Kultiplex-sirató
2007. április 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kultiplex-sirató


 

 

 

 

 

 


Nos, ez az, amikor a polgári ifjúság egy tér-idő ugrással Kádár-kori nyugdíjassá változik. És még büszke is rá.

A Helyi Théma hírt ad arról, hogy a ferencvárosi Kultiplex szórakozóhely bezáratását indítványozza Jelinek Benjámin, fidelitasos önkormányzati képviselő, akit van szerencsém nem ismerni.

Mert akkor elmondhatnám neki, hogy sajnálom azokat, akik 21. századi fiatalként a közéletbe bekerülve, nyavalygó nyuggerek szavazatára lesve egy, a fiatalok számára élvezetes, kellemes szórakozóhely bezáratásáért kampányolnak.

A riport olvasása közben enyhén skizoid állapotba kerültem. Azt írják: "a Kultiplex mozi meglehetősen alternatív közönsége sokszor bosszúságot okozott a környéken élőknek".

1. a Kultiplex közönsége voltam, 2. a környéken élek. És emiatt nem bosszús voltam, hanem örvendeztem, hogy közel lakok egy jó helyhez.

"Sem nappal, sem éjjel nem volt ajánlatos egyszerű földi halandónak felbukkanni ezen a téren" - írja még az újság. Én egyszerű földi halandó vagyok, és reggel, délben, éjszaka is keresztülmegyek azon a téren, nap mint nap. Mégsem esett bántódásom.

És szerettem a Kultiplexet.

Ahol egy vizitdíj áráért, kopott kanapékon ülve, kevéssé ismert filmeket néztem barátaimmal délutánonként. Ahol ismerőseim no-name zenekara fellépési lehetőséget kapott, és mi nézők, jól éreztük magunkat mind a tizenketten. Ahol mindig tele volt a hely jó nőkkel, és mindig vizezték a sört.

Csak ezt Jelinek Benjámin nem tudja. Mert amíg a kortársai élvezték az életet, addig ő valószínűleg azért hajtott és nyomult legszebb évein át, hogy képviselő lehessen a kerületben. Gratulálok.

"You've been running away, from what you don't understand" (Mysterious Ways)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2960466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2007.04.18. 19:49:54


A kulti bedőlt már magától is.
A jő nők lekoptak, már a vizet sörözik,
állami támogatásból vegetálnak.
Azt a sűlyedő hajót már sokan elhagyták.
Ezért kecsegtet sikerrel talán a fidelitaszos öcsi
akciója. Bár lehet kontraproduktív lesz a dolog, és
csakazért is bevédik.

pb · http://vanidonk.blogspot.com 2007.04.18. 20:22:57

de akkor magatol doljon be, ne egy politikai alnyuggertol.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.18. 20:37:39

Ezt nem hiszem el. A hetedik kerület a romkocsmákat kúrogatja, a gödör körül is keltették már a feszültséget, a sirály, meg a tűzraktér/raktár/tate sem stimmel. Ami nem megy magától, azt meg szét kell cseszni, büdös drogos hülyegyerek, aki ilyen helyekre jár, úgy is kell neki. Még örüljünk, hogy lehet hosszú a hajunk.

Amit a Bede írt nemrég a Fuckin kids című publicisztikájában erről a dologról, azt sajnos folyton igazolja az élet.

Kurvára csalódom, amikor a saját korosztályom a friss diplomájátől, meg az első fizetéséből vásárolt csíkos nyakkendőjétől meghülyül, és elkezdi játszani a bigott seggfejet. Remélem ez nem az összes helyi fidelitasosra igaz. Ergé, van egy közös fideszes/fidelitasos ismerősünk a kilenckerületi önkormányzatban, remélem ő nincs benne ebben, mert akkor aztán tényleg csalódott leszek.

Rónai András · http://www.quart.hu 2007.04.18. 21:02:31

A hely bezárása a kerület rendezési tervéből következik, amihez valahogy a fővárosnak is köze van - mindenesetre bonyolultabb ügylet ez, mintsem egyetlen Fideszes képviselő felelőssége lehetne. Nyilván a Helyi Théma igyekszik növelni az ő szerepét, könnyen átlátható megfontolásokból.

Szmöre 2007.04.18. 21:42:12

Smalladam,

Az általad említett, ergével közös ismerős annyiban mindenképp benne van a dologban, hogy minden létező fórumon közzéteszi, milyen remek kis akciót csináltak ők ott a kilenckerben. Plebejusnemzedék.

lendvai ildiko (törölt) 2007.04.18. 21:42:31

erről az országról mindent elmondtak két tömör mondatban:
"miért nincs senki? a magnót is én hoztam, miért nincs senki?"

