Méltóság és méltatlanság − Kertész Imre kitüntetéséről
2014. augusztus 19. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Méltóság és méltatlanság − Kertész Imre kitüntetéséről

kertesz_imre_3.jpg

„Az a civilizáció, amely nem mondja ki világosan az értékeit, vagy amely e kinyilvánított értékeket cserbenhagyja, az a pusztulás, a végelgyengülés útjára lép.”

Ez egy idézet Kertész Imrétől, és itt rögtön be is fejezhetném az írást azzal, hogy akinek ez az alapállása a civilizációról (legyen szó az emberiségről, Európáról vagy egyszerűen Magyarországról), annak igaza van. És ha egy egész életművet épít erre a gondolatra, akkor az az író méltó díjakra is érdemes.

Mégis, írni kell Kertész Imréről és aktuális díjáról, mert az ügy ismét tükröt tartott elénk, ismét felszakította a több évtizedes, évszázados magyar kultúrharc sebeit. Pontosabban: vannak, akik a díj kapcsán a sebek felszakítására és a régről ismert árkok további ásására törekszenek. Pedig, legoptimistább értelmezésemben pont az történik, amire sokan és régóta vágyunk: egy szem árkokon átnyúló gesztusra, hogy egy arra méltó alkotót elismerésben részesít az állam, akkor is, ha az alkotó és az államot jelenleg irányító politikai erő egyébként az árok két oldalán található.

*

Ami tény: Kertész Imre magyarul író magyar író. A Magyarországtól való eltartás, elfordulás, tartózkodás is egy tipikus magyar magatartás. Kertész élete, sorsa, sorstalansága egy magyar élet, magyar sors, magyar sorstalanság. Ő maga így vall erről − és a Sorstalanságról magáról: „Külön öröm számomra, hogy ezeket a gondolatokat az anyanyelvemen, magyarul mondhatom el. Nagyszüleim még gyertyát gyújtottak a Sabbat beálltakor, péntek este, de nevüket már magyarosították, és természetes volt számukra, hogy a zsidóságot a vallásuknak, a hazájuknak pedig Magyarországot tekintsék. Anyai nagyszüleim a Holocaustban lelték halálukat, apai nagyszüleimet a Rákosi-féle kommunista hatalom pusztította el, amikor a zsidó aggok házát Budapestről az ország északi határvidékére kitelepítették. Úgy érzem, hogy e rövid családtörténet mintegy magában foglalja és szimbolizálja az ország legújabb kori szenvedéstörténetét.”

Ha Kertész Svédországba vagy Amerikába, vagy ha éppen Oroszországba vagy Bulgáriába születik, akkor nem jött volna létre ez az életmű. Írásaiból kiderül, szívesen lett volna kispolgár boldogan, bárhol, ahol béke van. De ő a 20. századi Magyarországra született, kamaszkorában, legérzékenyebb ifjúi éveiben a nácik haláltáborába jutott, majd egy sok évtizedes kommunista diktatúra és szocialista rezsim alatt töltötte felnőttkora java részét, személyes sorsát és családját durván sújtotta az előző évszázad minden totalitarianizmusa. Írásaiban mindvégig arra kereste a választ, hogyan lehet a személyiséget, a méltóságot, az ép elmét megőrizni − vagy hogyan lehet elveszíteni azt − bármifajta totalitárius, elnyomó rezsimben.

Miért háborodunk hát fel, akár jobbról, széljobbról, akár baloldali-liberális oldalról, ha egy mindezeken keresztül ment férfi idős korára megkeményedik, és megrendültség, sértettség, kívülállás, magány, dac (személyes percepció aláhúzandó) tükröződik az interjúiban?

Közérthető és kissé közhelyes párhuzamok jutnak az eszembe: nézzük meg Ady Magyarország-ostorozásait, József Attila sorait („se istenem, se hazám”) vagy Márai Sándor mindent és mindenkit keményen kiosztó gondolatait. Ha már Márai, ő ugyan máshonnan érkezett, mást élt meg és máshová jutott, mint Kertész, de mégis valahol szellemi rokonok lettek a polgárság huszadik századi romjain őrzött, dacos magányosságukkal − Kertész maga így vall erről: „Márai Sándor naplóit igen kiválóknak tartom. A regényeit − mivel nem érik el a modernek színvonalát − már nem annyira.”

Talán tiltsuk meg, hogy egy művész a maga érzékenységeivel és szubjektumával nyilvánítson véleményt a társadalomról, a nemzetről, az országról, amiben él vagy amiből eltávozott? Főleg, ha az a nemzet a kamaszkorában haláltáborba taszította, s ha azt a nemzetet a felnőttkorában egy szabadgondolkodó számára elviselhetetlen diktatúra igazgatta? És egyáltalán, van olyan magyar ember, aki soha nem szidta volna a mindenkori magyar közállapotokat? Hát milyen magyar az olyan?

*

Nem vagyok sem irodalmár, sem kánonalakításra törekvő értelmiségi; de személy szerint nem gondolom, hogy Kertész Imre lenne a magyar irodalom történetének legkiemelkedőbb alkotója, nem gondolom, hogy kritikátlanul kellene ajnározni alkotásait. A fent említett Ady és József Attila mindenképp, de talán még Márai is nagyobb formátumú, nagyobb hatású alkotók voltak, mint Kertész. De mégis, Kertész Imre életműve hűen tükrözi az elmúlt száz év zsákutcás magyar történelmét, összetöredezett kultúráját, szanaszét szabdalt kultúrharcos csatamezőit. A Sorstalanság egy különös, új hanggal, hangnemben beszél a haláltáborokban való létezésről. Kertész életműve mindenképp az utóbbi évtizedek magyar irodalmának egyik fontos fejezete. Az, hogy amikor Kertész élete alkonyán a legmagasabb állami kitüntetésben részesül, mindkét oldalról vannak, akik tovább folytatják a kultúrharcos gyűlölködést, már nem Kertészről, hanem rólunk állít ki bizonyítványt. S persze nem ártana, ha Kertész munkásságáról úgy vitatkozna a nagyérdemű, hogy legalább egy művét elolvasták.

A Kertésszel kapcsolatos össznépi tájékozatlanság − és a jobboldali törzsközönségben meglévő averziók − miatt is jól tette Schmidt Mária, hogy Heti Válaszban megjelent cikkében méltatta Kertész Imrét és kiemelte az író munkásságában azt, hogy minden totalitárius diktatúrával szemben és az emberi méltóság megőrzésének pártján határozta meg önmagát. „A 85 éves Kertész Imre szabad ember. Az maradt mindkét emberellenes totális diktatúra alatt, mindkettő ellenére, ellenében. És az ma is” − írja Schmidt, pontosan.

Ennek pontosan ellentéte az az Indexen megjelent véleménycikk, amit az év egyik legbotrányosabb írásának tartok, s amely Kertészt degradálva mintegy instrumentalizálni akarja a haldokló írót a jelenlegi kormány elleni politikai küzdelemben. „Akármennyire erős is az életmű, és akármit is kibír Kertész, mégis nehéz nem úgy tekinteni e díjra, mint amivel az egész életművét teszi furcsa idézőjelbe. A magyar ügyekben tájékozott olvasói világszerte azon fognak értetlenkedni, hogy az intellektuális kérlelhetetlenségéről, szikárságáról híres, a legbelsőbb izolációban is az egyén szabadságának kiterjesztését és a totalitárius rendszerekhez való viszonyát kutató Kertész miért legitimálja az Orbán-rezsimet” − írja az árkot láthatóan exkavátori lendülettel ásó szerző.

Kertész Imrének a Magyar Szent István Renddel való kitüntetése majd egyszer, évtizedek és nemzedékek múltán, amikor sem Kertész, sem Orbán, sem mi nem élünk már, egyszerűen annyit fog jelenteni: a magyar állam kitüntetett egy jelentős, magyarul író magyar írót, aki az első Nobel-díjat emelte be az arra régóta érdemes magyar irodalom, a magyar kultúra történetébe. Ennyi.

