Nem lehet önhittnek lenni – Mandiner2013 III.
2013. december 30. írta: tauglich

Nem lehet önhittnek lenni – Mandiner2013 III.

1903-3.jpg

Idén 2010-hez2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat a Fortepan 1913-as képeivel illusztráljuk.

Tauglich válasza.

*

Az év lúzere: a honi balliberális ellenzék (khm... mínusz LMP)

Az október 23-án önként és dalolva megtartott Műegyetem-rakparti tragikomikus esztrádműsor újfent bizonyította, hogy a naftalinszagú, egymással acsarkodó panoptikum csatasorba állításával aligha fog 2014-ben megüdvözülni a politikai balfél. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a már-már messianisztikus hittel várt Bajnai Gordonról rapid gyorsasággal bebizonyosodott: hiábavaló a hazai és külföldi spin doktorok sokasága és az erősen megkopott szárszói szürkeállomány által történt nyári pajzsra emelés. A ballib ellenzék vezérének kiszemelt vállalatvezető és az egykori Gyurcsány-kormányt különféle posztokon végigbekkelő tisztviselő mindenféle politikai ösztön és karizma híján tökéletesen alkalmatlan a rá osztott szerep megformálására. Ennek folyományaként az akár kriptoliberálisnak is tekinthető Együtt-PM pártszövetség a legújabb felmérések szerint Bajnai egykori főnöke, Gyurcsány Ferenc olajfa koalájával vetélkedik a parlamenti küszöb magasságában. Emellett az utódpárti poggyászt, valamint a dilettáns és végletekig korrupt kormányzás rossz emlékét levetni alig bíró MSZP is legfeljebb a tisztes helytállás reményében fordulhat rá a választási évre. Hiába, erkölcsi megújulás nélkül és a lejárt szavatosságú jel-, és hívószavak mantrázásával ennél többet aligha várhatunk a ballib politikai élcsapattól. Ugyanakkor nem lehet önhittnek sem lenni, a meccs még egyáltalán nincs lejátszva.

Az év nyertese: Fekete György és a Magyar Művészeti Akadémia

Ki gondolta volna az Antall-kormány idején, hogy a Kádár-korból megörökölt alkotóművészeti ernyőszervezet, a Művészeti Alap felettébb ellentmondásos körülmények között történt szétcincálása körül aktívan bábáskodó egykori helyettes kulturális államtitkár a második Orbán-kormány idejére egy köztestületté emelt egykori baráti társaság élén szabályos kultúrpápává lép elő? Pedig ha valakinek, neki érdemei elismerése mellett már két évtizede bérelt helye volt a politikai panoptikumban, hogy a továbbiakban minden energiáját műalkotásai megvalósítására fordíthassa. Ám nem így történt, hiszen a rendszereket és kormányzatokat minden esetben szívósan, akár jelentős állami díjakkal abszolváló belsőépítész a Makovecz Imre halálával – más jelentkező híján – megüresedő helyre, egyenesen az MMA elnöki posztjáig emelkedett. Amivel alapjáraton nem is lenne baj, ha köztestületként, a magyar művészeti élet egyedüli és kizárólagos letéteményeseként e szervezetet nem betonozták volna bele az új alkotmányba. Mert kétség nem férhet hozzá, hogy egy, a mindenkori kulturális kormányzat által gebinbe kiadott, havi apanázsos rendszerben tagjait eltartó művészeti szervezet minden ízében ellentmond nem csak a jó és felelős (kulturális) kormányzás, de az alkotói szabadság minimális kritériumainak is, mindamellett totálisan anakronisztikus elgondolásokat tükröz. És persze hiába találunk az Akadémia tagjai között számos kiválóságot, ha azt felettébb autoriter módon egy régen letűnt kor erősen problematikus ízlésvilággal megáldott képviselője irányítja. Egy szó mint száz, ebben az ideig-óráig nyertes csapatban nem lehet könnyű feladat felhőtlenül örömködni még akkor sem, ha az MMA jelentős ingatlanokkal – Pesti Vigadó, Hild-villa –, a Műcsarnok használatba vételével, valamint különféle, a kultúra területét érintő állami beruházások, tervpályázatok, művészeti zsűrik, stb. meghatározó döntéshozójaként lehet jelen mindenhol a 2014-es évtől.

Az év embere: Ferenc pápa

Gyakorló lutheránusként bátran elmondhatom, hogy Buenos Aires érsekeként idén a pápai trónt megejtő egyszerűséggel elfoglaló és gyakorló Juan Antonio Bergoglio üde és friss levegőt hozott nem csak a katolikus egyház, de a teljes nyugati kereszténység életébe, ami talán pozitív hatással lehet a végletekig elidegenedő, a kor problémáit egyre kevésbé értő és kezelő európai kontinens közéletére is. Hogy Ferenc pápa személyét és tevékenységét úgy a poszthatvannyolcas balfél, mint egyes konzervatív katolikus körök – egyelőre különféle intenzitással – egyaránt támadják, a napnál is világosabb bizonyíték arra, hogy Róma püspöke minden bizonnyal jó úton halad. Az evangelizáció megújítása, a párbeszéd és az új nyelvezet szorgalmazása, a világiak eddiginél nagyobb részvétele a katolikus egyház dolgainak alakításában, mellyel párhuzamosan szakítani kell a túlzott klerikalizmussal és a gyakran taszítóan geil és álszent kegyességgel, nos ezek a szándékok mind-mind örömteli fejleménynek tekinthetők.

Halottaink 2013-ban

Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók; Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó; Halmos Béla népzenész; Szokolay Sándor zeneszerző; Kézdy György színművész; Bárdy György színművész; Morell Mihály vágó; Maár Gyula filmrendező; Király Tamás divattervező; Rácz Sándor 1956-os munkásvezető; Horn Gyula 1956-os karhatalmista, egykori miniszterelnök; Für Lajos politikus, történész.

Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök; Peter Gilmore angol színész; James Gandolfini amerikai színész; Peter O’Toole angol színész; Ray Manzarek zenész, Lou Reed zenész.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr475717753

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem lehet önhittnek lenni – Mandiner2013 III. 2013.12.30. 17:39:01

Erkölcsi megújulás nélkül és a lejárt szavatosságú jel-, és hívószavak mantrázásával ennél többet aligha várhatunk a ballib politikai élcsapattól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 14:22:00

@tauglich: "Egy újságban azonban ez is megengedhetetlen gyakorlat. Akkor is az, ha a posztmodern irodalom ma már gyakorta él „vendégszöveggel”, és szétzilálta a kőkemény hivatkozások gyakorlatát. Ám az újságírás és az irodalom itt (is) elválik egymástól. Az előbbiben nincs vendégszöveg, nincs hivatkozás nélküli átvétel. Az irodalom irodalom. Az újságírás újságírás. Sok a közös pont, de éles a határvonal."

mno.hu/migr/kozles_helyett-313089

Mi tagadás, kicsiben már ekkor elkezdte a személyes jelenének részévé tenni a más által írt és megjelentetett múltat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 14:23:32

@tevevanegypupu: Olvasson kevesebbet, őszintébben és egyenesebben fog tudni utálkozni!
Számtalan esetben bizonyított már ez a módszer.

