Üzenet haza
2009. január 14. írta: spanyol'

Üzenet haza

 Hallom, baszott hideg van otthon. Remeg most a pesti nép, mint a kutya, amikor barackmagot szarik. Aranyért adják a fagyállót a Shell kúton, a tescós Jancsi kályháért meg egymást tapossák a prolik. Hát ja. A mínusz 15, az mínusz 15. Azon nem lehet bölcsészkedni. Hamar megnedvesedik az ember orra vége. Aztán lehet szedni a vitaminokat, meg ihatja az ember a Béres cseppet két pofára, betegszabadság a vége, ha nem vigyáznak. Meg hallom, közlekedni sem lehet, mert megül a por, aztán ha köp egyet az ember, akkor legalább kettőt koppan. Az ügyesebbje ezért le is jár a Duna partra csulával kacsázni. Hát ja, ilyen a természet. Azt mondja a nagy Úristen, hogy hideg lesz és akkor hideg van. Azon még a Gyurcsány sem tud változtatni.

 Hát, ami igaz, az igaz, itt is hideg van. Meg a hó is nagy, meg olyan az egész, mint valami kurva nagy jégtömb. Hallom, a svédeknél vagy hol, csinálnak ilyen jégtömb hotelt és drága pénzen kiadják. Hát itt jól lehetne keresni a sok idiótán, akik a hidegbe mennek éjszakázni. Mi itt eszkimósat játszunk, mert valamelyik hülye olvasott egy eszkimó regényt, és kitalálta, hogy aludjunk egymás hegyén-hátán egy gúlában. A gúla közepére tesszük a szülinaposokat, vagy azokat, akik kicsit megsérültek. Múltkor szegény Horváth Józsi került a közepébe, mert volt valami sérülése. Még hálálkodott is, hogy odakerülhet középre, mert még sosem volt a gúla alján. Aztán reggel már nem volt olyan jókedvű. Megfagyott a szerencsétlen. Sajnáltam, de a kabátját megörököltem, úgy hogy hálás vagyok neki. Eltemetni persze nem tudtuk, mert az ásó szart sem ér ezen a jeges földön. Olyan az, mint mobiltelefonnal kenyeret vágni. Maximum robbantani lehetett volna neki valami sírt, de hát a lőszerből van a legkevesebb. Úgyhogy csak behengerítettük valami gödörbe. Aztán majd tavasszal eltemetjük, vagy ha addig kitalálják, hogy hogyan kell a hibernálásból visszahozni valakit, akkor szegény Józsi még túl is élheti ezt a nagy kalamajkát. És amilyen szerencsés, még ő jár jobban.

 No mindegy. Meg az is vicces volt, hogy vagy egy hónapja valami oroszba botlottunk, aztán látjuk ám, hogy a kenyereszsákjában csak morzsa van. Röhögtünk is a fiúkkal, hogy ezek az ostoba ruszkik még kenyeret se tudnak sütni, csak morzsát esznek, mint valami kibaszott verebek. Most már kezdem érteni. Minusz negyven fokban a kenyér úgy megfagy, hogy már azt is csak robbantani lehet. De a lőszerrel azért jobb takarékoskodni. Múltkor forró teát osztottunk, de mire a csajkába mertük, jégkocka lett belőle. Aztán hiába obégattak a többiek, hogy ők jég nélkül kérik a teát, mondtam nekik: kuss legyen, Pesten felárral adják a jeges teát, ti meg itt piszmogtok, mint valami buzeránsok. Hát ja, ez a hely nem meleg manóknak való. Azoknak meg a zsidóknak ott a munkaszolgálat. Muhaha.

 Valaki azt olvasta egyszer, hogy nem is olyan rossz az a fagyhalál. De én is láttam valami hegymászós filmet, abban is az volt, hogy nem szabad elaludni, mert ha elalszol egyedül, vége a dalnak. Azért szerintem mégse lehet olyan szar. Szépen elalszik az ember, aztán meg jókat álmodik és ennek az állandó didergésnek is vége lesz.

