Díszköves utakon a Fejlett Nyugat felé
2016. július 22. írta: nénike

Díszköves utakon a Fejlett Nyugat felé

viacolor_ut2.jpg

Szegény viacolor kiselemes térkő nem tehet arról, hogy a különböző pályázati pénzek és központi források eltapsolásának megszemélyesítőjévé vált az elmúlt években. Megújult főterek és sétálóutcák díszkőfelületeibe temetett milliók jelzik, hogy egyes döntéshozók hol érzékelik a legnagyobb lemaradást a fényes és gazdag Nyugathoz képest.

E széles körben hódító városszépészeti trendbe hozott valami egészen új minőséget Pilisvörösvár. Nyitottság, dinamizmus, tettrekészség − ezek a jövő építésének kulcsfogalmai. Vannak még ugyan páran ezek a régi vágású akadékoskodók, akiknek a budapesti Váci utca jelenti a korzót, rájuk mi is csak legyintünk.

Ám ezzel együtt nem vennénk rá mérget, hogy a vörösvári Szent Erzsébet utca lenne a település első számú promenádja. Ezt abból következtettük ki, hogy a járda hol aszfalttal burkolt, hol nem. Másfelől pedig a közepén jelentős gépjárműforgalom halad. Bizonyára ezen a 1,5 km-es útszakaszon végighajtó autósoknak akart páratlan utazási élménnyel kedveskedni a város, amikor aprómunkával komplett lekövezték. Ebből készültek rá a sebességcsökkentő küszöbök is. A gugli térképen minden jól látható.

Kár lenne tagadni, mutatósra sikerült, s tényleg csak egy kicsivel rázósabb, mint a flaszter, azt azonban nem tudtuk kideríteni, hogy miért épp erre a megoldásra esett anno a választás. A sima aszfaltozás talán olcsóbb lett volna. De ugyan ki tud ma már bármi biztosat?

Lehet, hogy túl sokszor kell felbontani a mélyben futó csővezetékek miatt az utat, vagy a Caritasba segélyként nagyobb tétel térkő érkezett Németországból. Esetleg hosszú ideig tartó közmunkára mutatkozott igény. Az is lehet, hogy nem ez az egyetlen ilyen borítású utca. Kérdéseinket mindenesetre elküldtük a helyi önkormányzat műszaki osztályának, ha válasz érkezik, közölni fogjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr478903318

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nénike: Díszköves utakon a Fejlett Nyugat felé 2016.07.22. 11:39:01

Megújult főterek és sétálóutcák díszkőfelületeibe temetett milliók jelzik, hogy egyes döntéshozók hol érzékelik a legnagyobb lemaradást a fényes és gazdag Nyugathoz képest.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.07.22. 11:42:47

A polginak igaza van, olcsóbb. Kétségtelenül vannak hátrányai (koptatja a gumit és száguldásra nem alkalmas), 20 cm kavics van alatta, ami a vizet hivatott felszívni, ha többet kap, könnyen nyomvályúsodik, főleg nagyobb tengelyterhelés alatt. Mi öko, ha nem ez? Fölszedhető, átrakható, tartósan festhető.

Kakán a csomót, ugyebár.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2016.07.22. 11:45:21

@Bell & Sebastian: minden utat ilyenre!!!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.07.22. 11:48:24

"térkő nem tehet arról, hogy (...) megszemélyesítőjévé vált"

Nénike megszemélyesítette a térkövet. (Térkőt?)

A Mandiner meg laposodik. Írjatok valami botrányosat! :)

aszekelyek 2016.07.22. 11:53:03

@Bell & Sebastian: vélhetően, kevésbé olvad is.. nagyon meleg napokon, nem puhul meg.., mint az aszfalt és lehet , hogy eső után nem önti ki a hőséget magából.... Na jó de ehhez érteni is kell. mi is az a térkövezés és útépítés. Az újságíró meg ugye nem szakmabeli.

planing (törölt) 2016.07.22. 11:56:06

Biztos, hogy aprómunkával készült, van erre valami tény? Csak mert tuti gépsor van (nem, nem a brazil), amik szakmányban, szőnyegként leteríti és csak a csatornafedlapok körül kell Gazsibának pár idomot hozzáflexelni, hogy tutipászentos legyen. Amúgy meg full öko, vízbeszivárogtatható, nem kell törni javításkor, újrarakható, sőt, újrahasznosítható a végén, mert darálás és mehet majd az M415-ös ótópályába.
Mijatököm lenne jó nektek? Aszfalt?

