Az ünnepek tanulságai
2009. január 03. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Az ünnepek tanulságai

  Nehéz hetek állnak mögöttünk, de ha nehezen is, túléltük az ünnepeket. Pedig egyértelmű, hogy a karácsonyt a férfiemberek kicsinálására találták fel. Ilyenkor a nők piszmognak a süteményekkel meg a csomagolópapírral, és semmi komoly dolgot nem csinálnak, míg a férfiaknak egy csomó emberes feladatot meg kell oldaniuk. A fa beszerzése, hazacipelése és befaragása; a család szállítása a pereputty különböző – jellemzően egymástól kurva messze lakó – ágai között, ami ráadásul részleges alkoholtilalommal is jár; az ajándékok összeszerelése, beüzemelése, megjavítása; és persze a főzés.

 Merthogy komoly alkalmakkor a vacsora elkészítését magára valamit is adó férfi nem engedi át partnerének, hacsak nem férfi ez utóbbi is. Nálunk ilyenről nincs szó, úgyhogy egyedül voltunk kénytelenek megfőzni az ünnepek és a környező vendégeskedések menüjét. Csakhogy ilyenkor szembesül az ember azzal a hétköznapokon könnyen elsikkadó ténnyel, hogy Magyarország népe alapvetően szart eszik. Mert szart adnak neki.

 Nem is az a zavaró, hogy a kaja tele van guargumival, dioxinnal, melaminnal és a periódusos rendszer „nehézfémek” rovatában szereplő valamennyi elemmel és azok összes elképzelhető kombinációjával. Egy természetgyógyász ismerősünk elárulta, hogy ezek a mérgek könnyen semlegesíthetők házi főzésű kajszipálinkával, így aggodalomra nincs ok. Az olyasmik sem izgatnak bennünket, hogy a tojást 76,4 fokos vízben 36 perc 13 másodpercig kell főzni, hogy tökéletes legyen, meg hogy csak a harmadik novemberi dér csípése után közvetlenül leszedett sombogyót fogyasszunk - az ilyen marhaságokat meghagyjuk nemi identitásukban bizonytalan polgártársainknak.


 Hanem amiatt követelünk új rendszerváltást, hogy a karácsonyi pulykacomb annyi vizet engedett a sütőben, hogy ropogós sült helyett leves lett belőle. Meg hogy ha a tejet kinn hagyjuk, akkor nem megalszik, hanem megzöldül és elrohad. Meg hogy hiába főzünk bele a bablevesbe egy akkora füstölt csülköt, aminek egy suhintásával a komplett hitközséget ki lehetne kergetni a Dohány utcából, nem füstölt, hanem virsliíze lesz. A virslinek viszont nincs virsliíze, mert azt bizonyíthatóan pakurából és Zsil-völgyi bányászok levetett gumicsizmáiból finomítják. Meg ogy a savanyúkáposztát ecetsavval kell locsolni, hogy a korhelyleves legalább egy picit savanyú legyen. És hogy fokhagymából egy kilót bele kell tenni mindenbe, hogy adjon némi ízt. Meg hogy a marhalábszár sárga színű és radírízű, viszont annyi antibiotikumot tömnek szegény tehénbe, hogy nemrég egy jó barátunk egy tál pörkölttől kigyógyult a szifiliszéből. Meg hogy a szaloncukrot az - amúgy nem túl igényesen nevelt - gyerek kiköpi, még akkor is, ha három napig semmi mást nem adunk neki enni.

 Hát ezek miatt mi minden további nélkül megostromolnánk a parlamentet vagy elfoglalnánk a köztévét. És a helyzet az, hogy nemcsak a hipermarketekben árulnak szart, hanem a piacokon is, ahol a közhiedelemmel ellentétben nem aranyos őstermelő nénik, hanem minden hájjal megkent rosszindulatú bunkók árusítanak ujjatlan pufidzsekiben. Mi még a közvetlen beszerzéssel is megjártuk: egy vidékre menekült kiugrott falleológus ismerősünktől rendeltünk egyszer egy nagy dagadt kacsát, ami hatórányi lassú párolás után is kőkemény maradt, mint egy Gréczy Zsolt-blogbejegyzés, hát azóta nem bízunk a parasztokban sem, főleg, miután később olvastuk a Petőfi Népében, hogy a megyei közgyűlési elnök külön meglátogatta egy csokor virággal a kacsánkat, mint Bács-Kiskun megye legidősebb baromfiját.

 A világ megérett a pusztulásra.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr27853816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.01.03. 08:30:33

A sok sz&rt viszont HACCp rendszerben vásárolhatod meg, uerópai árszínvonalon. Állítólag ezt akartuk.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.03. 08:49:55

Ez így igaz: szart eszik a magyar. De, honnan is lenne például normális pulyka comb? A hazai mezőgazdaságnak annyi. Külfödről hozzák be a szemetet, a kényszervágott malacot, meg a kivénhedt tehenet. Ezt esszük.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.01.03. 09:26:40

"A világ megérett a pusztulásra."

Hé, ez az én mottóm!

paráznabillegető 2009.01.03. 10:10:09

csinálj gyereket! előbb füvet nyír, később rokonságot fuvarozz.
kevesebb sirám.

Tíz kicsi indián 2009.01.03. 10:11:59

Tudtad? · tudtad.blog.hu 2009.01.03. 08:49:55

Menj el egyszer vásárolni. Én pl. a Teszkóban mindig nyugtázom, hogy nekünk a szar is jó. Miért? Mert ki van rakva az igazi virsli, aminek 600-700 Ft kilója, és mit visz a polgártárs? Igen, 109 forintosat az áruházi szlengben koporsónak becézett hűtőből, aminél nyílt titok, hogy malacot csak a NatGeon látott. Ezek után miért törje magát bárki is, hogy ide minőséget hozzon?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 10:17:56

jaj ne gyere már ezzel a nevetséges maszlaggal, miszerint már a xxxx (tetszés szerint behelyettesíthető) sem a régi.. lehet jó minőségű élelmiszert kapni, csak meg kell keresni és fizetni. és még a valóban szemetet terítő igénytelen hipermarketekben is ezerszer jobb a választék és a minőség, mint bármikor hányatott sorsú kis hazánk történelme során és a társadalom legszélesebb rétegei számára tesz lehetővé olyan dolgokat, mint eddig sohasem. természetesen ostobaság és korlátoltság elvárni, hogy ezek a tömegtermékek valóban jó minőségűek lennének. ez pedig ordas hazugság, hogy a kommunista diktatúrában bárminek is jó volt a minősége.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 10:19:41

igazi virsli 6-700 ft-ért?? hol??? 3-4ezer inkább.

pater76 2009.01.03. 10:22:47

Kapható itthon minőség is, csak ahogy indián mondja, a csóró magyarnak a szarra van pénze (igénye lenne jobbra is, ha meg tudná fizetni). Én pl. a Metroban szoktam friss húsárút és halat venni, azoknak nem sok baja van. De a teszkót és társait nagy ívben elkerülöm, mióta kb. 5 éve egyszer dec 30-án vettem friss juhbeles virslit, ami 31-én reggelre megzöldült a hűtőben...no comment.

baliquez 2009.01.03. 10:24:45

Konkrétan az EU hulladéklerakónak használja a magyar fogyasztókat. Azok az "ételalapanyagok" meg áruk amiket pl. a Plus-ban meg a Lidl-ben lehet kapni egyszerűen kriminálisak, nagy részük ipari hulladék aminek az eltakarításáért komoly pénzeket kellene fizetni, ezzel szemben itt kirakják hogy nesze vigyed vegyed egyed. Ki kellene lépni az EU-ból a faszba, max kevesebb cigófelzárkóztatási pénzt meg fejlesztési kölcsönt tudnak ellopni a politikusbűnözőink. Kibírnánk, jobban is járnánk. Az EU tudatos és számonkérő társadalmak számára hasznos, a többi rabszolga lesz ha belekerül.

