Tekeredik a kígyó…
2008. január 08. írta: Bozót.harcos

Tekeredik a kígyó…

Nem akármilyen üzletet ajánlott a minap a Gazprom Szerbiának. A köztudottan piaci alapon működő orosz mammutcég – amelynek igazgatótanácsi elnökét nemsokára Oroszország államfőjeként üdvözölhetjük – megvenné az állami NIS olaj- és gázipari monopólium többségi tulajdonrészét 400 millió euróért, a cég könyv szerinti értékének egyharmadáért. A feltétel: Belgrád ne írjon ki versenytárgyalást, hisz’ köztudott, hogy a MOL és az OMV régóta szemezik a NIS-sel. Csak semmi árfelhajtás. Bár az ajánlat pár normálisabb szerb miniszternél kiverte a biztosítékot, a magát romantikus álmokba ringató Kostunica kormányfő viszont hajlik a dílre.

Persze rögtön mondhatnánk: az oroszok így kérik meg a Koszovó ügyében nyújtott segítség árát. Logikus magyarázat is lenne, mert a szerb politikai elit jelentős része nemigen veszi észre, hogy nagyjából a hajukra kenhetik az orosz támogatást – az ugyan nem fogja megakadályozni az albán tartomány függetlenné válását. Érdemes azonban megvakargatni egy kicsit a Gazprom ajánlatának további részleteit is. A megalázó vételárat azzal édesítené kissé, hogy megígérte: Szerbia is vásárolhatna a jelenleg még a tervezőasztalon sem nagyon létező, Déli Áramlatra keresztelt orosz földgázvezetéken szállított gázból, úgy 10 milliárd köbméternyit évente. S itt kezd igazán érdekessé válni a dolog. Alig egy hónappal ezelőtt ugyanis még Gyurcsány Ferenc mesélt nekünk lelkendezve valami hasonlót Magyarország vonatkozásában. Most hagyjuk az olyan elhanyagolható részleteket, mint hogy a hírekben végeláthatatlanul tekergő Déli Áramlat áthaladását az oroszok az elmúlt fél évben lassan már csak Nicaraguának nem ígérték még meg, s emiatt a nyomvonal teljesen bizonytalan.

Leggyakrabban azt emlegetik, hogy a csőkígyó az orosz fekete-tengeri partvidékről indulva a tengerfenéken haladva Várnánál érné el Bulgáriát, innen pedig állítólag Görögországot és az Otrantói-szorost átszelve olaszországi végponttal folytatná útját. Rendre felröppennek hírek azonban egy északi mellékágról is, amely Várnából Románián, Magyarországon és Szlovénián keresztül érkezne Itáliába. Vagy Ausztriába. Vagy éppen Szerbián és Horvátországon keresztül érkezne Itáliába, mert ilyen infók is napvilágot láttak. Vagy Magyarországon keresztül, de leágazással Szerbia és Bosznia felé. De leginkább mindenhová. Ígéretekből nincs hiány. Gázból annál inkább.

Ha megvalósulnak az ígért új és bővített vezetékek, akkor az Európába irányuló orosz gázexport óriási mértékű növelése szükséges a gazdaságos működtetéshez. Ehhez képest általános vélemények szerint Oroszország képtelen lesz olyan mértékben növelni gázkitermelését és -exportját, hogy a hatalmas parasztvakítással bemutatott új vezetékeken leszállítsa a nagy elánnal fogadkozott többletmennyiségeket. Sőt, a jelenlegi stagnálás a közeljövőben krónikus hiányba csaphat át. A túlígérés a mintegy évi 30 milliárd köbméteres – kábé két magyarországnyi fogyasztásnak megfelelő – kapacitásúra tervezett Déli Áramlatnál már most látható. Ha a főág eleve Olaszország méretű kisfogyasztókhoz érkezik, valamint ha az állítólagos északi leágazásból is mindenki megkapja, amit ígértek neki, akkor ez egy bazi nagy pilótajátékra kezd hasonlítani. Vagy inkább egy itt a piros, hol a pirosra. S hogy ebben a Gazprommal felesben osztozkodó olasz ENI miért partner? Olaszország nyilván megkapja a maga részét, meg ők Észak-Afrikából is importálnak, azaz több lábon állnak. (No meg talán azért is, mert az ENI a Jukosz feltrancsírozása után szép kis cupákokhoz jutott, persze egy teljesen szabályos állami aukcióval, amely után a szerzemények nagy részét rögtön tovább is adta a Gazpromnak.)

Erős a gyanú azonban, hogy a szerbek csak szerencsétlen lúzerként állnak az asztal másik oldalán, és baromira azt gondolják, hogy most jót húznak. Ez a műfaj viszont nemigen ment nekik az elmúlt húsz évben. A mi Fletónk pedig, úgy tűnik, repetázni akar. Egyszer már hülyére vették az oroszok, amikor 2006 emlékezetes tavaszán Putyin elnök – Totó kutya megsimogatása közben – a hiperbiztosra ígért Kék Áramlat mellé még a grandiózus gázelosztóközpont perspektíváját is kegyesen felvillantotta neki. Oszt a Gazprom egy évvel később Bécsben boltolt, és a végén még a MOL is majdnem ráment a nagy osztrák–orosz összeborulásra. A szerbeket még megérthetnők, ők mostanában még aközben is csak Koszovóra tudnak gondolni. De hogy Gyurcsány Ferenc miért vágyik az orosz repetára? Ez bizony rejtély. Egyrészt az újabb vezetékterv melletti hűségesküvel megint ki fogja húzni a gyufát Washingtonban, aztán lehet majd sírni és fideszes összeesküvést sejteni a nyugati lapokban spontánul megjelenő kritikák miatt. Másrészt a Déli Áramlat iránti lelkendezés már csak azért is enigmatikus, mert ugyebár akárhány orosz csövön érkezhet a földgáz, ha ugyanott és ugyanazok rakják beléjük a másik végén a matériát.

