Roma integráció karácsonyra
2007. december 22. írta: TuRuL_2k2

Roma integráció karácsonyra

 „A kormány karácsonyi ajándéka a roma társadalom felé” - mondta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a kormány által elfogadott integrációs tervről. (Az MSZP körül szorgoskodó roma politikusok előszeretettel játszanak közösségi Jézuskát, Teleki maestro például feloszlatott Magyar Gárdát tett volna a fa alá.) Felszámolják az iskolai szegregációt, a cigánytelepeket, lesz foglalkoztatás, egészségügy, oktatás. Mint kiderült, már jócskán benne vagyunk a roma integráció évtizedében, ami 2005-től 2015-ig tart.

 Tervekből és gesztusokból eddig sem volt hiány. Roma Koordinációs Tanács, Egyenlő esélyek a romáknak, lováriul megszólaló miniszterelnök, A roma kisebbség társadalmi integrációja. Ami a konkrét intézkedéseket illeti, ott már nem olyan fényes a helyzet: hirtelen a cigány ösztöndíjprogram Göncz Kinga által sokszor cáfolt megszüntetése ugrik be (jövőre újraindítják megfelezett költségvetéssel), vagy az Orbán-kormány által bevezetett iskolalátogatási támogatás megszüntetése. Utóbbi lényege az volt, hogy a tanköteles korú gyermekek esetében az iskolalátogatáshoz kötötte a családi pótlék kifizetését - a mostani kormánypártok szerint igazságtalanul.

 Jól állunk, na. Emlékeznek még a kedves olvasók a Matula Három borzalom a következő húsz évből című írására? Egy már bejött: Gyurcsány Ferenc évek óta Magyarország miniszterelnöke. S lehet, hogy egy Nefelejcs utcai szuterénben szorgos kezek már fogalmazzák a Barna Párducok, vagy a Roma Gárda szervezeti és működési szabályzatának alapjait.

 Mert a cigányság egy nem elhanyagolható része úgy él, hogy nincs vesztenivalója (Oli bácsi megfogalmazásával élve: balladátlan nyomorban). Városban lakáshoz akkor jut, ha foglal magának. Falun fűtése addig van, amíg kerül valahonnan tűzifa. Közoktatása az utca, felsőoktatása a börtön. Aki mégis érettségit, diplomát szerez, az általában legszívesebben szabadulna cigány gyökereitől. Mert cigánynak lenni nehéz kereszt. Ráadásul politikusaikról (legyenek lungo dromosok vagy emcéefesek) sok minden előbb jut eszébe az embernek, mint az általuk képviselt közösség felemeléséért folytatott állhatatos, alázatos küzdelem.

 De álságos dolog elhallgatni a többségi társadalom sérelmeit is, úgy tenni, mintha csak a rasszizmus állna a harmonikus együttélés útjában. Sok embernek vannak személyes és nem feltétlenül pozitív tapasztalatai. Nagymamámhoz nem rég tizen-huszonéves cigányok törtek be, bottal a kezükben. Amikor kiabálni kezdett, egy pillanatig haboztak, majd hál' Istennek elfutottak - a hasonló történetek sokszor máshogy végződnek. Az udvarából rendszeresen ellopják a fát, a közelben egy ritkán látogatott házban leölték a disznót, elvitték a befőtteket és összetörték a teljes berendezést. A helyi rendőrök széttárják a kezeiket: tehetetlenek, ráadásul félnek is. A kis Krisztián kibontakozóban lévő karrierje sok társa számára az egyetlen elképzelhető életpálya:



