Bíró Zoltán és a félig feltárt félmúlt
2013. június 28. írta: Lakner Dávid

Bíró Zoltán és a félig feltárt félmúlt

Biro_Zoltan_rendszervaltas.jpg

„Amikor ma a publicista (a „közíró”) a kétharmados kormányt védi, ahelyett, hogy hagyományosabb szerepében inkább talán ellenzéki sáncokat védene, akkor a hazáját és a nemzeti kultúráját védelmezi, mert belülről és kívülről is azt támadják eszelősen és minden méltányosságot nélkülözve.” Az idézet attól a Bíró Zoltántól származik, aki nemrég kapta meg a Miniszterelnökség szárnyai alatt induló Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatói posztját. Cinikus gonoszságnak tűnhet az állítás, de mintha Bíró ugyanezt a hetvenes évek derekán is mondhatta volna az akkori hatalom vonatkozásában. A Magyar Hírlap publicistája és az MDF korábbi elnöke ugyanis 1974 és 1980 között a Kulturális Minisztérium közművelődési főosztályának osztályvezetőjeként munkálkodott, a nyolcvanas években előbb a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott igazgatójaként, majd az Országos Széchényi Könyvtár főmunkatársaként dolgozott. Bíró az MSZMP-nek is tagja volt, egészen 1988-ig, amikor pártellenes tevékenysége miatt többekkel együtt kizárták.

Bírónak az állampárti múltra vonatkozó kérdésre a most megjelent Heti Válasz-interjúban az volt az egyik válasza, hogy ha az MDF első elnökeként megfelelt, akkor valószínűleg a rendszerváltást kutató intézet élére is jó lesz. Sokak korábbi tevékenységét lehetne hasonlóan mentegetni, vegyük csak a kézenfekvő példát, a megboldogult Horn Gyulát – úgy tűnik, másoktól sem idegen a „na és?”-logika. Persze, Bíró Zoltán múltja azért nem ennyire sötét, de a minisztériumi osztályvezetők nem tartoztak a rendszer legnagyobb elnyomottjai közé. Az interjúban Bíró egyfajta MSZMP-n belüli harmadik utasságot vázol fel, mely a népi mozgalmat magukénak érzők útját jelentette. „Ezzel kockázatok jártak: engem legalább háromszor állítottak fel a munkahelyemről” – teszi hozzá az egykorvolt politikus. 

Bíró MSZMP-s elkötelezettségéről mások is beszámolnak. Révész Sándor így írt a Népszabadságban Bíró kezdeti MDF-es törekvéseiről: „A Bíró Zoltán által képviselt irányzatnak az volt a meggyőződése, hogy a rendszerváltásnak a legkevésbé sem az állampárt hatalmának felszámolásán, hanem az állampárton belüli és kívüli »népi erők« összefogásán kell alapulnia.” Nyáry Krisztián pedig ekként számolt be első találkozásáról Bíróval: '88-ban, még gimis koromban, Szentesen részt vettem egy értelmiségi fórumon, ahol az alakuló MDF nevében ő beszélt. Azt mondta, nem szabad párttá alakulnia az MDF-nek, mert az ő céljuk, hogy kivülről katalizálják az MSZMP megújulását, és hogy az egypárttal nem lenne baj, ha Pozsgay lenne a főtitkár.

Az MDF alapító tagja ettől még vizsgálhatná hitelesen a rendszerváltást, ha nem arról tanúskodna rendszerváltás utáni ténykedése is, hogy gyakran végletekig leegyszerűsített módon szereti csak az „egyik oldal” igazságát a nyilvánosság elé tárni. Az egyébként elismerésre méltó Ady-kutató (és szakmájához értő irodalomtörténész) jelenleg a kétharmados Fidesz-kormány híveként tűnik fel, aki a lekötelezettségtől függetlenül is hajlandó részigazságokat elfogadni, csak hogy az ne ártson a jobboldal épülésének-szépülésének. Sokan vannak ugyanis, akik még 2013-ban is a jobboldal történelmi elnyomására hivatkozva vívják saját kis napi harcaikat. Bíró ugyanakkor a már említett HV-interjúban is kész elismerni például az irodalmi kánon feldúlása kapcsán, hogy „egy kurzus múltját próbálják megteremteni ma sokan, de kevesen vannak, akik mértéktartással teszik”. Azonban, úgy tűnik, emellett publicistaként inkább igazodik a poszt felvezető idézetében foglaltakhoz, és sajátjaként tekint a szellemi önvédelem harcosának alapállására.

Az egyoldalú igazságok kimondásának vádja viszont a rendszerváltás tükrében is áll: lehet beszélni hatalomátmentésről és a lusztráció fájó hiányáról, ám nem lehet a történéseket csak akként vizsgálni, hogy a baloldali-liberális szellemi elit és az MSZP-SZDSZ kormányok körüli privatizálók milyen dicstelen szerepet játszottak a rendszerváltás előtt, illetve a rendszerváltás során a díszletek mögött. Lehet az akkori elszámoltatás hiányát is fájlalni – ám nem lehet ennek mentén úgy újraértelmezni a történelmet, hogy abban az 1990 utáni döntéshozók szempontjai lényegtelennek tűnjenek fel. Másként mondva: könnyű Antall Józsefet, Göncz Árpádot és Sólyom Lászlót hibáztatni a Zétényi-Takács-féle igazságtételi törvényjavaslat elmeszeléséért, csak azért azt nem ártana ilyenkor tisztázni, az adott kor körülményei lehetővé tettek volna-e más eljárást. Miként Bíró is védekezhet azzal, hogy 1990 előtt teljesen mások voltak a viszonyok és a viszonyítások, csak akkor a lehetőségekhez való igazodást ne kérje számon másokon se. Ha ő ennyire küzdött az állampárt teremtette légkörrel szemben, akkor talán mástól se várjon világmegváltást.

Az elfogultság pedig nem tűnik másra jónak itt sem, minthogy egy kurzus múltját teremtsék meg tudományosnak szánt keretek között. Hogy a baloldali-liberális privatizálás pellengérre állíttassék, de a jobboldaliról szerényen megfeledkezzen az ember. Mondván: a méltányosságot nélkülöző támadások miatt most ezt kívánja a haza üdve. Másrészt a mértéktelenség, a „mindent szétprivatizálás” elfogadhatatlan mivolta nem jelenti azt, hogy a mohó államosítás lenne a válasz mindenre. Hogy eleve a piacpártisággal lenne a baj. Ahogy az sem tűnik túl vonzó opciónak, hogy a „demokratikus ellenzékiséget” dicsfénybe vonó SZDSZ-mítosz után most egy másik igazság előtérbe helyezésére, egy másfajta szemléletmód kizárólagosítására lenne szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr105381485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkalmasság 2013.06.29. 13:40:21

Egy fiatal minisztériumi alkalmazott naplójából2013. június 28. Miniszter Úr ma sajtóelemzési feladatot adott. Olvasom, hogy mit ír ez a naiv mandineres gyerek arról, hogy Bíró Zoltán alkalmas-e a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet élére. Nagyon ...