Syntax Error · http://www.syntaxerror.hu/ 2007.04.18. 23:12:56

bakker... a fiatal amint képviselő lesz megszűnik fiatal lenni? vagy SOSE VOLT fiatal mert már akkor is inkább képviselőnek készülő palánta volt? rémesennagyonkurvagáz...
volt szerencsém fellépni sok éve a Kultiplexben, tavaly és idén meg az öcsémék zenekara tudott ott fellépni, és még mindig elfogadható volt a hely és a sör víztartalma ;)
persze lehet hogy üzletileg hanyatlott a dolog és amúgy is vége lenne, de egy ilyen Jelinek képviselő (meg tulajdonképpen semmilyen képviselő) ebbe ne ugasson bele...

2007.04.18. 23:22:47

ergé,

én örülök hogy bezárják a kultit. pontosan szemben lakom vele. nem jó reggelente a hányásokkal teli kinizsi utcán végigmenni, nem jó hallani a szomszéd 30 éves nő felháborodását, hogy telehugyozták előző éjjel a homokozót, meg tele van sörösüveg darabokkal, ezért nem viszi le a játszótérre a gyerekét, nem jó nyaranta forgolódni az ágyamban az utcáról beszűrődő zaj miatt, ami egyrészt a kerthelységből, másrészt a téren buli előtt alapozó fiataloktól jön.

szóval lehetek én bármennyire liberális, de ugye ne feletkezzünk meg egy alaptézisről: bármit szabad, amíg engem nem zavar.

másrészt ezt mindenki tudta, hogy előbb utóbb vége lesz a kultinak, hiszen az egész markusovszki tér a SOTE tulajdona, és építkezni szeretnének. korábban a zöldek fújták meg a dolgot, mert nem tetszett nekik a a park megszüntetése, de most már minden akadályt elhárult.

várom a dózert.

Ludovique 2007.04.18. 23:25:32

Csak gratulálni tudok. A (szinte) egyetlen reménységet Magyarországon ma a fiatal(abb) korosztály jelenti, erre egy ilyen díszfasz sikeresen lenulláza a potenciális szimpatizánsokat... még ha egy népitáncos-miépes ősmagyar arc lenne, de hogy Fideszes...?

"Fidesz...? Jaaa, azok, akik bezáratták a Kultiplexet? A bátyám mesélte..."

Őrnagy Őrnagy 2007.04.19. 08:36:24

Pénz beszél, kutya ugat. Nyilván azért pusztul el a Kulti, mert megéri a helyén építkezni, oszt kész. Ha lenen benne pénz, megvédenék.
Idővel a romkocsnáknak el kel húzni valami külvárosi gyártelepre, szerintem egy "modern" városban ez természetes.

pb · http://vanidonk.blogspot.com 2007.04.19. 08:47:00

a quart-on van egy hosszabb cikk:
itt

segabor 2007.04.19. 08:56:21

Sajnos nem volt szerencsém ismerni a Kultiplexet. Távolról, de kapcsolódik a szép, jó, de elmúlt és a helyette a még szebb, jobb, a jövő, de nagyon sok pénzt hozó dolgokhoz:

Viszont tegnap utaztam el a volt ügető mellett a 80-as trolival és leszakadt az állam (az enyém, nem a mienk :) ). Jelenleg helyette egy - ez nem vicc - irdatlan méretű Arena Plaza épül. Megszámoltam, 13 daruval építik ezt a monstrumot. Állítom, az egész ügető beférne alá, akkora épület lesz.

Kérdem én, miért kellett azt a nagy zöld területet elrontani egy N+1-ik plázával (ráadásul Közép-kelet Európa egyik legnagyobb darabjával). Kinek és mennyit hozott az elprivatizáció? Kinek állt érdekében egy - habár hanyatló - sportlétesítmény feláldozása a fogyasztás oltárán.

Fiatalnak tartom magam, meg irány a jövő meg izé, de számomra ezek az odarondított plázák nem többek a Bethlen Gábor utcán kutyák által telepített "aknazáraknál".

... csak sírni akartam egyet :(

ergé 2007.04.19. 09:08:43

Kepler, én nem szemben, hanem 2 sarokkal arrébb lakom a Kultiplextől. És kerülgettem már hányást a Lónyayban, a Rádayban, a Baross utcában, a Körúton, a Nyugati téren stb. is. Ez egy ilyen város.