2016.07.22. 11:58:40

>>Szegény viacolor kiselemes térkő nem tehet arról,....

sőt nyilvánosan tiltakozik az ellen hogy túl magas a profitja, mert ilyenkor listaáron árulhatja, a szokásos 20-30% diszkont helyett.

az eredeti minőséget gyártó, A Beton-Viacolor Térkő Zrt cég nem sáros, eredmény kimutatásaik alapján ők a szocikhoz közhetők,

ezzel érdekes témához érkeztünk, bányavállalkozók, kő-és kavicsbányák, politikusok, ukrán import cement, maffia.

S=klogW 2016.07.22. 11:59:55

meg ugye látványosabban csomagolható bele a sz@r, mint a sima aszfaltba: vakulj paraszt

vonatoztam a hétvégén. fogalmam sincs a személyvagonok típusairól és a megfelelő terminus technicusokról, de egybakabinos de már nem műbőrüléses, már automata ajtós de még nem alacsony padlós, kívülről hagyományos, nem IC személykocsiban ülök

új korában jó kis kocsi lenne nem ic járatokhoz, de most már belül mérsékelt de nyilvánvaló retek és használtság, hát no, vidék-vidék járat és igénytelen és bunkó a magyar, ha nem pestre megy

na szóval ülök zsírosra izzadt kopott kék műbársony ülésen a mérsékelt mocsokban és elmaradhatatlan vagonbűzben -

DE WIFI AZ VAN ÉS HASÍT

vakulj magyar

Bell & Sebastian 2016.07.22. 12:46:53

@Cigiző: A fejlettnyugaton csak ebből vannak a kerékpárutak, szervizutak, bejárók, öblözetek, parkolók és terek, lakóövezeti bejáró utak és még ki tudja mi minden. Valami oka csak kell hogy legyen, ha már egyszerre hülyültek meg mindenhol.

@aszekelyek: Pár napja már kiszúrtam az eredeti cikket, szinte éreztem, hogy rárepülnek. Lábbal tiporva az önkormányzatiságot, aminek az a lényege, ha nekik meisseni porcelánból készült, legyen az ő bajuk.

De a fő gond az, hogy túlfinanszírozott lett és az önkormányzat lenyelte az. így már szükségtelenné vált, lakossági hozzájárulást.

Csakúgy, mint azt számtalan esetben minden önkormányzat megtette, például az elosztó hálózatok, vagy szennyvízvezetékek elkótyavetyélésénél.

Ínségben minden fillér számít, ha kérik, adják vissza nekik és csókolják meg Orbán seggét érte. Vagy a polgiét, lényeg az, hogy jó fekete legyen.

Jean Sol Partre 2016.07.22. 12:59:59

Nem az a baj, ha aszfalt helyett térkő van. Az a baj, ha ott is térkő van, ahol növény is lehetne.

S=klogW 2016.07.22. 13:01:14

legalább ne az ocsmány szürke lenne lerakva

bár nyilván ez az elfekvő készlet, keletre jó lesz ez is

(ÉS A SOK KORRUPT, G.CI FIDESZPOLGINAK TÉNYLEG JÓ - mert ugye 2006 óta azok vannak),

még adnak rá rabatot is, és akkor - még - többet lehet ellopni a költségből

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.22. 14:48:19

@S=klogW: És a Maga költségei? Azt elszámolta rendesen? Mert a Bushidóba való belépés ezt megköveteli. Többek közt.
Nem csak hogy arról nem tudott lemondni, ami a Maga érdekeit erősíti, mámeg beleszólna a máséiba :)

S=klogW 2016.07.22. 17:39:46

@Mihint: szóval maga a térkőimportőr >:)

pitcairn2 2016.07.22. 18:44:18

@Jean Sol Partre:

egy rakás fantasztikus városban alig van zöldfelület (eklatáns példa pl. Velence) és egy rakás iszonyatos városban rengeteg zöldfelület van (pl. "városnak" csúfolt panelgettók Oroszországban)

nagyon el van misztifikálva ez a zöldfelület topic...

a zöldfelület soha sehol sem fogja helyettesíteni vagy kiváltani az élhető városi közterületeket

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.22. 19:31:58

mint a régi szép időkben. egy végtelenül ostoba nénike beírás.

