Kettős állampolgárság – vége a hisztinek
2010. május 27. írta: JClayton

Kettős állampolgárság – vége a hisztinek

  A magyar törvényhozás tegnap rábólintott a kettős állampolgárságra. A szlovák parlament órákkal később cserébe elfogadott egy törvényt, melynek értelmében azok, akik felveszik a magyar állampolgárságot, elveszítik a szlovákot. Ismét kiderült, hogy a felvidéki magyarokat előszeretettel használja túsznak a saját állama, de komolyabb következményei egyik törvénynek sem lesznek. Legalábbis pár hónapig biztosan nem.

Bohóctörvény

  Nehéz a kettős állampolgárság szlovákiai kálváriájáról érintettként írni, mert az embernek a dühtől remeg a keze. Ha egy nap távlatából, józanul átgondoljuk, mi történt, akkor arra jövünk rá, hogy semmi rendkívüli. A magyar parlament elfogadott egy, az európai standardokkal legalábbis látszatra összeegyeztethető törvényt, a kampányoló szlovák pártok pedig fasizmust kiáltottak és gyorsan összetákoltak egy, az európai standardokkal legalábbis látszatra összeegyeztethető ellenintézkedést.

  Egyelőre úgy tűnik, hogy az egész hisztinek két vesztese van: az MKP, amely kissé mintha eltaktikázta volna magát, illetve a józan felvidéki magyar, aki még bízott a szlovák politikusokban. A szlovákiai magyaroknak pedig nem kell tartaniuk semmitől.

  Mit fogadott el a szlovák parlament? Július 17-étől Szlovákia megszünteti a kettős állampolgárság intézményét, azaz automatikusan elveszíti állampolgárságát az, aki egy másik állampolgárságért folyamodik, és azt megkapja. Elvben remekül hangzik, gyakorlatban megvalósíthatatlan. A törvény ráadásul alkotmányossági problémákat is felvet, az ugyanis kimondja: senkit sem lehet akarata ellenére megfosztani szlovák állampolgárságától. Azt sem tudni, miként akarja Szlovákia ellenőrizni, ki kapta meg a magyar papírokat – ugyanis Magyarországnak semmilyen bejelentési kötelezettsége nincs. „Fogatlan, szankciók nélküli, kivitelezhetetlen” – jellemezte a szlovák liberális Sme kommentátora az ellentörvényt.

Szlovák kudarcok

  Érdekes még, s talán nem is jutott el a magyar köztudatba, de Szlovákia a napokban kétszer is látványosan elhasalt a nemzetközi fórumokon a magyar törvénnyel kapcsolatban. A legnagyobb jobboldali párt, az SDKÚ az Európai Néppárttól kérte, hogy ítéljék el Orbánék intézkedéseit: de azt a választ kapták, hogy a szlovák kampány végéig biztosan nem foglalkoznak ezzel a kéréssel. Miroslav Lajčák külügyminiszter Knut Vollebaeket, az EBESZ főképviselőjét sem tudta meggyőzni arról, hogy ítélje el a törvényt. Vollebaek nem állt látványosan a szlovák álláspont mellé, a csalódott Robert Fico „bizonyos mértékben sikertelennek” ítélte a hágai látogatást.

  Részben pont Orbánék nemzetközi sikere miatt jött ki az egész mizériából vesztesen az MKP. A brüsszeli sikertelenségtől frusztrált SDKÚ ugyanis annyira belejött az elhatárolódási hullámba, hogy tegnap még a magyar párttól is elhatárolódott és kizárta a kormányra lépés lehetőségét Csákyékkal. Hogy mennyire gondolták ezt komolyan, a napokban kiderül, és ennek a lépésnek igenis, súlyos következményei lehetnek.

  A kettős állampolgársággal kapcsolatos jogi problémákat valószínűleg egy látványos próbaper, vagy akár a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság állásfoglalása oldja majd meg véglegesen, de erre hónapokat, vagy éveket kell várni.

Hogyan tovább?

  Most, hogy a sárdobálás első szakasza lecsengett, a magyar közvéleménynek egy dolgot kell tudatosítania: a kettős állampolgárság intézménye nem oldja meg egy csapásra a határon túli magyarok problémáját. A felvidéki magyarok sem fognak ezrével magyar állampolgárságot kérni, de valójában nem is erre vágynak. A szimbolikus kinyilatkoztatások idejének vége, amire a határon túli közösségeknek igazán szüksége van, az egy gazdaságilag erős, az érdekeit érvényesíteni tudó Magyarország. Ehhez pedig nem egy-két törvény kell, hanem hosszú évek kemény munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr952034698

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európai egyesült állatok 2010.05.27. 21:15:38

„Óvtam az államokat attól, hogy pusztán etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási kötelékek alapján állampolgárságot adjanak, és azt szorgalmaztam, hogy a maguk teljességében mérlegeljék az állampolgárság megadásának következményeit. Különösen iga…

Trackback: Kettős állampolgárság: kevés! 2010.05.27. 17:24:56

    Azt hiszem, nem képezheti vita tárgyát, hogy a kettős állampolgárság megadása a szimbolikus jelentőségén túlmutatóan is jó és helyes gesztus volt, amivel régi, és 2004 óta igencsak fájó tartozását egyenlítette ki az anyaország az elcsato...