Ez a történet majd olyan lesz a messzi jövőből nézve, mintha egy pillanatra normális ország lettünk volna. Mint egy civilizáció, ami ki tudja mondani a saját értékeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr856616675

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóth Károly Antal: Nobelesdi (Kertész Imre) 2014.08.20. 16:10:52

Egyesek és egyesek szerint ezen az íráson a ballib sajtó nagyon felháborodott. Én erre nem emlékszem, nem tudom, de az írás az szenzációs. Az egész.     1. Gyászmunka    Stern doktornak hívták azt a családunkban legendássá lett gyermekorvost (a k...

Trackback: Koppány Vezér áldozati emléknap 2014.08.20 2014.08.20. 10:34:28

2014. augusztus 20-án a Szórakoztató Valláskritika facebook oldal Koppány vezér áldozati emléknapot tart. Tarts velünk! facebook.com/szorakoztato.vallaskritika

Trackback: Kertész antiszemita lett! 2014.08.19. 16:12:29

Segítség, Kertész Imre antiszemita lett! Elfogadja a gonosz, fasiszta, cigány diktátortól a kitüntetést. Legitimálja a "diktatúrát". Meg biztosan eleve totálhülye már a szegény vénember. A ballib agytröszt ismét kitett magáért. Miután éveken á...

Trackback: Méltóság és méltatlanság − Kertész Imre kitüntetéséről 2014.08.19. 13:13:01

Ez a történet majd olyan lesz a messzi jövőből nézve, mintha egy pillanatra normális ország lettünk volna. Mint egy civilizáció, ami ki tudja mondani a saját értékeit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.08.20. 08:34:49

@MézesRozi:
iszik? hol írtam a saját felismerésemről? azt írtam, mikor nyilatkozta, hogyan reagáltak. ha mindenáron csiklandozta magát a mondanivaló, hogy bezzeg maga rögtön, hát nem kellett volna erre ürügy. :)
én viszont nem hiszem, hogy felismertem benne a parabolát. a deák téren leárazva megvettem a könyvet /a kiadás évében, és nem úgy mint maguk, a nobel után/ felültem az engels téren egy vidéki járatra, elolvastam, megérkezve leszálltam, szemetesbe dobtam. olvasható semmiségnek gondoltam.

MézesRozi 2014.08.20. 08:50:02

@jm padilla:
én buszon nem tudok olvasni. egyébként este konyakot, reggel kávét, de ezek mind javítják az éleslátást.
ja, hogy maga farmotoros ikaruszon dolgozott...:)

wantaan 2014.08.20. 08:53:38

@Bicepsz Elek: Sőt Kertész Imre 1953 augusztus 13.-án déli 11 órakor azt mondta ,hogy .... és most idézem ..... hülye vagy Jani! ....de pl 1953 szeptember 31.-n meg ,hogy .... a pics ába hát nem elfelejtettem venni kenyeret.

No hát ilyen ez az Imre!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.20. 09:00:51

@Bicepsz Elek:

"Ez a demokrácia a szocialista demokrácia, ahol mindenki annyit ér, amennyire ...."

Amennyire mi?:-)

high up! 2014.08.20. 09:23:14

Na most aztán végleg kiderült, amit én már a Sorstalanság elolvasása után is észrevettem: ez a Kertész nem komplett!

Szegény, tipikus magyar: a világot nem érti, csak az van neki, amit ő gondol. De az valami iszonyatosan bizarr és életképtelen!

A hülye ballibsik ezt a tehetségtelen nem-irodalmárt egykor elvi okokból magasra emelték és teli torokból ünnepelték. A birkabarom fidiótáknak meg most kell csókolgatniuk Kertész lábát.

Én meg jót röhögök ezen az összes oránál fogva vezetett Átlaghülyemagyaron. Ez Magyarország.

FOLYTASSUK!

wantaan 2014.08.20. 09:39:08

@high up!: Te most akkor átlag feletti vagy!!!!

gyalog.galopp 2014.08.20. 09:48:40

@high up!:

Folytassuk! Egészen megörültem, mikor elkezdtelek olvasni, de aztán csak elcseszted. Úgy látszik te se érted a világot, benne Magyarországot se. Az átlagmagyar azt se tudja ki az a Kertész és most mi ez a cirkusz körülötte.

Mindenesetre valóban szórakoztató, ha egy legmagasabb irodalmi díjjal kitüntetett műből egészen mást olvas ki az egyik szakmai, meg a másik szakmai tábor, mást a gyanútlan olvasó, és megint mást maga az író.
Azt gondolom, a Nobelt úgy devalválják , ahogy akarják , nem a mi dolgunk, de a saját díjaink rangját nekünk kellene megőrizni.

high up! 2014.08.20. 09:59:50

@gyalog.galopp:

Így van, kb. 70-80%-nyi Átlag(hülye)magyar atr se tudja, hogy ki az a Kertész. Ugyanez a réteg egy büdös idegen szót nem ért meg. Fel nem tudna sorolni fél perc alatt 6-7 EU-s fővárost. Fogalmi sincs, mire való az az Alkotmány. Meg mit jelent az, hogy az egykulcsos adóval a felső 10%-nyi réteg évi 350-400 milliárd forinttal kevesebbet fizet be a közös kasszába - amit majd rajta, a 90%-nyi maradék népen szed be a kormányzat (naná, ki máson?)
Lövése sincs szinte semmihez, ami az életének a minőségét meghatárotta. Ami sérelmet esetleg megért, az ellen habzik a szája, aztán végülis semmit nem tesz.

Mert a 80%-nyi Átlaghülyemagyarnak "Minden mindegy".

Na ezért megy át ennek a birkabarom népnek minden szaretetés a torkán. Védett 3/3-asok, Putin, Paks, Kertész, Simlicska, Trafik,- földmutyi, minden. Ezzel az igßenytelen panelproli néppel akarja valaki Európát utolérni? Bruhaha, a magyar ember az Örök lemaradás mintapéldánya!

FOLYTASSUK!

KUHULIN 2014.08.20. 10:24:33

@high up!: Ilyen magas lóról nagyot lehet ám esni.

♔bаtyu♔ 2014.08.20. 10:56:04

@high up!: De persze itt vagy te okosnak.

Maradjunk abban, hogy ha Kertész nem holokausztkönyvet ír és nem zsidó, neked sem lenne sok fogalmad róla.

Az alkotmány a magadfajta ballibsi miatt kell, úriemberek között elég egy pár soros megállapodás, mert mindenki tudja hogy kell viselkedni, mik az értékek és mi számít hazaárulásnak.

Ostoba vagy, ugyanis egészen nyilvánvaló, hogy nem a multit kell támogatni, hanem a felső középosztályt. Ráadásul éppen így, azaz a támogatását abból oldja meg, amit megkeres.

A miértet már nem írom le, szerintem nem értenéd.

Összegezve, szerintem vegyél vissza az arcodból, mert gáz.

♔bаtyu♔ 2014.08.20. 10:56:35

@KUHULIN: Na a csóka elég nagyot esett is:))

igazi Ténytár 2014.08.20. 11:15:06

@ Megkerdezhetem a blog szerzőjét, hogy EZT MIÉRT NEM ÍRTAD LE KERTÉSZ ÁKOS kitüntetésének megvonása kapcsán is ?!

Költői kérdés, hisz a gerinc ugye ergé, az a polgári gerinc!

Ennyit erről és rólad!

"Miért háborodunk hát fel, akár jobbról, széljobbról, akár baloldali-liberális oldalról, ha egy mindezeken keresztül ment férfi idős korára megkeményedik, és megrendültség, sértettség, kívülállás, magány, dac (személyes percepció aláhúzandó) tükröződik az interjúiban?

Talán tiltsuk meg, hogy egy művész a maga érzékenységeivel és szubjektumával nyilvánítson véleményt a társadalomról, a nemzetről, az országról, amiben él vagy amiből eltávozott?"

high up! 2014.08.20. 11:19:06

@♔bаtyu♔:

Na megjöttél te matyóhímzett háromosztályos eftárs? (ja meg plusz egy fideszes szakdiploma libsizési tudományokból)

A magadfajta ostoba tenyészállatnak már ezerszer elmondtam, hogy anno, aki a ballibsik politikája ellen volt, az nem volt automatikusan fideszes. Hanem pl. polgári.
Aki meg most a suttyók parasztdiktatúrája ellen van, az meg nem automatikusan ballibsi. Hanem pl. Polgári, Európai, jogállampárti.

