Ich bin ein Siebenbürger
2014. november 17. írta: tempetőfi

Ich bin ein Siebenbürger

klaus_johannis_roman_elnok.png

A romániai államfőválasztás második fordulóján Victor Ponta valamikor éjfél körül gratulált Klaus Johannisnak államfői győzelméhez. A büszke ortodox román egy protestáns szásznak. Romániában. Ez volt az a hír, ami felrobbantotta a Facebookot, a választópolgárok nemigen akartak hinni a szemüknek. Az exit pollok még szoros eredményt mutattak (öt mérésből kettő Johannist, kettő Pontát hozta ki győztesnek, egynél egálban voltak), de a pártok párhuzamos szavazatszámlálásai egyértelművé tették Klaus Johannis győzelmét. Ponta később a házi televíziójának, az Antena 3-nak azt is megerősítette, hogy az eredményt nem fogják megóvni, így döntött a nép, ez van, az élet megy tovább.

Klaus Johannis győzelme valóban kisebbfajta csoda: az első megmérettetéskor még tízszázalékos hátránya volt, a második fordulóban viszont a korábbi szavazatainak több mint kétszeresét kapta. Ebben sok minden benne van: benne van, hogy nem engedték a diaszpórát szavazni, mérgükben aktivizálódtak (majdnem félmillióan voksoltak külföldön úgy, hogy órákat álltak a különböző nagykövetségek előtt, volt, aki repülőre szállt, hazajött, olyanról is tudunk, aki végigrodeózta fél Európát Berlintől Bécsen át Budapestig, amíg itt le tudta adni a szavazatát). Benne van a szocialisták rablógazdálkodása, az ún. helyi bárók (oligarchák) térnyerése elleni protest. Benne van az Országos Korrupcióellenes Ügyészség munkája (egyre-másra küldik bíróság elé a politikusokat konkrét korrupciós ügyekben). És benne van a közösségi oldalak szervezőpotenciálja, az elmúlt két hétben több erdélyi nagyvárosban is tüntetéseket rántottak össze, amelyeket elvileg a diaszpóra melletti szolidaritás mozgatott, gyakorlatilag kormány- és Ponta-ellenes tüntetésekké váltak. És benne vannak azok a választók, akik lassan évtizedek óta nem élnek a szavazati jogukkal, de most, huszonöt évvel a temesvári események után egyszer csak elegük lett a visszarendeződésből.

Ám nincs benne a jelenleg kormánykoalíciós partner, a magát az erdélyi magyarság egészével azonosító RMDSZ. Nagyon nincs benne. A két forduló között az RMDSZ vezetősége úgy döntött, hogy a választók lelkiismeretére bízza a választást, mivel kormányfőjük, Victor Ponta mellé felsorakozott Corneliu-Vadim Tudor magyarfaló szélsőromán, és hát egy csónakban Vadimmal, khm, na. A döntés bejelentésekor Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azért kitette az irányjelző táblákat, gyorsan leszögezte, hogy Klaus Johannist nem tudják támogatni, míg Victor Ponta korrekt és megbízható partnere volt az RMDSZ-nek az elmúlt két évben. Csak tudnám, miben.

A vasárnapi voksolás előtt viszont az alsóbb szintű RMDSZ-es vezetők végigrodeózták a regionális médiumokat, és felmondták a központi paneleket: ne érzelmi, hanem ésszerű alapon válasszon az istenadta nép, lám, amióta Ponta a kormányfő, mennyi mindent sikerült megcsinálni kies tájainkon. Kelemen a Ponta utódjának kinézett Călin Popescu Tăriceanuval turnézott egyet Székelyföldön, a tulipános lídereket zárt ajtók mögött dresszírozták, lett is eredménye, a polgármesterek központilag megírt kampánylevelekkel szórták meg a székelyek postaládáit, ezeken igyenöst a Nyergestetőn lefotózott plagizátor miniszterelnök mellett kampányoltak, hogyaszongya mennyi minden épült-szépült, amióta, lásd mint fent, hajtották volna atyánkfiainkat a komcsikra voksolni.

Ehhez képest Hargita és Kovászna megyében Johannis közel 80%-ot kapott (igaz, a székely megyékben a részvétel elmaradt az országos átlagtól, de még így is többen mentek el szavazni, mint az első fordulóban).

Románia nagyobb városaiban és Bukarestben vasárnap éjjel örömünnepet ültek. Többen is jelezték, úgy érzik magukat, mint 1989 decemberében, kisebbfajta forradalomként élték meg Johannis győzelmét. Az biztos, hogy izgalmas hetek, hónapok következnek, jópár forgatókönyv elképzelhető, kormánybukás is akár, ebbe most nem mennék bele, mert törökgáborelemezhez hasonlóan én sem vagyok jós.