Trackback: Mit kezdjünk Szlovákiával? 2010.05.27. 09:23:08

Hosszú távon az egyetlen sikeres külpolitikai stratégia az, ha okosabbak, jobbak és gazdagabbak vagyunk, mint mások. Robert Fico ismét elemében van. Martonyi János pozsonyi látogatása után a szlovák kormányfő kijelentette, „ha a (kettős állampo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebzon 2010.05.27. 16:31:48

@szferi: Ott a pont, fingja nincs az egészről, csak egy részéről ugat az egésznek.Neki van egy gondolat menete(ami valjuk be eléggé sík) ,azt a görbe már nem is létezik, meg a derékszög.

Ebzon 2010.05.27. 16:32:59

És igen tom hogy a derékszög is a síkban helyezkedik el, úgy mint a görbe is :P

Publius Decius Mus 2010.05.27. 16:35:04

Itt többeknek csípi a szemét, hogy freebiker büszke arra, hogy magyar.

Mennjetek vissza a gyogyóba ha már ez is baj nektek.

Ha nektek az fáj, hogy valakinek számít az, hogy ő magyar, akkor most szar idők jönnek rátok tartósan, véget ért a libsibolsik diktatúrája, JÓÉJSZAKÁT!

freebiker 2010.05.27. 16:35:33

@szferi: Itt mindig a mínőséggel van a baj. Még mindig. A kommunizmus kinevelt egy olyan nemzedéket, akinek ez lényegtelen, mellékes, és szégyellnivaló.

Hát nem az. Leírtam hogy a párom odaátra való. Ő várta, mint sokan mások.

A másik. Azt is meg kéne érteni, hogy még mindig azt halljuk el kell fogadni a másikat. Nem is volna ez gond, ha másik ezt csak egy irányban gondolja. Tudomásul kell venni, van más vélemény is.

És végre a ballib vélemény kisebbségbe szorult végre, hosszú idő után.

freebiker 2010.05.27. 16:38:05

@Ebzon: Neked csak neolib síkú gondolatod van. Az enyém más. És ez bassza csőröd, hogy a komcsik nem bírták kiirtani a nemzettudatot az emberekből.
Fáj?
Hál isten.

freebiker 2010.05.27. 16:39:02

@Publius Decius Mus: Válaszoltam az e mailedre.

Amúgy bunkó büszke magyar módjára.)))))

Ebzon 2010.05.27. 16:40:26

@Publius Decius Mus: Akkor most mondok valamit: az hogy ki mire büszke, olyan mint a segglyuk..folytassam? Kurva jó poén, hogy valaki egy magyar blogon, hangoztatja hogy magyar, hát eszem faszom megáll, képzeld a többség magyar itt is...Miért kell ezt mondani? Ennyi az identitása, hogy magyar vagyok és kész ?Ki a f*szomat érdekel, hogy magyar?Én is azt vagyok, de nem kell bejelentenem.Mondja azt, hogy Tóth József tűzoltó vagyok, de ne azt hogy én egy büszke magyar.Ez ugyan olyan klisé, mint az hogy zsidóznak, meg libsizek.

freebiker 2010.05.27. 16:42:52

@Ebzon: Szép gyerekkorom volt, és most szép életem. Egy szlovákiai magyar lánnyal. Benne több a nemzettudat, mint itt a legtöbb komcsiivadékban összesen. Pont ez az élet engedi meg hogy foglalkozzam azzal amit szeretek. A hazámmal.

De ez nektek semmit sem mond.

pg2 2010.05.27. 16:43:39

@freebiker: Szerintem félreérted. Nem össztüzet kaptál, hanem volt pár nehezen elfogadható, de legalábbis vitatható állításod, ahol érvek helyett méltatlan stílussal próbáltad elejét venni a vitának. Ez azért elég sok embernél lecsapja a biztosítékot, tekintve, hogy vagyunk páran, akiknek egy időben tényleg elég egyértelműen tudtára hozták, miről mit kell gondolni. Amúgy meg a magyarságtudatot tartalommal és nem jelszavakkal kéne megtölteni.

@Ebzon: Szerintem nem ez a megfelelő út a közös nevező felé. Vagyishát, ez már bizonyos fokon az, nincs is hova továbbmenni.

regression 2010.05.27. 16:44:29

@szferi: Erdélyi magyar vagyok.

Konkrétan elegem van abból, hogy a gyávák oktatnak ki Realpolitik-ból. Az igazi Realpolitik bátor és nem gyáva. Aljas, képmutató, arrogáns és aggresszív. Övön alul üt, és NEM IJED MEG attól, hogy övön alul kap.

Mit tiszteljek azon az emberen, aki azzal kérkedik, hogy ha őt megsértik (képletesen: sárral verik be), csak
letörli és nem pöröl?

freebiker 2010.05.27. 16:44:52

@Ebzon: A te véleményed, kb ugyanolyan. Kit érdekel?
Kisebbségben maradtatok. Szokj hozzá hogy ugathatsz, de harapni nem fogsz.

szferi 2010.05.27. 16:45:30

@freebiker: megint csak skatulyáztok, kommunista, ballib, libsibolsi... ezek a kategóriák max. magyarországon érvényesek, és most a határon túliak sorsáról van szó. a megegyezésről annyit, hogy ahhoz nyilván két fél kell - most úgy tűnik egy sincs sajnos. ez az ügy kurvára nem érint egyetlen magyarországi magyart és egyetlen szlovákot sem, akiket pedig hátrányosan érint(het) - konkrétan a felvidéki magyarokat - azoknak semmi beleszólásuk nincs, nem is hallgatja meg őket még a magyar oldal se, ez a szomorú. pedig ennyit azért joggal elvárhattunk volna.

