A Reakció 1989-e
2009. október 23. írta: Redakció

A Reakció 1989-e

  A Reakció szerkesztősége személyes visszaemlékezésekkel tiszteleg a köztársaság kikiáltásának huszadik évfordulója előtt. Ebből kiderül, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően ki ellenálló performanszokkal, ki italozással, ki kislányok harapdálásával töltötte a harmadik köztársaság kikiáltásának napját. Vagy már nem is emlékszik semmire.

  Itt következő, perverz érdeklődők számára szociológiai, pszichológiai és mikrotörténelmi szempontból tanulságos történeteink után sokkal inkább várjuk kedves olvasóink vonatkozó sztorijait!

Ambrus Balázs

  Rögzítsük az alapállást: esztergomi Ferences Gimnázium, 1989. október 23. Kollégium. Bemarhult gyerekek, akik önérzetét a kötelező hajvágatás sokkal jobban bántotta, mint az orosz laktanya a régi szeminárium falai között. De azért valamit tizenhét évesen is levettünk abból, hogy ezen a napon a jó atyák már nem zártak be bennünket a kolostor, iskola, kollégium, templom határolta falak közé, szemben a korábbi évek gyakorlatával.

  A páterek óvatossága a késő Kádár korban teljesen indokolt volt. Mert amit – amúgy biblikusan – otthon fülbe súgva közöltek, azt a bátor kollégisták „a háztetőkről hirdették” városszerte. (Géza atyát az ötvenes években kegyetlenül megkínozták a kommunista börtönökben, úgyhogy ő különösen ellenezte a szólásszabadságunk gyakorlatba ültetését.) Minden második tanteremben volt egy tévé. Nagyjából csak Zeffirellit nézhettünk, meg az osztálykirándulás VHS felvételeit, de aznap valahogy rápörgött az egész klérus. Sőt, kötelező volt megnézni a vén komcsit a Parlament balkonján.

  Nem nagyon értettük, hová tűnt az elmúlt nyolcszáz év ferences következetessége. Páter Ferenc viszont nagyon képben volt, orosz nyelv tudásával jól sáfárkodott, és az érdeklődő tanulókat – akik közé baromira nem tartoztam – már hónapokkal korábban a glasznoszty és a peresztrojka titokzatos aurájával vette körbe. Fráter Kapisztrán személyre szabott történelemórái és akkor, ott kontextusba helyezett 23-i magyarázata, a cizellált antikommunizmusa alapjaiban határozta meg későbbi világlátásomat. De a téren parádézó, 1956-ban a népköztársaság kegyeltjeként Moszkvában dekkoló szakembert, a kikiáltó szerepe dacára sem tudta megkedvelni. Vagyunk így vele egy páran.

Balogh Ákos Gergely

  Egerszegen a Petőfi Sándor Általános Iskola harmadik (cé?) osztályában éppen matekórára esett a Kikiáltás. Tanítónőnk, Ancsa néni bekapcsolta a tévét, s azt mondta, figyeljünk, mert erre a napra öreg fejjel is emlékezni fogunk. Tényleg emlékszem, s lényegesen jobb szívvel, mint ha fociedzés helyett lépett volna fel Szűrös mester.

Czotter Andris

  A '89-ben még semleges világnézetű pestszentlőrinci Steinmetz Gimnázium tévén követte az eseményeket. Minden osztályban bekapcsoltatta a tévét a diri, az öreg Nándi bácsi. Az osztályfőnökön és rajtam kívül senkit nem érdekelt a téma, a társaság nagy része valószínűleg alugalacsinokkal dobálózott, aludt vagy amőbázott. Október 23 előtt és után is folyamatosan a Vállalkozók Pártja matricáival ragasztgattam körbe a fél világot, a padjaimat, iskolaszekrényeket. A matricán egy sas onanizált a Kossuth-címerre.

Rumi Tamás

  Én férfiasan bevallom, hogy a dicsőséges harmadik magyar köztársaság kikiáltására még nyomokban sem emlékszem, pedig a tanító nénim hardcore MDF-es volt, annakidején még az Auróra cirkáló történetét is szántszándékkal átugrottuk az olvasókönyvben. Akkor még sajnáltuk, ugyanis sokkal érdekesebbnek tűnt a Fiat 500 című remek olvasmánynál. '89-ből egyetlen maradandó és igen élénk emlékem Ceausescu elvtárs és neje kivégzése, azt viszont legalább tucatszor megnéztem.

Oli bácsi

  Én már akkor is ellenálló voltam. A gimnáziumban megcsináltam az ISKOLAFALIÚJSÁGOT '56-ról, apám megszerezte hozzá korabeli fotók másolatait az MTI fényképtárából, kiraktam egy, a család becses kincsének számító 1956. november 2-i Irodalmi Újságot, meg cetlikre ragasztva '56-os jelszavakat, majd az egészet leöntöttem vörös festékkel.

  Kurvára művészi lett, bár az iskolavezetőség kevéssé díjazta a harminc centis "Ruszkik haza!" izét a kirakatban. Reggel beosontam az iskolába, ezt kitettem, majd, miután nem volt tanítási szünet, eljöttem és apámmal együtt kimentünk a Kossuth térre kikiáltani a köztársaságot.

  Ott apám javallatai alapján az FM árkádja alá húzódtunk, hátha Piros Laci bácsi és a Partizánszövetség megint aktivizálja magát. Atyám lovagiasan beírta az ellenőrzőmbe, hogy a hiányzás oka a "Köztársaság kikiáltása". Ebből lett a balhé, meg abból, hogy reggel még láttak a suliban. Ahhoz gyávák voltak, hogy a faliújságot is kifogásolják, azt csak csendben leszedette velem az igazgató.

