Csak a bárányok hallgatnak
2008. február 21. írta: Ács Ferenc

Csak a bárányok hallgatnak

Dübörög a kampány, fúrnak-faragnak a kreatívok a történelmi szociális népszavazás célegyenesében: vödörben mosott agyak, vécépapír-diploma, üres osztálytermek, újrahasznosított sufni-videók Fletóról, decens kis füzetecskék és mosolygó ápolónők, de nicsak, egy UFi-reklám is feltűnt immár. A Reakció elődje, az Utolsó Figyelmeztetés néhány évvel ezelőtti reklámszlogenje időtállónak bizonyult, s ez mindig öröm, nekünk is, akik nem vagyunk kreatívok. A "Csak a bárányok hallgatnak" gegje itt van megint, lényegesen több barikával és egy önérzetes hozzátoldással: "...de mi emberek vagyunk!" Emberek és nem birkák. Milyen szerencse.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr35348333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simonmondja... 2008.02.21. 17:51:25

Sokat spórolhatok, ha nem hallgatok és nem kopasztanak meg,
és főleg megúszom az eutanáziát, ami az

ezt nem értettem pontosan - az agymosás után jön, vagy azt ki lehet hagyni?

Az ezek pedig nem dobnak le a Taigetoszról.

Tök jó.
Máris kevésbé látom vécépapírnak a diplomát.

simonmondja... 2008.02.21. 18:01:27

Nem, már megint valami nem klappol.

Volt egy rókás is.
Most akkor hallgassak sajttal a számban, vagy ne hallgassak, mint a bárányok?

Egyáltalán hol van a skandálnivaló kétsoros?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.21. 18:02:31

Mindkét oldal veszi elő a régi mémeket. Rövidesen tele lesz a sajtó a Kósától szűzen fogant kurva meséjével is, ami jó dolog. Azért jó, mert az erről szóló sajtóperekből sokat fejlődött a DEOEC Gyermekklinikája, és most szeretnének egy szeptikus sebészeti műtőt berendezni.

Valaki kiszámolta már, hogy a nyugdíjkassza mennyit spórolt a többlethalálozásokon?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.21. 18:40:33

Kitalátora Basahalom nevű pártatalan, független blogon már előjöttek ezzel újra. Hihetetlen a gyűlölet Kósa iránt is. Úgy látszik a debreceni szociknak inkább Dembszky kéne.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.21. 18:45:37

simonmondja...!
Ha vörös vagy, vagy fekete, akkor kussolj!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.21. 18:49:06

Őrnagy Úr!
Bazsahalom az, guglizz utána! Hogyne gyűlölnének, amikor ekkora a különbség. Volt ám nekünk Debrecenben is túl sokáig SzDSz-es polgármesterünk, lassan a városi rang is veszélybe került, akkora volt a leépülés.

egy_építész 2008.02.21. 19:15:34

De micsinájjon az, aki úgy gondolja, hogy mosmár jöjjék a zorbán (úgyis arról szól az egész szavazás; meg már elege van a jelenlegiekből, meg az egész hercehurcából)?
De nem gondolja, hogy évi max. 6000 Ft taszajtja nyomorba a nyuggerokat (mint például hőn szeretett szüleit), ill. hogy a tandíjjal sem az a legnagyobb gond, hogy fizetni kell, hanem, hogy kevés az érdemleges ösztöndíj lehetőség (hogy pl. esetleg a kormányzat jobban is ambicionálhatná az ösztöndíjakat nyújtó szervezeteket). S aki úgy gondolja, hogy a gyógyszertárban sem a pult alatt dugdossa a lét a patikusnak a gyógyszerért, meg aki iszonyatosan megalázónak tartja az orvosnak zsebébe borítékot tömködést (természetesen nem azért mert nem érdemelné meg...). S aki szerint a jelenlegi megoldásokkal nyilvánvalóan gondok vannak, de meg van győződve róla, hogy ebben az irányban érdemes keresgélni. S aki szerint a Sicko egy iszonyatosan demagóg és hazug pamflet (s mint ilyen, természetesen valós problémákat feszeget, csúsztatós technikával; s mint ilyen, intelligens embernek nem igazán lehet érvelési alap).
Igen, jogos az észrevétel: aki így gondolkozik az nemigazán lehet nagy Orbán/fidesz fan. De azt láthatja, hogy elég sokan viszont azok; s azt is gondolhatja, hogy mennyivel élhetőbb lehetne a világ (ország), ha nem a partvonalon túlról kibickednének, hanem, ha annyira akarják, hát csinálják már végre!
Merthogy úgy gondolja, hogy nem akkora a tét, hogy bármit megérne kockáztatni érte, nem olyan sok múlik ezeken: 5-6 év csúszás bizonyos rendszerek rendbetételében nem sokat oszt-szoroz, gyanús, hogy ígyse-úgyse élveznék sokat az eljövendő kánaánból. S úgysem elsősorban a kormány szinezetétől függ elsősorban a boldogságom...

eN 2008.02.21. 20:58:03

vidékiszabadelvű: ki kell mozdulni a tanyarol tajekozodni, akkor esetleg tudnad, hogy a viztidij melle halapenz is jar ott, ahol eddig is jart.
Keresgeltek ezek eleget, megse talatak semmit. mostmar probalja meg mas is, neki sikerul. talan.