Ebzon 2010.05.27. 16:46:27

@freebiker: :DD:DD:D:D: neolibsi, hogy tudtam hogy ez jön, szóval mi is, klisé? Tudsz még, mert sztem már ismerem az összeset, de nyitott vagyok az új dolgokra ha már neo. Kurvára nem érdekel, hogy te milyen beállítottságú vagy, mert az én identitásomnak nem része a politika, azt meghagyom annak akinek nincs jobb dolga. Én akkor már inkább politikai buddhista vagyok, de nyugodtan besorolhatsz bárhova, csak megnevettetsz. Én veled ellentétben, a saját gondolataimat írom le, nem belém nevelt szarságokat.Én az emberiségre mint egészre tekintek, az hogy a világ máshogy működik, mint ahogy én elképzelem, számomra nem akadály, mert nem izgat, megvan a véleményem róla, de ugye az is a segglyuk kategória.Te olyan vagy, mint a modern ősember, régi értékeket képvisselsz, ahelyett hogy megpróbálnál előre haladni.

freebiker 2010.05.27. 16:47:05

@regression: Semmit. Ezért köpnek le a szlovákok, mert a kormányaink ezt az elvet követték.

Ebzon 2010.05.27. 16:47:40

@freebiker: Nekem te nem mondasz semmit.

pg2 2010.05.27. 16:48:47

@regression: Apafej, Arany Jánossal vitatkozol.

Publius Decius Mus 2010.05.27. 16:49:58

@Ebzon: Nyomtasd ki a kommentedet és már papírod is lesz róla, hogy egy megkeseredett félcédulás vagy. Komolyan sajnállak, valahol máshol lesz a baj nálad. Forduljál esetleg szakemberhez és sok sikert!

Ebzon 2010.05.27. 16:50:48

@freebiker: Komcsi bazdmeg, nem is éltem akkor, amikor a "komcsik" :D::D:D. És mindíg jót röhögök ezeken a jobbos komcsizásokon:D:D:D Szerinted Orbán mi ?:D:D Okosítalak, ő is komcsi :D:DSőt 89-ben füvet szívot ::D:DSőt a parlamentben mindenki komcsi ivadék, nagyon röhejes, hogy egyesek mennyire nem látják át a helyzetet.Te is a komcsikra szavaztál, csak te nem tudsz róla (bocs nem is ,mert én nem szavaztam)

freebiker 2010.05.27. 16:51:09

@Ebzon: A nagy előrehaladás csak szart hozott. Ezt észrevehetted volna. Ösember? Tudod mit? Én inkább az vagyok, mint ilyen csökevényes mindenkit szeretek elme. Ez a gondolatvilág megbukott vedd már észre.

szferi 2010.05.27. 16:52:30

@regression: Aljas, képmutató, arrogáns és aggresszív. Övön alul üt - ez a gyávák fegyvere, nálunk általában nagyon hamar elsírják magukat az ilyen keménykedő realpolitikok, mihelyt elébük áll valaki.

Ebzon 2010.05.27. 16:53:18

@Publius Decius Mus: Ha az okát is elárulod, eskü megcsinálom ,de így sajnos nem értelek, buta vagyok, és a szövegértésemmel problémna van. Az ilyen egyszerű megfogalmazásban lévő irományokat sajnos nemtudom dekódolni.

regression 2010.05.27. 16:53:19

@pg2: Húúú!!! Arany János mondta? Akkor biztos rendben van! Máár veszem is a kalapom, itt már elbuktam ezt a vitát...

Ha valakit politikai kérdésekben iránymutatónak tartok az a jó öreg Niccolò. A gyáváknak nincs helye a történelemben (ahogy, megjegyezném, fafejű vakmerőknek sem).

freebiker 2010.05.27. 16:53:54

@Ebzon: Látszik. Téged pont ők neveltek ki. Meglátszik. Abban az időben otthon az öregek még meséltek elmondták azt amiért magyarnak kéne lenni. Neked nem.
Lelki nyomorék vagy ez már biztos.

regression 2010.05.27. 16:54:31

@szferi: Nem, a gyáváknak nincsen fegyvere.

Ebzon 2010.05.27. 16:55:19

@freebiker: Ez nem a mindenkit szeretek elve, én leszarom azt aki nemakar együttélni, dögöljön is meg.Téged pl most egyenlőre nem szeretlek, vagy ezt nem vetted észre ?

Publius Decius Mus 2010.05.27. 16:55:26

@Ebzon: Honnan tudjam mi a baj nálad, csak a tüneteket látom. Amit írtam vedd komolyan és jobb lesz neked.

pg2 2010.05.27. 16:55:48

@szferi: Szerintem kár itt több időt pocsékolni. Régóta nem hangzott már el sem vélekedés, sem érv, saját magyarságukat aljasítva, s

Mocskolván magukat szegyig,
koholt képekkel és szeszekkel
mímeljen mámort mindegyik.

