugónak vallották magukat! Szép. Most persze a vajdaságiak is vérig vannak sértve évek óta.
Ja, és a nagymagyarkodóknak üzenem, hogy a határon túliak azok NEM ám csak a szegény erdélyiek!

freebiker 2010.05.27. 14:26:26

@Haynau: A véleményük? Döntő többségben szeretnék. Köztük a párom is ő párkányi. A fiunk már Esztergomban született. Ott büdös magyar itt bunkó tót. Ezt a megállapítást enyhíti a törvény. Szeretnék, de tudod nekik is van eszük nem mennek fejjel a falnak, mivel élni ott akarnak ahol születtek.

Itt van szlovák település, nem is egy. Kesztölc Pilisszentlélek, ők kettős állampolgárok. Nekünk el kéne üldözni őket?

Szebb jövőt. Egy hőzöngő.

kenesur 2010.05.27. 14:27:34

@Arzén Vendel: van ilyen, de azért csak jogom van megkérdezni nem? Most kiabálja mindenki az elszámoltatást, hát én is megemlítek egykét dolgot!

dupla vé 2010.05.27. 14:28:24

@Haynau: "akkor érzi-e valaki magát magyarnak, ha arról papírja van? Mi a véleménye a határon túl élő magyaroknak? Mert igazából az ő véleményükre vagyok kiváncsi, nem a szebbjövőzők hőzöngésére."

nem azzal van a gond, hogy ki mikor érzi magát magyarnak. azzal van a gond, ha magyarnak érzi magát egy szlovák v román vagy bármilyen állampolgár, és ezért magyarul akar beszélni. és milyen érdekes vannak helyek ahol nem lehet. meg vannak helyek, ahol agyonvernek ha így teszel. és itt jön a lényeg. eddig bólogathattunk rosszallóan, meg mondhattuk hogy ejnye nem kéne, de hát szlovák vert agyon szlovákot semmi közünk hozzá. de onnantól hogy magyar állampolgár is, a magyar állam eszközök tárházával rendelkezik, hogy kiálljon a saját állampolgáráért és megvédje.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.05.27. 14:28:56

@ZX: Bocs, félreértés történt - NEM rád gondoltam a "szebbjövőzőket" említve. Csupán arra céloztam, hogy a "határon belüli nagyonszélsőjobb" számára fontosabbnak tűnik az egész hajcihő, mint maguk a határon túli magyarok számára. Hányszor olvastam már kommentekben, hogy "Erdélyben élek, magyarnak vallom magam, de az állampolgárságból nem kérek, magyar vagyok enélkül is" - ezért érdekelne az ő véleményük.

A nemzetbiztonsági kockázat-dolog pedig nyilván paranoid, de tapasztalataim szerint ezen berkekben alapvetően paranoid emberkék dolgoznak... Másrészt: háború tör ki Magyarország és Szlovákia közt. A szlovák hadsereg tagja egy kettős állampolgár. Megbízható-e vajon?

pg2 2010.05.27. 14:28:57

@ZX: Mi van? Figyelj, ez itt a Föld nevű bolygó, annak is Európa nevű kontinense, kb. a közepén vagyunk, na jó, attól kicsit keletre. Bár senki nem tudja, pontosan hol is határa, mert az ún. tektonikai értelemben Eurázsia van, ami egy lemez; ún. kulturális vagy historikus értelemben meg folyamatosan változó. Egyesek szerint mi már (vagy még) Ázsiában élünk, és azért nem a Balkánon, mert az már Európa. Persze ezekkel lehet vitatkozni, de a föld, a ksibetűs föld nem tudom, hogyan jön ide.

acsa77 2010.05.27. 14:30:08

@Bloodscalp: Bocsánat, de te hasonlítottad. Én csak azt írtam, hogy ilyen gusztustalanok a háttéralkuk, és épp ma jelent meg a történelmi, már inkább csak tudományos vonzatú hír. Hiszen a Trianon is háttéralku eredménye. Vagy Horthy hatalomra kerülése. De még millió ilyen példa van, akárhonnan vesszük a történelemből.

freebiker 2010.05.27. 14:30:44

@kenesur: Tudod is te mi történt ott.
Szlovákiában egy időben be volt tiltva a magyar nyelv használata, sőt a születendő gyerek se kaphatott magyar nevet. Akinek volt szlovákosítania kellett.

Ugyanezt eljátszotta Jugoszlávia is. Sok ember félelemből se vallotta magát magyarnak. Ez tény.

dupla vé 2010.05.27. 14:32:14

@Haynau: "Másrészt: háború tör ki Magyarország és Szlovákia közt. A szlovák hadsereg tagja egy kettős állampolgár. Megbízható-e vajon?" - kit érdekel, mikor magyarországnak meg nincs hadserege?

ZX 2010.05.27. 14:32:43

@Haynau: "A szlovák hadsereg tagja egy kettős állampolgár. Megbízható-e vajon?"

Nyilván nem, de a harcnak több formája is van. Nem kell katonának lenni, elég ha az élelmiszert amit a katonáknak szánnak, nem a sajátnak, hanem az ellenségnek adja. :) Ez persze akkor igaz, ha a saját nemzete ellen kellene harcolnia. Így viszont kiesik az esetlegesen mások elleni harcból is.

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.27. 14:34:03

@kenesur: kérdezni természetesen van jogod. nekem meg van jogom értetlenkedni azon, hogy mi a jó francért kezdesz masszívan orbánozni amikor arról folyik a társalgás hogy végre a határon túliak megkaphatják az állampolgárságot. nem kell a blogot szétoffolni az aktuális fájdalmaiddal.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.05.27. 14:34:40

@dupla vé: "a magyar állam eszközök tárházával rendelkezik, hogy kiálljon a saját állampolgáráért és megvédje" - ez nagyon oroszos érvelés, lásd Csecsenföld vagy Oszétia. Kell ez nekünk?

Persze hogy utolsó gazember, aki valakit agyonver, csak mert meri haszálni a népcsoportja nyelvét. De szerinted hatásos ellenszer erre a kardcsörgetés? Ne kérdezd, hogy szerintem akkor melyik a hatásos ellenszer, mert nem tudom. De azt igen, hogy ez nem az.

@freebiker: Kösz, ez már legalább beszámoló az arcvonalból. Bár nem nagyon hiszem, hogy a fiadat "lebunkótótozó" barmok e törvénytől megtérnének... Szebb jövő meg lesz, abban hiszek. Főleg bunkó jobbikosok nélkül.

Bloodscalp 2010.05.27. 14:34:55

@acsa77: meg van bocsátva:) ámbár egyértelmű hogy a két helyzetett hasonlitod össze, és akkor adja magát a párosítás...és a hasonlat szó is te használtad elsöként...akkor ne szabatkozz-vhol igazad lehet

ZX 2010.05.27. 14:36:18

@pg2: Húha. Szívtál valamit? Hogy jön a termőföldhöz a Föld?

"Bár senki nem tudja, pontosan hol is határa"

Ural hegység, Volga, Kaszpi-tenger, Kaukázus, Fekete Tenger, Boszpurusz, Dardanellák, Földközi tenger, Atlanti-Óceán.... Hányas voltál földrajzból?

Kisbetűvel írtam a földet, olvasd csak el még 3x.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.05.27. 14:36:27

@dupla vé: Tus!

@ZX: Nagyot tévednék, ha a szlovákok egy fegyveres konfliktus esetén nem internálnák a magyar lakosságot. Vagy (Isten őrizz!) még gyalázatosabb dolgokra vetemednének...

acsa77 2010.05.27. 14:36:39

@Bloodscalp: és azért is írtam a kommentet, mert megint egy olyan téma, ahol értelmetlen vita folyik, két oldalról döngetnek nyitott kapukat, miközben teljesen másra kellene koncentrálni az üggyel kapcsolatban. Gyakorlatilag fölösleges elolvasni a 350 kommentet, mert előre tudja az ember az "érveket" és "ellenérveket", érzelmi kirohanásokat, mind elmenve a lényeg mellett. Pl. az sem mellékes, hogy a Fidesz még szintén kampány állapotában van, hiszen jön még egy önk. választás.

pg2 2010.05.27. 14:36:47

@Unter Bahn: Miért is veszítené el valaki minden ingó és ingatlan vagyonát az állampolgársággal? És akkor hogy is van? Most meg szabadon árulhatja otthon az ingatlant, hordhatja át a határon az ingót? Nincs itt valami félreértés?

És miért is "nyakasak" az ukránok? Mert nem a Kossuth térhez szabják a törvényeiket, sőt, merték a vonatkozót meghozni vagy 20 évvel ezelőtt?

dupla vé 2010.05.27. 14:37:50

@Haynau: miért kardcsörgetés? eu, nemzetközi jog? nem értem. mindenre van megfelelő jogi formula, úgy tudom. csak azokat akkor lehet kihasználni, ha állampolgárról van szó.

freebiker 2010.05.27. 14:38:10

@kenesur: Előre mondom nem Orbán párti vagyok.
A bány-szőlő kérdés egy lufi. Köztudott, hogy betű szerint betartva mindent képtelenség vállalkozást üzemeltetni. Minden vállalkozó ügyeskedik, ahol tud.
Ezért nem kárhoztatnék senkit még egy maszopost sem.

Az elszámoltatás a szemtelen rablásokért, kenőpénzekért, a semmitmondó, munka nélküli állásokért, a sikkasztásokért igenis helyénvaló.

Publius Decius Mus 2010.05.27. 14:38:55

@dupla vé: Mit akarsz, maradt még 3 - azaz három tankunk kiképzési célokra. A többieknek meg kiváló géppisztolyai vannak. Ja, hogy ez Európában egy erősebb rendőrségnek felel meg?

Ezek után én a szomszédo helyében csak röhögnék Magyarországon. Most szólok, hogy amikor az EU-nak és a NATO-nak vége lesz (a történelemben minden véget ér) és mi esetleg addig sem tettünk semmit magunkért, nos akkor véget ér Mo történelme.

acsa77 2010.05.27. 14:39:18

@Bloodscalp: oké, kétségem is volt, hogy nem túl meredek-e. Meg más súlya is a két dolognak. De olyan morbid volt a hír, hogy nem bírtam kihagyni.

pg2 2010.05.27. 14:39:29

@ZX: Egyszerűen hülyeséget mondtál. Miféle földtől fosztanának meg kit?