Persze a te vezérseggnyalásra programozott jobbágy agyad ezt nem bírja fogni, hiszen nagyvezéred Orbeneszku eftárs nem szellemi vitákra tenyészti a fajtádat, hanem jobbágyságra, birkamentre, meg egyszavas libsizésre.

Hát kivénhedt fidióta, te aztán pont az a fajta vagy, amilyenek Kádár komcsijai voltak. Erre mondom én: generációk jönnek, generációk mennek, de az Átlaghülyemagyarok aránya rendre 80%-on mozog. Ezekkel akarja akárki is Európát utolérni? Bruhaha.

Ha Magyaro-t most ártraknánk Azerbajdzsán meg Mongólia közé, egy külföldi turista se mondaná meg, hogy ez az ország nem odavaló, hanem Európa KÖZEPÉBE.

FOLYTASSUK!

calabria02 (törölt) 2014.08.20. 11:38:16

@♔bаtyu♔:

de facto nagyon közel vagy te is a "ballibsi" kategóriához...

calabria02 (törölt) 2014.08.20. 11:41:34

@high up!:

kis hazánk már gyakorlatilag visszavonhatatlanul az EU szerves része

ergo

ha nem tetszik amit látsz akkor az EU plutokrata világát gyalázd

ez az EU valódi arca

az általad trendibbnek tekintett nyugati - kvázi-polgári - rendszerek az EU előtti világot dicsérik

high up! 2014.08.20. 11:42:03

@♔bаtyu♔: " egészen nyilvánvaló, hogy nem a multit kell támogatni, hanem a felső középosztályt."

Jó nagy barom vagy ám te drágaságom! Először is azért, mert még a társadalmi szerkezetet sem ismered. A felső középosztály kb. 5%-nyi réteg, amelyik a felső 10% alatt helyezkedik el. Mindenki aki ezalatt a 15% alatt van, csak proli. Mert teccik tudni, Magyaro-on valójában nincs is középosztály, csak közép-en elhelyezkedő hatalmas panelproli réteg (60%)

Ráadásul a te iskolázatlan agyad sose fogja megérteni, hogy Orbaneszku nem ezt az 5%-ot támogatja, hanem szimplán a felső 10%-ot, mert teccik tudni, az egykulcsos adó matematikai következménye már csak ilyen. Tessék elővenni az 5. osztályosok matek könyvét, majd ott megtalálod, hogy mi történik akkor, amikor 300.000 ft-ból nem lell 16%-ot befizetni, és mi akkor, amikor 3.000.000-ból.

Ti, hülyére vett tenyészlibsizők meg összehordjátok az évi 400 milliárdot a felső 10% további hízlalására.

FOLYTASSUK!

high up! 2014.08.20. 11:44:50

@calabria02:

Trollbanisztán földrajzilag az EU-ban van, szellemileg valahol Azerbajdzsán és Mongólia között, az EU-ban pedig köztudott, hogy Magyaro az EU betege Pontosabban Orbaneszku az EU beteg embere. Na meg persze a birkabarom követői.

FOLYTASSUK!

Virág et. 2014.08.20. 11:47:59

Egyáltalán nem érzékelek megosztást és nem vagyok felháborodva sem. Sőt, örülök a döntésnek, végre egy díj, elismerés jó, megfelelő helyre megy. Nagyon érett már ez Kertésznek, megérdemli.

Az állami elismeréseket ugyanis nem Orbán vagy Áder adja, hanem a mindenkori magyar állam. A jelenlegi garnitúra nyilván nem szimpatikus sokaknak, köztük gondolom Kertésznek sem, ettől függetlenül ő azon kevesek közé tartozik, akik büszkén viselhetik majd akkor is ezt az állami kitüntetést, ha már csak rossz emlék lesz a Puszta Putyinja.

Nincs itt semmi baj, se botrány. Az index meg nem kicsit túltolta itt a dolgokat.

szobatars 2014.08.20. 12:05:30

Ma délelőtt a 3Sat "Kulturzeit" című műsorában szó volt Kertész Imre kitüntetéséről.

A rövid összeállítás utolsó 5 képkockája a következő volt:
Kertész Imre ül egy vonaton és kifelé bámul az ablakon;
Az egyik haláltáborba vezető vasúti sínek, fekete-fehérben;
A Hősök terén masírozó több száz magyar gárdista;
Kiabálva és élénken gesztikulálva szónokló Orbán Viktor;
Több tízezres tömeg magyar és árpádsávos zászlókkal.

Azt gondolom, ennél manipulatívabb hírszerkesztést már nem nagyon lehetne előadni ebben az ügyben...

turista a saját országában 2014.08.20. 12:31:24

@Virág et.: "Az állami elismeréseket ugyanis nem Orbán vagy Áder adja, hanem a mindenkori magyar állam. "

A Szent István - rendet a Horthy-világot újjáépítő Orbánék hozták vissza 2011-ben. Azelőtt eme kitüntetést 1945 előtt adományozták utoljára, Szálasi idején is, amikor Kertészt és családját vonatra pakolták.

turista a saját országában 2014.08.20. 12:33:48

Kertész vagy az eszméit eláruló szerencsétlen nyomorult, vagy egy összement, szenilis, beteg, magatehetetlen ember. Utóbbira tippelek, elméjének megborulását pedig saját céljaira Orbán kihasználja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.20. 12:34:22

@turista a saját országában:

1) Szálasi idején kit pakoltak vonatra?

2) Szálasi idején hány Szent István Rendet adtak ki és kiknek?

calabria02 (törölt) 2014.08.20. 12:34:32

@high up!:

sajna ez csak sekélyes propaganda, mit itt látsz az az EU jövője

és ami a legfontosabb

az EU nem azonos Európával

calabria02 (törölt) 2014.08.20. 12:35:07

@high up!:

az EU lényegében a klasszikus európai értékek tagadása

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.20. 12:44:54

@turista a saját országában:

Aki (ebben vagy abban a kérdésben) nem ért veled egyet az csak egy eszméit eláruló szerencsétlen nyomorult vagy egy összement, szenilis, beteg, magatehetetlen ember lehet? Értjük:-)

Tudományos libsizmus 2014.08.20. 12:49:33

Olvasta valaki a Sorstalanságot?

Bell & Sebastian 2014.08.20. 13:01:54

@szobatars: Az össznémet adó propagandája elsősorban az össznémeteknek szól és rájuk kíván hatni.

Csakhogy ezt az össznémetek is jól tudják, ezért is váltakozó sikerrel folyik a küzdelem, pedig ott nagyobb a jólét, mint nálunk.

Amit Magyarországról állítanak, azt sajnos a 3,3 millió, koldusbotra jutott és kitelepült / ott dolgozó magyarok hitelesítik, amit naná, hogy ki is használnak.

A saját felelősségüket ebben az áldatlan állapotban nem firtatják különösebben.

Miért? Mert egymillió jó szakmunkás még elkelne, hogy lecserélhessék a saját, legalját.

A 3Sat egy aránylag színvonalas art-tévé. De a ló lába ott is csak bal-bib-lib, csodák márpedig nincsenek. Hitlerezni csak módjával szoktak, ez a jó hír, de orbánozni és putyinozni nagyon szeretnek.

Egy legény lehet csak talpon e vidéken, de még az is egy elbaszott Brünhilda.

Bell & Sebastian 2014.08.20. 13:03:09

@Tudományos libsizmus: Asszem én, de könyvtárból. Ezért láttam szarnak a filmet.

gyalog.galopp 2014.08.20. 13:13:05

@bbjnick:

Valamikor, nagyon régen volt egy NDK-s barátnőm, akit próbáltam bevezetni a magyar nyelv rejtelmeibe , nem értette, nekünk mért van szükségünk annyi kifejezésre pl. a gyalogos közlekedésre . Sajnos odáig nem jutottam el , hogy elmagyarázzam mi a különbség az ország, a hon, a nemzet, haza fogalmak között, mert egy piknik kivitte a sógorokhoz.

turista a saját országában 2014.08.20. 13:25:23

@bbjnick: A korábban "imre kertész"-ező fajtád most kitünteti Kertész Imrét. Nem jószándékból, persze.