Ebzon 2010.05.27. 16:56:15

@freebiker: :D:D miért hozod vissza a labdát amit már eldobtam, puli-e vagy ?

szferi 2010.05.27. 16:56:30

@regression: minnél hangosabb valaki, annál valószínűbb hogy fél.

regression 2010.05.27. 16:56:32

@pg2: @szferi: Apropó, most miért nem törlitek le a sarat és léptek tovább? Hirtelen bátrak lettetek? Ja így Interneten keresztül már megy?

freebiker 2010.05.27. 16:57:38

@regression: Vakmerőnek lenni még mindig jobb mint gyávának. Sok felfedezés nem lenne, ha nem lett volna valaki vakmerő.

szferi 2010.05.27. 16:58:35

@regression: ezt nem értem. ki az a mi? és milyen sárra gondol? és miből gondolod, hogy nekem csak neten keresztül van véleményem?

Ebzon 2010.05.27. 16:58:35

@Publius Decius Mus: Megnyugtatlak, hogy nekem most is jó, semmi baj nincs az életemben, én élvezem, ti meg zsörtölődtök, de hogy min azt én nemérthetem, számomra nemlétező értéktelen dolgok, amin összetudtok kapni.Magyar, nem magyar az ilyen dolog csak titeket izgat.

regression 2010.05.27. 16:58:48

@szferi: Ez most hatalmas bölcsesség volt. Most már tényleg nincs itt helyem.

Hangos = fél. Jó, hogy ezt tudom. Sőt, mindezt már nagyon csendben mondom, mert nem akarok félni. Csak csitt!

Ebzon 2010.05.27. 16:59:23

@freebiker: Szerinted milyen idős vagyok ?:D:D:D

freebiker 2010.05.27. 16:59:43

@Ebzon: Leszarom, hogy nem szeretsz. Se kevesebb se több nem leszek tőle. A bizonyítványt kiállítottad magadról.
Erkölcsi hulla.

regression 2010.05.27. 17:00:37

@szferi: Ha feltűnt volna, nem @freebiker és @pg2 vitája apropójából kommentelek, hanem @pg2 -- ezek szerint -- Arany János idézetével kapcsolatban. Keress rá nyugodtan. Van benne lócsiszár meg sár.

pg2 2010.05.27. 17:01:14

@freebiker: Az óvatosabbak merg vissza is tértek...

freebiker 2010.05.27. 17:02:29

@Ebzon: Ha nem éltél a kommunizmusban vajh mennyi lehetsz csökevényes agyú barátom?

regression 2010.05.27. 17:02:29

@szferi: "és miből gondolod, hogy nekem csak neten keresztül van véleményem?"

Kiálltál amellett a vélemény mellet, ha besaraznak, csak letörlöd és mész tovább. Mivel most nem léptél tovább, hanem pörölsz, úgy gondoltam, biztos az Internetre nem vonatkozik az idézet. Ezért a kérdés. De lehet, hogy te nem is tudod milyen idézetet védesz?

szferi 2010.05.27. 17:02:45

@regression: azt válaszold meg, amit kérdeztem. milyen kategóriába soroltál be, milyen sarat kellene letörölnöm, és miből gondolod hogy csak neten keresztül van véleményem.

szferi 2010.05.27. 17:03:22

@regression: emellett mikor álltam ki, már bocs?

freebiker 2010.05.27. 17:03:54

@pg2: Az óvatosság nem egyenlő a gyávasággal.

Ebzon 2010.05.27. 17:03:58

@freebiker: Várj és ezt írásba is adod? Ezt így neten keresztül meglehet állapítani? Faszom tényleg létezik telepátia, beszarok... Félretéve a viccet (vagyis téged) , te személyeskedsz, oltogatsz elejétől fogva(utalsz arra hogy egy geci nem magyar vagyok), akkor most milyen alapon minősítesz engem? Ha én nulla vagyok akkor te súrolod az abszolút nulla fokot.

Ebzon 2010.05.27. 17:04:54

@freebiker: Te se éltél benne, de ne zavarjon

pg2 2010.05.27. 17:04:54

@regression: Te kis butus, eddig te sem tudtad!

regression 2010.05.27. 17:05:22

"Elhullt csatában a derék -
No halld meg Eduárd:
Neved ki diccsel ejtené,
Nem él oly velszi bárd.

Emléke sír a lanton még -
No halld meg Eduárd:
Átok fejedre minden dal,
Melyet zeng velszi bárd."

Talán Arany sem úgy értette azokat a sorokat, mint azt pg2 kolléga interpretálta.

Ebzon 2010.05.27. 17:05:46

Bezzeg a kínaik, ők igen....

regression 2010.05.27. 17:06:37

@szferi: Ha nem állsz ki mellette, akkor nem különbözik a véleményünk.

freebiker 2010.05.27. 17:08:24

@Ebzon: Te írtad már bocs hogy nem éltél akkor. Téged a Magyar Bálint féle oktatás nevelt ki. Ezért vagy lelkiszegény. Neked a nevenincs sztárocskák, önjelölt menők többet érnek, meg buzik, meg a drog.
Szánalmas vagy, egy nulla.

Nem kellet jóstehetség ha magad leírod mikor születhettél. Legalább ezért vagy nulla. A többit már fel se kell sorolni.

regression 2010.05.27. 17:08:42

@pg2: Az idézetet ismerem -- hála neked, és immáron a szerzőjét is. Miután megismertetted velem, és magadénak valltad, úgy vélem joggal tekintelek gyávának. Vagy nem élsz a saját idézeted szerint, ekkor csak képmutató vagy. Inkább az legyél, mert azt többre becsülöm a gyávánál.

