Tarthat-e korlátlan ideig az előzetes „fegyház”?
2013. november 19. írta: Redakció

Tarthat-e korlátlan ideig az előzetes „fegyház”?

Nemrég fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely eltörli az előzetes letartóztatás felső határát a legsúlyosabb bűncselekmények esetén. De szükség volt-e a módosításra a házi őrizet szabályainak egyidejű szigorítása mellett?

Riportunk elején fontos tisztázni: az előzetes letartóztatás nem börtönbüntetés, a házi őrizet pedig nem szabadlábra helyezés. De mi is pontosan az előzetes letartóztatás? Ez egy olyan kényszerintézkedés, amely biztosítja a terhelt jelenlétét a büntetőeljárásban, vagyis legfeljebb a jogerős ítéletig tarthat. Ennek ellenére a sok terhelt egyenesen „fegyház fokozatnak” tekinti, mivel az előzetes alatt gyakran a börtönnél szigorúbban korlátozzák például a terhelt külvilággal való kapcsolattartását annak érdekében, hogy tanúk manipulálása vagy fenyegetése, esetleg hamis tanúk beszervezése útján ne hiúsítsa meg az eljárás sikerét – mondta el lapunknak Csák Zsolt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. Az előzetes letartóztatás tehát nem előrehozott börtönbüntetés, viszont az ideje beleszámít az utóbb kiszabott szabadságvesztés-büntetésbe.

Bakó Bea riportját Jog.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745644309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzperx 2013.11.19. 20:50:18

Aki egy picit is követte Budaházi ügyét az láthatta, hogy a hatóságnak eddig bőségesen voltak eszközei az előzetes tetszőleges meghosszabbítására - ha nagyon akarta alkalmazta is.
Az egész csak ürügy, hogy a politikailag nem tetsző pofákat "terrorveszély" és más mondvacsinált szöveggel akármeddig előzetesben tarthassák.

toportyánzsóti 2013.11.20. 06:27:38

300 milliócskával kellene korszerűsíteni a szakértői labort és nem húzódott volna el a per?!Ennyire idióta is csak a jelekből olvasó csuti dolomitos szektája lehet aki nem tudja mit beszél,mit csinál csak megy a viziói után!Gyilkolja a magyar embereket ellopja az életüket!

vantaan 2013.11.20. 06:34:57

Az egész csak Orbán fasiszta vágy álmainak beteljesítését szolgálja. Valójában a politikai ellenfeleit akarja megfélemlíteni.
Eddig is az ügyészség és a bíróságok politikai instrukciókra szabtak, szabattak ki előzetest Orbán ellenfeleire. Lásd a kerületi polgármesterek ügye, a Hagyó ügy ..... de ide sorolható a Szilvásy ,a Tátrai és többi politikailag levezérelt műbalhé.

Virág et. 2013.11.20. 07:31:57

A cikkben van egy-két pontatlanság. Az 5%-os felmentési arány a vádemelés után, a bírósági szakra vonatkozik. Előzetesbe viszont már a gyanúsításkor kerülnek be az emberek és ha ehhez mellévesszük azokat az eseteket, ahol a vádemelésig el sem jutunk, akkor az 5%-nál jóval nagyobb arányt kapunk. Ők ugyanúgy ártatlanul ültek.

Előzetesben lényegében csak ártatlan emberek ülnek, hiszen bűnösítő ítéletük még nincs, ennek ellenére tényleg ez a legsúlyosabb szabadságvesztés. Ennek számos oka van, ezek egy részéről beszéltek a cikkben is, hogy szigorúbb szabályok vonatkoznak rájuk, mint a már elítéltekre, nehezebb és korlátozottabb a kapcsolattartásuk a családtagjaikkal. Ismét mondom: ártatlan emberekről beszélünk. Ezen felül ott van még az is, hogy az előzetesben lévő terheltet gyakrabban utaztatják, hiszen a az esetében még folyik az eljárás és ez a nevével ellentétben nem csak kicsikázást jelent, hanem hogy átteszik másik bv-be, ahol természetesen a tápláléklánc legaljára kerül egy hétre (hetente van körszállítás). Nem kell gondolom részletezni. Az előzeteseket előszeretettel rakodgatják át zárkából zárkába - nyilván, hogy pressziót gyakoroljanak rájuk a nyomozás érdekében. Ezt is az emberek fantáziájára bízom, hogy mit jelent.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Mo-n bizonyos bcs-k gyanúja esetén automatikus az előzetes, minden egyéb körülmény érdemi vizsgálata nélkül, legalább fél - egy évre, akkor mindenki elgondolkodhat egy picikét. A kártalanítás meg egy tönkretett életet nehezen tud ellensúlyozni.

