Demokrácia kicsiben – Oroszország oldalnézetből I.
2014. április 18. írta: Novák Tamás (spanyol)

Demokrácia kicsiben – Oroszország oldalnézetből I.

Dimitrij_Gutkov.png

Néhány hete Moszkvában beszélgettünk olyan fiatalokkal, akik nem a helyi közvélemény-kutatások mainstream orosz polgárát testesítik meg. Fiatalok, moszkvaiak, beszélnek nyelveket és nem a tévéből vagy a napilapokból tájékozódnak. És az országuk jövőjét is másképp látják, mint a hivatalos Oroszország.

Dimitrij Gudkov

Néhány száz méterre a Dumától egy pártirodának berendezett lakásban találkozunk. Apja  – Gennady Gudkov  az Oroszországban szinte kötelező KGB-s hátszéllel lett parlamenti képviselő a 2000-es évek elején. A család kezdetben támogatta Putyint, de már apa és fia is az  ellenzéket erősíti. Míg az apa a parlamenten kívül támadja az elnököt, Dimitrij az egyetlen független, pártonkívüli a Dumában. De a következő választásra készülve most ő is pártot szervez.

 Bocs, nehéz még itt leülni, de csak a napokban költöztünk ide. Most kezdtem el szervezni egy új és modern szocdem pártot a barátaimmal.

– Nincs még elég párt Oroszországban?

 Van, de az a baj, hogy az ellenzéki főerő, a Parnas liberális. Márpedig egy liberális párt, liberális ideológiával Oroszországban nem kaphat többet 6-10%-nál. Ezért gondolom azt, hogy egy modern, demokratikus baloldali pártnak sokkal nagyobb támogatottsága lehet hosszútávon. Ez azért is fontos, mert a túlzott elnöki hatalom helyett sokkal nagyobb teret kéne biztosítani a parlamentnek és a parlamenti döntéshozatalnak. De hát ezen kívül is van elég tennivaló. Szabaddá kéne tenni a médiát és a bíróságokat is.

– Kimondani könnyű.

 Oroszország egy technikai forradalom közepén áll. Évente 5-10 millióval nő az internetezők száma, és ezek az emberek már sokkal jobban igénylik a szólás és az információ szabadságát. Ők már egy más társadalomban szeretnének élni. Persze ez nem megy egyik napról a másikra, ezt csak fokozatosan lehet elérni. Nem hiszek a forradalmakban.

 Mit tud ezért tenni az új pártjuk?

 Mi most kicsiben próbálunk demokrácia-projekteket indítani. Elsősorban vidéken. Oroszországban bizonyos lélekszám alatt az emberek nem közvetlenül választják  a polgármestert. Ilyen város Nyizsnyij Novgorod is. Mi itt azt csináljuk, hogy próbáljuk bebizonyítani az embereknek, hogy sokkal jobban járnának, ha ők is közvetlenül választanának polgármestert. Erről készítünk elemzéseket, ezzel kapcsolatban szervezünk fórumokat, szóval próbáljuk bebizonyítani nekik, hogy jobban járnak a közvetlen demokráciával. Illetve helyben, vidéken próbálunk harcolni a korrupcióval szemben. Ez sem könnyű, és akad tennivaló bőven. De ezek az akciók sokszor sikeresek, hiszen ha a Kreml azt látja, hogy valahol túl sok a probléma, a helyiek túl korruptak, akkor Putyin fogja és leváltja a helyi vezetőket. Ettől is él az emberekben a jó cár képe, és ezért félnek helyben a korrupciós botrányoktól. Azt remélem, hogy ha kicsiben tudunk változtatni, akkor az emberek elhiszik, hogy nagyban is lehet majd változtatni. 

 Honnan lehet pénzt szerezni Oroszországban demokrácia népszerűsítésre?

 Egyrészt van online számlánk, amire a neten keresztül bárki adhat pénzt, aztán mindig vannak olyan csalódott vállalkozók, akik bíznak egy estleges változásban.  Sok ilyen csalódott vállalkozó van, közülük többen támogatták Navalny kampányát is a moszkvai polgármesteri címért.

 Szóval az orosz vállalkozók fogják megteremteni a demokráciát?