  Kaptam valami igazgatói intőt vagy mi a szart is. Én nagyon gyáva vagyok, félek mindenféle hivatalosságtól, de érdekes, ezen már akkor, 15 évesen is csak röhögtem, sőt elkezdtünk szervezni valami demokratikus diákszervezetet is haverokkal. Az igazgató azóta az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke lett (szoci, ofkorz) és nagyon szeretett volna polgármester lenni, de nem lett, mert ahhoz is lúzer.

  Nemrég bejelölt az iwiw-en. Asszem így szép, keretes a történet.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni

  Elsőéves gimnazisták voltunk. Már előző este fellobogózták a hidakat, és mivel valami válogatott meccsre készültünk, pár cimbivel a hídról loptunk magunknak magyar zászlót. De az is lehet, hogy ez '90-ben volt, az biztos, hogy be voltunk baszva. Mindenesetre ezt nem biztos, hogy meg kéne írni.

Rajcsányi Gellért

  Az 1990 előtti (privát korszakolás szerint pre-Jules Verne) időszakból kevés emlékem maradt. Az adriai nyaralás tengerkéksége, a Toblerone csoki íze és a guruló matchboxok villannak be így elsőre. Másodjára pedig az AIDS-ellenes fütyülős dallam meg a MÜSZI-bácsis reklám. Az utolsó kisdobos-évfolyamba tartoztam, cserébe hamarosan cserkész lettem. Siófoki, hardkór komcsi iskolai igazgatónőnk nem kapcsolt be nekünk se tévét, se rádiót a nagy napon. Második bés kisgyermekként így az esti híradóban hallottam először az eseményről. Tisztán előttem van, ahogy a konyhaajtóban állok szüleimmel, és a tévében egy szemüveges bácsi éppen kikiált. Nyolcévesen így találkoztam a demokráciával.

  „Mi az a köztársaság?” - kérdeztem szüleimtől, és mintha könnycsepp gyülekezett volna a szemük sarkában, így emlékszem én.

  Most visszagondolva örülök, hogy sokat próbált nagyszüleim mindegyike megérhette azt a napot (gulagot járt nagymamám a mait is), és a rohadt kommunisták azóta eltakarodtak a pi

Novák Tamás

  '89. október 23-án a Piarista Gimnáziumból nem akartak elengedni senkit se a Kossuth térre, talán egy negyedikes osztály ment ki, vagy szöktek ki onnan néhányan - köztük az a Sz.(arka) Gábor, aki Für Lajos tanácsára lett végül katona, és most valami magasrangú tiszt. Bátyámék, akik akkor harmadikosok voltak, az osztályfőnöküket és az igazgatót kérték, hogy engedje ki őket, de ők se mehettek.

  Bátyám osztályfőnöke egyébként egy hosszú levelet írt a tanítványai szüleinek, hogy a diákok miért ne vegyenek részt semmilyen megmozduláson, és óvakodjanak a provokációtól. Az atya legendás volt a gimiben, mellesleg harcos antikommunista is volt. Tíz évvel később derült ki róla, hogy valójában besúgó volt és jelentett a BM-nek.

  Mi, kis elsősök csak erőtlenül próbálkoztunk, de természetesen minket sem engedtek ki és a TV-közvetítést sem nézhettük. Közben édesanyám vidéken volt a nagypapám halálos ágya mellett, de félt, hogy 23-án este mi a bátyámmal kimegyünk az utcára és valami balhéba, vagy lövöldözésbe keveredünk - a hajlam megvolt bennem -, ezért este visszautazott vonattal Budapestre. Aznap éjjel a nagypapám, akit nagyon szerettem, és aki nagyon utálta a kommancsokat, meghalt.

Szathmáry

  1989. október 23-a hétfőre esett. Ezt azért tudom biztosan, mert a hétfő mindig nulladik órával kezdődött abban az évben. Ráadásul kémiaórával. (Azzal a tanárral kellene elbeszélgetni, aki hétfő reggel hétre kémiaórát szerkeszt az órarendbe.) Másodikos gimis voltam akkor. De ez a kémiaóra nem a polipeptidekkel indult, hanem a politikával, illetve a kémiatanárnő (aki mellesleg az ofőnk is volt) rövid történelmi bevezetőjével. Nem nagyon emlékszem már rá, hogy mit mondott, csak a végére: felkért engem, hogy mondjak néhány szót a mai napról.

  A kérés nem ért váratlanul sem engem, sem az osztályt, mert én számítottam az osztály renitens, rendszerváltó figurájának. Nem szégyelltem bevinni a politikát az iskolába, de olyan idők jártak, hogy ez az iskola vezetését és a tanárokat sem zavarta. Meg kell jegyezzem, hogy a gimink (hú, de szar ezt kimondani) haladó szellemiségű volt.

  Így esett meg, hogy az akkor még működő Kádár-címert a tábla felett lecseréltem a szétrobbanós címeres MDF plakátra. Senki nem szólt érte, igaz a Tavarisi Konyec plakátot is kitettem a falra, de azt leszedették. De visszatérve a kémia órára, elmondtam a mondandómat, majd egész órán beszélgettünk. Az első órától kezdve azonban minden folyt szép csendesen a maga hétfői rendje szerint. A második óra közepén egyszer csak megszólalt a hangosbemondó: Khmm, krrrr..... Itt az igazgató beszél. Bejelentette, hogy a nap történelmi jelentősége miatt tanítási szünetet rendel el. Minden fiatalt arra biztat, hogy menjen ki a Kossuth térre a köztársaság kikiáltására, de aki nem tud vagy nem akar így tenni az maradhat a suliban, mert az aulában felállítanak egy TV-t és azon is lehet nézni az eseményt.