Magyarország már most is talán a leginkább kiszolgáltatott tagállama az Európai Uniónak, ami a földgázt illeti. Ez a Déli Áramlattal csak fokozódna. Tegyük hozzá: ha egyáltalán megvalósul, hiszen könnyen lehet, ügyes szemfényvesztésnek vagyunk tanúi. Amely például a NIS-hez hasonló cupákok ócsított felhabzsolását szolgálja. Valamint egy hasonló nyomvonalon haladó, de Oroszországtól független gázvezeték – a Nabucco – keresletének kiiktatását. Az olyan félkegyelműek lekenyerezésével, mint a szénné frusztrált szerb politikusok. No meg a mi Fletónk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr69289019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 09:13:49

A cikk nagy része önmagában még meg is állná a helyét, csak elfelejted szélesebb összefüggésbe helyezni az egészet. A Nabuccóról a sajtóban megjelentek és a geopolitikai realitás alapján elég nyilvánvaló, hogy leginkább még akkor lehet megcsinálni, ha abba is az oroszok teszik a gázt. Nem attól vagyunk a Gazprom legkiszolgáltatottabbja, hogy a gazprom meg Gyurcsány összejátszik, hanem attól a ténytől, hogy még Bivalyláttapusztára is bevezettük a gázt, kidobattuk a jónéppel a cserépkályhát, az erdőben halmozódó hazai tüzifát meg úgy kellett szubvencióval rátukmálni a "megújuló" erőművekre.Nagyon meggyőző az ijesztgetés, hogy Washington még a végén összevonja a szemöldökét. És akkor mi lesz, ad nekünk olajat és gázt az oroszok helyett? Amikor már azért is hódjtó háborúkat kell indítania, hogy neki magának legyen elég?
Hallottatok már az Olajcsúcsról? (Peak Oil)
Civilizációnk abban a formában, ahogy ma ismerjük (olajra alapozott, energiabőséghez szokott formájában) hónapokon belül elkezd végetérni. Ti meg Totó kutyával vagytok elfoglalva. Vakok.

Téglagyári Megálló 2008.01.08. 09:20:28

Totó kutya? Szerinted ez volt a cikk lényege? Ne légy már demagóg!

AgentUngur 2008.01.08. 09:23:39

Hát igen, erről van szó. A szerbek kényszerűségből-kétségbeesésükben játszák el a szerencsétlen lúzer szerepét a nagy orosz rulettben, szeretett reformführerünk meg azért, mert szimplán ostoba. A MOL kinyírására adott moszkvai DA után pedig elgondolkodhatna nagy barátjáról. Bozót még azt is elmondhatnád a kollégáknak itten (meg szerencsétlen Illésnek a Fidesznél), hogy MO mennyi idő alatt omlana össze, ha leállna vagy csak nagyobb zavarokat szenvedne a gáz- olaj és áramszállítás közül bármelyik. Ennyit azokról, akik szerint nem kellenek hazai alapanyagból dolgozó erőművek Mo-on. Sajnos elhittük (elsősorban a baloldali médiák és véleményformálók felelőtlen optimizmusa miatt) hogy nincs már veszély a világban, nem igazán kell se hadsereg, se alapszintű önellátási képesség, mert a piac, a NATO meg az EU mindent megold. Hát nem, ha a szövetségeseinknek arról kell döntenie, hogy a magyar polgár üldögéljen a sötétben és hidegben vagy a saját pógár, legfeljebb G. Kinga képzelheti úgy, hogy kihúznak minket a szarból.

tribonianus 2008.01.08. 09:31:05

Bobkó Csaba

Várjuk ki a végét ennek az olajtermelés csökkenésének, mert egyenlőre az előrejelzések szerint igazad van, de nem számol senki azzal, hogy a háttérben milyen kutatások és hogy állnak ( a gyakorlati megvalósítás terén). Ha igaz a GM 2010 től már akár üzemanyagcellás autókat is képes lenne nagysorozatban gyártani, de jól halad erre felé a Honda is. Ezek bár drága eszközök, de csökkentenék az olajtól való függést. Olyan ez kissé, mnt mikor kiszámolták, hogy a fejlődéssel mennyi lósz.r fogja borítani az utcákat, aztán jött a motorizáció és töredéke jelent meg a jelzett veszélynek. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene becsülni a veszélyt.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.08. 09:32:32

Így, még két Paksot!!!
Csak az a baj, hogy ha mindenki elektromos á.mal fűtene, összeomlana a rendszer. Nem ekkora terhelésre tervezték a villamos rendszert pl a panelházakban. Vezetékcsere mindenhol alap.

Eleve hülyeség volt valóban gázt vezetni mindenhová, kellett volna pár jó nagy gázturbina, és áromfejlesztésre hasznánli a gázt.