 Hát, nem tudom, hogy lesz-e ilyen. De igazából kiváncsi vagyok, mit fogok majd álmodni. Mostanában sokszor jutnak az eszembe azok a régi karácsonyok a nagyszülőknél. De hát végülis most volt karácsony, vagy nem? Meg persze a Kati is, meg persze az is, hogy nem ír, hogy rohadna le az a két nagy melle. Jaj, istenem, mit is mondott a miniszterelnök úr a pályaudvaron, mikor nagy csinadrattával búcsúztattak, azt a flancos beszédet nem felejtem el. Hogy azt mondja: „Én köszöntelek benneteket, kísérlek az egész magyar nemzet szeretetével, kísérlek mindnyájunk odaadásával és imájával, ígéretével, hogy soha rólatok, soha hozzátartozóitokról meg nem feledkezünk. És ennek az országnak a jövő munkája, célkitűzése kell legyen, hogy mindenkinek, aki ott volt, aki ott szenvedett, megérte, mert az országnak, mindenkinek, neki, mindnyájunknak ebből haszna volt.” Hú, hát most haszon nem kéne, csak valami gyapjúpulóver, meg egy meleg kesztyű, meg valami rendes löveg, mert ez szart sem ér.

 Na de mindegy, hagyjuk az egészet! Mert úgy hallom, megint lőnek odaát. A kurva anyjukat! Jó éjszakát.

Don-kanyar, Uriv mellett az erdőben, január 14.

In memoriam II. Magyar Hadsereg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr19875806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buckafej 2009.01.14. 08:03:35

Sajnálom szegényeket.
Legtöbbjük nem a maga akaratából ment oda.
A nagymamám öccse is ott halt meg, a nagyapám túlélte
néhány év hadifogság után.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.01.14. 08:04:06

Végre valakinek eszébe jutott itt is. Autentikus lett volna néhány baszod-dal kevesebbel is, de ma ilyen időket élünk.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.14. 08:41:09

Érdekes a stílus, de azért jó írás.
Béke poraikra.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.14. 08:49:42

a feleségem nagyapja is megjárta a Don kanyart. nagyon emlékszem, hogy mondogatta régebben, hogy "jöttek a papok, megáldották a fegyvereket, és elmentek".
református volt, de miután hazajött, soha templomba el nem ment.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.14. 08:51:18

Őrnagy kedves,
azért a Mester is előszedte a minap a Donkanyart.
egyadta kegyelet volt, ahogy szokta mindig is.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.14. 08:57:02

A Mester megtestesíti a neoliberális humanizmust.

nénike · http://mandiner.hu 2009.01.14. 09:07:22

Mínusz 50 fok alatti hőmérsékletet mértek az oroszországi Távol-Keleten

Mínusz ötven fok alá ereszkedett hétfőre virradóra a hőmérő higanyszála sok helyütt az orosz Távol-Keleten.

Az erős hideghullám Jakutföld és Kolima-vidék nagy területét érinti. A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 54 fokot Ojmjakon városában mérték - a térség egyike az északi félteke két hidegpólusának. A meteorológusok az jósolják, hogy a hét folyamán Ojmjakon térségében a hőmérséklet a fagypont alatti 57 fokra süllyed.

A Kolima folyó térségében is mínusz ötven fok körüli hőmérsékleteket mértek. Szuszuman városában a fagypont alatti 51 fokra ereszkedett a hőmérő higanyszála, és mínusz ötven fokhoz közeli hőmérsékletet mértek a szuszumani járás más településein is. A dermesztő hideg miatt szuszumani járásban meghosszabbították a téli iskolaszünetet, hétfőn sehol sem lesz oktatás.

Forrás: MTI

Vidéki 2009.01.14. 09:23:11

Humorod hasonlít Zuschlagéra, aki a holokauszt áldozatain élcelődött.

Zetek 2009.01.14. 09:33:21

Tudom, hogy nagy kérés, de nem írhatna egy elfuserált irodalmi vénájú alak helyett valaki, akinek fogalma van arról, hogy mi történt ott? A stílus pedig tényleg minősíthetetlen.

X Y kronosz óra 2009.01.14. 09:40:24

@Zetek:
Annak van fogalma arról, hogy mi történt ott, aki megjárta a hadak útját. A Reakció gárdája szerintem fiatalabb.
Ami pedig a stílust illeti, szerintem formabontó, de egyáltalán nem zuschlagos. Főleg azért nem, mert épp az ottaniak szenvedéseinek állít emléket.

szpal 2009.01.14. 09:54:05

Nem méltó a hősök szájába ilyen méltatlan szavakat adni, hiába próbálod irodalmi szárnypróbálgatásnak beállítani. Van Neked nagyapád? Sosem írna le ilyent, hogy kiba..ott, menj szépen irodalmazni a Hadtörténeti Levéltárba, meg fogsz lepődni.

hcrules 2009.01.14. 10:14:51

Tényleg furcsa egy kicsit a stílus, de azt hiszem nem kellene ezen fennakadni. Isten nyugosztalja őket!