CrL 2008.02.21. 21:37:54

a kampányt erősitik a napi csőd & szétesés bejelenetések. a mai hirekből:

amőba, a modern baloldal
kormányzati negyed projekt
pécs 2010 projekt
szdsz mint párt

csak a szokásos, lol.

medve1 2008.02.21. 21:47:00

Crl! Melyik esti híradó foglakozott velük?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.21. 21:50:31

A reakciós mucsai jobbosok mindenképp jól járnak a népszavazással, győzelem esetén jól fogunk szórakozni aznap este, meg 15-én a Tv-ben a kurucokon meg Lendvai Ildikó, Nyakó István meg egyéb különféle egyedek fején. Ha meg bukás, akkor megszabadulunk Orbántól meg Tarlóstól. Úgyhogy hajrá!!!

dowNLoad 2008.02.21. 22:11:16

CSAK nehogy az ATV/TV2/RTL híradóinak korrekt adatai visszaüssenek a szavazáson (bármelyiken) sajnos az a réteg aki 89-ben is már nagykorú volt, az mintha elfelejtette volna, hogy a sorok között kell olvasni, és háttérinfókból kell kirakni a valóságot. Aki most fog először szavazni, az valószínű már hallott az internetről, meg olvas angol nyelvű oldalakat is.

egy_építész 2008.02.21. 22:43:23

Kedves eN!
Le kell szállni a magas lóról! Mer' még nagyot esel. Nem mintha szégyellném, ha az lennék, de a pontosság kedvéért: nem vagyok tanyasi. Most éppen egy vidéki kisvárosban élek...
Egyébként a tanyasi emberek is szoktak parát nyomni, sőt: ők tán még inkább (kompenzálandó a tanyasiságukat).
A hálapénzről:
1. Nem csak a hivatalos statisztikákból tudom, hogy igenis kevesebb a paraszolvencia; és egyértelműen a vizitdíj miatt.
2. Ha cinikus vagyok, a vizitdíj már csak azért is "célszerű dolog", mert legalább előkerül a zseton az orvosnál (legalábbis én úgy érzem, hogy könnyebben lökném a lét - bár még nem volt szükségem rá).

Ja-ja próbálja meg más is, én is ezt mondom; csak azt nem tudom jó szívvel helyeselni, hogy így.
Meg nem értem, hogy miért nem kellett Orbánnak ezt a nyakatekert ötletet választania (már ezt a népszavazós hercehurcát - annyi problémás próbálkozás után, lásd: nemzeti petíció, decemberi népszavazás stb.). Hogy miért nem próbálta meg inkább az MSZP-tömb, a kormánytöbbség erodálását, ami után jogszerűen következne az időközi.
Jó-jó értem én, hogy e nélkül a "hercehurca" nélkül nem lehetett volna a saját tábort ilyen erősre edzeni, de ugyanez eredményezte az ellenoldal összezárását.
Tartom olyan tehetséges politikusnak, hogy az erodálás is ment volna neki.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.21. 23:03:33

vidékiszabadelvű,eN.
Miért baj, ha valaki tanyasi?
Elegem van ebből a komcsi (ugye a kulák ellenség), majd szdsz propaganda hatására kialakult beszédből ,hogy a paraszt meg a tanyasi,a vidéki negatív szó. Apám pl. diplomás parasztnak hívja magát ,és büszke rá.
A földből él, na és?

Szerintem, ha valaki pénztakar adni,és akkor nem 1000-et ad, 300 forint nem akadályozza meg. Különben meg, azt inkább kórházban ad a magyar, szak és háziorvosnál nem hiszem.

De unom már ezt a viát, eldönti a nép nemsoká oszt kész.

egy_építész 2008.02.21. 23:23:07

Kedves Ő. Őrnagy!
Megint csak a pontosság kedvéért: ezt írtam: "Nem mintha szégyellném, ha az lennék"
Csak mint ahogy sem nő, sem sovány, sem angol, sem szőke, sem operaénekes, sem nyugdíjas, sem budapesti, meg megannyi más, úgy tanyasi sem vagyok.
Drága nagyapám, az volt a tanyasi, amíg élt.
Én csak vidéki vagyok, mint ahogy az a nickemből nyílvánvaló is.
Mondjuk különösebben büszke sem vagyok rá, mint ahogy a hajszínemre sem vagyok az. Szerettem én Budapesten is élni (életem ~18,5%-ában).

No talán ennyi elég is belőlem, meg a vidékiségemből.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.21. 23:27:24

vidékiszabadelvű: micsinájjon? Amit a lelkiismeret és a józan ész diktál. Nekem pl. hasonló gondolatokkal azt diktálja, hogy ez nem a 2010-es OGY választás (és nem is ezen múlik), előrehozott pedig nem lesz.

Igazság szerint az sem jó, ha a népszavazás hatására bedöntik Gyucsányt. Az túl sokaknak adna alibit. Maradjon a mi kedvelt miniszterelnökünk 2010-ig, azt magyarázkodjon. Kóka meg a Szadesz élén, azt magyarázkodjon ő is (kifelé, s befelé).

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.21. 23:32:11

Egyébként, ami komolyabb: nagyon veszélyes dolog szociális (és mondjuk nem inkompetencia, nullás növekedés, infláció, munkanélküliség, lopás) témákkal ingerelni a közéletet, mert az fix, hogy 2010 után lesz pár nagyon kemény év, és akkor ezek az ígéretek előkerülnek az archívumokból ("hazudtak"). Amit most jobboldalon beigérnek, azt a Szabadnépság 2011-ben kamatostul behajtja, és 2014-ben szocialista kormány lesz. Megint. :(

Ki kellene törni ebből a spirálból.

