Kérésztánc
2009. június 17. írta: night hawk

Kérésztánc

„Temető a Tisza, mikor kivirágzik,
Millió kis lepke habja között játszik.
Egy sem él sokáig, míg számolok százig,
Temető a Tisza, mikor kivirágzik.”

  Tegnap délelőtt izgatottan hívott fel az egyik barátom, és újságolta, hogy hétvégén megjött a levél a Tiszakürti Arborétumtól arról, hogy megkezdődött a tiszavirágzás. Én hip-hop hazaindultam a könyvtárból, és az államvizsgatételek megtanulását későbbre halasztottam, barátom pedig elkezdte intézni a szabit délutánra. Három körül már Kecskemét felé tartottunk az autópályán. Az arborétum meghirdetett programjának a kezdetét lekéstük, így érkezés után terepfutás következett a gáton a csoport után. Kiderült, hogy fölösleges volt a nagy sietség, beértük őket és nem maradtunk le semmiről. Hat előtt pár perccel már a Tisza partján ültünk és lestük a vizet. Ekkor még semmi jele nem volt annak, hogy valami olyasmit fogunk látni, amit szinte egész Európában csak nálunk lehet. A nagyszámú unatkozó turista által teremtett piaci rést egy furgon hátuljából fagyit áruló néni próbálta lefedni; mire mi sorra kerültünk, üdítő már nem volt, így maradt a sör.

  Közben a parton egyre nagyobb mozgolódás lett. Második körben felfértünk a kompra, ami ideiglenes jelleggel a turisták hajókáztatására csoportosította át a kapacitásait. Mire beértünk a folyóközepére, már szép számmal járták a kérészek a násztáncukat.

  A tiszavirág apró (kb. 10 cm-es) rovar, az egyik legszebb kérészfaj. Mára csak hazánkban, a Tiszán és mellékfolyóin figyelhető meg tömegesen. Június elején rajzanak, ezt hívjuk „tiszavirágzás”-nak. Ilyenkor a naplemente előtti órákban az agyagos mederből felemelkednek a lárvák a felszínre, és itt előbújik a kifejlett rovar. A hímek vedlés után lesznek párzóképesek. Ezek után közvetlenül a vízfelszínen repülve keresik a nőstényeket. Párzás után a hímek a vízfelszínen elúsznak, a nőstények pedig pár méteres magasságban repülve keresik a helyet a petéik lerakására, melyek a fenékre süllyedve befúrják magukat az agyagos mederbe a következő három évre. A szülők élete ezzel véget is ér.

  Szóval nagyon tuti kis nyáresti program volt, legközelebb menjetek ti is! Aki jövőre nem szeretné lekésni a páratlan természeti jelenséget, az iratkozzon fel a Tiszakürti Arborétum hírlevelére. A sima gyalogkakukk turistáknak ajánlom a vezetett sétájukat, melyben 1000 forintért benne van egy hajókázás a komppal és kis ismeretterjesztés is (valamint szalonnasütés este az arborétumban, de azt mi már nem tudtuk megvárni). A profi fotókommandósok csak menjenek el ide és béreljék fel valamelyik helyi srácot, hogy a csónakjukkal vigye ki őket egy-két órára...

  u.i.: A barátom a lelkemre kötötte, hogy írjam meg, hogy nagyon állat megpróbálni szemmel követni az egymással szembe repülő tiszavirágfolyamokat, és így optikailag váltogatni a felhő irányát. Ő ezzel foglalkozott, amíg én fotóztam, de ez szerintem csak a csajokat tudja huzamosabban lekötni...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr491190237

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Virágzása és romlás a Tisza mentén 2011.06.14. 11:41:56

  Megjött a Tiszakürti Arborétum emailes riasztása: a napokban virágzik a Tisza, a kérészek rajzása vasárnap, hétfőn és kedden a legintenzívebb. Vasárnap este Cserkeszőlőn szálltunk meg, hogy másnap a helyi fürdő (és a nagyszerű vízöntő óriásdézs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.17. 08:22:04

egy tisza-túrán éppen elkaptuk a virágzást. jó élmény.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.17. 09:25:28

csak jelzem: a mellékfolyókon is létezik. nem ilyen frenetikus, de van. a Bodrogon spec. biztos.

veiszi 2009.06.17. 09:48:58

A tiszavirág apró (kb. 10 cm-es) rovar, az egyik legszebb kérészfaj

az utolsó előtti kép azért kicsit nyolcadik utas a halálos :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.17. 09:58:06

@vero:

nahát! ez érdekes új információt hoz a kérészről! a kérész bátor! legalábbis nem ijed meg urbángyuri szobraitól. :)

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.06.17. 10:04:32

@vero: "Mára csak hazánkban, a Tiszán és mellékfolyóin figyelhető meg tömegesen." hmm?