Ebzon 2010.05.27. 17:10:15

@freebiker: Nemtom felfigyeltél-e rá, de leírtam hogy te se éltél kommunizmusba, de ezen megse lepődök.Amit te kommunizmusnak, azt én szanatóriumnak nevezem.

freebiker 2010.05.27. 17:10:27

@Ebzon: Én bőven eleget éltem a kommunizmusban.

Ebzon 2010.05.27. 17:11:18

@freebiker: És mivan ki ér nekem mit ? Te meg ezt honnan a jó.... ból veszed ? Személyeskedjél csak, azt idd a házipálinkádat ,te nem drogos pőre fasz.

Ebzon 2010.05.27. 17:12:10

@freebiker: Költözz el és megtudod mi az akommunizmus te szararc ,szerinted az elmult 8 év is kommunizmus volt te pöcs.

freebiker 2010.05.27. 17:12:58

@Ebzon: Na ha neked szanatórium, nincs mit beszélnünk. A haverjaid mellett a helyed. Zuschlag fajzat vagy te is, a rosszabbik fajtából. Ezt a bölcsességet nem apádtól nyerted, hanem a Fletó apád farkából. Kb. ennyit értek. Egy kalap szart.

szferi 2010.05.27. 17:13:25

@regression: nem állok ki mellette, de amit a politikáról írtál, abban különbözik a vélaményunk. sajnos mennem kell, de még egyszer: én örülök a törvénynek, de így nem ér semmit, valószínű nem fogok tudni élni vele az ellentörvény miatt - vagy csak illegalitásban, ami szerintem nem jó megoldás. ha vártak volna a választásokig orbánék, sokkal elegánsabban el lehetett volna intézni ezt, nem hiszem, hogy a szlovákok ennyit hisztiztek volna. ezt kérték a felvidéki magyar politikusok is, de nem hallgatott rájuk senki - pedig negatívan csak minket érint az ügy. szép gesztus, de így csak az erdélyiek, kárpátaljaiak, vajdaságiak tudnak élni vele, mi nem, és ez nem csak a szlovákok hibája, okosabban is lehetett volna csinálni.

szferi 2010.05.27. 17:14:51

@regression: még annyit az előzőhöz, hogy most már nyilván végig kell ezt játszani, nem lehet kihátrálni, de a felvidék magyarok mindenképp rosszul fognak kijönni belőle.

Ebzon 2010.05.27. 17:15:21

És nekem nincs realitás érzékem... Te itt egy idilt élsz át, amikor máshol haldokolnak, azt még mártírkodsz is, meg sajnáljuk már magunkat még egy kicsit, mert az önsajnálat=menő....Tudom te végig szenvedted a kommunizmust, kurva szar életed lehetett, mert ugye csak te éltél a kommunizmusban, és te tudod az milyen szar.

pg2 2010.05.27. 17:15:37

@regression: Hihihi, nem ebben a versben van. Idáig sikerült eljutni? 7.-es szöveggyűjtemény. Gyerekek, ideje a holnapi leckéhez fogni!

szferi 2010.05.27. 17:16:16

a vita meg olyan szintre süllyedt, hogy szégyellem, hogy egyáltalán részt vettem benne. üdv mindenkinek!

freebiker 2010.05.27. 17:16:52

@Ebzon: Az elmúlt 8 év rosszabb volt mint a kommunizmus maga. Akik végrehajtották kivétel nélkül MSZMP és KISZ csökevények voltak.

Pőre fasz? Lehet. De kínában kivégzik a drogosokat, és a dílereket. Itt is ezt kéne tenni velük. Nem az én pénzemen, meg jó pár millió pénzén gyógykezelni. Ezért is vagy ilyen. Szétszívtad az agyad, az már csak szivacs.

Te ász.

Ebzon 2010.05.27. 17:17:31

@freebiker: a haverjaimhoz ?:D:D:D istenem olyan vicceseket mondasz, főleg hogy elmondtam már hogy közöm nincs a politikához, annyira belédneveltek ezt a fekete-fehér dolgot, hogy már csak valamilyen párt beállítottságú lehetek ??D::D

freebiker 2010.05.27. 17:18:00

@szferi: Sajnálom, ilyenek a balosok. Veled lehetett volna érdemi vitát folytatni.
Ezekkel nem.

Ebzon 2010.05.27. 17:18:55

@freebiker: Hopp most ugrik a majom :D:D nem leírtad, hogy rosszabb a kommunizmusnál?? Még 1 öngól. Bazdmeg és még a komcsi kína is bejön neked, na ez az érvágás...

freebiker 2010.05.27. 17:20:40

@Ebzon: Nem kell politika közelinek lenned, hogy eláruld hová is tartozol.

Én se vagyok egy párt tagja sem...

Ebzon 2010.05.27. 17:20:47

@freebiker: Várj a füveseket mióta kell gyógykezelni, ha már ilyen okosságokat írogatsz ?

Ebzon 2010.05.27. 17:21:45

@freebiker: Én tudtommal a családomhoz és a barátaimhoz tartozom, akik közt van jobbos is meg balos is, na erre mi a képleted ?

Ebzon 2010.05.27. 17:23:43

"Nem kell politika közelinek lenned, hogy eláruld hová is tartozol." Ez tudományos tény, vagy azért írhatok mást is mint amit gondolok, csak hogy jól megugráltassalak ?

freebiker 2010.05.27. 17:24:17

@Ebzon: Te tényleg beteg vagy.

