Petit Nicolas
2007. január 15. írta: Oli bácsi

Petit Nicolas

Először is szögezzük le, hogy bár ne lenne igazunk, de Nicolas Sarkozyből/ból nem lesz az Ötödik Köztársaság hatodik elnöke. Több körülmény is erre enged következtetni. Mi frankofil hangoltságúak volnánk, de szórványos ismereteink a francia demokráciáról azt mutatják, hogy a franciák (a tagadhatatlan savoir-vivre mellett) rühellnek mindent, ami amerikai, talán még a magyar választónál is többet várnak az államtól, szeretnek mindenkinél okosabbak lenni, ezért a közülük való okosakat is utálják. Mármostan Sarkozyre nem minden ok nélkül rákenték, hogy amcsibarát, liberális (Európában még egy országot ismerünk, ahol megközelítő utálattal tudnák kiejteni e szót, igen, igen, erre az országra gondoltunk), felrugdosná az állam-egyház szétválasztását, sőt a szélsőbal fasisztázza is rendesen. A PS és a körülötte lévő blogszféra meg populistázza. Persze Sarko ízig-vérig médiaember, talán a kissé taszító fajtából, de személye így is csak azt jelenti, van mit tanulni még tőle, Magyarországon is.

Ráadásul, ha választani kell egy üresfejű, ámde dekoratív, a francia politika nagy hablatyait (débat, redressement, social, fracture, aller de l'avant) ügyesen forgató, kicsit katolikus, ámde szilárd élettársi kapcsolatban élő , és a zavaros, hogy ne mongyuk métèque felmenőkkel rendelkező, csúf eszméket, plusz amcsikat ránkszabadító (ld. fentebb) kis törpe között (a Le Monde és a Les Guignols de l'Info politikailag rendkívül korrekt megállapítása szerint ő lenne "le nabot hongrois", a magyar törpe, utalással a belügyminiszter egy méter hatvanöt centijére: hiába no, jóízléssel születni kell), akkor sajna az előbbit fogják választani. Pláne, ha Villepin és Chirac mindent meg fognak tenni, hogy kirúgják alóla a széket.

Mindegy, a Rubiconba be lettek hajigálva a kockák. Sarkozyt tegnap az UMP hivatalosan is elnökjelöltjévé választotta, a tagság szavazatainak elsöprő többségével. Ez az "ensemble, tout devient possible" ugyan elég soványnak tűnik, de harcos elnöki kampánynak nézünk elébe, lesz izgalom bőven, és ha már itt vagyunk, és igazi amcsi-francia kampánybeszédet is hallhatunk, láthatunk: van még hova fejlődnie a  magyar jobboldalnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3328469

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://impanagiotopoulos.gr/?option=com_k2 2018.03.22. 20:44:25

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2007.01.15. 11:10:16

Tényleg van valami ördögi a fickóban... Nem nagyon követem a francia belpolitikát, de nem lenne semmi, ha egy - nem is annyira szegről-végről - magyar lenne az elnök.

Jelentene ránk nézve bármi előnyt, ha megválasztanák? Amennyire tudom, túl sok magyar identitástudata nincsen.

Kár, hogy nem tudok franciául.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.01.15. 14:30:59

Az átlagfrancia magyarokról alkotott képének mindenesetre nem biztos, hogy jót tenne a megválasztása, és aztán elnöki tevékenysége következtében tovább folytatódó "nabot hongrois"-ozás és társai...

fifi 2007.01.15. 19:13:39

Honnan lenne identitástudata, amikor a magyar származású apja korán elhagyta őket, bár pénze volt, mint a pelyva, anyagilag soha sem támogatta a fiát. Ilyen háttérel én azon sem csodálkoznék, ha kifejezetten utálná a magyarokat.

Szmöre 2007.01.15. 21:45:22

...Ezek szerint nem csak én voltam olyan hibbant, hogy a vasárnapom egy töredék részét az UMP-kongresszus nézegetésével töltöttem.
Sarkozy "elsöprő többsége" mellé azért érdemes odabiggyeszteni, hogy a szavazati joggal rendelkező UMP-hívek közül csak mintegy 60 százaléknyian voksoltak. Chirac és Villepin hallgatag bosszúja. Szinte már hallani a "hogy teremt egységet, ha a saját pártja sem sorakozik fel mögé?" jellegű szirénhangokat.
A schmittpáli áthallású, mackófelsőt azonban nélkülöző "együtt minden lehetséges" szlogen valóban elég laposkának tűnik, ám az "Imaginons la France d'apres" szerintem annál jobban eltalált.
Az a tény, hogy Sarkozy alaposan kidolgozott, következésképp ízekre szedhető programot tett le az asztalra, dícsérendő dolog. Így még veszíteni is más lehet, mint a 14. havi nyugdíjjal.

Érdekes jelenség a francia kampányban, hogy mind a két jelölt kiemelten épít az internetes felületekre, az itthon Katus ivadéka által forradalmasított blog szinte kötelező eszköz az elnökjelölteknél.

Dr. Minorka 2007.01.15. 21:51:50

A Szocialista Párt az egész webhelyét blogosította.

Vargabung 2007.04.10. 19:05:35

Namàrmost több mindenre szeretnék reagàlni itt:
Egy: titkon remélem, hogy Oli Bàcsinak igenis igaza lesz, és még véletlenül sem vàlasztjàk meg a franciàk Sarko-t köztàrsasàgi elnöknek, de ez màr januàrban sem igy nézett ki és azota se javult sajnos a helyzet. Mert igenis erösen szélsöjobbos nézetei vannak, mert annyira francia, hogy a külföldi szàrmazàsuakat csak lecsöcselékezni tudja, mert rendöràllamot akar, mert veszélyes... De sajnos attol félek, hogy ez màr szinte lejàtszott menet.

Aki arra szàmit hogy ha megvàlasztjàk attol majd fellendülnek a magyar-francia kapcsolatok, az inkàbb most felejtse el ezt az egészet, és nagyon gyorsan... mint mondtam, ugyan magyar volt az édesapja, de Sarko-nak semmi magyar identitàstudata sincs. (A történet kedvéért, csapodàr édesapja 3 éves koràban hagyta el édesanyjàt...)

Egyébként, mivel a méditizàcio ellenére is csak kevesen tudjàk hogy magyar eredetü, és mivel az àtlagfranciànak vagy semmi, vagy amùgy is nagyon redukàlt magyar-kép él a fejében (kelet-Europa, szoval a lànyok könnyüvérüek, volt ugye Puskàs is, és amugy van nàlatok villany?), szoval attol tartok Sarko nem oszt nem szoroz ezen a téren...

Na mindegy,
ha még hosszan irok a témàrol akkor csak felhùzom magam.
süti beállítások módosítása