Tőkés László: A magyar utat jelenti 1956
2016. október 26. írta: Redakció

Tőkés László: A magyar utat jelenti 1956

tokes_laszlo.jpg

Kegyelmi pillanatnak tartja a forradalmat Tőkés László erdélyi református püspök, '89 hőse, az Európai Parlament képviselővel. Tőkéssel '56 személyes és nemzeti örökségéről, a rendszerváltásról és az azóta eltelt időszak magyar nemzeti és európai mérlegéről is beszélgettünk.

 

„Európai parlamenti politikus lett: milyennek látja ma Európa helyzetét? Mi az, amire büszkék lehetünk, és milyen válaszokat adjunk a meglévő nehéz kihívásokra?

A forradalom: kegyelmi pillanat. Isten adta, hogy a Temesvárról útjára induló népfelkelés megbuktassa a román diktátorházaspárt. Ha akartuk volna, sem történhetett volna jobban. Az azóta eltelt időt olyan »kegyelmi időnek« fogom fel, mely lehetőséget teremtett és kínált a felszabadulásra, a rendszerváltozásra, egy igazságos és demokratikus rend kialakítására. Noha hálaadással gondolok minden áldásra, a jó irányú változásokra, az elért eredményekre és – netalán – sikerekre, mindazáltal úgy érzem, hogy nem voltunk képesek megragadni a kínálkozó kegyelmet, s a kegyelem idejét elszalasztottuk. És itt most nem általánosságokban beszélek, hanem annak tudatában és felelősségével, amit éppen mi, az erdélyi magyarok és magyar egyházaink rontottak vagy mulasztottak el. Azt is az isteni kegyelemnek köszönöm, hogy a rettegés temesvári pincemélyéből másfél évtized után a fényesnek tűnő Európai Parlamentbe emelt, ahol éppen úgy, ugyanazzal a hivatástudattal próbálom megállani a helyem, mint egykori gyülekezeteim papjaként vagy a királyhágómelléki püspökség élén. Amiképpen a forradalom, azonképpen az Európai Unió sem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. A gazdasági válság, a migránsok népvándorlása és a polgárháborús állapotokat idéző terrorizmus viszonyai között az unió béke és biztonság helyett a tehetetlenség, a kontinentális válság és bizonytalanság viszonyai közé sodorja tagországait. Nem lenne szabad vele sodródnunk – ezt jól látja Magyarország. Kelet-közép-európai országainkat a 2008-ban kirobbant nemzetközi – és európai – válság ráadásaképpen a kommunizmusból örökölt válság is sújtja. Magyarországnak és Romániának is mindkettővel meg kell birkóznia. Csak egyetérteni lehet azzal, hogy az Unióval közösen kell a megoldást keresnünk. Ez azonban nem valósulhat meg úgy, hogyha Európa sorsunkra hagy, vagy éppenséggel akaratunk és jól felfogott érdekeink ellenére próbálja ránk kényszeríteni az általa egyedül üdvözítőnek tartott megoldást.

Mi 1956 ma is érvényes öröksége Ön szerint?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc abban az időben a „magyar utat” jelentette, melyre brutális leverettetésünket követően csak 1989-ben térhettünk újra vissza. Erről az útról, mely utóbb igazi „európai útnak” bizonyult, a jövőben sem szabad letévednünk. Ez egyik lehetséges üzenete a magyar ’56-nak.”

Rajcsányi Gellért interjúját 1956.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9111839381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovi1970 2016.10.26. 10:32:38

Én úgy látom hogy nem volt kérdés, hogy 56 az európai utat akarta bejárni. A baj épp azzal a sosem létező "magyar úttal" volt, amit most el akar nekünk adni a jobboldal. Az 56 magyar utassága nekem abban nyilvánul meg, hogy egyes jóhiszemű politikusok nem voltak képesek eléggé karakánul kiállni (a fenti felhozott kettős játékkal), ezzel az óvatos késlekedéssel a nemzet és saját vesztét okozva.
Eközben a másik gyakorlatias és opportunista réteg azonnal el is árulta a nemzetet.

Most nehéz a nyilatkozatból megmondani, hogy a szerző (mint mértékadó politikus) idővel melyik kategóriába fog sorolódni. Igazából út egyik sem jó, ezért nem élünk ma olyan kiegyensúlyozott és boldog életet, mint Finnország és Ausztria...

Nem értem, hogy miért kell azonnal szem elől téveszteni a nyilvánvaló célt, csak azért mert kicsit jobb lett nekünk, elkényelmesedni. Sosem lesz itt Európa, ha nem is fárasztjuk magunkat hogy haladjunk, megint állva fognak hagyni, szovjet kegyelemadományokon.

Conchobar 2016.10.26. 10:45:09

"Az 1956-os forradalom és szabadságharc abban az időben a „magyar utat” jelentette, melyre brutális leverettetésünket követően csak 1989-ben térhettünk újra vissza" - Ilyen alapon azt is mondhatnánk akár, hogy 1919-ben (Horthy belovagolásával) ott folytattuk, ahol 1849-ben, Világos után abba kellett hagynunk (mert kár egyetlen szempont, a nemzeti függetlenség alapján értékelnünk összetett eseménysorokat)

Conchobar 2016.10.26. 10:54:15

@Kovi1970: "Én úgy látom hogy nem volt kérdés, hogy 56 az európai utat akarta bejárni." - Utólag már így szeretnénk látni és láttatni másokkal (nemcsak mi, cseh sorstársaink is a maguk 1968-át), de a korabeli forrásokat olvasva 1956-ban még nem akarták meghaladni az "emberarcú szocializmus"-t. Utólag talán nehéz megérteni az akkoriaknak a nagytőkével és nagybirtokkal szemben érzett ellenszenvét. Másszavakkal: 1956-ban még nem volt esély a piacgazdasághoz és a kapitalizmushoz való visszatéréshez. Szükség volt még az 1956 és 1989 közötti időre és útkeresésekre, amelyek hozzásegítették az embereket minden kommunista illúziótól való megszabaduláshoz
süti beállítások módosítása