Amúgy a fent ecsetelt határ még nem olyan régen nem ott volt, földrajzilag meg éppen semmi nem indokolja: ezért van ugye Eurázsia. De sebaj, mradj meg nyugodtan a 70-es évek ált. isk. tankönyvénél.

szjm 2010.05.27. 14:39:43

@acsa77: szeretném megér
teni logice, hogyha Orbán ezzel az időzítéssel megnyeri Ficeknek a választást, akkor Ficek miért ideges? vagy csak színjáték? ahhoz kicsit sok a választörvény. :)

freebiker 2010.05.27. 14:39:54

@pg2: Fogják módosítani, ha EU tagok lesznek. Azért a tótoknál rugalmasabbak ők.

Bloodscalp 2010.05.27. 14:42:39

@acsa77: jaja, már egy nyár választ el tőle:) de fasza lesz:)

pg2 2010.05.27. 14:43:39

@freebiker: Nevetséges vagy. Én sem szégyenlem a magyarságomat, csak nem vagyok hajlandó másokat meggyalázni vele, főleg nem általánosságokban.

Valahol ott lesz, keresd csak, nem gurulhatott messze a bogyó...

szjm 2010.05.27. 14:43:44

úgy értesültem a kommentelőktől, hogy a határmenti szlovák földek nagy számban magyar néven vannak. ha ezek az emberek felveszik a magyar állampolgárságot - akkor a földekhez a magyar államnak is köze lesz? hogy van ez?

freebiker 2010.05.27. 14:43:57

@Publius Decius Mus: A mi hadseregünk( erősen idézőjelben) finoman szólva is fos. Részegységek magas színvonalüak, de a többi hurka. Viszont a szlovák haderő kisebb és még rosszabb.
Nekünk van 3 tankunk, nekik még annyi se. ) Lehet Ficek és Szotyi ezért fél tőlünk.

Géppisztolyunk nekünk is van jó, nagyon sok.

Szelki Lata 2010.05.27. 14:44:40

pg2 és freebiker a legjobb példa arra, hogy a magyart nem lehet olyan apróra darabolni, hogy ne osztódna még azonnal ketté önszántából...
Szánalmas ez, örök átok.

Mécsvilág 2010.05.27. 14:45:07

Szlovák-német állampolgár vagyok. De apai dédapám magyar volt és tervezem felvenni a magyar állampolgárságot is. Rózsahegyen élek, de akkor tulajdonképpen mit is kell tennem? :-) (Nos azt hiszem ez a Közép-európai sors!!!)

***

Slovenský-nemecký občan som. Ale jeho otcovský veľký-dedko bol maďarský a maďarské občianstvo, je tiež v pláne. Ružomberok hrany, ale to je vlastne to, čo mám robiť? :-) (No, myslím, že to je osud v strednej Európe!)

Szeplő 2010.05.27. 14:45:19

Pár ártatlan kérdés :
Látott már valaki Mo-on letépett kétnyelvű falutáblát ? Horvátot, szlovákot, németet ? Mert én még nem, nem is hallottam róla. Tiltunk szlovák, sváb...stb. népdalokat szlovákul, svábul(németül ) énekelni,színdarabokat szlovákul, svábul..stb. előadni ? Nem tudok róla.
Lehet itt bármely nemzetiségnek kettős állampolgársága ? Szlováknak, románnak, horvátnak, szlovénnek, szerbnek...igen ?
Megvernek itt bárkit, ha szlovákul beszél egy mobiltelefonba ? Járhat-e itt bárki kétnyelvű, vagy anyanyelvi iskolába ? Igen ? Bántott itt bárki bárkit azért, mert szlovák, román, szerb vagy osztrák ?
Én elhiszem, hogy nagyon fáj valami a szlovák politikusoknak. Amit úgy is nevezhetnénk, hogy a magyarság évszázadok óta tartó természetes és békés asszimilálós érzéke, tehetsége, vonzereje. Nem bántjuk a szlovákokat mint kisebbséget, és ők - remélem - jól érzik itt magukat. Ennél nagyobb erő pedig nincs. Ezzel az egésszel éppen fordított hatást érnek el Ficóék. Még abban a Felvidékiben is felhorgad tán a dac, aki pedig már sok mindenről letett és feladta az azonosság keresését. Lehet a jogi aspektusát nézni a dolgoknak, de a lelkivel nem foglalkoznak a barmai. Márpedig az nagyobb erő, ebben biztos vagyok. A jogszabály hatályát vesztheti, a lélek nem. És innentől be is nézték.

jan 2010.05.27. 14:45:33

@JClayton: Ha jól tudom, a Most-Híd elvileg szlovák nemzetiségű szavazókra is gyúr. Hogy látszik, van ennek eredménye? Fognak szlovákok is szavazni jelentős számban a Most-Hídra, vagy gyakorlatilag egy második magyar etnikai pártról van szó, mi csak szeretne interetnikus lenni?

ZX 2010.05.27. 14:46:31

@pg2: "Egyszerűen hülyeséget mondtál. Miféle földtől fosztanának meg kit?"

Ha elveszik egy szlováktól az állampolgárságát és a tulajdonában levő föld magyar tulajdonú lesz. Erre írtam, hogy mi lesz a következő lépés? Elkobozzák a földjét? Szövegértésből 1-es.

"Európa Földünk egyik kontinense, amelynek határai nyugaton az Atlanti-óceán, északon a Jeges-tenger, keleten az Urál-hegység, az Urál folyó és a Kaszpi-tenger, délkeleten a Kaukázus és a Fekete-tenger, délen pedig a Földközi-tenger. Európa Ázsiával együtt alkotja Eurázsiát, amelynek Európa a nyugati egyötöd részét teszi ki."

Jé, ez nem 1970-ben íródott.

freebiker 2010.05.27. 14:46:42

@szjm: Nem mert magántulajdon. Még ha nincs is örököse. Kb mint a svájci bankban levő náci számlákhoz se tud Németország hozzáférni.

Magántulajdon pedig nem államosítható csak nagyon szabályozott esetekben.

De ha vki magyar állampolgár akkor meg tudjuk védeni a nemzetközi jog által.

szjm 2010.05.27. 14:49:36

@jan: bugár egy opportunista.Nem csodálom, h Majtonyi nem tárgyal vele.

Bloodscalp 2010.05.27. 14:49:41

@Mécsvilág: amugy zsidó vagy?:)

-ok ez szemétség volt:)-

freebiker 2010.05.27. 14:50:26

@pg2: Most már vicces vagy. Szánni való.

pg2 2010.05.27. 14:53:30

@dupla vé: Csak segítségként: a nemzetközi jog nem egy létező kódex, hanem gyűjtő terminus. A szuverén államok közt köttetett mindenféle szerződések összessége. Szóval nem teljesíti a jogrenddel szemben támasztott legalapvetőbb kritériumokat sem. Röviden, nincs egy törvények fölötti törvény, aminek értelmében dönteni lehetne...

freebiker 2010.05.27. 14:54:04

@Szelki Lata: A pg2 írják ki magukat egy nemzetből. A kommentjei mind a saját nemzete ellen valók, a szlovákokat Mszp-t védi.

Senkit se bántok, de nem hajtom le fejem és elmondom a véleményem, még ha a hozzá hasonlóknak nem is tetszik.

Tegye. De ott Felvidéken is mondja el így. Nem lesz népszerű.

szjm 2010.05.27. 14:54:58

@freebiker: nem is így gondoltam :), bár a nácipénz nem volt jóízű és nem is jó példa. vajon szlovákiában nem kötik-e állampolgársághoz a föld-tulajdont? az nagyobb szívás lenne.

pg2 2010.05.27. 14:55:49

@Publius Decius Mus: Egyrészt rendőrségnek is gyenge, másrészt Mo. bőven nosztalgikus emlék lesz, mire az Eu véget ér. Le kéne szállni a talajszintre, onnan nem lahat nagyot esni.

consul 2010.05.27. 14:56:45

Gondolt-e valaki arra, hogy a kettős állampolgárság megadásával a magyar földnek a külföldiektől (elsősorban az osztrákoktól) való megvédése lehetetlenné válik? A burgellandi sógornak (elsősorban őnekik éri meg Mo-on földet venni, hiszen ők vannak a határhoz közel) elég csak állampolgárságért folyamodnia, amit megkap, ha a felmenői a történelmi Mo-on éltek (Burgeland területe az). Innentől fogva szabadon szerezhet földet Mo-on.

freebiker 2010.05.27. 14:56:52

@Mécsvilág: Örvendetes. És melyikről mondasz le?
Fico törvénye szerint ugye elveszted a szlovákot, magyar törvény szerint nincs 3-as állampolgárság.

ZX 2010.05.27. 14:58:26

@szjm: "vajon szlovákiában nem kötik-e állampolgársághoz a föld-tulajdont?"

Nem, mert az EU törvényei nem engedik. Max. Megnehezíthetik a földhöz jutást, de ugye itt már eleve magyarok tulajdonában levő földről van szó.

freebiker 2010.05.27. 14:59:27

@szjm: Ez jó kérdés. Én a párommal tudtam lakást venni Párkányban, a hitel az én nevemen fut ráadásul.Ő meg ugye szlovák állampolgár, de a tulajdonjog kettőnké.

consul 2010.05.27. 15:00:45

@ZX: ez következik az új törvényből

dupla vé 2010.05.27. 15:00:52

@pg2: "A szuverén államok közt köttetett mindenféle szerződések összessége"

ha ennyire jól tudod, akkor miért nem érted, hogy az államok közötti szerződések összességével akkor lehet valamit kezdeni ha államok állampolgárairól beszélünk és nem egyetlen államéról?