- Rendi - 2009.01.03. 10:28:27

"ha a tejet kinn hagyjuk, akkor nem megalszik, hanem megzöldül és elrohad"

Nem biztos, néhány ultratartós tej felbontva, a napon érlelve egy hónappal később is ugyanolyan (szar).

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 10:28:29

mindazonáltal amit leírtál a posztban, sajnos nagyon is igaz. de ezt mindenki tudja. inkább arról írj, hol lehet minőségi élelmiszert megfizethető áron beszerezni.

alert 2009.01.03. 10:30:18

Tudtad? · 2009.01.03. 08:49:55 - hát ez bizony így van, a cba-ban szoktam vásárolni (belvárosi vagyok autó és bérlet nélkül), ott rendesen mindig megkérdezik a pultnál, hogy lengyel, vagy magyar trapistát kérek? először megkérdeztem, mi a különbség? aszonyga, a lngyel 80 ft, a magyar 200. üveghangon sikítottam, hogy csakis magyart (nem a nemzetiség miatt, hanem az ára miatt): ami jó, azt meg kell fizetni.

és még akkor mennyivel jobban jártam volna, ha elmegyek a Király utcába az olasz boltba, és veszek valami minőségi olasz sajtot 1500-ért. csak hát ezért nem hiába nincs még bkvbérletem sem.

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.03. 10:31:25

@Tíz kicsi indián: Ez így van, lehet éppúgy jót is venni. Valahogy én általában jót szoktam enni, pedig, ha valamiben egy aprócska hibát is találok, már tolom is szépen félre.
Mindig megnézem mit veszek, de ha így sem derül ki a turpisság, ami egyébként esélyes, akkor nem megyek vissza az adott helyre többet.
A százforintos virslihez én is szeretnék külön gratulálni. De még a 6-700 forintos társaik se éppen a legjobbak. De oké, hogy olcsót akar az ember, de a 100 forintos az már erősen a ló túloldala.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 10:31:46

az EU-ból szerintem is ki kellene lépni. jó nagy csinnadrattával márpedig igenis a képükbe vágni, hogy a jóbüdösnénikétekvalagát fogjuk mi a ti szarotokat enni, mocskos álszent tetvek. semmivel nem különb emberek, csak több pénzük van. na és honnan?? naugye. ezt de jó lenne, ha valaki végre nagyon határozottan kimondaná. na de amíg a mi megmondóembereink is csak parádézni járnak brüsszelbe.. a vllág így, ebben a formájában azt hiszem tényleg megérett a pusztulásra.

Közöd?? (törölt) 2009.01.03. 10:34:23

a rendes kaja sokkal drágább, és vegyél kizárólag magyar terméket. az a magyar élelmiszerkönyv előírásai alapján készül ami nem engedi hogy szarkaja legyen belőle, hajrá!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 10:36:48

"a közhiedelemmel ellentétben nem aranyos őstermelő nénik, hanem minden hájjal megkent rosszindulatú bunkók árusítanak ujjatlan pufidzsekiben" - és tegyük hozzá: még akkor is pofátlanul méregdrágán, ha éppen nem csalnak valamivel.

és ami a legszebb az egészben: ezek azt képzelik, hogy majd a dolgozó emberek szabadnapot veszneki ki (minden nap :)) ), csak hogy bevásolhassanak a piacon - ugyanis a legtöbb piacon délután kettőkor már rendszerint nincs egy lélek sem - az adófizetők meg négyig-ötig dolgoznak.. akkor hogy is van ez?

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.03. 10:41:22

@Bukowszky: Ki kényszerít rá, hogy azt edd? :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 10:43:41

az, aki nem fizeti meg a munkámat, az kényszerít rá, hogy szar egyek.

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.03. 10:45:24

@Bukowszky: Arról nem is beszélve, hogy őstermelőként milyen jól ki lehet kerülni az adózást. Persze ők csak kihasználják a lehetőségeiket, nincs ezzel baj, de a vevőnek lehetne más választása is.

Venesz 2009.01.03. 10:48:51

Amikor vagy 25 éve még ehettem Mariska néném tyúkjaiból levest, meg pörköltet, az csak azért volt más, mert azok a jószágok még a baromfiudvaron élhették boldog életüket, zöldségen, tengerin táplálkozva, kapirgálva a magokat, kukacokat.
A mostani csirkéket a csirkegyárban állítják elő, a fene tudja, hogy mivel táplálják, napot nem látnak, mozgásra lehetőségük sincs.
A tanyasi csirkének kellett egy óra, hogy a paprikás megpuhuljon, most egy negyedóra alatt megvan a kaja.
Annak idején a sült húst elég volt megsózni, ma mindenféle fűszerkeverékekkel próbálkozunk, hogy legyen valami íze is.
Sajnos, ilyen lett a világ körülöttünk, lehet nosztalgiázni, de akkor is ez van.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 10:50:43

szívesen vásárolnék őstermelőktől, ha tényleg ellenőrzött, kitűnő minőségű terméket árulnának elfogadható áron, nem vernének át a szokásos kis trükkjeikkel, ha biztos lehetnék abban, hogy nem használnak még a nagyüzemi termelésben használatosnál is rosszabb takarmányt, hormont, gyógyszert, vegyszert, stb, stb, és főleg, ha délután a muinka után még találnék árust a piacon, no meg ha nem lenne az a sok khm... érdekes ember az ilyen piacokon, akiket jóérzésű ember nagy ívben kikerül.. hát akkor talán. de még sokkal jobb lenne, ha valaki nyitna egy hipermarketet, csak minőségi termékekkel. meg a legeslegjobb az lenne, ha ki is tudnám fizetni a magyar fizetésből. mert igény az beza vóna!

eezandwizz 2009.01.03. 10:51:21

Bocs, de ti nagyon el vagytok tévedve és nem nagyon jártatok még Bécstől nyugatra vagy északra..... vagy ott is csak a Meki-ben vagy a Lidl-ben..... Németországban pl minden Plus-ban van bio-szekció, ami drágább, mint a normál szekció, de még mindig olcsóbb, mint a budapesti átlag-közért ár (nem az autós helyekről beszélek, mert azokba nem járok, tehát nem tudom, ott milyen a helyzet). Még a drága berlini bio-boltban is olcsóbb a szuper finom bio-vaj, mint a cba-ban a sima márkázott magyar nem-bio vaj! Ezt adjátok össze :-))

alert 2009.01.03. 10:52:11

nézzük a dolog jó oldalát. mennyive egészségtelenebb kajákat kéne enned Indiában vagy Kínában, vagy akár az USÁban. még itt a legjobb.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.01.03. 10:56:13

Húú de gusztustalan képek!

Amugy lehet jó kaját venni , rá kell szánni a pénzt és az időt , esetleg egy termelővel jó viszonyt kialakitani.
Nem árt jóbalenni a hentessel , ... ilyenek.

Akinek nincs pénze meg sajnálja rá az időt az egyen szart!!

czepet 2009.01.03. 10:56:25

Bocsi, nem akarom védeni az uniót, de a multik hozzák be a töménytelen mennyiségű szemetet, mi pedig széles mosollyal megvesszük!

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.03. 11:00:39

@Bukowszky: Ez jogos. De a pénz nem minden, kis odafigyeléssel azért el lehet kerülni a silányabb termékeket. Lehet kompromisszumokat is kötni.

