Költségvetés: tartják még a jó irányt
2016. április 28. írta: Makk János

Költségvetés: tartják még a jó irányt

forint_2.jpg

A társadalom szemében nem sok jelentősége van a maastrichti kritériumoknak, vagy pedig annak, hogyan tologatja a kormány a költségvetés alrendszereit. Felejtsük el most a szakpolitikai és gazdasági elemzői szempontokat! Próbáljunk politikus fejjel gondolkodni és kizárólag a választókra koncentrálni! Csak ezután tegyük fel a kérdést: Miért is volt olyan fontos eddig a kormánynak a fiskális szigor? 

Ha az államot egy paternalista monstrumként képzeljük el, ami tulajdonképpen annyira nem is áll távol a valóságtól, akkor mint a társadalom tagjai, abban vagyunk érdekeltek, hogy adjon és, hogy nekünk adjon, ne másnak.

Ez egyfajta verseny a költségvetési forrásokért mint járadékokért, amely versenynek tulajdonképpen a szocialista kormányzás alatt nem igazán volt semmiféle korlátja. Voltak viszont győztesei és voltak örök vesztesei. A legnagyobb vesztes természetesen a kiszipolyozott, eladósított állam lett, amelynek az osztogatási képessége folyamatosan romlott. De vesztes volt az oktatás és vesztes volt az egészségügy is, mert úgy látszik, nem volt elegendő lobbierő ezekben az ágazatokban ahhoz, hogy elegendő forrást kapjanak a megújuláshoz és a fejlődéshez. 

Amikor azonban a Fidesz került kormányra, valami megváltozott. Mintha teljesen megváltozott volna a feltételrendszer. Mintha a költségvetési forrásokért addig versengő érdekcsoportokat megtörte volna a centrális erőtér. A költségvetés egyfajta szent tehénné vált, amelyhez csakis a „kiválasztottak”, a Fidesz képviselői, de leginkább Orbán Viktor legszűkebb köre nyúlhattak. Persze a politikában örök szabály, hogy ki kell használni a lehetőségeket. Hozzá is nyúltak a költségvetéshez. Sokszor hozzányúltak. De a szent tehén szent tehén maradt: csak azért is 3 százalék alatt tartották a költségvetési hiányt, kerül amibe kerül. És tényszerűen s tartósan ilyen alacsony immár a magyar költségvetési hiány.

Ennek pedig a választók számára egy nagyon fontos üzenete van: Megbízhattok bennünk, nem fogjuk (annyira) elherdálni a közpénzt. A felelős költségvetési gazdálkodás látványos propagálása főleg a korábban megszokott nagy választási költségvetések, folyamatosan elszállt hiányok fényében tűnik igen kontrasztosnak. A kormány pedig ezen a téren rendkívül hatékonyan kommunikált: egyre-másra lebegtette be a csökkenő hiányszámokat, egészen addig, amíg el nem jutott a nullszaldóig.

Ez a bejelentés azonban sok helyütt hibásan, ténylegesen nullás költségvetésként jelent meg a sajtóban, ami azért volt problémás, mert a nullszaldó eredetileg is csupán a működési alrendszerre vonatkozott. Így érte váratlanul az embereket, hogy most 2,4 százalékos hiánnyal tervez a kormány a 2017-es költségvetés törvényjavaslatában, és így lett egyszerre számos ellenzéki a fiskális szigor rendíthetetlen híve. Hiszen mire fel osztogat a kormány? Csak nem máris a választásoktól fél? 

Tény, hogy a 2016-ra tervezett 2 százalékos hiányhoz képest ez már akár egy 0,4 százalékos osztogatásnak is tűnhet, de tekintsük csak a számokat, mire költ a kormány az eddigieknél lényegesen többet! Oktatásra, egészségügyre, a rendvédelemre és a katonaságra. Mindegyik téma most, ebben a pillanatban különösen fontos a társadalom számára.

