A kongresszusról
2006. november 26. írta: sHelf

A kongresszusról

Orbán a Fidesz kongresszusánNehéz falat ez a Fidesz kongresszus, Orbán maratoni beszédével. Lehet hogy túlzás, de szerintem most jó időre egyértelművé vált a Fidesz iránya, taktikája, stb. Továbbá kiderült, hogy a pártelnök irányította Önkormányzati Képviselők Országos Gyűlésével meg egyebekkel továbbra is a Viktor-centrikusságot nyomják. Ez persze megint remek csámcsognivaló a baloldalnak, de ennél ijesztőbb az, hogy talán még mindig nem mondtak le a már kudarcot vallott, szinte kizárólag Orbán intuícióira építő stratégiáról. Nyilván még bármi lehet, ha viszont a 2010-es választásoknak is ugyanúgy rugaszkodik neki a Fidesz, mint idén, akkor támogatottság ide vagy oda, megint veszélyben lesz a haza.

Bár engem az összes Orbánnal készített interjú, vagy beszéd hallgatása közben elfognak a "de rohadtul igaza van" illetve a "miért versz minket Gyurcsánnyal, Istenem" érzések, ez még nem jelenti azt, hogy objektívan szemlélve a helyzetet Orbánnak picit hátrébb kellene már lépnie. Persze, nekünk nincs vele semmi bajunk, de ez nem szempont, hiszem nekünk egyik vezető fideszes politikussal sincs bajunk. Ha pedig innen indulunk ki, akkor bizony naugye.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4319274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitadani · http://bitadani.blogter.hu 2006.11.26. 21:41:03

"picit" hátrébblépni számos alkalom lett volna már, nemigen volt hozzá kedve. aztán meg amikor formálisan nem ő volt az első ember (2002-2003), mélyponton is volt a fidesz... és nem tudjuk, bárki más vezetésével képes volna-e ugyanennyi szavazót összeszedni.
izgis ez, de amíg orbán nevezi ki a választókerületi elnököket, akik aztán megerősítik őt pozíciójában, addig csak akkor lesz változás, ha ő úgy akarja. ahhoz meg nem tudom mi kéne...

Guild 2006.11.27. 11:40:36

Egyetértek.
Nekem is vannak aggodalmaim a Fidesz középtávú stratégiáját illetően. Orbán szerintem bölcsen jár el, hogy egy ilyen zavaros helyzetben erős kézzel irányítja a pártot, de az elcseszett tavaszi kampány okán (amiért ugye felvállalta a felelősséget) illenék 2010 előtt átadni valakinek a stafétabotot. A probléma, hogy olyan erős a pozíciója (és a saját táborban a népszerűsége), hogy csak a saját jószántából mondhat le a miniszerelnök jelöltségről. Én egyébként látok erre esélyt.
A másik probléma, hogy jelenleg nem látok olyan politikust a Fideszben, akinek megvannak a képességei, hajlandó lenne bevállalni a vezető szerepet, és egyben tudja tartani a pártot és a törzsszavazókat. Az elkövetkező években a megfelelő ember megtalálása kéne az egyik legfontosabb feladatnak lennie a párton belül.

nénike · http://mandiner.hu 2006.11.27. 12:48:41

Castro hány órát szokott beszélni?

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2006.11.27. 13:18:43

mióta ő a viszonyítási pont? :P

nénike · http://mandiner.hu 2006.11.27. 14:19:13

Amitóta többen azt latolgatják, hogy vajon meddig tölti be az elnöki posztot. (Képlet: 1 óra beszéd = 10 év :)

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.11.27. 16:19:03

Szerintem már régóta az a helyzet, hogy Orbán inkább hátráltatja a Fidesz győzelmét, mintsem elősegíti. Ezt két vesztes választás után elég nehéz cáfolni. Valóban, gyakran fellobban még benne a régi tűz, főleg, ha az ellenfél bénázik, de ez sajnos nem elég. Nem picit (haha) kéne hátralépnie. Persze ez irreális felvetés, nem fog, hülye lenne (és igaza van a maga szempontjából). A pártnak kellene kitermelnie magából valakit, aki le tudja váltani.

