3x877 eurós átverés domain-tulajdonosoknak: WorldWideWeb Register
2008. szeptember 12. írta: TuRuL_2k2

3x877 eurós átverés domain-tulajdonosoknak: WorldWideWeb Register

 Sok szerencsés domainnév-tulajdonos kapott már (papír)levelet a spanyol Guia Telefax Anuario Profesional S.L. cégtől, azaz a GT@P-től. Korábban a nemzetközi tartományok (.com, .net, stb.) alá bejegyzett domainek gazdáival levelezgettek, de egy ideje rákaptak a .hu tartományra is. 

 A papírspam valószínűleg több esetben ér célt, mint a már megszokott emailes: a GT@P a levélben a domain tulajdonosának segítségét kéri, hogy az ún. WorldWideWeb Register naprakész maradhasson az interneten, illetve a társaság CD-kiadványában. Ehhez nem kell mást tenni, mint kitölteni az adatlapot az előnyomott domainnév mellett néhány cégadattal (név, ország, cím, telefonszám, fax és tevékenységi kör), majd lepecsételve és aláírva visszaküldeni a mellékelt válaszborítékban.


Katt a képre a nagyobb felbontásért!

 Hogy ez mindössze 877 euróba (mitegy 210 ezer Ft-ba) fog kerülni a tisztelt adatközlőnek, az elég jól megbújik a hosszú szövegben. Ráadásul háromszor 877 euróról van szó, mivel az összeg CD-kiadványonként értendő, s az aláírással egyből három kiadást is megrendel a szerencsés domain-tulajdonos.

 A spanyol cég ultragagyi katalógusa alapján Magyarországról is megmalmoztak jó néhány ügyfelet. Néhány példa, hogy mely cégek és intézmények veszik igénybe a szolgáltatásaikat:
A1 Autó Győr Kft.,
ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, akik szerényen a Kormányzati Intézmények kategóriába regisztrálták magukat),
Etyek Vendégfogadó,
Face Model Management,
Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Kht.,
Gizella Királyné Múzeum,
Győri Nemzeti Színház,
Magyar Evezős Szövetség,
Magyar Kerékpáros Szövetség,
Nemzeti Lóverseny Kft.,
Red Bull Hungária,
Roxy Rádió,
Scholl,
Trófea Grill

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4656884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2008.09.12. 09:49:54

Biztos hogy ennek a spanyol cégnek nem magyar tulajdonosai vannak?

Mária 2008.09.12. 09:52:30

Most hogy jobban megnéztem az adatlapot, eszembe jutott, hogy pár éve naiv iskolákat kerestek fel ehhez hasonló adatlappal, szintén valami webes regisztráció volt a dologban.

Az iskolák meg naivan lepecsételték és aláírták az adatlapot.

Az egyik suli igazgatónője majdnem sírva mesélte akkor a történetet valamelyik híradóban, panaszkodott, hogy egy iskola ugyan honnan teremtsen elő ennyi pénzt a nagy semmiért cserébe...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.12. 09:58:41

Mária:
Nem hinném, hogy magyarok a tulajdonosai. Nem találtam online dokumentált magyar esetet, csak külföldieket.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.09.12. 10:27:17

brain invest ltd budapestről - na ők is beszopták. rosszul invesztáltak bréjnbe.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.12. 14:06:08

Red Bullnál ezért lehet hogy valaki szárnyakat kap, a Magyar Evezős Szövetséget viszont sajnálom, csórik, mint a templom egere. Fődíj: ASVA !

Ombudsmanyus 2008.09.12. 15:10:00

Akit ezzel még be lehet etetni, az meg is érdemli.
Előző munkahelyemen az angolul nem tudó fönökömet ugratták be egy ilyenbe, az öt évre szólt, és amikor fel akarta mondani, kiderült, hogy akkor a teljes hátra lévő összeget egyösszegben be kell fizetni.
Akkor még kinyomtatták ezeket a telefonkönyveket, és a polcon jól is mutattak. Persze akkor is tele voltak a magyar költségvetésből fenntartott intézmények adataival, keretes hirdetéseivel.
A legszebb az volt, ha valamit megpróbáltál megkeresni benne, biztos, hogy a megadott elérhetőség fals volt.
Évente kb. 5-6 alkalommal még most is találkozok ilyenekkel, az ismerőseim elhozzák, hogy fordítsam le, mi ez. Én mindig a kukát javaslom iktatásra.

soseleszekelső 2008.09.12. 15:54:11

Az OK, hogy valaki figyelmetlenségből aláírja.
De utána be is fizeti? Azért az ilyen csaló bandák nem arról híresek, hogy bíróságra szaladgálnak a pénzükért. Még a végén ott tartanák őket...

Ferdinand Navarra 2008.09.12. 16:26:42

Ügyvédként jó néhány ilyen bűnszervezet jellegű céget elküldtünk a sunyiba. Évekig nem szállnak le a cégekről, peresítéssel fenyegetnek, de a végén - legalább is nálam - elkullogtak, miután megfenyegettük őket feljelentéssel. Korábban szaknévsort ajánlgattak, ugyanígy, elrejtve, hogy ezzel három évre kötelezik magukat a felek horror összegekért cserébe. Ilyen cégek voltak: Trans World, Intercable, Premium recovery svájci cégek. A legszebb az volt bennük, hogy apró betüvel kikötötték valamelyik svájci kantoni bíróság kizárólagos illetékességét, tehát aki pereskedni akart, azt ezzel próbálták elriasztani. Egyébként az EU ban is foglalkoztak ezekkel a cégekkel, valamelyik ellen büntetőeljárás is indult Svájcban.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2008.10.16. 13:50:36

Ma én is kaptam egy ilyet, rákerestem arra, hogy GT@P, és ezt a posztot dobta ki a gugli. :)

Elég nagy pofátlanság egyébként valóban, mert szándékosan arra játszanak, hogy ne vedd észre, mennyibe fog ez neked kerülni.
süti beállítások módosítása