A 2017-es költségvetés nem a jóléti és szociális kiadások elszabadulásáról szól, hanem a politika társadalmi igényekre adott válaszáról. A politikus Varga Mihály érti a dolgát. Persze az is lehet, hogy a korábban meghatározó érdekcsoportok tényleg elveszítették a lobbierejüket, csak a politikai vezetés döntései tudják befolyásolni a számokat és az arányokat, és csak emiatt van mozgástere a gazdasági tárcának. De a 2017-es még mindig egy egészséges, kordában tartott, kiegyensúlyozott költségvetésnek ígérkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr918667644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder1 2016.04.28. 08:08:26

tenyleg nem tortent idokozben semmi az MNB korul, hogy mar koltsegvetessel foglalkoztok?! Tudom, tudom arrol irtok amirol akartok (vagy amirol lehet?), csak gondoltam szolok, hogy eleg feltuno.

Bell & Sebastian 2016.04.28. 08:42:50

Teljesen hibás okfejtés. Ne adjon az állam, hanem csak annyit vegyen el, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy szolgáltassa mindazt, amit a társadalmi szerződésben önként vállalt.

Az unió és a magyar állam attól köcsög a köbön, mert a visszaosztásból él. Pontosabban: visszaél. Beépül a láncba és nem tesz egyebet, mint elveszi a rajta átáramló pénz tetszőleges részét, annyit, amennyire éppen szüksége van. Szóval, attól többet, mert Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen.

Oktatás, egészségügy, rendvédelem és katonaság. Tipikusan termelő ágazatok, rengeteg, új értéket állítanak elő, abból látszik, hogy fizetik az ÁFÁ -t utána, mint a güzü.

(Nagyot változott a véleményem, nem a fogyasztást adóztatnám agyon, hanem a vagyonszerzést, abba talán beleesnének az újdondász hercegek, grófok és burzsoák. Magas labda ez a baloldalnak.)

A szlogen a régi: most még rossz, elvtársak, ezért húznunk kell a nadrágszíjon, de majd jó lesz! Ha nektek nem is, nekünk biztosan.

2016.04.28. 09:10:46

Na talán egyezzünk meg annyiban, hogy amit leirsz, az minden csak nem valóság.
Szerintem valamit le kellene tenni. Vagy egy OKJ-s tanfolyamot vagy a tollat.
Én a másodikra szavazok.

GNDL 2016.04.28. 09:15:00

Atyaég... mi a faszt olvastam?! :D

Jean Sol Partre 2016.04.28. 09:45:36

ezt bírtátok felböfögni az mnb ügy kapcsán?

gondolnám, ennél lejjebb lehetetlen menni, de úgyis meg fogtok cáfolni...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.04.28. 10:25:55

"Ez egyfajta verseny a költségvetési forrásokért mint járadékokért, amely versenynek tulajdonképpen a szocialista kormányzás alatt nem igazán volt semmiféle korlátja. Voltak viszont győztesei és voltak örök vesztesei. A legnagyobb vesztes természetesen a kiszipolyozott, eladósított állam lett, amelynek az osztogatási képessége folyamatosan romlott. "

Nem, a legnagyobb vesztes az adófizető, mert ő állja a cechet.

2016.04.28. 11:04:42

blabla, jereváni rádió.

2010 usd/huf 197
2016 273

ez ~30%-os hatékonysági lemaradás a versenypiacoktól.

(átlagolva a többi valutával is hasonló a helyzet)

6 évetek volt, elbasztátok, nagyon.

a türelemnek vége, elég volt.

#kormányátalakítás

TG69 2016.04.28. 11:21:27

Hát ja, Románia is az átkosban fegyelmezett költségvetéssel visszafizette államadósságát aztán mire jutott vele... Ezek az egydimenziós elemezések nem sok mindenre jók csak mondjuk fellelkesíteni a tábort ilyen zavaros időkben. Hiteltelenek lettetek fiúk. Itt hever előttetek n+1 szori, az "Ilyen ország pedig nincs" sorozat gyöngyszemei lehetnének, ti meg kussoltok. Holnap már gyáravatók/bővítésekről is olvashatunk győzelmi jelentéseket? Mi történt veletek???

Jean Sol Partre 2016.04.28. 11:31:35

@TG69: indul a termelési verseny

I_Isti 2016.04.28. 11:38:16

Értem, hogy nyalni kell, na de ennyire?