Egy példa:
Nem télen kell megvenni a lecsóhoz a paprikát. És egyéb. Sokan ész nélkül pakolják a 1200 forintos epret a kosárba, és kap érte vagy 25 dekát. Szezonban meg az ember után dobják, akkor meg nem kell... Lehet ezt okosan is.
A dohányzásról nem is beszélek.

Nem kötözködésképpen írom, sőt csak részlegesen kapcsolódik a hozzászólásodhoz, csak ez a véleményem.

scsaba1 2009.01.03. 11:03:55

@- Rendi -:

Nyitott állapotban. Lezárva egy évig is eláll.

Ezek nem pasztörzéssel készülnek, hanem UHT (Ultra-high-temperature) technológiával.

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.03. 11:07:39

@eezandwizz: Pár árat leírhatnál összehasonlításképpen. Kösz!

baliquez 2009.01.03. 11:09:41

Hát nem itt a legjobb szmájlinéni, és engedtessék már meg a zembereknek hogy ne annak örüljenek hogy lik van a sejhajukon ha valami bűzlik hanem hogy afelé vessenek egy pillantást hogyan lehetne jobb nekik. Máshol, az EU nyertes (=rabszolgatartó) tartományaiban van hipermarket is ahol kizárólag bio cuccokat lehet kapni, Waitrose a neve. Vannak kisebb vega/bio boltok is, és a hétvégi piacon tutibiztos lehetsz benne hogy valóban őstermelőktől vásárolsz friss árut.

Jómagam - bármennyire másfél-kétszer annyiba is kerül mint a tecsós vagy sainsburys -, tojást pl. kizárólag biot veszek, fényévekkel jobb az íze és nem fingom tele az irodát utána (bocs). Ugyanígy citromot-narancsot-limeot is ott szabad csak venni, amennyiben egy recept azt kívánja hogy a héját használd - nincs lakkozva, gombaölőzve.

Húst meg csakis hentestől, egyértelmű. A korrekt, megbízható hentes a konyha alappillére, az első és legfontosabb társadalmi kapcsolat a család-barátok-munkatársak után a sorban.

Igen, drágább mint a hulladék. De a hulladék hulladék marad akkor is ha olcsóbb, eleve nem volna szabad a valódi, megbízható eredetű hozzávalókhoz hasonlítani a szemetet. Ha autót veszünk akkor sem azt nézzük hogy a szétrohadt, agyonhasznált ezeréves csotrogány hurrá, gurul.

states 2009.01.03. 11:11:18

Azt hiszem ennek az ünnepnek az igazi tanulsága, hogy attól, mert egy nép a saját szenvedéseit használja ürügyként arra, hogy egy másikat likvidáljon, szintén a fasizmus egy formája. Még akkor is, ha itt ezen a fórumon is szemérmesen hallgatunk róla, és úgy teszünk, mintha a beiglimérgezésen kívül semmi említésre méltó nem történt volna, történne a világban...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.01.03. 11:17:42

talán teccetek' volna nem tönkretenni a magyar mezőgazdaságot,most talán nem kellene attól félni ,hogy mérgezett ír (!!!) disznajhús kerül az asztalra...nem tudom sírjak vagy nevessek

I am who I am 2009.01.03. 11:19:09

Az a gond, hogy a magyar leginkább és elsősorban az élelmiszeren spórol. Annak nem akarja megfizetni az árát, azt mindenképp olcsón akarja megvenni. Akkor is, ha az szar, ha büdös a hús, rohand a hagyma, a gyümölcs, fekete a krumpli belseje. Akkor is azt veszi. És nem csak az, aki csóró.

Az őstermelő is sír, hogy a felvásárló nem veszi át normális áron a termékét. De nem megy be rendszeresen a környező városok piacaira, hogy közvetlenül értékesítse azt....Németországban bemennek...ott a hentesnél az is ki van írva, hogy melyik környékbeli gazdától származik az a hús, amit épp kapni lehet...ezek ott is jelentősen drágábbak, mint a szupermarketek kínálata, de mégis ezt veszik inkább az emberek. A szupermarketek meg sok esetben ott is szart árulnak, volt is felmérés arról, hogy az előrecsomagolt felvágottaknak hány százaléka volt romlott már a lejárati dőn belül.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 11:22:28

states, hidd el, hogy tökéletesen egyetértek és meg vagyok döbbenve azon, amit a zsidók művelnek, de itt most egyszerűen nem erről volt szó.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.03. 11:27:43

"Az a gond, hogy a magyar leginkább és elsősorban az élelmiszeren spórol" . természetesen, hiszen ez a legnagyobb kiadás a havi számlán. ami röhej, de ez van. és főként ez az egyetlen, amelyet valamilyen mértékben rugalmasan módosíthat az ember. ez az egész semmi másról nem szól, csak arról, hogy minden ugyanannyiba kerül, mint bárhol európában, sőt, gyakran többe, a fizetésünk meg a TÖREDÉKE az övékének. hányinger ez az egész.

fourgee 2009.01.03. 11:28:18

Pont tegnap az Auchanban bámészkodva úgy gondoltam, hogyha már itt vagyok egy francia áruházban, akkor veszek olyan francia lágysajtot, mint amilyenből Angliában lakva egy csomószor bezabáltam. Ott olyan 1.40-ért adták, ami 300 forintos árfolyammal számolva 420 forintra jön ki. De volt 1.20-ért is, ami 360 forint. Gondoltam hogy azért ilyen drága Angliában a francia sajt, mert ugye az emberek is jobban keresnek, meg eleve egy drágább brit boltban vásároltam (Waitrose).

Itthon úgy gondoltam, hogy mivel alacsonyabb az életszínvonal meg a fizetések, valószínűleg egy francia áruházláncban a francia sajtnak olcsóbbnak kell lennie, mint egy drága brit boltban. Hát...
A 360-420 forint közötti sajtot egészen pontosan 1099 forintért, vagyis 1100 forintért árulták... Hát hogy a faszomba lett ennyi?

De a Tesco is ilyen köcsög. A Tesco sajátmárkás brit termékeket brutális áron árulja. Ismeritek a bourbons kekszet? Odakint 40p-ért vettem, tehát az olyan 120 forint. Itthon meg ugyanaz 400 forint körül van. De hogy a fenébe lesz annyi? VAgy a Heinz féle Baked Beans, vagyis paradicsomos babkonzerv. 50p volt egy dobozzal, tehát 150 forint, itthon meg 4-500 forintért adják... És kint 150 forintért már sokkaltam az árát, az olcsóbb termékek 20p-be kerültek, vagyis 60 forintba. Itthon meg a legolcsóbb paradicsomos bab meg 120 forint környékén van...

Szóval, a lényeg az, hogy Európából idehozzák a szart, és eladják drágán. Aki ezzel nem ért egyet, az menjen el nyugatra, éljen ott legalább 1 hónapot, és rájön.

kanbatu 2009.01.03. 11:28:28

Csak annak a vásárlónak lehet szar terméket eladni, aki azt megveszi. Lehet Magyarországon jó minőségű árut kapni, csak utána kell járni, és érteni kell hozzá., de nem feltétlenül drágább, mint a szar. Ha mindenki venné magának a fáradtságot, és ezeket keresné és kérné, akkor több helyen többféle jó minőségű kajából válogathatnánk. Nyugat-Európában azért nem tudják az ideszállított szart eladni, mert nem veszik meg. Ilyen egyszerű. Ha mi nem vennénk meg, ide se hoznák.

scsaba1 2009.01.03. 11:33:35

Egyébként meg ne vegyen senki sem mérget arra, hogy az "őstermelőknél" vásárolt zöldség méregmentes. Ehhez véletlenül értek, és bátran mondhatom, hogy csak a töredékük használja előírás szerint a növényvédőszereket. Teljes sötétség uralkodik az "őstermelők" többségének a fejében. Általános gyakorlat, hogy az adott kultúrában nem engedélyezett vegyszereket használnak, a dózisnál is gyakran tévednek egy helyiértéket (ezrelék/százalék stb), és az élelmezésegészségügyi várakozási idő sincs mindíg betartva (csütörtökön permetezett, de pénteken már szedi a szombati piacra.