Orbánék felhasználnak egy beteg, mostanra testileg- szellemileg leépült embert saját hatalmi rendszerük igazolására.

Aki ezt nem látja, az vagy hülye, vagy hazudik és terel.

Te melyik vagy?

turista a saját országában 2014.08.20. 13:33:36

@bbjnick: Nem kell terelgetni, kisfasz, Pável nevű eszmetársad föntebb szépen összefoglalta, mi a szitu. Egyenesen, őszintén. Szóval nem kell hazudozni, sunnyogni. Világos, miről van itt szó.

KUHULIN 2014.08.20. 13:54:20

@turista a saját országában: "Orbánék felhasználnak egy beteg, mostanra testileg- szellemileg leépült embert saját hatalmi rendszerük igazolására."
Kertész egy vén hülye? Könnyen megütheted a bokádat, fiacskám! :P

Bell & Sebastian 2014.08.20. 13:59:45

@turista a saját országában: Ilja Ehrenburg is megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét. Akkor bezzeg nem szóltál semmit.

tisztapista 2014.08.20. 14:34:47

A fülkeforradalomból a "fülke" a nácizmust szimbolizálja, a "forradalom" pedig a kommunizmust.

Így a Fidesz mindenkinek igazat ad, és senkinek sem.

Ehhez a sok díszvirághoz pedig éppen kapóra jött egy Kertész.

Csuti Ördögüző 2014.08.20. 14:52:29

Kertészről nóbel díjas zsidósztorija előtt azt se tudta senki hogy létezik.

A rákosi rezsimről meg valahogy kimaradt hogy zsidórezsim volt egy zsidóval az élen, csak arról van valami homályos kamu, hogy egy öregotthon áthelyezése pestről vidékre az holokauszt, de ezt azért ki kéne fejteni bővebben.

Measurer 2014.08.20. 14:53:21

@Tudományos libsizmus:
"Figyelmesen" olvassuk el...
Kertész
1.) magyar író
2.) a német állam tartozik neki
3.) a magyar állam is tartozik neki, és ezt is elfogadja
4.) mert nem szorul a német kormány kegyeire, mint berlini emigráns társai
dia.pool.pim.hu/html/muvek/KERTESZ/kertesz00004_kv.html

Csuti Ördögüző 2014.08.20. 15:00:25

Szegény öreget csak kihasználja mindenki, a holopropaganda egy nóbel díjjal használta ki, a zorbán meg a nácikommunista istenkirályságot építi fel a kihasználásával.

De ezen kívül miről írt még?

tisztapista 2014.08.20. 15:15:47

@Csuti Ördögüző: "De ezen kívül miről írt még? "

Korlátolt magyarkodókról is írt, akik mialatt túrják az orrukat, és eszegetik a fikát, addig eltakarják a kezükkel a szemeiket, és nem látnak.

Azt is megírta, hogy Rákosi nem zsidórezsimet épített fel, még akkor sem, ha sok kommunista tényleg az antifasiszta érzületű zsidók közül jött. Ja, és azt is megírta, hogy most ne gyere Kun Béla zsidóival és a vörösterrorral, mert ki leszel röhögve.

Te nem olvastad ezeket?

$pi$ 2014.08.20. 15:23:37

Kommerek előbb kiakadnak, hogy a zorbán nem tünteti ki a kertészt, utána meg rohadtul kiakadnak, mert kitünteti.

Ugyanazok az emberek.

Szánalmas.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.20. 15:24:02

@turista a saját országában:

"Világos, miről van itt szó." --- írod.

Világos, persze, hogy egy szerencsétlen elmerokkant vagy.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.20. 15:27:36

"És ha egy egész életművet épít erre a gondolatra, akkor az az író méltó díjakra is érdemes."

hóha, díjesőkbe fulladunk bele. milyen egyszerű díjat kapni.

" legoptimistább értelmezésemben pont az történik, amire sokan és régóta vágyunk: egy szem árkokon átnyúló gesztusra, hogy egy arra méltó alkotót elismerésben részesít az állam"

méltó alkotó? mondjuk már még egy jó regényt imre kertésztől

ha jól emlékszem Tóth K Antal az összes művét elolvasta:
kkbk.blog.hu/2014/08/20/toth_karoly_antal_nobelesdi_kertesz_imre

ne essen ergé abba a hibába, amibe a félművelt (vagy tán teljesen az) laknerkém, hogy úgy méltatja l. simon lászló verseit és költészetét, hogy el se olvasta azokat.
kkbk.blog.hu/2011/03/29/szilagyi_gyorgy_interju

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.20. 15:31:44

".. még egy jó regényt". milyen kedves vagyok ma is. a sorstalanság az jó regény? nem, mindenki csak azért olvasta el, mert nobel-díjat kapott. de jó lett ettől a regény? :)

nem.

azért kapott nobelt, mert jó regény, ahogy pl. jó film a Schindler listája? nem.

"politikai", filoszemita okokból kapott díjat. korrupció miatt kapott díjat. nemcsak szellemi, hanem anyagi korrupció miatt, ugyanis már előre legyártottak állítólag több ezer sorstalan könyvet a nyomdákban.

béla a görög (törölt) 2014.08.20. 15:35:43

Jók azok az árkok, nem kell betemetni...
Az nem úgy működik, hogy addig 'forradalmazok' amíg nekem tetszik aztán utána békét hirdetek.

Orbán most az oroszok után (hülyére vették, van ez így), most kicsit odapucsított a zsidóknak is. Odapucsit az bárkinek akitől 2 fillért remél.
Kertész csak egy eszköz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.20. 16:02:16

"Ami tény: Kertész Imre magyarul író magyar író."

persze:

“…e kritika engem »magyar írónak« nevez. Kérdés: miért kell engem »magyar írónak« nevezni, holott (többnyire) magyar környezetben játszódó történeteket írok, s (mindig) magyar nyelven? Miért e szinte provokatív állítás tehát: »magyar író«? Nyilván, mert nem vagyok az. …bizonyos körülményeknél fogva nem tartozom (nem tartozhatom) ide, nagyrészt legalábbis nem azoknak írok, (írhatok), akiknek a nyelvét beszélem, s ezt szinte jólesik ennyire világosan megfogalmaznom…” (112–113.o.)

“...semmiféle nemzeti szolidaritást nem tudok kialakítani magamban az úgynevezett »magyarsággal«, azaz nincs magyar identitásom, nem érzek s nem gondolkodom együtt a kétségbeesett magyar ideológiával.”

Interjú a Die Zeit-nek (Népszabadság, 2002. okt. 18.)

“Magyarországon nem tudtam dolgozni. Ön nem tudja az ottani körülményeket elképzelni. Nyílt antiszemitizmus uralkodik. Nyíltan nácik, agresszív nacionalisták lépnek fel a médiában. Egyáltalán nem olyan finom urak, mint Herr Walser. Ez majdnem olyan undorító, mint amilyen a harmincas évek vége felé volt.”

“Antiszemitizmus nélkül ugyan miféle identitása is lenne annak, aki szakadatlanul a maga specifikusan magyar identitásával van elfoglalva? Ugyan mi a magyar specifikum? Így kiélezve többnyire csak negatív állításokban vertikálódik.” (86.o.)

“A nyelv – igen, az egyetlen, ami köt. Milyen különös. Ez az idegen nyelv az anyanyelvem. Anyanyelvem, amelyen megértem gyilkosaimat.” (37.o.)

“A zsidóságom mellett most a magyarokat sújtó diszkriminációt is vállalnom kell; az előzővel semmi bajom, mert annak, hogy úgy mondjam, stílusa van; a másodikat viszont méltánytalannak érzem. Nem magyarságomat sérti, hanem a megszenvedett zsidóságomat, minthogy bármilyen minőségben érjen is diszkrimináció, engem az mindig kizárólag zsidó minőségemben érint.” (146.o.)

továbbá:

" A Magyarországtól való eltartás, elfordulás, tartózkodás is egy tipikus magyar magatartás." - írja a posztoló

igen, az antiszemitizmus is egy tipikus zsidó magatartás.