Trackback: Bíró Zoltán és a félig feltárt félmúlt 2013.06.28. 10:11:18

Bíró Zoltán vizsgálhatná hitelesen a rendszerváltást, de gyakran végletekig leegyszerűsített módon szereti csak az „egyik oldal” igazságát a nyilvánosság elé tárni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2013.06.28. 22:05:21

@bbjnick: szerénység, virág, szerénység.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.28. 22:05:58

@bömböcz:

"És mire vitte a becsületességével?" --- kérdezi.

Nem panaszkodok.

S=klogW 2013.06.28. 22:06:49

@bömböcz: ha egy hal moszatról beszél, azt könnyű félreérteni

S=klogW 2013.06.28. 22:08:12

@bbjnick: "Nem panaszkodok. " viszont hazudik :)

S=klogW 2013.06.28. 22:09:37

uhh úgy látom kicsit rajtafelejtettem a lábam a gázon ma este

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.28. 22:18:57

@Counter:

Értem, hogy arra megy ki a terelés, hogy a sok halandzsa mögül ne látszódjék ki a kérdés: mik az alkalmasság kritériumai és ki alkalmas?:-)

A maga álproblémái szánalmasak (még arra sem jók, amire szánja azokat): egyrészt, fentebb említettem Bíró minisztériumi tevékenységét és múzeumvezetői ténykedését, másrészt a pártfunkcionárius, abban a korban is, a pártapparátus tagja volt, s Bíró ilyen soha nem volt, harmadrészt a közéleti tevékenység fogalma tökéletesen lefedi azt, amit Bíró minisztériumi tisztviselőként és múzeumi vezetőként végzett.

Ehelyett a f*ngreszelés helyett megfogalmazhatná inkább, a Bíróval szembeni kifogásai mellé, mintegy konstruktivitása bizonyítékaként, hogy: mik az alkalmasság kritériumai és ki alkalmas?

:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.28. 22:20:14

@S=klogW:

" 'Nem panaszkodok. ' viszont hazudik :)" --- írja.

Kifejtené?

S=klogW 2013.06.28. 22:24:48

@bbjnick: a "nem panaszkodok" állításával való egyet nem értésemet kívántam jelezni

bömböcz 2013.06.28. 22:27:02

@bbjnick:
elterel, félredug, szamizdatos...volt.

S=klogW 2013.06.28. 22:33:27

@bömböcz: kapott maga elég vizet az akváriumába? a végén még bele fog fulladni - hacsak nem változik át időben moszattá

S=klogW 2013.06.28. 22:35:53

@bbjnick: konspiratív próbáltam lenni, hisz itt úszkál ez a moszat halfedésben

bömböcz 2013.06.28. 23:07:43

@S=klogW:
Milyen hal, és hogy van elkészítve?

Zb74 2013.06.28. 23:12:34

@Counter:

1) Értem én, ezért fogalmaztam úgy, hogy "kvázi saját" emberük. Nem gondolom, hogy a zsoldjukban áll - vagy bárki máséban - csak azt, hogy alapvetően liberális beállításából adódóan bizonyos körülmények megléte esetén képes lenne ellenzéki pártra szavazni. Amiben talán nem is tévedek nagyot - mint ahogy valószínűleg abban sem, hogy amíg az ellenzék Dr. Tóth módjára viselkedik, addig ez bajosan történik meg (de javítson ki, ha tévednék).

2) Értettem; ez így még rosszabb (ti. Tóthra nézvést).

3) Magam is így vagyok ezzel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.29. 09:28:17

@Counter: Az a baj, hogy nem írtál semmi érdembeli, csak hagymázas ostobaságokat. De rendben, érdemizzünk! Nyilvánvaló, ha valaki elég okos volt, az a múlt rendszerben is elvégzett felsőbb iskolákat, és igyekezett egyre feljebb kerülni a szamárlétrán. Az is nyilvánvaló, hogy a rendszer hibáit leginkább azok látják, akiknek nagyobb rálátásuk van arra. Kétségtelen tény, maga Horn Gyula is meggyőződéssel lett pufajkás, és hittel hitte, hogy helyesen cselekszik. Tévedett. Azután jött a rendszerváltás, és szégyellt eloldalogni a baloldal mellől, ezért a gazemberekkel maradt. Hiba volt részéről. Bíró már a rendszerváltás előtt is a földalatti mozgalom prominense volt. Rendszerváltáskor a nyugati demokrácia megerősödéséért állt ki. Nem hitte, hogy ez az egész egy színjáték. Ő is tévedett. Olyan ez, mint a transformerek: egyszer autó vagy repülő, máskor meg emberszerű fémlény. Ezek is egykor Arafatot csókolgató, zsidó származású bolsevikok, most meg a legzsidóbb zsidók, a holokauszt áldozatai. Te hallottál a zsidókról a múlt rendszerben? Tudtad, mi az a holokauszt? - Legfeljebb annyit tudtunk, hogy voltak haláltáborok, és ott mindenki meghalt. Sas Józsi és Hollai Kálmán meg cigányok. Nem is volt zsidó, nem léteztek, csak Izraelben, amely az ellenségünk volt. Hogy hogy jön ez ide? - Már a rendszerváltáskor ide érkező amerikai delegációk azt kérdezgették Bírótól, hogy "itt tényleg üldözik a zsidókat és antiszemitizmus van?". Vajon ki terjeszthetett ilyet? Természetesen az szdsz-ként elhíresült lubavicsiak, akik a többi zsidóságot is zsarolták és zsarolják. Aki nem megy velük veszett hadjáratukban, az mind lepaktál a nácikkal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.29. 10:00:56

@Mr Falafel: Gondolom, szupertitkosan volt a földalatti mozgalom (LOL, és mit csináltak a földalatti mozgalomban?) prominense, és direkt konspiratíve küzdött ki magának egy min. oszt. vez. állást. Nem is csoda, hogy megbukott a kommunizmus, ha egyszer minden vezetője Medgyessytől Bírón át Pozsgayig az ellenfele volt. Pancserek lehettek ezek a kommerek :-)

Bbjnick azzal dicséri, hogy igazi harmadikutas népnemzeti, maga meg azzal, hogy nyugati demokrácia mellett állt ki. Döntse már el... Meg azt is, hogy Bíró Zoltán vagy Rácz Sándor vagy éppen kicsoda nem lett az antiszemitizmus tagadása miatt köztársasági elnök.