  A felszólításnak a fiútársaság eleget tett. Kimentünk a Kossuth térre, zászlót lengettünk, fújjoltunk Szűrös Mátyás szovjetbarátságot deklaráló mondatára, örömködtünk egy sort, oszt' hazamentünk.

Szmöre

  Az én történetem ideológia-mentes. Hétévesen azokban a napokban jöttem haza valamiféle táborból, talán Sopronból. Ezen hiába tündököltem az ország-főváros vetélkedőn, mivel térden haraptam egy kisleányt, fél napot büntiben töltöttem: a libikóka mögött vigyázállásban.

  Az ominózus napon valószínűleg már iskolában henyéltem (1/b) és kuncsorogva néztem osztálytársaim, akik elmarták előlem az utolsó takarékbélyegeket is. A szünetben tejport nyaldostam a Nebuló büfében, mert az oly divatos gofrira nem volt elég zsebpénz. Az ötödik óra után alighanem vonalfogóztunk, a hangszóróból tombolt a Manhattan együttes. Emlékeim szerint Garas Erika jobban érdekelt, mint Szűrös Mátyás.

Kolon István

  Valami járvány volt? Vagy ilyesmi. Mindenesetre beteg voltam, otthon, és anyám is (ebből gondolom a járványt, mert ő tanárnő, és ő is otthon). Csirkét pucolt. Másra nem emlékszem.

Lelky Lola

  Nem tudom már '89-'90-'91-et szétválasztani. Az első választások előtt gyűjtöttem a plakátokat, met azt gondoltam, hogy történelmi esemény és fontos relikviák lesznek ezek a papírok. De a költözködések közben eltűntek. Anyukámék eszmélésem óta mindig suttogva '56-ról beszéltek. '88-ban anyukám majdnem belekveredett egy rendőrös-oszlatós október 23-i megemlékezésbe. Tehát '89-ben, 14 évesen lelkesen kimentünk a Kossuth térre, családilag. Rengeteg mécses volt és elénekeltük a Himnuszt. Azóta is bennem van a lendület és az egyetlen forradalmár vagyok a városban. Utána, vagy már akkor is minden tüntetésen piros-fehér-zöldbe öltöztem egy barátnőmmel (piros sál, fehér ing, zöld nadrág). Már nem öltözök be.

bozót.harcos

  Nyolcadik osztályos voltam a Pethő Sándor (volt Labda) u. általános iskolában. Azóta felszámolták. Ha jól emlékszem, közvetlenül a déli harangszó után állt ki Szűrös Matyi az Országház balkonjára. Ezt azért tudom, mert úgy rémlik, hogy óra közben hallottam a harangszót, és tudtam, most következik majd a pillanat.

  Izgatottan vártuk, mintha valami radikális cezúra lenne az életünkben. A sors különös fintoraként épp oroszóránk volt. A rendszer már recsegett-ropogott akkor, az orosztanárunk is feladta már lélekben. A köztársaság kikiáltása alkalmából épp azon lamentált, hogy mi a francot keres ő ezen a pályán. Az persze szóba sem jött, hogy kimehessünk a térre, az iskola vezetése vérkommancs volt, tévén se néztük. Másnap a húgom kisatírozta a személyimben a "nép-" előtagot mindenhonnan.

Robin Masters

  Az ekezetek hianya azt jelenti, hogy igenis megtortent a rendszervaltas - kulonben most aligha irogatnek Amerikabol, ugy legalabbis biztosan nem, hogy mellette meg vissza is szeretnek terni. '89-et oteves fejjel sikerult vegigtuntetnem. Termeszetesen magamtol is mentem volna, de azert konnyebb volt a noverem nyakaban ulve, aki az elso gimnaziumi Fidesz-kor alapitojakent mindenutt ott szervezkedett, s engem, akit szuleink gyakorta felugyeletere biztak, magaval vitt. Allitasa szerint, egy szolidabb botozas alkalmaval maga Deutsch Tamas vett karjaiba, hogy megvedelmezzen. Ezt sosem felejtem el neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr151468050

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi folyik a katolikus egyetemen? 2009.10.23. 12:00:12

"Éppen most ért véget a beszélgetés A Klubrádióban Orosz Jozefina és Botos Kata között. Az ominózus felvételt küldöm. A beszélgetés még nincs fent a Klubrádió honlapján, de pár óra múlva felrakják. Éppen keresztre feszitették Botost emiatt az el...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f.m.j. 2009.10.23. 08:03:21

Tornaterembe minden osztály lehívva, kb. 450 gimis, junoszty tv-n hallgatjuk, próbáljuk kisilabizálni, látni, valami végetért, de akkor még nem tudtuk, hogy nem is... próbálta meghatódni akkor is, meg most is, de nem ment/megy.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.23. 08:12:08

Elsős voltam fotó szakon a Kisképzőben és a tömegben végigfotóztam az egész eseményt, de azok a negatívok elvesztek. Minden negám megvan a régi időkből, csak azok nem. LOL
Pedig az egyik legjobb fotó az lett, ahol egy motoros rendőr beletűz az övébe vagy öt-hat MN mintájú díszkardot, felpattan a BMW-re és leszállítja a kardokat a dísz századnak.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.10.23. 08:44:44

gimnáziom után ilyen könyvkötő szakmuki képzésre adtam a fejem, a szakmai gyakorlat a kossuth nyomdában volt, amelynek anno az alkotmány u.-honvéd u. sarkán is volt részlege. okt. 23.-án éppen tízóraiztunk a műhelyben, amikor begyött a mester és azt mondta: ha befejezték a zabálást, akkor lehet húzni elfele... nekünk nem kellett 2x mondani, aztán ahogy mentem a metrómegálló fele, akkor óhatatlanul is belekeveredtem az események sűrejébe, láttam a népeket gyűlekezni a kossuth téren, szállt a konfetti a levegőben :)), a lacikonyhások felől fincsi sült húsi illat szállt :)), yó hangulat volt meg minden, "sün"-öket nem láttam sehol...

