Csing Csang-csung a Ping-peng bolygón - kínai irodalmi körkép 2.
2008. június 28. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Csing Csang-csung a Ping-peng bolygón - kínai irodalmi körkép 2.

 Mit tesz egy kínai, ha virágot ültetnek a fejébe? Vagy ha egyszer csak minden emlék nélkül egy irányíthatatlan űrhajón ébred? Vagy ha ufót lát a Taklamakán-sivatagban?

 Fontos kérdések ezek, amelyeket mostanáig nem tudtunk megválaszolni. Nemrég azonban Kálmán legnagyobb örömére megjelent a Galaktika Magazin különszáma, a Metagalaktika 10., amely a Kína, a kultúrák bölcsője címet viseli. Az újságárusoknál kapható, csaknem 200 oldalas kötet egy nemcsak Magyarországon, de az egész világon csaknem teljesen ismeretlen területre, a kínai sci-fi irodalomba kalauzolja az olvasót. (Még angolul is csak egyetlen hasonló összeállítás jelent meg, még valamikor a '80-as években.)

 Merthogy Kínában nemcsak rizs, zoknigyár és hamis Rolex van, hanem természetesen tudományos-fantasztikus irodalom is. A műfaj kifejezetten népszerű, a legnagyobb tematikus magazin, a Sci-fi Világ (Kehuan shijie, Ko-huan Si-csie) havonta 320 ezer példányban kelt el 2006-ban, ez a szám mára állítólag félmillióra nőtt (ez Kínában is óriási szám). Évente tudományos-fantasztikus könyvek százai látnak napvilágot, s számos magazint és honlapot szenteltek a témának. Ráadásul a műfaj Kínában nem új: már a klasszikus irodalomnak is voltak sci-finek nevezhető alkotásai, s a 20. század egyik legjelentősebb kínai írója, Lao She (Lao Sö) is írt olyan regényt a '30-as években, amely a Marson játszódik (Macskaváros krónikája, ez magyarul is megjelent - érdekesség, hogy ebben a szerző megjósolja a kulturális forradalmat, harminc évvel az események előtt).

 A Galaktika kínai különszámában 14 kínai elbeszélést és egy regényrészletet olvashatunk, valamint néhány felejthető ismeretterjesztő cikket. Nem mondhatnánk, hogy az írások zseniálisak, de alapvetően szórakoztatóak, s akit érdekel a kínaiak világa, annak az összeállítás kötelező olvasmány. És ha a világ továbbra is abba az irányba megy, amerre mostanában, akkor hamarosan azoknak is kötelező olvasmány lesz, akiket egyáltalán nem érdekel a kínaiak világa.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr12539632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eN 2008.06.28. 10:45:40

"érdekesség, hogy ebben a szerző megjósolja a kulturális forradalmat, harminc évvel az események előtt"

Inkabb ott figyelt a konyv a Mao polcan es nagyon megtetszett neki az otlet ;)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.28. 10:51:50

na, az betenne, ha a maoizmus tényleg egy noname scifiből indult útjára

:-)))

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2008.06.29. 23:30:13

Hmm-hmmm... Tudja valaki, hol lehet ilyet kapni? A cikk egy nem túl részletekig bemenő dolog, de legalább sikerült felhívnia a figyelmem egy ilyen finomságra. Hmm-hmm...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.29. 23:39:04

Yusolein, minden újságárusnál, 1490 ft-ért.

bloodhound v2.0 2008.06.30. 10:01:05

én a local spar-ban vettem meg és mondhatom, hogy remek vétel volt (az előző, v9.5 metagalaktika nem volt olyan nagy eresztés), ill. felhívom mindenkinek a figyelmét a szerkesztői levélre az elején, miszerint sok ilyen finomság készülget még a későbbi metagalaktikákban (pl. mexikói sci-fi irodalom), szóval most a föld felett járok két centivel... :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.30. 10:16:45

az első kínai scifista Marco Polo, aki látva egy orrszarvút, rögtön az unikornistól kezdett el írni..
(bocs, ez félig önlink volt)

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2008.07.01. 00:18:26

Danke, danke.

Nem is tudtam, hogy vannak orrszarvúk Kínában :O
süti beállítások módosítása