Lambotze 2009.01.14. 10:18:33

A stílus szatírikus, és nagyon is illik ide.

Azok az emberek értelmetlenül haltak meg, nem hősök voltak, hanem áldozatok, akiket uraik lelkiismeret furdalás nélkül küldtek a vágóhídra.

Nyugodjanak békében.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.14. 10:40:36

Nem fogok se fanyalogni, se tapsikolni. Nem biztos, hogy jól értem a postoló szándékait.
De azért sztem inkább olvassatok valamit Remarque-tól, jobban jártok...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.14. 10:45:19

Nincs ezzel semmi baj. Pont tígy gondolta a német, az orosz és a többi katona is. Ráadásul ott, ugyanebben a ponyva stílusban is fogalmaztak.

_astronaut 2009.01.14. 11:12:06

Hősök nem voltak a Donnál, csak szerencsétlen, hiányos fegyverzetben küzdő magyar katonák. Inkább lőtték volna agyon azokat, akik kivezényelték őket teljesen értelmetlenül a halálba...

_astronaut 2009.01.14. 11:13:15

Szerintem sincs a stílussal baj, sokkal jobb mint az a "lelkesítő" szar szöveg amivel útnak indították a katonákat.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.14. 11:20:27

na most az van, hogy az ember hiába hős utólag, a minusz húsz bizony bárkiből kihozza a vulgaritást

kibaszott álszentség...

Téglagyári Megálló 2009.01.14. 11:27:30

Anakronisztikus kissé azért...

phaidros 2009.01.14. 11:47:13

Már miért ne írtak volna ilyet.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.14. 11:53:57

hősök nincsenek. katonák vannak, akik jó és rossz parancsokat teljesítenek. és más katonákat ölnek meg. (meg sajnos más nem katonákat is). van aki életben marad. de alig hiszem, hogy visszakívánkoznának egy háborúba.

mert a háborút a katonák vívják, ugye?

egyébként meg, én még nem hallottam róla, hogy egy ilyen húsdarálást túlélt (akár nyertes, akár vesztes oldal) katona hősnek tartotta volna magát.

a don talán az elit alakulat "bastogne" részéhez hasonlíthatott, még megtoldva 2x annyi reménytelenséggel és szenvedéssel.

Zetek 2009.01.14. 12:09:33

@X Y kronosz óra: Ez tévedés. Ilyen alapon nem lehetne történelmet írni, a múltról vitázni, mert e logika alapján, aki nem volt ott annak hallgass a neve. Valóban nem Zuschlagos, inkább Fletós.

Zetek 2009.01.14. 12:14:44

@Lambotze: Lett volna értelme a harcuknak, ha tudnak harcolni. Részben az ő hibájuk - bár főként a tisztjeiké - hogy nem is törekedtek a tapasztalat szerzésre. Való igaz érdemes lenne megnézni, a művita helyett - hősök, vagy sem - miért nyújtottak ilyen gyenge teljesítményt a magyar csapatok.

tistedur 2009.01.14. 12:24:42

nem volt megfelelő fegyverzet, ellátmány és kiképzés..hát emiatt.
mert egy 200 km frontszakaszt kellett volna őrizni..és mert a parancsnokaik egy része alkalmatlan volt a feladatra..és mert alkalmazkodniuk kellett másokhoz..

smalladam 2009.01.14. 12:28:53

@Zetek: Lett volna értelme a harcuknak, ha tudnak harcolni.

Oroszország ellen. Hát persze....

Téglagyári Megálló 2009.01.14. 12:37:44

@phaidros:

Ez a nyelv nem volt akkor divatban. Beszéltek csúnyán, de nem így. Ezen kívül írásban nem volt divat trágárul fogalmazni. Ez a magyar irodalomban egy későbbi jelenség.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.14. 13:37:54

Az elesett katonák akkor is hősi halottak, ha nem hősies háborúkban nem hősies vezetők vezérlik ki őket harcolni. Ehhez ragaszkodnunk kellene, nekünk is.

X Y kronosz óra 2009.01.14. 13:46:53

@Zetek:
Persze, de akkor a posztolónak is szíve joga, hogy az ismert történelmi tényeket a saját ízlése szerint adja elénk. Ez nem történész blog!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.14. 14:32:31

szerintem az elesett katonák szerencsétlen áldozatok.
emberek, akik élhettek volna békésen otthon.