Tehetetlen Dodó 2009.10.23. 08:50:07

Nem volt jelentős ügy.
Az, hogy Szűrös kiáltotta ki a köztársaságot, csak egy fokkal volt jobb, mintha Grósz Karcsi tette volna. Kádár hálistennek már nem kiálthatott ki semmit, el volt foglalva a kondérban.

f.m.j. 2009.10.23. 08:50:51

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:

hát igen, kb. egy lacipecsenyéért adtuk el a szabadságunkat...

@Gasper:

a negatívok elveszése a bizonyíték, hogy valójában semmi sem történt :):):)

rognork 2009.10.23. 08:53:07

tegnap meghallgattam sólyom bácsi beszédét, és hányingerem támadt. utálom ezt a húsz évet.

plastik02 2009.10.23. 08:53:26

4 éves voltam, semmire nem emlékszem. viszont 89' márciusában a szüleimmel már kint voltunk a petőfi szobornál, arra viszont emlékszem. de októberben nem mertek magukkal vinni, nagymama vigyázott rám azt hiszem.
érdekes hogy müszi meg a fütyülős koton reklám nekem is sokkal jobban megmaradt. :D

Hattory Hanzo 2009.10.23. 08:54:10

Mivel első munkahelyem a Münnich Ferenc/Nádor-Arany János/Arany János utca sarkán volt, így térre séta, Mátyás kikiáltja, majd Terv eszpresszó, ahol sok ital fogyott el. Okt. 24-ről nincs adat az archívumban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.10.23. 09:05:53

@mókusfüles bukósisak: jáááj! :DDDD
nem voltak igazából lacikonyhások ott, azt csak viccből írtam...

f.m.j. 2009.10.23. 09:12:09

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:

akkor se nyugodtam meg, mert simán belefért a hangulatba :):)
Tudod, a virslisörlufi-hangulatba (nem mondom, ha véres hurka lett volna, talán tényleg történt volna valami :):))))

siqlum 2009.10.23. 09:35:28

3 éves voltam. Ebből az időből egyedül arra emlékszem h megcsípett a kék csúszdánál egy darázs.

Későbbi időkből arra h kalóznak kifestettünk egy Torgyán plakátot, meg akit még értünk, és jól elvertek érte a szülők.

budai zöld 2009.10.23. 09:56:43

Elsöéves gimnazistaként osztályfönökünkkel bevillamosoztunk-metróztunk és élöben néztük meg az eseményt. Jó móka volt.

Másnap megbeszéltük szünetben (akkoriban még érdekes téma volt a politika), hogy a komcsik direkt azért kiáltották ki pont akkor, hogy húsz év múlva október 23. már csak a köztársaság kikiáltásának ünnepe legyen.

Várom a reakció 56-os cikkét is.

irrelevant 2009.10.23. 10:06:43

1989-ben 4 éves voltam, nem emlékszem okt. 23-ra, de az első találkozásom a politikával az volt, amikor a 90-es választási kampányban a lakótelep aszfaltjára az SZDSZ felfestette a piros-fehér-zöld galambos logóját, és nekem az kisgyerekként roppantul tetszett.

plastik02 2009.10.23. 10:08:36

bocs, történelmet hamisítottam. nem 89 márciusában, hanem csak 90 márciusában voltam kint a petőfinél. szülők addig nem mertek magukkal vinni. így már hiteles. 89 október 23-án pajtikkal tologattam a csattogós lepkét a jászainál.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.23. 10:15:06

még megnéztem a szűröst ahogy kikiált, aztán felragasztottam egy régi címert az útlevelemre a komcsi fölé, és elindultam a szeretőmmel berlinbe. a feleségem majdnem kikísért az állomásra. a határőr még gecizett egyet, hogy nem enged át, bevonja az útlevelemet, mert megrongáltam, persze mondtam, hogy nem, de ha nem tetszik húzza le az öntapadóst.
aztán berlinben 24.-én közel 30 fok volt, egy szál pólóban mászkáltunk. :)

segabor 2009.10.23. 10:16:24

Nekem sajnos sok emlékem nem maradt, pedig akkor már javában gimis voltam (lehet, máshol járt az eszem). Annyira viszont igen, hogy édesanyám, aki gimiben tanít, vitte ki az osztályát ama ominózus eseményre, az iskola erősen komenista igazgatója pedig elsőre nem akarta elengedni, utána "csak a saját felelősségedre", de még indulás előtt egy klerikális köntösbe csomagold aggódás is elhagyta a száját.

Az azt követő napokban otthon erről beszélgettünk és édesanyám biztos volt benne, hogy a direktor valamit tudhatott (ami azóta sem derült ki). Amúgy az illető ma a csepeli MSZP egyik vezető funkcija,

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.10.23. 10:43:51

Egyszerűen fingom sincs. Természetesen a hiradóképek írthatatlanra égették magát a momentumot a szürkémbe, de hogy én akkor hol-mit-minek, az sötétebb minden történelmi homálynál. Pedig akkor már jogilag is felnőtt valék - mondjuk egy orosznyelvtanulási-balesetből kifolyólag még éppen végzős gimnazista, de közben már évek óta dolgozó ember is egyben. (Jut eszembe, eképpen a jeles napon minden valószínűség szerint egy Andr...Népköztársaság(!) úti üzletben várom a munkaidő végét.)És még azt sem mondhatnám, hogy ne érdekelt volna a köz és az ő ügyei, nagyonis miazhogy. Így utólag kénytelen vagyok akként vélekedni, hogy ez a kikiáltósdi ennyit érhetett. Ezt alátámasztja némileg, hogy pár a hónappal elébb esedékes temetéskori privát dolgokra pontosan emlékszem. Ahogyan a kissé későbbi romániai eseményekre is - már amennyire azokra innen lehet. Szóval ez a romantikus faszság ezzel a senkivel asszem ennyit ér, mondhatnánk éppen olyan lett ez a köztársaság, amilyen körülmények között és amilyen ember beleordibáta a világba. (Alternatív magyarázat, hogy azóta - és már addig is - olyan sokat kaptam már fejre, hogy a gyárilag sem túl izmos memóriaegységem ki-kihagy.)