– Igen, szerintem nemcsak az közembereknek, de a vállalkozóknak, sőt az oligarcháknak is jót tenne egy kiszámítható demokratikus fordulat Oroszországban. Akkor nem kéne rettegniük, hogy az állam bármely pillanatban elveheti a vagyonukat, akkor a megszerzett pénzük feletti tulajdont a törvény garantálná és nem függne az önkénytől.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr775987908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Demokrácia kicsiben – Oroszország oldalnézetből I. 2014.04.18. 07:39:01

Azt remélem, hogy ha kicsiben tudunk változtatni, akkor az emberek elhiszik, hogy nagyban is lehet majd változtatni. Interjú.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.18. 08:30:17

"az ellenzéki főerő, a Parnas"

Nem igaz. A fő ellenzéki erő Oroszországban a kommunista párt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.18. 08:32:20

"Oroszország egy technikai forradalom közepén áll. Évente 5-10 millióval nő az internetezők száma, és ezek az emberek már sokkal jobban igénylik a szólás és az információ szabadságát. Ők már egy más társadalomban szeretnének élni. "

Nyugati, liberális mítosz, hogy a technikai fejlődés elhozza a nyugati liberalizmus győzelmét. A valóság egészen más.

Egész más dolog a kapitalizmus és a technika elfogadása, s más dolog a nyugati értékrend elfogadása. A kettő között SEMMI közös.

S=klogW 2014.04.18. 09:13:28

A szerző mikor alapítja már meg a Nemzetközi Brigádokat?
Vannak ifjú Gerők meg Tömpék.

Urfang 2014.04.18. 10:03:22

Oroszországban egy liberális párt 6-10%-ot kaphat? Az kemény, úgy látszik még az oroszok is sokkal liberálisabbak nálunk.

marko11 2014.04.18. 10:46:27

Nekünk "csak" húsz évünk ment rá a létező demokrácia megtapasztalására.
Az oroszoknak, ukránoknak... vajon mennyi kell?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.18. 10:46:57

@Urfang: Na azt megneznem, hogy a magyar meg az orosz liberalis mennyire hasonlit egy nyugatihoz
Az ex-SZDSZ, Fodor, Kuncze vagy Bokros a liberalis? Mert sok kis gittegylet mondja ezt magarol.
Az is hulyeseg, hogy a nagyvallalkozoknak, oligarchaknak jobb egy demokratikus, atlathato rendszer.
Most csak Putyinnal kell joban lenni, a car segget kinyalni, egy rendes demokraciaban meg egyenkent kellene meggyozni a kepviseloket.
Az oroszoknak nem fekszik a felvilagosult nyugati gondolkodas, amenyiknek meg igen, az nyugatra is koltozik. A tobbseg egy eros kezu cart szeretne az orszag elere. Amig van penz, addig nem lesz senki, aki elzavarhatna Putyint. Ha mely valsag lenne, az oligarchak es a hadsereg ugyis bevedene ot. Oroszorszagban az ellenzek nagy resze is Putyin babja. Nagyon hasonlo most az orosz neplelek a magyarhoz. Kell nekik az eros vezer.

@maxval a gondolkodó birca: ez igy igaz, Kina es reszben Iran is learatta mar a technikai fejlodes gyumolcseit, de a sajat rendszeruket nem adtak fel miatta
Magyaroknak is van szabad internete, de megsem ugy gondolkodnak, mint egy hanyatlo nyugati. Nagyon nem.

vizipipa 2014.04.18. 10:49:04

Erős vezető (elnök, Putyin) vs. parlamenti pártok (demokrácia).

A történelem arra mutat sok példát, hogy az erős központi irányítás HOZHAT (aláhúzva, kiemelve) eredményt (személyfüggő).
Az ellenkezője nem. A hatalmi központok (csoportok) egymás elleni harcában mindig elveszett az ország (régió, város, falu, stb.) érdeke.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.18. 11:03:25

@marko11: se a magyaroknal, se a keleti szlavoknal nem lesz olyan demokracia, mint a nyugati orszagokban
Ahogy hiaba amerikai megszallas alatt epult ujja Nemetorszag, nem lett egy teljesen amerikai mintaju demokracia.
Nem kell minden allamnak nyugati mintajuva valnia, de ha ez a nepakarat, akkor engedni kell.
Az unio tagjaitol viszont elvarhato, hogy bizonyos alapveto jatekszabalyokat betartsanak. Nem volt kotelezo tagga valni, de ha mar beleptetek a klubba, akkor ne szarjatok a biliardasztalra.

