Francia elnökválasztás: vissza tud térni Sarkozy?
2016. november 17. írta: Redakció

Francia elnökválasztás: vissza tud térni Sarkozy?

sarkozy.jpg

Vendégszerzőnk, Magyar Ágnes Zsófia írása

 

Sorkatonaság, burkatörvény, a nép hangja: lesz-e módja Sarkozynek újradefiniálni a francia nemzeti identitást?

A migrációs válság kezelésére, a munkavállalói adóterhek csökkentésére, a fiatalok lakáshoz jutásának megkönnyítésére vonatkozó Sarkozy-féle retorika a hazai közélet történéseit követőknek ismerősen csenghet: a magyar kormányzat intézkedései szintén kiemelten célozzák a fenti területeket. Kérdés azonban, hogy a nyár vége óta beragadt, majd a második előválasztási vita óta ismét felfelé kúszó támogatottságú exelnöknek lesz-e módja valóban szavazásra bocsáttatni programját, vagy Párizs korábbi második embere, Bordeaux polgármesteri székében immár negyedik ciklusát töltő Alain Juppéra adhatja majd le voksát Franciaország jövő tavasszal. 

Az állami és az államfői elveszett tekintély újraépítését, az emberek véleményének meghallgatását, a megbéklyózottság felszámolását ígéri Nicolas Sarkozy, ha a francia nép ismét bizalmat szavaz neki öt év kihagyás után. Az egykori elnök – aki 2017-től a döntések és a tettek elnöke, a csendes többség szószólója kíván lenni – Francois Hollande ötéves periódusa után sokrétű kármentést, a francia identitás újradefiniálását tervezi, a fiatalokat, aktív korúakat és a nyugdíjasokat egyaránt megszólítva

A fentiek értelmében Nicolas Sarkozy z első lakáshoz jutást állami garancia létrehozásával könnyítené meg, csökkentve a vásárláshoz szükséges önerő mértékét, a vételárra vonatkozó plafonérték meghatározásával. Ehhez azonban előbb újra életet lehelne az Hollande-éra alatt évente százezerrel kevesebb lakásfelhúzást teljesítő építőiparba, s a liberálisabb gazdaságpolitika jegyében eltörölné a befektetőket elriasztó, államilag szabályozott lakbéreket. (Párizsban például tavaly augusztus óta él a lakáskiadás és bérbevétel havidíjának keretek közé szorítottsága.)

A megválasztásakor a fiatalok életminőségének, a munkához jutás esélyeinek javítását elsődleges céljaként megnevező Hollande totális kudarca után Sarkozy az 1945 óta folyamatosan megoldásra váró, ma hatmillió fős munkanélküli tömeg mielőbbi felszámolását tervezi a vállalkozások helyzetbe hozásával, a versenyképesség növelésével, a munkát terhelő járulékok mérséklésével.

Gazdaságélénkítést céloz a francia béreket jelenleg terhelő 60 százalékos adómértéknek a németországi 45 százalékra való csökkentésével, liberalizálná a 35 órás munkahetet (a vállalatok belső döntésére bízva a heti munkaidő mértékének meghatározását), de a túlórák maradéktalan kifizetése (aki 35 helyett 37 órát dolgozna, megtehesse, s meg is kapja érte a pluszbért), s adómentessé tétele mellett is síkra szállna. A munka világából életkoruk okán kikerülőket érintően két lépésben emelné a nyugdíjkorhatárt: a mai legkorábbi nyugdíjazási 62 évet 2018-2020 között (évenként félévvel növelve) 63-ra, majd 2021-2024 között (évente negyedévvel növelve) 64-re változtatná.

Azokat, akik viszont a korai iskolaelhagyás folytán (18-21 éves koruk között kikerülve az oktatási rendszerből) nem alkalmasak a munkaerőpiacra való kilépésre, kötelező sorkatonaságra fogná. Sarkozy szerint a katonai szolgálat az egyetlen, amely igazán megtanítja a mai, rendszertelenség talaján élő ifjúságot a fegyelemre, a társadalmi élet szabályainak tiszteletére. Becslése szerint napjainkban évente ötven-százezer ilyen fiatal van Franciaországban. A politikus évente hétszázezer fiatalt képezne ki, s a GDP-ben a katonai kiadások mértékét a jelenlegi 1,85 százalékról 2 százalékra növelné 2022-ig.