Kibírok élve még pár évet, ugyanezt Orbánról fogják mesélni a hülyébbnél hülyébb utódaik.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.29. 10:34:29

@Counter: Ne játssz rá a szellemi fogyira, ha megkérhetlek! Érdemi diskurzust kértél, hát ehhez tartsd magad!
A harmadikutas népnemzeti is a nyugati típusú demokrácia híve. A különböző szabadságjogok mellett kiálló személy. Vagyis a kettő nem áll ellentétben, hanem éppen összhangban.
Attól, hogy valaki a nyugati típusú demokrácia híve, nem lesz mindjárt nagy barátja a jelenlegi világgazdasági metodikáknak. Ha nem tudnád, az ellen világszerte milliárdok tiltakoznak. A nyugati típusú demokrácia híveként is elutasíthatod, hogy a MTA-ban szinte kizárólag ostoba vén bolsevikok vannak, akik meghamisították a múltat, s most hamisítják a jelent és a jövőt.

Az, hogy Bíró a társadalom tagjaként dolgozott, fejlődni, gyarapodni igyekezett, alkalmazkodva a rendszer feltételeihez, nem zárja ki, hogy magánemberként, titokban azon agyalt, hogyan lehetne a rendszert megváltoztatni, jobbá, élhetőbbé tenni.

Szerintem neked súlyos gondjaid vannak a magyar nyelvvel, illetve annak mentén a formális logikai elvek megértésével. Értem én, hogy zsigeri magyargyűlölő vagy, ez nálatok genetikai örökség. De nem hiányzik néha az értelmes gondolat?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.29. 11:22:48

@Counter:

"Bbjnick azzal dicséri, hogy igazi harmadikutas népnemzeti" --- írja.

Hol?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.29. 12:02:53

Bazmeg, most olvastam csak a posztot, nektek Révész és Nyáry Krisztián mondja meg a tutit? Ez már tényleg ciki, lesüllyedtetek a Népszabó szintjére.

Tündér_Lala 2013.06.29. 15:51:10

@ALFI: Pont ezt akartam írni. Révészre hivatkoznak Bíró fikázásához. Bravó... !!!

Bíró egy tisztességes ember. Ha pedig már ott tartunk akkor nem véletlenül buktatták "felfelé" egy könyvtári főmunkatársi pozícióba. Vagyis nyilvánvalóan megpróbált használni, elvállalta, de megygyőződésével szöges ellentétben álló dolgokat nem volt hajlandó csinálni, így eltávolították. Gyaníthatóan pedig valami hasonló módon került ki az MDF vezető posztjáról is.

Az összemosási kísérletek pedig nevetségesek.
Az aparátusban voltak akkor is, akik az ország javáért dolgoztak, azután voltak akik csak a hatalomért, a pénzért álltak be.
Azonban nyilvűnvalóan más és más kompromosszumokat kellett megkötnie az embereknek párt bizottsági pozíciókban, a közszolgálat bizonyos szintjein. Az elnevezések is félreértésre nyújtanak alkalmat: Például egy pártközponti osztályvezető simán utasította a minisztert.

Tehát mégegyszer Bíró Zoltán nagyonis alkalmas a feladatra, hogy feltárja (ha másnak nem, legalább a vezetők későbbi okulására) a rendszerváltás folyamatát.

marko11 2013.06.29. 16:07:56

@Counter: Ember, nem UTÓLAG kell okosnak, bátornak, tisztességesnek lenni!
Maga például MOST hogyan harcol ez ellen az alja(s) RENDSZER ellen?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.29. 16:39:46

@Tündér_Lala: Nyáry Krisztián meg Demszky tanácsadója, kampányfőnöke volt (ha valaki nem tudná).
Mondjuk kíváncsi leszek ennek a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet-nek a tevékenységére, mivel a rendszerváltás elkúrásában lényegében az egész mostani elit saras (ugyan kisebb részben, de a fidesz is).
(Kezdve azzal, hogy a "demokratikus" kerekasztal tárgyalásai a nyilvánosság kizárásával folytak.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.29. 16:54:31

@marko11: Természetesen úgy, hogy 2001 óta Fidesz-tag vagyok, jelenleg pedig egy meg nem nevezett központi közigazgatási szervnél tanácsadó.
Azon dolgozom, hogy legyen elég lekötelezettem, amikorra a Fidesz megbukik, s akkor jó sajtót kapok majd az új rendszertől is.

Hogy máshogy lehetne? Nagy elődök mutatták meg az utat.

Egyébként is, maga szokta mondogatni, hogy nem volt az a Kádár-rendszer olyan rossz; lehetett utazni, politizálni, nem volt ott semmi elnyomás. Egyszerűen csak nem kellett volna ez a 20 év interregnum Kádár után.

marko11 2013.06.29. 17:12:56

Látom, nem erőssége sem az érdemi válasz, sem a szellemesség. Akkor hagyjuk is!

OFF:
Kádár-rendszer. Csak a maga kedvéért!
Nekem nincs szükségem arra, hogy a Kádár-rendszert most szidjam, kritizáljam. Utólag. Ugyanis én létező rendszereket szeretek kritizálni. Az előzőt akkor, a mostanit most.
De bevallom, engem roppantul irritál, hogy teljesen ki akarták/akarják mosni a köztudatból (nem is sikertelenül!), hogy Magyarország a 60-as évek közepétől a szovjet birodalom irigyelt országa volt.
De az elhatalmasodó amnézia következtében pl. az lett, ugye, hogy Bíró Zoltán = Biszku.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.29. 17:33:18

@marko11: Látom, nem erőssége felismerni az iróniát. Egyáltalán nem hasonlítottam Biszkuhoz Bírót. Biszkut sokkal súlyosabb és több bűn terheli, ellenben következetes.

Bíró meg ugye "mindig is nyugatos demokrata" volt. Háppersze. MSZMP-tagként és minisztériumi osztályvezetőként annak volt szokás lenni '75-ben.

Azt az "irigyelt állapotot" nyögjük ma is. Itt volt 40 év kommunizmus, és még azt se sikerült belőle megtanulni, hogy a kommunizmus egészében elvetendő. Nem tudok ennek örülni.