@vizipipa: ez azert nem igaz, a demokracia, pluralizmus nem jelenti a regiok, nepek, osztalyok harcat is automatikusan
Vannak helyek, ahol a nem ellensegkent tekintenek egymasra a parlamenti erok vagy csak valasztasok korul van kielezett harc, amugy nem egymas megsemmisitese a cel.
Persze az ilyen mentalitasu, liberalis, felvilagosult nepek altalaban nem Kelet-Europaban elnek. Oroszorszagban valoszinuleg a nep maga is vonzodik az eros car atyuska imidzshez, Putyin tenyleg nepszeru.

unionista (törölt) 2014.04.18. 11:36:33

@maxval a gondolkodó birca:
a balkán mítosz az, hogy keleties feudális gondolkodás ásványkincsek nélkül fenntartható. ezért lesz mindig is szegény románia, bulgária és szerbia. ezek a népek mindig is csórók voltak, mert a fedualizmusban hittek, és mindig is azok lesznek. azért, mert a gazdagsághoz a vallást kellene feladni. úgy tűnik, hogy magyarország is csatlakozik az európai lúzerekhez.

unionista (törölt) 2014.04.18. 11:41:27

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
ez így van. de arrafelé öltek már cárt. rossiya a kommunisták és az anarchisták országa.

unionista (törölt) 2014.04.18. 11:50:43

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
azért ez nem teljesen igaz. azért, mert van egy közép-indoeuópai csoport, ami különbözik a kelet-indoeurópaitól. ők csehországban, szlovákiában, sziléziában és krakkó környékén kis-lengyelországban élnek. ez a csoport azért jóval kulturáltabb, mint a kelet-indoeurópaiak. a volt porosz területeket nem fogják feladni a németek. illetve ott bejátszik a skandinávok közelsége. magyarország könnyen lecsúszhat a balkánra. illetve már lecsúszott. a kérdés, hogy mennyi időre.

unionista (törölt) 2014.04.18. 11:51:57

@marko11:
az oroszok közéleti értelemben penetráns hülyék. mindig is azok voltak, és mindig is azok lesznek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.18. 12:33:53

@maxval a gondolkodó birca: a nyugati értékrend nem egyenlő azzal, hogy az emberek beleszólást akarnak az életükbe..

unionista (törölt) 2014.04.18. 13:01:37

@vizipipa:
oroszország akkor lehet sikeres ha a városok önállósodnak. szóval az ókori demokrácia klasszikus mintáit követik. annak a viselkedésmintáit ugyan egyáltalán nem hordozzák magukban, de ellenérzéseik sincsenek vele szemben. oroszország akkor lehet sikeres ha mondjuk szentpétervár jelentős önállóságot vív ki magának. ott egy azeri-ukrán katonatiszt a helytató. ami az imperija nyilvánvalóan leggyengébb pontja. obama ott hibázta el, hogy putyinnal kijevben szállt szembe. az orosz birodalmat kelet-európa északi feléről lehet lebontani. nem délről. lenin se krímben akarta megdönteni a cárt. illetve még nem tudjuk, hogy elhibázták-e. mert ha megölik putyint, akkor persze nem. akkor oroszországban anarchia lenne. belorusszia biztosan bedőle. a nato az oroszország nyugati határig érne. és persze lehet, hogy a derék vlagyimir vlagyimirovics éppen ezért nem is fogja túlfeszíteni a húrt. mert az simán benne van a pakliban, hogy lelövik vagy a saját emberei megmérgezik. ezért lehet, hogy nem élesedik a helyzet.

Kandeláber 2014.04.18. 14:50:48

Mi az, hogy Oroszországban egy liberális párt kaphat 6-10 %-ot?
Nálunk négy éve simán pofára esett a "liberális" szdsz, már nyomokban még megtaláltató a dékában, együtt-pm-ben, stb...
@unionista: Oroszország csak részben és csak földrajzilag tartozik Európához, valójában egy bizánci típusú birodalom, bizánci vallással, cirillbetűs írással, milliónyi muzsik-lelkületű emberrel, akiknek szükségük van egy cár atyuskára, egy Sztálinra, vagy éppen egy Putyinra.

vizipipa 2014.04.18. 15:05:00

@Kandeláber:

Zsirinovszkijék kapták már ennél jóval többet is. Rég volt.