"Írásaiban mindvégig arra kereste a választ, hogyan lehet a személyiséget, a méltóságot, az ép elmét megőrizni "

hát nem sikerült.

Marcel Reich-Ranicki a németországi nemigen német kultúrpápa: „Ha rajtam múlik, Philip Roth kapta volna díjat. Ám így is nagyon boldog vagyok. Kertész kiváló, komoly szerző, megérdemelte a Nobel-díjat"

Le Monde-ban Edgar Reichman: A párizsi sajtó legtekintélyesebb orgánumának irodalomkritikusa szerint a magyar holokauszttúlélő megkoronázásakor a svéd akadémia olyan történelmi pillanatban emlékeztet megkerülhetetlenül a totalitárius rendszerekbe zárt embermilliók szenvedéseire, amikor minden újra kezdődni látszik.

Martin Walser: Egy kritikus halála
www.libri.hu/konyv/martin_walser.egy-kritikus-halala.html

Virág et. 2014.08.20. 16:18:59

@turista a saját országában: Én úgy tudom, hogy Mária Terézia alapította. Nyilván van egy rakás olyan érdem vagy elismerés, amit sz.r emberek is megkaptak, pl. Hitler is volt az év embere a Times-nál.

Én úgy tudom, hogy Horthy adott utoljára 1944-ben, ráadásul pont Göringnek meg von Ribbentropnak. Ettől még Kertész nyugodtan átveheti.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.20. 16:19:16

"Bár a kitüntetettek a helyszínen nem adtak interjút, Kertész Imre a közmédia érdeklődésére – felesége útján – korábban úgy fogalmazott, hogy „a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele”."

Hát, így van ez.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.08.20. 16:28:33

nincs ennyi ebben a Kertész-sztoriban. Az idézett indexes katyvasz is erről tanúskodik. Kertész öreg, beteg, most a Nobel-díjasnak komolyan poszthumusz kellene díjat adnia? A legnagyobb probléma itt a fejekben van: a felesleges diskurzusok állandó kibontása többet árt, és "úgy hagyása" felelőtlen hűbelebalázs újságírás. De mindegy, úgyis az ország 99%-a leszarja ezt az egész ügyet.

profilo 2014.08.20. 16:29:29

@béla a görög:

"Jók azok az árkok, nem kell betemetni..."

Vagy ahogy múzsád mondta:

"Mi sokkal jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket!"

Tökéletesen illeszkedsz a magyar "trágyadombkirakósba". Te,és a hozzád hasonlók éltetik ezt a rendszerszintű rendszertelen káoszt. Csak egy tégla vagy a falban,mely körbevesz téged...

béla a görög (törölt) 2014.08.20. 17:06:41

@profilo: Mi van nem tetszik amit írtam? Nem baj.
Tetszettek volna előbb gondolkodni aztán cselekedni.
Egyébként nincs nekem múzsám/mentorom/főnököm/istenem - mindent "magamnak vezénylek, magam hajtom végre.", ha voltál katona tudod mi az.

Mindennek meg kell fizetni az árát. Mindennek.
Itélkezni már jól tudsz úgy látom, most ideje, hogy fizetni is megtanulj.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.20. 17:28:05

@vizipipa: mindig is szerettem a kommentjeidet

@egyetmondok: hopp, igaz, még jó hogy van aki figyelte ezt is:

"Talán tiltsuk meg, hogy egy művész a maga érzékenységeivel és szubjektumával nyilvánítson véleményt a társadalomról, a nemzetről, az országról, amiben él vagy amiből eltávozott?"

ha sérti a többség érzékenységét, - ld gyűlöletbeszéd, - akkor igen. de semmiképpen se kéne díjazni az ilyet.

"Főleg, ha az a nemzet a kamaszkorában haláltáborba taszította"

az a nemzet? így kollektíve? kedves gellért, írhatnék most ide olyat hogy 30x-ra is kitilthatnátok, de csak annyit írok, hogy nem először írod ki magad abból/ebből a nemzetből.

nu pagagyí 2014.08.20. 17:37:06

Rossz napok jönnek az antiszemitákra. A körmönfont despota úgy látom felhagy a végképp meggyengült, hatalmára veszélytelen demokratikus ellenzék szívatásával és a szélsőjobb gatyába rázására készül. E munkájában bátran számíthat korábbi áldozatai segítségére is. Orbán Horthy és Kádár utódja. Mindkettő elvtelen hatalomtechnikus volt, ő is az.

egyetmondok 2014.08.20. 17:43:08

@tesz-vesz:
Igen, engem nagyon zavar ez.
Az egész jobboldal hangosan röhög, hogy Kertész kitüntetésével mekkora izébe...zavarta a kormány a ballibet. Ez szánalmas.
S hogy mennyire szánalmas, azt pont jól jelzi, hogy a jobboldal, mondhatom hogy szinte legjobbjai, mint Rajcsányi is, már azt se tudják, hogy mit írnak le.

Mi van itt, mi lett itt ?

lac1 2014.08.20. 17:48:04

Ó, bazz...!

Ez az eddigi legjobb megélhetési bűnözős magyarázat, igen, ezt mondta, azt mondta, de megkeményedett, megkérgesedett a szíve, és így hát érthető, hogy azt mondja, azt mondta, amit...

"Miért háborodunk hát fel, akár jobbról, széljobbról, akár baloldali-liberális oldalról, ha egy mindezeken keresztül ment férfi idős korára megkeményedik, és megrendültség, sértettség, kívülállás, magány, dac (személyes percepció aláhúzandó) tükröződik az interjúiban?"

Hát kérlek, kedves MANDINER, ugyan azon miért háborodik fel és pofázik és faszistázik minden illiberális barom, ha a normális magyarjának elege van már a zsidók ajvékolásából, rettegéséből és jajveszékeléséből, hogy jajj Istenem, vagyis jaj Jahve, bántanak és kérek még pénzt ezért? Engedtessék már nekünk is, hogy a mi szívünk is megkérgesedjen, megsértődjünk, dacoskodjunk már a sok lehúzás miatt!
Amúgy szerintem ez egy zseniális húzás volt a kormány részéről, most ez a sok semmirekellő, élükön imrekertésszel mivel fogja kimagyarázni ezt, hogy hihető legyen, hogy miért is fogadta el a megnáczult magyaroktól a kitüntetést? Figyelem, hihetőt írtam, mert mellébeszélésben igencsak jók, azt nem is kétlem, hogy hülyeséget biztosan fognak mondani.
de azért imrekertészt is megértem, a számlákat neki is fizetni kell...

Dzsentrisvihák 2014.08.20. 17:49:17

Istenem, hogy miért kell ezt ennyire túlmisztifikálni...? Kertész egy huszadrangú, egykötetes író, aki csak azért kapott anno Nobelt, mert épp nem volt kéznél más holokausztiparos, akinek adni lehetett volna (plusz kellett egy kis buksisimi a "demokratáknak", amiért elkergették a "fasiszta diktátor" Orbánt a hatalomból, és a szocikat húzták a nyakunkra).

Most miért fogadja el a kitüntetést (amit amúgy a végtelenségig porba aláznak azzal, hogy egy ilyen vizesnyolcas magyargyűlölőnek ítélik)? Mert pénz jár vele, azért. Aminek a vén kókler igazán híján lehet, ha már az általa oly hévvel gyűlölt Orbánék (tágabb értelemben magyarok) markából is elfogadja, csak adják már.

Biztos nem volt túl kifizetődő az a pár őszinte nyilatkozata, melyeket a holokausztbizniszről tett még akkor, amikor azt hitte, nemsokára kinyuvad. Gondolom azok nyomán hirtelenjében elapadtak az addigi támogatások, most meg már csirkefarhátra is alig telik, ezért találta meg magában hirtelen az addig olyannyira megvetett, és úton-útfélen mocskolt magyart.

Ezt a gerinctelen dörgölőzést minden egészséges öntudattal, és tartással rendelkező nép fölényes megvetéssel, és teljes ignorálással reagálná le, nem az adófizetők pénzén való "ingyen" kezelésekkel, meg legmagasabb állami kitüntetéssel.