Loftus 2008.02.21. 23:46:05

Egy kissé mintha félreértés lenne ezzel a vizitdíj dologgal kapcsolatban, hogy mire használják.
Ki az aki azt mondja, hogy a vizitdíj a paraszolvencia leküzdésére van? Szerintem az SzDsz-en kívül senki nem mondja, jónagy lózung, mi több baromság. A vizitdíj, ahol bevezették csak azért tették, hogy dokihoz indokolt esetekben menjen a beteg, ne trécselni, időt elütni. Az első 1-2 évben még az egészségügyi kasszáknak pénzt is hoz. A bajok csak később jelentkeznek, amikor különösen az ilyen legatyásodott országokban mint a miénk a vizitdíj miatt nem mennek el olyanok sem vizsgálatra, akiknek el kéne. Bizony sok embernek a 300 Ft (különösen hogy ez 600 mire szakorvoshoz kerülsz, illetve bizonyos esetkben 1000)nem keveset jelent. Így el sem mennek, a kialakult és nem kezelt betegségük viszont sokkal többe kerül később az egészségügyi kasszának mint a befizetett vizitdíjből befolyt összeg.Szóval erről röviden ennyit.
A hálapénz persze hogy nem jó, de könyörgöm sok ezer orvosnak ez az egyetlen dolog amivel egyáltalán meg tud élni (nem a sztárprofesszoroknak fizetett százezrekről van szó). Évtizedes kórházi szakorvosi munka után nem megalázó 120ezret hazavinni, miközben gyógyított, életet mentett éjszaka és hétvégén vigyázott a beteg gyógyulására, stb.? Amikor egy főiskoláról éppen kijött marketingasszisztens is hazavisz ennyit minimum, akkor ne furcsálljuk, hogy egyelőre hálapénz nélkül meg sem tudna élni sok orvos. A 300 Ft vizitdíj egyáltalán nem erre lett kitalálva, adni kéne nekik normális fizetést, nem pedig ellenségképet faragni róluk.
Ja éa ki garantálja hogy mindez 300 Ft marad és holnap nem lesz 500, majd 1000...

morpho 2008.02.22. 01:11:23

Engem nem érdekel ez az egész népszavazósdi.
Nem más ez mint mezei fingfűrészelés 4-5 milliárdért.A reklám viszont érdekel.Valaki mintha azt mondta volna,hogy ne legyenek kampányplakátok.Hát nem igazán járnak élen benne,akik javasolták...

Papa Doc 2008.02.22. 07:14:32

Loftusnak igaza van. A vizitdíj bevezetésének indoka mindenhol, ahol bevezették eddig, az volt, hogy ezzel csökkenthető a vizitek száma.

A biztosítási kérdésekkel alapfokon tisztában levők számára is világos, hogy szakmailag értelmetlenség a vizitdíjat a paraszolvencia leküzdése eszközének tekinteni.

A paraszolvenciát a vizitdíj egyéb okok mellett azért sem váltja ki, mert ugyanonnan, de nem pontosan ugyanoda, nem ugyanannyi pénz mozog és nem ugyanolyan okokból.

A mai kórházi osztályokon hol van, hol nincs paraszolvencia. A vizitdíj előtt is így volt, azóta is így van. A legerősebb meghatározó tényező a személyek. Van, aki elfogadja, van, aki nem.

Vagy még alapfokon sincs fogalma az SZDSZ-nek arról a területről, amit meg akar reformálni, vagy szándékosan hazudoznak. (Egyik lehetőség sem tűnik hihetetlennek.)

Az SZDSZ-es álláspont egyébként az, hogy a vizitdíj úgy gyűri le a hálapénzt, hogy "a páciens érzi, hogy fizet", meg más efféle szubjektivista bárgyúságokat szoktak mondani. Ez a tipikus hígliberális "nevelés"- (piacgazdasági szemléletre nevelés stb.) elmélet egyik megnyilvánulási formája.

Prosztó 2008.02.22. 08:33:50

Azt is jól hókon nyomnám, aki a kocsim hátuljára ragasztott kínos alapossággal egy rókás matricát.

Fél óráig sikáltam lefelé.

Kezét törni a matricázóknak!

Arról nem is beszélve, hogy míg észrevettem, úgy közlekedtem, míg egy fideszes kampánykocsi.

medve1 2008.02.22. 08:55:13

Morpho, nem lenne korrektebb, ha őszintén beírnád: álláspontodtodat az befolyásolja, hogy szoci vagy?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.22. 09:00:49

a háziorvosi körben vizitdíj előtt elvonás volt, eszköz és ingatlanköltség elszámolását szüntették meg rendeletben.

ezek után az orvosoknak a vizitdíjból kell megoldaniuk azt, amit korábban az oepnél elszámolhattak.

nyilván nem akarnak lemondani róla, mert akkor minuszba keverednének.

morpho 2008.02.22. 09:16:33

medve1
Ezt miből szűrted le te nagyon hülye?Abból hogy nem érdekel a népszavazás?Gratulálok!!!

medve1 2008.02.22. 09:21:47

Ne nézz palimadárnak!

Citrom ;) 2008.02.22. 10:04:17

A teljesség igénye nélkül.

Az ágypénz aljasság, a vizitdíj látott hatásaival meg vagyok elégedve. Az én dokimnál is felgyorsult a rendelés. Ismerőseim között is egyre többen mondják, megtelnek az addiktológiák, tüdőgondozók a dohányzásról leszokni vágyókkal. Egyes helyeken pszichiátriai segítséget is nyújtanak. Van rá igény.
Többen undorodva kikelnek magukból. Most jó értelemben. :) Ennek piától büdös a pofája, fújj. Amannak a hamutartószagú pofája elől képtelenség elmenekülni, pedig ez nem volt jellemző, aki nem ivott nem dohányzott az ezektől az emberektől csendesen elhúzódott, vagy csak némán tűrt. Mára már kikérik maguknak. Helyes!
Ami még ezzel kapcsolatos, a kampány hevében felejtik, egyrészt betegségekre, másrész jövedelmi viszonyokra bontva megadták a díjtalan igénybevétel lehetőségeit.
Jelenleg több eredményét látom ennek a háromszáz forintnak, mint anno az esti tornával (tán 1975-től esti torna) megkezdődött, mára több mint 30 éves reklámhadjáratnak.
Hatása a hálapénzre? …hát, én csak néhány nővér és ápoló ismerősömtől hallottam ezt-azt de azt elég kajánul mondták. Valami van!