Szelki Lata 2010.05.27. 15:02:09

@freebiker:
Ok, én ezt értem. Az a szomorú, hogy a jelenség létezik. Veled értek egyet, bár nem olvastam végig az összes kommentet. Az a kijelentése, hogy először ember, utána európai és utána magyar az értelmezhetetlen, libsi lózung, és az ilyen agymosott magyarokon kívül senkivel nem sikerült ezt megzabáltatni.
Csak annyit írtam, hogy valahogy mindig megjelenik a magyarok között az ellentét is sajnos. Ott van a Felvidéken az a kicsike 500ezres magyarság, és rögtön csinálnak 2 pártot. Nem tudom melyik a "jobb", mert nem követem figyelemmel, de az a tény, hogy 2 van az gáz szerintem. Ugyanez volt Romániában, ott is rajtavesztettünk valamelyik választáson.

szjm 2010.05.27. 15:02:51

@consul: ezt már megválaszolta OV. a földvásárlást más módszerekkel is meg lehet akadálkyozni. engem viszon a szlovák-román vonzata érdekelne inkább. nem húzzák-e ki alóluk a földet. egyébként ezen törv. alapján, a kettős állp.-ú egyénnek a gyermeke automatice magyar is, vagy neki is kérelmezni kell?

pg2 2010.05.27. 15:04:06

@ZX: Értettem én, ezért mondtam, hogy hülyeség. Az EU-n belül vannak mindenféle egyezmények a tulajdonról, ott szerzel földet, ahol akarsz, függetlenül állampolgárságtól. Ez alól vannak apróbb kivételek, pl. Mo., de az sem sokáig. Mármint "történelmi" léptékben.

Magyarán, a tulajdonlás, a tulajdonhoz való jog nem függvénye az állampolgárságnak, vagy annak változásának (néhány minősített eset kivételével). Nincs olyan, hogy "magyar kézre került föld", ez csak hagymázos magyar fejekben létezik az idegen kézre került analógiáján. Jobb helyeken azt nézik, műveli-e, nem azt, hogy milyen színű a szeme-haja...

ZX 2010.05.27. 15:04:16

@consul: A törvény '11-től lép életbe. Addig bőven lehet olyan törvényt hozni, ami kizárja ennek a lehetőségét.

zeregély 2010.05.27. 15:05:50

valahol azt olvastam (ha pontosan emlékszem), hogy tájékoztatni kell a másik államot az állampolgárság megadásával egyidőben

Publius Decius Mus 2010.05.27. 15:05:55

@pg2: Sikerült újrafogalmaznod, hogy merjünk kicsik lenni. Akik ezt vallották már nem léteznek, régebben fizikailag is kiirttták őket, ma talán csak megaláznak és eltiporják a jogaikat. Ha meg azt hiszed ennek az alernatívája az agresszió, akkor hülye vagy.

Szeritem az EU hamarabb szűnik meg mint Mo, bár lövésem sincs mikor, akár sokáig is húzhatja. Jó ötlet - értékelhetetlen kivitelezés.

ZX 2010.05.27. 15:06:25

@pg2: "Jobb helyeken azt nézik, műveli-e"

Próbáld ki Ausztriában, vagy Franciaországban, hogy juthatsz-e földhöz magyar állampolgárként? Sok sikert.

szjm 2010.05.27. 15:07:17

@freebiker: az nem semmi, hogy a neveden fut a hitel! itthoni munkáltatóit fogadtak el vagy nem kelett igazolás-fedezetalapon ment a hitel? vagy szlovák otp-s? :)
egyébként úgy tudom, hogy a felépítmény alatti földterület tulajdonképpen nem a miénk. én termőföldekről beszélek.

Szelki Lata 2010.05.27. 15:09:21

@pg2: "Mo. bőven nosztalgikus emlék lesz, mire az Eu véget ér. Le kéne szállni a talajszintre, onnan nem lahat nagyot esni."

Ebben nagyot tévedsz. Nálunk ki volt írva anno a Lenin-szobor talapzatára a következő:
"Ne vigyorogj Ilijics, nem tart ez örökké, 150 év alatt szem váltunk törökké."

Sokkal hamarabb lesz vége az EUnak, mint a magyarságnak.

pg2 2010.05.27. 15:10:14

@szjm: Mondjuk annyi, mint egy szlovák tulajdonában lévő Csepel-biciklihez a magyar államnak. Vagy még annyi sem. Micsoda hülyeség! Tényleg azt gondoljátok, hogy a paraszt oda van ragasztva a földhöz, és az állampolgársággal bekerül a magyar állam tulajdonába? Hogy így arrább lehet tolni a határokat? uramisten...

pg2 2010.05.27. 15:11:46

@ZX: Vannak tippjeid? Mert szerintem inkább nézz utána. Ja, pénz az kell hozzá...

pg2 2010.05.27. 15:12:39

@dupla vé: Halászati törvényről hallottál már?

pg2 2010.05.27. 15:16:25

@freebiker: "Nemzetközi jog által" semmit nem tudsz megvédeni, mert az csak precedens, mondhatni olvasmányos szöveggyűjtemény. nem egy kanonizált jogszabály-rendszer. Szóval a NJ vonatkozó része a bilaterális szlovák-magyar szerződések, úgy cuzámen az eu-direktívák, ill. uniós jog. Per pill. egyik sem tartalmaz különös kitételeket a ti rémálmaitokra.

szjm 2010.05.27. 15:17:39

@zeregély: Az európai állampolgársági egyezmény mindössze a felek tájékoztatási kötelezettségéről beszél; ez megtörtént a magyar külügyminiszter-jelölt pozsonyi látogatásával. talán ezzel kevered

freebiker 2010.05.27. 15:18:34

@pg2: A rémálom te magad vagy. Érdektelen, tudatlanságot idegen szavak mögé bújtató, nulla.
Ez a véleményem.

ZX 2010.05.27. 15:18:40

@pg2: Tájékozódj. Nem tilos külföldinek földet venni, de olyan jogszabályok vannak, hogy ott külföldi állampolgár a büdös életben nem szerez földet, olyan tortúrán kell átesnie. Hiába van pénzed, nagyon nem fog menni.

szjm 2010.05.27. 15:19:45

@pg2: ezt te gondoltad :) én arra gondoltam, hogy kihúzhatják a kettősök alól a földet vagy korlátozzák az örökítését. rossz, aki rosszra gondol...

pg2 2010.05.27. 15:20:48

@Szeplő: Figyi, pl. Rajkán, nagyjából másfél éve történtek érdekes dolgok. Tudom, mi csak vissza, mert minket ok nélkü...

freebiker 2010.05.27. 15:22:04

@pg2: Öngólt lőttél. Itt magyarok által birtokolt magyar területről beszélünk, amit jogilag senki nem vett el tőlük. Hallottál joghézagról? Olyan sietve hozták létre Szlovákiát, hogy ezeken mindenki elsiklott.

Nem szlovák tulajdonú magyar gyártmányról beszélünk. Magyar tulajdonú, magyar földről. Te ász.

Magóg napján (törölt) 2010.05.27. 15:22:13

a kampányoló szlovák pártok pedig fasizmust kiáltottak és gyorsan összetákoltak egy, az európai standardokkal legalábbis látszatra összeegyeztethető ellenintézkedést.

Only for Magyar állapógárság.
Dögöljek meg ha értem, hogy ez miért europai?
DISZKRIMINÁCIÓ.

mikénehavóna 2010.05.27. 15:24:25

Tudja-e valaki, hogy a magyar törvények engedik-e a kettős állampolgárságot? Én úgy tudom, hogy nem!

mikénehavóna 2010.05.27. 15:26:43

Magyar állampolgár felveheti-e egy másik állam polgárságát? Úgy tudom, hogy nem, vagy ha felveszi, ezzel egyben lemond a magyarról.

freebiker 2010.05.27. 15:27:02

@pg2: Befejeznéd az oda-vissza kérdést?
Szlovákia 18 éve létezik, történelme elfér egy bővített sms-ben.
Magyarország több mint ezer éve, ennek kihasított részét bitorolják jogtalanul.
Kinek volna joga sértődősdit játszani? Nem neki.
TE ÁSZ.

pg2 2010.05.27. 15:27:35

@szjm: Bocsi, ha túlreagálás, de ez már a sokadik ilyen kérdés. A tulajdonjog független az állampogárságtól. Különös eseteket leszámítva nem korlátozható. Ha bármi ilyesmi törvény meghozatalára lenne esély a horizonton, gondolod, hogy Pozsony kihagyná? Legalább komunikációs szinten bevetnék, de még úgy sem, annyira esélytelen.

freebiker 2010.05.27. 15:28:39

@mikénehavóna: Nem. Több kettős állampolgár van. Varnus Xavér hogy példát mondjak aki ismert. Ő ráadásul magyar kanadai francia.

Ebzon 2010.05.27. 15:32:57

@freebiker: Neked se lenne semmi jogod hőzöngeni, akkor kellett volna mikor lecsatoltánk tőlünk, most már sírhat a szád, csak semmi értelme, és amikor egy ekkora terülten nemtudunk rendet tartani, akkor minek akarsz te még ?Nem mellesleg mi az hogy büszke magyar ?Van nem büszke magyar is, vagy mi a faszom van már ebben az országban.Kimegyek külföldre és ott is vnnak büszke angolok, franciák, németek?És ők mitől többek, mert büszkék ?Te olyasvalamire vagy büszke amihez max a felmenőidnek volt köze.De akkor én már lehetek büszke ilyen értelemben a japánokra, Einsteinre, meg apám faszára.....

Ebzon 2010.05.27. 15:35:12

SZtem legyél olyan büszke, hogy 2szer veszed föl a magyar állampolgárságot, akkor mekkora magyar lennél bazz.

Terézágyú 2010.05.27. 15:35:51

freebiker, te is fico provokátora vagy?

te ugyanazt mondod, amit fico szerint mondanak a magyarok...

Doki1127 2010.05.27. 15:36:51

@Szelki Lata: lehe hogy mégis igazad lesz?:)

index.hu/kulfold/2010/05/27/minden_harmadik_szavazat_ficoeke/

csak ehhez továbbra is csökkennie kellene a Smer támogatottságának, meg az sem jó hír, hogy tegnap a jobboldal is bejelentette, amennyiben ők alakítanak kormányt, a magyar pártoknak nincs ott helye, bár még sok víz lefolyik a dunán...

Terézágyú 2010.05.27. 15:37:55

"A Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerheti meg a június 12-i szlovákiai választásokat, és összesen hét párt kerülhet be a pozsonyi parlamentbe egy május közepén készített felmérés eredménye szerint.