Spanyol meg nyugodtan ideírhatná kommentben is, hogy annak a liberalizmusnak mi köze az ittenihez. A valós tevékenységet nézve igen szűk a 2 halmaz metszete.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.18. 15:26:55

@Urfang:

Három nagy tábor van Oroszországban:
- a kommunista: ez kb. 20-30 % között van, gyakorlatilag a komcsi rendszert szeretné vissza, bár egyes reformokkal (pl. elutasítják az ateizmust),
- a nyugatpárti-liberális: ez kb. 10-20 %,
- s a saját orosz út hívei (putyinista): ez kb. 50-70 %.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.18. 15:29:07

@unionista:

Nem éppen.

A nyugat hanyatlik, vége a nyugatnak. Csatlakozni hozzá olyan, mint 1989-ben belépni az MSZMP-be. S ha át is veszed a nyugati értékeket, a klubba akkor sem fognak már beengedni.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.18. 15:37:22

Az orosz fiatalok előtt nem állhat más jövő, mint más szláv testvéreik (pl. bulgáriaiak) előtt!

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.18. 15:38:39

A kelet hanyatlik, vége a keletnek. Csatlakozni hozzá olyan, mint 1769-ben belépni az MIÉP-be. S ha át is veszed a keleti értékeket, a kútba akkor sem fognak már beengedni.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.18. 15:40:22

@tesz-vesz:
„a nyugati értékrend nem egyenlő azzal, hogy az emberek beleszólást akarnak az életükbe..”

De! Pontosan az! A liberalizmus nem vezet sehová!

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.18. 15:41:56

@Urfang:
„Oroszországban egy liberális párt 6-10%-ot kaphat? Az kemény, úgy látszik még az oroszok is sokkal liberálisabbak nálunk.”

Csak látszólag! A kommunisták báránybőrbe bújt farkasok, ha kell, liberálisnak mutatják magukat. Csak a szláv egyesülésnek van jövője, Bolgária vezetésével!

grani 2014.04.18. 15:43:12

Hülye gyereket még Moszkvában is lehet találni.
Semmi esélyük. A demokrácia és a liberalizmus szitokszó Oroszországban. Egyenlő a szegénységgel, a kiszolgáltatottsággal, a megalázással.
Én Moszkvában egy nyugati cégnél dolgozom. Az itteni kollégák mind fiatalok, több nyelvet beszélnek, baromi jól keresnek és bejárták a fél világot. Senki nem osztja az ilyen nézeteket. Nyugat becsapja magát, ha azt hiszi, hogy az ő demokráciája, liberalizmusa és jogállama itt valakinek kell. Sőt, minél inkább tukmálja, annál inkább elzárkóznak tőle a fiatalok.
Ja, az itt dolgozó nyugatiak, dánok, németek, hollandok stb. mintha szintén nem osztanák azokat a nézeteket, amit a ballib sajtó hangoztat. Mintha el se akarnának menni innen. Itt rend van, szabadság és lehet bármiről pofázni. Jó a sör, jók az éttermek, alacsony az adó, szépek a lányok és pezseg minden.

grani 2014.04.18. 15:45:25

Ja, a liberálisok Oroszországban a Zsirinovszkij libcsik. Valahol a FIDESZ és a JOBBIK között állnak :D

Kandeláber 2014.04.18. 15:55:18

@vizipipa: Zsirinovszkij pártjában a nevén kívül vajon mi liberális?
@grani: Nálunk meg Gyurcsány "nyugatos", plusz a mögötte álló nagyjából 5 %-os szavazótábor, plusz a CEU-s bölcsészek, meg a Konrád-félék, akik félévente hazajönnek Berlinből, és az atv stúdióban pofáznak.
Nálunk 24 éve eldőlt az ország sorsa, amikor az szdsz veszített, azóta módszeresen teszik tönkre Magyarországot a sértett libsik, részben kormányzati pozícióból, részben ellenzékben.
Ezeknél kártékonyabb hungarofób társulat nem volt ebben az országban Rákosiék óta.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.18. 15:56:05

@grani:

Legutolsó munkahelyemen 6 orosz kollégám van. Közülük 5 volt putyinista. Ez jól mutatja az arányokat. S a nem-putyinista is komcsi volt, nem a liberálisok híve.

