NATO-főtitkárhelyettes: Veszélyben az euroatlanti béke
2015. május 18. írta: Redakció

NATO-főtitkárhelyettes: Veszélyben az euroatlanti béke

alexander_vershbow.jpg

Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik visszaállítani az orosz befolyást Kelet-Európában – mondta a NATO főtitkárhelyettese hétfőn Budapesten. Alexander Vershbow a Danube Institute konferenciáján kijelentette: „A szuverén országoknak maguknak kell dönteniük a sorsukról”. Sokat küzdöttünk a szabad, egységes Európáért, ezt nem akarjuk feladni – hangsúlyozta Vershbow. A NATO második embere ugyanakkor kiemelte: a tagállamoknak demonstrálniuk kell a transzatlanti szolidaritás és közös vállalások iránti elkötelezettségüket.

Az euroatlanti népek békéje veszélyben van – kezdte előadását Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese a Danube Institute konferenciáján, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében hétfőn. Vershbow szerint a NATO déli szomszédságában az Iszlám Állam és a hasonló szervezetek terjesztik a káoszt: vallási extremizmus, bukott államok és tömeges migráció sújtja a régiót. A keleti kihívást pedig az oroszok jelentik – mondta a NATO főtitkár-helyettese. Vershbow emlékeztetett arra: a hidegháború végeztével és a Szovjetunió bukásával speciális partnerség alakult ki a NATO és Oroszország között, amelyben közös érdekek is megjelentek, mint például a terrorizmus elleni fellépés. Még 2010-ben is az orosz vezetés akarta tovább fejleszteni a kétoldalú kapcsolatokat. A főtitkárhelyettes elmondta: Oroszország volt a NATO legfontosabb partnere, most mégis évtizedek óta a legrosszabb a viszony a két fél között. Arról beszélt: Oroszország aláássa a 2. világháború utáni status quót, miközben otthon nacionalista propagandával azt akarja elhitetni az oroszokkal, hogy a NATO kormányváltást akar elérni Oroszországban. Vershbow szerint 25 évvel a hidegháború után nem elfogadható az újabb vasfüggöny leereszkedése: a nemzeteknek meg kell engedni, hogy maguk válasszák meg a saját jövőjüket.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr407470612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.05.18. 19:07:32

Egy pillanatra már azt hittem, hogy összevesztünk az amerikaiakkal és valamelyik fél a hadüzenetet fontolgatja.

Közben ez az Agyas Bubu azt magyarázza, Transz-Szibéria húzgálja a NATO bajszát, ami ugyebár fenyegeti Transz-Atlantikát, vagy mi a túrónak kell mondani?

Ez most melyik Sandmann*, az endékás vagy az igazi?

(*Az illető az álomhozó manócska, aki esténként homokot szór a gyerekek szemébe, amitől azok álomba merülnek. Úgy néz ki, egypáran örökre.)

Gerilgfx 2015.05.18. 19:41:43

@Bell & Sebastian: az ndk-s sandmann az igazi.

grafjeno 2015.05.18. 19:56:02

A sok vodka megártott neked komám..

S=klogW 2015.05.18. 20:20:47

kezdődik már a háborús uszítás, rohadékok

Bell & Sebastian 2015.05.18. 21:51:52

@Gerilgfx: Inkább Hoffmann meséiből jöve. Eredetileg a gyerekeket ijesztgették vele, hogy időben húzzanak hazafele. Létezésére bizonyíték a reggeli csipa (Matzaugen) ami ugyebár a homok maradványa.

Modern megfelelője a zsákos lóvári vagy ~jidou, akik az angol irodalomban -politikailag korrekten- Frodóvá lényegültek át, manóságuk külcsínének megőrzése mellett, természetesen. A belbecsről nem szólok, mint Salamon Béla bácsi a leves sótartalmáról. (Az ingyen ebéden dicsérte a menüt, mire a háziasszony azzal hárított, hogy csak túloz, erre az öreg halkan megjegyezte: a leveskénél nem szóltam semmit.)

Egy, a témában kellően kiművelt német mindig jót röhög a Homokemberkén, mert pontosan tudja, mit kell érteni alatta, néprajzilag.