A pozsonyi Közvélemény-kutató Ügynökség szerint a megkérdezettek 33,7 százaléka a Smerre szavazna. A válaszok alapján a második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 15,5 százalékkal, míg a harmadikon a jelenleg szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,3 százalékos támogatottsággal."

freebiker 2010.05.27. 15:41:12

@Ebzon: Még egy tuskó amerikai is büszke arra ami. Te meg a hozzád hasonlók csak szégyen ennek az országnak. Légy büszke apád faszára, meglátszik az maradtál ami onnan jött.

pg2 2010.05.27. 15:41:28

@freebiker: Mindenesetre a jogtalan birtoklást néhány szenilisen kívül mindenki elismeri önálló államnak. Szerintem érdemes lenne ezt észbe venni, mielőtt mindenkit leoltassz. Úgy is mondhatnánk, hogy a te jogérzeted egy sajnálatos félreértést produkált.

Vannak egyrészt a történelmi sérelmek, egyébként mindkét oldalon, másrészt vannak az ennek okán, vagy inkább ürügyén fölfakadó érzelmek, és van a jelenkor, ami minden színtéren inkább globalizásciót jelent, semmint nemzetpolitikák küzdelmét. Hogy az ezek határolta szellemi térben te hol foglalnál helyet, az a te szuverén döntésed. A hely értékelése meg mindenki másnak a szuverén döntése. Te úgy látod, sokkal többen mások meg nem. Felőlem beragaszthatod a Caps Lock-ot, akkor is hülyeségnek tartom a vagdalkozást, s felőlem hazaárulózhatsz is: szerencsére nem egy maroknyi eszement dönti el, ki és mi a magyar. Mellesleg, beszélgetve, és nem győzködve, feltehetőleg sokkal többet lehetne megtudni erről...

Szerintem nézz meg pár Jakubisko-filmet, nagyon élvezetes. Pedig "tót", és nem magyarellenes, mint ahogy te "minden tót"-ról nyomatod.

freebiker 2010.05.27. 15:45:17

@pg2: Ebből is látszik, hogy általánosítasz. Fentebb is írtam már nem mindegyik tót olyan mint a Ficekék.

Ki dönti el ki a magyar ki nem, nem én fogom. Te döntöd el magad. Ha ebből kilépsz és te európai vagy akkor , nem magyar. Nincs harmadvonalúság.

szferi 2010.05.27. 15:45:53

@freebiker: igazi példakép lehetnél minden magyar ember számára, grat ehhez a hozzászóláshoz.

pg2 2010.05.27. 15:46:45

@freebiker: Kösz, meghallgattam. Tulképp miért foglalkozol egy nullával?

freebiker 2010.05.27. 15:47:23

@Terézágyú: Fico egy fosfej.
Elmondtam már mindennap ott vagyok. Van nem egy szlovák ismerősöm. Jól megvagyunk, sőt ők nem csípik Ficot....

Ebzon 2010.05.27. 15:47:36

@freebiker: De te mi a faszomra vagy büszke, azt mondd már meg, és főleg milyen alapon ?Te meg légy büszke arra hogy magyar vagy, ahelyett hogy a családodra, a munkádra, vagy bármi értelmesre lennél az. És lehetsz büszke magyar is, én is az vagyok, csak nem hangoztatom, mert olyat csak a gyökerek csinálnak, hogy: villognak, én büszke magyar vagyok, te meg egy senki, mert nem vered a melled, hogy mekkora magyar vagy, szégyelhetnéd magad, mekkora tapló vagy, nem rikácsolod, hogy magyar vagyok bazze nem túrista.Akkor én már csak vmi kissebrendű senki vagyok, ráadásul nem is magyar, meg tényleg most már szégyeljük magunkat, hogy nem tetováltuk magunkra a NAGY Magyaroországot.

átlátó 2010.05.27. 15:50:11

Azt hiszem a szlovákok egyeztetést kezdeményeztek az USA-val és Nagy-Britanniával is az angol feliratok eltávolításásról. Mégis, hogy néz az ki ott a faluban, hogy "shoping", meg "night club"?

freebiker 2010.05.27. 15:50:25

@Ebzon: Sokmindenre az vagyok. Büszke. Fáj ha mondom? Csípi a szemed? Leszarom. Nincs cenzúra már.

Ebzon 2010.05.27. 15:51:05

Sok cigány is büszke arra, hogy cigány, és hogy lop. Akkor most tegyelek én is skatulyába, hogy olyan vagy mint egy cigány, mert büszke vagy arra ami vagy.Vagy kezdjem tisztelni a cigányokat, hogy büszkék arra amik ?

neurotikk! (törölt) 2010.05.27. 15:52:13

@Lohengrin: Jah, jah, persze, persze, hogyne lennenek erdelyi barataim, sot, hallottam dolgokat, sokat jelent egy gesztus, magyarigazolvany vagy utlevel.
Itt most csak azon morfondiroztam, tobb e ez egy szimbolumnal vagy sem?
Mert hat attol meg kulfoldon laknak, kulfoldi allamot gazdagitanak, szavazojog nem jar csak ugy, magyarorszagon eloket tamogato dolgokbol nem kapnak, erdelyi barataim akiknek nincs magyar utleveluk meg mindig magyarok. Maguk elott es elottem is.
Ha valami konkretabb dolog lenne egy gesztusnal, akkor kevesbe tunne politikai elonyszerzesnek. Mert picit annak tunik. A magyarok tovabbra is magyarok lesznek Erdelyben is, utlevel nelkul is.
Na csak ezert gondoltam, rakerdezek, lat e valaki praktikus okokat is az erzelmin tul.
(tobbiektol bocs, lehet, hogy mar sok hasznos es konkret dolog elhangzott, de nincs lehetosegem kovetni most 400 hozzaszolast, csak gondoltam reagalok erre az egy valaszra)

Ebzon 2010.05.27. 15:52:52

@freebiker: Nem, leszarom, csak szánalmas hogy valaki ezzel villog ,meg hogy utána elmodja, hogy aki nem úgy tesz mint ő, az már nem is magyar.Ez a szlovák hülyeség pontos lemásolása.Pont azt mondod, amire a szlovákok törvényt hoztak...

freebiker 2010.05.27. 15:53:46

@pg2: Miért is? Talán azért, hátha megért valamit abból amit más mond. A te véleményedet évekig hallottuk más fórumokról is, és most rá kell jönni, akad jó néhány ember aki másképp gondolja.

freebiker 2010.05.27. 15:55:47

@Ebzon: Te mit szívsz öreg? Beteg vagy?Nem villogás. Szégyen ha nem büszke valaki a származására.

szferi 2010.05.27. 15:57:04

@freebiker: arra hogy bunkó módon személyeskedsz itt, és másokat oktatsz ki arról, hogy hogyan kellene megélniük a magyarságtudatukat - mintha a te személyes tapasztalataidnak, gondolkodásodnak és jellemednek mindenkire érvényesnek kellene lennie. szerintem vegyél vissza.

pg2 2010.05.27. 16:00:34

@freebiker: Akkor most képzeld el azt az embert, aki az USA polgára, úgy egyébként québeci, mexikóban él és cajunnak vallja magát, miközben világiradalmat csinál. Zavaros, mi? Pedig van ilyen.

Ebzon 2010.05.27. 16:01:13

@freebiker: Én vagyok a beteg ? Szerinted megválaszthatja valaki, hogy hova születik, ne legyél már ökör.Ha apád egy részeg disznó lenne aki veri az egész családot, anyád meg egy lotyó (természetesen a te szüleid nem azok), akkor is ennyire büszke lennél rájuk ?Ha én a komcsi kínába születek akkor is legyek büszke, még ha kurvára nem is tetszik az egész rendszer ?Azt hittem az ember arra büszke amit megválaszt, vagy mi van.Mint a barátaidat is válogatod, a családod, és a származásodat meg nem, szóval aki nem akar büszke lenni, az nem lesz az, és ez nem szégyen mint ahpgy te mondod, hanem ez egy választás, amihez mindenkinek joga van.Jah és talán annyit is megérdemelnek az emberek, hogy nem ugatod le a döntését, ha semmi közöd hozzá, vagy nem így van ?

ZX 2010.05.27. 16:02:09

Szerintem meg egyszerűen nincs igaza sem a büszke vagyok a magyarságomra, sem a mi a faszért vagy büszke a magyarságodra oldalnak. :P

freebiker 2010.05.27. 16:02:27

@szferi: Először is értelmes beszélgetésbe rondított bele néhány pöcs, minden faszságot belemagyarázva a témába.Na itt kezdődik ki kire akar kényszeríteni valamit. Én elmondom a véleményem. Nekik ez nagyon de nagyon nem tetszik. Hát fikáznak, és rátámadnak a másikra. A meghajlás ideje elmúlt. Vissza fogok válaszolni. Nem tetszik nekik nem tud érdekelni.

40 meg pár évig hallottuk az ő magyarságuk megélését. Vegyék tudomásul ennek vége. Nekik kell visszavenniük nem nekem.

szjm 2010.05.27. 16:02:33

@pg2: hát elég zavart vagy.:)

pg2 2010.05.27. 16:03:17

@freebiker: Hú, de szép, veretes stíl, igazi mestermű! Komolyan, keretezni kéne, kiállítani!

szjm 2010.05.27. 16:04:26

Na ez már a Kossuth tér. Pá.

freebiker 2010.05.27. 16:05:16

@Ebzon: Egy dologban egyetértünk.

Választhat.

A többség nem arra szavazott, amit ők itt hangoztatnak. Ha nem akar büszke lenni semmire leszarom.

De ne merjen mást fikázni akkor, mert ne csodálkozzon ha visszaszólnak.

pg2 2010.05.27. 16:08:18

@szjm: Csak arra próbálnék rávilágítani, miért hülyeség azt mondani, hogy aki európainak is gondolja magát, "kilép" a magyarságából, vagyis nem magyar, mert nincs más út. Hát ja, régi vita, hogy létezhet-e vagy elfogadható-e a kettős, netán többes identitás. De nyilván nem így izomból kéne megoldani a kérdést.

Nem mellesleg, ezt a nincs harmadik lehetőséget kéretik szépen elmondani az éppen nagy kegyben részesített külhoni magyaroknak is. Azért megnézném, amit akkor kaptok...

regression 2010.05.27. 16:09:08

@pg2: Ó édes Istenem! Hát te gyáva vagy! Jaj, inkább hallgatnál...

pg2 2010.05.27. 16:09:55

@freebiker: Nem tűnik fel, hogy jobbára te fikázol másokat?