Conchobar 2014.04.18. 16:48:16

"a túlzott elnöki hatalom helyett sokkal nagyobb teret kéne biztosítani a parlamentnek és a parlamenti döntéshozatalnak" - Lám, Oroszországban nincs demokrácia, mert nagy az elnök hatalma. De akkor most Magyarországon viszont demokrácia van, mert nálunk a parlament kezében van a hatalom. Vagy nálunk sincs demokrácia, csak nyugaton. Mert nyugaton nem sipákol az elit egyik része a másikra, hogy az szerinte túl sokat markol, a társadalom is boldog, jólétben elégedetten élvezi a demokráciát, imádja a kultikultit, szeretetben él együtt cigányokkal, arabokkal, négerekkel, muszlimokkal, zsidókkal, kelet-középeurópai bevándorlókkal. Vagy mégse?

unionista (törölt) 2014.04.18. 17:06:23

@maxval a gondolkodó birca:
nagyjából 100 éve nyugat-európa brutális mértékben lerombolta saját magát. és utána alig telt 25 év, megismételték a pusztítást. ehhez képest a felvilágosult európai latinkeresztény civilizáció mégis áll. pedig borzalmas sötétségekre képes.

Astalavista 2014.04.18. 17:16:15

Annyira tudok röhögni ezen a "hanyatló Nyugaton"... már a szocializmusban is ez volt a szlogen.
Ahogy Hofi mondta volt: "ha ez a rohadt, szemét, munkáselnyomó kapitalizmus megdöglik, és elföldelik... lent is jobban fog élni, mint mi itt fönt.
True story. :P

unionista (törölt) 2014.04.18. 17:37:39

@grani:
persze. de ehhez az kell, hogy a kibányászott olajat és gázt putyin el tudja adni. annak az árából lehet koktélt inni. európa ettől függetlenedni akar. amiből nyilván háború lenne. ha ukrajna és belorusszia nato tag lenne, akkor azon a ponton moszkva nem lengyelországot vagy magyarországot rohanná le. csak a budapesti nemzeti érzelmű fiatalok ezt nem fogják fel. ha a varsóiak is csatlakoznak hozzájuk (amire jó esély van), akkor lehet, hogy a berlini buzik azt gondolják majd: végtére kelet-közép-európából is tök jó ütközőzóna lehet. a britek meg azt, hogy akkor végre román és a bolgár cigányok kívül lesznek európán. generációkra eldőlhet a magyarok sorsa ha úgy alakul. aztán ki keletre, ki nyugatra.

Conchobar 2014.04.18. 17:39:39

@Astalavista: "Annyira tudok röhögni ezen a 'hanyatló Nyugaton'" - Valószínűleg egy római röhögött volna 400 körül, ha mondtad volna neki, hogy hanyatlik a Birodalom (pedig akkor már a limesen belül voltak a gótok és a frankok, a vandálok és a burgundok pedig készülődtek)

Conchobar 2014.04.18. 17:49:24

@unionista: "de ehhez az kell, hogy a kibányászott olajat és gázt putyin el tudja adni. annak az árából lehet koktélt inni. európa ettől függetlenedni akar. amiből nyilván háború lenne" - A gáz most róka fogta csuka: Európának kell a gáz, Oroszországnak meg kell a vevő, ha ezt a viszonyt Európa felrúgja, abból nem lesz balhé, csak egy kis átmeneti nehézség: Kínának kell az orosz gáz, és így, hogy nyomul a NATO és az USA, Kína jóval barátságosabb és megértőbb az oroszok irányában

Astalavista 2014.04.18. 18:32:08

@Conchobar: félreértettél, azt hiszem, mert félreérthető voltam.
Nem azt mondom, hogy örökké fent fog állni ez a társadalmi-gazdasági berendezkedés, csak azon röhögök, hogy kik szeretnék nagy igyekezettel eltemetni. :)

vizipipa 2014.04.18. 18:46:33

"Azt mondja, most megbecsült állása van, jó fizetéssel, de ez mégsem ugyan az, mintha itthon lenne. A tavaszi szünetre hazajött, szavazott is – hatodikán érkezett, és egy, a Liszt Ferenc repülőtérhez közeli szavazókörbe kérte magát, hogy le ne maradjon. Tanárként úgy véli, Angliában a liberális oktatáspolitika még nagyobb pusztítást okozott, mint Magyarországon. A gyerekek emelt szinten is olyan gyenge tananyagot kapnak, hogy egy hazai alapszintű érettségin talán át sem mennének – mondta, és úgy gondolja, talán ez nem is véletlen, mert így kezelhetőbb, kevésbé „akadékoskodó” embereket termelhetnek ki. De ennyire talán ne is mélyedjünk bele."