Annyi az előnye, hogy kimarad a szokásos kereskedelmi lánc, ill. ugyanezen okok miatt frissebb az árú. Jah, és ezt a jó magyar emberek művelik...

Nem szándékozom senkit sem bántani, de ami igaz, az igaz...

kanbatu 2009.01.03. 11:33:59

@baliquez: Mammut 1 első emelet. Nemtom, mi a neve, de hihetetlen a választék az eddigiekhez képest. Hús is van. Drága. De jobb minőséget kap az ember akkor is, ha a Sparban vagy a Matchben a tanyasi csirke feliratú csomagot veszi le a polcról. Siránkozás helyett.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.01.03. 11:34:15

@Tíz kicsi indián:

"Mert ki van rakva az igazi virsli, aminek 600-700 Ft kilója"

Ühüm, hát hogyne, iIgazi virsli a teszkóban. Én meg úri passzióból veszem 1200/kg-ért a piacon. Mondjuk juhbeles és nem baromfi. De 6-700-ért akkor is csak szart kapsz, legfeljebb nem teszkógazdi csomagolásban.

Szvsz a hiperek a sajátmárkát azért találták ki, hogy legyen valami überszar, aminél jobbnak látszódhat a többi szar. Aztán gondolom ők is igen elcsodálkoztak, hogy az ilyesmit is hajlandóak megvenni a zemberek.

scsaba1 2009.01.03. 11:35:19

@fourgee:

Igaz. Én is meglepődtem Angliában, hogy _ugyan_azok_a_cucok nálunk jóval drágábbak.

Mille38 2009.01.03. 11:37:23

@szmájlinéni:
Pedig a lengyel trappista (olyan szögletes, vkék címkés) messze jobb, mint a magyar. Mint ahogy az összes, tőlünk északra fekvő szláv országban sokkal jobbak a tejtermékek és más élelmiszerek is, mint itthon, miközben olcsóbbak is. Nem tudom, hogy csinálják, de tanulhatnánk tőlük.

I am who I am 2009.01.03. 11:37:56

Olcsón vásárolni sokszor nagyon sokba kerül, jóval többe, mint ha megveszi az ember a valamivel drágább, de minőségibb terméket. Ezt sokan nem veszik észre. Nem kell messze mennem, anyós példája a fekete belsejű krumplival Feleannyiba került, mint a normális, aminek még az íze is jobb, kidobta kétharmadát, mert fekete volt...és a reakció? Másnap visszament és vett egy zsákkal.....és közölte a családdal, hog krumplihetekre készüljenek, mert ezt a krumplit gorsan meg kell enni, nem áll el...szvsz no comment. Jó minőségű krumplit többet ehettek volna ugyanannyi pénzből, és még nem is kéne krumplit krumplival enni hetekig.

Pelso.. 2009.01.03. 11:41:07

Haha, én meg őstermelek magamnak; horgászom, jó kis vadvizeken, meg is eszem, amit fogok, abban a halban van ám ólom,higany, meg az egész periódusos rendszer...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.03. 11:46:47

Én idén nagyon profi voltam. A fogast balatoni halászattól hozta egy haver. A pulykát östermelőtől vettem a fény utcai piacon. 7 kilós volt, de kiválló, omlós és egyebek.

maydayray 2009.01.03. 11:50:21

német lidl és magya lidl árai között (ugyanaz a termék, még a csomagolás is, minden) kábé 30% eltérés van - és a magyar a drágább.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.01.03. 11:55:07

@maydayray:

Lehet hogy az ÁFA?
Van áfa az élelmiszereken?

etyek · http://www.igen.hu 2009.01.03. 12:07:10

Nem lehetetlen normális alapanyagot venni, csak kicsit mélyre kell nyúlni a pénztárcába... Pl. nagyon finom borjúkarajt csináltam karácsonykor: hatan ettünk belőle, viszont 3 rugó volt a hús kilója. Évente egyszer mondjuk belefér...

I am who I am 2009.01.03. 12:21:22

@portis: Van ÁFA az élelmiszereken, majdnem pont ugyanannyi, mint Németországban.

A német illetve angol illetve egyéb külföldi termékek azért drágábbak itt, mint az eredeti országban, mert itt külföldi és ez sok-sok magyar szemében még mindig ok arra, hogy többért is megvegye, mint amennyit a magyarért adna.

KenSentMe 2009.01.03. 12:21:26

A "pusztul a világ" mottó egyébként Kerouac Úton c. könyvének visszatérő szállóigéje.. ez persze nem azonos a "világ megérett a pusztulásra" mondattal, de talán még jobb is, és valóban onnan van.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.01.03. 12:23:32

@rivendell:

Ugynézem Németországban 6% az áfa az élelmiszereken nálunk meg 20%.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.01.03. 12:25:34

Angliában, Irországban, Máltán , meg egyenesen 0% az áfa.

baliquez 2009.01.03. 12:33:20

Amúgy az utóbbi években az akciós karácsonyi teszkóponty klasszisokkal jobb ízű mint amit piacon vettem - tiszta ízű, nem zsíros, nem nyüzöge anorexiás, totálkorrekt. Nem tudom hogy honnan szerzik, de ha év közben is lehetne hasonló minőséget venni ott akkor szüleim gyakrabban ennének pontyot. Én mondjuk nem mert többek között a kajafronton tapasztalható pofátlanság - meg a minden szinten, az élet összes területén lehúzós "magyar" (?) mentalitás - miatt is kapva kaptam az alkalmon amikor kiderült hogy a briteknél is tudok dolgozni a szakmámban.

Elkeserítő a drágaság amikor hazajövök, ott simán be lehet vásárolni pl. a sainsburys sajátmárkás termékeiből fillérekért (pennykért) és az ottani tescógazdaságos sem az a tescógazdaságos amit ide ömlesztenek, minőségi kategóriákkal fölötte van. Konkrétan ijesztő a kontraszt.

Finnországban anno a Lidl-ben vettem többször darálthúst és fagyasztott bárányalkatrészeket, semi gond nem volt vele, korrekt minőségű volt, Magyarországon akkor sem lennék hajlandó hasonlóra ha fegyverrel kényszerítenének rá, pláne megenni, brrr... Finno.-ban a Lidl-ben emlékszem akciós kacsamellet vettem, gondoltam majd összeesik felére, lesz jó kis kácsazsír, pirospaprikával megszórva, zöldhagymával kenyérre de jó lesz majd. Messze nem nyavajgásból mondom, de alig volt zsírja, és szinte nem esett össze kicsit sem. Feleannyiba került mint itt.

Nem azt akarom mondani hogy bezzegott, meg hogy nyugatonhajdejóminden itt meg deszarittélni, meg hasonlók, de ott ha teszemazt a Lidl-ben romlott vagy lejárt szavatosságú kaját árulnak akkor nem sértett vállvonogatás a válasz a bolt részéről (ha egyáltalán), hanem országos botrány lesz belőle, tele lesz vele a média csurig és az emberek bizalmát súlyos eurószázezres kampányokkal tudják csak visszaszerezni, ha egyáltalán. Mindezt amellett hogy a Lidl ott is az akciókat figyelő, árérzékenyebb réteg üzletlánca.