Ebzon 2010.05.27. 16:10:01

@freebiker: Hát ez tök jó, gyakorlatilag leírtad azt, amiért én írtam.Kb öngólnak érzem ezt a kommentet.

pg2 2010.05.27. 16:11:39

@regression: Ohó, hát itt az erősítés! Hajrá gyerekek, nyomassátok a tutit, én most megyek kávézni. Szar megszálló török szokás, de már honosodott. Vagy hogy is van? Most éppen rokonok, az identitásunk salaktalanítói? Eh, mindegy. Fekete leves!

regression 2010.05.27. 16:15:29

@pg2: Ne sértődj meg, én megértem a gyávákat, csak nem sokat adok a véleményükre.

Ebzon 2010.05.27. 16:16:25

Azért tök jó, hogy az "igazi" magyaroknak, is van legalább 3-4 török, tót, német stb. rokona.

freebiker 2010.05.27. 16:17:37

@pg2: De feltűnt mióta össztüzet kaptam, mert nem puhapöcs európai módjára gondolkodom.

Ebzon 2010.05.27. 16:18:54

Olyan, hogy igazi szittya magyar, már nagyon rég nincs, vagyis nem látok sok 160-170 cm-es emberkéket, kicsit mongol színnel.Sztem már nem is létezik ilyen értelemben magyar. Ha valaki ismer szóljon.

freebiker 2010.05.27. 16:20:04

@Ebzon: Mint ahogy se német se szlovák se cseh nincs.

freebiker 2010.05.27. 16:21:16

@Ebzon: Nekem még van mivel, veled ellentétben. Te csak apád farkával tudsz.

freebiker 2010.05.27. 16:22:42

Hol volt a választásokon ennyi magyarellenes komcsiivadék? Már szégyelltetek nyilvánosan dumálni.
Kommentlovagok.

Ebzon 2010.05.27. 16:23:19

@freebiker: akkor meg mireföl ez a nagy nemzetérzés, meg miért kell mindenkire kivetíteni?

Ebzon 2010.05.27. 16:28:07

@freebiker: Hát ezek után kétlem, hogy van mivel. Én is tudok mocskolódni te lelki nyomorult, valami nagy gebasz van veled, ha csak ilyen szinten tudsz megnyílvánulni, a nemzeti érzéseidt meg öszetudom kötni egy csonka érzelmetlen gyerekkorral, amiben nem volt semmilyen meghatározó esemény, a történelem órán , és annak megélésén kívűl, hogy te valami nagynak a részese vagy(ami ugye nem igaz, de biztos szép álom).

szferi 2010.05.27. 16:28:37

@freebiker: az a gond veled és még jópár kommentelővel itt, hogy nem tudtok elvonatkoztatni a magyar kétpártrendszerben szerzett benyomásaitoktól, csak fekete van meg fehér, nincs árnyalat, csak ez a visszaválaszolok, nem érdekel, vegyen vissza a másik stb. hozzáállás.

és a határontúliaktól is azt várjátok, hogy vagy mszps vagy fideszes/jobbikos szemüvegen keresztül nézzék a magyarságukat, ha meg nem egyezik meg a véleményük a tiéddel, akkor nyilván a másikhoz, az ellenséghez tartoznak. csakhogy mi nem ebben formálódtunk, ezt kellene megérteni. az én kissebségi magyarságtudatom más mint a tiéd, de ne csináljunk már ebből mennyiségi vagy minőségi kérdést.
leírtam az elején miért rossz szerintem magyar részről a törvény megszavazásának időpontja, miért kérték a felvidéki politikusok is orbánt, h várjon két hónapot, be is sketulyáztak egyből hogy baloldali vagyok (mert nem az anyaországi pártok nézőpontjából szemlélem a helyzetemet) ... szerintem ez beteges.

szferi 2010.05.27. 16:30:06

@regression: nagy bátorság más faszával verni a csalánt...

Ebzon 2010.05.27. 16:31:48

@szferi: Ott a pont, fingja nincs az egészről, csak egy részéről ugat az egésznek.Neki van egy gondolat menete(ami valjuk be eléggé sík) ,azt a görbe már nem is létezik, meg a derékszög.

Ebzon 2010.05.27. 16:32:59

És igen tom hogy a derékszög is a síkban helyezkedik el, úgy mint a görbe is :P

Publius Decius Mus 2010.05.27. 16:35:04

Itt többeknek csípi a szemét, hogy freebiker büszke arra, hogy magyar.

Mennjetek vissza a gyogyóba ha már ez is baj nektek.

Ha nektek az fáj, hogy valakinek számít az, hogy ő magyar, akkor most szar idők jönnek rátok tartósan, véget ért a libsibolsik diktatúrája, JÓÉJSZAKÁT!

freebiker 2010.05.27. 16:35:33

@szferi: Itt mindig a mínőséggel van a baj. Még mindig. A kommunizmus kinevelt egy olyan nemzedéket, akinek ez lényegtelen, mellékes, és szégyellnivaló.

Hát nem az. Leírtam hogy a párom odaátra való. Ő várta, mint sokan mások.

A másik. Azt is meg kéne érteni, hogy még mindig azt halljuk el kell fogadni a másikat. Nem is volna ez gond, ha másik ezt csak egy irányban gondolja. Tudomásul kell venni, van más vélemény is.

És végre a ballib vélemény kisebbségbe szorult végre, hosszú idő után.

freebiker 2010.05.27. 16:38:05

@Ebzon: Neked csak neolib síkú gondolatod van. Az enyém más. És ez bassza csőröd, hogy a komcsik nem bírták kiirtani a nemzettudatot az emberekből.
Fáj?
Hál isten.

freebiker 2010.05.27. 16:39:02

@Publius Decius Mus: Válaszoltam az e mailedre.

Amúgy bunkó büszke magyar módjára.)))))

Ebzon 2010.05.27. 16:40:26

@Publius Decius Mus: Akkor most mondok valamit: az hogy ki mire büszke, olyan mint a segglyuk..folytassam? Kurva jó poén, hogy valaki egy magyar blogon, hangoztatja hogy magyar, hát eszem faszom megáll, képzeld a többség magyar itt is...Miért kell ezt mondani? Ennyi az identitása, hogy magyar vagyok és kész ?Ki a f*szomat érdekel, hogy magyar?Én is azt vagyok, de nem kell bejelentenem.Mondja azt, hogy Tóth József tűzoltó vagyok, de ne azt hogy én egy büszke magyar.Ez ugyan olyan klisé, mint az hogy zsidóznak, meg libsizek.

freebiker 2010.05.27. 16:42:52

@Ebzon: Szép gyerekkorom volt, és most szép életem. Egy szlovákiai magyar lánnyal. Benne több a nemzettudat, mint itt a legtöbb komcsiivadékban összesen. Pont ez az élet engedi meg hogy foglalkozzam azzal amit szeretek. A hazámmal.

De ez nektek semmit sem mond.

pg2 2010.05.27. 16:43:39

@freebiker: Szerintem félreérted. Nem össztüzet kaptál, hanem volt pár nehezen elfogadható, de legalábbis vitatható állításod, ahol érvek helyett méltatlan stílussal próbáltad elejét venni a vitának. Ez azért elég sok embernél lecsapja a biztosítékot, tekintve, hogy vagyunk páran, akiknek egy időben tényleg elég egyértelműen tudtára hozták, miről mit kell gondolni. Amúgy meg a magyarságtudatot tartalommal és nem jelszavakkal kéne megtölteni.

@Ebzon: Szerintem nem ez a megfelelő út a közös nevező felé. Vagyishát, ez már bizonyos fokon az, nincs is hova továbbmenni.

regression 2010.05.27. 16:44:29

@szferi: Erdélyi magyar vagyok.

Konkrétan elegem van abból, hogy a gyávák oktatnak ki Realpolitik-ból. Az igazi Realpolitik bátor és nem gyáva. Aljas, képmutató, arrogáns és aggresszív. Övön alul üt, és NEM IJED MEG attól, hogy övön alul kap.

Mit tiszteljek azon az emberen, aki azzal kérkedik, hogy ha őt megsértik (képletesen: sárral verik be), csak
letörli és nem pöröl?

freebiker 2010.05.27. 16:44:52

@Ebzon: A te véleményed, kb ugyanolyan. Kit érdekel?
Kisebbségben maradtatok. Szokj hozzá hogy ugathatsz, de harapni nem fogsz.

szferi 2010.05.27. 16:45:30

@freebiker: megint csak skatulyáztok, kommunista, ballib, libsibolsi... ezek a kategóriák max. magyarországon érvényesek, és most a határon túliak sorsáról van szó. a megegyezésről annyit, hogy ahhoz nyilván két fél kell - most úgy tűnik egy sincs sajnos. ez az ügy kurvára nem érint egyetlen magyarországi magyart és egyetlen szlovákot sem, akiket pedig hátrányosan érint(het) - konkrétan a felvidéki magyarokat - azoknak semmi beleszólásuk nincs, nem is hallgatja meg őket még a magyar oldal se, ez a szomorú. pedig ennyit azért joggal elvárhattunk volna.

Ebzon 2010.05.27. 16:46:27

@freebiker: :DD:DD:D:D: neolibsi, hogy tudtam hogy ez jön, szóval mi is, klisé? Tudsz még, mert sztem már ismerem az összeset, de nyitott vagyok az új dolgokra ha már neo. Kurvára nem érdekel, hogy te milyen beállítottságú vagy, mert az én identitásomnak nem része a politika, azt meghagyom annak akinek nincs jobb dolga. Én akkor már inkább politikai buddhista vagyok, de nyugodtan besorolhatsz bárhova, csak megnevettetsz. Én veled ellentétben, a saját gondolataimat írom le, nem belém nevelt szarságokat.Én az emberiségre mint egészre tekintek, az hogy a világ máshogy működik, mint ahogy én elképzelem, számomra nem akadály, mert nem izgat, megvan a véleményem róla, de ugye az is a segglyuk kategória.Te olyan vagy, mint a modern ősember, régi értékeket képvisselsz, ahelyett hogy megpróbálnál előre haladni.

freebiker 2010.05.27. 16:47:05

@regression: Semmit. Ezért köpnek le a szlovákok, mert a kormányaink ezt az elvet követték.