Mária 2014.01.01. 14:41:16

@Urfang:

"Ezt majd akkor mond, ha majd a választáson a szocik másodikként végeznek, az lmp meg kiesik."

A választáson a szocik harmadikként fognak végezni, az LMP és a Bajnai-párt meg kiesik.

Bloodscalp 2014.01.01. 15:27:21

@Kandeláber: önként és dalolva:) elég hiteltelen vagy megsúgom. random zsidózol kb minden témánál, már amikor épp nem ballibsizel. 2014 ben amikor a főbanda 10-15% között tengődik, a többi párt meg a bejutási küszöbön van(inkább alatta) folyamatosan RETTEGSZ tőlük. Miért?okod van rá? Félsz hogy visszatérnek? 4 év fidesz pusztítást észre sem veszel. Még ha valami retorzióval jönnél, tudod "elszámoltatást"amivel behülyitették a hozzád hasonlókat...megérteném (jahogy csak kirakatperekre futotta?). Jó zsidózást meg ballibsizést idénre is.

Sírköves Slomó 2014.01.01. 15:46:07

@Bloodscalp: Az nagy gáz lenne ha jönnének a jueobolsik. Bármilyen formában, szerencsére az mszp-nek a 2014es lesz az utolsó választása. Már a Népaszabó is hitelekből tengődik.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.01. 16:08:56

@Counter: kösz, de ismerem oda-vissza a történetet. Még azt a részét is, ami T.Sz.T. fenti írásának megjelenése előtt lezajlott a háttérben.

midnight coder 2014.01.01. 16:16:59

@Bloodscalp: Az MSZP-nél pusztítóbb kártevők Szálasi óta nem voltak az ország élén. Ha nem nyernek 2002-en, akkor lett volna esélye az ország gazdaságának egy viszonylag elfogadható pályára állni, és nem csak messziről integettünk volna 2010-re a szlovák eurónak amikor nekünk már rég nem volt céldátumunk sem.

poor 2014.01.01. 16:17:00

@Sírköves Slomó:
Ja mindent elloptok a vezéreddel együtt, a baj hogy az ÉN pénzemet is lopjátok!!!!
Itt egy link, hogy tudd mi vár rád előbb-utóbb, mint a bolsik kiszolgálójára!
cink.hu/az-ugye-megvolt-mivel-kivant-boldog-uj-evet-daniel-pe-1492641651

A fidesz LOP, CSAL, HAZUDIK!!!!!

Sírköves Slomó 2014.01.01. 16:19:00

@midnight coder: az hogy most nincs eurónk kivételesen felfogható pozitívumként. Na nem mintha ez tudatos vmi lenne.

Sírköves Slomó 2014.01.01. 16:21:06

@poor: Azt hittem DP már kivándorolt izraelbe. Megígérte.

poor 2014.01.01. 16:21:47

@midnight coder:
Az MSZP-nél már csak a kedvenc fideszed pusztítóbb kártevő. Jó kis hasonlat Szálasival, csak Orbánra érvényes valahogy!!! Ezt a két őrült MSZP-fidesz gazdaságpolitikát már nem bírjuk ki!!!!

poor 2014.01.01. 16:24:59

@Sírköves Slomó:
Mond öcsi jól fizetnek a seg nyalásért?
Miket össze tudtok hazudni a vezéreddel!!
Tudom mindenért a szocik tehetnek!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 16:30:54

@tauglich: Akkor pláne nem értem, milyen reális alapja van annak, hogy az irodalmi szövegátvételt súlyosabbnak állítod be, mint a zsurnalisztikait ("... sőt egyes irodalmi jeleseink ennél messzebb is merészkedtek. És nem napilapokban publikált szövegekkel.").

Illetve hogy egyáltalán miért bagatellizálod.

Makkasz 2014.01.01. 16:31:36

Nehez lenne a rakat szarra alapozva onhittnek lenni.

gnme 2014.01.01. 16:56:28

én csak annyi jót kívánok pártunknak, mint amennyit kaptam tőlük (...)

jön ám a kalapos csávó (közel 1M seggberúgott cukorbeteg vesd össze Áder hazaszeretet beszéde)

www.youtube.com/watch?v=sNRYV_LqsDg

tevevanegypupu 2014.01.01. 17:22:45

@Counter:

Ügyelni kell a társadalmi érintkezés formáira, szóval annyira nyíltan azért nem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 17:37:22

@tevevanegypupu: Hogy parafrazeáljak: úrinő nem köp a földre, a többieknek pedig tilos.

Maga inkább a második táborba sorolná magát, ha jól látom? Szabadságában áll, de nem tapsolnám meg érte.

Bloodscalp 2014.01.01. 17:38:58

@midnight coder: ugyanaz a hülye másnéven vagy másik hülye..várj, akkor most mi a céldátum?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.01. 17:40:49

@Counter: nem bagatellizálok semmit. Csak jeleztem hogy Temesi egy figyelemre méltó (megkockáztatom: kimondottan jó tollú) magyar író annak ellenére, hogy néhány éve csinált egy szakmailag nehezen tolerálható faszságot. És állítom neked, hogy azóta egyre jobb dolgokkal jelentkezik.

Megjegyzem, sokan követnek/követünk el saját szakmánkban hibákat, amiből dicséretes módon talpra lehet állni, tovább lehet lépni és szerinem Temesi is ezt tette. Szóval méltánytalannak gondolom egy bbj-vel történő újévi cicaharcban Temesi egy nehéz, sok önszopatással járó időszakával bunkózni. Ráadásul bébéjének tök igaza van Temesivel kapcsolatban: ez az ürge nagyon jó.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 18:03:33

@tauglich: Szegény, szegény Temesi, plágium áldozata lett. Még szerencse, hogy már jobban van, az elkövetőt még keresik ;-)

Az idézett másfél mondatban egyébként ott van a mások tettét súlyosabban beállító összehasonlítás ("sőt ennél messzebb", illetve a záró mondat). Illetve elég sok szót ejtesz Temesi erényeiről, azaz a hibáját igyekszel kisebbnek láttatni, eltörpíteni más hibázók, illetve Temesi más, előnyösebb tulajdonságai mellett. Nem ezt rovom én fel, hanem azt, hogy eltagadod. Minek? Mindketten értünk magyarul, s én is úgy gondolom, hogy nem csak fentről lefelé, de lentről felfelé is lehet mozogni.

---

Viszont még mindig nem tudom, mi vonzza bbjnicket a plagizáló középkorú férfiakban. Hideglelősen izgalmas téma.