Köpnöm kell ettől a szervilis, opportunista bagázstól, ami most az ország nyakán ül, és egy ilyen férget is képes kitüntetni, csak hogy igazolásként beírhassa nevét a "lám, lám, nem vagyunk mi antiszemitákok" rovatba, és akik nem mellesleg a legszentebb magyar ünnepen is képtelenek elszakadni a holokauszt beteges imádatától, mert azt remélik, hogy ezzel majd bárkinél is jó pontokat szerezhetnek...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.20. 18:10:18

@ténytár: teljesen jogos

@egyetmondok: " a jobboldal, mondhatom hogy szinte legjobbjai"

nem legjobbjai, kontraszelekció van, és nincs is jobboldal.
amit ti jobboldalnak hisztek, azok mind kommunisták fattyai, akik hazudoznak magukról.

kkbk.blog.hu/2013/06/01/a_kommunista_keresztapa

Mr. Alkohol 2014.08.20. 18:19:08

Szomorú vagyok, hogy Magyarországnak nincs egy olyan írója sem, mint pl. Nick Hornby, John Updike vagy Robert Merle, és azt tüntetnék ki!

Mit akarok ezzel mondani?
Azt, hogy függetlenül Kertész Imre életművének értékességétől, az ő írói tehetségétől, annak örülnék, ha végre olyan írók kapnának elismerést, akik a jelenről írnak és a jövőbe tekintenek - de semmiképp nem a múltba.

profilo 2014.08.20. 18:21:44

@béla a görög:

Béláim az Úrban!

Bizony fizetjük annak a szardobálásnak az árát,amit negyedszázada te és ellenoldali "sorstársaid" elkövetnek rendületlenül. Ostoba lövészárokharcotok eredményeképpen most már egy egyszerű augusztusi napfelkeltében is a politikai okokat keresitek és egy véletlenül odaégetett rántotta is az összeesküvés elméletek széles tárházát nyitja meg előttetek.

Béláim! Ezt megint rátoltátok,túltoltátok!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.20. 18:28:24

@szobatars: a végére még kellett volna:

Kertesz Imre díjat vesz át Orbán Viktortól, mellé árpádsávos zászlót és gárdamellényt, melyet mosollyal az arcán, kézfogással megköszön :)

Csuti Ördögüző 2014.08.20. 18:34:41

@tesz-vesz:

Kíváncsi vagyok Slomó, Bibi és a Buzsihisz cserébe kitünteti-e a Vektort.

Bár az a gyanúm maradnak annál a verziónál hogy a magyarok támadni akarnak.

Csuti Ördögüző 2014.08.20. 18:42:22

'A magyar ügyekben tájékozott olvasói világszerte azon fognak értetlenkedni, hogy az intellektuális kérlelhetetlenségéről, szikárságáról híres, a legbelsőbb izolációban is az egyén szabadságának kiterjesztését és a totalitárius rendszerekhez való viszonyát kutató Kertész miért legitimálja az Orbán-rezsimet” − írja az árkot láthatóan exkavátori lendülettel ásó szerző.'

- olyat is írt, hogy Európa közös kultúrális alapja a holokauszt...:) szóval sokat azért nem kéne foglalkozni vele, max. szakembernek.

Krisz11 2014.08.20. 18:49:28

Kertésznek magyar állami kitüntetést?? Isten őrizzen!

Írónak lehet akármilyen, de ugyan az a magyargyűlölő zsidó mint kertész ákos, vagy tom lantos, vagy még sokan mások.

Ehhez bólogatni már tényleg narancsbirkaság.

lac1 2014.08.20. 18:53:03

@nu pagagyí:

Így akarna bárkit gatyába rázni, hogy egy ilyen belterjes, félresikerült bolondot tol maga elé?
Ne má'...

Bell & Sebastian 2014.08.20. 19:17:47

@egyetmondok: Mi lenne? Szépen felszalámizza a balt, a végére marad úgy háromezer jó vitézük, akiknek a bőre pont elég egy kódexre, amiben megörökítik dicső tetteit. Csak hosszúra ne sikeredjen, mert az iskolásoknak be kell majd biflázniuk (büffeln = kérődzik, rág).

lac1 2014.08.20. 19:21:40

Amikor egy hasonlóan rétegirodalom, de összehasonlíthatatlanul jelesebb írója sem kapott ilyen elismerést, mint Lem, a Sztrugackij fivérek, Clarke, Huxley, Asimov és sorolhatnám, akik még az eladott példányszámokban is nagyságrendekkel lekörözték ezt a trógert, akkor azt kell mondanom, hogy... de nem is, mert valamelyik illiberális feljelent, de szerintem el tudjátok képzelni, hogy mit írnék.

egyetmondok 2014.08.20. 19:25:43

@Bell & Sebastian:
Hát, tök jó, végül is minta van erre szépen: Rákosi pajti kedvenc időtöltése volt szalámizni felfele, lefele...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.08.20. 19:31:18

Kertész miért legitimálja az Orbán-rezsimet"
a közt. elnök adományozza a díjat..
mekkora egy patkány cikk ez..köcsög index. jellemző

Csuti Ördögüző 2014.08.20. 19:34:46

@FILTOL: Rubik Ernő is legalizálja a rezsimet. A hülye nácikommunista, az agyam elpattan.

A zsidóknak már nem éri meg bolsilibsiskedni, előbb Vajna, aztán Kertész, Orvbün megveszi mindet.

lac1 2014.08.20. 19:41:43

@Csuti Ördögüző:

Ügyesen, mert ad neki egy pléhpecsnit, 30 ezüstöt, mert az imrekertész vesz belőle egy sábeszdekli-fényesítőt, a negyedét máris visszaadja az államnak. És az, hogy Szent István Rend kitüntetés? A Dohány utcai kóser lágosozóban adnak érte akárcsak egy simát is? Nem hinném...

nu pagagyí 2014.08.20. 20:05:09

@Csuti Ördögüző: Így jár az az ország, amelyben hiányzik a polgárság. Kilóra felvásárolhatja a maffia az egészet.

Csuti Ördögüző 2014.08.20. 20:13:02

@nu pagagyí: Egyelőre nem a zsidók veszik meg a kormányt, hanem a kormány veszi meg a díszzsidókat, ami akár jól is jöhet az antiszemitázók ellen.

A retekklub is fullra bibsi, tőlük levesznek 40 milliárdot amiből Vajna kap 7et, ha jó fiú. Nem hülye gyerek ez az Orvbün.

Csuti Ördögüző 2014.08.20. 20:15:08

2élü dolog ez a húzás, a bolsiknak újabb övön aluli csapás, de erősítheti a Jobbikot.

Orvbün nagy kötéltáncos.

vezér01 2014.08.20. 20:48:05

@marko11: Csak nem a" Csacsifogat" sztorira gondolsz?
Azért inkább Kertész kérhetett volna bocsánatot.No nem azért,mert barátja művét saját néven értékesítette,hanem mert ígérete ellenére faképnél hagyta barátja idős szüleit.

Lajka kutya 2014.08.20. 21:07:44

Off

Bocsánat, de ez hetek óta foglalkoztat és hát valahol már meg kell kérdezzem, hogy kedves mandiner, a gázai helyzettel ugyan miért nem foglalkoztok a blogon?

Csodálkoznék, ha csak én szeretnék róla beszélgetni

gyalog.galopp 2014.08.20. 21:12:48

Hát volna egy fogadásom, Kertészbe a Nobel után csak beleolvasott a közönség nagy része, a mostani díj után a fele/ harmadába olvasott könyvet kidobja a kukába.
Ezért érdemes?

Dzsentrisvihák 2014.08.20. 22:36:18

@gyalog.galopp:

Én anno befűtöttem a Fostalansággal. Büszke vagyok rá :)

dr doktorka 2014.08.20. 22:43:09

Orrbánya eftárs megint orrba-szájba szopatta a saját birka táborát. Nem elég, hogy 2002 óta rájuk tolta a komcsikat, 2010 óta már a 3/3-asokat is smárolniuk kell a fidióta bolondoknak. Majd jött Putyin leszopása birkameneti egyégben.