AgentUngur 2008.01.08. 09:33:01

Az olajra alapozott civilizáció végét hónapokban mérni egyszerűen fantasztaság, az oil peak-et, ahonnan drámaian esik majd a termelés kb. már hússzor megjósolták. Meg az is fantasztaság, hogy 7000 szélerőművel megodlható (Illés ZOlee) Paks bővítésének elkerülése, ne épüljön a mi falunkban biomassza erőmű mer azér, ne legyenek új lignitalapú erőművel stb. Az ilyen ostobaságok a nemzetbiztonsággal való játszadozást jelentik a mai új világban.

fakopács 2008.01.08. 10:07:07

Ha igaz, hogy a hazai áramszükséglet 40%-át Paks állítja elő, akkor még két erőmű és villanyfűtésre is elegendő lenne a delej. Ha a kiégett fűtőelemek elhelyezésének problémáját nem tekintjük, akkor a reaktorok biztonságának fokozásával és védelmének tökéletesítésével párhuzamosan IMHO át lehetne állni erre az energiaforrásra.

Bummer 2008.01.08. 10:11:29

Egy szélerőmű teljesítménye 1.5MW, Paksé pedig 1800. Tehát nemhogy ki lehetne váltani 7000-rel, hanem még maradna is.
Ausztria, Magyarországnál kisebb ország, már rendelkezik vagy 1000 MW-tal, nálunk meg van 70.

Devil Inside 2008.01.08. 10:41:23

Bummer:
Ez nem ilyen egyszerű, hogy összeszorozgatjuk és elég lesz, mert a szélerőmű (ill. a napelemes is ilyesmi lenne) áramtermelése nem szabályozható igazán precízen - lefele még csak-csak, le lehet fékezni a turbinát, de komolyabb pörgésre bírni szél nélkül nehéz. Azaz ha szélerőművekre alapoznánk, olyan szolid széljárásnál, amilyen az elmúlt két hétben volt, nem sokan tudták volna kivilágítani a karácsonyfájukat...

Emellett érdemes azokat a számításokat is figyelembe venni, hogy egy szélturbina előállítása mennyi energiát igényel. ;-) Nagy viták vannak erről a zöldek közt is...

Őrnagy Őrnagy 2008.01.08. 10:41:41

Az a baj, hogy nincs állandó szél nálunk. Kell a két új blokk is, vagy szélcsendes időben nincs Barátok Közt nézés. És a paksiakat nagyon győzködni se kéne. A hippiket meg ütni kell gumibottal.

kzgy 2008.01.08. 10:47:01

Magyarországon egyértelműen nem a szélerőmű a megoldás: de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne megújuló energiaforrásokra alapozni.

Biomassza, nap- és geotermikus energia. Ha nem pusztán az előállítás költségét nézzük, akkor már lehet, hogy megéri ezekbe befektetni.

kzgy 2008.01.08. 10:47:53

Őrnagy, remélem, a hippiket nem gondoltad komolyan, még viccként se.

Szeritned aki környezetvédő az hippi???

Őrnagy Őrnagy 2008.01.08. 10:52:13

Én azokat a környezetvédőket nevezem hippiknek, akik tiltakoznak az atomenergia ellen, és valahogy, fura mód,a hőerőművek nem zavarják őket.

kzgy 2008.01.08. 11:01:07

Én azt hittem, a hippi dolog valami másról szól. Azok a környezetvédők, akik meg az atom ellen tiltakoznak, a hőerőmű meg nem zavarja őket, max. tudatlanok, de nem hiszem, hogy rosszindulatúak.

Ettől még vannak komoly környezetvédők, akik ellenzik az atomerőműveket - mert elég érvet lehet felhozni ellenük, ezt gondolom, nem vitatod.

hiba 2008.01.08. 11:08:09

Nem értem az energia válságra való nagy készülődésben miért nem esik szó a felhasználás csökkentéséről. Illetve azt értem, hogy a talpig zöldbe öltözött olajiparból sarjadzó új energia vállalatok miért nem nyomják ezt annyira, de meglepő, hogy még civil vonalon sem annyira hallani erről. Pedig azaz érzésem lehetne ott még farigcsálni.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.08. 11:09:41

Bár az is igaz, mielőtt elkezdenétek fikázni, hogy A Greepeacre már ez nem vonatkozik, már nem az olajlobbi pénzeli őket, legalábbis az akcióikból úgy tűnik. Mondjuk azért arra adhatnának értelmes választ, hogy mivel termeljünk energiát.

Bummer 2008.01.08. 11:15:04

Nagyon meg lennék lepve, ha Magyarországon nem lehetne ugyanannyi szélerőmű-kapacitást csinálni, mint Ausztriában.
Egyébként az energiatakarékosság ma már valószínűleg jobban megtérül, mint az áramtermelő kapacitás növelése. Az mondjuk ebből a szempontból elég érdekes, hogy a díszkivilágítás karácsonykor annyi áramot használ, mint a klímák nyáron.

kzgy 2008.01.08. 11:16:15

Hibánál a pont :)
A felhasználás csökkentésével elképesztő összegeket lehetne megtakarítani - csak a spórolás annyira ellentétben áll az emberi természettel. Azt még el lehet magyarázni, hogy ne szenet, hanem olajat pazarolj...

A Greenpeace nem igazán tekinti feladatának, hogy értelmes választ adjon. Nem is baj, ez nem feltétlen a civilek feladata - a baj az, hogy mondjuk a MK kormánya nem ad választ, nem alakít ki hosszabb távú stratégiát.