Míg a jobboldali előválasztás több jelöltje – így az újrázni szándékozó exelnök egykori fenntarthatófejlődés-ügyi minisztere, Nathalie Kosciusko-Morizet, de a legfőbb rivális Juppé is, aki a minap azt nyilatkozta egy vezető francia napilapnak, hogy pár százezer menekült beengedése mit sem változtatna az ország arculatán – igencsak megengedő tónussal nyilatkozik a bevándorláspolitika kérdésében, addig Sarkozy burkatörvényt és referendumot sürget.

Előbbi értelmében azok a nők, akik nem tartják be a burkaviselet leendő törvény által előírt szabályait, családi és egyéb szociális juttatásban nem részesülhetnének. Hasonlóan keményvonalas az úgynevezett S-akták (a radikalizálódásuk miatt folyamatos titkosszolgálati megfigyelés alatt lévő, S-jelzésű dossziéval nyilvántartottak listája), valamint a családegyesítési kérelmek ügyében. A Les Republicains korábbi elnöke hatalomra kerülése esetén az S-listások szorosabb megfigyelés alá vételéről, esetleges internálásról, valamint a franciaországi bevándorlás elsődleges forrásáról, az újraegyesítési kérelmek automatikus megadásának megszüntetéséről népszavazást kezdeményezne. Véleménye szerint „bűnösök közt cinkos, aki néma”, ezért nyíltan kell végre beszélni az Európát ma katasztrófával fenyegető migránskérdésről, s véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy aki ma határvédelemről és bevándorlás politikáról értekezik, rögtön idegen-ellenes és rasszista stigmákat kapjon.

Az Elysée palota korábbi lakója szerint a populizmus mai térhódításának az vethet véget, ha a politika végre észreveszi a nép haragját, s meghallja annak hangját. Éppen ezért biztos abban, hogy az amerikai elnökválasztás – ahogyan a brit referendum – eredménye sem egy véletlen szülte botlás, hanem a demokrácia útján, a hétköznapi emberek által megfogalmazott markáns vélemény megjelenítése az elmúlt évek elhibázott politikájáról.

Az újrázásra pályázó Sarkozy a választók körében tapasztalható közélet iránti bizalomvesztést – hatalomra jutása esetén – szigorúbb uniós politikával orvosolná. Lerakná végre Schengen 2. alapjait, mert – mint fogalmazott – „nem élhetünk egy olyan kontinensen, amelynek nincsenek külső határai, és így képtelen önmaga megvédésére”. Az egykori államfő szerint Törökországnak nincs keresnivalója az Európai Unióban, ráadásul amíg újra nem definiálják az uniós intézményeket (így a Bizottságot, mely szerinte nem lehet egyszerre Európa kormánya és bírósága), a tagállami hatásköröket helyre nem állítják, s a szubszidiaritás újra értelmet nem nyer, addig további bővítésnek sincsen helye. 

Nicolas Sarkozy – ahogyan nemrégiben megjelent kampánykönyvében is – népi kormányzást ígér, amelynek szlogenje: „a nép által, a népért”. Az ötéves tehetetlenség és tekintélyvesztés elnökségét cselekvésre, határozott irányváltásra cserélné, melyben komoly szerepet szán az előző években méltatlanul megkopott francia identitás újraértelmezésének. Hagyomány és örökség, szabadság és testvériség, az ország egyszerre dicső és tragikus történelme, Molière és Maupassant nyelve: mind ugyanazon nemzetet karakterizálja a középkori alapokmánytól az állampolgári jogok kikiáltásáig. Pár nap múlva, a francia jobboldal előválasztásán eldől, hogy lehet-e mód ennek Sarkozy-féle kiteljesítésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2011967971

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar Ágnes Zsófia: Francia elnökválasztás: vissza tud térni Sarkozy? 2016.11.17. 11:52:01

Sorkatonaság, burkatörvény, a nép hangja: lesz-e módja Sarkozynek újradefiniálni a francia nemzeti identitást?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.17. 08:18:56

A liberális Sárközy nem megoldás. Igazi változást Le Pen hozhat.

Bell & Sebastian 2016.11.17. 09:21:03

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Nincsen köze mentális disszonanciához.