f.m.j. 2009.10.23. 10:44:33

@otvospeter:

de fura, rólad azt képzeltem el, hogy legalább 50 vagy, ez tényleg de fura....

budai zöld 2009.10.23. 10:52:55

@mókusfüles bukósisak:
Mennyire pont ezt gondoltam én is!
Kb. tízévvel fiatalabb Tölgyessy Péternek képzeltem eddig :-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.23. 10:57:55

ha már arról szól a komment folyam, hogy ki hogyan képzelte ezt a tökfej elempést, akkor én pont ilyen szdsz madarakért lakótelepen rajongó kis pöcsként. :))

irrelevant 2009.10.23. 11:02:49

@Grift: Gondolom, a körülmetélésemet is elképzelted már, te frusztrált seggfej...

plastik02 2009.10.23. 11:04:52

@Grift: te beszélsz, aki ahogy meghallotta a Magyarprszág, a demokratikus és a köztársaság szócskát egy mondatban már húzott is külföldre? :DD

f.m.j. 2009.10.23. 11:07:19

@otvospeter:

hát nem is tudom, olyan tekintélytparancsoló a stílusod, hmm... egy tekintélytparancsoló liberális? Fura ellentmondás :)

@Grift:

mosmé vagy ilyen, nekem is tetszett a "szabad élet, szabad madár, jaj de szép, ki szabadon jár" dallama.
De azóta megismertem Gusztos Pétert, meg a többi jómadarat (hopp, ez csak úgy kicsúszott:)) és nem száll az már sehova, az a szabad madár, szárnyaszegetten hallgat a kalitkában. Ja, nem a dicső szamizdatos ellenállókra gondoltam, hanem a magyar szabadságra, meg efféle marhaságokra :):)

f.m.j. 2009.10.23. 11:09:47

@plastik02:

jaja, ráadásul szdsz-es erkölcsi értékekkel? :):):)

Grift: biztos már akkor tudtad az új rendszer igazi természetét :)

kendeffybotond 2009.10.23. 11:10:51

Bocs az ekezetek hianyaert, kulfoldon vagyok. Azert is oktober 23, hogy emlekezzunk, hogy kik a rosszak es jok. Emlekezzunk, a kisz-titkarokrol, part-titkarokrol, AVOSOK-rol. Ne engedjuk, hogy az anti-kommunizmus eltunjon vagy a Jobbik sajatitsa ki. Emlekezes nelkul nincs moralis tartas es erre lesz szuksegunk a valasztasok utan.

Emlekezzunk, mert az antikommunista hagyomany a mienk. Ne felejtsuk el, kimondta a legfontosabb beszedet Nagy Imre temetesen. Ne engedjuk, hogy egyesek ugy emlekezzenek 1956-rol, hogy ez tulajdonkeppen egy reformkommunista felkeles, vagy rosszabb esetben antiszemita progrom.

Emlekezzunk Nagy Imrere, de emlekezzunk Bibo Istvanra es Mansfeld Peterre is!

20 ev hosszu ido, de megsem. Probaljuk vissza emlekezni, hogy kik alltak a jo es rossz oldalon!

1956 moralis tartasa nelkul nincs magyar demokracia!

f.m.j. 2009.10.23. 11:11:56

@otvospeter:

miért nem? :) Eredetileg nem volt az rossz dolog. De Magyaro-n nem tudunk semmit sem rendesen csinálni

plastik02 2009.10.23. 11:22:13

én például sosem értettem, hogy azért volt itt megtorló rendőr, hóhér, katona, ávós, stb. bőven. talán egy ilyen perre emlékszem amikor egy gazmebert elítéltek valamelyik sortűzért...és attól tartok, hogy ezek közül sokan azóta új játszótársat találtak maguknak és a csontvázakat pedig mélyen a szekrény aljára rejtették.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.23. 11:45:27

7½. Valahogy semmire sem emlékszem. Nem tudom, hogy, hogy nem, hisz híradókat néztem, azért is emlékszem Ceaușescu körüli eseményekre. Lehet, hogy egy epphogy-elsősnek egy beszéd kevésbé érdekes, mint forradalmi képek?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.23. 11:47:13

@mókusfüles bukósisak: sejthető volt egyébként, hogy nagy szar lesz itt.
de inkább az volt az oka, hogy nem érdekelt a dolog, amiről zerge is ír. nem volt jelentősége, és kicsit undorító is volt a komcsi köztársaság.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.23. 11:48:06

@otvospeter:
barátom, ne ellenkezzen, magát a szimpatizánsai is liberálisnak tartják. ne szabódjon! :))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.23. 11:49:59

@plastik02:

:)"te beszélsz, aki ahogy meghallotta a Magyarprszág, a demokratikus és a köztársaság szócskát egy mondatban már húzott is külföldre? :DD"

de kinek a szájából, baszki, kinek? :)

f.m.j. 2009.10.23. 11:51:09

@Grift:

akkor te vagy az 50 éves csóka :):):)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.23. 11:55:11

Én kőkemény ötéves, nagycsoportos óvódás voltam, és halványan csak egy későbbi híradó-részlet villan csak be.