Valóban a szocializmus vívmányainak erőteljes csorbítása, de szerintem ilyen demográfiai és pénzügyi mutatók mellett, (látva az unió rinyálását is e népszerűtlen, de szükségszerű lépésektől) ezt a békát így, vagy úgy, de le kell nyelni. Milyen véletlen éppen egy Sárközi nevű figura az első, aki hozzá mert nyúlni e kérdéshez 17 éves regnálás után.


Tandíj?

Vegyes érzelmeim vannak!
…mert ha tudnám, hogy az intézmények nem élik fel, hanem fejlődnek, de nem tudom!
…mert ha tudnám, hogy a csóró diákot támogatják, és nem kerülne neki többe, mint az eddigi ingyenes.
…mert ha tudnám, hogy ezt a politikai pártok átmeneti időre szánják (középtávon).
…mert ha tudnám, hogy ők is tudják, ha ezt nem csak a legszükségesebb ideig tartják fönn, akkor nem marad Magyarországon felsőfokon tanulni vágyó. …mert akkor Bécs már inkább ingyenesebben tanítja a volt monarchia országbelieket.
Arról nem is beszélve, hogy pl. Nagy-Britanniában többre becsülnek egy ott elvégzett himihumi tanfolyamot, mint egy honosított diplomát. Ha csak nem hiányszakmában utazik a delikvens.


Túl a tényleges politikai szándékon, a hatalom éhes gátlástalanokon. Egyiknek a szekerét sem akarom tolni. Ha igenekkel szavazok, akkor az áljobboldalét taszajtom, ha nemmel, akkor az álbaloldalét. Sajnos akkor is, ha nem szavazom, de aki szavaz, az szerintem szolga. Ugribugri eszköz.
Ergo az a birka, aki megmozdul nekik.

medve1 2008.02.22. 10:24:33

Citrom! Mi a túrónak a vizoitdíj, amimor Európa második legmagasabb TB-járulékát fizetem, ráadásul menövelték. Másrészt: mondj már nekem olyan tandíjat, melyet tudatosan átmeneti időre szántak eddig a világban és a történelemben. Te is nyíltan leírhatnád, hogy szoci vagy, mert aki nem szavaz, az nem ugribugri-mentes, hanem nem él a demokrácia adta lehetőségekkel és Gyurcsány szekerét tólja. Ne nézz palimadárnak a többieket.

irrelevant 2008.02.22. 10:46:45

Egyetértek Citrommal, de attól még nem vagyok szoci. Nem fogok álkérdésekre válaszolni. Miért nem a TB-privatizációról szól a politikai diskurzus? A pitiáner vizitdíj fontosabb mint az évtized üzlete, amit a TB-kassza kinyitásával nyélbe ütött a politikai elit? Rohadtul elegem van már a magukat baloldalinak hazudó, közben a társadalmat szociális válságba taszító neolib rablómilliárdosokból, de nem kellenek az álkérdések, csámcsogjon ezen az, aki elhiszi, hogy a Fidesz valódi ellenzéki párt.

Én az ÉSZAP-ra voksolok ismét.

CrL 2008.02.22. 10:57:00

a vizitdijjal az a gond, hogy felszini-felületi kezelés és hosszútávon semmit nem ér a hálapánzes, tb kerülő-potyázó eü mélyebb szerkezeti és kultúrális problémáira. arra volt jó hogy most átmenetileg csökkenjen a rendelőturizmus, meg legyen egy kis extrabevétel dokiknak, és persze hogy előbb v utóbb eltöröljék. egyértelműen a nem kell kategória.

irrelevant 2008.02.22. 11:03:19

A vizitdíjhoz és a többi álkérdéshez csak ennyit, most kaptam emailben. Hosszabb sokkal, de csak ezt másolom be, az eredeti megtekinthető itt: kuruc.info/r/6/21460/
Annak ellenére, hogy kuruc, kivételesen nem baromság.

"Mennyiről is vitatkozunk?

0.8%-ról. A vizitdíj-bevétel 13 milliárd Ft volt tavaly (26-ra számítottak).
A TB kassza 1500-1600 milliárd körüli, azaz a vizitdíjbevételek a TB kassza századrészénél is kevesebbet tesznek ki. Ha levonjuk a vizitdíj bevezetésével, a rendszer működtetésével kapcsolatos költségeket, az eltörlésére kezdeményezett népszavazás költségét, a kormány által elkampányolt pénzeket, akkor alig marad belőle valami.
A Debreceni Egyetem vezetője szerint a 2008-2009-es bevételeknek a 0.8%-t teszi ki a tandíj."

Álkérdések álkérdések hátán.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.22. 11:15:45


Kedves otvospeter,

A szeptember-október-november-decemberi tandíj egyetlen évfolyam által jelent ennyit. Ha mondjuk százezer diák fizet százezer forintot az bizony már 10 milliárd forint országosan. És az öt százalék és nem 0.8.

irrelevant 2008.02.22. 11:27:10

Kedves Jó Tündér!

Ez még akkor is pitiáner tétel, ha öttel szorozzuk. Ha igaz, amit ez a vizitdíj FAQ állít, akkor költségvetésileg nem lényeges összeg, amit a három díj kivált. Arra jók, hogy az embereket lehessen vele bőszíteni, a politikát meg úgy tematizálni, ahogy az elit szeretné.

Francois Pignon 2008.02.22. 11:43:17

A kurucnál hitelesebb nem volt? ;) Indexen is volt ez egyébként.