Az Egyesült Államokban az óvadéki rendszer nagyon jól működik, ennek a jogszabályi kereteit megteremtette már a 98-as Be., de az alkalmazásától mégis rettegnek a nyomozási bírók.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.20. 09:36:23

@Virág et.: Nem kell fantáziákra bízni, hogy mit jelent; nem is olyan régi ügy Zsák Ferencé például:

index.hu/belfold/2011/10/06/darabolos_gyilkos_cellajaba_tettek_a_termeszetvedot/

"A férfi a debreceni börtön leghírhedtebb, húszfős cellájába került, a 17-es sorszámúba. A cellában többnyire erőszakos bűnözők voltak a rabtársai, köztük, mint mondta, egy darabolós gyilkos, egy anyagyilkos és egy pedofil."

Rühös is leszel, bocsika, de ne aggódj, esetleg majd egyszer kifizetjük, vagy nem.

Virág et. 2013.11.20. 10:48:33

@Counter: És a rüh még a kisebbik a bajok közül, amik történhetnek. A vicc, hogy akik ezt elrendelik, azok esetleges felmentés vagy a nyomozás még vádemelés előtti megszüntetése esetében sem kerülnek semmilyen szinten felelősségre vonásra. Nincs következménye, kapsz párszázezret és pofádat befogod.

Na ennek a korlátlan ideig való fenntarthatóságára mondott most igent az egész fidesz-frakció. Gratulálok.

calabria007 (törölt) 2013.11.20. 11:05:20

@Counter: @Virág et.:

egy fokkal normálisabban menne ez, ha lehetséges lenne külön cellát _bérelni_

anno a XIX. században az angol magánbörtönök mintha így mentek volna, a gazdag ember a rács mögött is dőzsölhetett (akár, ha volt hozzá kedve)

de gondolom nagyon sokan a zsebükbe nyúlnának, hogy ne legyenek együtt egy csapat kisiklott életű szociopatával

márcsak a lelki nyugalmuk érdekében is

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.20. 11:15:35

@calabria007: Az nem lehet, az nem lehet, a fogvatartás az legyen kőtörés, poloskás szalmazsák, tetves zsávoly és üres has, ezt követeli a nép, mi meg demokraták vagyunk. Vagy legalábbis én. Vagy valaki más.

Az előzetes is. A meggyanúsítottság bűncselekmény, illene végre kodifikálni: "akit a nyomozó hatóság bűncselekmény elkövetésével gyanúsít meg, bűntettet követ el, és a gyanúsítás tárgyát képező bűncselekményre kiszabható legnagyobb mértékű büntetéssel büntetendő".

Így nem fordulhatna elő, hogy az a bűnöző, akiről kiderül, hogy ártatlan volt, még kártérítésért is visszapimaszkodhasson – bűnöző létére. Ez háborít fel a legjobban minket, jóérzésű, becsületes, dolgos magyarokat.

Bell & Sebastian 2013.11.20. 11:29:43

Saját tévképzetem szerint az emberek töke tele van a célirányosan cigányokra szabott törvényekkel. Ez már nem az első, nem a második és nem is a harmadik eset.

(A Fideszre és egyéb, fehérgalléros köztörvényesekre szabott törvényekkel is, csak azok most nem képezik a vita tárgyát.)

Még hogy korlátlan előzetes?
Csakis azoknak, akik ezt a baromságot kitalálták és előidézték az eljárások alatti időhúzással, vagy annak lehetővé tételével.

A jogi diploma csak alaposan kipárnázott segg kérdése. Stimmel. Meg egy igazlátó Louis Vuitton szütyő sem árt hozzá.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.20. 11:35:48

@Bell & Sebastian: Az időhúzást a kommunisták tették lehetővé – még valamikor az '50-es években, amikor megszüntették a statáriumot.

Ott és akkor szűnt meg az igazság, legalábbis a véresszájú proliké és népieké.

Bell & Sebastian 2013.11.20. 11:47:34

@Counter: A kommunisták mindig jót akarnak. Leginkább maguknak. Már nagyon megnéznék egy posztkommunistát, amikor éppen rárohad a műanyaglakat valami hivatali visszaélésért.

Nekem is van egy álmom, mint a prédikátornak. Összegyűjteném mindezeket egy olyan helyre, ahol többé semmi sem zavarná őket a munkára koncentrálásban. Lenne ott zenekar meg uszoda is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.20. 19:38:21

@vantaan: Ja, az összes műbalhé volt. Világos. A rabbitól ezért biztosan kapsz egy simit.

vantaan 2013.11.21. 01:41:44

@Mr Falafel: Katolikus vagyok. Ráadásul hívő katolikus. A bibliát nap mint nap olvasó hívő katolikus.
A katolikusként is mondom az egész csak Orbán beteges fasisztoid vágyálmainak kielégítését szolgálja.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.21. 20:28:29

@vantaan: Bérmálkozni szoktál? Esetleg írsz diplomákat a szőlészetről, amiket aztán senki nem talál a világon sehol?
süti beállítások módosítása