  Nem csoda, ha sok átlagember tapsol, amikor megérkezik a Gárda. Ahogy a Síp utcában a kissé szedett-vedett, de mégis félkatonásdit játszó egyenruhások láttán szorulnak össze érthető módon a gyomrok (különösen a gárdisták nemzeti őrsereges barátai fordítanak nagy gondot öltözködésükben a nyilas hagyományok ápolására), úgy egy kis borsodi falu szélén élő magányos, idős emberek amiatt aggódnak, melyik éjjel hallanak csörömpölést a konyhából, vagy hogy ki szedi össze ősszel az egész évben kapálgatott krumplit a kis veteményesükben. Az Új Generáció meg úgy tesz, mintha a masírozó gárdisták jelentenék a legnagyobb veszélyt a köztársaságra, a demonstrációt kiváltó probléma viszont nem is lenne számottevő. Pedig az egész kurucinfós-cigánybűnözős-gárdázós jelenség épp azért veszélyes, mert sok ember mindennapi félelmeire alapozhat - nem (csak) előítéletekew, hanem valós élményekre. Ha a körzeti megbízott nem tud rendet tartani (nem tud), akkor a gárdisták megjelenését nem fogja helyben európai értelemben vett össznépi elutasítás fogadni. S míg zsidóellenességre ma nem lehet sikeres szélsőjobbos pártot építeni, a cigányellenességre jóval több igény mutatkozik a politikai véleménypiacon (ahogy Papp László Tamás is írja a HVG Online-on).

 Hogy mit lehet tenni? Az oktatás, oktatás, oktatás mantrán túl sajnos nekem sem sok ötletem van. Ha kicsit gondolkozik az ember, eszébe jut azért néhány kezdeményezés, amik felvillantanak némi reménysugarat. A Nyírő András-féle Login Initiative, ami wifivel és olcsó számítógépekkel segít a cigányoknak kiutat találni a reménytelenségből, L.L. Junior tánciskolája, cigány rendőrök képzése (kurucinfós álomhír, lelki szemeimmel már látom a címet: Rétinéger ávéhások), vagy a Gandhi Gimnázium munkája. A probléma nagyságához képest ez azonban sajnos csak jószándékú lokális szélmalomharcnak tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4272146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.03.20. 18:09:49

Életre-halálra Sajóbábony polgármestere és jegyzője nyolc pontból álló javaslattal kereste meg Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét. Ezek között szerepel a halálbüntetés visszaállítása is. Talán a polgármester és több képviselőtestületi tag MSZP-s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

golya 2007.12.22. 11:15:55

Örülök ennek a cikknek. Idemásolnám, amit a Heti Válasz egyik cikkjének fórumába írtam ebben a témában:
[cikk: www.hetivalasz.hu/cikk/0712/magyar_garda_hazamegy]

A legnagyobb gond az, és részint erre is célozhatott talán a szerző, hogy minden ilyen akció egyre messzebb visz a megoldástól. Vannak egyrészt liberális szociológusok egy csodás médiagépezettel, akik a probléma felvetését is már csírájában elfojtják.
És ez sokkal-sokkal messzebb vezet, mint ez az egész Magyar Gárda téma. Hogyan függ össze a cigányság és a mélyszegénység? Ezt kellene tisztességesen feltárni. Érdemes belegondolni, hogy miért cigányosodnak el az igazán szegény falvak, hogy van az, hogy a cigányok sok gyereket tudnak vállalni ott, ahonnan a nem cigányok fejvesztve menekülnek a nyomor miatt? Hát úgy, hogy a kultúrájukban, a társadalmukban mélyen benne van az alkalmazkodás. Nem ezt csinálják már ezer éve? Mindenhez képesek voltak alkalmazkodni. Vándoroltak, kihasználták a lehetőségeket, olyan képességeket fejlesztettek ki, melyekkel egyénileg és közösségben is érvényesülni tudtak a többségi társadalomban. Ezen alapul a társadalmuk. Ezen alapul a tulajdonfogalmuk. Tudják, hogy csak egymásban, és főleg a saját családjukban bízhatnak. Tudják, hogy a többségi társadalom kiveti őket, ezért nem meglepő, hogy miként viszonyulnak a többségi társadalomhoz. Az iskolához, amely ki akarja szakítani a gyereket a családból. Az államhoz, amely soha nem adott nekik semmit (eltekintve az utóbbi évtizedek segélypolitikájától).
Évszázadok alatt megtanultak olyan belső törvények között, olyan életszínvonalon élni, ami elképzelhetetlen egy átlagos városi polgár számára. Ugyanakkor globálisan, egy működő, a szolidaritásra épülő rendszerbe kerülve a teljes egész szempontjából hihetetlen pazarló életmódot élnek. [Ha ökológiai fogalmakat kellene használnunk, akkor azt mondhatnánk, hogy a nyugati ember (társadalom) alapvetően K-stratégista, a cigány ember (társadalom) pedig r-stratégista (bocs, ezt nem bírtam megállni). ]
Azt gondolom, hogy az lenne az alap, hogy ezekről a kérdésekről lehetne így beszélni nagy nyilvánosság előtt. Nyilvánvalóvá tenni, hogy nem egyes emberekről van szó (akik lehetnek jók vagy rosszak), hanem két közösség konfliktusáról. És nyilvánvalóvá kellene tenni, hogy szó sincs a genetikáról, viszont azt is le kellene szögezni, hogy ez a társadalmi, kulturális stratégia, amit a cigányság mint közösség folytat, tarthatatlan egy európai országban.