Az tény, hogy nem nagyon látszik hozzá fogható tehetség a Fideszen belül. De azért jó politikusaik vannak (Kósa Pokorni, mittomén). Nem törvényszerű ugyanis, hogy egy ekkora karizmával rendelkező vezetőt csak egy vele egy súlycsoportban levő válthat le. Példa erre John Major Angliában: nyilván nem volt akkora kaliber, mint Thatcher, de arra jó volt, hogy miután a Vaslady elhasználódott, átvegye a stafétát, és vigye a pártot. Nem volt egy szikrázó tehetség, ki is fulladt, de győzni tudott. Persze ehhez az is kellet, hogy az öreg hölgy belássa: jobb, ha lemond. Persze ha nem megy szépszerével...

Szóval egy derék iparos kéne. Nem végleges megoldásként, de ami most van, az már lassan tarthatatlan.

k|M · http://ufi.blog.hu 2006.11.27. 16:34:50

Szerintem nem helyette, mellette kellenének új arcok, de ez egycsapásra meg is oldódott azzal, hogy a narancspötty kisöpörte a piros négyzetet az önkormányzatokból, hamarosan onnan fognak olyan kaliberű emberek jönni, akik a narancs-szivárványt további színnel telítik.

A másik meg az, hogy vessétek össze a szoc.párt és a fidesz támogatottsági görbéjét a "jól mennek-e a dolgok?" görbével, s abból kiderül, ha osztogatás van, az mszp megnyer magának 6-700e politikával egyébként nem törődő, a politikát utáló szavazót, ha meg nincs osztogatás, nincs is szavazat. S ezzel az mszp-vel szemben áll a fidesz a maga jóval nagyobb táborával. (Jelenleg is ez van: az ápr. 7-ei szoci szavazók 35-40%-a lelépett és ma úgy szidja Gyurcsányt, mint előtte Orbánt.)

Eccó, mint, nehéz lehet úgy pártelnöknek lenni és elfogadni az eredményt, hogy
1. kizárólag erőteljes osztogatással tudják megverni,
2. ha meg is verik, az max 2 hónapig tart, mert ha kiderülnek a dolgok, menten nincs annyi mszp-szavazó

sHelf 2006.11.27. 16:59:30

ez így van, de én tartom azt hogy még mindig nagyobb a taszító ereje, mint a vonzó, és sürgősen hozzá is teszem, hogy sajnos, méghozzá nagyon sajnos, de ez van, ezt kell alapul venni. megváltoztatni már nem igen lehet, túl mélyen van beleoltva az emberek szívébe a gyűlölet vele szemben.
mellesleg nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem Navracsics pl kifejezetten jó min.e jelölt lehetne..

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.11.27. 17:10:54

Az a gondolat, hogy majd az önkormányzati emberek színesítik Orbán mellett a palettát, nagyon kedves gondolat, de nagyon naiv is. Orbán az elmúlt években mindenkit perifériára szorított, aki érdemben más színt vitt volna a Fidesz politikájába, és olyan szavazókat is meg tudott volna nyerni a pártnak, akik valamilyen okból idegenkednek Orbántól (pl. herótjuk van az idegenszívűzéstől és a hasonlóktól). Csak emiatt lenne/lett volna értelme szinesíteni a palettát. Orbán kizárólag olyanokat tűrt meg, akik fegyelmezetten alábazseváltak. Kit szólít meg például Pelczné? Aki ilyesmire alkalmas lenne, az többé-kevésbé látványosan kivonult mögüle az elmúlt években (pl. Pokorni, Kósa, Rogán).

Ő abban érdekelt, hogy ne legyen senki mellette, aki alternatívát jelenthetne. Ez nem feltétlenül baj, vezető politikusok sehol se adják át szívesen a hatalmat. Csak épp van alattuk egy párt, amelyben működnek olyan korrekciós mechanizmusok. Ha kell, a főnök akarata ellenére. A Fidesz ilyen párt?

kisgyerek 2006.11.27. 17:18:02

Teljesen mindegy, hogy ki a fidesz elnöke, bárki váltaná Orbánt, 1 hónapon belül ő lenne a patás náci ördög.