Kompenzcióképpen később fejből megtanultam az Antall-kormány összes miniszterének nevét.

holdlátó 2009.10.23. 12:01:57

Szerkesztőségi kifutóként a Tervhivatalba kézbesítettem valamit (azt hiszem akkor még az volt...:)) Ezen ürüggyel aznap (is) a városban helytelenkedtem. Iszonyúan tájékozott voltam,:D de ahogy emlékszem, akkor már az egésznek nem éreztem az erejét. Egy fél évvel korábban még igen, '83-tól minden alkalmat megragadtam, hogy a rendőrök kergethessenek...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.23. 12:51:05

@Grift: aznap éppen egy asszonkánál múlattam az időt. A férje kiment Berlinbe, alig húzta ki a lábát a lakásból, már ott is voltam.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.23. 12:58:07

@tölgy:

hát, sógor, ennek örülök! már egyáltalán nem bánt, hogy én jól éreztem magam, szegény meg unatkozott! :))

Szori 2009.10.23. 13:39:45

4 hónapos voltam és valószínűleg költöztünk Maglódra :) de sajna nem emlékszem semmire :(
De talán megélem, hogy a magyar válogatott győzni fog egy tétmeccsen.
Ja, és ha jól számolom, akkor Lola 34 éves? :)

tevevanegypupu 2009.10.23. 14:01:15

1989-ben nem eltem Magyarorszagon. Hitetlenkedve es orommel figyeltem ami tortenik. Ugy korulbelul 1992-ig azt hittem talan valoban megvaltozott valami. Akkor mentem haza eloszor, kicsit korulneztunk, aztan jottunk vissza. Tulsagosan sok volt az ismeros arc, az ismeros hang. Csak eppen mast mondtak mint alig par evvel azelott.
1994-ben pedig rokonaim ugy dontottek, inkabb nem telepulnek haza. Azota sem gondoltak meg magukat.

Syr Wullam 2009.10.23. 14:37:59

Én 22 éves voltam akkor, mindenhol ott voltam, ahol tömeg gyűlt össze. Nem vertek meg, de szétüvöltöttem a torkomat, ahogy kell. Azóta tömegiszonyom van, nem megyek sehová. Hmmm.

Alfőmérnök 2009.10.23. 14:51:34

@Gasper: "Pedig az egyik legjobb fotó az lett, ahol egy motoros rendőr beletűz az övébe vagy öt-hat MN mintájú díszkardot, felpattan a BMW-re és leszállítja a kardokat a dísz századnak."

Mindez egy képen? Nem volt egy kicsit elmosódva? ;)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.10.23. 16:36:57

@Grift: komolyan vetted, hogy megint köztársaság, onnan kezdjük ahol abbahagytuk, mentél felvenni a megszakadt kapcsolatot a kollégákkal. így volt?

akkor lettem egyemista, ültünk a füvön és azt hittük, hogy tényleg frankó lesz minden (ifjonti ésszel mit el nem hisz az embör?!)
nemsokára aztán a taxis sztrájknál kezdett nagyon büdös lenni.

ja, hogy ki mondta!? 10 évnél több telt el az erkélyjelenet után, mikor először hallottam, hogy valaki felteszi ezt a kérdést.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.23. 18:07:53

@Alfőmérnök: LOL
Na akkor pontosítok. Azt a pillanatot kaptam el, amikor a rendőr elvtárs a köteg karddal felszállt a Bömösre, de láttam az azt megelőző és az azt követő pillanatokat is.

Kissé elmosódva :))) Különben van egy bazi nagy camera obscurám. Azzal simán fél órákat exponálok.

tanarseged ur 2009.10.23. 18:31:32

"várjuk kedves olvasóink vonatkozó sztorijait!"

Az én sztorim rövid:
Tanítási nap volt, úgyhogy iskolába mentem. Reggel kitűztem egy kokárdát, és kíváncsi voltam, hogy szól-e érte valaki. Megnézték, de a felnőttek közül nem szólt senki. Sem az utcán, sem a tanárok a suliban. Csak az osztálytársaim ugrattak, hogy "mi van, forradalmár lettél?" De nem ők sem bántóan, hanem csak úgy. Tanítás után hazamentem. Elég unalmas nap volt.

mrbadger 2009.10.23. 19:42:38

Október 23-ára nem emlékszem, viszont Június 16-ára igen. Kisgyerekként valahol Európában, egy kollégiumi szobábában néztük a Nagy Imre újratemetéséről szóló TV tudósítást, s még családi barátokat is felfedeztünk a képernyőn. A kollégiumban főleg amerikai diákok laktak, akik szó szerint el voltak ámulva,
nem hitték, hogy mindez "tényleg a keleti-blokkban, Magyarországon történik."

2009.10.23. 21:22:55

én éppen készültem a második születésnapomra, és valószínűleg kurvára nem érdekelt az egész =)

Razumihin 2009.10.23. 22:07:49

Én abban az évben érettségiztem az esztergomi ferenceseknél (Géza atya földrajzórái feldhetetlenek), a szóbelim másnapján volt az újratemetés, úgyhogy el tudtam menni a Hősök terére, nagy élmény volt, vettem 56-os karszalagot. Aztán beléptem a Fideszbe és szeptembernem elmentem Ausztriába egyetemre, ahol addig gyakorlatilag csak disszidens magyarokat láttak az azt megelőző 40 évben, nekem meg megvolt minden papírom. Október 23-án kicsit büszke voltam "magunkra", bár a Szűrös azért irritált. Többen gratuláltak az osztrákok közül, és mindenki kíváncsi volt, érdekesek voltunk, lehetett villogni egy kicsit a magyarságunkkal. Igazából már nagyon vártam a választásokat, hogy végre elhúzzanak a komancsok a vérbe, úgyhogy ezt az október 23-át csak egy kis lépésnek tartottam a jó írányba.