és még egy részlet:

Amint írtam: "Az államhoz, amely soha nem adott nekik semmit (eltekintve az utóbbi évtizedek segélypolitikájától)." A zárójeles kitételbe beleértettem a szocializmusbeli éveket, de ezen nem érdemes vitatkoznunk. A lényeg, hogy egy társadalom "életében" (szociális fejlődését tekintve) pár 10 év nem feltétlenül jelentős idő. Az évszázados stratégia viszont az, hogy "élj a mának". Ezen nyilván nem tudtak társadalmilag túllépni az utóbbi évtizedekben. Igazándiból én nem hibáztatom őket azért, amit azokkal az így kapott házakkal, közvetve ugyebár a mi javainkkal tettek, és tesznek ma is (lásd a segélyek állami költségeit és lásd még a falusi kirakodóvásárokat a segélynapon).
Az igazi bűnösök azok, akik megakadályozzák a problémák kibeszélését, önös érdekekből. Akik miatt ott tartunk, hogy most már, ha egy józan kormány megpróbálna bármit is tenni az ügyben, itt kő kövön nem maradna.
Fel kellene adni azt az álláspontot, hogy "szegény cigánygyerek csak tanulni akar, a csúúúúúnya tanítónő meg szegregálja". Ott, abban a faluban (legyen az bármelyik) van egy kulturális konfliktus. A tanítónő így tudja megoldani, mert nincs más eszköze és muszáj megoldani. Segíteni kellene neki, hogy legyen. Nem még belerúgni egy nagyot. Olyan hatalmas hazugság az, hogy liberális módra mindenkinek rohadt nagy szabadságot adunk (vigye a gyerekét oda, ahova akarja - bár liberáliséknál kis hazánkban lassacskán még ez sem adatik meg), kijelentjük a katedráról, hogy mindenkinek mennyi joga van, aztán meg mindenkit magára hagyunk. Ilyen elveken alapján állva még egy gazdagabb ország is nehezen működik.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.22. 11:20:50

Most már nem csak liberális zsidóbérencek, hanem fasiszták is lesztek?

Login Initiative-ről. Nem biztos, hogy ér valamit. Attól hogy valakinek internetje, számítógépe van, még nem feltétlenül fog \"kitörni\". Lehet, hogy csak pornót néz rajta, stb. De azért támogatandó kezdeményezés, csak lehetne jobban is nyomni. Sok családnál lehet akár több régi pc-is a padláson. Ezekre kéne rányomulni, meg önkéntesek is kellenének, akik használható állapotba hozzák a gépeket. Én pl. mindig elosztogattam a régi gépeimet a helyi nagycsaládos egyesületben, előtte rendebraktam mindent rajtuk. Meg egyszer Mol-os kapcsolatokkal rengeteg használt gépet adományoztunk Székelyföldön (a helyi Erdélyi Baráti Kör) pl, ott is sokat kellett melózni a gépekkel, azt is önkéntesek csinálták.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.22. 11:25:51

Őrnagy Őrnagy:
"Most már nem csak liberális zsidóbérencek, hanem fasiszták is lesztek?"