És az 5% az már tényleg akkora tétel, amit egy stratégiai cél érdekében nem tudna simán kiköhögni a költségvetés?
Amúgy bővebben:
torzskocsma.blog.hu/2008/02/22/fekete_feher_igen_nem_tandij

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.22. 12:02:57

Gyurcsany a dunaujvarosi hid megnyitojan:
index.hu/gazdasag/magyar/hidas070723/
"A miniszterelnök az 53,6 milliárd forintos kivitelezési költséget saját értelmezési környezetbe helyezte. Miközben az ember azon sopánkodott, hogy milyen drága is – erről, majd később –, ő azt mondta: ez az ötvenmilliárd sok pénznek tűnik, de az államháztartásban még a hibahatárt sem éri el. "

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.22. 12:39:52

van egy kis baj ezekkel a hibahatárokkal. ha örökké milliárdban számolsz, akkor gyorsan hozzászoksz. és kerekítesz ott is, mint a péknél.

139 Ft? akkor 150-ből legyen szíves.

Ez ekkora összegnél már meredek.

ezek olyan kimonthatatlan pénzek, amelyek a legtöbb állampolgár számára felfoghatatlanok. képzeld csak el azt a melóst, aki végigdolgozta az egész építést, és mondjuk kapott havi 150ezres fizut. és akkor hogy jön ebből össze az 50milliárd? ami 333333x havi fizetése neki...

Citrom ;) 2008.02.22. 13:31:44

Nos igen.
E kevés pénz elvesztése miatti félelmükben a háziorvosok aláírást gyűjtögetnek.

A több biztosítós baromságról még nem is nagyon szóltunk.

Mi akadályozta meg eddig a TB-t, hogy emberei ott legyenek a kórházakban, döntés helyzetben?
Miért nem látogatják rendszeresen a háziorvosi rendelők felülvizsgálatát. Miért hallottuk, hogy a nekünk szánt pénz, nem feltétlenül miattunk sok? Miért kellett azt hallanunk néhány éve, hogy dézsmálják a kasszát. Honnan szerelték fel rosszul fizetett orvosaink a magánrendelőiket.
...és még mennyi kérdésem lehetne.
Erre legalizálni akarják a titokban nyerészkedők körét.
Ők profitot tudnak ebből termelni?
A tébé nem?

Milyen csintalan számítgatásokkal jutottak arra az eredményre, hogy a profitorientált biztosító, majd olcsóbb lesz?

Erre van pénz?
A katonáéknál mondogatták, a hadtáposokat 2-3 évre szabad csak beosztásban hagyni, mert túl jól kiismerik a rendszert, és főnökeik igényeit, utána "nekibátorodnak" és beindul az "üzlet" kéz kezet mos alapon, a kölcsönös haszon érdekében. 6 év után a –rossznyelvek szerint- már annyi vaj van a fejükön, hogy tárgyalás nélkül lehetne akasztani.

Lehet ezek is voltak még katonák?


Ha már úgyis megkaptam a szoci minősítést:
Mi akadályozta meg Mikoláékat, hogy valami jobbat alkossanak? Csak nem az oktondi népharag?
Hiszen tőlük hallottunk e dolgokról először.
Mikola úr frappánsan, átalakította a vérellátó rendszert. Azt is nagy tiltakozások mellett.

Aztán ennyi is volt az összes hőstette. Most meg milyen okos. Mint Torgyán hatalomra kerülés előtt, aztán ott is jött a chilei cseresznye.

medve1 2008.02.22. 13:48:05

Otvospéter! Stzámomra a vizitdíj nem tétel, de elvi kérdés. Én fizetnék vizotdíjat, de csak azután, ha csükkentik a járulékomat. Így viszont nem, ráadásul Mikolának abban igaza van, logikus folytatása lenne a megemelése. Szóval számomra nem pitiáner kérdés, hogy azt mondták, nem lesz vizitdíj, majd lett és még az adómat is növelték, miután megnyerték a választást, mert elkúrták az országot. Na álljon meg a menet, ez ellen tiltakozni akarok, demokratikus módon.

Citrom ;) 2008.02.22. 13:57:56

...és mi van akkor, ha kivárod a kormányváltást?
...hiszen ezután nem várható más.

...vagy inkább legyen úgy mint a paraszt jégverés után a szőlőkaróval? "lássuk uram mire megyünk ketten?" A fergeteges nagy öntudat miatt?
Mi a garancia arra, hogy választások előtt nem lesz még hasonló velős kérdésekkel kidobandó 5 milliárdunk?

Egy konyhapénzét folyamatosan kurtított, beosztó háziasszony, egy ilyen okos pluszkiadás miatt már a haját tépné.
Mi változik?
Ha ezt elbukják más forrást találnak, de egy alapvető dolog marad! A mi zsebünkből megy majd az is.
Drága az ilyen megvezetett öntudat.

Google 2008.02.22. 14:06:17

Ha már kampány, akkor a Hírszerzőn a Seres cikk: Dőljünk terhesen fehér kockáknak!

Avagy:mi,vagy a hazugok, az igazság nem minden részletét kibontók,dőljenek a kardjukba?

Jó, hogy eszükbe jutott (na nem a golyó, mint Jimmynek) ez a vizit, kórházi napi és a tandíj!
Ha ezek nem lennének itt feküdnénk kiterítve, éhesen és pénztelenül, így kétféle menű, egyféle széf, oszt ehetjük!

irrelevant 2008.02.22. 14:20:18

medve

Teljesen megértem az álláspontodat, én is felháborítónak érzem a vizitdíjat, főleg olyan körítéssel, amilyennel az SZDSZ előadja: ahol nincs vizitdíj, ott szocializmus van. De úgy érzem, hogy az ország szempontjából a vizitdíj huszadrangú kérdés, akármilyen felháborító is, és az egész elit (a Fidesz is, de nagyon!) hibás abban, hogy nem a TB-privatizációról, a lassan 100%-os adósságállomány kamatain keresztül külföldre pumpált pénzről vagy a magyarság tragikus egészségügyi helyzetéről és elöregedéséről van szó, hanem a 300 forintról, de már hosszú hónapok óta. Olyan ez mint valami politikai bulvár. A Blikkben nem Koszovóról van szó, hanem Hajdú Péter legújabb playmate-luvnyájáról, és a közéletben sem a fontos kérdésekről, hanem a vizidíjról. Ami elvi kérdés, valóban, és felháborító, valóban, de nem lényeges.