Shelf: lehet, hogy Navracsics jó min.e jelölt lenne, de hogy nem lenne olyan jó miniszterelnök mint Orbán, arra bizony súlyos pénzekkel mernék fogadni.

Azonban nem tudom hogyan lenne lehetséges a szocik legyőzése. Úgy látom, hogy a választópolgárok nagyobb része két voksolás között előszeretettel apolitikusnak definiálja magát - vö: egyik se jobb a másiknál - azonban azon az egy napon, a választások napján mégis elmegy és inkább az mszpre húzza az x-et.

Tehát. Két választás között a fidesz elhúz a közvéleménykutatások szerint, választást nyerni azonban nem tud. Arra az egy napra mindíg felpörög a gyűlöletmédia, szállnak az ígéretek mint a pelyva.

Azért szimpatikus nekem a most elmondott beszéd, mert Orbán leszögezi: akik ezt a helyzetet előidézték - és én a miniszterelnökön valamint a pénzügyminiszterek egész során kívül ide sorolom mindazokat akik a bizalmi szavazáson igent mondtak a kormányra - azok nem kerülhetik el a felelősségrevonást. Most nem lesz alku.

A fidesz számára ugyanis az jelentheti az egyetlen kiutat az örök ellenzéki létből, ha egyszer véletlenül győz, akkor kíméletlenül megtöri az mszp és az szdsz média és gazdasági hátterét. MEG KELL TÖRNI ŐKET.

Ez azonban így emlékeztet a 22es csapdájára.

bitadani · http://bitadani.blogter.hu 2006.11.27. 17:37:11

sHelf: ez "a túl mélyen van beleoltva az emberek szívébe a gyűlölet vele szemben" attitűd mindig zavar... hogy azt feltételezzük, orbán bár nagyon kiváló miniszterelnök lenne, a sok hülye ember sajnos vmiért (ráadásul nem is indokoltan, hanem mert beléjük van oltva) utálja őt...
ez egyrészt kicsit a demokrácia lenézése, másfelől figyelmen kívül hagyja azt, hogy orbán továbbra is a legnépszerűbb fidesz-politikus. az én ízlésemhez is közelebb esik navracsics, de mégiscsak egy hivatalnok-típus, akinek a szavazatszerző képessége valószínűleg meg sem közelíti orbánét...
kósáról meg, akit jobban el lehet a helyén képzelni, orbán azt mondja a hírtévében, hogy bár alkalmas volna elnöknek, a debreceni polgármesterség mellett ez már nem fér bele...

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.11.27. 17:39:33

De hát egyszer már történt ilyen győzelem, 1998-ban. Akkor megpróbálták a baloldalt megtörni, nem? Történtek lépések: Magyar Nemzet megba... akarom mondani átalakítása, gazdasági holdudvar, közalapítványok, értelmiség mozgósítása, szimbolikus politizálás. És mi lett az eredménye? Vereség.

Tudom, a radikálisabb verzió szerint meg sem próbálták őket megtörni, mert egy egészséges lendülettel ki kellett volna őket söpörni a közéletből. Hát ezt inkább hagyjuk.

Az a helyzet, hogy le kéne már állni a folyamatos önsajnálattal, hogy övék a hatalom, a pénz, a média, és mi, a szegény jobboldal esélytelenek vagyunk, hacsak nem vagyunk kurva kemények, és nem csapunk oda a rendelkezésre álló szűkös időkeretben. Önmagában erre nem lehet jobboldali politikát építeni, ez szerintem kiderült mára, bár lehetett sejteni az elején is. A baloldal kétségtelenül meglévő helyzeti előnyét adottságként kell elfogadni, de meg kéne már végre tanulni, hogy ez nem adhat igazolást minden disznóságra. Baloldali gyűlöletmédiára nem szabad válaszként jobboldali gyűlöletmédiát létrehozni. Nem egyszerűen azért, mert nem illik, nem szabad, meg erkölcstelen (ezért is), hanem főleg azért, mert a jelek szerint nem éri meg.

