Februári számunkból
2008. február 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Februári számunkból

 Reakciós hagyományainkat folytatva most újra ízelítünk kedves Olvasóinknak a februári Reakció magazinból (s ezzel egyidőben pdf-ben letölthetővé tettük a januári, metrós-gyurgyákos-erdélyi konyhás számunkat). Fő témaként, szintén egy reakciós hagyományt idézve, nos, izé, Wassalbertezünk. L. Simon László, az Írószövetség titkára és az Ablonczy Bros. mesélnek el nekünk ismert és ismeretlen tényeket és legendákat Wass Albert személye körül. Bónusz: eredeti Wass Albert-panaszlevél az Országos Idegenforgalmi Hivatal kolozsvári kirendeltségéhez arról, miért is nincs buszjárat Vasasszentgotthárdra.

 Konzumer Babilon rovatunkban a lyukra futott kormányzati kommunikációról írunk, majd interjút olvashatunk Fodor Istvánnal, az Ericcson hazai leányválallatának most leköszönt elnökével, aki nagymenő kapitalistaként is azt vallja: nagy rendetlenségben erősebb állam kell.


 A rendszerváltoztatás óta példátlan sorozat indul ebben a lapszámunkban: A blőd névre hallgató szürreális-abszurd közéleti képregényünk. Alkotói (Futaki Attila, képregényfestő és Novák Tamás kollégánk) egy pesti taxis és társai sztorijaival tartanak tükröt Abszurdisztán valósága elé/fölé/alá.

 Külpol rovatunkban a darfúri konfliktusról (mi az a Janjaweed-milícia?) és a forrongó Pakisztánról értekezünk. Oli bácsi a seregről mongya meg a frankót, majd Doromboló cicusunk törleszkedik egy kicsit kedvenc közírónkhoz, Kartal Zsuzsához.
 
 Névai és Ambrus kollégánk világmegfejtései után a vecsési savanyúság világában merülünk el: hogyan is ívelt a káposzta sztorija gróf Grassalkovich Antaltól a komcsikon át a HACCP-ig? Interjút olvashatunk a KFT-s Bornai Tiborral, a régi szép és a mai csúnya időkről. Körbejárjuk szerkesztőségünk szűkebb pátriáját, a józsefvárosi Palotanegyedet, arisztokraták és jómunkásemberek egykori lakóhelyét.

 Lelky Lola nagysikerű sorozatában az überliberósok után most a paramagyarokról ír néhány keresetlen szót. Játszunk egyet az Europa Universalis történelmi stratégiai játékkal, amiben az is lehetséges, hogy a gyarmatosító Erdély zászlaját kitűzzük New Orleans tornyaira. Aztán hokizunk egy jót, majd ellátogatunk Dublinba, ahol fókák és Bonók tömörülnek a tengerparton.


 Végignézünk az új magyar alternatív popzene csillagain, Péterfy Bori, a PASO és még sokan mások. Levonjuk a konklúziót, hogy jó-e nekünk, hogy Grabowski visszatért? Interjú az alkotókkal. Aztán nagyváradi kávéházak nyomait keressük, ahol Ady szelleme ma ProTV-t néz és Bergenbiert szürcsölget a lyukas terítő fölött. Számba vesszük a múlt és jelen magyar politikájának írótagozatát, Janustól Jánosiig.

 Benézhetünk a múzeumi hálózat színfalai mögé, színikritikákból is csemegézhetünk, és ellátogatunk a busójárásra, ami Magyarország legvagányabb hagyománya. Építészeti rovatunkban a bioházak, passzív házak és társaik fontosságáról értekezünk, Robin Masters elbúcsúztatja Sir Edmund Hillaryt, végül a konzervatív anarchista bújik egy nagypofájú, cinikus partifotós bőrébe.

 Vegyétek és egyétek a Reakció februári lapszámát (újságárus/előfizetés, ugye)! Minden visszacsatolást örömmel fogadunk itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr89337532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2008.02.13. 13:58:31

nagyjából végigolvastam, tetszett. csupa "liberális" lemez a zajánlóban, muhahaha:D (biztos a zindex miatt) mondjuk oli bácsi seregről írt értekezése szerintem túlságosan alálőtt a igasságnak.

irrelevant 2008.02.13. 14:20:24

Örömmel jelentem, hogy tegnapelőtt megvettem életem első Reakcióját. Főleg az tetszik benne, hogy igazi papírra van nyomtatva, olyan ropogósra, nem pedig arra a fényes fajtára. A cikkek is jók, változatosak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.13. 14:32:50

Ablonczy Bros.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Téglagyári Megálló 2008.02.13. 16:30:29

Azért az eredeti levél gyanúsan courier new betűtípussal van szedve... nem csak egy stílusgyakorlat ez, kedwess uraim?

Téglagyári Megálló 2008.02.13. 16:51:52

smalladam, igazi reakciósok csak Bachot hallgatnak :-P

irrelevant 2008.02.13. 17:36:39

Bachot? Hahh! Gregoriánt és/vagy autentikus moldvai csángómagyar népzenét sistergő gramofonról.

Téglagyári Megálló 2008.02.13. 17:46:28

otvospeter, mégigazibbak éneklik ezeket!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.13. 17:51:14

Téglagyári Megálló:
A levél leütésre megegyezik az (írógéppel írott) eredetivel, de jól látod, a jobb olvashatóság érdekében újragépelve közöltük.

Téglagyári Megálló 2008.02.13. 20:23:34

Apám megtanított a nyolcvanas években a sorok között olvasni... :-)

bukovics 2008.02.13. 20:56:40

nekem különösen tetszett, hogy megjelentek a lapban színházkritikák, amúgy jó lett megint... ;-)

mildi 2008.02.13. 22:11:27

én a holnai napot töltöm a reakcióval, remélem tleg olyan jó, mert sztrájk előtti szolgálatnak nézek elébe, legalább ennyi örömöm legyen! :D

irrelevant 2008.02.14. 14:27:46

Hallgatom a Bombagyár rádió legutóbbi adását, aminek a színvonala még a megszokott BGY-adásoknál is gyatrább, és eszembe jutott, mennyire igaza volt Lolának a Paramagyarok c. cikkben.
süti beállítások módosítása