Alfőmérnök 2009.10.23. 22:22:32

@Gasper: Ja, bocs. Én meg már azt hittem, hogy éppen a neofuturista korszakodat élted. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.23. 22:54:56

Magyarórán megnéztük, ahogy a Szűrös kikiáltja a köztit. Mintha álltunk volna közben. A magyar tanárunk MDF-es fej volt. Akkor még valamit jelentett MDF-szimpatizánsnak lenni.

Anyám, aki áltiskban tanított, majdnem úgy járt, hogy lemaradt a nagy eseményről, mert az igazgató egy vén trotty volt, aki még akkor is félt, hogy abból baj lesz, ha a tanárok/gyerekek megnézik a Szűrös Matyit.

Anyám, akinek korábban papírja volt róla, hogy "politikailag fejletlen", annyira nonszensznek érezte a helyzetet, hogy életében először beszólt az igazgatónak, így aztán az egész iskola megnézhette a jelenetet.

Kár, hogy operettjelenetnek bizonyult.

gyuzsu 2009.10.23. 23:28:45

OKt. 23 teljesen kiesett. Akkor szakmunkásképzőben tanítottam, tuti hogy nem nézhettünk semmit, amilyem komcsi hely volt. Viszont az időzítés, meg a Szűrös már akkor is bosszantott.
De '89. jún. 16-án, Nagy Imre temetésekor államvizsgáztam a töri szakon. A készülős teremben ment a tévé, így főleg azzal voltunk elfoglalva, nem a tétel kidolgozásával.

árnyékgyuri 2009.10.24. 00:56:31

Én valamiért nem mentem ki.Pedig nagy tüntető voltam már a vízlépcsők idején is, meg mi szerveztük a december 10-i emberjogi tüntetést (akkor még Zétényi-Kónya-szadeszos-fideszes csávók együtt). De emellett a kikiáltás mellett valahogy elmenetem. Nem éreztem eseménynek.Tudtam róla, de eszem ágában sem volt kimenni. És nem is bánom.

Zuzuvagyok 2009.10.24. 01:31:04

89-ben még fiatal voltam ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak a politikáról, mert a ferenc... na mindegy, aki tudja miről beszélek annak úgyis Franka...

világvége... · http://civilkontroll.net 2009.10.24. 01:43:29

1989-ből egyetlen igazán jó dologra emlékszem, ami ebben a szomorú országban történt: először koncertezett nálunk a The Cure, a csodálatos "Disintegration" album turnéjának keretében, a Kisstadionban, május 26-án, pénteken.

ezsoezso 2009.10.24. 03:21:16

Én 89'-ben katona voltam.
Furcsa, de a rendszerváltás szinte teljesen kimaradt az életemből, a honvédség jóvoltából.
Szinte csak annyit vettem észre, hogy a feletteseket elvtárs helyett bajtársnak kell szólítani.

kulalak 2009.10.24. 03:43:16

Ez mar a vege volt 89-nek a juniusi ujratemetes, a Kadar-halal meg a tobbi miatt (nehany het es lonek Romaniaban) Gunyosan mosolyogtunk az egyetemen, hogy a komcsik megprobaljak atfesteni 23-at. Mindenkinek volt valamilyen 56-os tortenete szulei nagyszulei reven. De nem gondoltuk volna hogy husz ev mulva meg mindig csak itt tartunk.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.10.24. 07:36:49

én is kisatíroztam a "Helyesírásunk" című könyvből az összes "szocialista", "kommunista", Lenin-Marx-vagy bármi hasonlóval kapcsolatos bejegyzést :) a tanárok elkérték és röhögve nézegették, csak azt nem értettem, hogy a vérkomcsi orosztanárnő miért nem kedvelt a későbbiekben :)

váév építők (törölt) 2009.10.24. 08:46:40

én szomorú voltam, hogy vége a népköztársaságnak, de az akkori barátnőm megvigasztalt rendesen ;)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.24. 09:22:57

Lassan csak kiderül, hogy az összes rettentően antikommunista reakciós vagy gyerek (se) volt még a káderizmusban, vagy annak ellenségeként jó hogy szopatva lett. Így könnyű...:D

Angool · http://angol.freebase.hu 2009.10.24. 10:32:41

Tráger Tóniéktól se sokat mehetett előre az ország a 20 év alatt! :D

2009.10.24. 10:54:04

@raszt@:
te még lépj bele egy nagy adag szarba

beszélő 2009.10.24. 11:05:01

Senkinek ne legyenek illúziói az úgynevezett rendszerváltozást illetően.
Akik ott bábáskodtak az ellenzéki kerekasztalnál azok nyilván - már a mundér védelme érdekében - állítják, hogy ők ringatták a változások bölcsőjét.
De nem gondolhatjuk komolyan, hogy a Kádár rendszerben a központi bizottság és a titkosszolgálatok akarata ellenére, és azok közvetlen irányítása nélkül szerveződhetett Lakitelek és ami azután következett.
A lapok a nyolcvanas évek második felében le voltak osztva.
Így megmaradhatott a bolsevisták tulajdonában a párt vagyon, a napilapok, és a média úgy általában.
Részt vettek az Antal kormányban, és vigyáztak, hogy nehogy valaki kisiklassa a szépen kigondolt terveiket.
Eddig minden bejött.
Mi megrögzött antikommunisták, akik az árkosban a párt közelébe sem mentünk bármit is ígértek, naiv módon azt hittük eljött a mi időnk, és mi fogjuk hazánkat irányítani.
Ezzel szemben ma ugyanazok osszák az észt és az igazságot, mint régen csak ma már számottevő vagyonuk van, és messzire nem érdekli őket az ország sorsa, csak a saját anyagi gyarapodásuk, miközben a karvalytőke kezére játszották országunkat.
Az egyetlen megoldás, hogy aki érintett az elmúlt harminc év sötét, és erkölcstelen (esetleg törvényes)de az ország lakosainak nagyobbik részének életszínvonalának romlásában, akik a magyar vagyont külföldiek kezére játszották azok feleljenek tettükért, minimum, hogy a közéletből kitiltassanak.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.10.24. 11:12:29