;-P

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.01. 18:33:26

@Counter: nem mondom, fárasztó egy csaj vagy :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.01. 18:58:20

@tauglich: @Counter:

Hogy egy blog szövegei szerzőijogilag milyen minőséget képviselnek, az nem is olyan egyértelmű kérdés! A blog.hu például (úgy emlékszem) jogot formál a platformján közölt szövegek szabad felhasználására. Ugyanakkor (ezen túl) mindenkinek megvan a lehetősége, hogy jelezze a blogján, hogy ő minek tekinti az ott megjelenő szövegeket. Megnéztem a Szlengblogot (ahonnét Temesi "ötleteket merített"), semmiféle szerzőijogi utalást nem tartalmaz. Én például, hogy ebből semmi gond ne legyen, kipakoltam az oldalra a Common Licence-es Nevezd meg!-, Ne add el!-, Ne változtasd!-táblát, de számos blogon vannak egyértelmű idézést-, másolást tiltó vagy a szerzői jogot tulajdonosát megnevező, ahhoz elérhetőséget adó megjegyzések is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.01. 18:59:33

@bbjnick:

kipakoltam az oldalra a Common Licence-es =kipakoltam az oldalra (ú. é. a saját blogomra) a Common Licence-es

pelikán* 2014.01.01. 18:59:43

Temesi mostanában a Magyar Konyhába szokott írni, ami tök jó.

Az MMA generációs kérdés. A szervezetnek, ahol kis túlzással már Kő Pál is fiatalabb arcnak számít, meg vannak számlálva a napjai. Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a korfa megváltozik a közeljövőben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.01. 19:09:55

@pelikán*:

"Temesi mostanában a Magyar Konyhába szokott írni, ami tök jó" --- írod.

Azért ez így elég kisgenyó ki/beszólás! Temesinek 2012-ben jelent meg egy hatszáz oldalas regénye Bartókról, tavaly pedig egy kétszáz oldalas könyvben (Apám) dolgozta fel ("szépirodalmilag") az apjáról szóló besúgói jelentéseket. Ami tök jó! [...................../.]

pelikán* 2014.01.01. 19:20:28

@bbjnick: a kettő hol kapcsolódik? én csak annyit mondtam, hogy kevésbé magától értetődő helyen is kérik az írásait.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 19:23:45

@bbjnick:
1. Temesi Ferenc nem a blog.hu.
2. Ha nem tévedek, a szabad felhasználás sem jelentheti a szerzői mű más név alatti közlését. Bár ezen ugye naphosszat lehet vitatkozni, kezdve a Pierre Ménard, a Don Quijote szerzője című novellával, valamint Ádámmal és Évával.
3. Azt innen nem tudjuk megmondani, hogy 2009-ben volt-e CC vagy akármilyen licenc a szlengblogon. Sem hogy 2009-ben mit kötött ki a blog.hu.

@tauglich: ???

tevevanegypupu 2014.01.01. 19:26:54

@Counter:

Úrinő nyugodtan köphet a földre is, csinálhat bármit, akkor is úrinő marad. Csak annak nehéz aki nem született hanem csak felvett olyan manírokat amit a gyakorlatlan és primitív szemlélő úrinőségnek hisz. Válogassa meg jobban környezetét, magát erősen becsapták..a látszat tudja nem valóság.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 19:34:22

@tevevanegypupu: Vigyázzon, valaki a maga nevében írogat ilyeneket: "Ügyelni kell a társadalmi érintkezés formáira, szóval annyira nyíltan azért nem.". Aztán most erősködhet, hogy mégse kell ügyelni azokra a formákra, nehezen hisznek magának.

Egyébként azt hiszem, ott téved, hogy az úrinőséghez és úriemberséghez nem elég születni, hanem neveltetést is kell kapni.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.01. 20:03:26

@bbjnick: ja, ugyanezt használom én is a blogomon. Volt is már olyan, hogy egy fővárosi múzeumot figyelmeztetni kellett hogy forrásmegjelölés nélkül ne használják a tőlem leszedett fotót a plakátjukon. Meg egy libbant civil szervezet - ma már az Együtt-PM tagja - is próbált forrás nélkül nyúlni. És persze gyakran korrekt módon mailben keresnek meg a további felhasználásról, szóval bőven van haszna a licensznek.
Temesi meg időnként használ vendégszöveget - ahogy pl. Esterházy is -, nincs is ezzel különösebb gond, főként ha egészen új minőség jön létre. Az MN Magazinban akkor megjelent, szöveghűen átvett cuccal is inkább az volt a gond, hogy félreérthetetlenül saját műveként jött át a dolog. Mondjuk ezért kár volt kibaszarintani a laptól, szerintem többet veszítettek vele, mint nyertek némi sajtóetikai tűzoltással. Meg nem is ez volt a Temesire jellemző gyakorlat, talán egy, vagy két alkalommal fordult elő.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.01. 20:22:47

@pelikán*: bár pusztán csak generációs kérdés volna. Az egész szisztémába persze bele van kódolva, hogy előbb-utóbb borulni fog az MMA és jelenlegi hegemóniája. Az alkotmányos bebetonozáson túl persze Fekete narcisztikus és autoriter személyisége a kulcs, akit például Makovecz míg élt, nem véletlenül nem engedett az akadémián belül komoly döntéshozó pozicióba.

tevevanegypupu 2014.01.01. 20:53:16

@Counter:

Változni kell, nem lehet mereven ragaszkodni formákhoz és kijelentésekhez sem. De, sajnos születni kell, és tökmindegy hogy proletár családban vagy grófi ágyban..az úrinőség és úriemberség tanulható, bizonyos társadalmi helyzetekben alkalmazható, de kényes kérdésekben, pillanatnyi, hirtelen döntéseknél ösztönösen kell cselekedni és dönteni..ahol a sablon nem alkalmazható. Sajnálatot, részvétet, empátiát, jó fellépést, az emberekkel való bánásmódot nem lehet tanítani..vagy van érzék és intelligencia vagy nincs, pedig az úriságot ilyesmiknek az összessége adja. Az ember nem visz szegény gyerekeket Hiltonba vacsizni és nem látogat propaganda célokra felhasználandó cigánytelepekre, nem hord ki pizzát és nem rág szotyit elnöki páholyban, nem szónokol az ellenfél szobrának rugdosásánál és nem fest monoklit a szeme alá..stb..stb..

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.01. 21:00:13

@tevevanegypupu: Ezek olyan képességek, amelyek az első néhány életévben megtanulhatók vagy elmulaszthatók. Nevelés által.

Senki se születik empatikusnak vagy emberekkel jól bánónak. De a tanulást ne úgy értse, hogy ül a padban, s magolja az empátia-leckét ;-)

A pizzakihordással mi a baja? Tisztességes munka az. (A többi példájával egyetértek.)

@tauglich: Attól ez még egy kicsit pazarló lecke lesz, mire véget ér.