Devil Inside 2008.01.08. 11:30:42

kzgy:
"a baj az, hogy mondjuk a MK kormánya nem ad választ, nem alakít ki hosszabb távú stratégiát."

Meglepne, ez lenne az egyetlen terület, amire lenne hosszabb távú stratégiájuk.

De reménytelen a helyzet, amelyik kormányban még egy alapvetően értelmes Bajnai is kb. annyit volt képes foglalkozni az EU-nak tavaly leadott 25 éves fenntartható fejlődési stratégiánkkal, hogy nehogy olyan legyen benne, amit a Magyar Nemzet esetleg aktuálpolitikailag kihasználhatna. (25 éves stratégiánál!) Röhej.

De egy olyan országban, ahol Orbánék nyílászárócserét támogató akcióját sem értik sokan ("minek kellett magánembereknek ilyen hülyeségre, feleslegesen pénzt osztogatni"), ott nehéz értelmesen beszélni az energiatakarékosságról. Nem tudom Worlukék sorozatában lesz-e ilyen rész. :-)

Kendeffy 2008.01.08. 11:30:42

Egészen biztos az, hogy maguktól fűtenek a hülye magyarok gázzal?

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 13:23:04

Géppisztolyt tartottak az oroszok mindenki fejéhez, hogy vagy bevezeti a gázt, vagy lőnek? Én tizenvalahány éve egyszemélyes sajtókampányt folytattam a helyi sajtóban a Zempléni Gázprogram ellen, hogy minek egy tüzifában gazdag aprófalvas vidékre bevezetni, hülyének néztek. Nem volt a köztudatban, hogy a gáz nem megújuló és egyoldalú függőségbe taszít az oroszoktól. Ők viszont nem tukmálták ránk!
AgentUngur: én azt írtam, hogy hónapokon belül ELKEZD végetérni civilizációnk ABBAN A FORMÁBAN, AHOGY MA ISMERJÜK! Abban a formában, ahogy egyre energiafüggőbb, ill. olajfüggőbb, hogy reményeintk szerint egyre jólétibb. (ez már régóta nem így van, de az illúziót eladósodásból tartottuk fenn, magyarok, amerikaiak, angolok, stb.)
Az Olajcsúcs kb. 2 éve megvolt, azóta stagnál a termelés (enyhén esik) nemsokára kezd majd meredeken esni. Idén pénzügyi csőd várható a Wall Streeten, az USÁ-ban a housing ATM után pukkad a hitelkártya-ATM, jönnek a nehéz idők.
Legalább abban lehetne nemzeti konszenzus, hogy ha bal, ha jobb kormányoz, biztosjtani kell az olaj és gáz beszerzését az országnak arra az átmeneti 10-15 évre, amíg nem állunk át hazai forrásokra (a mai fogyasztás töredéke mellett, mert a hazai csak annyit biztosíthat). Erre a kontraszelektált, vilgá dolgaiban tökhülye elit fideszes része most éppen Putyint szidja úri jókedvében, mert azt hiszi, boldog békeidőkben élünk, ahol a bárány szidhatja a farkast. A vevő egyetlen energiabeszállítóját. Miközben nem is próbál takarékoskodni, hazai forrásra átállni. Éljen Gerő, a hangerő.

Google 2008.01.08. 13:30:33

Teljesen egyetértek! Csak sírnak, mint a fürdőshölgyek, oszt megoldás egy szem sincs a tarsolyba. Mert a nyalás nem megoldás.Csak a szolgai mivoltot domborítja ki, de azt primán! Diverzifikálni is az oroszt az orosszal tudják. Minden kell, szélenergia, biomassza, Paks, minden. De leginkább: takarékosság!
A bevásárlóakármikbe miért kell rövidujjú polókban tenni-venni-látni? Mégis ki fizeti kinek azokat a hatalmas számlákat? Kell-e? Úgy néz ki, minket (engen nem) valaki fizet, hogy minél többet fogyasszunk, mert nekik megéri...
Megint a szemlélettel lehetnek a bajok, de ha rosszul látjuk, akkor rosszul fogjuk tenni is a dolgokat! Tudom, ezzel nem mondtam újat, de mondani kell, mert ha nem, még azt hiszik hogy az igéretekkel fűteni, autót hajtani, Koszovót, MOL-t megtartani, táplálkozni, bármit lehet. Pedig nem.
Azt hiszem, az sem fedi teljesen a valóságot, hogy most azonnal elfogynak az enrgiakészletek, s majd itt állunk sötétségben (mint ahogy állunk). Valakiknek a félelemkeltés is biznisz, ld. a jelenlegi kormányt. Azért és abból él.
Lehet, hogy ők félnek?

svenjazz 2008.01.08. 13:38:10

pár adalék:

1. atom
-paks nem az energiaszükséglet, hanem a hazai áramellátás 40%-át biztosítja, ez az összigény 25%-a! szeretnék látni egy alternatív számítást arról, hogy teljes életciklus-költség elemzésnél ebből a pénzből mennyit lehetne megújuló forrásra+takarékosságra költeni! aztán döntsenek.