Gerilgfx 2015.05.18. 23:00:45

@Bell & Sebastian: oh, én konkrétan a mesefilmre gondoltam. az ndk-s változat az igazi, nem az nszk-s. erre értettem. :P

Conchobar 2015.05.19. 10:37:49

A Szovjetunió bukása után nyirbálták a katonai költségvetéseket, és egyáltalán, ott lebegett a nagy kérdés minek a NATO (amelyet ráadásul még ki is bővítettek a volt varsói szerződés országaival), és minek van még mindig megszállva Németország (és Japán). A NATO most már végre meg tudja magyarázni önnön léte értelmét: megvédi Európát az iszlám és Oroszország fenyegetésétől (más kérdés, hogyha a NATO nem a nyugat sűrűn használt furkósbotja lenne, akkor talán az iszlám és orosz 'fenyegetés' is kisebb lenne)

Laikus Érdeklődő 2015.05.19. 12:57:26

A XX. századi status quo dicsőítése pont a budapesti Hadtörténeti Múzeumban ... inkább énekelte volna el a We are the World -öt!
Ez hasonló pofátlanság volt, mint amikor Putyin a magyar szabadság védelmében elesett felszabadító szovjet katonák emlékét koszorúzta nálunk.
Lábtörlőország.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2015.05.21. 11:52:48

@Conchobar:

Szerintem időszerű lenne jelezni Putyinnak, hogy felkészültünk a csatlakozásához.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.23. 17:42:57

@maxval bircaman szerkesztő.:

anyadnak es a csajodnak is szolj elore, hogy befogado legyen a ruszki bakakkal szemben. nem nemi eroszak lesz, hanem ok igy baratkoznak. :-D

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.05.23. 18:28:31

@mavo: Nem érti mavo, ahogyan te sem érted, hogy ezeddíglen pontosan úgy volt, ahogyan írtad. A megalázottaktól vársz egyetértést? Igen nagy marha vagy te akkor..

Jean Sol Partre 2015.05.23. 22:27:19

@maxval bircaman szerkesztő.: mármint te. Ne beszélj mások nevében. Te viszont indulhatsz azonnal. A vazelint el ne felejtsd.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.24. 08:56:07

@Mihint:

"Nem érti mavo, ahogyan te sem érted"

legközelebb ne írj kemény drogok hatása alatt, és akkor talán nem fogsz engem összekeverni magammal.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.24. 08:57:02

@maxval bircaman szerkesztő.:

szasz birka bébi, mit szólsz hozzá, hogy ukrajnában már megint találtak ott nem harcoló oroszokat. :D

búvár kondér 2015.05.24. 09:11:13

@Laikus Érdeklődő: Lábtörlőország??? Nem az ország hanem a vezetését használják lábtörlőnek! Lásd milyen taslit kapott a Kárpátok ...akarom írni a Nagy-Alföld géniusza . No kb. ennyire veszik komolyan az ország lábtörlőnek használt vezetését. ....persze lehet, hogy Orbánnal még segget is törölnek ...legfeljebb azt nem veszik videóra.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.05.24. 13:35:27

@mavo: őőő, izé, ő nem érti, te meg a másikat nem érted. Magára szól ki szót emel :) (én tegezlek téged, mert ez a hepped, kezdettől fogva szinte, ha emlékszel)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.24. 19:15:43

@Mihint:

semmilyen ilyen heppem nincs.

az igazság pedig az, tényleg lehet szólni lassan putyinnak. csak valaki majd írja bele, hogy egy darab segget nem lehet megbaszni, csak a többit.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.05.24. 19:29:17

@mavo: Az oroszoknak ilyet fölösleges írni. Attól tartok, mi baszunk magunk, ahogy tudunk, ahogyan kb. 1500 éve, vagy ilyesmi, javíts, ha tévedek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.24. 19:33:51

@búvár kondér:

juncker egy büdös suttyó volt. attól még, hogy orbán tönkre teszi az országot csak azért, hogy ő és a fasszopó haverjai gennyesre kereshessék magukat, ezt nem illik. mert nem és kész.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 17:21:59

@maxval bircaman szerkesztő.:

jaj, mindig elfelejtem, hogy a rohadék nyugatiak folyton hazudnak a nagyonártatlan és nagyonottnemlevő oroszokkal szemben. elnézést, nem leszek többször elhajló, és ezerszer leirom, hogy a kibasztt krimet valójában a tetves, rohadt oroszellenes eu annektálta. és igen, nem felejtem el, hogy ha valami csoda folytán mégis az oroszok tették volna, akkor nem elég, hogy nem is igaz, de nekik még isten adta joguk volt hozzá.

homoklobbi amúgy végre kimetélte az agyadat, ugye? bocs, csak a látszat tudod, ugye.
süti beállítások módosítása