Zb74 2016.04.28. 13:01:08

Ez a Makk János a Mandiner új politikai tisztje?

TG69 2016.04.28. 13:03:31

@Jean Sol Partre: Ja ez a fiatalos polgári underground. Vannak apróbb hibák, meg örökölt problémák de alapvetően rendben van minden. Ez a hülyeség mára már idegesítő.

Bell & Sebastian 2016.04.28. 16:09:37

Varga Mihály régi, jó elvtársunk, az első dinasztia idején pontosan ő volt az, aki -Simicska mellett- kicsit bedilizett a Nagyvezír blikkfangjaitól. Egyáltalán, maradt még 1 darab normális?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.28. 19:03:44

"csak azért is 3 százalék alatt tartották a költségvetési hiányt, kerül amibe kerül. És tényszerűen s tartósan ilyen alacsony immár a magyar költségvetési hiány."
Ez igaz, bár az igazságnak csupán az egyik fele. A másik az, hogy ezt nem jószántukból teszik, hanem mert a görög adósságválság után az EU nagyon bekeményített.

"így lett egyszerre számos ellenzéki a fiskális szigor rendíthetetlen híve."
Már, aki. Az MSZP-nél ez talán tényleg csak demagógia, de én pl. mindig is híve voltam annak, hogy az állam ne költsön többet, mint amennyi bevétele van.

"A 2017-es költségvetés nem a jóléti és szociális kiadások elszabadulásáról szól, hanem a politika társadalmi igényekre adott válaszáról."
Adjon valaki egy gumicsizmát, mert nem akarok belelépni ebbe a bullshitbe!
A közvetlenül haveroknak átutalt pénzt leszámítva minden kiadás valamilyen értelemben "társadalmi igény", beleértve a nyugdíjemelést és lakástámogatást is, azaz a jóléti és szociális kiadásokat.

Robinzon Kurzor 2016.04.28. 19:21:40

@Bell & Sebastian: "Ne adjon az állam, hanem csak annyit vegyen el, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy szolgáltassa mindazt, amit a társadalmi szerződésben önként vállalt."

Sebikém, mi ez a neoliberális fertő, amiben fetrengeni méltóztatsz (méltóztatol)?

Kriptodékás lett belőled?

Robinzon Kurzor 2016.04.28. 19:23:55

@TG69: "Itt hever előttetek n+1 szori, az "Ilyen ország pedig nincs" sorozat gyöngyszemei lehetnének, ti meg kussoltok."

Nem láttad a beszámolód a Mandineren elköltött állami pénzekről?

Szerinted hogy sikerült 70%-kal többet kapniuk tavaly, mint az azt megelőző évben?

Pelso.. 2016.04.28. 19:41:24

Nagyarc, mennyi lesz a központi költségvetés br. adóssága?

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.28. 19:42:21

@Pelso..: hát amennyit a hangulatjelentés mond.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.28. 19:46:07

@Bell & Sebastian: normális? hát a finkelstein. ő csak adagolja a pirulát a fijuggnak, akik rászoktak a szerre kóóókeményen.

Ad Dio 2016.04.28. 20:05:49

"Megbízhattok bennünk, nem fogjuk (annyira) elherdálni a közpénzt."

Őőőőőő....

Nos... az az igazság, hogy semmivel sem bízom ebben jobban, mint a szocik idején. Annak viszont örülök, hogy legalább nem parttalanul herdálnak, mint ők, hanem - részben rájuk kényszerített, részben maguk által állított - korlátok közt.

Ad Dio 2016.04.28. 20:07:37

@Pelso..:

Senkit nem érdeklő adat. Nb ezt mondtam a szocik idején is, amikor rekord mértékben nőtt a br adat (is). Komoly emberek közt a gdp arányos számok játszanak elsősorban.

2016.04.28. 20:34:12

@Pelso..:

szakma vezetés.
nincs más/több esélyük.