Azokkal lehet megtenni bármit akikkel meg lehet tenni. Csak hát ameddig a honi mezőgazdasági termelők jobban járnak ha el sem vetik a magot, meg fagykárért imádkoznak mert jobban járnak vele mint a gyilkosan alacsony felvásárlási árakkal, addig semmi nem lesz, megveszik a gyümölcsöt-zöldséget a multik egy marék színes üveggyöngyért, megutaztatják kicsit, aztán eladják külföldön, itt meg a bizonytalan eredetű innen-onnani selejtet árulják drágán.

Magyarország nagyon ráfaragott az unióra, aminek szvsz a lényege - most már elég világosan látszik - a régi tagok életszínvonalának a fenntartása az új tagok rontásának árán. Rablógazdálkodás, semmi több.

Megoldás lehetne egy előfizetéses hálózat létrehozása, ahol a tisztelt ügyfél havi x összegért hetente kap házhoz szállítva idénygyümölcsöt-zöldséget olyan biotermelőktől akik hajlandóak nemcsak szóbaállni egymással hanem közösen részt venni egy ilyen rendszerben. Mondjuk a legtöbb őstermelő téeszt sikít ha ilyesmi egyáltalán szóba jön, egyedül viszont esélytelenek és kiszolgáltatottak a felvásárlókartellekkel szemben.

Péter Anna 2009.01.03. 12:35:54

Járjatok piacra, ne a teszkóba, ilyen egyszerű. Drágább, hogyne, de később visszajön az el nem költött gyógyszerek, hálapénz miatt.

Dr Kangörény 2009.01.03. 12:45:08

Helleluja! Megvilágosodtól, meg sok kommentelő is, akkor éppen itt az ideje, hogy eret vágjatok magatokon.

Picsogtok itt a máshol minden jobb mentalitással, meg a régen minden jobb volt és a többi baromsággal.

Nem tudom hány évesek vagytok, de tudnotok kell, hogy régen még nem volt ugye átkozott teszkó és társai, akkor a magyar boltban dolgozó magyar eladó mosta a büdös parízert kefével és adta a magyar vásárlónak.

Magyar seggbe magyar lófaszt, ugye?

Azokon meg beszarok a röhögéstől, akik odáig vannak, hogy ők a piacon veszik meg a.. mit is? Ugyanazt a cuccot, amit a teszkó és társai is adnak, csak a piacon drágább.
Egyszer valahova beírt egy ilyen piacos barom, hogy ő még a téliszalámit sem a szupermarketben veszi meg.

Aha, mert a piacon nem ugyanazt adják, mi?

Egyáltalán, szakadjatok le a csóró emberekról, akik nem tudják megvenni 1200-ért a virslit!
Szerintetek inkább ne is egyenek, ugye?

Zabáljatok, amit akartok és bízzátok rá másokra, hogy ők mit esznek!

baliquez 2009.01.03. 12:58:26

Kedves Kangörény, szövegértésből egyes, lecsücsülhetsz. Éppen arról szól a téma hogy csórók hozzáállása miatt kénytelenek a csórók drágán megvenni a szart. Mert nincs érdekvédelem, mert nincs eredetvédelem, mert szerinted is inkább le kell szakadni arról a témáról hogy a magyar emberek (csórók, kevésbé csórók, konkrétan mindenki) belit használják komposztálónak az EUrak. Miközben gajra vágták a mezőgazdaságunkat, ellehetetlenítették a termelőket és a fogyasztókat egyaránt. Szerinted ez meg így helyes, inkább szakadjunk le a témáról. Barom.

Francois Pignon 2009.01.03. 13:01:50

Ez bizony így volt régebben is, hogy amit el tudtak adni jó pénzért, azt exportálták, a maradékot meg ette a magyar, bízva a kereskedők tisztességében, ami vagy volt vagy nem.
Annyi történt az elmúlt években, hogy már globálisan működik mindez. Sőt, akinek van rá igénye és pénze, már be tudja szerezni a jobb minőséget is, nem kell protkóval pult alól.

Francois Pignon 2009.01.03. 13:07:53

Abban igaza van Kangörénynek, hogy hagyni kéne már azt a mítoszt, hogy régen jobb volt a minőség, és nem lopták ki a jó alapanyagokat az élelmiszerekből.
Dehogynem, sőt még válogatni sem lehetett.

Persze 2009.01.03. 13:15:27

A káposztát nem lehet elrontani és feltúrbózni! Ígyahát maradok ennél.

IAMX · http://ampelmannchen.tumblr.com 2009.01.03. 13:19:24

Továbbvinném az eszmefuttatást olyan irányba, hogy bár a magyar konyhaművészet se igazán világhírű, de a magyar éttermek meg aztán ...húha. Persze mindjárt mondják majd, hogy a Csalogány26, meg az Alabárdos...jó persze, vannak üdítő kivételek. De a legtöbb helyen tényleg borzasztó minőségű alapanyagokból készítik amit megeszel, most hogy ez kinek a hibája az tök mindegy. Ez leginkább a halételeknél csúcsosodik ki: aki itthon mer halat rendelni, az nagyobb kockázatot vállal mint ha óvszer nélkül közösülne Kelemen Annával. De kitartás barátaim állítólag jön a Nordsee....

Pelso.. 2009.01.03. 13:20:02

A mezőgazdasági vállalkozások miért is kapnak támogatást? Egy forinttal sem adnék többet, mint más ágazatoknak.
Az őstermelő, miért is adókedvezményt? ....

0xFFFF 2009.01.03. 13:21:41

Hmm. Fura. Itt mindenki azon vitázik, hogy a virsli hol jó és drága, sorolják, metro, auchan, lidl, tesco, cora, melyikben van hús és melyikben van a dögkútból kikotort szemét. Kedves feleim ! Ezekben nincs jó hús. Ezen áruházláncok polcot árulnak és nem mást. Nem érdekli őket, mi is kerül a polcra, csak az, hogy az összes polcért fizessen valaki. Ha holnap kibérlem az összes polcot a budakalászi cora áruházban és tehénszarral töltöm fel, akkor az lesz a választék. Húst tessék háznál venni. Ott van. A sertés, a marha, a csirke, a pulyka, de még a tojás is jó. Én momentán a tejet is tőgymelegen viszem haza és ha elől hagyom, nem zöld lesz, hanem aludttej. Egészségetekre a sok akciós cuccot !

Francois Pignon 2009.01.03. 13:31:56

@0xFFFF: Ja, csak a legcsúnyább dolgok épp házi vágóhidaknál szoktak megtörténni. Azért ne biztassunk annyira a háznál húsvételre, hacsak nem megbízható ismerősről van szó. (Lehet egyébként disznót, vagy baromfit is hizlaltatni, ha magad is vágod, nem érhet meglepetés.)

scsaba1 2009.01.03. 13:35:08

@Pelso..:

Nyugodj meg, nem kapnak annyit... Vagy mennyi adóforintba is került, hogy a Hankook Dunaújvárosba jött?

(Nem szándékozom gerjeszteni a multi vs. hazai vállakozó "flémet", de a helyzet nem olyan egyszerű, hogy két biten leírható legyen.)