Vagyis van, csak nem ok, hanem okozat. Euróban kiráj csak az lehet, aki elvégzi a Goldman Akadémiát és kiegészíti a családi ruhatárát kipával.

De, ha akár a szentesi cigánypurgyé dicséretesre hozza a peremfeltételeket és kellő kitartással tapos mások fején, istenuccse megkoronázzák!

Conchobar 2016.11.17. 10:15:42

Van abban valami pikáns, hogy egy másodgenerációs zsidó bevándorló akarja újradefiniálni a francia nemzeti identitást, meg burkatörvényt és referendumot sürget.

Bell & Sebastian 2016.11.17. 10:41:33

Paul Sarkozy de Nagy-Bocsa

áll a személyi igazolványában és anyai ágon (ami számít) valóban görög zsidó, ősei a nemességet vitéz testőrködéssel érdemelték. A németeknek nem kellett, a franciákhoz is csak a Légión keresztül jutott be az apja.

Le Pen _nem_ a zsidó és / vagy cigányságáért támadta, hanem a _magyarságáért_, ami azért jelzésértékű.

De az is lehet, brekihopp! -éknál ilyen a burkolt zsicizés, a fene se tudja, de nem is érdekel.

Conchobar 2016.11.17. 10:57:55

@Bell & Sebastian: "Le Pen _nem_ a zsidó és / vagy cigányságáért támadta, hanem a _magyarságáért_, ami azért jelzésértékű" - Abban a tekintetben valóban jelzésértékű, hogy Nyugat-Európában sem tanácsos 'zsidózni', vagy 'cigányozni', mert rasszizmust, nácizmust és antiszemitizmust kiáltva rögvest az ember torkának ugranak a tolerancia önjelölt bajnokai. A magyarozásnak viszont nem jár ilyen hatással

Conchobar 2016.11.17. 11:02:59

@Bell & Sebastian: "a _magyarságáért" - ...és szó ami szó, az öreg Sárközy egy fokkal azért magyarabb, mint Le Pen, de erős túlzás lenne ezt a kozmopolitát magyarnak mondani

Bell & Sebastian 2016.11.17. 11:15:46

@Conchobar: Van egy rokonom, aki majdnem kapott munkát Francországban, csak mégse. Pedig nagyon ravaszul csinálta, Angliából támadt. Talán ott szúrta el, hogy nem hangsúlyozta ki kellőképpen szenegáli négerségét. Amivel legalább az első rostáig eljut. Az is valami.

Messzi Vetek 2016.11.17. 13:43:52

borítékolom, hogy hétvégén Juppé megy tovább. őt - sikítva bár, de - még a szocik is megszavaznák, ha Le Pen jönne be a másik helyre. Sarkót nem valószínű. szóval perverz módon most pont a nemzeti front az egyedüli érdekelt a továbbjutásában.

(mondjuk szerintem a kommunista Melenchon-nak van a legérdekesebb programja: ő a tengerfenékre meg a világűrbe terjeszkedne. ilyesmi.)

Bell & Sebastian 2016.11.17. 19:38:45

Négy éve gondolkozom azon, mit akarhattak vajon ezzel a lemezzel Therion -ék?

Megfejtés: emléket állítani egy olyan Franciaországnak, ami sose lesz már, de valaha szerettük, szerették. Így múlik el a világ dicsősége, megosztozhatnak a drága halottjuk ruhatárán - vetélkedhetnek a bohóc sipkájáért.

www.youtube.com/watch?v=9_0vxvopyfQ

(nem kiemelkedően jó, de azért gyöngytyúk mindig talál)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.17. 20:11:29

Ez az egész eszmefuttatás értelmetlen. Marine Le Pen lesz a köztársasági elnök, aki kivezeti Franciaországot az Európai Unióból. Ezzel megszűnik az Unió motorja, a francia-német együttműködés, így aztán Magyarország kezdheti építeni a mandíneresek monomániáját, a közép-európai uniót, amit hívhatunk Monarchia 2.0-nak is trendi módon.

Mondjuk a Monarchia 2.0-ból nem lesz semmi, mert mihelyt az EU végzetesen meggyengül, visszajönnek az oroszok és Trump Amerikája tálcán fogja nyújtani nekik a térséget az iszlamofasiszták elleni harcban nyújtott segítségért cserébe.