-(szerintem nemhogy több atom, de még élethosszabítás sem kéne... ja és Gaia földanya kénköves átka hulljon a Reakció szerkeztőségére azért, mert ezt bevették a kormányprogramukba :) )

-a világon még egy helyen sem létesítettek állandó tárolót, szar dolog ez a sugárzó vacak (mire kitalálnák, hogy hogy lőjjék a napba, addigra már rég kész lesz a fúziós technológia...)

2. Mo.-on még rengeteg tartalék van zöld energiából, csak ezt senki sem hajlandó felmérni/tudasotínai

3. Az egész ott kezdődik, hogy energiát takarítunk meg.
-lehetne állami támogatással serkenteni az épületszigetelést, "A" kategóriás háztartási gépek, hatékony autók, gázüzemű buszok, ..., a sor végtelen. (energiatakarékos izzók meg szarság. szemkárosító, depis fény, és 10-20 watt megtakarítás??? piha!)

-nem fogyasztunk annyit. mo-ra nem kell légkondi, télen meg elég a 18-20 fok, közösségi közl. fejlesztés, autók büntetése, városban carpooling, stb... megintcsak végtelen sor

4. a jövő szar lesz
-csak rajtunk múlik, hogyan. hirtelen (5 év alatt) összeomlik az ország, vagy előre készülünk azzal, hogy tudatosítjuk, már most is nagy a baj, csak nem érezzük
-a világ globálisból sok értelemben vissza fog fejlődni lokálissá. (egyedül talán a kommunikáció terén nem)
-éljen a helyi fenntarthatóság! amit csak lehet (nem csak az energiát) szerezd meg a saját 20km-es környezetedből. ha nem, próbáld meg az adott országrészből... stb.

najó. iszonyú sokat lehetne erről vitázni, úgyis megszívjuk mind...

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 14:06:58

Google: nem "most azonnal fogynak el az energiakészletek"! Csak az a baj, hogy a jelen gazdasági modell állandóan növekvő fogyasztásra épül, energiából is, ill. épp ez az alapja a "gazdasági növekedésnek". Egyrészt már enyhe csökkenés is durva hatással lehet egy növekedésre alapuló rendszernek (hitelpénzrendszer, a hiteleket csak a jövőbeli növekedésből lehetNE visszafizetni, nincs növekedés - CSŐD). Másrészt az olajkitermelés, ill. ami még fontosabb, az olajexpor tcsökkenése lehet évi 7-10% is, ami drámaian gyors, kiszámjthatod, hány év alatt fogy el így a világon exportálható olaj. (Max. 10)
Fel vagyunk készülve az összes olaj kiváltására 10 év alatt?
Ami Koszovót illeti, én nyíltan nem foglalnék állást a hivatalos össz-EU álláspont támogatásán kívül,(mert orosz olajon gázon alapul a gazdaságunk) fű alatt pedig igyekeznék jó kapcsolatba kerülni albán, bosnyák, bolgár stb. erőkkel. Durva világ jön, se hadseregünk, se szövetségeseink. A NATO egy vicc.

Google 2008.01.08. 14:35:25

Durva világ van, Csaba. Nem haverkodni kellene, mert ha most elkezdek veled barátkozni, csak mert neked ez meg azod van, akkor erre te rájössz, és nem fog tetszeni neked, jogosan. De ha nekem van egy stratégiám, és megbeszélem őszintén a többiekkel, hogy ebben és ebben a kérdésben együtt mit érhetünk el, talán többre jutnánk. Őszintén egy olyan társaság, amelyikről a világ legtávolibb pontján is tudják, hogy hazugsággal maradt a hatalomban, tud-e beszélni?
A korszerűtlenség nem -e a legnagyobb pazarlás? Lehet, hogy pillanatnyilag semmibe sem kerül, mert nem cseréljük ki a rosszul szigetelő ablakokat, a korszerűtlen hálózatokat, négyütemű akármiket stb., de ez még egyszer nagyon sokba fog kerülni nekünk. Voltam kórházban télen, kinn meleg volt, a kórteremben is, az ablakot kellett kinyitni, mert ilyen a rendszer, nem lehet közbelépni. Száz és száz példát tudnék mondani, szerencsére a világ többi részét foglalkoztatja a takarékoskodás, a korszerűsítés, mert többnyire nem egy-egy hatalomnak a helyén tartása a legnagyobb passziója! Durva világ.

Naszály 2008.01.08. 15:00:08

Nekünk nem kell az orosz gáz.Ezt értem.de nem kell a nukleáris energia,nem kell a vizierőmű.A szénerőmüvek széndioxinkibocsátását vissza kell fogni.jelenleg a legdrágább variációból van energiánk.De sirunk,hogy sokat fizetünk.
Javaslom,hogy aki a szélenergiáért sir,az csak onnan kapjon.Mert ugye jelenleg az a helyzet,hogy az OROSZ GÁZBÓL fejlesztett energiából élünk.
Meg az OROSZ fűtőelemeket használjuk Pakson.
Meg az OROSZ olajat.
A kérdés az,hogy ÉRDEMBEN KIVÁLTHATÓK-E?????????
Ha igen azonal váltsuk ki,ha nem legyünk jóba az oroszokkal.
Az már csk apróság,hogy az orosz gáz egész Európának megfelel!!!!!
Meg tudná valaki mondani,hogy ha az orosz gáz jó Olaszországnak,Ausztriának,Németországnak,akkor miért nem jó nekünk????