Persze ez is csak egy vélemény. Bár saját tapasztalaton.

unionista (törölt) 2014.04.18. 18:55:57

@Conchobar:
kína és az usa nem ellenségek.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.19. 02:42:24

@unionista: az a durva, hogy a magyarok önként választották a lecsúszást, erre szavaznak már a második ciklusban
márpedig ez a vég kezdete, amikor már a nép maga nyomja a saját fejét az igába, nem külső kényszer alatt törik meg

az is probléma, hogy beavászkodtak az unióba, majd elkezdtek kuruckodni
nem lehet ezt csinálni, hogy belépünk egy klubba, majd a szabálykönyvet teleszarjuk és renitenskedünk
akkor ki kell lépni és vállalni a következményeit

az új tagállamok már nem lesznek sose olyan fejlettek, mint a régiek, a nyugatiak
de az egyén szintjén jelenthet felemelkedést a nyugathoz tartozás, ezért is indult meg a kivándorlás, látják az emberek, hogy a svéd bérek sose mennek Magyarországra, ezért elindultak a svéd bérek irányába
egyének szintjén hatalmas lehetőségeket jelent az uniós tagság
az más kérdés, hogy a balkáni magyar mentalitást, politikai kultúrát nem fogja felemelni senki, a korrupció mindig magasabb lesz, mint akár csak Ausztriában is, felelős politikus sose áll majd az ország élén, de ez alól ki lehet bújni, ha valaki képzett és mobilis, irány a nyugat

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.19. 02:53:42

@grani: hát Kínában is jól érzi magát a nyugati, aki sokszor jobban él, mint nyugati hazájában
ez csak annyit jelent, hogy neki a hely előnyöket nyújt, de hogy hosszú távon ott érdemes-e élni, az más kérdés
pl. hogy a gyerekét ott akarná-e felnevelni, állampolgárságot szerezni, ottani nyugdíjat kapni, vállalkozni, adózni, szavazni vagy hasonló távlati tervek
mert én is külföldön élek, keleten, szép, jó, olcsó, buli, csak nem biztos, hogy a gyerekemet ebben a kultúrában, környezetben akarom felnevelni
pedig ez még egy nagyon is jól működő ázsiai ország

dán, holland, amerikai útlevéllel és diplomákkal a zsebben és fehér embernek járó fizetéssel majdnem mindegy, hol él az ember rövid távon, pár évig, akár egy évtizedig
persze sok svéd, kanadai, brit, amerikai, német leköltözött Thaiföldre és végigkurvázza és issza az életét fillérekből
ők turistaként élnek egész életükben, persze ez semmit nem mond el arról, hogy milyen az adott ország polgárainak sorsa, lehetőségei

grani 2014.04.19. 10:19:45

@unionista: Azt már az oroszok is észlelték pár éve, hogy túl nagy a függőségük a nyugati piacoktól. Egy adás-vétel szituban a függőség kölcsönös. Még Millert, a Gazprom vezért is támadták politikailag, hogy a németekhez húz a szíve. Nem csoda, hisz német származású, a németet anyanyelvi szinten beszéli.
Oroszország az államkincsárának kb. 2o mlrd dollár bevétele van a gázból. Majdnem 2oo mlrd az olajból. Az oroszok, nemrég döntött a kormány, a nagy orosz állami cégeket átköltöztetik Távol Keletre. Egész városokat fognak nekik építeni. Ez lesz a Gazprom sorsa. Nem Pétervárott fog megépülni a Gazprom felhőkarcoló, hanem Habarovszkban. Vagy két -három éve terjeng az a hír, hogy a fővárost is átköltöztetik Jekatyerinburgba. Az ott van az Uralon túl. Szóval Oroszország szép lassan, rugalmasan elszakad a nyugati függőségtől. Nekik is van egy "keleti nyitás" stratégiájuk :)

unionista (törölt) 2014.04.19. 11:20:38

@grani:
oké és keleten mégis ki fog vásárolni? mongólia? korea? kína? éles helyzetben peking inkább választja európát és amerikát. különben nem tudja a termékeit eladni. ha a német-orosz kapcsolatok megszakadnak, akkor moszkva egyedül marad.