És még csak azt se mondanám, amit a 2/3 más dolgairól el kell ismerni, hogy az emberek mégiscsak erre (vagy legalábbis valami olyasmire) szavaztak, mert az MMA-s őrületre azért már csak nem. Eleve nem is érdekli az egész a szavazókat :-)

Pelso.. 2014.01.01. 21:05:03

@tevevanegypupu: Sőt, úrinő (aki persze annak született), nyugodtan okádhat társaságban az asztalra, akkor is az marad.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.02. 09:04:15

@Counter: nos az biztos, hogy a mindenkori ballib kormányok idején sokkal jobban ügyeltek a látszatra, de ugyanúgy nagyon komoly pénzek folytak el finoman szólva is kétséges, ráadásul sokszor meg sem valósult művészeti és egyéb kulturális produktumokra. Lásd NKA, MMKA, miniszteriális pénzkeretek, kuratóriumi gyakorlatok stb stb. De itt nem is a lovetta a lényeg, ezt az egész MMA dolgot a huszonéves gyakorlathoz képest roppant kültséghatékonyan oldja meg a kormányzat. A szervezet ellen tiltakozó művészek egy részét pedig gyakran inkább az elzárt pénzcsapok és az ebből adódóan viszonylagosan kiszámítható (különösebb melót cserébe nem igénylő) egzisztencia megszüntéből adódó aggodalom viszi flash mobolni és nem az alkotói szabadságért való heroikus küzdelem. Persze ettől még gáz, hogy a kultúra, legalábbis annak azon része, amit a mindenkori kormányzatoknak kutya kötelessége lenne a megfelelő módon organizálni, most egy ilyen szervezet és annak egyszemélyi döntéseiről hírhedt vezetője kezébe került.

marko11 2014.01.02. 10:39:16

@tauglich: Ez az MMA, gondolom, hogy a Makoveczre lett kitalálva. Aztán, sajnálatosan, Fekete kezébe került. (Hogy kerülhetett oda!?)
Ugyanis, ugye, Makovecz és Fekete - Ég és Föld! Pedig ugyanaz a generáció.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.02. 11:39:26

@Alfőmérnök: Hja, az egy páratlan sikertörténet a megvalósítás előtt és után is. Eladták már rozsdavasnak vagy még döglik valahol?
(Tényleg zárójelben jegyzem meg, de az ötletet, úgy rémlik, jobboldalon is bírták valamikor a '90-es évek derekán – nyilván nem mindegy, hol, ki költheti e a zsozsót.)

@marko11: Makovecz elkövette azt a hibát, hogy meghalt. A magyarországi konzervativizmus a történelem tanúsága szerint _soha_ nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz, ha vége a dalnak, hosszú távon az örök életre/örök változatlanságra bazíroznak.

Tanulságos lehet még Leninnek és az ő politikai végrendeletének az esete ;-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.02. 11:47:01

@tauglich: Ez egy meglehetősen '80-as évekbeli belsőreformer hangulatú hozzászólás volt – "persze, szar az egész, de bárki is ellenzi, annak szükségszerűen nem lehet igaza".

Tessék mondogatni, hogy "Magyarországon történelmileg úgy alakult, hogy: [...]". És tessék barátkozni a konyakvedelés életpályamodelljével.

Kandeláber 2014.01.02. 16:43:30

@Bloodscalp: A hivatásos rettegők a te oldaladon vannak. :D
Az elszámoltatással nem "hülyítettek be", mert borítékolható volt, hogy holló a hollónak nem...
Ha annyira érzékeny a lelkecskéd arra, hogy az elvbarátaidat némelyek kritikával illetik, járj agykontrollra, talán meg tudod erősíteni szellemedet. :D

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.02. 16:56:47

@Alfőmérnök: az az időkerék egy igen fontos mementója a rendszerváltás utáni honi ballib politikai oldal ténykedésének.

@marko11: ez így elég pontos, kivéve hogy nem Makoveczre lett kitalálva. Mert hogy ő maga találta ki az egészet a kilencvenes évek elején. Egyébként Makovecz közismert volt arról, hogy világnézeti ellentétektől függetlenül tudott együttműködni emberekkel, ennek megfelelően az MMA-ban is számos ballib érzelmű alkotó volt jelen egészen Fekete megjelenéséig.

Bloodscalp 2014.01.02. 17:23:22

@Kandeláber: gondolom a magyarságra célzól-mint oldalam...láthatólag rettegsz a "ballibektől"...a következeteséget hiányolom.

Az ősi turul sámándob erejében hiszek, nem ilyen átverős hülyeségekben:)

Miért írod tele dé betükkel a kommented mindig amikor nem annyira vicces?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.02. 17:43:33

@tauglich:

www.mma.hu/akademikusok

Ha nekik jó, akkor a többieknek mi nem jó?:-)

marko11 2014.01.02. 18:14:39

@tauglich: Persze. Félreérthetően fogalmaztam. A Makovecz által gründolt MMA alighanem Makovecz miatt kapta a kiemelt pozíciót. És Makovecz vezetésével most is jól működne.
Persze kevés Makovecz formátumú ember van. Fekete biztos nem az.
Más kérdés (és talán nem is lényegtelen), hogy szabad-e egy szervezetet, egy intézményt egy emberre szabni. Pláne egy kiemelkedő képességűre. Merthogy ők sem örökéletűek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.02. 18:24:15

@marko11: ó makovecz, a nagy formátum, senki nem tudott annyi pénzt kilapátolni a közös kasszából a "civil egyesületeivel", Országépítő Alapítványával, amennyit ő.
Nemzeti Egység Mozgalom! Szövetség a Nemzetért!
fekete hozzá képest kismiska.

marko11 2014.01.02. 19:45:11

@tesz-vesz: Feltéve, de meg nem engedve, hogy Makovecz "kilapátolt" volna, biztos, hogy nem saját zsebre.

Egyébként te vagy az a tesz-vesz, aki a port.hu-n kritikán alulinak nevezed Pálfi "Final Cut" c. filmjét? Ha igen, cseréld le a fotód!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.02. 20:33:45

@bbjnick: ja, tényleg tök jó nekik. A rendes tagok havi 150 ezret, a levelező tagok havi százast kapnak életjáradék gyanánt. Mondjuk ez lehet hogy nem mérvadó, de a jelentős részükről azt sem tudom (és ezzel nem vagyok egyedül), hogy kicsoda és mit tett le eddig az asztalra. Vagy amit letett, az kábé mint szarban a vitamin. Aztán a tavaly nagy csörömpöléssel kilépett műparaszt Bukta most ment vissza a hátsó ajtón (csodálkozom is hogy visszavették), bár "csak" levelező tagként fogadták vissza. Az elnök tavaly ősszel úgy próbálta újabb nem MMA tag képzőművészek lojalitását megszerezni, hogy saját hatáskörében egy-egy (vagy kettő?) millát utalt át olyan címen, hogy színvonalas produktumot nyújtottak az adott évben, ezért jutalomban részesülnek. Érted, basszus!? Egy valakiről tudok, hogy volt annnyira gerinces és visszautasította a zsetont.
Aztán a Fekete tavaly bejelentkezett a Vajna-féle filmalaphoz is, hogy ugyan már, a döntéshozók között nekik is ott a helyük. Erre azt mondta a Vajna, hogy ha beteszi oda a lábát a Fekete, akkor ő feláll a helyéről. Végül maradt minden a régiben.
Most pedig az a hír járja, hogy az MMA részéről az egykori állatkerti gondozó és autodidakta giccsfestő Szemadám György jelentkezett be a Műcsarnok főigazgatói posztjára. Amennyire tudom, egyelőre nagy a meccs és van rá némi esély, hogy ekkora szégyen azért mégse történjen meg. Hát röviden így, bár vannak még fain történeteim, amit azért nem fogok itt megosztani.