De az tény, hogy a következő öt évben Románia együtt kell éljen azzal a tudattal, hogy az első ember, az állam feje nem született román és nem ortodox. Már ez javíthat a mentális egészségén.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr446908489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ich bin ein Siebenbürger 2014.11.17. 08:26:01

A következő öt évben Románia együtt kell éljen azzal a tudattal, hogy az első ember, az állam feje nem született román és nem ortodox. Már ez javíthat a mentális egészségén.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2014.11.17. 09:00:03

Nyugtával dicsérjük a napot... Az, hogy ez a csóka nem egy véresszájú, román soviniszta, még nem jelenti azt, hogy az ottani magyaroknak bármiben is automatikusan jobb lesz.

toportyánzsóti 2014.11.17. 09:00:25

Volt néhány jó szava arról is ami Magyarországon folyik,csuti orálmuzsik azt sem teszi a dicsőségtáblára.

toportyánzsóti 2014.11.17. 09:01:31

@Dzsentrisvihák: Mondja ezt 1 véresszájú magyar sovén.

Virág et. 2014.11.17. 09:08:20

"Iohannis kerek perec kijelentette, hogy a magyar demokrácia szerinte nem jó irányba megy."

Egyedül vagyunk, Viktor.

sárospataki 2014.11.17. 09:37:04

@Dzsentrisvihák: az erdélyi szászok (a svábok nem, de ők később jöttek, és máshova) nem ápolnak túl jó kapcsolatot az erdélyi magyarokkal. Ennek több oka van, az egyik az, hogy a szászok, mint (örök) immigránsok, mindig az aktuális hatalommal próbálnak kijönni, a másik meg az, hogy a XIX. század végi és egyes XX. századi események (magyar nacionalizmus kialakulása, illetve a világháborúk körüli dolgok) miatt neheztelnek picinykét. Éppen ezért, és azért, mert az államelnök nem mehet szembe a többség politikai akaratával, magyarkérdésben nem lesz jobb a helyzet. És ebben nem segített az RMDSZ, amelyik ellene kampányolt, annak ellenére, hogy az erdélyi magyarok Johannisra szavaztak.

De a román politika sokkal másabb, mint a magyar (hogy érthető legyen, olyan dolgok történnek meg, mintha a Fidesz, LMP és a DK kormányt alakítana, majd félidőben a Fidesz megbuktatná Orbánt, a fideszes képviselők fele átülne az MSZP-hez, amelyik a Jobbikkal és a KDNP-vel szövetkezve kormányt alakít és megválasztja Biszku Bélát miniszterelnöknek), ezért bármi elképzelhető. Bármi.

Mezőbándi 2014.11.17. 09:38:23

Az egyetlen pozitívuma, hogy nem Ponta. De azért ez sem kevés!

Amúgy kíváncsi vagyok, hogy az első fordulós földrajzi választóvonal miként változott a második fordulóban. Gondolom más megyéknek is igazodniuk kellett az első fordulós erdélyi eredményekhez ahhoz, hogy Johannis végül nyerhessen.

És persze arra is kíváncsi leszek, hogy hogyan fog eleget tenni az őt mégis csak de facto megválasztó erdélyi szavazók elvárásainak. Egyáltalán megjelenik-e ez valamilyen módon az intézkedéseiben (bár nyilván az elnök jogköre alapvetően korlátozott...).

Akárhogy is lesz, ez a választás az erdélyi autonómia melletti nyomós érv, amit nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Nem a magyar/székely autonómia, de az erdélyi autonómia melletti érv. Abba az irányba kellene most a magyaroknak/székelyeknek is nyomulni nagyobb erővel, nem feladva az Erdélyen belüli magyar/székely autonómia távolabbi (esetleg párhuzamos) célját.

Az RMDSZ-t pedig ideje nyugdíjazni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.11.17. 10:47:42

Azt egyszer szeretném földolgozni agyilag, hogy ez az RMDSz nevű izé hogyan tud még létezni egyáltalán, ha a két figyelemreméltó tulajdonságából az egyik az, hogy folyvást mást akar, mint a saját választói. Ez még a román politikában is valami unkiális dolognak tűnik.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.17. 11:03:12

Johannis is szarik a magyar autonomiatorekvesekre, amit picit meg is ertek, hisz o elsosorban minden roman elnoke lesz.
Masodsorban erdelyi szasz, akik a tortenelem folyaman minden alkalommal a magyarok ellensegeit tamogattak.
O az egyseges Romania elnoke, aki PR-t epit a nemet szarmazasara, de attol meg nem lesz szeparatista. Sot! Neki bizonyitani kell, hogy minden roman allamfoje. Nem lesz veresszaju nacionalista, ennyi.