Tündér_Lala 2013.06.29. 19:05:29

@Counter: " Itt volt 40 év kommunizmus, és még azt se sikerült belőle megtanulni, hogy a kommunizmus egészében elvetendő"

Na látja ez egy dogmatikus baromság és ezzel a szemlélettel baszták el a rendszerváltást.
Mert a szocializmusnek is voltak jó elemei, a kapitalizmusnak is vannak jó elemei és a kettő keveredésének (szociális piacgazdaság) jó elemei. És az utolsó időszakban a kettő konvergált egymáshoz. Ha már elszenvedtük és megtapasztaltuk, akkor a jó elemeket használni kellene nem pedig elvetni "mert az a kommenizmusban is úgy volt" felkiáltással.
(És itt még arra is gondolok, hogy például a nemzetgazdasági tervezést is lehetne használni. Példának okáért a japánok igenis csináltak ilyen terveket és például központi irányítással összehangolták a legnagyobb cégeik fejlesztéseit, hogy ne külön külön költsenek el horribilis pénzeket ugyanazon fejlesztésekre. De említhetném a közszolgáltatási monopoliumok közösségi tulajdonban tartását, amely így jobban, hatékonyabban és olcsóbban működtethető.)

Ne öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel.

Tündér_Lala 2013.06.29. 19:14:49

@ALFI: Ott mindenki naiv volt és végtelenül tapaszalatlan. Így mindenki ludas.
Az érdekes azonban az, hogy egyszerűen nem kaptak észbe, nem látták meg vagy nem akarták meglátni, hogy ez katasztrófához vezet. Mert azért még mindig lett volna mód korrigálni, de nem tették. Sőt mindig továb és tovább mentek.
(Jellemzően az emberek tiltották meg az egészségügy privatizációját. Ha még azt is átjátszották volna a magán tőkének, akkor mennyi szolgáltatást mennyi pénzért kapna a társadalom ? Na azután azt soha vissza nem szereztük volna.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.29. 19:15:35

@Tündér_Lala: Nem kéne gondolkodás nélkül kultúridegen államok (Távol-Kelet) megoldásait másolgatni. Nálunk a nagy köztulajdonlás sajnos korrupciót növel, nem hatékonyságot.

A dumája konkrétan reformkommunista maszlag. Egészen elképesztő, hogy közben antikommunistának hiszi magát. Sajnos nem az.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.29. 19:23:16

igen, kezdetben még szimpatikus volt bíró, de túl sokat írt a hírlapba, ami gyanús volt nagyon (mondjuk bármelyik lapba ír vki gyakran, az már gyanús...). régóta nagyon biztosan tudtam, hogy a rendszer embere, ahogy bogár laci is.

felhívnám a figyelmet, hogy bíró mögött csurka ár raszk. fedőnevű ügynök, akinek utolsó mondata a halála előtt ez volt:
"– Azért vagyunk itt, hogy megerősítsük a kormányt, Orbán Viktort és legközelebbi harcostársait - mondta Csurka. "

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.29. 19:33:06

csak azért azt nem ártana ilyenkor tisztázni, az adott kor körülményei lehetővé tettek volna-e más eljárást. "

nem volt más, mert nem is igen akartak mást,
ha akartak volna, más lett volna
antall vagy teljesen síkhülye balek volt-> véletlen hazaáruló, vagy teljesen tudatos hazaáruló. az a minimum, hogy nem törődők bele, hogy ugyanúgy komcsik vezessék a bíróságokat, honvédséget, hadsereget, médiát. a nép elé kellett volna állnia beszédében és el kellett volna mondania, hogy a kommunisták még mindig a hatalomban vannak, és ki kellett volna robbantania egy forradalmat, még a taxissztrájk előtt, de ő ezt nem tette, nem is akarta, ne legyünk naivak, a rendszer embere volt igazgatóságával, szdsz-es rabányi féle gazdasági "szakemberekkel" a kormányában. király b. izákkal aki szintén vérkomcsi családból jön, testvére titkoszolgálati tiszt volt neki is, apja főelvtárs.
bíró félékkel, csurka félékkel, akik mind a komcsiknak dolgoztak és dolgoznak ma is a rendszer fenntartásán árokásással és minden mással.

Tündér_Lala 2013.06.29. 19:40:39

@Counter: Bassza meg engem nem rémíszt ezzel a hülyeséggel. Miaz hogy reform kommunista duma ? Az embernek azért van esze, hogy használja.
Egyébként árulja már el, hogy egy közösségi tulajdonban működtetett vízmű például mennyiben növeli a korrupciót ? Meg azt is hogy melyik a drágább, ha odadadjuk valakinek a profitot maximál rajtunk , vagy ha mi működtetjük akár nonprofit mődon ?

Egyébként pedig pont negyven év kommunizmus után kultúridegen a nemzetgazdasági tervezés ? Majd a piac megoldja ugye ?

Remélem csak viccelt, hogy maga ad tanácsokat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.29. 19:42:13

@marko11: majd ha annyi idősek leszünk mint bíró akkor számot vetünk az életünkről, jó magyarok, jó demokraták voltunk? jól szolgáltuk az igazságot?
egy prosti és egy komcsi nem tudja felfogni az erkölcs szó jelentését, de reméljük bíró azért elgondolkodik, nyilván nagy úr a megélhetés, de az áruló, áruló marad.

azért volt vértelen és sunyi a rendszerváltás, mert minden szónokot, pártvezetőt az mszmp-sek küldtek a nép közé., ahogy az mdf-et, úgy az szdsz-t, a fideszt is
ezek a beépített csókosok sikeresen elvették a kedvét az forrongó tömegnek, lehűtötték a kedélyeket, uralták még a legkisebb röplapot is, ehhez azért kell egyfajta intelligencia, a komcsiknak sikeres volt a rendszerváltás, a magyar népnek és nemzetnek pedig sikertelen, és hazug. álnok. áruló.

kkbk.blog.hu/2013/06/06/a_magyar_oktober_part

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.29. 19:45:42

@rajcsányi.gellért (ergé): kérdezd meg smitt marcsit is erről.
de ha már ott vagy, akkor kérdezd meg a tanult, dolgozott, kitartott kisz vezetődet, akit stumpf belügyér apósa hozott ki a börtönből, mikor mártírkodott a rendőrökkel, kérdezd meg orbán viktort, elszámoltatja-e majd a saját vörös apját és saját magát?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.29. 19:54:47

@Tündér_Lala: Igen, ez reformkommunista duma a rendszerváltozás idejéből.

A centralizált köztulajdon Magyarországon tapasztalati alapon tudható, hogy korrupciót eredményez. Ugyanis olyan intézményi, szervezeti távolságot szoktunk létrehozni tulajdonosok és vezetők között, s az eleve alacsony tulajdonosi aktivitás úgy csökken a számuk növekedésével, hogy abból felelőtlen, nem prudensen gazdálkodó vezetői réteg lesz az eredmény.