sHelf 2006.11.27. 22:05:57

bitadani: hidd el, engem is sok attitűd zavar. egyébként lehet, hogy emocionálisan fogalmaztam, de a lényeg ez, és ez tagadhatatlan, hogy Orbán kábé egyszemélyben a vörös zászló, amit csak meg kell lengetni, és máris hördül a tömeg. és ebbe benne vannak a magukat apolitikusként definiálók, a vadmszpsek, és a sima szocik is. Orbán nem hibátlan, persze, de egy hatalmas része a választóknak nem ezért nem szereti.

a meg kell törni őket-tel meg egyetértek, csak ezt nem szoktam hangoztatni, mert már olyat is hallottam baloldali újságíróktól, hogy igenis jobboldali médiatúlsúly van, és ha a Bayer Zsolt így viselkedik, akkor bizony én is kimondom, hogy, és különben is, és a büdös náci pontpontpont.

és ezzel együt pedig igaz az önsajnálat értelmetlensége is, tenni kéne (a dógunkat ugye, mint Fletóék), és mondjuk úgy megreformálni a Fideszt, hogy maximum a tagok hajszínébe lehessen belekötni.

azzal viszont nem értek egyet, hogy csak Orbán tud szerezni ennyi szavazatot. ahogy ezt írtam is, szerintem elhanyagolható azok száma (ha egyáltalán van ilyen), akik csak miatta szavaznak a Fideszre.

k|M · http://ufi.blog.hu 2006.11.27. 22:24:21

Az önsajnálat a hibák elkendőzéséhez tökéletes, ám a dolgok továbbgondolásának minden esetben akadálya. Emellett tökéletes önfelmentés is: ezért itt az Ufi-blogon nem is gyakoroljuk. Csak alkalomadtán. ((((:

De ami a dolgok itteni megbeszélését illeti, szerintem egyáltalán nem naiv gondolat, hogy egyesek majd "felnőnek" mellé. Nem most, hanem két év múlva jelentkezhetnek ezek az arcok, és nem gondolom, hogy O. ne engedne maga mellé nagy munkabírású, mozgósító erővel rendelkező embereket, vagy ne hagyná, hogy helyben "arcok" legyenek (mondjuk megakadályozni se nagyon tudná). Nem ilyen alkat (hogy ilyennek látszik, az a Dani által kétségbe vont démonizálásnak is köszönhető).

A Fidesz-kormány nagyrészt az MDF-ből átzsilipelt (minden tiszteletünk, de) értelmiség hatására tette azt, amit tett. Olyan is lett közalapítványostul, kiegyensúlyozásig és retorikáig az egész. Nekik is "köszönhető", hogy a Fidesz ennyire beleragadt ebbe a humortalan köldöknézésbe.

VIII. Nagyapó 2006.11.28. 11:00:14

Tényleg nem lehet ezt a Fideszt úgy kettészedni, hogy ne legyen belőle mindjárt 5?

Az egyikben maradna Viktor, a másikat meg akkor kevésbé lehetne püffölni, és kevesebb marhaságot kellene beszéljen.

Azért valahol figyelmeztető jel, hogy Ibolykáék a maguk szellemi bázisával is tudnak már 6-7%-on is lenni, pusztán protestszavazatok gyűjtésével...
Ha valaki ehhez még tudna valamit mondani is, az tényleg nem lenne elég?

VIII. Nagyapó 2006.11.28. 11:32:48

Még az amúgy lényegesen konzervatívabb lengyeleknél is csak KÉT nagy jobboldali párt tudta kisöpörni az ottani szocikat.

Ha nem akarjuk mindig elveszteni az épp formálódó értelmiségi-, média- meg gazdasági holdudvart középtájt, talán lehetne pl. legalább az egyiknek következetesen képviselni egy álláspontot, alternatív programot reformügyben.

Rövid távon biztos, hogy ez ballaszt, de hosszú távon enélkül nem is lesz pl. színvonalas jobboldali média - és 2010 aránylag hosszú táv.