Ha jól tudom,akkor a magyar gázellátást nem a magyar kormány,hanem a német E-on multi biztositja.Neki lett eladva a MOL gázüzletága.
Ezért Gyurcsány legfeljebb besegithet,de nem dönthet.Megy is a kavarás a Gazprom és az E-on
között a részvényekkel.

Más:Mivel néhány erőmü a fát kezdte használni tüzelőanyagnak ezért a fa ára ma a csillagos égben van.1700 ft/q
Igy meggondolandó,hogy érdemes-e visszatérni
a hagyományos fütésre.Jelenleg nem!!!!
én vissza tudnék állni,mert megvan a régi kazánom is de nem éri meg.

Jó lenne,ha az energiakérdést nem érzelmi alapon itélnétek meg.Mert igy NEM LEHET MEGOLDANI.

Elnézést a néhány tőmondatért.

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 15:10:02

Hogy nem kell az orosz gáz, azt nem én mondtam. Én azt nem értem, hogy hogy szájalhat a Fidesz az oroszokra, miközben nem tud alternatívát felmutatni az orosz gázra. Én azt mondom, hogy aki komolyan gondolja, hogy veszélyes az egyoldalú orosz függés (szerintem pl. az), az hogyan támogathatja, követelheti a lakossági gázártámogatást, ami fokozza a függésünket az oroszoktól??? Hogy lehet egyszerr két ellentéteset akarni?

A tüzifa az ideális hazai lakossági tüzelő, kiegészítve más biomassza eredetű tüzelőkkel, de ennek feltétele az erőművi faégetés azonnali BETILTÁSA!
Nálunk a ház nagyobb részében 15-16 fok van, a nagyszobát fűtjük(fával), éjszakára a gyerekszobát alig, este 2 óra hosszat a fürdőszobát. Nincs légkondi, mert mérsékelt égövön élünk!
Nem szuperszigeteljük a falakat, mert szellőzés is kell.
Az orosz gáz nem azért rossz leginkább, mert orosz, hanem, mert NEM MEGÚJULÓ. Nem lehet rá hosszú távon alapozni. Sajnos az olajra már középtávon se, a rövidtáv végére már ritka kincs lesz. Tűl vagyunk a Hubbert-csúcson.

Téglagyári Megálló 2008.01.08. 15:18:23

Bobkó Csaba irja:

"Idén pénzügyi csőd várható a Wall Streeten, az USÁ-ban a housing ATM után pukkad a hitelkártya-ATM, jönnek a nehéz idők."

Ezt melyik megmondóember mondta?

Különben meg a Niels Bohr-nak tulajdonitott mondás jut az eszembe, miszerint elég nehéz jósolni, különösen a jövőt illetően... Te viszont mindent látni vélsz.

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 15:46:01

Nem vélek mindent látni, de olvasni tudok.
Kapásból egy forrás:

www.321gold.com/editorials/willie/willie010308.html
Enter 2008: The System Breaks

Több a LATOC-on:

www.lifeaftertheoilcrash.net/BreakingNews.html

Téglagyári Megálló 2008.01.08. 16:00:55

Nem tudom ezek mennyire mérvadó források. Leginkább nagyon elkötelezettek, azt látják, amit látni akarnak.

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 16:06:35

Persze, ezek alternatjv hírforrások, azt állítják, a mainstream media ellhallgatja a lényeget. Amikor nagy pénzügyi válságot jósolnak 2008 folyamán az USÁ-ban, azzal egy éven belüli ellenőrizhetőségnek teszik ki magukat. Várd ki az év végét és meglátjuk, igazuk volt-e. Mindenesetre a subprime-válságról a hazai sajtó is elég alaposan beszámolt, tipikus pilótajáték és a Wall Street legnagyobbjai követték el.

Istvan 2008.01.08. 17:33:41

www.lifeaftertheoilcrash.net/BreakingNews.html

Hm. itt rogton meg is mondjak neked, hogy hol kell feltankolnod tartos elelmiszerekkel (balra lenn vannak a linkek)

:)

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 17:46:36

Persze, ismerem a szájtot alaposan. Ne hidd, hogy ettől a "holdkóros" kategóriába kerül - ahol ő él (Kalifornia), ott nagyon is kell a tartóskaja meg az ammó, meg a farmraköltözés, ha lehet, mert igen nagy zűr készül. Nálunk is, de mi még nem vagyunk annyira modernek, autóra alapozottak, ezért remélem, nem is hullunk majd, mint a legyek. Kaliforniában, pl. L.A., hullani fognak.
Nézd meg a főoldalt is, ne csak a breaking nyúzt, olvasd végig, megéri. Ha elhiszed, rendelni fogsz a tartós kajából :) ( vagy :( ?)

Őrnagy Őrnagy 2008.01.08. 20:13:38

Jó pár éve részt vettem egy szélerőműpark tervezésben, komplex térinformatikai model, hatástanulmány, stb, tök jó meló volt. Erre nem adták meg rá az engedélyt, mert egy leendő természtevédelmi területen lett volna. Gyep, fészkelőhely, stb. Mondjuk az tény, hogy az építés nem tett volna jót a madárfészkeknek, de lehetett volna nyár végén csinálni. És 2000 méterrel arrébb már nem lett volna jó a hely. Állítólag egy bizonyos olajcég keze van a dologban...(nem szól szám, nem fáj fejem)...