Elmegyek szavazni mert kötelességem, de nem fogom támogatni sem a rablókormányt, sem a tematizálásban alájuk kontrázó Fideszt. Az én voksomból ne kovácsoljanak politikai tőkét.

medve1 2008.02.22. 14:23:18

Kedves Otvospeter! Polititkai módszerről dönthetsz, nem pártról a népszavazáson.

irrelevant 2008.02.22. 14:27:48

Igen, igazad van. A figyelemelterelés politikai módszeréről van szó. Kár, hogy sem az "igennel", sem a "nemmel" nem lehet erre nemet mondani. Mindkettővel igent mondasz a politikai bulvár segítségével magvalósított figyelemelterelésre.

(Egyébként értem én, hogy hogy érted, de te sem gondolhatod komolyan, hogy az igenek győzelme esetén a kormány viselkedése hosszú távon meg fog változni.)

medve1 2008.02.22. 14:35:57

Otvospeter! De ebbe nem nyugodhatopk bele.

irrelevant 2008.02.22. 14:38:47

Medve!

Teljesen megértem az álláspontodat és nem akarlak meggyőzni semmiről. Csak a véleményemet mondtam el, nem rólad, nem a szavazatodról, hanem a népszavazásról.

medve1 2008.02.22. 14:48:02

Rendben Otvospeter, de éppen az álláspontodról vitatkozunk:-)

Google 2008.02.22. 14:49:20

Ha eljutunk a népszavazáshoz, mert már az itt a kérdés, minden áron háború stb., tehát, ha eljutunk a népszavazáshoz, és ott az IGEN-ek, nem a Fidesz, hanem az IGEN-ek nyernek, akkor meg változik a kormány viselkedése, egész biztosan.
Meg kell próbálni, nem kell félni, nem fog fájni!

Citrom ;) 2008.02.22. 15:43:13

Kincstári optimizmus? :)
Mit mond a magyar néhány külföldi szerint?
Optimista ember nincs, csak rosszul informált.
Fenébe is. Valamiért, (tán ezek miatt?) már jó ideje pesszimista vagyok. Oszt még jól informáltnak sem tartom magam.


Nna! A legjobbakat nekünk!

dowNLoad 2008.02.22. 18:10:07

IGAZI KÉRDÉS 1:
TB privatizációval egyetért?
IGAZI KÉRDÉS 2:
KÓRHÁZAK magánkézbe adásával egyetért?
IGAZI KÉRDÉS 3:
TELJES és nyilvános elszámoltatása MINDEN ÁLLAMI kifizetésnek, ill. nem épül,létesül, felújul semmi, AMÍG OTT KORRUPCIÓRA, KARTELLRE, Sikerdíjra utaló jelek vannak, ill. az ilyen kifizetések befagyasztása a kivizsgálásig!!(pl. autópályák, MÁV-Cargo, stb..) Egyetért: IGEN NEM

EZ ugyan nem lenne 3 igenes(legalábbis épésszel nem) de legalább érdemes lenne elmenni a népszavazásra!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.22. 18:23:29

Google 2008.02.22. 14:49:20
Igen, viszont ha kicsit is necces, gyengusz az eredmény
akkor nagy szigorúság lesz.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.22. 21:32:23

Download,
az első két (másfél) kérdésedre a legtöbb ember nem tudna választ adni objektíven. sajnos ilyen buták. :D illetve sajnos ennyi hiteles/objektív információt lehet elérni a témakörben.

A fidesz 7 kérdést állított össze hajdanán. másfél éve. Ez idő alatt volt egy vég nélküli tökölődés, minek során a "súlytalan" kérdések megmaradtak.
vegyük azt is figyelembe, hogy 2006 októberében nagyrészt ez nyugizta le a nem-radikálisok hangulatát. illetve azt, hogy akkor a vizitdíj volt az EÜ-reform, a tandíj meg az oktatási.

hiába tudnánk most jobbakat kérdezni, már nem ér változtatni a kérdéseken. az újakat pedig ismét szabotálnák.

nekem személy szerint a személyes felelősség témakör kiejtése fájt nagyon.

Ubuntufan 2008.02.22. 21:57:10

Mindegy, hogy álkérdés, vagy nem álkérdés, el kell menni szavazni.
Hogy miért?
Onnan magasról nem látszik Mari néni Bivalybasznádról, aki filléres gondokkal küzd, nem látszik Béla bácsi sem, aki szintén.
De ha összeszámolják a végén, és az látszik: "hubazmeg, eztet senki se akarja, senkinek se teccik, csak nekünk", akkor talán elgondolkodnak: elqrtuk má megin.
Vagy nem. De ez biztos.

Ubuntufan 2008.02.22. 22:01:04

Ja még valami: ha nem nyilvánítjuk ki valahogy, hogy nem értünk egyet az agyrémeikkel, akkor azt mondhatja a sok okos tojás: "Lám, lám ugye, a nép megértette, hogy ez az igazi reform, hát el se mentek szavazni...".

Na ezt nem szabad megengedni emberek.

irrelevant 2008.02.22. 22:29:24

Mondtam, hogy elmegyek szavazni...

Citrom ;) 2008.02.23. 10:50:31

Nem megyek.
Önbecsülésem nekem is van, és azt nem társítom egyikhez sem, csak magamhoz.
Ettől vagyok és maradok én, én és nem meghasonlott argentin populisták eszköze.
Megvárom a választásokat.
Majd akkor.
Ennek sem így, sem úgy nincs értelme, csak költsége.
Nekem teljesen mindegy mit dumálnak? Már nem tudok egyiknek sem hinni.

irrelevant 2008.02.23. 10:51:53

Ha nem mégy el szavazni, Gyurcsányék rád (is) fognak hivatkozni, hogy lám-lám, akik otthon maradtak, azok mind velünk vannak. Szavazz érvénytelenül és tiltakozz így.