Ebzon 2010.05.27. 16:47:40

@freebiker: Nekem te nem mondasz semmit.

pg2 2010.05.27. 16:48:47

@regression: Apafej, Arany Jánossal vitatkozol.

Publius Decius Mus 2010.05.27. 16:49:58

@Ebzon: Nyomtasd ki a kommentedet és már papírod is lesz róla, hogy egy megkeseredett félcédulás vagy. Komolyan sajnállak, valahol máshol lesz a baj nálad. Forduljál esetleg szakemberhez és sok sikert!

Ebzon 2010.05.27. 16:50:48

@freebiker: Komcsi bazdmeg, nem is éltem akkor, amikor a "komcsik" :D::D:D. És mindíg jót röhögök ezeken a jobbos komcsizásokon:D:D:D Szerinted Orbán mi ?:D:D Okosítalak, ő is komcsi :D:DSőt 89-ben füvet szívot ::D:DSőt a parlamentben mindenki komcsi ivadék, nagyon röhejes, hogy egyesek mennyire nem látják át a helyzetet.Te is a komcsikra szavaztál, csak te nem tudsz róla (bocs nem is ,mert én nem szavaztam)

freebiker 2010.05.27. 16:51:09

@Ebzon: A nagy előrehaladás csak szart hozott. Ezt észrevehetted volna. Ösember? Tudod mit? Én inkább az vagyok, mint ilyen csökevényes mindenkit szeretek elme. Ez a gondolatvilág megbukott vedd már észre.

szferi 2010.05.27. 16:52:30

@regression: Aljas, képmutató, arrogáns és aggresszív. Övön alul üt - ez a gyávák fegyvere, nálunk általában nagyon hamar elsírják magukat az ilyen keménykedő realpolitikok, mihelyt elébük áll valaki.

Ebzon 2010.05.27. 16:53:18

@Publius Decius Mus: Ha az okát is elárulod, eskü megcsinálom ,de így sajnos nem értelek, buta vagyok, és a szövegértésemmel problémna van. Az ilyen egyszerű megfogalmazásban lévő irományokat sajnos nemtudom dekódolni.

regression 2010.05.27. 16:53:19

@pg2: Húúú!!! Arany János mondta? Akkor biztos rendben van! Máár veszem is a kalapom, itt már elbuktam ezt a vitát...

Ha valakit politikai kérdésekben iránymutatónak tartok az a jó öreg Niccolò. A gyáváknak nincs helye a történelemben (ahogy, megjegyezném, fafejű vakmerőknek sem).

freebiker 2010.05.27. 16:53:54

@Ebzon: Látszik. Téged pont ők neveltek ki. Meglátszik. Abban az időben otthon az öregek még meséltek elmondták azt amiért magyarnak kéne lenni. Neked nem.
Lelki nyomorék vagy ez már biztos.

regression 2010.05.27. 16:54:31

@szferi: Nem, a gyáváknak nincsen fegyvere.

Ebzon 2010.05.27. 16:55:19

@freebiker: Ez nem a mindenkit szeretek elve, én leszarom azt aki nemakar együttélni, dögöljön is meg.Téged pl most egyenlőre nem szeretlek, vagy ezt nem vetted észre ?

Publius Decius Mus 2010.05.27. 16:55:26

@Ebzon: Honnan tudjam mi a baj nálad, csak a tüneteket látom. Amit írtam vedd komolyan és jobb lesz neked.

pg2 2010.05.27. 16:55:48

@szferi: Szerintem kár itt több időt pocsékolni. Régóta nem hangzott már el sem vélekedés, sem érv, saját magyarságukat aljasítva, s

Mocskolván magukat szegyig,
koholt képekkel és szeszekkel
mímeljen mámort mindegyik.

Ebzon 2010.05.27. 16:56:15

@freebiker: :D:D miért hozod vissza a labdát amit már eldobtam, puli-e vagy ?

szferi 2010.05.27. 16:56:30

@regression: minnél hangosabb valaki, annál valószínűbb hogy fél.

regression 2010.05.27. 16:56:32

@pg2: @szferi: Apropó, most miért nem törlitek le a sarat és léptek tovább? Hirtelen bátrak lettetek? Ja így Interneten keresztül már megy?

freebiker 2010.05.27. 16:57:38

@regression: Vakmerőnek lenni még mindig jobb mint gyávának. Sok felfedezés nem lenne, ha nem lett volna valaki vakmerő.

szferi 2010.05.27. 16:58:35

@regression: ezt nem értem. ki az a mi? és milyen sárra gondol? és miből gondolod, hogy nekem csak neten keresztül van véleményem?

Ebzon 2010.05.27. 16:58:35

@Publius Decius Mus: Megnyugtatlak, hogy nekem most is jó, semmi baj nincs az életemben, én élvezem, ti meg zsörtölődtök, de hogy min azt én nemérthetem, számomra nemlétező értéktelen dolgok, amin összetudtok kapni.Magyar, nem magyar az ilyen dolog csak titeket izgat.

regression 2010.05.27. 16:58:48

@szferi: Ez most hatalmas bölcsesség volt. Most már tényleg nincs itt helyem.

Hangos = fél. Jó, hogy ezt tudom. Sőt, mindezt már nagyon csendben mondom, mert nem akarok félni. Csak csitt!

Ebzon 2010.05.27. 16:59:23

@freebiker: Szerinted milyen idős vagyok ?:D:D:D

freebiker 2010.05.27. 16:59:43

@Ebzon: Leszarom, hogy nem szeretsz. Se kevesebb se több nem leszek tőle. A bizonyítványt kiállítottad magadról.
Erkölcsi hulla.

regression 2010.05.27. 17:00:37

@szferi: Ha feltűnt volna, nem @freebiker és @pg2 vitája apropójából kommentelek, hanem @pg2 -- ezek szerint -- Arany János idézetével kapcsolatban. Keress rá nyugodtan. Van benne lócsiszár meg sár.

pg2 2010.05.27. 17:01:14

@freebiker: Az óvatosabbak merg vissza is tértek...

freebiker 2010.05.27. 17:02:29

@Ebzon: Ha nem éltél a kommunizmusban vajh mennyi lehetsz csökevényes agyú barátom?

regression 2010.05.27. 17:02:29

@szferi: "és miből gondolod, hogy nekem csak neten keresztül van véleményem?"

Kiálltál amellett a vélemény mellet, ha besaraznak, csak letörlöd és mész tovább. Mivel most nem léptél tovább, hanem pörölsz, úgy gondoltam, biztos az Internetre nem vonatkozik az idézet. Ezért a kérdés. De lehet, hogy te nem is tudod milyen idézetet védesz?

szferi 2010.05.27. 17:02:45

@regression: azt válaszold meg, amit kérdeztem. milyen kategóriába soroltál be, milyen sarat kellene letörölnöm, és miből gondolod hogy csak neten keresztül van véleményem.

szferi 2010.05.27. 17:03:22

@regression: emellett mikor álltam ki, már bocs?

freebiker 2010.05.27. 17:03:54

@pg2: Az óvatosság nem egyenlő a gyávasággal.

Ebzon 2010.05.27. 17:03:58

@freebiker: Várj és ezt írásba is adod? Ezt így neten keresztül meglehet állapítani? Faszom tényleg létezik telepátia, beszarok... Félretéve a viccet (vagyis téged) , te személyeskedsz, oltogatsz elejétől fogva(utalsz arra hogy egy geci nem magyar vagyok), akkor most milyen alapon minősítesz engem? Ha én nulla vagyok akkor te súrolod az abszolút nulla fokot.

Ebzon 2010.05.27. 17:04:54

@freebiker: Te se éltél benne, de ne zavarjon

pg2 2010.05.27. 17:04:54

@regression: Te kis butus, eddig te sem tudtad!

regression 2010.05.27. 17:05:22

"Elhullt csatában a derék -
No halld meg Eduárd:
Neved ki diccsel ejtené,
Nem él oly velszi bárd.

Emléke sír a lanton még -
No halld meg Eduárd:
Átok fejedre minden dal,
Melyet zeng velszi bárd."

Talán Arany sem úgy értette azokat a sorokat, mint azt pg2 kolléga interpretálta.

Ebzon 2010.05.27. 17:05:46

Bezzeg a kínaik, ők igen....

regression 2010.05.27. 17:06:37

@szferi: Ha nem állsz ki mellette, akkor nem különbözik a véleményünk.

freebiker 2010.05.27. 17:08:24

@Ebzon: Te írtad már bocs hogy nem éltél akkor. Téged a Magyar Bálint féle oktatás nevelt ki. Ezért vagy lelkiszegény. Neked a nevenincs sztárocskák, önjelölt menők többet érnek, meg buzik, meg a drog.
Szánalmas vagy, egy nulla.

Nem kellet jóstehetség ha magad leírod mikor születhettél. Legalább ezért vagy nulla. A többit már fel se kell sorolni.

regression 2010.05.27. 17:08:42

@pg2: Az idézetet ismerem -- hála neked, és immáron a szerzőjét is. Miután megismertetted velem, és magadénak valltad, úgy vélem joggal tekintelek gyávának. Vagy nem élsz a saját idézeted szerint, ekkor csak képmutató vagy. Inkább az legyél, mert azt többre becsülöm a gyávánál.

Ebzon 2010.05.27. 17:10:15

@freebiker: Nemtom felfigyeltél-e rá, de leírtam hogy te se éltél kommunizmusba, de ezen megse lepődök.Amit te kommunizmusnak, azt én szanatóriumnak nevezem.

freebiker 2010.05.27. 17:10:27

@Ebzon: Én bőven eleget éltem a kommunizmusban.

Ebzon 2010.05.27. 17:11:18

@freebiker: És mivan ki ér nekem mit ? Te meg ezt honnan a jó.... ból veszed ? Személyeskedjél csak, azt idd a házipálinkádat ,te nem drogos pőre fasz.