Ezért, noha vonzó a japán, szingapúri stb. példa, ne feledjük odatenni, hogy egy japán Pintérné Aranka, Hoffmann Rózsa már hatszor sírva mondott volna le szégyenében. Más morál.

Ha maga úgy gondolja, hogy a kommunizmus beleszervült a magyar nemzettudatba és ekként megőrzendő, építkezni kell rá, akkor takarodjon a Belorusz-Magyar Baráti Társaságba Thürmer mellé, meg a Venezuelai-Magyar Baráti Körbe Scheiringhez. És viselje büszkén a "komcsi" jelzőt.

Nekem nem kell kommunizmus, magának kell.

Tündér_Lala 2013.06.29. 20:05:10

@Counter: Maga takarodjon a maszopos és szadeszes haverjaihoz, baromarcúkám. Mert ők tényleg nem a köz javát nézik (ez ugye csúf dolog a maga szemében), hanem csak és kizárólag a saját vagyonuk növelését nézik, árulnak érte hazát, embert, mindent.

A tulajdonosi viszonyokat pedig érvényesíteni kell. Semmi és senki nem akadályozza meg, az ennek megfelelő felépítmény kialakítását.

Kandeláber 2013.06.29. 20:23:20

Bírót Bihari Mihállyal, Király Zoltánnal és Lengyel Lászlóval együtt '87-ben kizárták a pártból, mármint az akkori egy pártból.
Az úgynevezett balosok-liberálisok szemében persze Lengyel hős volt és megmondóember lett, a többiek pedig ronda komcsik, akik befurakodtak az egyébként is kollaboráns MDF-be.
Boldogult Antall József titulálta a patkánybajszú-kardigános Lengyelt politikai mikiegérnek.
Alighanem ez a jelző illik rá a legjobban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.29. 20:32:11

@Tündér_Lala: Nem válaszolt érdemben, csak anyázott.

Meg felépítményről hadovázik, mint aki utoljára a foximaxin olvasott könyvet.

Alfőmérnök 2013.06.29. 20:42:34

@Tündér_Lala: "egyszerűen nem kaptak észbe, nem látták meg vagy nem akarták meglátni, hogy ez katasztrófához vezet"

A többségük agyát már a 80-as években átmosták a neolib közgazdaságtannal, amiben őszintén hittek, és az akkori gazdaságpolitikához képest valóban egy értelmes alternatívának tűnhetett. Orbánék iszonyú fiatalok voltak, így az ő akkori vakságuk érthető. A vicc, hogy vannak, akik még mindig nem kaptak észbe, a Dimitrov téri fiúk faszságait mantrázzák vég nélkül.

marko11 2013.06.29. 21:38:27

@Alfőmérnök: A közgazdasági nézőpont mellett van egy pszichológiai is.
Ugyanis a ballibek az alkalmazkodás nagymesterei. Nekik aztán mindegy, hogy Moszkva vagy Washington (Berlin, Brüsszel), szocializmus vagy kapitalizmus. Bármiért (és bárminek az ellenkezőjéért) képesek lelkesedni.
No meg, a merjünk kicsik lenni!
Ugye nemrég volt, amikor az EKB kikérte magának, hogy a magyar kormány ennek a derék Simor Andrásnak a havi 8 millióját el akarja venni.
Vértes András pedig oda nyilatkozott, hogy ezt nem merik megtenni. (Mármint a magyar kormány.)

Alfőmérnök 2013.06.29. 22:23:39

@marko11: Ezért becsülöm jobban a harmadikutasos baller népieket a szadesz-libiknél, de még a konzervatóriumfos konzervatívoknák Megadjától a paranoid Loxonig is. (De említhetném a cselédező-disznópásztorozó aristot is.) Nem véletlen, hogy a konzervatórium az X legunszimpatikusabb közszereplő közé Csoórit is beválasztotta.

marko11 2013.06.30. 10:41:28

Bíró 1974 és 1980 között a Kulturális Minisztérium közművelődési főosztályának osztályvezetőjeként munkálkodott, a nyolcvanas években előbb a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott igazgatójaként, majd az Országos Széchényi Könyvtár főmunkatársaként dolgozott - írja Lakner. Majd "szellemesen" ide hozza Horn "na és!"-ét.
Ha majd egyszer az ifjabbak is elhiszik - a sikeres rendszerváltó hazugságok (szdsz!) ellenére -, hogy Mo. a szovjet blokk irigyelt országa volt, akkor megértenék, Hogy Bírónak egyáltalán nincs mit mentegetőznie.
Magyarország NEM Románia, NDK, Csehszlovákia stb. volt. Itt tanult, művelt, tehetséges fiatalok kerülhettek kutatóintézetbe (pl. Kövér) vagy minisztériumba (pl. Bíró). Ezért is volt Mo. élhetőbb, nyitottabb. Ezért nem került elő fiókok mélyéről egyetlen kiadatlan nagy mű sem.
Hogy az MSZMP-és KISZ központba kik kerültek (Lendvai, Gyurcsány stb.) , az más téma.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.30. 16:18:05

@marko11: Bíró MSZMP-s elkötelezettségéről mások is beszámolnak. Révész Sándor így írt a Népszabadságban Bíró kezdeti MDF-es törekvéseiről: „A Bíró Zoltán által képviselt irányzatnak az volt a meggyőződése, hogy a rendszerváltásnak a legkevésbé sem az állampárt hatalmának felszámolásán, hanem az állampárton belüli és kívüli »népi erők« összefogásán kell alapulnia.” Nyáry Krisztián pedig ekként számolt be első találkozásáról Bíróval: „'88-ban, még gimis koromban, Szentesen részt vettem egy értelmiségi fórumon, ahol az alakuló MDF nevében ő beszélt. Azt mondta, nem szabad párttá alakulnia az MDF-nek, mert az ő céljuk, hogy kivülről katalizálják az MSZMP megújulását, és hogy az egypárttal nem lenne baj, ha Pozsgay lenne a főtitkár.”

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.30. 16:32:23

@Alfőmérnök: a hindu fd. ügynököt? állítólag

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 20:00:17

@Alfőmérnök: a Konzervatórium

egy neokon-cionista bagázs,

az ilyen bagázzsal az eredmény gazdaságilag-szociálisan ugyanaz lenne, mint Gyurcsányi-Bajnai további regnálásával lenne

-dögöljön meg a a kórház küszöbén az, akinek nincs pénze kiegészítő eg.biztosításra
-dögöljön meg a gyártósor mellett az, akinek nincs pénze tandíjra
stb.