Négy évesen nem kötött le túlzottan Matyi bá a tévében. Valószínűleg legóztam a szőnyegen, ugyanis az tisztán megvan, hogy otthon voltunk Anyuval. Vélhetően göthös voltam.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.24. 11:29:37

Ott voltam a Kossuth téren a köztársaság kikiáltásakor. Ami föltűnt, hogy abban a pillanatban amikor Krassó György beszédére került a sor, a darukon elhelyezett mozgatható TV (film?) kamerák nagyon zajos működésbe kezdetk, össze-visza forogtak a daruk. Csak akkor. Előtte és utána, más beszédek közben, nem. Világos volt, hogy a cél, hogy minél kevesebben legyenek képesek hallani, követni, amit Krassó mond.

Nem is hallja őt azóta sem szinte senki.

Nagyon, nagyon féltek még akkor a hatalmat átjátszók, az azt velük összejátszva átvevők a néptől.

Már nem félnek. Együtt mosták sikerrel a szakadatlanul rázúdított zagyvaságaikkal hülyére az agyát.

Senki sem látja az összképet ma Magyarországon. Legjobb esetben sejti, de aki igen az távol van a politikától. Még ha nem is föltétlenül elmebetegségeket hangoztat politikailag – ami gyakori – akkor is legföljebb csak részigazságok meglátására képes. Ezek azután semlegesítik egymást, az aljasnál aljasabb, a gonosznál gonoszabb tolvajok kis, de sürgő-forgó hada győzedelmeskedik. Köztük azokkal akik valami újnak álcázzák magukat, holott csak még bitangabb gazemberek mint az eddigiek. Ez pedig nem kis teljesítmény.

Ha van remény, nem látszik, hogy hol van.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.24. 16:22:18

@vero:
dehogy vettem fel a kapcsolatot. coderitet nyomtam noxyronnal nappal, éjjel meg keményebbet a quasimodo nevű legendás ny-berlini helyen. :))

Dr_D · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.24. 17:12:04

sajnálom, hogy nem emlékszem semmire (3 éves voltam csupán). szeretem az ilyen történelmi pillanatokat és ennél nagyobb aligha lesz az én életemben (Az eucsatlakozásra mondjuk emlékezni fogok ,de annak messze nincs ekkora jelentősége)

Tehetetlen Dodó 2009.10.24. 19:02:34

@A Nép - Te vagy!: Sajnos az igazi demokraták, mint Krassó, vagy Csengey, vagy hamar meghaltak, vagy félrehúzódtak a nagy tolongásban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.24. 19:11:27

@Tehetetlen Dodó:
hát azért a húgyagyú performanszer krassó, az nem annyira kóser. :)

abandi 2009.10.24. 19:24:13

@Tehetetlen Dodó:
Csengery...
Na, annak kijárt volna a minapi poszt...humusz.
Ja és:
én egy demizson halálosztóval ünnepeltem Honvédkórházban -amit a csoporttársaim hoztak- és utána még az osztályos főorvos is megrovásban részesült!
hukk...
Egyébként, leszartuk!
(Ellenben a romániai falurombolás elleni fáklyás felvonulás, na az szíp volt...)

Tehetetlen Dodó 2009.10.24. 20:08:42

@abandi: Én Csengey Dénesre gondoltam.
Hamar ki is szorult az MDF fő sodrából. Jobb is neki, hogy nem érte meg az Ibiék által művelt gyalázatot.

Alfőmérnök 2009.10.25. 00:12:01

@Grift: Húgyagyú, az. Vagy Te! :)
Mi a bajod Krassóval? (Azon kívül, hogy "az".)

Alfőmérnök 2009.10.25. 00:18:48

(egyébként @A Nép - Te vagy!: története a berregő kamerákról azért egy kicsit meseszerűnek tűnik :)

abandi 2009.10.25. 00:22:08

@Alfőmérnök:
Igazi liberális volt...
Te nem látod az "ezek" által kijelölt út végét?

Alfőmérnök 2009.10.25. 00:36:24

@abandi: Nem tudom, hogy liberális volt-e, de én kevés kivetnivalót látok az általa vezetett párt programjában.

hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Okt%C3%B3ber_P%C3%A1rt

abandi 2009.10.25. 00:52:55

@Alfőmérnök:
Ez a Krassó volt, aki Londonban kábszeresen, a bérelt szamárfészkiben tűz által püsztült elfele?
Ugye nem...

Tehetetlen Dodó 2009.10.25. 12:40:23

Krassó valódi rendszerváltást akart. Azon kevesek közé tartozott, akik már akkor felismerték, hogy hová vezet ez a taknyolás.
Direkt szerencséje, hogy nem érte meg, hogy igaza lett.

niklas 2009.10.25. 18:22:42

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza. Másodikos voltam, és azon a napon az iskola kollektív mozilátogatást szervezett, így senki nem volt még tévén keresztül sem tanúja az eseménynek.

Szúrófény 2013.02.06. 15:07:01

@Tehetetlen Dodó: "Az uralkodó réteg forradalma csak arra jó, vég nélkül fenntartsa saját hatalmát!" beszoptuk!

Tehetetlen Dodó 2013.02.06. 19:55:19

@Szúrófény: Hát ezt a régi cikket honnan bányásztad elő? Már el is felejtettem.
süti beállítások módosítása