A mai fasisztázás csak a '45 utániak visszhangja
2008. augusztus 05. írta: szamárfül/pável

A mai fasisztázás csak a '45 utániak visszhangja

Rónay László (1937) : Fradi-szívvel hegyen, völgyben
Kairosz, 2008
[egy irodalmár visszaemlékezései]

 Irodalomtörténész szerzőnket apja, a költő-műfordító Rónay György vitte ki kamaszkorában a Fradi-pályára - és kezdetét vette élete első és leghosszabb ideig tartó szerelme. De persze anekdotázik saját, irodalomtörténészi szakmájából is. Meg arról, hogyan lett „fasiszta a Fradi és volt-e ügynök még a Vigilia szerkesztőségében is, milyen diákat vetített esténként unokáinak a költő Rónay György, és hogyan készült a "spenót": a nagy szocialista irodalmi kánon... Zöld-fehér kaleidoszkóp ez az ánti időkből: Lenin- és Sztálin-arcképek az egyik hazai irodalmi pápa karácsonyfáján. A fradis Kovács Zoltánt egy irodalmi szaklapban fedezték fel? Ki beszélt így: „Faszikám, te leszel a latintanárom!”? Mit jelent az, hogy „azért nincs borjúhús, mert abból lesz a marha!”? Rejtélyes WC-papír gurigák egy magyar író hagyatékában.

 A Fradi a szíve csücske Rónay prof bácsinak (aki tüneményes, nagypapás jelenség a kadetrán), s akárcsak édesapja, munkái sokasodásával egyre kevesebb meccsre tud kijárni, sőt, első arája elől úgy kell elszökdösnie, ha a zöldfehéreket akarja látni. Márpedig a Rákosi-érában szent ügy volt a foci. Megtudjuk, miért lettek a fradisták lefasisztázva (Hegyi Gyula, Rákosi-bizalmas szorgos munkájának „hála) - majd hogyan lett szétverve a csapat, hogy a neve mellett még a színeit is elvették tőle, sőt aki a régi módon, hangosan hajráfradizott, azt megbüntették.

 Tarka planetáriuma a kötet a közelmúltnak: olvasunk pl. Szűcs Sándor rendőrtisztről, az Újpest centerhalfjáról, akit disszidálás kísérlete miatt kivégeztek, és erről az ország csak évtizedek múltán értesült... A Vasasról, amely annyira közutálatnak örvendett, hogy megtörtént, inkább kikapott a Fradi, mintsem a meccs döntetlen eredményével ők nyerjék a bajnokságot: 3-3-nál Henni inkább kitette a labdát a Csepel csatára elé: 3-4, a bajnok a Csepel lett. És a Fradi kapusát senki nem bántotta, vagy szidta... „Csak Hegyi et. dühöngott.”

 És íme a kor egyik nagy, mindenre csereszabatos mondása: „Azért nincs borjúhús, mert abból lesz a marha.” (Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács” - ez volt kor a másik nagy bölcselete...) Ez az okosság persze nem csak a hentesboltok gyakran üres polcira vonatkozott, hanem mindenre,  akár az egész hiánygazdaság hivatalos jelszava is lehetett volna. Sztorizhatnék még, de ígértem az írói hagyaték wc-papír tekercseit: nos, Füst Milán igen drágán megvásárolt hagyatékában volt egy ládával ebből - és csak hosszas, tudományos jelleggel kezdődő tanácskozás után döntött úgy a PIM kutatógárdája, hogy rendeltetésszerűen fogja fel/elhasználni a már majdnem leltárba vett dokumentumokat...

Még bővebben a kötetről a posztíró blogjában olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr81601983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McDon 2008.08.05. 19:40:34

Klasszikusokat csak pontosan, ha lehet:
(„Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács” - ez volt kor a másik nagy bölcselete...)

Valójában ez konkrétan Sztálin, s ahol FÁT VÁGNAK. Ők -szerényen- nem ilyen kis vacagságokhoz hasonlították magukat, mint egy asztalosi mű.
off
1 korral előbbről: kinek volt a kedvence a "Nagypéntek nélkül nincs feltámadás"?
on

srácz 2008.08.05. 22:16:35

"De Apu, mi az hogy Fradi???" :P

McDon 2008.08.05. 22:31:33

fiatalabbaknak, Kádár-kori alapvicc:
melyik két párt van Magyarországon?

Viviparus 2008.08.06. 07:29:42

Megtudjuk, miért [i]lettek a fradisták lefasisztázva[/i](Hegyi Gyula, Rákosi-bizalmas szorgos munkájának „hála”) - majd hogyan [i]lett szétverve[/i] a csapat...

kedves posztíró, felejtsd már el a passzívot...csúf.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.08.06. 09:15:29

...valamint az "Érted jöttünk elvtárs, nem ellened!"

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.06. 10:25:25

kedves argyre72, ha nem passzív, akkor jön Hanni, hogy kommunistázom! :)

Csokis: :)

McDon 2008.08.06. 10:36:10

murci

fiatal reakciósok közt már a 30+ is öreg, nem?:)

Csokis

Az "érted jöttünk" egyébként olyan szleng, ami JA-ból lett "gyártva", ritka a mozgalomban:-)

goldi 2008.08.06. 13:12:05

Kedves Turul,

kérlek, küldj egy kontaktot a céghez, egy domainről van szó. NAgyon sürgős a dolog! Köszi! "Goldi"

betyár (törölt) 2008.08.06. 16:13:01

McDon,
és ahol fát vágnak, ott természetesen repked a forgács:P, hullani gyalulásnál hullik:)))

szóval én meg úgy ismerem, hogy ahol fát vágnak, ott repked a forgács.
süti beállítások módosítása