@marko11: pontosan így.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.02. 20:46:44

@tauglich: bocs helyesbítek. A tagok jelentős részéről nem igaz hogy nem tudok, de többek életművénél érthetetlen, hogy szakmailag mi predesztinálja őket arra, hogy egy elitnek szánt, a kortárs magyar művészetet reprezentálni hivatott szervezet tagjai legyenek. Az elnök iránti lojalitás? Vagy van az a pénz..?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.02. 20:54:21

@marko11: kritikán aluli, tartom, mondtam,
és azért mert Latinovitsot meg Darvast bevágják 3 másodpercre, még nem biztos, hogy Latinovitsnak meg Darvasnak tetszene.. alap gondolkodás készség nincs meg? ez amúgy nem filmes fórum most itt.

makovecz és orbán és orbán apja, és gyurcsány se saját zsebre lopott, mindegyik a közjóért tette amit tett. ezért is vagyunk ma a világ 3. legsikeresebb országa

marko11 2014.01.02. 21:12:37

@tesz-vesz: "...ez amúgy nem filmes fórum most itt"
Ez viszont az eddigi legjobb megjegyzésed.

Mindenesetre, ha valaki Pálfi világszenzáció "Final Cut" c. filmjét leszarozza, annak az alap gondolkodás készsége (!?) nincs meg. (Azért sokaknak nagy öröm, hogy könyvmellékletként ugyan, de végre DVD-n is elérhető már Pálfi filmje.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.02. 21:14:53

@tauglich:

1) Ha jól értem, bárki tagja lehet az MMA-nak, ha egy tag jelöli és a tagság megszavazza, tehát: senki előtt nem zárt az MMA.

2) 150000 forint ugyan nekem nagyon sok pénz, de én nem sajnálom egyiküktől sem, mert valójában nevetségesen kis pénz ( egy tizenéves cigánylány többet nyúlhat az államtól, ha szül néhány gyereket).

3) Feketének abban igaza van, hogy az nagyon nincs rendjén, hogy Vajna hitbizománya lett a magyar film.

3+1) Hány évre választották Feketét? Ha lejár a mandátuma, választhatnak mást, aki jobban megfelel a tagság igényeinek.

Tudod mi az ami engem most mélységesen fölháborít? Ugyan OFF-nak tűnik, de egyáltalán nem az: az vágta ki nálam a biztosítékot, hogy az M3 tévécsatorna nem számít közszolgálatinak és a szolgáltatók prémiumcsatornaként kezelik (csak a drága programcsomagokban szolgáltatják/ a MindigTV alapcsomagba sem került bele). Holott az MTV archívuma nemzeti audiovizuális archívum, amelynek minden kockáját az adófizetők pénzéből készítették! Ez a nemzet lenyúlása és arculköpése és nem az MMA-tagok nevetségesen alacsony életjáradéka! Szerintem.

Alfőmérnök 2014.01.02. 22:19:00

@bbjnick: Vajna az egyik legjobb dobása volt a fidesz - egyébként általában gyalázatos - kultúrpolitikájának. (A másik Vidnyánszky.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.02. 23:15:44

@Alfőmérnök:

Egy-két hónappal ezelőtt láttam egy beszélgetést a tévében Sárával. Arról (is) beszélt, hogy a magyar film '56 utáni nagy teljesítményeit annak köszönheti, hogy műhelymunka folyt. A mai filmpolitikát súlyosan elhibázottnak minősítette.

Alfőmérnök 2014.01.02. 23:23:24

@bbjnick: Nem a komcsi időkhöz kéne hasonlítani, annak nem sok értelme van, hanem a rendszerváltás utáni szisztémához. Olyan korrupt, belterjes rendszer sehol, de SEHOL a világon nincs.
Nem szívesen ajánlok Mancs-cikket, de amit itt KAB mond, az szóról szóra igaz.
magyarnarancs.hu/kultura/vajna-kifejezetten-jo-valasztas-79098

Robinzon Kurzor 2014.01.02. 23:36:36

@bbjnick: "Hogy egy blog szövegei szerzőijogilag milyen minőséget képviselnek, az nem is olyan egyértelmű kérdés!"

Te, bébéjé, áruld már el, hogy miért jó neked, ha plagizáló tolvajokat próbálsz mentegetni nevetséges indokokkal?

Mert ez annyiban nagyon is egyszerű kérdés, hogy -- csak úgy mint a más kertjében termő uborka, vagy más pincéjében fellelhető bor esetén -- ami nem az enyém, az valaki másé.

És ahogyan a pince nyitott volta sem jelenti a benne található dolgok gazdátlan, tehát szabadon birtokba vehető voltát, úgy a más blogján "talált" szöveg sem használható fel saját név alatt csak azért, mert -- esetleg -- nem volt külön kiírva, hogy ne tessék innen lopni.

Mellesleg a szerzői jogi oltalom a mű keletkezésével együtt, automatice létrejön, minden külön aktus, kiírás, bejelentés stb. nélkül.
Hogy aztán a blog felület szolgáltatója milyen hasznosítási jogok jogosultja lesz (cserében az ingyenes lehetőségért), az egy másik kérdés.

De egy dolog akkor is biztos: mivel a személyhez fűződő jogok (a szerző nevének feltüntetése ilyen) nem szállhatnak át másra, ezért bármi is szerepel(t) a blog.hu erre vonatkozó felhasználási feltételeiben, olyan kitételt (érvényesen) nem tartalmazhatott, miszerint a szöveg szabad préda, bárki saját neve alatt is közzé teheti.

Robinzon Kurzor 2014.01.02. 23:41:00

@tauglich:

És az tényleg érv, hogy a ballib kormányok is a kezükből etették az ő kis pincsikutyáikat?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.03. 06:32:15

@bbjnick: 1. Az MMA rendes tagjainak száma nem lehet több 250 főnél, a levelező tagok száma pedig 50 főben van maximálva. Tagfelvétel során a közgyűlés titkos szavazással dönt, ám a gyakorlatban az elnök vétójogot gyakorol.

2. Valóban, 150, illetve 100 ropi az aprópénzen megvett és pórázon tartott műfaj. Mint fentebb már írtam, soha ilyen költséghatékonyan nem működtették még a gatyaváltás óta a képzőművészeti életet (trolloknak jelzem: ez a mondatom az irónia kategóriájába sorolandó).

3. A szavaiddal szólva: az nagyon nincs rendjén, hogy Fekete hitbizománya lett a magyar képzőművészeti élet.

És Alfival egyetértve: a korrupt, ráadásul évtizedről évtizedre egyre inkább kontraszelektált filmes kupleráj felszámolása elemi érdeket képviselt. És noha messze nem tükrözi az ízlésvilágomat Vajna filmes ténykedése, a fószer vitán felül jó szakember a maga területén és érezhetően rázza gatyába a dolgokat. Egyébként meg érdeklődve várom az első eredményeket még akkor is, ha a most kijövő filmek várhatóan úgyszintén nem tükrözik az ízlésvilágomat. De valahol el kell kezdeni és ha jobban meggondoljuk, a két háború között ugyancsak üzleti és a maga műfajában minőségi alapon működtetett kommersz filmgyártás farvizén tudta Radványi, Kalmár, Zilahy, Szőts és még néhányan megcsinálni a maguk mozijait.