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.01.03. 13:36:34

Miért kellene ezek miatt kilépni az unióból? Aki úgy gondolja, hogy szart eszik, az nézzen körül, hogy ki hordja teje otthon a hűtőszekrényt. Nem a Lidl, Aldi, vagy Tesco, hanem a fogyasztó. Tessék tudatosabban vásárolni és rászánni a pénzt. Nem szégyen utána járni a dolgoknak. Nem kell mindent egy helyen megvenni. Aki meg azt mondja, hogy az Aldiba, meg Lidlben csak a szemét van, az gondoljon arra is, hogy bár igaz, hogy külföldről behozott áru, de azért azt se felejtsük el, hogy külföldön más ízeket preferálnak. Azok az ételek az ő szájuk íze szerint van fűszerezve. Ezt nem mindig veszi be a mi gyomrunk. Ezért kell magyar terméket venni, mert annak legalább az ízvilága megfelelő lehet. Az már egy másik probléma, hogy mára odáig jutottunk, hogy mindenki irtózik a magyar termékektől, mert állandóan azt kell nézni, hogy hol akarnak minket átbaszni a saját fajtánk. Ez az igazán elszomorító!

scsaba1 2009.01.03. 13:39:41

@Francois Pignon:

Egyébként vannak erre civil kezdeményezések.
Magyar Permakultúra Szövetség levlistája, Gyümölcsész levlista, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület... stb, stb.

www.elotisza.hu/

Bit Rot 2009.01.03. 13:47:01

Az, hogy Tesco-ban, Auchan-ban nem veszünk se zöldséget, se húst, se "saját" virslit, se "frissen csomagolt sajtot", alapelv!

Lehet ezt az elvet megsérteni, de komoly negatív következményei vannak!

Jó minőséget a piacon kell venni, és a hentesnél!
A sarki hentes nem engedheti meg magának, hogy szart adjon a törzsvevőinek. Amikor nálunk egyszer mégis valami gyengébb (de nem rossz!) volt, utána még ő kért elnézést!

A Tesco mikor kér elnézést tőled személyesen? Pedig ott olyan virsli is van, amiben egyáltalán nincs hús!

Tesco-ban tartóstermékeket kell venni (mosópor, 5 kg-s liszt, stb.)

Bit Rot 2009.01.03. 13:48:25

ReWriter:
"Azok az ételek az ő szájuk íze szerint van fűszerezve. Ezt nem mindig veszi be a mi gyomrunk. "

Szóval azért vízízű a paprika, paradicsom (bár szép!), mert a Hollandok ennyire szeretik a vizet? :-)

nemsissi 2009.01.03. 13:51:43

Valaki a normális termékek házhozszállításáért esdelt. Már több éve létezik:
www.ebio.hu/tartalom.html

Illetve egyéb:
www.gaiaalapitvany.hu/galga_lisztek.html

Ha pedig kevesebb húst ennétek, ne adj isten nem ennétek, sokkal kevesebb szemét menne le a torkotokon és a környezetért is tennétek.

0xFFFF 2009.01.03. 14:17:37

@nemsissi: "Ha pedig kevesebb húst ennétek, ne adj isten nem ennétek, sokkal kevesebb szemét menne le a torkotokon és a környezetért is tennétek. "

Ez elég nagy ostobaság. Nem magyarázom, mert vakon hívőnek nehéz elmagyarázni, hogy legalábbis kétséges az isten léte, amiben hisz. ...és itt a hit lehet vallásos eredetű vagy "zöld", netán vega. A vakhit vak, a hit tárgyától függetlenül.

0xFFFF 2009.01.03. 14:19:31

@Francois Pignon: Én nem is írtam, hogy essél be az első házba, ahol röfög valami az udvaron, de hamar lehet találni házi beszállítót és ha rendszeres vevő leszel, nem fognak átverni. Jobb, ha folyamatosan keveset keresnek rajtad, mintha egyszer kicsit többet. A paraszt nem hülye, csak nem úgy öltözködik, mint kollégája, a budapesti (azaz urbanizált) paraszt.

Pelso.. 2009.01.03. 14:21:15

Scsaba,
2008-ban 180 milliárd forint támogatást fizetnek ki agrár-modernizációs célokra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.

Nem rajongok a Hankook-félékért, de ők legalább nem zárják le az utakat, "fagykár" esetén.

vaffanculo 2009.01.03. 14:21:27

"akkora füstölt csülköt, aminek egy suhintásával a komplett hitközséget ki lehetne kergetni a Dohány utcából"
Zsidózunk, zsidózunk?-:) És erre csak states figyelt fel?-:)
Télleg, mongyatok pár megbízható forrást (nem bio és nem házhoz szállító, nem őstermelő).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.03. 14:22:21

0xFFFF:
Szerintem nem hülyeség, amit nemsissi ír. A teljesen általánossá vált húsfogyasztás csak az ipari húselőállítás módszereivel tartható fenn, természetes körülmények között egyszerűen nem lenne annyi hús, ami ekkora keresletet kielégítene. Tehát az önmérsékleten tényleg érdemes elgondolkodni...

ekkerjoz 2009.01.03. 14:30:08

Nagyon felületes és teljesen igazságtalan egy lapon említeni a parasztot és a kofát. Egyik sem őstermelő.
Az eu-féle támogatási rendszer úgy szar, ahogy van. Nálunk termelnek a régi uniós gazdák, és a hazai támogatási összeget veszik fel.
Azt kéne gyalázni, aki megengedte, hogy ide egye a fene a portugál, osztrák, német gazdát, és azt is lehet, aki adómentességet adott a multiknak, plusz ingyentelket, infrastruktúrával, toronyórát-lánccal, csak hozzák az otthoni eladhatatlan, de olcsó szemetüket.

rexter 2009.01.03. 14:32:13

states te mi a faszrol beszélsz?:) kezeltesd már magad, beteg vagy!

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.03. 14:36:43

the plasmatics:
fast food service

If Goin' All The Way Ain't Right
Honey Let's Eat Out Tonite

(Ichi Ni San Shi)

Baby Let's Go Out Tonite
Honey Let's Go Have A Bite
If Goin' All The Way Ain't Right
Honey Let's Eat Out Tonite

Oh Yeah
Fast Food Service
Oh Yeah
Fast Food Service

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.03. 14:38:56

nirvana:
Mrs. Butterworth

My life is shit
Shit
My life is bogus
Ball
My life is trite
Cry
My life is hell
Hell

I'm gonna die
Start a new union
I'm going to die
Help my libido
I'm gonna die
Start a new union
I'm going to die
Who wants to stay

Your life is shit
Shit
Your life is strange
And insane
Your life is lame, a type of crap
Your life is jail
Clam

I'm gonna die
Start a new union
I'm gonna help out my libido
I'm gonna die
Start a new union
I'm going to hell
To help my libido
I'm gonna die
Start a new union
I'm going to hell
To help my libido
I'm gonna die
Start a new union
I'm gonna die
Who wants to stay

Your life is shit

I'ma open myself up a flea market
I'ma open myself up a flea market
And you're gonna wish that you did
Might retire on the profits
First off
I'ma empty out all of my Mrs. Butterworth jars
I'ma put 'em on a shelf with my 800 dollar a month tax free Century 21, shop
And then I am going to put my Mrs. Butterworth syrup jars on the shelf
Next to all the commemorative fast food chain glasses and cups I've accumulated over the past 62 years
Then I'm going to get some plywood
I'm going to get some plywood and cut them up into two by two piece squares
Then I'm going to get some burlap and I'm going to cut them into two by two piece squares and then I'm going to put them onto the pieces of plywood
And then I'm going to go to the beach
I'm going to go to the beach and I'm gonna collect some shells and driftwood
And then I'm gonna take the shells and driftwood and glue them onto the plywood and burlap
And sell 'em for lots of money
People will be paying top dollar for my kids new used new toys and clothing
Then maybe someday I can get rid of that piss stained mattress I've been sleeping on..."