Alfőmérnök 2013.06.30. 21:29:54

@Mihailu de Munkachevo: Mi sem mutatja jobban a silányságukat, mint hogy az a Benei Péter volt a szerkesztőjük, aki molnárgörény IRL-adatait nyilvánosságra hozta.
Azaz ugyanazt csinálta molnárgörénnyel, mint jótündér tölggyel.
És a takonygerincű Loxonék Benei Péter dicsőítik, miközben jótündért morális elítélik. (Egyébként jogosan, csak ugyanazt Beneinek elnézik.)

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 22:35:56

@Alfőmérnök: molnárgörény úgy emlékszem különösebben nem rejtegette irl-identitását, bár nem is reklámozta. mi bajuk volt vele? hogy megírta az abloncista 12 pont kritikáját?

Alfőmérnök 2013.06.30. 22:51:16

@Mihailu de Munkachevo: Rosszul emlékszel. Nincs kedvem kikeresni, hogy pontosan hol írta meg a sztorit göri, ha jól emlékszem ebben a posztban:
molnargoreny.blog.hu/2008/01/09/moderacio

S=klogW 2013.06.30. 23:13:32

@Alfőmérnök: L-nak köze volt/van a kónzervatóriumhoz?

S=klogW 2013.06.30. 23:34:08

@Alfőmérnök: a konzi összességében egy unszimpatikus hely volt, de nem L miatt

L szerintem szeretett volna végre egy legalább kicsit konzerv értelmiségi társasághoz tartozni, aztán e vágya csaődába csalta

Alfőmérnök 2013.06.30. 23:40:52

@S=klogW: Te is azok közé a faszok közé tartozol, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy Loxon és Gloire tényleg takonygerincű faszkalapok, és nekem igazam van/volt, mikor bíráltam/bírálom őket, és újabb és újabb mentségeket, kibúvókat keresnek, hogy álláspontjukat igazolják.
Azt javaslom, hogy egyszer, csak úgy kísérletként, próbáld elgondolni, hogy nekem van igazam, és ők valóban férgek. Egy új világ fog megnyílni előtted.

S=klogW 2013.06.30. 23:44:13

@Alfőmérnök: én most kizárólag a L-konzi kapcsolatról nyilatkoztam

Alfőmérnök 2013.06.30. 23:53:25

@S=klogW: Loxon azt tartja a konzi legfényesebb időszakának, mikor a senkiházi, szarfaszú Benei Péter volt a szerkesztője.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.01. 01:07:55

@Alfőmérnök: A konzervatórium a judapest.org nevű zsidó politikai blog cimborája volt, ahogy a teafaszomtudja mi nevű loxonblog. Loxon és amazok ugyanabba a zsinagógába járnak. Biztos csak brahiból, és nem, mert redvás judeánusok.

marko11 2013.07.01. 11:11:52

@tesz-vesz:
Jónak ajánlgatja Krassót és a Magyar Október Pártot. Ugyanis én ez első "szabad" választáson nekik adtam a kopogtató cédulám is.
Melyeket, mint tudjuk, elhamvasztottak, és egy urnában adták át a Választási Bizottságnak. Merthogy arról nem szólt a törvény, hogy milyen halmazállapotban kell leadni az összegyűjtött cédulákat.
Krassónak persze humora (jó humora!) is volt. Így már kapásból kiírta magát a jövendő politikusai közül.
Krassó nem tartozott a hazug "rendszerváltók" közé sem. Sőt, a "demokratikus" "ellenzékből" (később: szdsz) is hamar kiutálták.
Krassó már az un. kerekasztal-tárgyalások létjogosultságát (önjelölt ellenzékiekkel!) is megkérdőjelezte.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.01. 13:45:26

@marko11: krassó komcsi volt, és sok komcsival, szdsz-essel volt nagyon jó viszonya.
de érdemes megnézni a videóinterjút vele, annyira véded a fideszt, hogy nem veszed észre, ő is ugyanolyan mint az szdsz.
nem szeretni kell a pártokat, hanem gondolkodni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.01. 13:55:47

@marko11: 200 hivatalosan bejegyzett párt van ma Magyarországon, ebből kb 100 teljesen aktív állítólag,
elgondokodtál már azon hogy miért nem 50 pártról hallunk , hanem mindig csak 6-ról? ebből 5 tettekben teljesen ugyanazt műveli, és a 6. is jobbrészt ugyanazt csinálná valószínűleg
megfigyelhetjök az LMP és Bajnai kapcsán (és a jobbik kapcsán is talán ), milyen jó a médiák és hatalmosok merítése, milyen jól fel tudnak törni, egyes kijelölt pártok a nullából, mások meg soha nem törnek ki, ez azért van mert a 200-ból 190 teljesen civil és független, tízet pedig a hatalmasok hoznak létre és támogatják is azt, képviseltetik magukat, parancsokat osztogatnak nekik és megvásárolják a demokráciát. pedig a demokrácia nem erről szól, ezért nem is demokrácia a mai közberendezkedés, ez a gazdagok uralma, plutokrácia. (de akár nepotista timokráciáról is beszélhetünk), de nem érdemeik szerint szerezték a vagyont a gazdagok, hanem azáltal, hogy a megszálló vörös hadsereget szolgálták ki, tehát hazaáruló a mai rendszer is alapból.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.01. 14:05:40

@Alfőmérnök:

Csoóri Sándor körül is egyre nagyobb hullámokat vet a múlt: a Rákosi- és Che Guevara-vers, az állampártot működtető elittel fenntartott kapcsolatrendszer, és az ezt 2007-ben ellensúlyozni kívánó mítosz, a Márciusi Charta hamis erkölcsi póza. Mindezt a Magyarok Világszövetsége elnöki székbeli utóda, Patrubány Miklós vetette elsőként Csoóri szemére, és az igazság futótűzként terjed

kuruc.info/r/26/19403/

Csoóri "különös" szerepet játszott a bolsevik módszerválátásban, az ún. rendszerváltásban. Antall Józsefet ő ajánlotta, Levendel Ádám (elnök-vezérigazgató, Szonda Ipsos), informátorom szerint szabadköműves ösztönzésére, az MDF-nek majd mint az MVSZ elnöke a Magyarok Világszövetsége anyagi botrányainak legföbb felelőse. Miután nem az lett az utódja, akit ő és az akkori kormánmypárt kivánt, mindent megtett, hogy az MVSZ összeomoljon.
blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=7933&n=zgfumag&blog_cim=Az%20%FCgyn%F6k%20Cso%F3ri%20S%E1ndor%20esete

egyik főszerkesztő barátom például nem átallotta valószínűsíteni, hogy szerinte a Hindu – a bőrszíne alapján – egyenesen Csoóri Sándor lehet, aki ugyebár annakidején – azóta megboldogult - Antall Józsefet belavírozta az MDF hajójába

kkbk.blog.hu/2012/02/02/czike_laszlo_rendszervalto_szabadkomuvesek_3_resz

marko11 2013.07.01. 14:20:24

@tesz-vesz: Te vagy itt az egyik legnagyobb gondolkodó. Nem is tudom, hogy tegezhetlek-e?
Egyébként, látom, hogy ki a komcsi (Krassó?! Csoóri?!), azt te mondod meg. (És, ha ők, akkor én is. Of course!)