Most meg egy hazaáruló zsidót kell a fidióta birka tábornak tövig lesz.pni. Jaj, ezen az egész ciklus végéig röhög majd a világ!

Fidióta barmok, készüljetek a következő megszégyenítésetekre: rövid időn belül főnökötök majd azt adja parancsba nektek, hogy a cigány testvéreitket is tövig le kell sz.pnotok! hihihi!

ennél primitívebb legelő állat, mint a fidióta nem létezik! Még a saját szarát is fellegeli, ha a hibbant Orrbánya elvtársa azt adja neki parancsba. Az egész világ röhög ezen a tudat néküli csordán.

Boka1 2014.08.20. 23:26:43

@gyalog.galopp: hogy mennyire jellemző ránk: amikor Kertész Imre megkapta a Nobel díjat, 5x annyi Kertész Ákos kömyv fogyott... :D

@Csuti Ördögüző: a kormányt irányítják kivülről, nem fordítva. Azért csak nem véletlen, hogy a Wallis meg az OTP megmondja, mit kell nyilatkoznia a gazdasági vezetésnek. Az, hogy a nemzet-fétisisztákat is kiszolgálja a kormány, csak jó. Addig is lekötjük Őket. Ez most nagykoalíció.

Bell & Sebastian 2014.08.20. 23:48:13

@Lajka kutya: Jogos, de van egy nagyobb probléma: a Kalifátus kegyetlenkedései. Ami ott megy, az minimum egy koalíciós partraszállást megérne, olyan posztholokauszt -stílusban, ahogy szokták.

De mivel félő, hogy alig leplezetten a cionisták (által idomítottak) műve, nagy reményeink ebben ne legyenek, kapnak egy kis ezt-azt az ellenfeleik, oszt hadd gyepálják egymást.

Ugyanúgy posztolják a barbárságaikat, mint valamikor a csecsenek és elvbarátaik tették. Putyinnak semmi sem volt drága, csak szétlője azt a prófétaszakállas pofájukat.

A két konfliktus közt körülbelül annyi az összefüggés, mint a mi '56 -unk és a párhuzamosan zajló Szuezi válság közt. Az egyik árnyékában simán átmegy a másik, mert ugyanannak a műhelynek az agyalmánya.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.08.21. 01:13:34

@MézesRozi: "B. P.: Hadd emlékeztesselek benneteket arra, hogy volt egyszer Kertésszel egy beszélgetés a rádióban, talán én is részt vettem benne, ami éppen arról szólt, hogy Semprunt miért nem szereti. Mert számára a korábban emlegetett standard antifasiszta narratívát képviseli. Tegnap az egyik berlini interjújában elmondta: nem tekinti magát antifasiszta írónak. Kertész Imre nehezen elfogadható volta nem tisztán szakmai kánon-probléma, hanem ezeknek a kelet-európai társadalmaknak a metapolitikai és mentálhigiénés vaksága. Amit Kertész a Sorstalanságban megcsinált, túl botrányos volt, mert a kamaszok sajátos naivitásával hoz létre a szöveg egy mindenébõl kifordult világot, amit sajátos módon elfogad és elfogadtat, és ezáltal az emberi lény iszonyatos alkalmazkodóképességével és ennek radikális kritikájával szembesít mindnyájunkat.

Sz. Á.: Amit itt metafizikainak nevezünk, az lényegében azt jelenti, egy Auschwitz utáni világállapotban élünk. Bármit teszünk vagy mondunk, ez ad érvényt vagy ez fosztja meg érvényétõl tetteinket és szavainkat. Elvileg bárhol meghúzható a történeti idõben a határ, ahonnan új idõszámítás kezdõdik, mondhatom azt, hogy ez az elsõ világháború vagy az 1917-es orosz forradalom, Trianon vagy 1956, a kommunizmus bukása vagy szeptember 11-e. Az idõben megvont határ mindig arra vall, aki megvonja, hisz azért vonja meg, hogy az idõnek valamilyen értelmet adjon. Politikai, metafizikai vagy egyéb értelmet. Egyébként Kertész Imre Gályanaplója kitakarja, látni engedi ezeket a metafizikai alapokat, megmutatja, ha egyáltalán még valamivel, mivel lehet és kell most már az irodalomban az írónak játszani, ha nem akar elsüllyedni a hazugság világmocsarában. Auschwitz épp ezért nem pusztán témája Kertésznek, hanem látásmódja és költõi képzeletének formaadója. Auschwitz túl van a történelmen, túl van jón, rosszon. Nem lehet egyszerûen felháborodni rajta, leleplezni vagy elítélni, megbocsátani vagy nem megbocsátani. Bár ilyen egyszerû lenne a dolog! Az egyetlen, amit az író - s nemcsak õ - tehet, hogy a képzelõerõ segítségével "visszaírja" a világba, a történelembe, a társadalom és saját személyes életébe. Ez reménytelennek látszik, mégsem tehetünk mást, mert ha nem írjuk vissza, akkor az ember létezése, a világ lesz érvénytelen.

B. P.: Ez sikerült, hiszen a holokauszt valójában az egyes embernek a semmihez való eljuttatása, és amirõl Kertész beszél, ez a visszaperlés - amit most Ákos felidézett - magát az írást mutatja be példás cselekedetként. A fizikailag-erkölcsileg-szellemileg megsemmisített emberi lényt az írás által visszahozni az emlékezõ, mégis nagyon erõs létezésbe. Szerintem Kertész mûvészetének ez az egyik legfontosabb metafizikai tette és háttere.

R. S.: A dolog másik oldala, hogy ez nagymértékben csökkenti az emberi aktivitás nagyratartását az ilyen helyzetekben. Hadd mondjak egy távoli analógiát, az orosz lágertörténeteknek az elsõ generációja arról szólt, hogy a cselekvõ emberek - az esetek túlnyomó többségében kommunisták - egy ponton ellentétbe kerültek a hatalommal és letarolták õket, lágerekbe kerültek. Ahogy mondani szokták, a forradalom felfalta gyermekeit. Ez volt az elsõ generáció. És jött a második, amelynek már Szolzsenyicin volt a vezetõ alakja, akit nem érdekeltek ezek az aktív emberek. A végtelen passzív tömeggel foglalkozott, az õ elszenvedéstörténetükkel, akikkel megtörtént a történelem, átment rajtuk a kombájn. És mintha hasonló lenne itt az alaphelyzet, mint a Kertész-Semprun-ellentét esetében. Semprunnál A nagy utazásban - ami azért még mindig szép regény -, az ellenállásnak hihetetlen ereje van, mindig van lehetõség, ezért kell minden körülmény között ellenállni.

B. P.: Szerintem az ellentétnek vannak konkrét nyomai a két mûben. Semprunnál is egy kamasz az elbeszélõ fõhõs, akit Buchenwaldba visznek, s akinek van egy nagyon fontos mondata: "Nem akarok zsidó halált halni." Kertész pozíciója pedig azt hiszem ennek az ellenkezõje: nem áll módomban nem zsidó halált halni. Ez nem az én választásom kérdése, nem függ össze a származásommal. Egzisztenciálisan nincs módom kivonni magam ebbõl a sorstalanított sorsból."
www.es.hu/old/0243/kertesz.htm

nu pagagyí 2014.08.21. 05:13:45

@Csuti Ördögüző: Átlátszó ügyeskedés ez Orbán részéről. A teljhatalom birtokában a folytatás is kiszámítható. A következő lépes az lesz, hogy példát fog statuálni valamelyik véres szájú zsidózón, mondjuk Zsolt Bayeren, aki már úgy is kihúzta a gyufát.

igazi Ténytár 2014.08.21. 05:41:39

@bbjnick: Elég megnézni az Index képét róla és látszik abban az elolvadt tekinteben, hogy ez szvsz az asszony volt, nem a szegény beteg Kerényi akarata.