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 20:46:56

Tényleg jópár éve lehetett, azóta az olajcégek a legnagyobb alt.energia befektetők között vannak.
Olaj már nem sok maradt lent, ezért váltanak.
Válság idelyén nem fogunk sokat teketóriázni holmi rigófüttyők miatt, de az olaj energiasűrűségét semmi nem képes kiváltani, jöhet a takarékosság, a szerény életforma, a faluraáramlás, a fogyasztói társadalom vége.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.08. 21:05:23

Hmm Csaba érdekes amit mondasz. Ha ez igaz lenne ,tele lennék már szélmotorral, meg geotermikus erőművel. Az sincs egy darab se, pedig még a sok kutatófúrás (kőolaj) miatt azt is tudjuk kb. hogy hol van arra alkalmas víz(nyomás,hőmérs) . Vagyis a bizonyos olajcég tudja. De most inkább bioetanolban utazik, ugye az EU miatt kötelező 5%.

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 21:23:18

Persze, én a nagy nyugati, ill. globális olajcégekre gondoltam... A hazai helyzet nem biztató.

Téglagyári Megálló 2008.01.09. 10:02:28

Csaba,

a nyugati világ többek között abban különbözik Észak-Koreától, hogy a politikai és gazdasági szabadság miatt az emberek képesek alkalmazkodni a változásokhoz.

Egyszer már felment négyszeresére az olaj ára, és nem lett belőle világégés.

Nem utolsósorban pedig az merül fel bennem, hogy vajon az ilyen cikkek szerzői nem néztek-e túl sok hálivúdi katasztrófafilmet? Meg az, hogy esetleg olyan környezetben élnek, ahol minimális szolidaritás sincs az emberek között.

medve 2008.01.09. 10:20:56

Bobkó Csaba! Hát mivel legyünk elfoglalva, ha Fletó nem veszi figyelembe nemzetbiztonsági érdekeinket. Az alternatív energiaforrásokat amúgy mindenki támogatná. A gázban is lehetne alternatívát létrehozni, két lehetőség van: közvetlen hozzáférés a közép-ázsiai forrásokhoz, illetve horvát LNG kikötő.

Naszály! Senki sem azt mondja, hogy nem kell nekünk az ororsz gáz, hanem azt, hogy kéne lehetőséget teremteni arra, hogy máshonnan is lehessen gázt beszerezni, mert ez a nemzetbiztonsági érdekünk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.09. 15:02:23

A Newsweek szerint a Gazprom agyaglábú óriás.
www.newsweek.com/id/81557
Putyin a gázt próbálja fegyverként bevetni,
de 2010-re Oroszországot se tudják ellátni.
Az üzletük azon alapul, hogy közép-ázsiai
országok gázát adják el fizető klienseknek,
mivel az illető országok nem tudják a gázt
piacra juttatni, csak Oroszországon keresztül.

Mihelyt másfelé is el tudják ezek az országok adni a gázt, a Gazprom bedől. Kazahsztán például határos Kínával.

Istvan 2008.01.09. 15:19:23

"Bobkó Csaba · olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.08. 20:46:56
Tényleg jópár éve lehetett, azóta az olajcégek a legnagyobb alt.energia befektetők között vannak."

Ja, persze. En meg Napoleon vagyok.

Nemregiben lett volna egy EU palyazat, amelybe a MOL-t meghivtuk volna partnernek (alternativ energiaforrasokrol szolt a palyazat), aztan biztos informaciokat kaptunk, hogy ha kedves az eletunk, akkor ne alljunk szoba a MOL-lal, mert egyet fog csinalni: szetkurja a palyazatot, vagy ha nyerunk, akkor meg a megvalosulast.

En kicsit ledobbentem ettol. Aztan azt mondtak, hogy a MOL-nal mar meghoztak a dontest: szeleromubol hidrogen. Amihez viz kell, pl. ho. Meg nem erositett infok szerint az OMV-MOL csatanak van egy olyan aszpektusa is, hogy ki vasarolja fel az Alpokat Ausztriaban. Mondjuk ezt csak pletyka szinten hallottam, nem tudom, hogy ha az Alpokat surun telirakjuk szeleromuvel, abbol mennyi alternativ energiat allithatunk elo.

Mindenesetre annyit lehet tudni, hogy a MOL eloallitja repcebol a kotelezo 5% biodizelt, aztan annyi. Es iszonyatosan lobbizik az ellen, hogy tobbet kelljen eloallitania.

Bobkó Csaba · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.01.09. 18:58:12

Doomhammer: sok ilyen elemzés volt már az oroszok gáz, sőt olajkészleteinek, ill. az exportálható mennyiség nemsokára várható számottevő csökkenéséről. Nem is zárom ki, hogy simán így lehet, bár az orosz adatokat se auditálják független szakértők. Viszont ha igaz, akkor nem a Gazprom agyaglábú óriás, hanem pl. Magyarország agyaglábú, ill. vacogó ország... Ilyen gyorsan neház lesz bármire átállni.

medve 2008.01.16. 14:23:36

budapestanalyses.hu/docs/Hu/Elemzések_Archívum/analysys_180_hu.html

Itt egy idevágó elemzés.