Választásoknál kell tudni együttműködni - de ennyi. Tényleg nem lehet ezt számítóan?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.11.28. 12:11:14

Nincs mit hozzáfűznöm a leírtakhoz, meglehetősen okosakat írtatok, öröm volt olvasni (pedig nem is vagyok Fidesz-szavazó); nekem nem maradt más, mint megállapítani, hogy re.blog.hu/2006/11/28/orban_viktor_spenot

bitadani · http://bitadani.blogter.hu 2006.11.28. 20:53:07

sHelf: "azzal viszont nem értek egyet, hogy csak Orbán tud szerezni ennyi szavazatot. ahogy ezt írtam is, szerintem elhanyagolható azok száma (ha egyáltalán van ilyen), akik csak miatta szavaznak a Fideszre."
akkor érdekelne a verziód arról, hogy miért ő a fidesz-elnöke.

facsiga · http://facsiga.freeblog.hu 2006.11.28. 22:58:06

Ha a dolgok sötét oldalát nézzük, akkor késő tervezgetni, mert a dolgok irányítása nagyjából kiesett a kezekből. Lesz, ami lesz, de valami biztos lesz. Az új arcok megjelenése, nos erre már nincs IDŐ.

nénike · http://mandiner.hu 2006.11.29. 08:32:16

sHelf!

Sajnos tévedsz, ha aztat gondolod, hogy elhanyagolható azok aránya, akik csak a VIKTOR, VIKTOR, VIKTOR személye miatt szavaznak a Fideszre. Láttam nem egyszer ahogy párás tekintetű nyuggerek tolakodnak, hogy megérintsék a JEL kabátja szélét csodás gyógyulás reményében. Ehh...

Guild 2006.11.29. 10:24:13

Az igaz, hogy sok szavazó szemében Viktor kultikus figura (a szó szoros értelmében), de ez nem jelenti azt, hogy ne szavaznának továbbra is a Fideszre, ha mondjuk hirtelen visszavonulna (és elkezdene kbsztt jó könyveket írni a modern jobboldalról).
Hozzáteszem, ha egy sikeres puccs után erővel rúgnák ki a vezetésből, akkor viszont sokan elfordulnának.

dejavubazz 2006.11.29. 11:16:54

Gorgiasz: na igen, talan szavaznanak, de ahhoz eloszor is az kellene, hogy Orban kijelentse a majdani Fidesz elnokrol, hogy "O az en tanitvanyom, aki a nevemben uz ordogot".

Megis az az erzesem, hogy a 'nep' ha valaszhat, lokaljezus illetve tanitvanyai kozul joval inkabb az elobbit akarja latni-hallani - meg akkor is, ha emiatt kivivja a 'pogany'-ok jo reszenek ellenszenvet.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.11.29. 11:23:16

Azt az egyet viszont ne feledjük, hogy míg Orbán Viktor egyesek számára istenség, mások számára ördög (gyengédebben: spenót), és a Fidesz éléről történő eltűnése _hozni_ is fog szavazatokat.

Tudom, fáj ez nektek (akinek nem inge, persze ne vegye magára), hogy vannak, akik őszintén utálják őt, nehéz elhinni, hogy ennyein nem szeretik őt (Őt, Őtet, Őtetet), de magam is sokat ismerek közülük.

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.11.29. 13:24:26

ern0: a spenót-hasonlatod elég találó, de ez így nem teljes. Nem lehet elvárni egy elkötelezett jobboldali (sőt, egy baloldali) embertől, hogy azért dobja Aput, mert a túloldalon utálják. Egyrészt dafke is szeretni fogja, másrészt ez így tartalmilag valóban gyenge érv. Arra kellene az egyszeri jobboldali embernek rájönnie, és nemcsak ésszel belátnia, hanem szívvel is, hogy amit Orbán csinál, az a jobboldalnak rossz. Így, jelző nélkül. Nemhogy a következő választást nem lehet vele megnyerni, hanem hosszú távon működésképtelenné teheti a jobboldalt. Közvetve az országnak is árt.