3+1. Elnököt 3 évre választ az akadémia, a mandátum ugyanazon személy esetében egy alkalommal meghosszabbítható. Fekete már jelezte egy tavalyi interjúban, hogy bár a gyereket már megszülte, azt még fel is kell nevelni. :))))

Tévés dolgokról nem nagyon tudok nyilatkozni, mert alig nézek tv-t. Most direkt előhalásztam a szolgáltatóm (talán a legnagyobbról van szó az országban) tavaly küldött tájékoztatóját, és itt azt olvasom, hogy a legeslegalapabb csomagban is elérhető lesz január 15-től az új m3 csatorna. Szóval ez ügyben no para!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.03. 06:33:03

@Robinzon Kurzor: nem érv, tényközlés. Köszönöm hogy segíthettem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.03. 07:39:37

@tauglich:

Az m3-ról: semmi para, tények. Az én szolgáltatóm (az UPC) nem az alapcsomagban, még csak nem is a középcsomagban (nekünk ilyen van), hanem a két legdrágább digitális csomagban "árulja" az m3-at. S a Mindig TV is (amely bárki számára elérhető) előfizetéses kategóriába sorolta az m3-at.

Feketéről és az MMA-ról: azzal, hogy azokról akik az MMA-tagjai azt feltételezed, hogy olcsójánosok, fillérekért megvehető bábok, nem Feketét minősíted, hanem a tagokat. Ha valóban olyanok, amilyennek föltételezed őket, akkor itt is az érvényes, mint a politikában: a népet nem lehet leváltani. Valamint: megnéztem, 277 rendes és levelezőtagot sorol fel az MMA-honlap listája, tehát még vannak betölthető akadémikusi helyek:-)

Vajnáról és a filmalapról: ha az MMA esetében nehezményezed, hogy (állítólag teljesen) Fekete és sleppje kezébe vannak a döntések, akkor az hogy-hogy nem zavar, hogy a filmalap öt (meghatározatlan időre megbízott) ember kezében van (három producer, egy forgatókönyvíró és egy filmestészta dönt valamennyi beérkező pályázatról)? Nyilván, a nagymenők ezután is fognak forgatási lehetőséget kapni, akik kimaradhatnak a szórásból azok azok, akik valami újjal próbálkoz(ná)nak. Pénzügyi fegyelmet anélkül is lehetne tartani, hogy ennyire központosítanák a döntéseket. Ha az MMA háromszáz tagja szűk merítés és nem eléggé demokratikus, akkor a filmalap öt döntnöke mi? (A szőtsös példád azért sántít, mert az Emberek a havasont magánhitelből fejezte be Szőts, mivel a Hunnia Filmgyár --- ahol Szőts dolgozott --- nem látott perspektívát a filmben.)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.03. 08:52:35

@bbjnick: jaja, matek. A 300-ig még valóban akad 23 szabad hely az MMA tagjai között.

Más. Jónéhány évet lehúztam a filmgyártásban (főként külföldi munkákról van szó) és úgy általában elmondható erről a szakmáról, hogy szervezetileg és működésében, alá-fölé rendeltségi viszonyaiban, valamint szigorú döntéshozó mechanizmusaiban inkább hasonlít egy katonai szervezetre, mintsem egy demokratikus álarcban működő gittegyletre (lásd pl. egykori MMKA). Ehhez képest Vajnáék ötfős döntéshozó testülete (hirtelen jött balfasz hasonlattal élve: a vezérkar) roppant demokratikusnak mondható.

Szőts példája pedig azért nem sántít, mert Szőts a professzionális filmgyártás keretei közöt tanulta ki a szakmát még akkor is, ha mindig idegenkedett attól a világtól. Ezzel együtt - miután ötleteit nem tudta a kommersz filmgyártás keretei között megvalósítani - saját, egyszemélyes produkciós céget alapított és az ugyancsak a kommersz vonalon szerzett szakmai tapasztalatait, valamint kiemelkedő művészi tehetségét kamatoztatva a korszak legjelentősebb filmfesztiválján ért el jelentős sikert az Emerek a havasonnal.

marko11 2014.01.03. 09:23:47

@tesz-vesz: szánalmas és gyáva (névtelen) odavetetett megjegyzésedre, az MMA tagok le-besúgózására senki nem reagált,
gondolom, a komolyabb figurák nem olvassák a beírásaid,
pl. azt a szellemes (?!) megjegyzésed sem olvashatták, hogy ez nem filmes fórum,
mindenesetre itt az ideje, hogy esetedben én is kipróbáljam a "szűrés" opciót
bye-bye!

Kandeláber 2014.01.03. 09:30:57

@tesz-vesz: Makovecz elismert építész volt, Fekete meg...Mi is?

marko11 2014.01.03. 09:38:06

A filmes vitához:
A Jancsó-Grünwalsky pénzosztó brancshoz képest Vajnáék új színt és (ami még fontosabb) fiatal, új neveket hoztak.
Meg régieket. Mert pl. az eddigi legnagyobb támogatást Pálfi György készülő filmje, a Toldi kapja.
Vajnáék első nagy vizsgája az idei esztendő lesz, amikor is, várhatóan 15-16 új magyar film kerül a mozikba.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.03. 10:00:42

@tauglich: @marko11:

Az, hogy a "Jancsó-Grünwalsky-brancs" úgy működött, ahogy, az még nem igazolja az állami pénzekkel kapcsolatos döntések jelenlegi mértékű centralizációjának helyénvalóságát.

Nem véletlenül hivatkoztam Sárára! (Ha valakinek kompetenciaproblémái vannak velem, forduljon hozzá bizalommal:-))

Alfőmérnök 2014.01.03. 10:06:20

@marko11: Én nem nagyon látok új neveket.
Az viszont valószínű, hogy a pénzből filmek fognak készülni, nem nyaralók épülni pl. :)) Ez is valami.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.03. 10:13:54

@bbjnick: ne takarózz Sárával, reagálj arra, amire válaszokat adok. Sára álláspontját pedig elég jól ismerem. Ahogy időm és fogadókészség is lesz rá, reagálok bővebben. Most léptem.

marko11 2014.01.03. 10:50:14

@Alfőmérnök:
Nekem ezek pl. új nevek:
- Herczeg Attila,
- Bernáth Zsolt,
- Császi Ádám,
- Novák Erik,
- Zomborácz Virág,
- Bodzsár Márk.
És Nemes Gyula, aki ugyan második nagyjátékfilmjét készíti, de gyakorlatilag ismeretlen. (Bár, ha jól tudom, az első, az Egyetleneim a prágai vizsgafilmje volt.)