Alig várom már a Mandíner cikkét, ami elmagyarázza, hogy a genderezés és Soros helyett mennyivel jobb nekünk az orosz zónában lenni. Mivel az oroszok megígérték Kádár 2.0-nak, hogy a belső hatalmi viszonyokba nem szólnak bele, így a Nemzeti Együttműködés Rendszerét immár semmi sem fenyegeti.

Mindezért sokat dolgozott a NER-elit. Nem egyszerűen megtörtént velünk, mint a II. vh. végén, amikor akaratunk ellenére találtuk magunkat a szovjet befolyási üzenetben - ezért ők dolgoztak, aktívan, meggyőződésből. Most már csak meg kell magyarázni a népnek, hogy ez a legjobb, ami a magyarsággal történhetett.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.17. 21:07:47

@Doomhammer: nyugi, ha a világot újra felosztják a nagyok, akkor az változatlanul csak úgy meg fog történni velünk. bárminemű bonus-malus jutalomjáték a hasonló sorsra jutottak előnyére/kárára, az új gazdi belátása szerint fog zajlani.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.17. 22:01:19

@Doomhammer:

sőt kiegészíteném felettieket tényszerűen egy nem éppen megnyugtató, 6 évvel ezelőtt kiszivárgott német stratégiai tanulmánnyal:

www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/rohstoffknappheit-bundeswehr-studie-warnt-vor-dramatischer-oelkrise-a-714878.html

ekkor még nem volt illib fordulat sehol se kelet eu-ban, a mandi is smúzolt még muttinak tüchtig és mégis, a fránya szakanyag azt javasolta szenvtelen dájcs hivatali hangnemben, hogy gebasz/erőforráshiány estén boltolják csak át szépen a keletieket az oroszoknak, oszt gutentag.

GNDL 2016.11.17. 23:02:38

@Doomhammer: „Magyarország kezdheti építeni a mandíneresek monomániáját, a közép-európai uniót”

Mibű?! :) Mert itt ezen a ponton (megszűnik Európa motorja) számos más probléma is felvetődhet majd hirtelen, például az Észak-Balkán (Magyarország) uniós pénzekkel való kistafírungozása és ennek konkrét értelme... :) Mert az nem sok van neki jelenleg sem... Márpedig ha a felkapaszkodott fideszes parasztokat nem tartják el, azok maguktól biza nem mennek dolgozni... mert nem értenek semmihez... :)

Bell & Sebastian 2016.11.17. 23:14:54

@Herr Stacheldraht Leger: Ezt már láttam valahol, ennek a forgatókönyvnek része az a megállapítás is, hogy importált, fiatal férfiak nélkül hamar elvéreznének egy konfliktusban, még rövid távon sem tudnák pótolni a harctéri veszteséget.

Ha jól tudom, a Bundeswehr személyi állományának 60 százaléka már most is török.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.17. 23:18:16

@Herr Stacheldraht Leger:
"nyugi, ha a világot újra felosztják a nagyok, akkor az változatlanul csak úgy meg fog történni velünk."

Ez természetesen megeshet. Azonban korántsem mindegy, hogy amikor ez bekövetkezik, mit fogunk magunknak mondani. Azt, hogy volt egy ernyő, ami megvédett minket és mi addig próbáltuk ezt az ernyőt fenntartani, amíg lehetett, vagy azt, hogy volt egy ernyő, mi behúzódtunk alá, aztán belülről kezdtük rongálni. Még akkor is, ha a mi tevékenységünk valószínűleg keveset számít.

Tudja, hogy mi a döbbenetes a II. vh. végében? Minden kelet-európai ország szenvedett, mindegyiken átmentek a háborúzó felek egy párszor, de annyira egyiknek se sikerült elkúrnia, mint a magyaroknak. Ez egyértelműen az akkori magyar elit hibája, ami akkor válik ordítóan világossá, ha összehasonlítjuk olyan lenézett népek történetével, mint mondjuk a románok vagy a szlovákok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.17. 23:22:33

@GNDL:
"például az Észak-Balkán (Magyarország) uniós pénzekkel való kistafírungozása és ennek konkrét értelme... :)"

Az uniós transzferek egy történelmi anomália és hamarosan úgyis megszűnik. Az uniónak az az értelme, hogy a térség kis országait nem lehet fosztogatni innen-onnan, mert egy blokkot alkotnak, ami nagyobb erőt képvisel. Ha az EU jelenlegi formájában megszűnik, akkor egy újabb blokknak kell létrejönnie. A mandíneresek arról álmodoznak, hogy ebben a blokkban Magyarország központi szerepet játszhat. Szerintem sokkal nagyobb annak az esélye, hogy a blokk egy nagyobb játékos köré szerveződik nem teljesen önkéntes alapon. Mondjuk Oroszország köré.