nénike · http://mandiner.hu 2008.02.26. 15:10:38

Érdemes mégegyszer végigolvasni Bozót kolléga anyagát. Csak, mert Ferenc épp most igyekszik szilikon implantátumként beépíteni hazánkat az orosz medve kebelébe.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.26. 15:42:19

ezt a szörnyű költői képet! :DDDDDDDD

dowNLoad 2008.02.26. 20:02:01

NEM LESZ *****ÁREMELÉS a **-ok tetszés szerint, haha. NEM LESZ ITT semmi gond, ezt mondták az Argentín figurák is, aztán jött az a SHTF-nek rövidített valami, ami LEHET, hogy globálisan is eljön. (nem kéne, de sokan dolgoznak rajta, sokan meg NEM VESZIK FIGELEMBE, ami ugyanaz)

ITT egy pár intő jel:
(copyright PEAK-OIL fórum)
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9105736&na_order=

* az olajár emelkedése 65-ről 100-ra (>50%)
* a szén árának jelentős emelkedése (>50%)
* szénexportok visszafogása és megszüntetése (Kína, Dél-Afrika, Indonézia, Ausztrália)
* a gáz árának jelentős emelkedése az EU-ban (>30%)
* a villamosenergia árának jelentős emelkedése az EU-ban (>20%)
* a housing bubble kipukkadásának kezdete
* az USA-ban 9 millió ház kevesebbet ér, mint amennyi hiteltörlesztés van rajta (20%)
* az első hedge fundok bedőlése
* nagy pénzintézetek rekordméretű leírásai
* a dollár értékének 10%-os esése az euróhoz képest
* a kukorica árának 75%-os emelkedése
* a búza árának több mint megduplázódása
* a tej, a hús és a tojás árának 20-30%-os emelkedése világszerte
* a liszt és a tésztaféleségek árának triplázódása világszerte
* az európai tőzsdék 10%-nál nagyobb esése
* az etanollobbi gyengülése az USA-ban
* az Európa Tanács által átértékelt bioüzemanyagprogram
* vészhangulat a davosi csúcson, recessziós várakozások
* a forint folyamatos leértékelődése, bár annak a nagyja még hátra van
* szegényebb régiók folyamatos bedőlése (Pakisztán, India egyes részei, Dél-Afrika, Nepál)
* a NATO és az oroszok közötti viszony elmérgesedése
* a NATO alaszabályának tervezett módosítása
* fokozódó energiamerkantilizmus (Oroszország, Közel-Kelet, Venezuela, Kína)

Persze, ezeket a HÍRADÓKBAN nem fogják bemondani, mert az nem tenne jót a közhangulatnak, ill. egységesen a balfasz/idióta/töketlen elit ellen fordítaná az átlagembereket.
Fel lehet készülni a legrosszabbra is, egyénileg is, de közösségi szinten csak, ha az elit is (vagy a negyobb médiák) megengedi. Egyelőre a folyamatos tagadás megy. NEM LEHET IGAZ , MERT NEKEM EZ ROSSZAT JELENT!

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.02.26. 21:47:07

Most az a rossz, hogy lesz áremelés vagy, hogy nem mondják meg ?

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.02.26. 23:38:27

Szia Download!

Ebbol a listabol az etanollobbi gyengulese az miert is baj? A legnagyobb marhasag kukoricabol bioetanolt gyartani, annal sokkal jobb a repcebol olaj, energiafu cellulozabol etanol, algabol biodizel, stb.

dowNLoad 2008.02.27. 13:01:10

IGAZ, István, az nekünk jó, ha a kajaárak még amiatt is nem mennek még följebb, de elvileg az üzemanyagárakat kicsit visszaszoríthatná.(gyakorlatban csak a lobbizók bankszámlája növekedett)
A listát nem én hoztam össze, a Peak-Oil fórumról van.
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9105736&na_order=
Szerintem az egész egy mesterségesen előidézett valami, de a hatásait tekintve az mindegy, hogy miért lesz 500Ft 1l benzin, vagy 1000Ft 1kg kenyér. Ezzel a középosztályt nullázzák le (ha sikerül),a legszegényebbek majd kapnak valami segélyt, a leggazdagabbak meg lesz@rják, hogy mi mennyibe kerül.
Atomerőmű építés + Akkumulátor fejlesztés megoldanáa a gondokat 50évre (maximum) vagy egy erős NÉPESSÉGCSÖKKEN(t)ÉS. Lehet választani, melyik a rosszabb. Magyarország ráadásul kiemelten FÜGGŐ helyzetben van, KAPOLYI nem engedi , hogy az egyéb áramtermelő cuccok elterjedjenek (mint Ausztriában), a MOL&Gazprom meg az atomlobbit fogja vissza, amitől ÖNÁLLÓBB LEHETNE az ország. (uránt be lehet tárazni akár 20évre előre is)
Shit Hits The Fan ország lehetünk,
ha valami gixer lesz.
Itt egy kis előzetes:
mitkereselitt.blogspot.com/2007_10_01_archive.html

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.02.27. 21:55:50

Ha 1.7 egyseg bioetanol eloallitasahoz 1 egyszeg fosszilis tuzeloanyagot kell elegetni (felteve, hogy kukoricabol allitjuk elo a bioetanolt), az marhara nem fogja a fosszilis tuzeloanyagok arat lecsokkenteni, sot. Nem jartam utana, de azt mondtak, hogy azert kezdtek el a hulye amcsik bioetanolt gyartani, mert iszonyatos allami tamogatas van a kukorican. A vilag legnagyobb hulyesege karoltve a kozel- es kozep-keleti haborukkal egyutt.
süti beállítások módosítása