Rigor Penis 2009.06.17. 10:08:12


szóval már itt is csak a b@szás megy

ej-ej

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.17. 10:25:29

@night hawk: igen, igen. ebből is látszik, hogy úgy kommentelek, hogy csak az első felét olvasom el.
hát ... közben dolgozom is :o))

kérdésként viszont fölmerül: volt valaha máshol is? mindig azt hallottam, csak a Tiszán (és mellékfolyóin!) van-volt.
Még a vikipédia is (!) csak annyit ír: "Az egykor Európa szerte elterjedt faj napjainkra a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. "
ezek szerint van máshol is, akár napjainkban.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.06.17. 11:16:28

De jó. Már rég hallottam erről a „hungarikumról”.

Filozófiai szemet ad az embernek.

_andris 2009.06.17. 11:31:38

Múlt hét pénteken este Szegeden a hídon bicikliztem át, ott is megtörtént...

_andris 2009.06.17. 11:34:19

Az jutott eszembe, hogy ha már ehhez is fizetett túrákat szerveznek pestieknek, akik egy délután leautóznak, este meg vissza, akkor ennek is hamarosan vége lesz.

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.06.17. 11:52:04

@_andris: kicsit demagógnak érzem a felvetésedet.

1. örülök, h te olyan városban élsz, ahol ezt meg lehet csodálni a mindennapok részeként is.

2. az arborétum nem csak pestieknek hirdette a sétáját.

3. a kb. 150 fős csapat semmilyen kárt nem tett. elcsattogtunk a kikötőig, mindenki ment egy-két kört a komppal és fotózott, majd bámészkodott tovább a parton. végül visszasétáltunk az arborétumhoz.

4. nem tudok más alternatívát, amin keresztül az ember értesülhetne ha megindul a tiszavirágzás. továbbá megfelelő helyismerettel sem rendelkezik sztem az átlag ember, h honnan tudná kényelmesen ezt megfigyelni.

5. örülök ha van olyan, aki csettintésre több napra el tud szabadulni a munkából, mi sajna nem ilyenek vunk...

bz249 2009.06.17. 12:06:36

@night hawk: a 10cm-t viszont az nem apró, hanem nagy torokátharapós félelmetes dög :D

ILLED 2009.06.17. 12:12:08

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, de nem működik... :(

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.17. 12:54:45

Fura, de az alsó szakaszon kb 5 éve van virágzás. Emlékszem, ép a kora esti úszásomat végeztem a tiszai strandon, mikor megjelentek a kérészek ezerszám, csodálatos érzés volt. Ez volt az első alkalom életem során, gyerekkoromban néhány példány volt csak.(Hajdanában bokáig értek a parton nagyanyám szerint :)) Jót tett nekik a sok szennyvíztisztító, a drága műtrágya, a szocialista vegyipar csődje, így megjelentek lentebb is. Nem tudom, hogy a tervezett Tisza 3 vízlépcső milyen hatással lenne az állományra. Tudja valaki, hogy a Tiszta-tavon van e virágzás?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.17. 12:55:35

Én holnap indulok ,hátha még a végét megcsípem, kb 5-7 napig van.

_andris 2009.06.17. 13:03:13

@night hawk: Valamiért úgy érzem, a vég kezdete amikor fizetős látványossággá, tömeges turizmus tárgyává, instant fogyasztási cikké válik egy évenként ismétlődő kutyaközönséges és egyben csodálatos természeti esemény. De ez csak valószínűleg a saját hülyeségem, hisz mindez jó a fogyasztónak, jó az arborétumnak, jó az autópálya-kezelőnek és a benzinkutasnak is, jó a szúnyogoknak, jó a fagyisnéninek, a kérészeknek meg tökmindegy. Bocsánat, nem akartam megbántani senkit.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.17. 13:24:57

@Őrnagy Őrnagy:

nincsen, mert nincsen olyan partfal, amiben ellennének évekig az álcáik. meredek szakadó partokon szokták ezeket bágerolni a horgászok.
ezzel együtt a duzzasztáshoz simán alkalmazkodnak.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.17. 13:54:15

@_andris: nem csak te érzed így, és nem is hülyeség. ha mindenkinek jó, a kérészeknek nem lesz az.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.18. 01:43:16

@Grift: LoL. kész! hogy ne sérüljenek az ő jogaik sem! :DD

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.06.19. 13:39:54

@Grift: hát ja, ezek jobb képek :) respect

amúgy vki pont ma mesélte, h a Szabics-kikötő is ad tájékoztatást hírlevélben, amikor kezdődik... (www.szabicskikoto.hu)
süti beállítások módosítása