Bell & Sebastian 2016.11.17. 23:24:31

@Doomhammer: Nem tudhatom, hogy ezt honnan szedi, de nyilván ebből a prekoncepcióból táplálkozott az is, hogy itt többet akasztottak (arányosan), mint a németeknél.

És megmaradt 600 ezer zsidó Pesten. Vagy ez már nem számít?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.17. 23:26:50

@Herr Stacheldraht Leger:
"hogy gebasz/erőforráshiány estén boltolják csak át szépen a keletieket az oroszoknak, oszt gutentag."

Nem hiszem, hogy ez vita tárgya lenne. Azé a térség, aki garantálni tudja a stabilitást ott. A Szovjetunió erre nem volt képes, jött az (egységes) Európa. Ha Európa - mint történelme során annyiszor - vetélkedő nacionalizmusok terepévé válik, akkor belső problémáival lesz elfoglalva, nem lesz képes stabilitást garantálni Kelet-Európában. Az igazság az, hogy az oroszok túl gyengék ahhoz, hogy visszaszerezzék a pozícióikat, de talán egy német-orosz részvénytársaság képes lehet a költségek megosztására. Még jó, hogy nem élek ott, az nem lesz valami szórakoztató.

Bell & Sebastian 2016.11.17. 23:28:24

@Doomhammer: De Amerika és a felfuvalkodott, tahó demokrata héjáik persze semmiről sem tehetnek, csakis a Patásorbán, aki nekem nagyjából annyira szimpatikus, mint magának, mi?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.17. 23:29:12

@Bell & Sebastian:
"Nem tudhatom, hogy ezt honnan szedi,"

Mit? Hogy a magyar elit szánalmasan gyengén teljesített a II. vh.-ban? Ez annyira köztudomású, hogy benne van a lexikonban. Ha bizonyítékra vágyik, nézze meg Budapest ill. Bukarest látképét a békekötés után. De ez csak a kezdet, az összehasonlítást a végtelenségig lehet folytatni.

Bell & Sebastian 2016.11.17. 23:38:58

@Doomhammer: Roppant egyszerűnek látom a helyzetet, ha a Rothschildok képesek voltak megöletni Kennedyt, ... , Scaliát, ... , Assange besúgóit, ezzel a kis bibivel is majdcsak megbirkóznak valahogyan. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.18. 00:05:23

@Bell & Sebastian:
Ennél rosszabb a helyzet. A Rothschildok embere talán már ebben a pillanatban is a maga ablaka alatt lappang. Ha jól odafigyel, meghallhatja a nehéz lélegzését.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.18. 02:18:47

@Doomhammer: már röpköd is az oettinger ide-oda, vagyis hova? és miért? gyanús, roppant gyanús.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.18. 02:27:37

@Doomhammer: erkölcsi fejtegetések sebtapaszok a lúzer renoméján, egyszerűbb győztes oldalra skatulyázni a kócerájt. ehhez a soron következő vh végén mindössze azt kell lesni, kinek adja meg magát svejk, a derék katona és déli haverja, chiugrescu közlegény és szintén abba az irányba eldobni a papírtalpú bakancsot. ennyike.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.18. 02:32:31

@Bell & Sebastian: Kapp puccs helyett Kemal puccs? Donnerwetter, akarom mondani, Dönerwetter.

annamanna 2016.11.18. 06:19:27

"életet lehelne az Hollande-éra alatt évente százezerrel kevesebb lakásfelhúzást teljesítő építőiparba"

"Aki kedvet kapott a felújításhoz és kiadáshoz, annak a Hársfa utcai 15 négyzetméteres felújítandó lakást 10 millióért ajánljuk a figyelmébe - a mérettől nem kell megijedni, Párizsban majdhogynem egy átlagos belvárosi lakás méretének számít."
belultagasabb.blog.hu/2016/11/16/igy_kell_25_negyzetmetert_okosan_berendezni

@Bell & Sebastian: www.youtube.com/watch?v=GPj1ozBHKPM

@Conchobar: Ez manapság trend.
Donald Trump harmadgenerációs német bevándorló.