A kultiplex melletti játszóteret a sörösüvegek mellett azért sem ajánlanám, mert közvetlenül a Markusovszky térnek nevezett kutyafuttató mellett van, és a kutyák szívesen jelölik meg azt is territóriumuknak. Kétpercenként más eb.

De mindez általános budapesti jelenség, ne a Kultiplexet hibáztasd.

Ha a belvárosi szórakozóhelyeket elveszik a fiataloktól, akkor majd mennek a külvárosokba, olyan helyekre, amit a szülők nem is tudnak elképzelni...

Baszki, Budapest ne legyen már nyugdíjas-elfekvő!

Őrnyagy Őrnagy 2007.04.19. 09:37:57

Kéne egy vigalmi negyed valahová, sok romkocsmával, stb. És ott a nyuggereknek qsss.

cc 2007.04.19. 12:55:56

igénytelen, büdös, koszos szar hely. dózert neki. marad még épp elég romkocsma ebben a kutyaszaros lepukkant városban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.19. 14:35:09

Igazad van cc, a büdös, koszos, igénytelen halálmániás rokkerek (mer ugye ők járnak ilyen helyekre) meg megérdemlik. Sőt, a Coca-Cola, és drogmámorban fetrengő rothadó nyugat fiataljai, akik ezeket a helyeket kedvelik a legjobban, és ide járnak megrontani a magyar fiatalságot, na ők meg aztán főleg. Maradjanak is itthon.

ergé 2007.04.19. 14:55:52

hosszúhajúak, fülbevalósak, nem buzik tán ezek a majji fiatalok?

de a KISZ-es fiatalember rendes nevelést kapott, és a hétköznapi munkások, valamint a szocialista életkörülmények védelmében harcot hirdetett a lumpen elemek ellen.

Gabe 2007.04.19. 18:31:15

Meg überhaupt: ki a faxt érdekel, ha bezárnak egy lebujt? Nálunk meg bezárják az egyik kocsmát. Na és? Majd átszoktok másikba.
Reform van! Ilyen volt, ilyen lett! Meg minek kell demszkygrádban élni (ha már nem lehet)?

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.19. 22:37:00

Akinek a Kultiplex egy szimpla lebuj, az már elnézést, de nézegesse csak a magyar tévék "kulturális" műsorait, meg a helyi újság rejtvényrovatát. A kurva életbe, ebben az országben semmit nem lehet tisztelni, ami a másiknak fontos?
Ha be kell zárni, ha probléma van, zárják be, de találjanak neki egy másik helyet, ne valami hetvenes évekbeli faszsággal próbálják meg lejáratni mások előtt. Kedves kommentelők ti meg adjátok a lovat alájuk. Jól teszitek, legalább hűek maradtok egy szép magyar hagyományhoz, az irígységen, meg a tudatlanságon alapuló rosszindulatúsághoz. Csak így tovább, előre visz!

Ludovique 2007.04.20. 02:08:07

"marad még épp elég romkocsma ebben a kutyaszaros lepukkant városban."

Sorold őket :)

Kis WestBalkán eltűnt, a nagy is el fog, Tűzraktér dettó, satöbbi. Ajánlj minőségi, elfogadható árfekvésű szabadtéri helyeket* a belvárosban. Köszi.

A Szimpla és a ZP nem ér. Előbbi zsúfolt és szűkös, utóbbi lepattant és viszonylag drága.

Gabe 2007.04.20. 07:38:47

Kicsit OFF
Oké, irigy vagyok és tudatlan. De ti egy qrva szót sem vesztegettek ott a fővárosban arra, hogy mi történik vidéken, mert az jár a fejetekben, hogy ma este hova mentek bebaszni meg csajozni. És igen, durva vagyok, mert ennél a mínuszos hírnél sokkal fontosabb, hogy hogyan nyírnak ki mindenkit ezzel a Budapest-központú köldöknézéssel. A vasútbezárásokra nem ilyen érzékeny a tisztelt úri közönség.
Ja, és tudom, hogy nem ismersz, de ebben az országban százszor többet tettem a kulturáért, mint te.