Olyat akarsz összemosni ami nincs.....
Nálam a füves ugyanaz a kategória. Mikor egy füves a fiamnak akart eladni az iskola előtt, eltörtem a kezeit. És olcsón megúszta. A fiam 11 éves. Egy ilyen tetű se megy a közelébe míg én élek.

freebiker 2010.05.27. 17:26:14

@Ebzon: Az hogy aközeledben ki milyen a te dolgod.Te ahogy semmilyen vagy ez az igazi lélektükör. Jellegtelen semmi vagy.

Ebzon 2010.05.27. 17:27:23

@freebiker: Akkor most beszarhatok a röhögéstől ?:D:D:D:D:D:D az iskola elött díler :D:D:D Hát beszarok, túl sok szientológiai faszságot elhiszel. Tényleg eltudod képzelni, hogy a díler 11 éveseknek árul a suli elött ?:D:D Szted full hülyék dílerkednek, vagy mi?Jézusom ez annyira mellbe vágott, ezt hívják urbanlegend-nek. Legközelebb amikor leülsz a wc-re, azért nézzd meg nincs-e egy aligátor alattad(vagy netalántán egy díler)

Ebzon 2010.05.27. 17:27:57

@freebiker: A semmilyen, az milyen ?

Ebzon 2010.05.27. 17:28:53

és létezhet-e az a valami, ha semmilyen, és vajon véleménye lehet-e ?

freebiker 2010.05.27. 17:30:18

@Ebzon: Kit érdekel beszarsz e. Megtörtént. Akad ilyen még ha ritkán is. De ez az utolsó amit írok, mert te csak vagdalkozni tudsz.

Nulla emberként semmit se jelent az irományod. Ennyiből tudom mi vagy, és mi nem leszel.

Üdv mindenkinek.

Ebzon 2010.05.27. 17:34:24

@freebiker
"Nem az én pénzemen, meg jó pár millió pénzén gyógykezelni. Ezért is vagy ilyen. Szétszívtad az agyad, az már csak szivacs"

@ebzon

"Várj a füveseket mióta kell gyógykezelni, ha már ilyen okosságokat

@freebiker
"Olyat akarsz összemosni ami nincs....."

Akar a halál, te mondod, hogy én mosom össze, amikor te azt állítod hogy füvezek(persze megint működik a telepátia) meg hogy kell nekik a gyógykezelésre pénz (ami ugye nem kell gyógykezelésre,mert semmi bajuk...)

Ebzon 2010.05.27. 17:37:24

@freebiker: Mivel vagdalkoztam kéremszépen, semmi valótlan nem állítottam, nem is tudnék, hiszen nem is vagyok, hol is vagyok ? És vajon a semmire lehet-e reagálni, és a semmi, semmi marad, ha reagálnak rá ?

Ebzon 2010.05.27. 17:40:18

"Nulla emberként semmit se jelent az irományod. Ennyiből tudom mi vagy, és mi nem leszel." Ha nem vagyok semmi, hogy lehetek utána valami, és utána megint valami nem ?Nem vagyok, aztán vagyok, utána meg már valami nem vagyok. Szépen kifejtetted. Azért a szellemi szint nem nálam rajzolódik ki. Nálad meg max a szellem kép.

Ebzon 2010.05.27. 17:48:36

Na most, hogy jólvégeztem dolgom, rádörrentek egy pipára, és megpipáztatom az asszonyt :D:D:D:

Ebzon 2010.05.27. 17:50:30

Ja és nyugodtan mérgelődj csak tovább, habár nemtom miért haragszol az elejétől fogva, biztos kényszeres vagy, de nekem örmteli du-ánt hoztál, még a Nap is kisütött.

Unter Bahn (törölt) 2010.05.27. 17:51:49

@ZX és pg2:

Mint írtam, barátom felesége az ukrán áp. és nekem ezt mondták, amit. Ha ez nem így van, hát majd tolmácsolom nekik... bár kétlem hogy ne tudnának róla, mert kb. kéthetente hazajárnak.

De ha mondjátok, biztosan úgy van.

Bartoki 2010.05.27. 18:02:09

"az MKP, amely kissé mintha eltaktikázta volna magát"

?? :O

Ha már ilyen okos a cikkíró, akkor azt is megmondhatná hogy mégis mit kellett volna másképp csinálniuk?

daito 2010.05.27. 18:13:37

1. Tudható volt-e az, hogy Ficoék fel fognak háborodni a dolgon?

Igen.
Állítólag a diplomácia nevű dolgot találták ki az ilyen dolgok kezelésére. Lehet, hogy a szlovákok reakciója fura; de ebben mi is vastagon benne vagyunk.

2.Történt-e volna valami eget rengető, ha Viktorék ezzel várnak 3 hetet?

Gyakorlatilag semmi. Egy politikai kockázat kerülhetett volna elő - a Jobbik előbb benyújt valami hasonlót. Vagy ha van kraft valamelyik MSZP-s képviselőben, akkor valaki közülük. Ez a dolog hazai politikai kockázata; ha erre gondolok, akkor megértem, hogy most gyorsan átnyomták.

3. Lehetett volna ezt az ügyet másképp intézni?

Hajaj. Diplomácia, csakhogy egyet említsek. És még semmi garancia nincs arra, hogy valamelyik másik szomszédban nem ébred fel valamelyik helyi hülye; erre Romániában, Szerbiában bármikor esély van. Az, hogy most hallgatnak, egy dolog.