Citrom ;) 2008.02.23. 11:19:26

Nem érdekel.
2 év múlva lapát. Akkor meg nem mindegy addig mit dumálnak?
Ez a lényeg. A többi csak bosszantó, költséges részlet.
Ha mégis (játszom a gondolattal), akkor is vizitdíj nem, a többi igen. Oszt magyarázzák ahogy tudják.

irrelevant 2008.02.23. 11:21:28

Te tudod. Bár én nem vennék mérget arra a lapátra.

Google 2008.02.23. 12:14:19

Gloire, rajtunk is múlik, milyen lesz ez az erdmény! Ép ésszel csak jó lehet, a többi eset már orvosi, de attól még bejöhet...
Azért jó ez a népszavazósdi, mert visszacsatolás, és a legcsúnyább dolog, amit meg is tettek, hogy megijesztenek, hogy ha rosszul szavazol, nekik nem kedvezően, akkor megemelik a díjakat! Szüleink-e nekünk ők? Gyerekek-e vagyunk? Azok közül is a pechesebbje, akiknek ilyen ősök jutottak, akik megfélemlítéssel dolgoznak?!
Olyan kérdésekre, melyeket az Alkotmánybíróság átengedett, bármikor válaszolnék, hadd tudják, öntudatunk nekünk is van, nem lehet a képünkbe lódítani, mindenkit lenyomni, csakhogy ők a felszínen maradjanak!
Ilyen küzdelemben csak oda kell szólni, mert ha nem, tényleg birkának is néznek, nemcsak kopasztott csirkének!
Semmibe vesznek na, ne csűrjük, csavarjuk, és hogy 2010-ben is ők nyernek, hát sajnálom őket, ez a négyévenkénti megmérettetés sok nekik,a ráncosodást fokozó faktor, fölöslegesen vizsgáztatják őket, nem engedik, hogy dolgozzanak, úgymond.
Ahelyett, hogy jó 25 évre berendezkednének, és azt csinálnának, amit éppen akarnak!

medve1 2008.02.23. 14:08:32

Van itt minden Vazeg: elmarad a gázáremelés, polgári baloldal, részvény, növekvő szocialista népszerűség.

medve1 2008.02.23. 14:10:59

Citrom! Akkor lehgalizálod a módszereiket.

Citrom ;) 2008.02.23. 16:26:01

Medve1
Ismerem a felállást.
Ismerem az ezzel kapcsolatosan beállított kényszerhelyzetet. Ti is.
Nem azon kell törni a fejeket, hogy ha így, vagy úgy, vagy nem szavazol, milyen értelmet adhatnak neki. Lózung. Mint óvodában a be-be-bee, meg a halandzsa!
Neked kell tudnod, hogy mit miért csinálsz. Ha ezt valaki képes faszul értékelni, az meg is érdemli azt a hidegzuhanyt, ami utána jön..
Ja, hogy a látszat? Arra kell 4,5-5 milliárd? Nem luxus ez?
Egyik pillanatban –itt néhányan- kifogásolják a szertelen költekezést, lopást, a másik pillanatban megállapítják a kivételeket. …és ezt olyan okosaaan.
Nekem ez meredek.
Publikálni kell! Erőltetni minden lehetséges fórumon, hogy öntelt hülyeséget beszélnek. HAZUDNAK.
Legalább ebben az esetben biztosan igaz lesz.

medve1 2008.02.23. 18:11:37

Citrom! A népszavazás törvényes, a népszavazás demokratikus, a népszavazás békés. Lehet bee-bee-zni, de mi lenne, ha egyszer megértenék: nem kell Öszöd. Ez nem bee-bee, hanem az a kérdés, hogy most az egyszer okoskodás helyett lesz-e polititkai következménye Öszödnek. Rajtad is múlik.

Citrom ;) 2008.02.23. 18:58:01

Ha valós politikai következménye lenne, akkor Orbán elkérné Fletótól a kulcsot.

medve1 2008.02.23. 20:00:15

Nem tudja, különösen ha sokan úgy gondolkodnak a részvételről, ahogyan te. De nem ez a kérdés most, hanem az, hogy elfelejted, hogy hazudtak, vagyis azt üzened-e, hogy azt tesznek, amit akarnak.

Citrom ;) 2008.02.23. 21:05:03

Mivel még nem ismerem úgy az itt blogolókat, kommentelőket ahogy szeretném, úgy gondoltam nem keveredek vitába, legfeljebb a véleményemet és kérdéseimet írom le a reagálások figyelése végett. Most meg mégis…

Kérlek, ne keverj össze semmit.
Még egyszer!
Ismerem a mai helyzetet és a szavazás körüli beállításokat is.
Emlékszem a FIDESZ kormányra, sőt adhatok némi gyűjteményt is az ő anomáliáikról, hozzá teheted az itt kiválóan boncolgatott MSZP és szadeszéhez.

Ha korrekt akarsz lenni, akkor nem dramatizálsz, hanem látsz.

Öszöd előtt csöndes gyilkolás, utána nyílt háború folyik. Természetesen a hozzá tartozó szüntelen toborzással.
Harc a trónért.
Nem értem, a trónért, az én okomon.