___________________________ (törölt) 2007.04.20. 23:14:08

Hosszú história ez, gyerekek. 1995 körül annyira jól lehetett Budapesten szórakozni... ha csak az Örstől keletre eső régiót nézem, volt a Nevada diszkó Kerepesen, egész jó zenével és nyáron kerthelyiséggel, volt kissé visszább, Kistarcsán a No Limit (későb Club Code), az se volt rossz, aztán a Colosseum (de azt utáltam), volt valami Gödöllőn is (de a részletekre nem emléxem), és így tovább. Volt a SOTE klub. Újvár. Kint 'miklóson a Küklopsz. Hully-Gully. Highlife, bár az de fura egy hely volt... Mi a fene van most? Sakáltanya meg Macskafogó? Ne röhögtessetek. Hova tűnt Budapest éjszakai élete? Mármint az igazi, nem a cafék meg a bárok. Mondjuk nekem most mindegy, itt Birminghamtől 20 mérföldre jó nekem a Godskitchen, de nem értem, mi történt Budapesttel, hogy sikerült így elkúrni.

Igaza van Gabenak is, a vidék is fontos. A Szelidi-tó, tíz évvel ezelőttről, rémlik még valakinek? Micsoda élet volt ott... Valami zseb-érdektől vezérelve a bürgermeister becsukatta a tóparti etető-itatókat, ettől persze az egész elment gyufáér'. Szerintem ő sem találta meg a számítását. Mekkora droidság...

kabar 2007.04.22. 12:29:36

Gabenak igaza van, csak a fővárosért sírtok.Nálunk vidéken van disco de egy sem éri meg az 1 éves kort mert szét veri a kisebbség. és ezek miatt a községünkben 5 éve nem volt semmi .El kell járni szórakozni 40-50 km-re. Már aki tud.Még is meg vagyunk.Alkalmazkodunk.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.22. 13:52:56

Gabe, kabar, igazságtalanok vagytok. Ez ugyan nem az én blogom, de egyrészt emlékezetem szerint itt volt már szó a például a vasutakról, másrészt ennek a bejegyzésnek a szerzője, meg az itt hozzászóló "úri közönség" itt él Pesten, ezért nekik nyilván fontos volt a hely.

Ha valamelyikőtök írna egy blogot, vagy újságot, amibe leírná, hogy a saját falujában/városában bezárnak valami helyet, szerintetek igazságos lenne, ha odakommentelnék, hogy mit sírtok a saját helyetek után, mikor itt a IX. ker. Kinizsi utcában bezárják a Kultiplexet? Egy szart, de ti pont ezt csináltátok.

Igazatok van, hogy innen nézve sokszor a vidék jelentéktelennek tűnik, hogy a mindennapi politikában és közéletben a Budapest nevű vízfejjel foglalkozik mindenki. Viszont az ilyen fölösleges, átgondolatlan megnyilatkozásokkal csak öngólt rúgtok magatoknak.

ergé 2007.04.22. 23:44:35

itt tenné hozzá a bejegyzés szerzője, hogy ő maga balatoni gyerek, és Siófok nevű szülővárosát legalább kéthetente meglátogatja.

tehát nem az a fajta budai köcsög vagyok, aki az Astorián túl tériszonyban szenved és honvágyat érez...

hanter 2007.04.24. 00:10:34

Tudok ajánlani egy igazán prima kis szórakozóhelyet, tele gyönyörű lányokkal, jó zenével, semmi balhé, olcsó árak, hajnal négyig nyitva. Itt van két sarokra tőlem, a vizparton. Sok turistalány unatkozik benne! Ja, és a zsaruk nem szórakoznak a vidám vezetőkkel.

A neve : Cubana.

Cape Town. South-Africa:-)))

Apfelbaum Ogmánd 2008.02.07. 02:36:04

Ne véggyed mán a deviánsbibsi-hulladéktályog-flaszterparaszt ordenáré helyet...
Ennyire nem vehetett meg a Nobilis, akinek ezúton már két seggberúgással jövök...

kemotox 2008.02.07. 17:05:56

Jó téma ez a Kultiplex. Ti azon vernyogtok, hogy bezárják, a Kurcon meg ennek tapsolnak.
Én meg csak azt kérdezem, ki nem szarja le, hogy bezárnak egy BP.-i szórakozóhelyet?
Kabarnak igaza van.
Jó dolgotogban már nem tudtok min nyafogni.