4. Akkor nézzük a konkrétabb, de sz*p*s részét.
Ami változik, az részben jó - rövidül az eljárási idő; valamint kevesebb adminisztrációt és fizetést igényel a magyar állampolgárságot igénylő magyaroktól.
(Persze, előjön belőlem a kisördög, hogy az állami bevételek megint csökkennek, és ha magyar állampolgár akar lenni, akkor kezdésként áldozzon érte anyagiak terén - de ez ugyanolyan populista duma lenne, mintha azt mondanám, hogy "nehogymá' pénzt kérjünk egy magyartól, hogy magyar lehessen". Akkor inkább a magyaros populizmus, jelen esetben. :) Pl. 100 ezer ember esetén az állampolgári vizsga 3 mrd forintot jelentene bevételként.)

Inkább kérdésként merül fel bennem, hogy mit takar az jogilag, közigazgatási eljárási tekintetben, hogy "valószínűsítem a magyarországi származásomat"; és gyanítok egypár problémás ügyet abban is, hogy felmenőm magyar állampolgárságát bizonyítsam, mondjuk 90 évet visszamenőleg.

Ezek persze az érdekességek; számomra az a kérdés, hogy a rendszer bírni fogja-e? Ugyanis minden jelentkezés egyedi lesz, egyedi ügymenettel.
Mennyivel több határon túli magyar jelentkezik?
Mennyivel lesz rövidebb az ügymenet? A 6 illetve 12 hónap lerövidül 3 hónapra; de maga az adminisztratív, közigazgatási idő mennyit rövidül (ugye a klasszikus "megkeressük a másik hatóságot és amíg ők válaszolnak az 2 hónap" típusú játékok. Pl. mennyi idő alatt deríted ki, hogy Horváth János pozsonyi lakos veszélyes-e Magyarország köz- és nemzetbiztonságára? És hogy? Pláne, ha nem kapsz infókat a szlovákoktól...)
Ja, és hát mit takar a magyar nyelvtudás igazolása? Tudom, hogy valami tesztet, de úgy mégis? Azon meg lehet bukni?

Azért kérdezem, mert ugye itt erkölcsi kötelességről beszélünk, meg határon kívül maradt magyarokról, stb. Van egy ismerősöm, aki eltéveszthetetlenül magyar nevű; apja, anyja, nagyszülei mind erdélyi magyarok voltak; de kisgyerekként bukaresti árvaházba került, Ceausescu, ugye. Ma felnőtt ember, és gyk. 1-2 szót tud csak magyarul, mivel totál román környezetben nőtt fel, élt x évet. Angolul szoktunk kommunikálni... Namost ez az ember magyar vagy román? (Persze a megoldást én is tudom, ez egy magyar ember, de sosem lesz magyar állampolgár, mert nem tud magyarul.)

picur3ka 2010.05.27. 18:25:49

@szferi:

Sajnalom, hogy igy latod, sikerult beijeszteniuk. Ha el is tudjak venni az allampolgarsagot - kerdojel -, sokba fog kerulni kinyomozni, kinek van.

Mas reszt, agyament. Hogy kenyszeritenek egy nem szlovak allampolgart szlovakiai adofizetesre, peldaul?

Nem gondoltak ok ezt vegig, csak remisztgetnek, akit lehet.

Harmadszor, csodalom, hogy remenykedsz barmiben. Barmikor hoztuk volna meg, ugyanez lenne a helyzet.

suski 2010.05.28. 01:06:37

@daito: "Tudom, hogy valami tesztet, de úgy mégis?"

Nem lesz teszt. Semjén azt mondta, ha ezt az ügyét el tudja intézni magyarul, akkor annnyi.
Románnyelvû magyar barátodnak javasolnám a magyar elemi szintû elsajátítását és máris megkapja. Már ha kell neki.

suski 2010.05.28. 01:46:18

Különben ha júli 17-tôl él a törvény, akkor most van másfél hónap, hogy a magyar a közigazgatás összekapja magát és még ez elôtt minden magyar áp-ra vágyó szlovákia magyarnak megküldje a papírokat. Ez még nem jött szóba?

suski 2010.05.28. 01:47:51

( Tudom, hogy jövôre lép életbe a magyar törvény , de gondolom ezen nem nagy dolog változtatni. )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 04:01:01

@szferi:

ott a pont, lásd bugár interjú. durvulás következik:

"Korábban egyeztettek a kettős állampolgárságról a leendő kormánnyal?

Nem állnak velünk szóba. Martonyi János azt üzente, hogy csak a szlovák választások után ülne le velünk. "

kibaszott magasról szarnak ezek a "magyar érdekekre". meg sem hallgatják azokat, akiknek a bőrére megy ez az egész gecizmus.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 04:05:24

@szferi:

ott a pont, lásd bugár interjú. durvulás következik:

"Korábban egyeztettek a kettős állampolgárságról a leendő kormánnyal?