I'm gonna die
Start a new union
I'm gonna try
to help my libido
I'm gonna die
We'll start a new union
I'm going to die
Wear my libido
I'm going to die
We'll start a new union
I'm going to die
Wear my libido
I'm going to die
We'll start a new union
I'm going to die
Who wants to stay

GabelstaplerfahrerKlaus 2009.01.03. 14:46:10

Járj piacra és tanulj meg vásárolni és akkor nem basznak át lejárt húsokkal és elolvasgatod a címkéket, pfff

semmi semmi 2009.01.03. 14:53:07

a népesség 80-90%-a mindig is szart evett, és azt is fog
csak most alanyi jogon, régen meg azt se mindig, olyankor egyszerűen éhenhaltak
az ilyen cikkeknek annyi az aktualitása, hogy Mo.-n kulturális-történeti-gazdasági okokból durván a népesség 100%-a eszik szart
amíg szerencsétlen hülye büszke az 1200 Ft-os virslijére, ez így is marad

(aki itt uniózik, multizik, magyarmezőgazdságozik, mondjon már egyetlen világszínvonalhoz közelítő magyar mezőgazdasági/élelmiszeripari terméket bármelyik korból)

Ez vagyok 2009.01.03. 15:05:22

nemsissi
Megnéztem a bio élelmiszeres honlapot. Hát, tényleg igaz, hogy ami jó, azt meg kell fizetni. (Remélem, hogy ezek jók is.) Én bizony felszisszenek a kaiseros csirkemellfilé 1.800-as árán, itt meg az egész csirke kilója 1.500 Ft. Én ott tartok, hogy csak arról tudom igazán, hogy bio-e, ha én termeltem. Ráadásul, ha ilyen krumplit főzök, krumpliillat van a konyhában. A paradicsomot meg nem eszi meg a szomszéd gyerek, mert "olyan erősen paradicsomízű". Ő már megszokta a szart. Én is azt az elvet követtem, hogy ahol szart, romlottat kaptam, oda többet nem mentem. ....aztán elfogytak a boltok.

scsaba1 2009.01.03. 15:19:35

@semmi semmi:

Csuklóból: meggy, mangalica sonka, liba, bárány... stb...

Persze ehhez nem ártana némi jártasság a témában...

Ebcsont 2009.01.03. 15:32:56

Sokan rá vannak kattanva, hogy amire ráírják, hogy bijo a' már valami! Ez legalább akkora hazugság mint 100 Ftos virsli:)!
Sajnos a mai magyar élelmiszergazdálkodás amiatt tart itt a nyugati állapotokhoz képest, mert itt nem volt 200 év, hogy kialakuljanak az ösztönök normálisan, csak 18 roppant kesze-kusza év.
Mindaddig, amíg vidéki kisvárosokban sikk lesz, hogy a multit telepítsük közvetlenül a piac mellé, addig ne várjuk, hogy bármi is érdemben változzék!

ekkerjoz 2009.01.03. 15:52:13

@semmi semmi: Kérem, csak mert kérdezte: a japánok egy időben azt hitték, libamáj csak Magyarországon terem, 4000 tonnát vettek évente. A törökök a mai napig jönnek kecskéért, birkáért. Nem is olyan régen fél eu tőlünk vett mézet. Cukorrépával nem nagyon tudtak versenyezni ezen az éghajlaton. De ezt nem muszáj tudni, persze.

Pelso.. 2009.01.03. 15:57:34

Ha majd lesz egyszer némi valós (nemcsak pártpropagandák által hazudott) gazdasági fejlődés, ennek kapcsán mérhetően nő az alig létező középosztály vásárlóereje, a termelők is észbekapnak, szélesebb körü lesz a minőségibb élelmiszerek választéka.
Mondom, ha majd.

ekkerjoz 2009.01.03. 15:59:37

@Pelso..: Termelünk minőséget, el is tudjuk adni. Én speciel bajoroknak, szlovéneknek.

scsaba1 2009.01.03. 16:14:59

@Pelso..:

valóban....
Nekik más módszereik vannak. Ha "szorít a cipő" (megszünik az adómentesség stb), akkor lépnek.

Pelso.. 2009.01.03. 16:25:40

Ekkerjoz,

A belföldi piac növekedése, minőségi fejlődése ugyanolyan kivánatos lenne, mint az export.

Fekete Mamba 2009.01.03. 16:44:34

Nagybátyám teheneket tartott, háztól adta el a tejet. Aztán egyszer valahogy kiderült, hogy még azt is vizezi, amit nekünk, rokonoknak ad el, mondjuk ezt nem annyira.
És az is igaz, amit scsaba írt az őstermelők növényvédelmi "ismereteiről.

Ebben az országban mindig mindenkit át akar verni, az együttműködés, szövetkezés egyszerűen nem megy, ez Nyugat-Balkán, itt ez az alapszabály századok óta. Valamikor ez kellett a túléléshez, most már viszont tudni kellene váltani.

acsa77 2009.01.03. 16:44:36

Vannak szomorú hírek:
Mo.-nak az EU-n belül a bioenergia- ill. a gabonaforrás a kijelölt mg.-i funkciója.
A jó minőségű étel addig lesz drágább itt, mint akár Osztrákiában, amíg olyan az eredő keresleti görbénk, amilyen.

Jobb hír: Mo. kellően kicsi ország ahhoz, hogy későbbiekben akár teljes körűen viszonylag jól táplálkozhasson, ha megjön az emberek esze - függetlenül attól, hogy mennyire maradnak meg az áldatlan állapotok a mg.-ban itt helyileg. Bár ha javul a fogyasztók agya, akkor a megmaradt belföldre termelők is jelentősen javulni fognak. És nem kell aggódni, Mo. remélhetőleg mindig is túltermelő lesz, és talán lesz elég fizetésünk is kajára...

semmi semmi 2009.01.03. 17:41:09

Tisztelt @ekkerjoz: eszerint a logika szerint a kínai susogós jogging is világszínvonalú sportruházat, mert importálunk évente négyezer tonnányit?
a magyar gasztrosznobériával meg kérem tudassa, hogy ne a fagyasztott új-zélandi bárányt vegyék (a kultikusan híres szír hentesről nem beszélve, na meg az argentín marháról), mert a miénk jobb, a törökök is itt veszik! ugyanitt lobbizzon kérem a magyar répacukor érdekében, mert egyesek nem átallják a bio-nádcukornál nem lejjebb adni, pedig nem kevés co2 kibocsájtást (food miles) lehetne ilymódon megspórolni!

(a pontosság kedvéért: nem a 4000 tonna magyar libamáj világban elfoglat pozicióját vitatom, tényleg nemértek hozzá, én egy nénitől:) -azthiszem fiatalabb nálam- veszem, aki hagyományosan töm, hanem az ilyentípusú logikát)

@scsaba1: azt is kénytelen vagyok elhinni nagy tájékozatlanságomban, hogy a termelők azért borogatják a meggyet a parlament elé, mert ez a magas színvonal már a kutyának sem kell

méz: lehetne jó, de pl. a kispesti piacon 4 árusból 3 cukrozza
érdekes a hagymát senki nem említette, pedig a többi zöldséggel ellentétben legtöbbször ehető

scsaba1 2009.01.03. 18:11:26

@semmi semmi:

Az értékesítés és a feldolgozás szervezetlenségét / esetleges hiányát ne keverd a termék minőségével.
A meggyexport sacc/kb. 70%-a Németországba irányult, ami meglehetősen kiszolgáltatottá teszi az ágazatot a német piac kényének-kedvének. Ill. a fagyon túl egy új, nagyon agresszív kórokó is megjelent, névszerint Monilinia fructicola. (globalizáció jeah... import őszibarack héján került be 2006-ban)