Alfőmérnök 2014.01.03. 11:04:47

@bbjnick: Te tényleg totál inkompetensnek tűnsz.
Vicces amúgy, hogy Fekete esetében nem kifogásolod centralizációt, Vajna esetében meg igen.
Pedig a döntés nem Vajna, hanem - magyar viszonylatban - jó szakemberek kezében van.
Azt meg nem tudom, mit mondott Sára, de ő is tévedhet. Bár valószínűbbnek tartom, hogy kiforgatod a szavait, mert te csak a ballib hisztit büfögöd vissza.

@marko11: Ezek nem igazán új nevek, az MMKA adott már nekik pénzt kisfilmre, előbb-utóbb valszleg ők lettek volna az új üdvöskék.

marko11 2014.01.03. 11:09:10

@bbjnick: Sára 80 huszárját éppen most néztem meg. Újra. (Merthogy végre jó minőségben, DVD-n is megjelent.) A Sára interjút is láttam. Meg a többi filmjeit is.
Várnám nagyon az Ítélet c. filmet is DVD-n, aminek ugyan Sára "csak" operatőre. (De micsoda képek! Micsoda tömegjelenetek! És NEM számítógéppel manipulálva.)
Szóval megértem Sára nosztalgiáját a filmes műhelyek iránt, ill. a műhely-munka iránt. De a mai világban, úgy látszik, nincs meg a fogadókészség az együtt - gondolkodásra, munkálkodásra. A Duna tévét is sikerült lezülleszteni (ha nem is a ker. tévék színvonalára) Sára távozása (kirúgása?) után.

Vajnának (akinek ízlése elég távol áll az enyémtől) azért még adok legalább egy évet.
Bár a magyar közönséget ő sem tudja lecserélni. és ahogy Woody Allen mondja:
"Ez már a televízión nevelkedett közönség, amelynek lassan és módszeresen csökkentik a szellemi szintjét."

marko11 2014.01.03. 11:46:15

@Alfőmérnök: Akkor csak nekem új. Azért abban nem vagyok biztos, hogy mind ott lehettek volna a Jancsó-Grünwalsky féle húsos fazék körül.
De bevallom, Jancsó/Grünwalskyra egyébként is nagyon haragszom. (És nem csak a Jancsó paródiának ható új Jancsó filmekre elszórt milliók miatt.)
Ugyanis a Felhő a Gangesz fölött c. film zseniális főszereplőjéről, Ternyák Zoliról volt képük azt mondani, hogy csak azért nem kapott díjat, mert a díjak odaítélése idején már kórházban volt, és nehogy azt gondolják az emberek, hogy szánalomból kap díjat. (Hát...ilyen a finom lelkűek, de én meg ekkor utáltam meg őket. Végképp!)

Alfőmérnök 2014.01.03. 12:01:09

@marko11: Én meg (kettő kivételével) biztos vagyok benne. :)
A Ternyák-sztorira emlékszem, valóban botrányos volt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.03. 14:20:06

@marko11:
ne próbálj meg inszinuálni, én nem "sz*roztam le" pálfi ostoba videócskáját

egészen pontosan ezt írtam róla, nem filmes fórum, de akkor már bemásolhatom, hát miért is ne, ugye?

"manapság már mindenért dobálnak díjakat a haveri kutyáknak, de valljuk be, tegyük a kezünket a szívünkre, ez a "film" kritikán aluli. zseniális? meg művészet? könyörgöm, én látom benne a munkát, de a holokausztban is sok munka volt. kicsit elborzaszt mennyi embernek van baj a szépérzékével, ízlésével, mennyi ember sznob, dől be a buta divatnak.

tudjátok hol van ennek létjogosultsága? a mozik előterében, a mozik folyosóján, de ott jó, annyi értelme van, ebben semmi kreatívság nincsen, felirták szépen, filmjelenetek 1 rész: felébred, 13.: utcán keres, fut vmi után, 17: belép az ajtón stb.
mosolyogtam én is az első 10 percben, örültem Latinovitsnak, Darvasnak, de a 15. percre már meguntam, és most már utálom azt hogy sztárolják, átlagosnak mondják mert még az sem.

ez egyszerű vágási munka. tényleg próbálam pozítivan hozzállni, nem nézni mást csak a művet, függetlenül a rendezőtől, de úgy látszik nem válik el a középszertől. nem bírom ezt a rendezőt, mert nincs tehetsége, ami tehetsége van, azt is csak rosszra használja, mert pl a texidermia középső részében voltak értékelhető részek, az evőolimpiás, de csapnivaló a köztes rész, minősíthetlen a rendező hímtag mániája ami ebben a vágási munkában is megtalálható. már nekem zavaró, olyan mint alföldinél, ok ha homoszexuális, de nekem mi közöm van ehhez? miért kell folyamatosan az orrom alá dörgölni, hogy a hímtagok szereti? nem tudom persze h pálfi meleg-e, de már 2.3. filmjénél látom dirketbe mutogatni, ami primitív jellemvonásokra utal, a jó, ízléses, igényes, intelligens rendező nem papparazzi, nem bulváros.

bár a Samsarának csak a bemutatóját láttam, mégis arra a filmre INKÁBB mondom azt hogy zseniális és hogy művészi, mint erre, ami csak a mozi előcsarnokába való "

forum.port.hu/viewtopic.php?topic_id=47156

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.03. 14:28:13

@marko11:
majd hülye leszek mondani a nevemet, még a végén beperelenek a besúgók. a nevem mennyit változtat amúgy a véleményemen?
zelnikék aktívak már az mszmp óta, itt az egyik gazdag rokon, az aranyműves zelnik:
kkbk.blog.hu/2012/10/12/a_milliardos_zelnik_istvan_es_a_paholyok

senki nem reagált rám, hát te is minisztériumból írogatsz? mindenki szembemegy az autópályán mint glórnál? te is megdöbbensz néha a kormánykritizáló mandiner írásokon?

szűrés? hát elmenekülsz a vita elől, vagy hisztis rohamodban nem bírod elviselni, hogy leszóltam a kedvesedet, kedvencedet a hímtag mániás pálfit? :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.03. 14:32:21

@Kandeláber: emberileg mindkettő egy senki, akit a propagandagépezet felnagyít.

makovecnek vannak jó épületei, meg vannak nagyon rosszak, milyen összefüggésben van ez a személyiségével? semmilyenben, lásd előző kommentem linkjét, meg ezt:
kkbk.blog.hu/2013/03/26/szorenyi_es_fekete_a_gumicsontgyarto
mindkettő a posztkomcsi orbánt szolgálja ki, hiába hisztiznek rajta a dámák, orbán nem lesz ettől jó ember, csak egy ostoba, kivakart komcsi proli.

Robinzon Kurzor 2014.01.03. 14:38:49

@tauglich: "nem érv, tényközlés. Köszönöm hogy segíthettem."

Ja, szóval egy újabb érdekes adat.
Tényleg sokat segítettél.