Nem állnak velünk szóba. Martonyi János azt üzente, hogy csak a szlovák választások után ülne le velünk. "

kibaszott magasról szarnak ezek a "magyar érdekekre". meg sem hallgatják azokat, akiknek a bőrére megy ez az egész gecizmus.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 06:57:44

@mavo:
Igazad van, én még magyarországi magyaroknak sem adnék magyar állampolgárságot sok esetben. Nálam te nem is vagy magyar.
Egyébiránt Bugár éppenúgy sírdogált dec. 5-e után, mint minden más határontúli magyar. Azóta szlávkedvelő magatartást tanúsít, és inkább barátkozik velük, mint a többi szlovákiai magyarral.
Persze arról se feledkezzünk meg, hogy nem szlovákia az egyetlen érintett idegen ország. A többiek nem kezdtek el hisztizni, ami jelzi, hogy a második Orbán-kormány helyes úton jár.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 07:05:43

@daito:
Az általad felvetett problémák két forrásból fakadhatnak.
1. tök hülye vagy
2. sunyi görény vagy
Javaslom, olvasd el a szép magyar nyelven írt jogszabályt, annak értelmező rendelkezéseivel együtt.
És persze azt is javaslom, te ne folyamodj magyar állampolgárságért.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 09:39:27

@Mr Falafel:

"Nálam te nem is vagy magyar."

olyan is van nálad, hogy mondjuk valami nem folyadék, vagy nem fém?

eszedbe sem jutott még, ugye, kis hülyém, hogy a véleményed esetleg le van szarva?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 10:27:36

@mavo:
Gondolod, egyetértésre vágyom, némi alommelegre? A stílusomból erre következtetsz?

f61g 2010.05.28. 10:30:39

Marhára nem értem a fröcsögőket, meg eleve nem értem, hogy magyar embereknek miért okoz ekkora problémát egy, a magyar állampolgárság felvételét magyarok számára lehetővé tevő, megkönnyítő tv.
A környező országok tele vannak ilyen törvényekkel. Senkinek semmi köze hozzá, hogy a magyar állam milyen feltételhez köti az állampolgárság megadását. Az, hogy egy ilyen szemét, tapló társaság, mint Fico-ék ebbe belekötnek, az nyilvánvaló, elég, ha végignézzük az elmúlt pár évben elkövetett ténykedésüket, nyelvtörvény stb.
A határon túli magyarok számára (akik hosszú évtizedek óta nyögik ártatlanul a magyarságuk következményeit) a 2004. dec. 5-i szégyenteljes népszavazás viszont óriási arculcsapás volt, a Gyurcsány féle tetűk (és velük sajnos a magyar társadalom) nagy szégyene. Ezt muszáj volt jóvátenni, bár kétlem, hogy azt a sebet könnyen be lehet gyógyítani.
Eddig is ütötték őket, és még az az érzésük se lehetett, hogy legalább a magyar nemzetközösséghez tartoznak. Nem ettől a törvénytől fog rosszabbra fordulni a soruk.
Szomorú, hogy erről egyáltalán vitatkozni kell, tényleg nem nagyon van még ilyen ország a világon. Igaz, a Kádár-féle, erkölcsromboló, átkozott puha diktatúra sem nagyon volt máshol, ami morálisan ilyen mélyre taszította az országot.
Bocs, kicsit hosszú lett.

f61g 2010.05.28. 10:32:53

@mavo:
A stílus maga az ember. Nálad tényleg találkozik a kettő sajnos.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.05.29. 20:55:30

A napokban olvastam a szlovákiai magyarok blogját, ott volt a következő hozzászólás, ami szintén egy új szempont: "Kedves uraim, lehet hogy én vagyok a csokkent értekmu, mert nem értem ezt a hobolgest a kettos állampolgárság korul.
Én a szlovák állampolgárságommal is magyarnak tartom magam. Magyarul olvasok, beszélek, élek. Magyarnak nevelem a családom. Nincs rá szukségem hogy ezt magam vagy mások elott okmánnyal is igazoljam.
Az osszefoglaló konnyeket csalt a szemembe nekem is, mint ahogy ezt megteszi a magyar himnusz is. Az osszefoglalón látottak, és megtortnént események revíziója sokkal fontosabb volna mint ez az állampolgársági vita. Vita ami valójában nem szól semmirol. Mi az amit nekunk felvidéki magyaroknak a kettos állampolgárság ténylegesen ad?
Ha a lakhejunket át akarjuk helyezni magyarországra akkor nem kell hogy érdekeljen minket hogy Fico mit csinál. Ha viszont továbra is itt akarunk élni ezt útlevél nélkul is uganúgy megtehetjuk magyarként.
A másik dolog, hogy már pillanatnyilag is kettos állampolgárok vagyunk. Egy valós a Szlovák, és egy formális az uniós álampolgárság ami egyébként az egész ,unió teruletén biztosítja számunkra ugyanazokat a jogokat amiket az esetleges magyar állampolgárság biztosítana számunkra Magyarország teruletén.
Mindezek ellenére én is orommel udvozoltem volna amagyar parlament reszerol ezt a régen várt szép gesztust. HA!!! Megtették volna már régebben, vagy ha vártak volna vele a szlovák pralamenti választások utánig. Így azomban ez nem lett más mint arogáns, onzo semmivel nem torodo, nem diplomatikus butaság. Butaság amivel, ha nem is tudatosan, bár ki tudja, Slotáék és Ficóek malmára hajtja a vizet.
Egy dolog azomban világos elottem. Mégpedig hogy a Híd az negyutéelés pártjának ezzel nagy kárt okozhatnak, vygy talán okoztak is. Lehet ebben szándékosság?"

Sodan 2010.10.17. 17:47:05

A Kettős állampolgársággal,csak magunkra haragítottunk a szomszédos országokat.
Amúgy minden szomszédos ország utálja már a magyarokat.
Két Istent nem lehet imádni,mert az egyiket meggyűlöli.
süti beállítások módosítása