Miért lett óriási az informatikus-hiány?
2016. október 26. írta: Redakció

Miért lett óriási az informatikus-hiány?

informatikus.jpg

Nagyjából huszonkétezer informatikus hiányzik jelenleg Magyarországról: a nagyobb cégeknél előfordul, hogy senki nem jelentkezik egy olyan állásra, amire korábban több száz jelentkező is akadt. A hagyományos oktatásnak esélye sincs, hogy a gyorsan növekvő munkaerőigényt kitermelje, és a „kocka”-sztereotípiák miatt továbbra is kevesen választják ezt a pályát, pedig Magyarországon is jól lehet vele keresni. A piacon megjelentek az alternatív, gyorstalpaló akadémiák, amelyekre még egymilliós tandíj mellett is hatszoros a túljelentkezés. Mi történik az informatikai szektorban, és mi lesz negyven év múlva, mikor talán már 3D-ben nyomtatjuk a házakat? A hazai munkaerőhiányról szóló cikksorozatunk első nagyriportja.

 

Bakó Bea riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4111840107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.10.27. 00:26:29

Egyet ismerek, egyszerre rendszergazda minden olyan helyen. ahol több gép van összekötve. Elhívtam egy fogas problémához, de nem boldogult vele. Ezért kénytelen voltam magam megoldani.

Van itt informatikus, pont annyi, amennyi kell. Legfeljebb nincsen mindegyiknek papírja róla.

A kivagyi nagyképűség és végtelen ostobaság kombinációjának megszemélyesítéséhez meg itt vagyok én.

Jean Sol Partre 2016.10.27. 11:23:45

@Herr Stacheldraht Leger: az hagyján, hogy egyáltalán nincs is probléma, de ráadásul pár éven belül meg is fogják oldani!

Opi87 2016.10.27. 14:32:13

Én pl. külföldre dolgozok, mert ők 50 dollár per órát fizetnek. Magyar cégek a bérben hol tartanak? Mert ugye tudjuk, hogy egy informatikus itthon is jól keres, de max. csak a többi (szarul fizetett) melóhoz képest.

Meg aztán akinek egy kis esze és tehetsége van, az úgyis elmegy külföldre. Nem egy volt évfolyamtársam dolgozik pl. nagy londoni bankoknál, vagy éppen Berlinben, Stockholmban, valaki egészen Kínáig, Japánig ment.

Én is csak azért vagyok itt, mert jelenleg ez elég kényelmes (nyugati fizetés, itthoni árak), de elhúznék, ha nem így lenne, heti több tucat ajánlatot kapok, ez most nem nagyképűség... Sajnos ez az ország nem sokat tud nyújtani pl. hosszú távú biztonság tekintetében, azt már nem is mondom, hogy mennyire lenézik az emberek azt, aki sokat keres, de nem "ügyeskedve" csinálja. Nem is mondom el, mennyit keresek senkinek, és nem is látszik rajtam.

Külföldön mikor ott éltem ilyet egyáltalán nem tapasztaltam.

Robinzon Kurzor 2016.10.27. 14:34:46

@Bell & Sebastian:

A posztban költőről van szó, amit te úgy értesz, hogy írógépműszerész.

Sebaj.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.27. 21:01:26

@Jean Sol Partre: gógyis ügy ez. tőlünk tanul az összeomló nyugat.

Bell & Sebastian 2016.10.27. 22:56:35

@Robinzon Kurzor: Hát azt el se olvastam, ezért nem szabadna bombasztikus címet adni minden szarnak.
süti beállítások módosítása