Igyekszünk bejátszani a pályát. :]

hiba 2007.12.22. 11:55:18

Őrnagy: Egy olyan bonyolult folyamatban mint a cigányok integrációja szerintem nem lehet biztosan tudni, hogy mi a jó lépés. Sok olyan kezdeményezés kell, amiben benne van a lehetőség, de számolni kell azzal, hogy sok hatástalan lesz. Ez a folymata szerintem abszolút a kis lépések politikája, amiben egy jó lépés volt az iskolához kötött segélyezés. Az is fontos lenne, hogy néhány alaptétel a programok alkotásakor ki legyen mondva, amiket a poszt is feszeget. A cigány vezetők totál politikai bábok az országos bábszínházban és hogy a magyar társadalom többsége nem rasszizmusból van a cigányok ellen, hanem rosszak a tapasztalatai. Ha garanciákat kap arra, hogy például a cigány gyerekeket tudják majd kezelni a közös iskolában, akkor nem akarnak a magyarok sem szegregálódni.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.22. 12:07:20

Hmm hiba igazság vagyon szavaidban. Csak azt nem értem, mi érdeke fűződött az mszpszadesznek az iskolához kötött segélyezés megszüntetéséhez? És miért nem bőgtek a "szuverén értelmiségek"?

szejler 2007.12.22. 12:26:15

Total agree!

Őrnagy

Lehet hogy 100 roma srácból csak 5-nek nyújt majd valódi alternatívát a számítógép (én ilyen arányokat saccolok), de akkor is megéri.

Én a családi pótlékot nem csak iskolába járáshoz kötném, de ösztöndíjszerűen adnám csak ki, tanulmányi eredménytől függően.

Egy szociológus ismerős fejtette ki, hogy a cigány kultúrában amúgy is erős indítattás a minél több utód létrehozására, a jelenlegi szociális helyzetben csak felerősödik a családtámogatási rendszer segítségével.

Munka nincs. Az egyetlen "legális" bevételi lehetőség a gyerekgyár. A gyerek nevelésében, tanításában viszont egyáltalán nem érdekelt a család. Tehát ha a CSP-t a tanulástól tennénk függővé, a torz ösztönzési rendszer és a roma szülők hozzáállása a neveléshez is megváltozna.
(lehet hogy nem matekoznának otthon a gyerekkel, de brutálisan számonkérnék az eredményt)

irrelevant 2007.12.22. 12:34:18

Sajna amikor lehetőségem volt rá, nem kérdeztem meg Horváth Aladártól, hogy vajon az általa annyira támogatott Gandhi Gimnázium nem a szegregáció tipikus példája-e...?

Elpet 2007.12.22. 12:37:55

Én azt hiszem, hogy ebben a dologban az egyik legnagyobb tévedés az, ha úgy gondoljuk, hogy a problémának létezik egy olyan fasza, zárt, egyértelmű megoldása, amit csak neki kell állni és csinálni kell. Mocskos hazugság a baloldal folyamatos cigánypártoló dumája. Amikor a balodali szavazók sokkal undorítóbban cigányoznak, mint a szélsőjobbosok. A cigányok csak eszköz nekik, a szavazataikat akarják, de értük tenni nem akarnak és nem is igen tudnak semmit. Mint ahogyan mi sem nagyon tudunk. Mert az egész ügy szervesen kapcsolódik az egész magyar társadalom alapvető gondjaihoz, az egyenetlen fejlődéshez, az önsorsrontó életstratégiák általános elfogadottságához, a kilátástalanságba való belenyugváshoz, a zsákutcás fejlődési modellek általánosságához. A magyar társadalom ilyen irányú gondjainak általános kezelésén keresztül tud a cigányság is emelkedni. De erre külön recept nincs, aki azt mondja, hogy programja van a cigányság felemelésére, az finoman szólva nem mond igazat.