Kb ugyanaz amit Kovács László exbarátnője művelt a fórumokon amíg az volt hogy Köztarsági Elnökné lehet és főleg amit utána hogy nem lett az.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.21. 05:47:58

@$pi$:

Már pedzegette is egy ballib blogger, hogy Orbán az adófizetők pénzéből tüntette ki Kertészt? Én meg is kérdeztem: hány lélegeztetőgépet lehetett volna ebből venni.

Szóval a ballib hisztizás teljesen erővel dühöng. Annyira ostobák, hogy nem veszik észre: ezzel Orbánt megmentették saját antiszemita hívei dühétől.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.21. 05:52:49

@high up!:

"Fel nem tudna sorolni fél perc alatt 6-7 EU-s fővárost."

Lássuk csak!

Lengyelország - Krakkó.
Németország - München.
Svájc - Genf,
Norvégia - Helzinki.
Észtország - Riga.
Koszovó - Tirana.
Belgium - Antverpen.
Luxemburg - Vadúz.
Plusz Svédország - Bergen, de az nem EU-tag, mert semleges.

Na ugye, 8 is összejött!

igazi Ténytár 2014.08.21. 05:53:19

@nu pagagyí: Nem csak a felvásárlás inkább az amit Tamás Gáspár Miklós irt már 2001-ben!

Pedig hol volt akkor még Orbánnak teljhatalma? De mar akkor is hódoljunk be Orbánnak mert jaj ... ment a baloldalon, de meg a izraelita vonalon is.

magyarnarancs.hu/publicisztika/tamas_gaspar_miklos_be_vagytok_szarva-55299

Mármost a Magyar Köztársaság alkotmányos intézményei egyáltalán nem működnek rendeltetésszerűen. A parlamentet gyakorlatilag fölszámolták. A Legfölső és az Alkotmánybíróság be van szarva. A legfőbb ügyész is. Az állam azonos lett a kormánnyal. (Úgy is emlegetik a kormányt: az állam, a többi "hatalmi ágak" + az önkormányzatok = 0.) A médiademokráciában a tömegkommunikációs eszközök pluralizmusa majdnem olyan fontos előföltétele a szabad választásoknak, mint a többpártrendszer. Márpedig a médiákat vagy megvették, vagy lenyúlták, vagy megszüntették, vagy némára ijesztették, a többi meg be van szarva. Ha így megy tovább, nem lesz ombudsman. Eggyé olvadt a titkosszolgálat és a propagandacentrum, amely patinás provokációkkal és dezinformációkkal irányítja azt, ami a szabad közéletből megmaradt. (Vö. T. G. M.: "A demokratikus ávó", Népszabadság, 2001. május 12.) A kormányzat nem hajtja végre a neki nem tetsző törvényeket, nem adja ki a neki nem tetsző helyi önkormányzatok jussát, elvonja, tetszése szerint osztogatja a költségvetési pénzeket. Szimbolikusan is szünetelteti a plurális politikát, "történeti" retorikával szüntelenül gyalázza a köztársaságot.

Veszélyben a haza.

De ezt nem írjátok meg, mert be vagytok sz...a.
____________

igazi Ténytár 2014.08.21. 05:59:36

@nu pagagyí: Ugyan mar! Bayer az egyik legjobb barátja, és leghűségesebb médiavérebe.

Minek bántana? Pont hogy szüksége van rá, hisz a erkölcsi hitele már úgyis olyan amilyen, bármi borzalmat leírt mar - nem öltek meg eleget az erdőben a tudjukikbol, cigányok állatok és társai) és utána még állami kitüntetést is kapott!

Bayer mellőzhetetlen a PR es propaganda dolgokhoz!

Vele mondathatják ki azt - mert írni azt tud, elvitathatatlan - amit a szélsőjobb szeret hallani, de Orbán, Fidesz stb nem engedheti meg magának.

igazi Ténytár 2014.08.21. 06:08:53

@FILTOL: "Kertész miért legitimálja az Orbán-rezsimet"
a közt. elnök adományozza a díjat.."

Mert Ader aztán olyan, de olyan független Orbántól hogy maga vallotta be, hogy nagyon gondolkodott elfogadja-e a posztot hazajőve Brüsszelből mert ha nem leírja magát Orbánnál egy életre ;-))

igazi Ténytár 2014.08.21. 06:18:10

@nu pagagyí: Ennek cinikusabb leírása nem is lehet a dolognak!

_____
"Ez az életmű anatómiai pontosságú leírását adja annak, amit a diktatúrák művelnek az emberi lélekkel" - mondta Áder.
_____

PONTOSAN!!!

Lajka kutya 2014.08.21. 08:22:55

@Bell & Sebastian:
Igen, az is egy gyönyörű történet.
Valahogy nem nagyon értem, hogy az az 5000 katona a véletlenül ellopott 1500 humwee-jával, meg az 50 tarackágyújával (jujj) hogyan tudja lenyomni Irakot, Szíriát és az USA-t egyszerre.
5000 fegyveressel még a Magyar "Hadsereg" is megbírkozna.

de nincs itt semmi összeesküvés, ilyen ügyesek és kész. A humwee-ket meg eldugták a műholdak, meg a drónok elől aszt ennyi

nu pagagyí 2014.08.21. 10:10:43

@ténytár: Horthy is sittre vágatta a különítményeseket, később meg Szálasit, pedig mindig becsületes antiszemita volt, mint volt kegyes megjegyezni. Orbán ugyanezt a játékot játssza. A Bethlen-Peyer paktum már megvolt, baloldal elintézve. Jöhet a másik hatalmi csoport, ami veszélyeztetheti a hatalmát. Kádár is így dolgozott más történelmi környezetben: hol a fasisztáknak, hol a revizionistáknak, hol a maoistáknak csapott oda. Pontosabban mindkét diktátor a háttérből mozgatta a szálakat, ráuszítva a (heterogén) többséget arra, aki éppen ki meri dugni a fejét a pocsolyából.

Csuti Ördögüző 2014.08.21. 10:49:24

@nu pagagyí: 'Horthy is sittre vágatta a különítményeseket, később meg Szálasit, pedig mindig becsületes antiszemita volt, mint volt kegyes megjegyezni. Orbán ugyanezt a játékot játssza.'

S hol a gond? Nem azt nézzük mit mondanak, hanem hogy mit csinálnak.

igazi Ténytár 2014.08.21. 13:03:23

@tesz-vesz: Persze hogy jogos.

Nem is meglepő, hogy Rajcsányi Gellér nem mer válaszolni rá!

Az a gerinc, a nyamvadt polgár gerinc ugye...

Persze lehet csak az van, amit TGM irt 2001-ben a baloldaliakról. ;-))

igazi Ténytár 2014.08.21. 13:05:30

@bbjnick: Mea culpa, én sem tudom, hogy írhattam el, és éppen rá! :-0

Bell & Sebastian 2014.08.21. 14:50:32

@Lajka kutya: Az amcsik helyi, szunnita kutyái pénzelik az ISIS -t. A konfliktus egyelőre a felhizlalás stádiumában van, ezért komoly, külső beavatkozás nem várható. Ha esetleg mégis beugrik egy középhatalom, csak kiegyenlítik az erőviszonyokat egészen addig, míg (esetleg) globálissá nem tudják felfújni.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.08.22. 16:33:04

@Mr Falafel: A legviccesebb az volt, mikor a globalvoicesonline szemlézte a KKBK-s posztodat. :))

"His words made several Hungarian bloggers upset, and a tense discussion started right after the release of the Hungarian translations of the interview. Mr Falafel of Konzervatív Költők Baráti Köre (HUN, ‘Fellowship of Conservative Poets') reacted (HUN):

[...] In the interview he gave to Die Welt, he declared what every honorable Hungarian man thinks about him, that he is a stateless rogue who has nothing to do with Hungarians. [...] Regarding the interview, the translations of certain news sources are different at the point that, according to Kertész, anti-Semites have been reigning for 10 years, or they have been only opinion leaders. I don't speak German, so I can't decide which translation I should trust. Actually, it's the same, both versions are imbecility. He is not living in Hungary, and he is not even interested in what's happening here. [...]"

Hungry horse 2014.08.24. 17:20:37

Fos post, egy fos politkusról aki egy fos embert csőbe húzott, sok sok más fos ember asszisztenciája mellett.
süti beállítások módosítása