Megértem a lélekben elkötelezetteket, de azt nem, ha egyszer racionálisan gondolkoznak, és jó (mi több), kiváló analizáló készségekkel rendelkeznek, akkor miért nem következetesen.
Közülük te, hiányolod bennem azt, amit én is hiányolok néhányatokban.
Ez is csak ama háború egy csatája.
Tudomásul kell venni, a racionális gondolkozással ez a téma összeegyeztethetetlen.
Ergo a vele, vagy/és okán történő filozofálás értelmetlen.
Evidens a szavazás és annak kimenetele az állampolgár számára nem hozhat értékelhető eredményt. Helyzetünkben a költségei felelőtlen kiadások. A kampány, hangneme, stílusa, hazugságai mindkét részről nép eddig is mesterségesen rontott társadalommorálját további téveszmékkel károsítja.
Szívesen szavaznék az alkotmányunkra, a mai toldott foldott ideiglenes helyett, de ennyire nem voltak képesek kedves rendszerváltó pártjaink.
Arra meg volna eszük, hogy ilyen mondacsinált szavazósdival kénytelen legyek egyik, vagy másik eszközeként azonosulni. A megosztás tökéje.
„Megnyugtatlak” a blogtéren, erről sokan az ellenkezőjét propagálják.

Tetszik, vagy nem én határozottan itt állok középen, és bizony részben igazat adok mindkét tábor híveinek okfejtésükben, de egyiket sem tartom kizárólagosan követendőnek lényeges jó tulajdonságai miatt.
Ők, a hívek együttesen tehetnek arról, hogy az ország itt áll ahol áll, és hogy mi most egy felháborító részletkérdésen vitatkozunk.


…mert például hol vannak a zöldek, rájuk nincs szükség?
…és ha már gatya a gazdaság, hol van a vállalkozók pártja?

Ezek csak ízelítők az engem bosszantó, eddig elmaradt, kimaradt, várt szavazási lehetőségre.

medve1 2008.02.23. 21:21:48

Citrom! Jézusom, mi a középenmaradás az ország tönkretetéle esetében? Mi a középenmaradás Öszöd esetében? Tudod mi? Két dolog: a gyurcsányi stílus támogatása, vagy pozőr és álértelmiségi divat. Ennek semmi köze a Fideszhez, és különösen nem Orbán hibáihoz, amiből tényleg rengeteg van.

Citrom ;) 2008.02.23. 22:31:37

Mindenre megadtam a választ, elég hosszan.
Ahogy látom, maradt a dramaturg.
A kérdések jelentéktelenek, a válaszok drágák.
A szavazatokra nem nekünk van szükségünk, hanem tönkretevőinknek.
Azoknak, akik "elprivatizálnák" az istent is, és azoknak, akik felelős ellenzékként, kvázi asszisztáltak Megyónak a 100 napjaihoz.

Öszöddel kapcsolatosan közép?
Ezek szerint előbb jócskán félreérthettél.
Amikor azt mondom, hogy Viktor elkérhetné a kégli kulcsát Fletótól, erre azért elég frappáns asszociáció dukál. Ő is tartozik, az ő adóssága sem ma kelt. A nép tisztánlátásához szükség lenne az ő vallomására, eligazítására is.
Mindenki előtt átértékelődne pl. e szavazás jelentősége.
Megérhetném azt, hogy nem (vagy nem csak) a szélsőjobb csőcselék menne az utcára, hanem 1,5-2 milliő ember torlaszolná el a parlamentet a várig… Nem törni zúzni, tv stábokat az utcára, és belekürtölni a pofájukba, hogy mától nincs rájuk szükség.

Millióféle képen elmondtam, ezek felhívására, vagy ezekre szavazni annyi, mint önmagunk ellenségének lenni. Az ország romba döntésének alfája és omegája mikor a népet nem egymással való összetartásra, hanem idegen érdekek kiszolgálására ellenségeskedésig megosztja.

Íme az ország felbolydulása álintellektusok mentén egymás ellenében. Így felülve „nagyjainknak” eredménytől függetlenül mi csak veszíthetünk.
Annyi objektív körülményt felsorakoztattam, ami mellett az olyan ostobaságok, hogy ezzel ujjalok be a mindent elkúrónak, mert nem mehet így tovább, meg hogy majd erkölcsi gátlásaitól vezérelve lemond a kormány, de legalább Gyurcsány, esetleg az MSZP eltakarítja, vagy az, hogy a hátralévő időszakban ezek azok a kérdések, amelyek végleg ellehetetlenítik a szegényeket, szavazatainktól megszűnnek, vagy akár csillapodnak.
Ezekben csak és csakis annyi igazság van amennyi őszinte szándék. Szinte semmi.

Hamis prófétáknak, hamis a szavuk, a tettük és a követőik is.

medve1 2008.02.23. 22:42:01

Ciitrom! Azt hiszed, hogy válaszolsz, de nem válaszolsz, mert nem akarsz. Hagyjuk.

Citrom ;) 2008.02.23. 23:10:49

Hát igen!
Nem erre a mesére számítottál. :)
Nem baj, a lényeg nem fogok szavazni.

medve1 2008.02.24. 00:29:52

Oh nem, Citrom, nem egyedi a fórumokon, hogy valaki homályos, és aztán ettől nagyon oda van magátol.

Citrom ;) 2008.02.24. 08:55:49

Igen vagy nem, fekete vagy fehér. A tobbi homály.
...és nem csak itt.

medve1 2008.02.24. 20:23:43

Hű, de zseniális vót.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.24. 21:58:06

Citrom ;)

Ha nem lenne ennyira lila a metaforikus dialektikád, a párbeszéd is könnyebben kialakulna.

Abban igazad van, hogy a népszavazási kérdések kényszerhelyzetbe navigálják azt is, aki nem akarja (és akkor az indoklások színvonalát még csak nem is piszkáltuk).

De középen ácsorgás helyett, inkább józan, tételes elemzéseket készíts, és konkrét válaszok felé törekedj. Bármi is lesz az eredmény, megfoghatóbb, és magaddal szemben is tisztességesebb mint nyelvújítás előtti körmondatokban ragozni a nagy igazság keresésének (másoknak kissé megfoghatatlan) fennkölt fájdalmát.

Másként: néha egyszerűen képtelenség dekódolni a logikádat.
süti beállítások módosítása