Továbbá: demokrácia az természetesen nincs, kapitalizmus viszont van. Igen, a gazdagok, a nagyon gazdagok uralma (és nem a pártoké). És, nem csak Magyarországon.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.01. 14:31:19

@marko11: A "nagyon gazdagok uralma" nem a kapitalizmus, hanem a plutokrácia.

Persze a foximaxin ezt nem így tanították, gondolom.

marko11 2013.07.01. 14:48:22

@Counter: Összetéveszt Nádas Péterrel. Ő járt oda.
Én egyetemre jártam. Persze, lehet, hogy ez is szégyen.
Maguknak (nagyon tisztességeseknek, nagyon bátraknak, nagyon okosaknak!:) vszleg az is elítélendő, hogy éltünk. Mit éltünk? Jól éltünk! (Hogy bosszantsam!) És kurvára nem érdekelt sem a foximaxi, sem kádárjános, annál inkább a szép lányok! (Ja, és ilyen maradi is maradtam. Ma is csak a nők érdekelnek, hiába a nagy szabadság, hogy akár büszke meleg is lehetnék.)
Na, most jó sok mindenbe beleköthet. Okoskodhat kedvére!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.01. 15:05:12

@marko11: Na de nem válaszolta meg, hogy milyen alapon hiszi a kapitalizmust plutokráciának? Milyen egyetemen hitették el magával ezt a hülyeséget?

Nagyon örülök, hogy ilyen büszkén vállalja a kádárista szimpátiáit, miközben kiáll a Fidesz mellett: ékesen bizonyítja a két dolog egylényegűségét.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.01. 17:29:37

@marko11:
krassó komcsi volt, ezt ő maga se tagadja (s testvéréről volt egy doku, amiben kiderül milyen rémisztően internacionalisták voltak állítólag, Vagyok, aki vagyok a címe, keresem már régóta ), az más kérdés, hogy tényleg demokráciát szeretett volna, vagy csak megjátszotta magát, mint az szdsz-esek, nem tudom, szerintem ő tényleg demokrata volt már a 90 körül, de a komcsi kapcsolatai megmaradtak.
csoóri is lehet komcsi volt, és valószínű ügynökféle is.

nem hiszem, hogy mondtam volna rád , hogy komcsi

a def szerint a szabad piac határozza meg a kapitalizmusban a termelt javak és szolgáltatások elosztását, de szerintem ez nem áll meg, mert bár magántulajdonban vannak többségében a cégek, termelési tényezők (ami nem feltétlen jó), de szerintem a piac nem szabad, pont azért mert a hihetlenül gazdagok akik hihetetlenül hatalmasok is diktátorként nyomják el a többieket. akár a média révén is, pl befeketítéssel, hisztériakeltéssel (járvány),
nincs igazi szabadverseny, mert a nagyon gazdagok felvásárolták az államot is, ők írják a törvénykezést, ez pedig elnyomja a gazdagok javára a kicsiket, akik labdára rúghatnának és értelmesebb alternatívát árulhatnának, szolgáltathatnánk egy szabad, tisztességesebb versenyben.
ez világméretű persze, de itthon primitívebben művelik.

bömböcz 2013.07.01. 17:56:59

@tesz-vesz:
krassó elsősorban zsidó volt.
másodsorban: az szdsz felépítésében játszott szerepet.
harmadsorban: viszonylag szépen múlt ki.

bömböcz 2013.07.01. 18:30:53

@tesz-vesz:
Ez a krassó (egyébként nem mindegy?)!

Alfőmérnök 2013.07.01. 20:31:38

@Mr Falafel: Itt van Loxon coming outja:

"Mármost én nem vagyok egy egyszerű eset, köszönöm, hogy belátja. Mert ugye kedvenc szerzőim, mondhatni spirituális útmutatóim (és az általam legtöbbre tartottak) között is igen sok zsidó származásúak, emberi kapcsolataimban is meglehetősen kimutathatatlan az, hogy gyűlölet vagy lenézés vagy egyéb ilyesmi volna bennem. Sőt, de ezt most hagyjuk."
konzervatorium.blog.hu/2009/12/18/a_chabad_elie_wiesel_es_a_fidesz_vallaspolitikai_kortanc_budapesten?fullcommentlist=1#c8061760

Bazmeg, és én ezt a faszt még néha védtem is!

Alfőmérnök 2013.07.01. 21:13:20

@tesz-vesz: Hát, nekem ezek nem tűnnek túl hiteles forrásoknak, de nem lepődnék meg, ha igaz lenne.
A Rákosi-vers és a Che Guevara-mánia tény. Mindezzel együtt inkább tíz Csoóri, mint egy konzervatóriumos makimajom (tölgyet bírtam, de ő inkább kivétel, ami erősíti a szabályt).

bömböcz 2013.07.01. 21:19:52

@tesz-vesz:
A csurka(ő már csak tudja) is beépített embernek tartotta csórit, de ő lezsákra kente antall hírtelen (puccsszerű) elnökkéválasztatását...