Amúgy az iskoláztatási támogatás elsőrangú ötlet volt. Csak épp az sem old meg önmagában semmi.

oblomov 2007.12.22. 15:37:07

Ezt a posztot nagyon szerettem olvasni, az eddigi hozzászólásokat is.

Siralom, ahogy pol-i csatatérré vált az ügy, és kezelhetetlensége is az. A Gandhi Gimi nem szegregáció. Ez az ő Eötvös-kollégiumuk, több kéne belőle, ha nem civilizátorkodni akarunk. Lehet morbid a párhuzam, de Indiában az angolok ehhez hasonlóval ötleteltek. Vannak más jó törekvések is. A körzeti megbízottak mért ne lehetnének roma származásúak? A parlamenti képviseletük megoldásáról is gondoskodni kellene végre.

"Az oktatás, oktatás, oktatás mantrán túl sajnos nekem sem sok ötletem van."

Ez se nem nagyon működik. Családi, és kortárscsoport mintákkal, befolyással nehéz vetélkednie az integrált nevelésnek. Lenniek kell pedig valahol valami kritikus pontnak, ami átlendít. De a jelen települési-, lakás-helyzetükben stb. nincs közel ennek a pontnak a megtalálása.

dowNLoad 2007.12.22. 19:24:39

tanköteles korú gyermekek esetében az iskolalátogatáshoz kötötte a családi pótlék kifizetését - a mostani kormánypártok szerint igazságtalanul
HOGY MICSODA????? Skizofrén vagy-e elvtárs?
A matula cikket ismerem, hogyne ismerném mindenhova linkelem, ahova csak lehet. Az ÚRISTEN irgalmazzon nekünk, nehogy beváljon minden jóslata. Valamekyik baromarc azt írja, hogy a cigányok alkalmazkodók? Mihez is? a középkori viszonyokhoz? Azon már azért itt is sikerült túllépni, fel kellene már nőni nekik a feladathoz, hogyan kell angol WC-t használni, magyarul beszélni, hogy más is értse, napi tisztálkodás, legalább egy lumpen panelproli szintján a beilleszkedés elsajátítása, és akkor esetleg kaphatnak munkát is. Ehelyett ők a sok lúd disznót győz-re pályáznak, hogy majd 10-20-30 év múlva túl sokan lesznek, hogy meg lehessen menteni a helyzetet. GRATULÁLOK az ő ás a mi degenerált vezetőnk degenerált elképzeléseihez is. Gyermektámogatásból megélni, ezt még indiában sem játszák el. Ez viszont Európa akar lenni! Az akar lenni? Aki saját magát sem tudja eltartani NEM VÁLLALHAT GYEREKET, mert az még nagyobb problémát okoz.
NA most már jöhet a sok liberális kis köcsög gyökér válasza, hogy ez rasszizmus.
(inkább józan ész, ha érted mire gondolok)

Őrnagy Őrnagy 2007.12.22. 20:00:48

A " sok liberális kis köcsög gyökér" nem jön most, túl kényes a téma. Pedig index címlap is volt.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.12.22. 20:12:47

hírszerzőn is nyomtunk ilyen anyagot a hónap elején, az egyik szolnoki cigánytelepról.

www.hirszerzo.hu/cikk.kozepkor_magyarorszagon_-_riport_a_szolnoki_motor_uti_romateleprol_galeriaval_es_videoval.51540.html

ott az volt nekem az érdekes, hogy az ottani romák szinte végig a saját kisebbségi vezetésüket anyázták, meg azt mondták, hogy a fehérek sokkal jobban bánnak velük.

irrelevant 2007.12.22. 20:25:03

"S míg zsidóellenességre ma nem lehet sikeres szélsőjobbos pártot építeni, a cigányellenességre jóval több igény mutatkozik a politikai véleménypiacon (ahogy Papp László Tamás is írja a HVG Online-on)."

Zárójelben: nemtom, hogy vagytok vele, de én kezdek csalódni a HVG-ben, egyre több minősítő jelző jelenik meg a cikkekben. Nagy részükkel egyetértek, sőt jót is szórakozom rajtuk, de én a HVG-t az elfogulatlansága és steril nyelvezete miatt (is) szoktam olvasni.