Füzi Géza bácsi 2009.01.14. 14:34:19

igen látszik, hogy ez nem a mult-kor portál. sőt, a csúnya beszéden kívül, - régen az emberek köztudomásuan nem beszéltek csúnyán, - nekem még az is feltűnt, hogy 1943-ban nem volt tesco, meg béress csepp, meg gyurcsány sem. lehet, hogy arra gondolt ez a barom posztoló, hogy ha most lenne ez a háború, akkor ugyanaz lenne. á az nem lehet.

Téglagyári Megálló 2009.01.14. 14:44:51

@Füzi Géza bácsi:

Ennek ellenére a matulát se kell mindig példaképnek tekinteni. Ott volt rovat "A kibaszott világ".

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.14. 14:46:57

van egy dal, az a címe, hogy no man's land. (green fields of france). Eric Bogle írta.

itt el lehet olvasni: ericbogle.net/lyrics/lyricspdf/nomansland.pdf

na, az pont klasszul leírja, hogy is van azokkal a hősi halottakkal.

Zetek 2009.01.14. 15:51:21

@smalladam: A helyzet, akkor nagyban hasonlított a maira. A térség meghatározó hatalma oldalán kellett akciózni. Nagyjából annyira volt, vagy nem volt értelme, mint az iraki, vagy afganisztáni bohóckosának. Azzal a csekély különbséggel, hogy anno valamit, azért adtak, pl. Bécsi-döntések.

Zetek 2009.01.14. 15:53:18

@X Y kronosz óra: Majdnem mindent "szabad", de a tények ismeretéről sokat sokat nem árul el a szerző.

Füzi Géza bácsi 2009.01.14. 16:01:09

@Zetek:
Milyen tényekre gondolsz? Nem volt Kati? Vagy nem volt karácsony? vagy nem volt Uriv? Vagy nem volt löveg? Vagy nem aludtak gulában, hogy meg ne fagyjanak? Vagy nem fagyott rommá a magyarok kenyere, miközben a ruszkik direkt morzsát ettek?
Vagy tényleg az a bajod, hogy akkor nem volt még Béres csepp?!

tistedur 2009.01.14. 17:30:40

@Zetek:
inkább ne adtak volna semmit..ennyi vért nem ért meg

balage_81 (törölt) 2009.01.14. 17:58:28

az a baj hogy a szerzo hihetetlenul tehetsegtelen, es kemenyen lop, Index publicistaktol, Matularol, satobbi. az ilyen egy percre elhiszi magaro hogy tud irni, de hal istennek egy ilyen blognal tovabb soha nem jut. par ev es egy multinal ul es korlevelekben probalja bizonyitani a kollegaknak hogy egykor tudott valamit az iras muveszeterol. szanalmas senki

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.14. 18:24:03

@Zetek: Te milyen teljesítményt nyújtottál volna mínusz harminc fokban, papírtalpú bakancsban, lefagyott lábujjakkal?
Mindenki, aki harcban esik el, hősi halott! .

Tiszteletet a hősi halottainknak!

brianwhite 2009.01.14. 20:41:02

Nem ilyen stílust érdemelnének az ott elesettek, akik életüket adták hazájukért.

betyár (törölt) 2009.01.14. 21:00:09

Nekem tetszik a stílus. Nyilván a 22-es csapdáját sem kellett volna megírni, az is milyen szarkasztikusan mutatja be az amerikai hadsereget, és Aranynak sem kellett volna megírnia a Nagyidai cigányokat, mert az olyan méltatlan (ez az egyik kedvenc szavam) 48-49 hőseihez.

Kopiás Attila Steve 2009.01.15. 04:04:58

Nekem pont azért tetszik, mert egészen a végéért azt hittem, valami álreális (pl izomtibor), mai emberi sztoriról van szó. Nem biztos, hogy igaz, de emberileg lehet kapcsolódni hozzá. Egyszerűen csak természetes, hogy egy emberről van szó. Aztán kiderül, hogy valakiről, aki időtlen idők óta halott és sokaknak csak egy poros történet, merev történelmi emlék volt. Szerintem üt.