Ebzon 2010.05.27. 17:12:10

@freebiker: Költözz el és megtudod mi az akommunizmus te szararc ,szerinted az elmult 8 év is kommunizmus volt te pöcs.

freebiker 2010.05.27. 17:12:58

@Ebzon: Na ha neked szanatórium, nincs mit beszélnünk. A haverjaid mellett a helyed. Zuschlag fajzat vagy te is, a rosszabbik fajtából. Ezt a bölcsességet nem apádtól nyerted, hanem a Fletó apád farkából. Kb. ennyit értek. Egy kalap szart.

szferi 2010.05.27. 17:13:25

@regression: nem állok ki mellette, de amit a politikáról írtál, abban különbözik a vélaményunk. sajnos mennem kell, de még egyszer: én örülök a törvénynek, de így nem ér semmit, valószínű nem fogok tudni élni vele az ellentörvény miatt - vagy csak illegalitásban, ami szerintem nem jó megoldás. ha vártak volna a választásokig orbánék, sokkal elegánsabban el lehetett volna intézni ezt, nem hiszem, hogy a szlovákok ennyit hisztiztek volna. ezt kérték a felvidéki magyar politikusok is, de nem hallgatott rájuk senki - pedig negatívan csak minket érint az ügy. szép gesztus, de így csak az erdélyiek, kárpátaljaiak, vajdaságiak tudnak élni vele, mi nem, és ez nem csak a szlovákok hibája, okosabban is lehetett volna csinálni.

szferi 2010.05.27. 17:14:51

@regression: még annyit az előzőhöz, hogy most már nyilván végig kell ezt játszani, nem lehet kihátrálni, de a felvidék magyarok mindenképp rosszul fognak kijönni belőle.

Ebzon 2010.05.27. 17:15:21

És nekem nincs realitás érzékem... Te itt egy idilt élsz át, amikor máshol haldokolnak, azt még mártírkodsz is, meg sajnáljuk már magunkat még egy kicsit, mert az önsajnálat=menő....Tudom te végig szenvedted a kommunizmust, kurva szar életed lehetett, mert ugye csak te éltél a kommunizmusban, és te tudod az milyen szar.

pg2 2010.05.27. 17:15:37

@regression: Hihihi, nem ebben a versben van. Idáig sikerült eljutni? 7.-es szöveggyűjtemény. Gyerekek, ideje a holnapi leckéhez fogni!

szferi 2010.05.27. 17:16:16

a vita meg olyan szintre süllyedt, hogy szégyellem, hogy egyáltalán részt vettem benne. üdv mindenkinek!

freebiker 2010.05.27. 17:16:52

@Ebzon: Az elmúlt 8 év rosszabb volt mint a kommunizmus maga. Akik végrehajtották kivétel nélkül MSZMP és KISZ csökevények voltak.

Pőre fasz? Lehet. De kínában kivégzik a drogosokat, és a dílereket. Itt is ezt kéne tenni velük. Nem az én pénzemen, meg jó pár millió pénzén gyógykezelni. Ezért is vagy ilyen. Szétszívtad az agyad, az már csak szivacs.

Te ász.

Ebzon 2010.05.27. 17:17:31

@freebiker: a haverjaimhoz ?:D:D:D istenem olyan vicceseket mondasz, főleg hogy elmondtam már hogy közöm nincs a politikához, annyira belédneveltek ezt a fekete-fehér dolgot, hogy már csak valamilyen párt beállítottságú lehetek ??D::D

freebiker 2010.05.27. 17:18:00

@szferi: Sajnálom, ilyenek a balosok. Veled lehetett volna érdemi vitát folytatni.
Ezekkel nem.

Ebzon 2010.05.27. 17:18:55

@freebiker: Hopp most ugrik a majom :D:D nem leírtad, hogy rosszabb a kommunizmusnál?? Még 1 öngól. Bazdmeg és még a komcsi kína is bejön neked, na ez az érvágás...

freebiker 2010.05.27. 17:20:40

@Ebzon: Nem kell politika közelinek lenned, hogy eláruld hová is tartozol.

Én se vagyok egy párt tagja sem...

Ebzon 2010.05.27. 17:20:47

@freebiker: Várj a füveseket mióta kell gyógykezelni, ha már ilyen okosságokat írogatsz ?

Ebzon 2010.05.27. 17:21:45

@freebiker: Én tudtommal a családomhoz és a barátaimhoz tartozom, akik közt van jobbos is meg balos is, na erre mi a képleted ?

Ebzon 2010.05.27. 17:23:43

"Nem kell politika közelinek lenned, hogy eláruld hová is tartozol." Ez tudományos tény, vagy azért írhatok mást is mint amit gondolok, csak hogy jól megugráltassalak ?

freebiker 2010.05.27. 17:24:17

@Ebzon: Te tényleg beteg vagy.

Olyat akarsz összemosni ami nincs.....
Nálam a füves ugyanaz a kategória. Mikor egy füves a fiamnak akart eladni az iskola előtt, eltörtem a kezeit. És olcsón megúszta. A fiam 11 éves. Egy ilyen tetű se megy a közelébe míg én élek.

freebiker 2010.05.27. 17:26:14

@Ebzon: Az hogy aközeledben ki milyen a te dolgod.Te ahogy semmilyen vagy ez az igazi lélektükör. Jellegtelen semmi vagy.

Ebzon 2010.05.27. 17:27:23

@freebiker: Akkor most beszarhatok a röhögéstől ?:D:D:D:D:D:D az iskola elött díler :D:D:D Hát beszarok, túl sok szientológiai faszságot elhiszel. Tényleg eltudod képzelni, hogy a díler 11 éveseknek árul a suli elött ?:D:D Szted full hülyék dílerkednek, vagy mi?Jézusom ez annyira mellbe vágott, ezt hívják urbanlegend-nek. Legközelebb amikor leülsz a wc-re, azért nézzd meg nincs-e egy aligátor alattad(vagy netalántán egy díler)

Ebzon 2010.05.27. 17:27:57

@freebiker: A semmilyen, az milyen ?

Ebzon 2010.05.27. 17:28:53

és létezhet-e az a valami, ha semmilyen, és vajon véleménye lehet-e ?

freebiker 2010.05.27. 17:30:18

@Ebzon: Kit érdekel beszarsz e. Megtörtént. Akad ilyen még ha ritkán is. De ez az utolsó amit írok, mert te csak vagdalkozni tudsz.

Nulla emberként semmit se jelent az irományod. Ennyiből tudom mi vagy, és mi nem leszel.

Üdv mindenkinek.

Ebzon 2010.05.27. 17:34:24

@freebiker
"Nem az én pénzemen, meg jó pár millió pénzén gyógykezelni. Ezért is vagy ilyen. Szétszívtad az agyad, az már csak szivacs"

@ebzon

"Várj a füveseket mióta kell gyógykezelni, ha már ilyen okosságokat

@freebiker
"Olyat akarsz összemosni ami nincs....."

Akar a halál, te mondod, hogy én mosom össze, amikor te azt állítod hogy füvezek(persze megint működik a telepátia) meg hogy kell nekik a gyógykezelésre pénz (ami ugye nem kell gyógykezelésre,mert semmi bajuk...)

Ebzon 2010.05.27. 17:37:24

@freebiker: Mivel vagdalkoztam kéremszépen, semmi valótlan nem állítottam, nem is tudnék, hiszen nem is vagyok, hol is vagyok ? És vajon a semmire lehet-e reagálni, és a semmi, semmi marad, ha reagálnak rá ?

Ebzon 2010.05.27. 17:40:18

"Nulla emberként semmit se jelent az irományod. Ennyiből tudom mi vagy, és mi nem leszel." Ha nem vagyok semmi, hogy lehetek utána valami, és utána megint valami nem ?Nem vagyok, aztán vagyok, utána meg már valami nem vagyok. Szépen kifejtetted. Azért a szellemi szint nem nálam rajzolódik ki. Nálad meg max a szellem kép.

Ebzon 2010.05.27. 17:48:36

Na most, hogy jólvégeztem dolgom, rádörrentek egy pipára, és megpipáztatom az asszonyt :D:D:D:

Ebzon 2010.05.27. 17:50:30

Ja és nyugodtan mérgelődj csak tovább, habár nemtom miért haragszol az elejétől fogva, biztos kényszeres vagy, de nekem örmteli du-ánt hoztál, még a Nap is kisütött.

Unter Bahn (törölt) 2010.05.27. 17:51:49

@ZX és pg2:

Mint írtam, barátom felesége az ukrán áp. és nekem ezt mondták, amit. Ha ez nem így van, hát majd tolmácsolom nekik... bár kétlem hogy ne tudnának róla, mert kb. kéthetente hazajárnak.

De ha mondjátok, biztosan úgy van.

Bartoki 2010.05.27. 18:02:09

"az MKP, amely kissé mintha eltaktikázta volna magát"

?? :O

Ha már ilyen okos a cikkíró, akkor azt is megmondhatná hogy mégis mit kellett volna másképp csinálniuk?

daito 2010.05.27. 18:13:37

1. Tudható volt-e az, hogy Ficoék fel fognak háborodni a dolgon?

Igen.
Állítólag a diplomácia nevű dolgot találták ki az ilyen dolgok kezelésére. Lehet, hogy a szlovákok reakciója fura; de ebben mi is vastagon benne vagyunk.

2.Történt-e volna valami eget rengető, ha Viktorék ezzel várnak 3 hetet?

Gyakorlatilag semmi. Egy politikai kockázat kerülhetett volna elő - a Jobbik előbb benyújt valami hasonlót. Vagy ha van kraft valamelyik MSZP-s képviselőben, akkor valaki közülük. Ez a dolog hazai politikai kockázata; ha erre gondolok, akkor megértem, hogy most gyorsan átnyomták.

3. Lehetett volna ezt az ügyet másképp intézni?

Hajaj. Diplomácia, csakhogy egyet említsek. És még semmi garancia nincs arra, hogy valamelyik másik szomszédban nem ébred fel valamelyik helyi hülye; erre Romániában, Szerbiában bármikor esély van. Az, hogy most hallgatnak, egy dolog.

4. Akkor nézzük a konkrétabb, de sz*p*s részét.
Ami változik, az részben jó - rövidül az eljárási idő; valamint kevesebb adminisztrációt és fizetést igényel a magyar állampolgárságot igénylő magyaroktól.
(Persze, előjön belőlem a kisördög, hogy az állami bevételek megint csökkennek, és ha magyar állampolgár akar lenni, akkor kezdésként áldozzon érte anyagiak terén - de ez ugyanolyan populista duma lenne, mintha azt mondanám, hogy "nehogymá' pénzt kérjünk egy magyartól, hogy magyar lehessen". Akkor inkább a magyaros populizmus, jelen esetben. :) Pl. 100 ezer ember esetén az állampolgári vizsga 3 mrd forintot jelentene bevételként.)