Persze, önmagában már az is gáz, hogy Orbán képtelen máshonnan szavazatokat szerezni. (Nem érdekel, hogy baloldali gyűlöletkampány, nem mentség, oldja meg, azért politikus. 1997-1998-ban ment.) De a hívő jobboldali számára csak akkor működik a felismerés, ha a bálvány ledől. Az mondjuk durva lesz, jó lenne, ha kulturáltan történne, de erre nem sok esély van.

Guild 2006.11.29. 15:32:42

Néhány gondolat csak úgy összevissza:

- Alig két hónapja a Fidesz Orbán Viktor vezetésével elsöprő győzelmet aratott. (A bukott parlamenti választások sem sokon múltak.)
- A spenót hasonlat (ha komolyan vesszük) szar.
- Lehet manapság egy demokráciában valaki sikeres politikus anélkül, hogy rajongói lennének?
- Szívvel belátni, hogy "amit Orbán csinál, az a jobboldalnak rossz", annyit tesz, hogy utáljuk meg mi is? - Hogy a francba dőlhet le egy bálvány kultúráltan?
- Erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy Orbán eltűnésével (ledőlésével?) a baloldali törzsszavazó réteg (= aki a böszmeség, hazugság, és megszorítás ellenére kitart) megnyílna a Fidesz számára.
- Orbán visszavonulásának annyi lenne az előnye, hogy a gyűlöletkampány régi kliséit ki kellene dobnia a baloldali véleményformálóknak, de nincsenek kétségeim azzal kapcsolatban, hogy hamar pótolnák a hiányt.

:-S 2006.11.29. 16:41:16

- Alig két hónapja elég rendkívüli helyzet volt, és időközi szavazni szte mindig kevesebb szoci megy. Plusz - sztem - elég sokat nyomott a latban, hogy előtte Viktorra rátettek egy féket.
- A francnak kellenek a törzsszavazók. Nincsenek is olyan sokan. A közömböseket nem kell elijeszteni forradalmasdival, véres kardosdival. Meg az értelmiséget olyan egetverő baromságokkal, hogy az adócsökkentés önmagában elég. Mert az értelmiség másora is hat...
Meg ha már muszáj ígérgetni, azt legalább helyi szintre érdemes delegálni, úgy hihetőbb és kevésbé számonkérhető.
Meg fel kell tudni építeni más, valóban önálló arcokat, akikhez tudnak mások is ragaszkodni. És akiket nem szorítanak vissza, ha netán van önálló véleményük. Ne már Pelczné lenne ilyen...
De ehhez engedni kell némi valódi önállóságot a helyi jelölteknek. Némi jó tanácsok mellett hagyni önállóan fellépni az új polgármestereket, és nem mindjárt összefogni őket egy árnyékparlamentbe, papagájkórusnak.
Viktornak ez nem megy, vagy talán túlzottan fél, hogy feltámadnak MIÉP-ék.

Tgr 2006.11.29. 19:02:40

Szerintem a közömbös/bizonytalan szavazók jó részének nem Orbán személyével van problémája, a démonizálás csak a törzsgárdára hat. Nem szeretik(jük), de hát a választékot ismerve ez önmagában semmit nem jelent. Ami sokkal inkább távoltartja az embereket, az a jobboldal és a szélsőjobb közötti folytonosság. Epszilon sugarú lépésekkel el lehet jutni Orbántól mondjuk a kuruc.infóig, és az utóbbi már a nem túlságosan elvakult jobbosokban is undort kelt. (Ez persze már színtiszta spekuláció, de én a választások előtti ingadozást is ennek tudnám be: ahogy bekeményít a jobboldali kommunikáció, úgy nő az MSZP mint kisebbik rossz népszerűsége. (A baloldali sajtó meg persze annak rendje és módja szerint rájátszik erre.))