Más. Nemtom, mennyire igaz az, hogy a zsidózásnál sokkal nagyobb igény van a cigányozásra a politikai "véleménypiacon". Korábban ezt én is így gondoltam, de ha belegondolunk, nem feltétlenül igaz. A MIÉP nem cigányellenességgel, hanem antiszemitizmussal operált inkább, és átlépték az 5%-os küszöböt, 4 évig parlamenti párt voltak. De itt van a Jobbik, akik újabban rámentek a cigányügyre, de mit értek el vele? Némelyik felmérésben van 1%-uk, némelyikben még annyi sem. 2006-ban 2 egész valahány tized százalékot szereztek a MIÉP-pel tandemben. Ez elég sovány.

És mit bizonyít ez? Szerintem azt, hogy a cigányellenesség annyira beépült a magyar társadalomba, annyira reflexszé és mindennapi rutinná vált, hogy a cigányellenes retorika nem is képes megingatni a szavazók politikai értékrendjét. És ebből is látszik, hogy rutin: nem tudatos, érvekkel alátámasztott, aktuális problémákra reflektáló attitűd, hanem öröklött, bevésődött, félig-meddig tudat alatti és nem is túlságosan szem előtt lévő jelenség a lakosság többségénél. Nem politikai ügy, hanem mindennapi reflex. Talán ezért nem is érvényesül a politikában.

Mit gondoltok?

golya 2007.12.22. 21:17:13

Kedves dowNload! Asszem én lennék a baromarc :-) Az alkalmazkodást fenntartom. Pl. a hajléktalanok is alkalmazkodnak a körülményekhez, így tudnak túlélni. Te valószínűleg megfagynál, ha hirtelen kiraknának az utcára, míg az, aki 10 éve hajléktalan, nyugodtan végigaludná melletted az éjszakát. Szóval, igenis, a cigány társadalom alkalmazkodik, csak nem úgy, ahogy a többség szeretné...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.22. 21:50:17

dowNLoad:
"HOGY MICSODA????? Skizofrén vagy-e elvtárs?"

Többször átolvastam és nem értem. Miért lennék skizo?

dowNLoad 2007.12.22. 22:43:39

tanköteles korú gyermekek esetében az iskolalátogatáshoz kötötte a családi pótlék kifizetését - a mostani KORMÁNYPÁRTOK szerint igazságtalanul
Erre gondoltam: (skizofrén-téveszmés)
(valamelyik elvtárs szerint igazságtalan?????)
hogy-hogy igazságtalan? Már hogy a **csába lenne az? Ez a minimum, vagy mire fizeti az állam az állami pénzeket? 3gyerekig adnék csak, és ott is egy min. jövedelemhez kötném, NE AKARJON 3gyereket az aki CSAK 1-et tud eltartani! (Azt is rosszul)
Most látom, hogy a Zorbánék vezették be, micsoda barmok, a cigányok felfoghatnák végre, hogy ők húzták volna ki a gödörből, az mszp soha nem fogja, nekik jó a sok nyomorban élő, azok biztos szavazók.(+pár jól fizetett irányító a piramis csúcsán, megélhetési cigánykisebségi ombucman, stb.. hahaha)

Téglagyári Megálló 2007.12.23. 12:44:34

OFF, de azért karácsonyi téma:

"It comes as research suggests Catholic churchgoers now outnumber Anglicans in the UK for the first time in 500 years."

no és

'The service to receive former Prime Minister Tony Blair into the Roman Catholic Church was "moving", Cardinal Cormac Murphy-O'Connor has said.'

news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7157998.stm

Széna Tomi 2007.12.23. 13:58:43

Ha távolról is, de idekapcsolódik: angolul a püspökfalat Pope's nose...

szejler 2007.12.23. 14:21:53

otvospeter

A hvg és a hvg.hu két teljesen különálló szerkesztőség. Az online laphoz ír Papp L. Tamás, vagy Pelle János. Más a hangnem és amennyire látom, más a kormányhoz való viszony is.