Barack Obama egy kenyai ember fia, aki gyerekkorában Indonéziában élt, aztán Hawaii-on, és csak egyetemistaként költözött az amerikai kontinensre.

Boris Johnson "Apai ágon Johnson Ali Kemal bej dédunokája." "Johnson egyszer a következőképp jellemezte saját magát: „egyszemélyes olvasztóedény” – ükszülei között éppúgy voltak muszlimok, zsidók és keresztények is." "Johnson az Amerikai Egyesült Államokban, New York államban New Yorkban született"

Az utódja, Sadiq Khan pakisztáni muszlim bevándorlók gyereke.

"Angela Merkel az első gyermeke Horst Kasnernek, született KAZMIERCZAK, és Herlind Kasnernek, született JENTSCH, 1954-ben Hamburgban, mint Angela Dorothea Kasner. Állítólag két testvére van, Irene és Marcus. Az apa, törvénytelen gyermeke Anna Rychlicka KAZMIERCZAK-nak és Ludwik WOJCIECHOWSKI-nek, aki protestáns lelkész volt; az anya, Herlind JENTSCH lengyel zsidó Galíciából, tanár."

Harry herceg épp most készül elvenni egy afroamerikai származású elvált színésznőt. ( www.lipstickalley.com/showthread.php/577550-Meghan-Markle-from-Suits-and-Her-Mother )

@Doomhammer: Na és kicsoda Kádár 2.0? Vona? Mert Putyin 2.0 Orbán, ez világos, de kicsoda a kádári figura?

"Ez egyértelműen az akkori magyar elit hibája"

A magyar elit 500 éve is elképesztően viselkedett, amit nehéz megmagyarázni szimpla kreténséggel. Inkább szándékos rosszindulatnak látom. A magyar elit a történelem során nem egyszer viselkedett már úgy, mintha az ország ellen játszana. (Lehet, hogy ennek az az oka, hogy az uralkodó elitek az egész történelem során meglehetősen kozmopoliták voltak. Mármint a mai értelemben vett nemzettudat sem létezett; az elnyomottak nem voltak a nemzet részei).
Az a nacionalizmus, amink erősödését Obama jósolja, nem túl régi találmány, és ahogy látjuk, elég amorf eszme ahhoz, hogy azt lássunk bele, amit csak akarunk.

Conchobar 2016.11.18. 07:59:07

@Doomhammer: "Ha Európa - mint történelme során annyiszor - vetélkedő nacionalizmusok terepévé válik, akkor belső problémáival lesz elfoglalva, nem lesz képes stabilitást garantálni Kelet-Európában" - Ne tessék már ilyesmivel ijesztgetni. Amúgyis nagy marhaság, ez a nacionalizmusról szóló rizsa. Az Európát dúló háborúkat nem a nacionalizmus szította (különösen nem Napóleont megelőzően). A Szovjetunió léte idején is volt vetélkedés Európában (a lenini-brezsnyevi bolsevikok azért elég távol álltak a nacionalizmustól). Manapság is van (Ukrajnában fegyveresen)

Messzi Vetek 2016.11.20. 22:05:05

nahát. surranópályán bekocogott François Fillon.
meglepő és mulatságos.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.03.21. 09:48:06

Igen, már vissza is tért a letartóztatásba (az éjszakát otthon töltötte).

www.leparisien.fr/faits-divers/soupcons-de-financement-libyen-apres-avoir-passe-la-nuit-chez-lui-sarkozy-retourne-en-garde-a-vue-21-03-2018-7620447.php
"Nicolas Sarkozy a pu passer la nuit chez lui. Placé en garde à vue mardi matin, l’ancien président de la République est rentré à son domicile du XVIe arrondissement à Paris, vers minuit. Ce mercredi matin, il est de retour dans les locaux de la PJ à Nanterre (Hauts-de-Seine). Sa garde à vue a repris vers 8 heures ce mercredi."
süti beállítások módosítása