Dzsentrisvihák 2014.11.17. 12:57:58

@toportyánzsóti:

Te még élsz? o.O :D

@sárospataki lány:

Igen, épp ezért tartom kicsit túlzónak a magyar média, de még akár Tőkés László indokolatlan optimizmusát is a kérdéssel kapcsolatban. Majd meglátjuk, mi lesz, én nem számítok valami földindulásszerű, pozitív fordulatra.

vizipipa 2014.11.17. 13:15:15

Ponta már űzi az ipart egy ideje, némileg tudni lehet nála mi az elvárható. Johannisznál jóval kevésbé.
Az ismert rossz helyett az ismeretlen bizonytalan jön.

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:

Igen, nehéz ezt megemészteni. A magyar szavazók 80%-a az RMDSZ-t választja akárki ellen, aztán ugyanezen szavazók 80%-a az RMDSZ ajánlása ellen szavaz.

Szerintem az ottaniak sem értik.

Google 2014.11.17. 13:19:37

@Virág et.:

Amikor Orbán tesz ilyen kerek-perec kijelentéseket, akkor azt mondjátok, milyen politikus az ilyen, több diplomáciát, miért avatkozik bele a szomszédok dolgába etc.etc.
Azt a lópata mércéteket egy kicsit legalább kamuflálhatnátok, ha már.
Nem lehet, hogy ez a kijelentés a csendesek forgatókönyvének része ?
Habár tudom, vannak,kiket Amerika, Ny.Európa véd - csinál belőlük tényezőt.

Google 2014.11.17. 13:21:50

@vizipipa:

Néha-néha nem szeret az emberfia apja, anyja ellen tenni?

Google 2014.11.17. 14:10:02

Ja, és azért egy kis összeférhetetlenségi ügy nála is befigyel.
Így folytatva a szép hagyományt: Juncker, FIFA-elnök, Sárközy, tovább is van, mondjam még?

mrZ (törölt) 2014.11.17. 14:38:17

@jose maria padilla:

>>cia ügynök <<

eu ügynök. liberál merkantilista.

újabb orthodox állam a lecsóban. Na nem mintha sajnálnám.

Mindez potom 80millió euróból, olcsó kurva a demokrácia.

2014.11.17. 15:18:10

először is, éppen hogy csak átvitte a lécet, másodszor az hogy Ponta úriember, és ezt sajnos nem sok politikusra lehet elmondani, elfogadta a vereséget, és gratulált a győztesnek, még nem jelenti az,hogy megnyugodva hátra lehet dőlni.

Virág et. 2014.11.17. 15:29:52

@Google: Szövegértési problémáid lehetnek. Én nem értékeltem Iohannis kijelentése sem így, sem úgy. Csak beidéztem, még mielőtt megindulnak a pezsgős dugók az égnek, hogy Pontát hogy megverték.

Orbán szempontjából nézve csöbörből vödörbe. Az se szerette, ez se fogja.

toportyánzsóti 2014.11.17. 17:33:40

@Dzsentrisvihák: Kigugliztad már mit jelent sovinisztának lenni?

no_successful2 2014.11.17. 18:42:08

A székelyek szempontjából sajnos nem sok javulás lesz, ez egy "elrománosodott" szász, az azonban mindenképpen előrelépés, hogy végre nem egy "csontig román" nyert.
Valahol szerintem ez kezdeti, gyenge, de érezhető fuvallata a változásnak a román fejekben.
És talán egy pozitív üzenet, nacionalizmussal sem lehet "mindent vinni" a román politikai közegben sem.

Anselmo 2014.11.17. 21:29:27

Oké, nem román. És? Vajon megengedheti magának ez a német fickó, hogy bármiben is az erdélyi magyarok pártját fogja a román nacionalizmussal szemben?

Dzsentrisvihák 2014.11.17. 22:01:02

@toportyánzsóti:

Minek guglizzam, amikor tudom, ahogy azt is, hogy velem kapcsolatban irreleváns? :)

Neked bezzeg nem kell kutakodni a degenerált szó jelentése után, magad vagy a két lábon járó definíció, hülyegyerek ;)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.17. 22:13:37

A címhez: nem kell az ein.
Kennedy elhíresült mondata, hogy Ich bin ein Berliner, ami miatt fikázták, hogy így azt mondta: én berliner (nevű sütemény) vagyok, nem azt, hogy én berlini vagyok.

Más kérdés, hogy élő beszédben odateszi a német az ein-t, kb. ahogy a magyar úgy beszél, hogy "a Gyurcsány, az Orbán" (menjen a picsába kézen fogva, és vigyék a többi egykori és jelenlegi parlamenti párt valamennyi volt és jelenlegi vezetőjét is).

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.17. 22:15:14

@Anselmo:
És egyáltalán megfordult-e ilyen gondolat a fejében?

Szúnyog 2014.11.17. 23:03:19

A cikk korrekt.