grani 2014.04.19. 12:16:12

@unionista: Jaj, akkor most mi lesz ? Szegény Oroszország egyedül marad. Bruhahha!!!
Kína Európát választja? Ugyan már miért? Mije van Európának? Festett papírpénze? Az USA-nak legalább hatalmas ipara és természeti kincsei vannak. Európa miből is él?
Kína pár év múlva a méretre a világ első számú gazdasága lesz. Oroszország most az ötödik, ha jól emlékszem. Oroszország most kezdi kiépíteni a saját elektronikus fizetési rendszerét. A VISA és a MASTERCARD blokkolta a kártyákat Oroszországba. Már tervben van, hogy összekapcsolják a kínai Unipay rendszerrel. Sok milliárdnyi forgalom hirtelen eltűnik a dollár és euró pénzrendszerből.
Kína nem nagyon rajong Európáért. Az USA-ért még kevésbe. Ha megteheti, felhasználja az oroszokat arra, hogy első számú világhatalom legyen.

unionista (törölt) 2014.04.19. 12:43:57

@grani:
ha orosz pénzügyi rendszer összekapcsolódik kínával, akkor elindul a pekingi pénzszivattyú. és tudod, hogy ki járna ezzel jól. európa. ez a kontinens simán össze tud omlani, de nem ezért.

Veridicus76 2014.04.19. 13:26:27

Tipikus városi emberjogista doktriner rinyálás. Putyin újjáépítette Oroszországot, és történelemformáló tényezővé tette újra. Ez számít, nem a demokratikus faszság.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.20. 02:48:53

@grani: ostoba vagy, kínaiak közt élek, rajonganak az USA-ért és Európáért, persze élni szívesen élnének, tanulnának, dolgoznának mindkét helyen

Oroszországra mint üzleti partnerre tekintenek, ahogy bárki másra is a világon

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.20. 02:57:42

@Veridicus76: faszságokat írsz
miért ne lehetne egy liberális, demokrácia párti arcnak az a törekvése, hogy liberális, demokratikus Oroszországot szeretne, ahol mindenkinek jó élni?
ez nem azt jelenti, hogy ne akarna jólétet, csak más berendezkedéssel kombinálná

Hitler is újjáépítette Németországot és történelemformáló tényezővé tette

te baszod kevered a dolgokat: gazdasági teljesítmény előtt le a kalappal, szép, jó, ügyes, de a politikai berendezkedés és az emberi jogok más lapra tartoznak
van demokratikus állam jóléttel és van demokratikus állam córeszben is
gondolom az orosz liberálisok nem azt tűzték a zászlajukra, hogy demokráciát akarunk nyomorral

van diktatúra is nyomorral: Kuba, Észak-Korea, K-Európa jópár állama pár évtizede, meg van jóléti állam is, ahol nincs demokrácia: Öböl-menti arab államok, Szingapúr stb.

Oroszország mindig is történelemformáló tényező volt, már csak méretéből adódóan is, az a kérdés, hogy a lakóinak életét hogyan formálja
nyilván az oroszoknak kisebb az igényük a szabadságra, jogegyenlőségre, demokráciára, pluralizmusra, imádják az erős kezű vezetőket, a vallási agymosásba vannak belebuzulva, ezt megértem, de azt is meg kell érteni, hogy van olyan orosz, aki nem így akar élni
ők a kisebbség, de azt nem mondanám, hogy ők rosszat akarnak Oroszországnak, csak hogy az ő terveik nem találkoznak a lakosság nagy részének igényeivel
ennek következtében olyan alacsony a támogatottságuk
ez ennyi és nem több

Szindbad 2014.04.20. 07:59:04

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: "ők a kisebbség, de azt nem mondanám, hogy ők rosszat akarnak Oroszországnak"

Márpedig veszélyt jelentenek az orosz társadalomra, és ezt a helyzetet kezelni kell. A módszereket nyugodtan az oroszokra lehet bízni, ebben is jók voltak mindig :)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.20. 12:45:19

@Szindbad: hát igen, a drasztikus megoldásokban mindig is jók voltak a ruszkik, akár saját népükkel szemben is
az orosz társadalmat hogyan veszélyeztetnék?
milyen társadalom az, amelyik a szabadságtól, erőszakmentes másként gondolkodóktól fél?

az orosz társadalomra a drogok, az alkoholizmus, depresszió és elöregedés talán nagyobb veszélyt jelentenek
meg a korrupció...

Veridicus76 2014.04.20. 13:19:24

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: "vallási agymosás" - szánlak téged, ateista felebarátom, amiért az élet teljességéről lemaradsz. Nem késő még, próbálj teljes emberré lenni!