@Ad Dio:

komoly ember nem számol a gdp/adósság aránnyal mert:

- a gdp nem fedi a gazdaság teljesítőképességét.
- a gdp nem mutatja az adózási képességet
- a gdp sok százalékát adómentes/kedvezményes illetve negatív adós szektorok állítják elő
- az adósság sokkal nagyobb mert nincsenek benne az önkori tulajdonú gazdasági társaságok és a közvetett tulajdonú állami gazdasági társaságok tartozásai.
- nincsenek benne a garancia vállalások, (addig nem számolják amíg le nem hívják)

rövid voltam, make your homework.

Ad Dio 2016.04.28. 20:37:50

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

Az ellenvetéseidben volna némi igazság (nem úgy és nem annyiban, de make yout homework, nem fogom részletezni ;-) ), hiszen a GDP arányos adósság valóban nem mindentvisz adat. Viszont még így is fényévekkel több információt ad, mint a bruttó.

Javaslat jobb adatra mint a gdp/adósság?

Pelso.. 2016.04.28. 20:45:37

@Ad Dio: A senkit nem érdeklő itt nagyon nem egyenlő a semmi jelentőségé-vel.

Ad Dio 2016.04.28. 20:50:43

@Pelso..:

Ilyet senki nem mondott. Csak a br adat magában tényleg üres semmi. Mivel vessük össze? Az USA br adatával? Ahhoz képest lepkefing. Viszont ha Montecarlo adósságához mérjük, akkor sok. Baromság.

Ameddig van költségvetési hány, addig a br adat nőni fog. Ez ilyen baromi egyszerű. Ráadásul ez nem ördögtől való.

2016.04.28. 21:12:18

@Ad Dio:

2 tételes számszaki

forintadósság
+
devizaadósság

mínusz

követelések, szintén bontásban, (régóta keresem a devzatartalékok jogviszonyi összetételét ((betét, letét, hitel, kötvény, kincstárjegy, derivatívok,))(gyanús, nagyon gyanús)

na még egyszer:

a gdp nem mutatja az adóképességet, akkor meg minek használni ilyen vonatkoztatásban?

miért akarnád összevetni más adósságaival? más tartozása ne legyen már felmentés az itthoni lopásra! nem azért vannak ott hogy elzálogosítsanak minket meg az országunkat!

Ad Dio 2016.04.28. 21:44:50

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

Értem.

Szóval ezek szerint szerinted csak az adósság bruttója számít és a követelések.

Ezek szerint ha adott egy család, ahol 200e a bevétel, 10 milla az adósság mondjuk 20 évre, ami 100/hónapot jelent, az tök ugyan az, mintha egy másik családnak volna ugyanennyi adóssága, csupáncsak a bevétele 3 milla...

Sosem gondoltam volna...

"a gdp nem mutatja az adóképességet"

Ez így bullshit. A valós kijelentés az, hogy nem azonos vele. De hogy semmi köze nem volna hozzá, az baromság. A GDP-vel sokkal inkább az a baj, hogy egy mesterséges adat, ami a gazdaság látható (tehát adózott) volumenét fedi le inkább. A láthatatlan gazdaságot (ami idehaza azért eléggé masszív), nem.

"miért akarnád összevetni más adósságaival? más tartozása ne legyen már felmentés az itthoni lopásra!"

:-)))))))))) ez most hogy jött ide???

"nem azért vannak ott hogy elzálogosítsanak minket meg az országunkat! "

Légy erős: eddig MINDEKI ezt tette. És nem ok nélkül. A nullás költségvetés gazdaságilag nem racionális. Az adósságot ki kell nőni. Akkor van az ország nyerőben, ha a növekedés nagyobb mint a hiány. A hitel nem ördögtől való dolog.

Egy javaslat: ez a kormány egy csomó baromságot művel mindenfele. Ha nem tetszenek neked, akkor szapuld a baromságaikat. A hiány dolgát speciel jól kezelik. Itt kár a kákán csomót keresni. Az ezirányú erőlködés csak nevetségessé válást okoz, másra nem jó...

2016.04.28. 22:30:59

@Ad Dio:

az nem válasz hogy mást is azt tette.