noname 2008.02.07. 17:09:38

Kemotox: agree.
egyébként meg nem lehet sikeres ember az, aki a Kultiplex színpadán szétzúz egy villanygitárt :(

ill. nem lehet sikeres ember az, aki akárhol szétzúz egy villanygitárt

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.02.07. 17:36:06

bezárhatnák a táncházat is az FMH-ban, az óbudai társaskört is, a jazzklubokat is, meg mondjuk még valamelyik színházat, azokból úgyis van pár, meg galéria sem kell annyi.

szarér kell szórakozni. csak fáradt lesz másnap az ember, oszt nem építi rendesen a hazát.

kemotox 2008.02.07. 17:56:52

smalladam, nem értem, hogy miért ne zárhatnának be pl. egy színházat, vagy egy jazzklubbot, ha a kutya sem kíváncsi rá, és csak állami támogatásból képes fenntartani magát. Miért vannak előjogaik az ilyen intézményeknek, mondjuk az iskolák vagy a termelő üzemekkel szemben?

Ezt sohasem értettem, de te majd biztos elmagyarázod.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.02.07. 18:39:26

kemotox, a kutya sem kíváncsi rá? biztos azért voltak rendszeresen teltházas koncertek, meg azért léptek fel olyan ismert külföldi együttesek, akik amúgy a lábukat sem tették volna be magyarországra. és tudtommal ebben az ügyben egyáltalán nem volt szó semmilyen állami támogatásról. ez ingatlan-ügy.

inkább te magyarázd meg nekem, hogy ami más embernek fontos, neked meg nem, ahhoz miért kell eleve ellenszenvvel hozzáállni?

én be nem tenném a lábamat a bank dance hall-ba, vagy a budaházy féle árkádia mulatóba, de ha az ő lábuk alól rángatná ki valaki a talajt hasonló módszerekkel, az ugyanúgy nem tetszene. és nem basztatnám azokat, akiknek nem tetszik a bezárás, hogy mit kell ezen sírni.

ha semmi közöd a dologhoz, akkor miért szólsz be?

kemotox 2008.02.07. 20:08:11

Hát ha csak ingatlan ügy, ráadásul még támogatást sem kap, akkor meg mi a gond?
Én csak képeken láttam az épületet, hát elég szarul nézett ki, úgyhogy valószínűleg nem kár érte, hogy lebontják.
De hát az épület a lényeg? Ha olyan kurva jó volt mint ahogy mondod, ráadásul még igény is volt rá, akkor bármilyen épületben folytatni lehetne. Ilyen helység legalább ezer van Budapesten.
Átköltöztök, aztán hajrá.
Hol a probléma?

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.02.07. 20:51:43

csak annyi, hogy te is zavarban lennél, ha egy nap csöngetne nálad egy ember az önkormányzattól, hogy haver két hónap múlva (fél év múlva, mind1) költözz el, mert a telket, amin a ház áll, eladtuk egy izraeli-spanyol-norvég-kajmán szigeteki-orosz érdekeltségű szállodacégnek, és szeretnénk lerombolni az épületet. szóval majd jövünk, addig oldd meg, hogy lelépjél valahogy, vagy a rendőrséggel kiakoltatunk.

szerintem a dolgoknak nem így kellene menniük. egy nyilvános intézménynél pedig szerintem még cikibb ugyanez.

kemotox 2008.02.07. 21:48:17

Ahogy hallgatlak, a Pál utcai fiúk jutott az eszembe, akiknél beépítették a grundot.
Látod, már akkor is így mentek a dolgok. Nekik sem szólt senki, csak már mikor jöttek építkezni.
Persze nem akarom összehasonlítani a kettőt.
Az egy "kicsit" jobb sztori volt...

Invictus 2008.02.08. 01:42:03

Jelinek Benjámin? Ilyenkor röhögök, amikor arra gondolok, hogy a ballibek szerint a fityesz antiszemita...

grupi 2008.03.22. 14:12:39

Helyreigazítás
Index
| 2008. 03. 21., 14:02 | Frissítve: 2 órája
2008 március 5-i "Kihívták a rendőröket a mozinyitóra" című cikkünkben [1] tévesen idéztük Gegesy Ferenc Ferencvárosi Önkormányzat polgármesterének szavait. "Az önkormányzat, amibe lehetett, beleszart" helyett az hangzott el, hogy "Az ömnkormányzat amibe lehetett, beleszaladt". Gegesy Ferenctől elnézést kérünk.

ivrilider 2010.08.17. 15:34:00

Hű, micsoda válogatott kommentelő-közönsége volt 2007-ben a Mandinernek! Amikor alighanem még Reakció volt, nemde...
süti beállítások módosítása