Cukorügyben pedig kopogtass a "junijónál".
hvg.hu/gazdasag.hazai/20060704cukorreform.aspx

ekkerjoz 2009.01.03. 18:16:38

@semmi semmi: Elnézést, nem tudtam, hogy politikus tetszik lenni. Kérdezett, válaszoltam. Azt hittem, érdekli, azért kérdez.
A törököknek én is adtam már el marhát, a birkát rendszeresen viszik egyik partnerünktől. Úgy értem, kamionszámra, ha tetszik, ezerszámra.
A cukorrépát sem a huzat fútta ki, tudja, sok volt a 12 cukorgyár, és túl olcsó a cukor.
Logikát emleget? És egyiptomi hagymát vesz? Mert tudja, magyart alig termeltek 2008.-ban.
Vagy nem tudta?
Sajnálom.

mr.joshua 2009.01.03. 19:03:48

Ajh, pedig olyan jól indult a poszt.

semmi semmi 2009.01.03. 19:34:30

@scsaba1:
"Az értékesítés és a feldolgozás szervezetlenségét / esetleges hiányát ne keverd a termék minőségével."
pont azt gondolom, hogy mindenki kever mindent mindennel! valahogy a Serrano sonkát, a Parmigianot mintha nem látnám kiszolgáltatottnak (a kubai szivart még csempészik is, de belátom hogy csak minket sújtanak ezek az ó végü dolgok, mer a bojkott az ugye nem óvégű, mint a globalizácÓ, meg uniÓ, meg károkozÓ meg ynáscruyg-nábrO)
télleg, azt honnan tudjuk, hogy ez a meggy ennyire jó, egy bizottság végigkóstolta a világot, vagy aranyáron vesztegetik a feketepiacon, netán hamisítják, vagy mi?
(mer ugye a magyar bor is mennyire jó, kár hogy rajtunk kívül nem tudja senki)

@ekkerjoz: nem tudtam, hogy csak írni teccik, olvasni nem
nem állítottam, hogy Ön nem értékesített marhát törököknek! (demiután Ön rendszeres olvasója lekkülönbözőbb gasztroblogoknak, javaslom szóljon ezeknek a Costeses fiuknak, hogy ugyan már ne a párizsi piacról hozassák az alapanyagot, mert az Ön becses marháját az isztambulin kapni!)

közlöm továbbá hogy januártól októberig a hagymaszükségletemet ebből a 27,2% növekményből fedeztem:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/tabl4_01_03ha.html?471
de a november-decemberi időszakot illetően bevallom, kissé elbizonytalanított....

További jóestét!

nénike · http://mandiner.hu 2009.01.03. 21:10:41

Láttam a múltkor a Tesco-ban egy kerékpárt 7500 forintért. Még rajta volt az árcédula, de már leendő tulajdonosa boldogan tolta a pénztár felé.
Ugyanez a helyzet az élelmiszerekkel is. Tegye föl a kezét, aki vásárolt már 0 km-es biciklit 60 ezer forint alatt!

semmi semmi 2009.01.03. 21:19:44

nagyonis kiválló kis bicigli lenne az a bicigli, egy baja van csak, hogy a kerekei visszafele pörögnek, a kormánya meg hazudós

scsaba1 2009.01.03. 23:25:46

@semmi semmi:

Jó is, hogy pont a Serranot emlegeted.... Mert mi a Serrano? Egy brand, semmi egyéb. Egy bizonyos technológia, némi marketing, reklám és egy kis mítosz. És máris veszik a gasztrosznobok súlyos pénzekérrt.
Egyébként megsúgom bizalmasan: nagyrészt a magyar mangalica húsából készítik. Ugyanis a mangalica húsa nem színhús, hanem zsírszövetekkel vastagon át van szőve, így nagyon alkalmas ennek a hosszú érlelésű sonkatípusnak az elkészítésére.

Egyébként feleslegesen gúnyolodsz: Birkát előszeretettel vásárolnak tőlünk az olaszok és a spanyolok is, különösen húsvét környékén.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.04. 00:54:10

1) Ha veszik a magyart akkor mi a baj, az hogy más meg mást vesz?

2) Bizonyos ágazatok el fognak halni Magyarországon, miért mert nem tud egyetlen ország mindent egyformán hatékonyan termelni. Bizonyos dolgokra fogunk - mi is, mint bármely más ország - szakosodni, azt egyre jobb költség minőség arányban csináljuk. Ennyi. Nem egy nagy was ist das. Csak az általános műveltségbe a közgazdasági alapismeretek nem tartoznak bele. Ennek persze lesznek (vastag) "vesztesei", akiknek váltaniuk kell. De ez egy ilyen világ. Erre mindenki számíthat és számítson is, ahogy a vasgyári munkás, a tanító, a bankár, a pék, úgy a mezgazdasági vállalkozó is számítson az esetleges váltásra.
3. Kíváncsi lennék én, hogy azoknak a hipermarket polcoknak a hány százaléka magyar áru. Mert szerintem úgy 60-70% lehet. Itt mindenki úgy puffog, mintha ismerné a helyzetet, tudná, hogy hány százalék a magyar árú, holott ez biztosan nem így van.
4. Érdekes én eddig mindig találtam megfelelő minőségű árut minden boltban, hipermarketben, piacon, mindenhol. Persze néha az ember találkozik szarral is, én nem mondom, de ez túl van dramatizálva. Mindig volt, mindenhol, minden iparágban szar, selejt is, majd pont itt ne lenne.
5. A hüppögés, meg a dráma semmi más, mint az "élelmiszermarketing" világa. Mindenki azt akarja kelteni, hogy az ő áruja a király a többieké meg mind férges/vegyszeres/mérgező/selejt. Ennek egyik ezköze a feszkózás.
6. Amúgy mindannyian illúziókban élünk, piac, tesco, cba. Mindegyikhez illúziók kapcsolódnak, jó vagy rossz. Mondok például egy szép illúziót egy konkrét terméktípusra, és ez a "teljes kiőrlésű" gabona. A teljes kiőrlés kapcsán nem nagyon szokás emlegetni, hogy a növények "oda" (nem tudom a pontos megnevezését, ennek a héjnak, amit ez esetben nem hántolnak le) választják ki a méreganyagokat is, és nemcsak az "értékes vitaminokat". Hmm.

Na minden jót. Jó vasárlást. :-)

semmi semmi 2009.01.04. 01:55:58

@scsaba1: "zsírszövetekkel vastagon át van szőve"
úgymondjuk: márványos (szerencsésebb országokban a marhahús is ilyen)
LENNE, ha nagyrészt nem tápon nevelnék azt a szerencsétlen disznót, aminek emiatt nem is márványos a húsa
(a makkoltatást viszont az ÁNTSZ nem engedi, szemben az "unijós" gyakorlattal)
ha az összes mangalicából Serrano készülne, akkor is csak KISRÉSZT tudna abból készülni, csak a spanyol átlagfogyasztás havi 5 kg
ennyit mára az Únióról, meg a mangalicáról:(

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.04. 10:35:34

@ekkerjoz: a híresen jó lisztünk meg már a múlté...:(

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.04. 10:41:44

@semmi semmi: a márvány nem feltétlen a táptól van, hanem a szakszerű, nem gyorsított neveléstől.
tessék jó marhahúst venni lajosmizsén, a charolais tenyészetben.
de persze nem vesznek, drágállják, ezért mindet (!!!!) külföldre adják el.
a magyarnak jó lesz a hirtelen hizlalt argentin marha, 1000 forintért (szállítással, árréssel együtt).
nc.

szpal 2009.01.04. 17:29:48

ez a cikk gyenge volt
süti beállítások módosítása