>> De hogy semmi köze nem volna hozzá, az baromság. ...

figyelj ide kisgeci, ne barmozzál hanem vitatkozz. ha nem mutatja akkor nem mutatja, az nem ugyanaz mintha semmi köze hozzá.

nem érdekel más adóssága. nekünk miért növekszik az adóságunk? a választásokon úgy indultak hogy ők nem növelik tovább. 6 év alatt 25%-kal nőtt a teljes adósság, 20-ról 25 billióra, magánnyugdíj ellopása, extra adók és 13mrd euró segély mellett.

>>A hiány dolgát speciel jól kezelik.

te már csak tudod, meg is indokoltad, számokkal trendekkel alátámasztottad.

>> Az ezirányú erőlködés csak nevetségessé válást okoz, ....

bármikor örömmel leszek nevetséged tárgya.

>>Az adósságot ki kell nőni.
>> A hitel nem ördögtől való dolog.

sok sikert az életedhez, adósrabszolgaságnak hívják mifelénk.

xclusiv 2016.04.28. 23:15:54

Édes phászom...

Az mnb balhéra csak ezt a szart tudtátok összeizzadni?
Miközben az ember szemét kiszúrja, hogy a fijjug annyit lopnak el a közösből, hogy abból tejjel-mézzel folyó kánaán lehetne ez a szerencsétlen ország...

Amúgy halkan mondom, az eü és az oktatás most is nagy vesztese mindennek, és ezt egyre inkább érzik az emberek a saját bőrükön is.

Bell & Sebastian 2016.04.29. 00:02:10

@Herr Stacheldraht Leger: Finky úgyszólván családtag minálunk, ha tiszteletét tenné, még a kutya is szűkölve kaparná fel magát a fa legmagasabb ágára, közvetlenül a macska mellé.

@Robinzon Kurzor: Azt te csak szeretnéd, hogy Gyurcsányt kriptában mutogassák. A magam részéről Madagaszkárra száműzném, pedig nem is júdó (az Ablak-Zsidó szerint), csak annak látszik. De az elfuserált jobbszélsőre is lenne ötletem.

Robinzon Kurzor 2016.04.29. 12:18:00

@Bell & Sebastian:

Ugyan, hagyjuk már ezt a kriptokriptát, ez csak mellébeszélés.

A fő kérdés az, hogy mióta vagy te ezen a neolib platformon közpénzügyileg, továbbá az állam szerepét illetően, valamint vonatkozásában.

Pelso.. 2016.04.29. 16:42:38

@Ad Dio: Összevetéseket szintén feleslegesnek tartom.
Nézzük a pénzügyi-operatív részét: hány s mekkora tétel generálja részben a hiányt, főleg a kiadási oldalon, valamint hányszor s milyen mértékben lesz év közben foltozgatva, kozmetikázva.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.30. 10:04:48

@Bell & Sebastian:
Arra akar célozni, hoy a nullás költségvetés tipikusan neolib doktrína ,amit -valami számomra nem egészen világos okból- Gyurcsánnyal asszociál.

Ad Dio 2016.04.30. 15:41:45

@Pelso..:

Őszintén mondom (tényleg), hogy 1. nem vagyok a kormány "embere". Rájuk szavaztam ,mert nem volt jobb, de ennyi 2. utálok magas labdákat leütni. Nincs benne semmi kihívás. Így nem szívesen válaszolnék ilyen kérdésekre.

A hiány kérdéskörét ez a kormán több granddal jobban intézi, mint az előző. Pont. Ebben vitának még csak értelme sincs, mert az olyan mint vitatni a gravitációt vagy az evolúciót: baromság.

Lehet még jobban csinálni? Remélem és várom azt a társaságot, aki elhiteti velem, hogy igen. Az MSZP/DK ebben a versenyben nálam nem indul :-/.

Pelso.. 2016.05.01. 09:10:29

@Ad Dio: Végéről kezdve: lehetne, de egy sem fogja. Összes elődjük összes megnyilvánulását fogják tovább vinni, mint hozzá nem értés, nemtörődömség, lenyúlás, s a költségvetés tákolása, melyeknek a hiányra mindig is közvetlen hatása volt. Ezek tekintetében - folyamatos megléte mellett-, oly mindegy, hogy gdp arányosan nézzük, vagy sima bruttót.
süti beállítások módosítása