Azért ne feledjük, hogy hátravan még egy összeférhetetlenségi eljárás Iohannis ellen, s az sem kizárt, Ponta ismeri ennek eredményét..... Bár roppant kínos volna, s egyes városokban polgárháborús helyzethez vezethetne.

Iohannisról (aki 10 éve kezdeményezte neve román formában történő írását, de a német rendezvények kapcsán maradt Johannis) azt is tudni kell, hogy amikor megkérdezték, honnan van annyi nagy háza, mert a polgármesteri fizetés azokat nem indokolja, azt válaszolta, politizálás előtt, még a '90-es években különórákat adott..... (Eredendően ugyanis tanár.)

Mi magyarok semmi jóra nem számíthatunk tőle. Viszont érdekes lehet az erdélyi román szemlélet esetleges térnyerése. Akkor is, ha még afféle transzilván gondolatról sem beszélhetünk.

Bell & Sebastian 2014.11.18. 00:16:04

A román "szászoknak" köze nincs a történelmi szászokhoz, ami szinte mindegy is, ugyanis jóformán csak írmagjuk maradt Romániában, a java régen kidiffundált vagy eladták kilóra.
Ez amolyan világtrend lehet, hogy az újjáéledő, tiszta nacionalizmusokat kertalkai turmixokkal vereti le a CIA.
De legalább látunk egy libero-keresztényt is a brüsszeli táblaképen -ami külföldiül pannó- Märklin Mutti jobbján.

Ennek a medvének a bőrére (Johannisbeere) sem innék egyetlen stampedli áfonyapálinkát, nemhogy ribiszkét.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.18. 05:38:59

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:

Minden kisebbségi párt ilyen. Bármit megtehet, hiszen a törzsszavazó akkor is rájuk szavaz "idióták, de a mieink" alapon.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.18. 05:40:14

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

Magyarul: hülyeséget írtál. A németek szerint Kennedy nem mondta, hogy ő egy fánk.

Bell & Sebastian 2014.11.18. 10:04:20

@maxval birca hozzászóló: Pontosan: azt mondta, hogy ő egy parasztkendő.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.11.18. 11:45:15

@maxval birca hozzászóló:
Na ja, amíg csak egy van neki. De ezeknek már van vagy három. Mert ha nagyon elhülyül a kisebbségi párt, akkor gyorsabban osztódik mint a mai magyar baloldal. Szóval rejtélyes ez.

lehel kürtje 2014.11.18. 12:30:32

Kíváncsi leszek a politikájára, bár szerintem ő is nagyjából úgy fog a székely autonómiához hozzáállni, mint elődei. Átütő erőre ez ügyben tőle sem kell sokat várni.
Én annyira nem fújnám fel német származását. Már azért sem, mert a német ajkúak száma néhány ezerre apadt, és java részük vélhetően lélekben már román.

marko11 2014.11.18. 14:06:43

@sárospataki lány:
"...a Fidesz, LMP és a DK kormányt alakítana, majd félidőben a Fidesz megbuktatná Orbánt, a fideszes képviselők fele átülne az MSZP-hez, amelyik a Jobbikkal és a KDNP-vel szövetkezve kormányt alakít és megválasztja Biszku Bélát miniszterelnöknek."

Ez jó! Te lány! lehet, hogy nem is sárospataki vagy?

Egyébként ha ilyen nem is, de olyan már volt, hogy az '56-os elítélt (Mécs Imre) az szdsz-ből átült az mszp-be.
Mostanában meg a zorbáni diktatúra ellen tüntizik.

Kandeláber 2014.11.18. 15:15:11

@toportyánzsóti: A cucik meg a mongoloid idióta küllemű Pontát szopták bő nyállal tavaly, amikor idehívták a kongresszusukra, kis gyurcsányista faszkalap.

toportyánzsóti 2014.11.18. 18:46:22

@Kandeláber: Hülyeséget írtál de megszokott a fajtádtól faszkalap putinorálcseléd.

toportyánzsóti 2014.11.18. 18:48:20

@Dzsentrisvihák: Eccerű fajta vagy magadból indulsz ki degenerált hülyegyerek.

huKKK 2014.11.18. 19:23:13

@Bell & Sebastian:

Állítólag* jfk Mátészalkán még a levest is bicskával ette.
Parasztkendőben.
Ott tanult meg németül?

Kandeláber 2014.11.18. 19:30:34

@toportyánzsóti: Talán nem nyalta Meseházy az oláh seggét a kongresszusokon, te degenerált állat? Ja, hogy te csak egy két napra emlékszel vissza, idióta vörös. :D

toportyánzsóti 2014.11.23. 09:28:47

@Kandeláber: Megint magadból indultál ki degenerált állat,ja hogy kb 3 másodperces memóriád van idióta nemzeti szotyialista...Röhög a vakbelem a fajtádon.
süti beállítások módosítása