És milyen érzés lesz megint ezekre szavazni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.03. 14:39:21

@tauglich: milyen változás? mit csinált vajna?
a káming out a nagy változás?

hol van egy igényes film az igényes vajnától?
www.origo.hu/i/1010/20101011andyvajna.jpg
monjduk igényes ember nem vesz el feleségül luxusprostikat, de hát ez most részletkérdés.
a vajna-mítosz. az átlátszó már cikkezett róla párat, ugyanolyan sötét és korrupt gazember, mint a többi.
itthon tovább ér a keze mint amerikában, mert ott erősebbek a hatóságok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.03. 14:45:03

@marko11: sőt még valószínű hogy a nagy csoóri sándor is besúgó volt hindu fedőnévvel, most megkövezel?

ahogy az egész echo tv-s, duna tv-s brancs is nezetieskedő, antallista posztkomcsik gyülekezete

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.03. 15:14:50

@marko11:

1) A "műhelyezés" a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években nem igény, hanem lehetőség kérdése volt: ha valamire tojt, akkor épp az alkotók igényeire tojt a hatalom. Kultúrpolitikai megfontolásokból lehetőséget kaptak az alkotók a "műhelyezésre"és éltek a lehetőséggel.

2) Megnézném én Szőtsöt, hogyan reagálna, ha az általa hőn áhított "filmkormánybiztos" egy andivajna képében jelenne meg!

Alfőmérnök 2014.01.03. 17:41:29

@tesz-vesz: en.wikipedia.org/wiki/Andrew_G._Vajna#Filmography

Ennek kb. a fele igényes hálivúdi zsánerfilm. (Bár nem az én ízlésem.)

@bbjnick: Gondolod, hogy ma nincs lehetőségük "műhelyezni" az alkotóknak?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.03. 19:09:42

@Alfőmérnök: hol van egy igényes film az igényes vajnától, amióta itthon poszton van? hol van egy igényes film a rendszertől?
a káming out a nagy változás?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.03. 20:28:02

@tesz-vesz: "hol van egy igényes film az igényes vajnától?"

Nesze!

en.wikipedia.org/wiki/Angel_Heart

@Robinzon Kurzor: tyűha, most aztán jól odamondtál tauglich bácsinak.
De figyi csak! Most hogy így megvillantottad a témában a teljes szellemi horizontodat, kapd fel a kislapátot meg a vödröt, és mars vissza a homokozóba! :)

Robinzon Kurzor 2014.01.03. 21:10:02

@tauglich:

Annyira azért nem szar a helyzet, hogy ezen a bácsizós-homokozós szinten leálljak veled vitatkozni, de a reagálásod nívója egyben válasz is a kérdésre.

Szóval ismét sokat segítettél.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.03. 21:54:18

@Robinzon Kurzor: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.03. 22:06:42

@bbjnick: most próbálom keresni ezt az általad említett Sára-interjút, de nem találom. Nyilván fent van valamelyik archívumban. Tudnád esetleg valamikor linkelni? Megnézném, hogy érdemben reagáljak.

Alfőmérnök 2014.01.03. 23:11:21

@tesz-vesz: Annyi változás lesz, hogy a forgatókönyvek jobban ki lesznek dolgozva, és a pénz filmekre fog elmenni. Van egy könyvelői program (amit egyébként egész Európában használnak), ami nem tesz lehetővé olyan visszaéléseket, mint az előző rendszer.
A filmeket persze nagyjából ugyanaz a bagázs fogja készíteni.

Alfőmérnök 2014.01.04. 00:47:52

@bbjnick: Csak nem megint hazudtál, paraszt!?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.04. 01:47:32

@Alfőmérnök: és ezt négy évig kellett kidolgozni, és a coming out lett az eredménye? vagy ez még nem a filmmámor kezdete? majd jövőre lesz elkezdve?
aztán nehogy ám parasztvakítás legyen ez is

Alfőmérnök 2014.01.04. 05:27:23

@tesz-vesz: Nem négy évig kellett kidolgozni.

Alfőmérnök 2014.01.04. 05:33:38

@bbjnick: Jól van paraszt, MOST nem hazudtál.
Most éppen (jobb híján) tekintély alapú érvet használtál - ez is jellemző rád.
(Egyébként a "műhelymunka" hiányáért, az "atomizálódásért" a kiváló Sára sem az MNF-et teszi a fő felelőssé. Amit arról mond, az meg totál inkoherens.)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.04. 09:21:07

@bbjnick: kösz a linket, megnéztem.
Sára az interjú legvégén beszél arról, hogy rossz az elosztás és legalább 2-3 helyre kéne ezt a pénzt eljuttatni. Nagyjából sejthető, hogy a mostani közönségfilmes koncentráción túl a szerzői, illetve a dokufilmes vonalra gondolhat. Ezzel az elképzeléssel a magam részéről tudok is azonosulni, ugyanakkor van most egy olyan helyzet, amikor gatyába kell rázni egy teljes szakmát. Sára pár hete egy Heti Válasz interjúban nyilatkozott arról, hogy huszonéve nem a megfelelő emberek képezik a többnyire nem a pályára való új filmes nemzedéket (ezt a kontraszelekciót mantrázom évek óta). Mivel belülről is láttam ezt a világot és különbséget tudok tenni a mai magyar "főiskolások" (az elmúlt években ott végzetteket nevezi némileg degradálóan így a folyamatosan terepen dolgozó filmes szakma) szellemi és szakmai képességei, munkakultúrája és az ugyancsak megtapasztalt francia, brit, olasz, német és amerikai filmesek között, hát azt kell mondanom, a mai magyar film olyan, mint a rendszerváltás káoszán gellert kapott posztkádári magyar gasztronómia: Magyarországon belül világhírű. Pont.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.04. 09:24:48

@marko11: apropó! Azt tudtad, hogy az óév utolsó napján bezárt Buda egykor első filmszínháza, Budapest egyik legjobb mozija?

tauglich.blog.hu/2013/12/31/bezar_a_taban

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.04. 17:58:15

@Alfőmérnök: nem? akkor bizonyára már van eredménye ugye? azt kérdezem, jó reggelt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 13:09:50

@Alfőmérnök: itt is van a filmes eredmény:
csupa remekmű, nincs elég meleg meg prosti itthon, legyen még:

index.hu/kultur/cinematrix/2014/01/06/2014_a_magyar_film_eve_lesz/

Semmise változott, csak a parasztvakítás megy

Alfőmérnök 2014.01.08. 18:18:41

@tesz-vesz: Vagyis nagyjából az lesz, amit írtam. Itt:
@Alfőmérnök:

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 10:10:06

@bbjnick: hopp, egy mínuszos hír, amit a tegnapi nyomtatott Nemzetben olvastam.

"az MMA rendes tagjai az eddigi havi 150 ezer helyett január 1-jétől 200 ezer forintos, a levelező tagok pedig az eddigi 100 ezer forintos havi juttatás helyett 135 ezer forint életjáradékra jogosultak."

mno.hu/grund/emelkedett-az-mma-tagok-eletjaradeka-1204715

Közben a fullamatőr giccsfestő Szemadám vezette Képzőművészeti tagozat a napokban egy igen kiváló, világnézeti pedigréjét tekintve Feketéék által különösebben nem kifogásolható festőművész felvételét utasította el. És baszki, ezek a magyar képzőművészet krémje, a jövő magyar művészeti életének letéteményesei?
süti beállítások módosítása