Szindbad 2014.04.20. 14:48:11

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Drága máglyapozitív polgártárs. Miből gondolod, hogy nekik a korrupció, a drogok rosszak? Az orosz egy olyan nép, akinek ez való. Nem kell mindenáron terjesztened az úgynevezett liberális demokráciádat, sok népnek nem való az. Élj inkább teljes életet, a kilátástalanság megtapasztalása, a hatalomnak való kiszolgáltatottság megtapasztalása, a drogokba menekülés mind-mind a teljes élet része.

bz249 2014.04.20. 21:48:24

@grani: "Az USA-nak legalább hatalmas ipara és természeti kincsei vannak. "

Konkretan az EU ipari termelese szuk ketszerese az USA-enak.

Itt meg az EU-USA kulker
epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/6-24032014-BP/EN/6-24032014-BP-EN.PDF

250 milliard export es 150 milliard import az ipari javakban. Szoval, ha valamiben, hat iparban pont gyikfos az USA.

grani 2014.04.20. 22:09:46

@bz249: Nem tudom, honnan veszed az adataidat. Én innen
databank.worldbank.org/data/download/GDP.pdf

Mintha az első három között nem látnék EU országot.
Ha meg ezt a forrást nézem
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

akkor még annyira se biztató a helyzet.

bz249 2014.04.21. 11:00:41

@grani: mondjuk, ha iparrol beszelsz, akkor esetleg erdemes az iparra kapcsolatos adatot hoznod. ;)

Bloodscalp 2014.04.22. 19:27:28

@Kandeláber: te hol a faszban élsz 4 éve?
nézz inkább atv és recsizz.

@maxval a gondolkodó birca:
érdekesen fogalmaztad meg az "oroszos bandát"-exkomcsi maffiozó elit

aszekelyek 2014.04.22. 20:18:46

@grani: ezt a németek fogják akkor a legjobban megszívni? Gazdaságilag? Ha sikerül az amiknak belekényszeríteni őket abba, hogy legyenek haragban Putyinnal... Ezt már egy ideje mondogatják nekem nem rosszul tájékozott emberek. Mi a fenét kerene másként az amerikai bácsi Ukrajnában is... Putyint nem kell félteni ő megoldja majd az ő dolgait. Hallom odaszólt az amerikaiaknak, hogy akkor lesznek szívesek ők segteni Ukrajna bajain.várom, hogy kapnak-e enni is, vagy csa demokráciát kapnak..

aszekelyek 2014.04.22. 20:23:19

@bz249 hogy gondolod , hogy nem ők alegjobbak és legszebbek mindenben? :) bankjaik, na az van nekik európai téren és az a hatalmuk gyökere , nem az ipar, meg a többi. gyakorlatilag az európai bankrendszer java az övék.
Csak nem gondolod, hogy véletlenül van eladósodva annyira Európa szines papírban, aminek persze sehol semmi fedezete. Csak rajzolt képek és számok. De simán elszedhetnek mindent érte Európától.

aszekelyek 2014.04.22. 20:32:07

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: aki ennyire lenézi, megveti a magyarokat , az remélem már nincs az országban és nem is jön vissza :) Majd elkuruckodunk nélküled. Már miért ne lehetne egyébként? ... Akinek nem tetszik , el lehet menni ebből az országból kérem.... :) Menjél te csak el és ne akard megmondani nekünk, hogy az egyén szintjén mit akarjunk vagy n mit nem. ide az a svéd bér akkor se jött volna, ha nem kuruckodunk történetesen. Sosem voltunk és ma sem vagyunk alattvalónak való nép , mert kuruckodunk folyvást. . Meg még egy két pofont is kiosztunk.. ha éppen úgy jön ki a lépés. se bért, se kuruckodást ne akarjunk? Miért is ne?

Kandeláber 2014.04.24. 10:27:22

@Bloodscalp: Szakadj le, kis szocionista barom.
Nézd te az atv-t, és verd ki Olgira.
Hányinger nélkül öt percig sem bírja épelméjű ember azt a kanálist.

Bloodscalp 2014.04.24. 12:52:09

@Kandeláber: ebből is látszik mit tévézel kicsi náczi

Pelso.. 2014.04.26. 21:52:17

@aszekelyek: Valóban nem vagyunk alattvalónak valók, ennek ellenére történelmünk során e mivoltunk többször megvalósult. Az meg nem célszerű, ha kiosztunk két pofont (illetve csak képzeljük), s rögtön kapunk tíz valósat.
süti beállítások módosítása