Inkább kérdésként merül fel bennem, hogy mit takar az jogilag, közigazgatási eljárási tekintetben, hogy "valószínűsítem a magyarországi származásomat"; és gyanítok egypár problémás ügyet abban is, hogy felmenőm magyar állampolgárságát bizonyítsam, mondjuk 90 évet visszamenőleg.

Ezek persze az érdekességek; számomra az a kérdés, hogy a rendszer bírni fogja-e? Ugyanis minden jelentkezés egyedi lesz, egyedi ügymenettel.
Mennyivel több határon túli magyar jelentkezik?
Mennyivel lesz rövidebb az ügymenet? A 6 illetve 12 hónap lerövidül 3 hónapra; de maga az adminisztratív, közigazgatási idő mennyit rövidül (ugye a klasszikus "megkeressük a másik hatóságot és amíg ők válaszolnak az 2 hónap" típusú játékok. Pl. mennyi idő alatt deríted ki, hogy Horváth János pozsonyi lakos veszélyes-e Magyarország köz- és nemzetbiztonságára? És hogy? Pláne, ha nem kapsz infókat a szlovákoktól...)
Ja, és hát mit takar a magyar nyelvtudás igazolása? Tudom, hogy valami tesztet, de úgy mégis? Azon meg lehet bukni?

Azért kérdezem, mert ugye itt erkölcsi kötelességről beszélünk, meg határon kívül maradt magyarokról, stb. Van egy ismerősöm, aki eltéveszthetetlenül magyar nevű; apja, anyja, nagyszülei mind erdélyi magyarok voltak; de kisgyerekként bukaresti árvaházba került, Ceausescu, ugye. Ma felnőtt ember, és gyk. 1-2 szót tud csak magyarul, mivel totál román környezetben nőtt fel, élt x évet. Angolul szoktunk kommunikálni... Namost ez az ember magyar vagy román? (Persze a megoldást én is tudom, ez egy magyar ember, de sosem lesz magyar állampolgár, mert nem tud magyarul.)

picur3ka 2010.05.27. 18:25:49

@szferi:

Sajnalom, hogy igy latod, sikerult beijeszteniuk. Ha el is tudjak venni az allampolgarsagot - kerdojel -, sokba fog kerulni kinyomozni, kinek van.

Mas reszt, agyament. Hogy kenyszeritenek egy nem szlovak allampolgart szlovakiai adofizetesre, peldaul?

Nem gondoltak ok ezt vegig, csak remisztgetnek, akit lehet.

Harmadszor, csodalom, hogy remenykedsz barmiben. Barmikor hoztuk volna meg, ugyanez lenne a helyzet.

suski 2010.05.28. 01:06:37

@daito: "Tudom, hogy valami tesztet, de úgy mégis?"

Nem lesz teszt. Semjén azt mondta, ha ezt az ügyét el tudja intézni magyarul, akkor annnyi.
Románnyelvû magyar barátodnak javasolnám a magyar elemi szintû elsajátítását és máris megkapja. Már ha kell neki.

suski 2010.05.28. 01:46:18

Különben ha júli 17-tôl él a törvény, akkor most van másfél hónap, hogy a magyar a közigazgatás összekapja magát és még ez elôtt minden magyar áp-ra vágyó szlovákia magyarnak megküldje a papírokat. Ez még nem jött szóba?

suski 2010.05.28. 01:47:51

( Tudom, hogy jövôre lép életbe a magyar törvény , de gondolom ezen nem nagy dolog változtatni. )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 04:01:01

@szferi:

ott a pont, lásd bugár interjú. durvulás következik:

"Korábban egyeztettek a kettős állampolgárságról a leendő kormánnyal?

Nem állnak velünk szóba. Martonyi János azt üzente, hogy csak a szlovák választások után ülne le velünk. "

kibaszott magasról szarnak ezek a "magyar érdekekre". meg sem hallgatják azokat, akiknek a bőrére megy ez az egész gecizmus.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 04:05:24

@szferi:

ott a pont, lásd bugár interjú. durvulás következik:

"Korábban egyeztettek a kettős állampolgárságról a leendő kormánnyal?

Nem állnak velünk szóba. Martonyi János azt üzente, hogy csak a szlovák választások után ülne le velünk. "

kibaszott magasról szarnak ezek a "magyar érdekekre". meg sem hallgatják azokat, akiknek a bőrére megy ez az egész gecizmus.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 06:57:44

@mavo:
Igazad van, én még magyarországi magyaroknak sem adnék magyar állampolgárságot sok esetben. Nálam te nem is vagy magyar.
Egyébiránt Bugár éppenúgy sírdogált dec. 5-e után, mint minden más határontúli magyar. Azóta szlávkedvelő magatartást tanúsít, és inkább barátkozik velük, mint a többi szlovákiai magyarral.
Persze arról se feledkezzünk meg, hogy nem szlovákia az egyetlen érintett idegen ország. A többiek nem kezdtek el hisztizni, ami jelzi, hogy a második Orbán-kormány helyes úton jár.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 07:05:43

@daito:
Az általad felvetett problémák két forrásból fakadhatnak.
1. tök hülye vagy
2. sunyi görény vagy
Javaslom, olvasd el a szép magyar nyelven írt jogszabályt, annak értelmező rendelkezéseivel együtt.
És persze azt is javaslom, te ne folyamodj magyar állampolgárságért.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 09:39:27

@Mr Falafel:

"Nálam te nem is vagy magyar."

olyan is van nálad, hogy mondjuk valami nem folyadék, vagy nem fém?

eszedbe sem jutott még, ugye, kis hülyém, hogy a véleményed esetleg le van szarva?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 10:27:36

@mavo:
Gondolod, egyetértésre vágyom, némi alommelegre? A stílusomból erre következtetsz?

f61g 2010.05.28. 10:30:39

Marhára nem értem a fröcsögőket, meg eleve nem értem, hogy magyar embereknek miért okoz ekkora problémát egy, a magyar állampolgárság felvételét magyarok számára lehetővé tevő, megkönnyítő tv.
A környező országok tele vannak ilyen törvényekkel. Senkinek semmi köze hozzá, hogy a magyar állam milyen feltételhez köti az állampolgárság megadását. Az, hogy egy ilyen szemét, tapló társaság, mint Fico-ék ebbe belekötnek, az nyilvánvaló, elég, ha végignézzük az elmúlt pár évben elkövetett ténykedésüket, nyelvtörvény stb.
A határon túli magyarok számára (akik hosszú évtizedek óta nyögik ártatlanul a magyarságuk következményeit) a 2004. dec. 5-i szégyenteljes népszavazás viszont óriási arculcsapás volt, a Gyurcsány féle tetűk (és velük sajnos a magyar társadalom) nagy szégyene. Ezt muszáj volt jóvátenni, bár kétlem, hogy azt a sebet könnyen be lehet gyógyítani.
Eddig is ütötték őket, és még az az érzésük se lehetett, hogy legalább a magyar nemzetközösséghez tartoznak. Nem ettől a törvénytől fog rosszabbra fordulni a soruk.
Szomorú, hogy erről egyáltalán vitatkozni kell, tényleg nem nagyon van még ilyen ország a világon. Igaz, a Kádár-féle, erkölcsromboló, átkozott puha diktatúra sem nagyon volt máshol, ami morálisan ilyen mélyre taszította az országot.
Bocs, kicsit hosszú lett.

f61g 2010.05.28. 10:32:53

@mavo:
A stílus maga az ember. Nálad tényleg találkozik a kettő sajnos.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.05.29. 20:55:30

A napokban olvastam a szlovákiai magyarok blogját, ott volt a következő hozzászólás, ami szintén egy új szempont: "Kedves uraim, lehet hogy én vagyok a csokkent értekmu, mert nem értem ezt a hobolgest a kettos állampolgárság korul.
Én a szlovák állampolgárságommal is magyarnak tartom magam. Magyarul olvasok, beszélek, élek. Magyarnak nevelem a családom. Nincs rá szukségem hogy ezt magam vagy mások elott okmánnyal is igazoljam.
Az osszefoglaló konnyeket csalt a szemembe nekem is, mint ahogy ezt megteszi a magyar himnusz is. Az osszefoglalón látottak, és megtortnént események revíziója sokkal fontosabb volna mint ez az állampolgársági vita. Vita ami valójában nem szól semmirol. Mi az amit nekunk felvidéki magyaroknak a kettos állampolgárság ténylegesen ad?
Ha a lakhejunket át akarjuk helyezni magyarországra akkor nem kell hogy érdekeljen minket hogy Fico mit csinál. Ha viszont továbra is itt akarunk élni ezt útlevél nélkul is uganúgy megtehetjuk magyarként.
A másik dolog, hogy már pillanatnyilag is kettos állampolgárok vagyunk. Egy valós a Szlovák, és egy formális az uniós álampolgárság ami egyébként az egész ,unió teruletén biztosítja számunkra ugyanazokat a jogokat amiket az esetleges magyar állampolgárság biztosítana számunkra Magyarország teruletén.
Mindezek ellenére én is orommel udvozoltem volna amagyar parlament reszerol ezt a régen várt szép gesztust. HA!!! Megtették volna már régebben, vagy ha vártak volna vele a szlovák pralamenti választások utánig. Így azomban ez nem lett más mint arogáns, onzo semmivel nem torodo, nem diplomatikus butaság. Butaság amivel, ha nem is tudatosan, bár ki tudja, Slotáék és Ficóek malmára hajtja a vizet.
Egy dolog azomban világos elottem. Mégpedig hogy a Híd az negyutéelés pártjának ezzel nagy kárt okozhatnak, vygy talán okoztak is. Lehet ebben szándékosság?"

Sodan 2010.10.17. 17:47:05

A Kettős állampolgársággal,csak magunkra haragítottunk a szomszédos országokat.
Amúgy minden szomszédos ország utálja már a magyarokat.
Két Istent nem lehet imádni,mert az egyiket meggyűlöli.
süti beállítások módosítása