A dolog reménytelennek tűnik, mert a jobboldalon ezt a kérdést még felvetni se nagyon szabad. Talán Hont András volt az egyetlen, aki írt róla. Pedig szvsz amelyik nagy párt hamarabb bevállalja, hogy beáldoz egy ciklust, és szétszedi magát egy demagóg-populista, meg egy modern részre, az szét fogja nyerni magát, és onnantól hatalmas helyzeti előnye lesz.

sHelf 2006.11.29. 19:11:04

a párás szemű nyuggerek, meg viktor-hívők tény. meg gáz is, de ez most nem lényeg. de most komolyan: közülük ki az, aki Orbán kultúrált visszalépése után ne szavazna a Fideszre? arról nem is szólva, hogy valóban szavazatot is hozhatna (hajjaj) ha nem ő vezetné a pártot.
engem komolyan érdekel, hogy miért tartja mindenki ezt baromságnak.

sHelf 2006.11.29. 19:14:25

btw a Tgr által említett kettéválás is jó megoldás lehetne, nekem pl. kifejezetten bejönne. ha rendesen lekommunikálnák, akkor a jelenlegi szavazóbázis is megmaradna, csak két részben, és lehetne kezdeni gyűjteni újakat.

Guild 2006.11.29. 23:33:04

sHelf: Nem tartom baromságnak, csak vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy mennyi szavazatot hozna. Aki utálja Orbánt az általában a Fideszt is utálja, és ha már jobbra szavaz, akkor inkább Ibolyát választja. A baloldal meg gyorsan nekikezdene az utód befeketítésének. De lehet, hogy neked van igazad.

Tgr: Ha nagyon akarom bárhonnan bárhova el lehet jutni. Egy pártot az minősít, hogy a vezető politikusai hogy nyilatkoznak, és e tekintetben én nem látom problémának a szélsőjobb hatást. Ez csak egy baloldali kommunikációs toposz. Ami sokkal inkább zavar, az a baloldali értékrend előretörése, amivel (megint csak) megpróbálnak szavazatokat szedni a túloldalról.
De a kettéválást ezzel együtt jó ötletnek tartom, csak a gyakorlati megvalósítást nem látom. Mert amit az MDF művel az nem túl lelkesítő.

:-S 2006.11.30. 00:03:59

"Mert amit az MDF művel az nem túl lelkesítő."

Mondjuk azzal a személyi állománnyal... :-(

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.11.30. 00:19:16

Az MDF annyira "normális" lett tavasz, meg a megszerzett stabil parlmenti százalékok óta, hogy egyszerűen eltűnt az arca. Színtelen, szagtalan, jólfésült stréberek.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.11.30. 00:30:42

Homopoliticus: "Nem lehet elvárni egy elkötelezett jobboldali (sőt, egy baloldali) embertől, hogy azért dobja Aput, mert a túloldalon utálják."

Akkor viszont tessék körösztöt vetni a választási győzelemre. Ha eddig nem tud eljutni a T. Jobboldali Szavazó, akkor veszett fejsze nyele.

Gorgiasz: "Alig két hónapja a Fidesz Orbán Viktor vezetésével elsöprő győzelmet aratott. (A bukott parlamenti választások sem sokon múltak.)"

Na, hát az lett volna a világ szégyene, ha nem lett volna elsöprő győzelem egy ilyen szoci botrány után.

sHelf: "engem komolyan érdekel, hogy miért tartja mindenki ezt baromságnak."

Inkább lehetetlennek. Ahogy most állnak a csillagok, Orbán Viktor csak önszántából mondhat le, ráadásul a csillagokat is ő állította be, ő is fogja, élt, él, élni fog.

(A szocik meg szépen cserélik menetrendszerűen a miniszterelnököket illetve -jelölteket, ahogy kell, mert az kopó-forgó alkatrész, és bejön nekik.)

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.11.30. 08:45:46

Gorgiasz: a jobboldali tábort ma elsősorban érzelmek kötik Orbánhoz, ami természetes, a modern politikában nagy a szerepe a karizmának. De ez orbán esetében egy kicsit (hm) túl van hajtva. Az átlagjobboldali a " ha megversz is, imádlak én" attitűddel viszonyul hozzá. Ez azért kínos, mert Orbán - a tettei következményeit tekintve - agyba-főbe szívatja a saját oldalát. Valóban egy bávány, aki tehet bármit, kajálják. Egy bálványt valóban nem lehet kulturáltan ledönteni, állapítottam meg kissé rezignáltan és félve. Félve, mert ez nagy megrázkódtatás lesz, ha bekövetkezik.

"- Erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy Orbán eltűnésével (ledőlésével?) a baloldali törzsszavazó réteg (= aki a böszmeség, hazugság, és megszorítás ellenére kitart) megnyílna a Fidesz számára."

Fenének kell Bolgár György népe. De vannak bizonytalanok, és főleg olyan jobboldaliak, akiknek a gyomra nem veszi be Orbánt. Ezen múlott szerintem a tavaszi választás. Meg a 2002-es. És azért lett meg a 1998-as, mert akkor ezeket sikerült begyűjteni.

"- Orbán visszavonulásának annyi lenne az előnye, hogy a gyűlöletkampány régi kliséit ki kellene dobnia a baloldali véleményformálóknak, de nincsenek kétségeim azzal kapcsolatban, hogy hamar pótolnák a hiányt."

Megint a nyafogás, már ne haragudj. 1997-1998-ban is volt gyűlöletkampány, oszt mit értek vele.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2006.11.30. 12:47:25

Szerintem ez a "azért nem szavazunk a fideszre mert félünk a szélsőjobbtól" úgy baromság ahogyan van. Én ezt még csak SZDSZ-es körökből hallottam, a pórnéphez el sem jut a kurucinfós vagy hasonló propaganda. Másrészt a Józsikás késelősdi, a tanárlincselősdi meg a svédországbamenekülősdi mostanában eléggé hiteltelenné teszi a szélsőjobbal való fenyegetőzést. Ha megnézitek, még a pesti harcoknak sem volt számottevően nagy negatív hatása (még akkor sem, ha demsky ennek köszönheti maradását, amely feltételezést vmiért mindenki tényként elfogad)a jobboldalra nézve, a politika iránti általános bizalom csökkent.

Viktor távozásának önmagában nincs értelme. Rövid távon lehetne nyerni talán középről, de a saját tábor elbizonytalanodása miatt veszítenénk is, hosszú távon pedig pontosan ugyanúgy felépítenék az új vezérlő tábornok ördög-imázsát.

97-98-ban is volt gyűlöletkampány? Biztos. De 1) csak 2002-re érett be 2) a 98-as győzelem egy banális véletlen volt.

Elsősorban új szövetségi stratégia kell, más indokokból de egyetértek azokkal akik a szétválást említették. A nembaloldal sokkal heterogénebb közeg mint a baloldali szavazótábor, nem lehet egyszerre mindenkinél jó lenni. És ha tudtok számolni, az is feltűnhet, hogy még baloldalon sem csak az MSZP van.

Guild 2006.11.30. 13:35:27

"Az átlagjobboldali a " ha megversz is, imádlak én" attitűddel viszonyul hozzá. Ez azért kínos, mert Orbán - a tettei következményeit tekintve - agyba-főbe szívatja a saját oldalát."

Tények:
1998 - Fidesz + MDF + KDNP + Kisgazdik kicsivel megnyerik a választást
2002 - Fidesz + MDF + KDNP kicsivel elvesztik a választást
2006 - Fidesz + KDNP kicsivel elvesztik a választást

Nem gondolom, hogy Orbán tökéletes lenne, de tehetséges politikus. Volt sok hibás döntése is (a tavaszi kampányban jó néhány), de közel sem olyan súlyúak mint gyurcsányék böszmeségei. Amit a baloldalon a szemére szoktak hányni, az vagy piti ügy, vagy belemagyarázás. Végül is sikerült egybentartania a pártot és a támogatói tábort. Ha komoly sikert nem is ért el, de nem is tette tönkre a saját oldalát (a Fidesz elkerülte a kisgazdik és az MDF sorsát).
Ezzel szemben Gyurcsány tönkretette az országot, és van egy jó esély rá, hogy a saját oldalát is.

Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a köv. választás előtt illenék visszavonulnia az élről, mert
- a tavaszi hibákért vállalni kell a felelősséget
- 16 év, 1 sikeres és 2 bukott választás után ideje lenne
- saját magának (és a családjának) is jót tenne
De nem fogok azon sem kiakadni, ha nem következik be.

Azt hiszem már tövig rágtuk ezt a csontot.
süti beállítások módosítása