Én úgy mondanám, a zsidóellenességre a baloldali médiában, a cigányellenességre a társadalomban nagyobb a fogadókézség.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.23. 14:32:09

biztos nem csak nekem van olyan erzesem, hogy ez az egesz egy gigantikus PR akcio. afaik, idehaza nincs cigany elnyomas. nem kenyszeriti senki oket arra, hogy mellozzek a nyelvuket.
az, hogy az orszag esze beszel 2 szot lovariul, az a big deal?
mintha ez lenne az attores. ezzel ertjuk meg a ciganysag problemait, hogy lovariul tudunk?
jelenleg pont a lovari a legnepszerubb alibi-nyelvvizsga idehaza, amit a nepek nagyresze bevallal a diplomaert. azert ez jelent vmit.

tiszta sor, hogy nincs lovari nyelven kisebbsegi oktatas. ugy a 400k romabol vajon hany szazalek beszel lovariul? egyebkent is vicces lenne kemiat vagy matematikat ciganyul tanitani. btw, tudja vki, hogy mondjak lovariul a rugalmassagi egyutthatot? eleg limitalt a nyelv szokeszlete.

mindenesetre ezekbol a prima akciokbol az tunik ki, hogy a legnagyobb baj a cigany kisebbseg nyelvhasznalataval van. bravo.

elore a magas segelyekkel a gyerekgyarak produkciojanak noveleseert.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.25. 00:36:01

Az teljesen megfelel a valóságnak, hogy a cigányellenesség a zsidóellenességnél nagyságrendekkel nagyobb. Itt a bizonyíték, és a forrás helye biztosítja, hogy nem lehet zsidók elleni torzítás ebben:
www.antiszemitizmus.hu/zsidoroma.htm
Ráadásul ez csak 2003-ig mutatja - vagyis Olaszliszka még nem hatott.

Turul, a baj ott van, hogy nem a kitörni vágyó, de arra külső okok miatt képtelen cigányok okozzák a válságot. Éppenséggel azok inkább, akik a lumpen-bűnöző, élősködő életmódot teljességgel tudatosan választják. Azért tehetik ezt meg, mert az ilyen (sőt, a becsületesebbek jelentős része kzött is!) cigányság körében a börtön: olyan, mint a betegség vagy a baleset. Nem erkölcsi megsemmisülés, nem vezet kiközösítéshez.

Ha ezt a mentalitást nem sikerül megváltoztatni, a cigánybűnöző tömegek megmaradnak. Aki ki akar törni, kitör, segítséggel vagy anélkül - de azok el is hagyják a nemzetiségüket (amúgy érthetően, miért áldoznák az életüket gazemberek nevelgetésére?). Nem számítógép kérdése ez...

Hogy a "cigány erkölcs" rossz irányba bizony képes gyorsan változni, arra példa a kurvaügy. Amíg lehettek bordélyok, a cigánylányoknak a kurválkodás halálos bűn volt, és ha erre adták a fejüket, nemegyszer végeztek is velük. A bordélyok betiltása után a cigányok - akik a törvényen kívüli életmódra jobban hajlottak - simán átvették az ipart, és mára a kurvák nagy többsége cigány (a stricikkel együtt). Kikopott a cigány erkölcsből a prostitúció tilalma (ami addig szépen összefért a feleség pénzen vételével, érdekes módon). A kérdés csak az, hogy ebbe az erkölcsrendszerbe a bűnözés gátlását be lehet-e gyorsan építeni?

dowNLoad 2007.12.25. 18:21:33

A degenerált "elit" profi módon használja a saját hatalma érdekében a következőket: cigányság (tudatlan tájékozatlan szegények) panelprolik(szintén) pártszimpatizánsok (saját szemükben a gerendát sem), vallási okok (főleg antiszemita bélyeg rásütése bárkire, akár zsidóra is), tehát semmiféle cigánykérdés n(s)incs. csak DEGENERÁLT ELIT-KÉRDÉS VAN.
(sajnos nem kérdéses a válasz)
süti beállítások módosítása