Aki meg a vulgáris nyelvezetet nem találja korhűnek... Shell kút, teszkós radiátor és mobillal vágni a kenyeret korhű, ne szivassatok már... A cuccnak nem ez a célja, hanem napjaink köznyelvén visszaadni azt, amit anno saját köznyelvükön mondhattak, érezhettek az emberek...

Zetek 2009.01.15. 07:55:38

@tistedur: A választás csak annyi volt, hogy vagy velük és akkor történik az ami történt, vagy német és román megszállás. A dilemmát Teleki Pál sem tudta feloldani, ezért lett öngyilkos.

Zetek 2009.01.15. 07:57:51

@Füzi Géza bácsi: Kérdésein nagyjából a Szöke ciklon színvonalán állnak. Mindegyik általad felsorolt volt, csak nem úgy, nem akkor és nem ott.

Zetek 2009.01.15. 08:02:08

@tovaris Stalin: A papír talpú bakancs első világháborús klisé. Mint írtam a fő probléma a tiszti állomány siralmas minősége, illetve a fejetlen menekülésük volt. Ilyen névvel tényleg komolyan követelhető a tisztelet! Amúgy az nem tisztelet hiány, ha szerencsétlenekről leírjuk a tényeket is.

Zetek 2009.01.15. 08:06:04

@KA_Steve: Aki olvasott valamit tőlük, vagy még hallotta őket tudja, hogy egészen más stílusban beszéltek, írtak. Ez az iromány legfeljebb a máról, a sokadrangú amerikai filmeken nevelődött korosztályról ad lesújtó korrajzot.

vattafák 2009.01.15. 09:31:59

fiúklányok, ha az a borzalom 65 évvel csúszik a történelemben, ezt a levelet mi írnánk, pont így.

Zetek 2009.01.15. 11:03:59

@vattafák: Pont ez a baj, hogy itt tartotok.

szpal 2009.01.15. 11:09:10

Vásárhelyi Mária írásában (Történelmi jobbra át, ÉS, 2008/51-52.) olvassa a következő mondatot: „Meglehetősen kevesen vannak azok is, akik elsősorban a magyar kormányt és a hadvezetést tartják felelősnek azért, hogy a Don-kanyarnál több százezer magyar katona vesztette életét..." Amit Vásárhelyi Mária e mondatában a veszteségre vonatkozóan leírt, az téves. Tényleg az?
www.es.hu/index.php?view=doc;21675

vattafák 2009.01.15. 14:18:05

Zetek, ez nagyon buta megjegyzés volt. valóban nem értesz semmit?
elkezdjük általános másodiknál?

Walrus 2009.01.16. 17:34:07

Ha már valaki az Eric Bogle féle No Man's Land ( Green Fields of France ) dalt említette: a YouTube-on fent van egy verzió ( uk.youtube.com/watch?v=mUzQ6Am-bbc ) ahol angol és német nyelven is megszólal a dal. A német szöveg Hannes Walder szerzeménye (teljes német verzió: uk.youtube.com/watch?v=sYnxLSwQSeI ). De ajánlhatom a Dropkick Murphy's verzióját is ( uk.youtube.com/watch?v=huRwBFmAx78 ).
A háborúk értelmetlenségéről meg elég megnézni a BlackAdder negyedik évadát.

bryan 2009.01.18. 14:52:38

A katonák mindig trágárabbak voltak, mint a civilek. Az, hogy a levelezésen nem látszik, az annak köszönhető, hogy általában leveleiket a cenzurán keresztül küldték, főleg nőknek (anyának, feleségnek stb.). Köze nem volt az élőbeszédhez, ami kb a poszthoz hasonló trágársággal, meg morbid sztorikkal volt tele. Aki ennyit se tud az nem tud semmit a katonákról, nézegessen turul szobrot és felejtse el, hogy katonáink remegve, káromkodva, saját mocskukban haltak meg, egy tehetségtelen vezetés ostoba hibáinak következtében.

Wurlitzer Ádám 2009.01.23. 14:17:12

Őszinte gratulációm! Epekedve várom a hasonlóan hűdevicces és hűdenagy irodalmi értékű írásokat Holokauszt-évfordulók alkalmával is. De mielőtt antiszemitizmussal vádoltok, én ugyanoly szívesen olvasom a tek. szerző a Thermopülai csatára emlékező epigrammáját is, valami ilyesmi kezdettel: "Itt rohadunk vándor, de besz*ptuk e perzsa g*ciket..."
Máskor talán gondoljunk mások emlékének dehonesztálása előtt. Nem árt.
süti beállítások módosítása