Jean Sol Partre 2016.07.22. 19:43:33

@pitcairn2: Velencében ott a víz. De a Keletiben nincs, csak a nagy szürke pusztaság, túlmisztifikált vagy sem, elkélne oda kis növényzet. Sokkal szebb lenne és barátságosabb.

Bell & Sebastian 2016.07.22. 19:46:38

@annamanna: Nézze, jön a Nagy Magyar Fidesz-közeli Vállalkozó, nekikezd 1,5 km, nyílegyenes kerékpárútnak, ráadásul kisipari aszfaltgépsorral (25 db cigó) és nincsen egy lézerje, ami elvinné, ha megvenné, a nyeresége 5 százalékát.

Az ilyen (fidesz-közeli) fővállalkozó-megrendelő és kivitelező is menjen a büdös picsába, próbálkozzon Dél-Szudánban, ahol garantáltan nem éri meg a holnapot.

Vagy kövessék a terepviszonyokat térkővel, egyharmadából megvan, csak így nem lehet annyit lopni.

Bell & Sebastian 2016.07.22. 19:54:51

A másik kedvencem a kereszteződés a kerékpárúton. Amit _mindig_ kővel rakunk ki, mert a traktorok egy hét alatt szétbasszák a hártya vékonyságú (mert a rétegrendből mindent kicsalnak) aszfaltot!

Node nem minálunk, Magyarországon! Hadd élvezze az a biciklis a suhanást, míg orra nem esik.

Willkommenskultur 2016.07.22. 21:07:07

Lefosom, elég ronda.

De gondolom még rondább volt.

maroz 2016.07.22. 21:12:44

@Jean Sol Partre: Ido kerdese. Videken neha mar csak feltaro kutatassal lehet kideriteni, hogy az a felulet zold-e vagy terkovezett. ;)

pitcairn2 2016.07.22. 21:16:26

@Jean Sol Partre:

ha már a keletivel példálózol, ihol lenne egy több mint 100 éves képeslap

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Budapest_Keleti_Palyaudvar_1912_Kepeslap.jpg

egy kissé zöldebb volt a Baross tér, de az igazi különbség inkább ott van, hogy akkoriban nem volt egy elcseszett "dodzsempálya" a pályaudvar környéke...

Bell & Sebastian 2016.07.22. 23:54:50

@maroz: Ha ma már senki sem jár az utcán, amit hatvan-valahányban betonlappal burkoltatott a párttitkár, mint fauna, a flóra visszafoglalja a magáét.

S=klogW 2016.07.23. 08:16:02

A mesterséges térkő helyett lehetne macskakövezni is.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.23. 09:11:23

@Holger Hartland:

"Írjatok valami botrányosat! :) "

megfenyegette a szerkesztőséget egy csapat nem-fideszközeli nem-civilrendőr kopasz, hogy lerúgják a veséjüket mint egy 11 éves kislánynak, ha pampogni merészelnek. a konzervatív polgári értékek iránt elkötelezett szerkesztőség körültekintő mérlegelés után úgy látta helyesnek, hogy szürkébb téma nincs is a betonozásnál. de ez csak a látszat! a bátor polgári underground ugyanis kíméletlen közéleti kritikát rejtett a cikk elején szereplő térkőmintába, jól túljártak a pártállam eszén, nem lennék a főtitkár efftárs helyében.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.07.25. 15:47:10

@Herr Stacheldraht Leger: Ebben a nyári rekkenetben egy hazaáruló pszeudokonzervatív-kriptoliberális poszt is érdekesebb lenne, pedig az ma már szinte mainstream.

Összefoglalom a közelmúlt Mandinerjét: a szerző a kézműves Dácsiájában ül egy magyar falu térkövezett főterén, és az okostelefonján cikkeket keres egy Erdogan-poszthoz, de munka helyett egy sci-fi oldalon köt ki, ahol fölfedezi, hogy az ókori filiszteusokat ábrázoló térképet sci-fiként jelentette meg a Galaktika, persze jogdíj-fizetés nélkül.

Bell & Sebastian 2016.07.25. 17:21:30

@S=klogW: Azt pont lehetne, ha a kettő, szlovákiai macskakő-bányánkat el nem csatolják, megelőzendő azok magánkézbe jutását. Meg aztán, a macskakő a proletariátus fegyvere, lopják is, mint az öntöttvas fedeleket.

Jó ez így.
süti beállítások módosítása