Alfőmérnök 2013.07.02. 12:38:37

"1988 nyarán – tehát a választások előtt több mint egy esztendővel az olasz nagykövet Bíró
Zoltánt és engem azzal a természetes szándékkal hívott el magához, hogy egy Magyarországra érkezett parlamenti küldöttséggel ismertessen bennünket össze. Köztük O. szenátorral, az Olasz Keresztény
Demokrata Párt egyik alapító tagjával.
Eszmecserénk tizedik percében az idős, sok vihart megélt szenátor azt kérdi tőlem, mi lesz a
Demokrata Fórummal: párttá válik-e rövidesen vagy mozgalom marad továbbra is. Dadogva mondtam el neki, hogy kétféle akarat hadakozik egymással. S én azok közé tartozom, akik egyelőre a mozgalom mellett szavaznak. A politika nagymestere sokat sejtetően mosolygott rám, kissé ravaszkás szemüvege mögül.
– Tudja, mért mosolygok? – kérdezte.
– Fogalmam sincs róla.
– Azért mosolygok, mert közvetlenül a második világháború befejezése után, nekünk olasz
kereszténydemokratáknak, ugyanezt a leckét, ugyanezt a politikai házi feladatot adta föl a történelem:
mozgalom maradjunk-e még bizonyos ideig vagy váljunk-e párttá? Az idő és a körülmények is
szorongattak bennünket. Mégpedig nem is akármilyen körülmények. Az Olasz Kommunista Párt
viharos gyorsasággal megalakult és országszerte toborozta híveit. Föltűnően sokan csatlakoztak
hozzájuk.
Elvégre a korszak politikai „divatfiai” a kommunisták voltak. Roppant áldozatokat hozva ők
törték meg leginkább a németeket. Mindenki előttük emelt kalapot. Emlékszik rá? A kommunista
Sztálin volt az isten! Még az a szerencsétlen Roosevelt is neki udvarolt. És a nyugati baloldaliak!
Aragon, Sartre és a többiek. Azt hitték, hogy a kommunizmus fogja megváltani a világot. Természetes, hogy az olasz kommunisták is így gondolkoztak. Hónapok alatt megerősödtek, és hogy egy hasonlattal érzékeltessem a helyzetünket, olyanok voltak, mint egy duzzadó izomzatú bokszoló a szorítóban, aki egyedül ugrál ruganyosan a deszkán, egyedül csépeli a levegőt, öklözi a semmit s ellenfél nélkül már-már nevetségessé is válik. Igen, az ellenfél! Arra kellettünk volna nekik, mi kereszténydemokraták.
Szinte ingerlő perverzitással arra csábítottak minket, hogy minél előbb alakuljunk párttá mi is! Mert
az előnyüket így tarthatnák meg velünk szemben. Egy hajszálon múlott, hogy nem ugrottunk be a
tetszetős csapdába. Az alapítók közül négyen-öten úgy gondoltuk, hogy a kommunista párt sikere nem igazi siker. Túl sok benne az időszerű propaganda és a fölpumpált látszat. S különben is azt, hogy mikor váljunk párttá, ne más írja elő nekünk. A legalkalmasabb időt meg tudjuk választani magunk is.
Ekkor határoztuk el, hogy előbb föltérképezzük az országot, s csak utána döntünk magunkról.
Hiszen ahhoz, hogy érzelmileg, politikailag, történelmileg jól dönthessünk, meg kell tudnunk: hogyan gondolkodik az olasz paraszt, az olasz akadémikus, a kéményseprő, az apáca, a katona, a
gépészmérnök, a kohók mellett dolgozó munkás.
S ez volt a szerencsénk! Ha idejekorán beugrunk az olasz kommunisták érthető cselének,
véges-végig másodhegedűsként rángattuk volna a vonót. Tudniillik a küzdelembe belebonyolódott
embernek már nem az igazságra van szüksége, hanem a győzelemre. S mivel feltétlenül győzni akar, időközben még tán a céljairól is lemond, csakhogy a dobogó közelében maradhasson. Ma is áldom a kockázatosnak, sőt veszélyesnek mondható türelmünket, hogy nem idő előtt kezdtünk el versenyezni.
A meggondolatlanságok következtében olyan pártszerkezetet alakíthattunk volna ki Olaszországban, amelynek még tán most is a túszai volnánk.
Éppen egy éve találkoztam O. szenátorral. Akaratlanul is egyre gyakrabban és egyre keserűbb
szájízzel idézem föl magamban mondatait."
dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=936&secId=90607&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Cso%C3%B3ri+S%C3%A1ndor&limit=1000&pageSet=1

Alfőmérnök 2013.07.02. 12:51:20

Csoóri hajszálpontos analízise 1990-ből:
„Július tizenkettedike, csütörtök.
A Kerekasztalt körbeülő pártok, mozgalmak, szövetségek, érdekcsoportok, szakértők annak
idején zsugorított tervekkel ültek le tárgyalni egymással. Forradalmi eltökéltséggel csupán a megbukott szocializmus intézményrendszerét akarták minél előbb fölcserélni az újjal: az egypártét a többpárti rendszerrel, a hamis szavazásokét a szabad választásokkal, s ezzel egybehangoltan az állam új irányítási és hatalmi rendszerének a tervrajzát elkészíteni.
A tárgyalófelek munkája, szerintem, történelmi súlyú volt, de ezzel együtt is féloldalú.
(...) ők csak a pestist próbálták meggyógyítani, a testet megbilincselő és lefokozó bajokat, pedig a Nemzeti Kerekasztal résztvevőinek a „sírásra” is gondolniuk kellett volna. A megkerülhetetlen katarzis feszült, türelmetlen és zűrzavaros üzeneteire, amelyek időről időre a gyomor tájékáról indulnak el, s kerítik hatalmukba a szívet s az agyat. Az 1956-os Forradalom azért soroltatott be a nemzet nagy történelmi pillanatai közé, mert a változás vérben született. Vérben és gyászban. Az 1988–89-es átalakulásban sikerült a vérnélküli forradalom eszméjét elfogadtatni nemcsak az eszünkkel, hanem türelmetlen ösztöneinkkel is.

Dicsősége ez az országnak; a katarzis elmaradása azonban komoly tehertétele. Úgy látszott, hogy Nagy Imréék országos újratemetésével lezárhatjuk az 56 utáni évtizedeket, s egy nagy lélegzetet véve nekigyürkőzhetünk az új korszak megteremtésének. Tévedtünk. Semmiféle észérv, semmiféle kiszámított akarat nem helyettesítheti a közös megrendülést. Nagy Imréék temetésén ott voltak a koporsók. De a koporsók mögül hiányoztak a tettesek. Föltehetően otthonaikban ültek a televíziójuk előtt, reszketve, fakó bűntudattal vagy kiégett lélekkel, s nézték a görögös dráma jeleneteit, ahelyett, hogy valahol ott a Hősök terén, egy elkülönített dobogón őket vagy legalább életnagyságú fényképüket nézhette volna a sokaság. Nem, nem a bosszú mozzanata hiányzott, nem a vérengző ösztön tombolása és kielégülése, csupán az igazságérzet helyreállítása. Annak a tudata, hogy van jóvátétel is a földön.
De az is elképzelhető lehetett volna, hogy a temetés után egy nagyszabású bírósági tárgyalást rendez az ország, ahol a Russel-bizottság gyakorlata szerint kizárólag erkölcsi ítéletet hirdetnek ki, noha a tárgyaláson pontosan úgy hangzik el minden vádbeszéd, tanúvallomás és a jogszerű védelem mondatai is, mintha életfogytiglani börtön várna a pörbefogott bűnösökre. Egy ilyen bírósági tárgyalás vergődő és sorsszerű drámájában az országlakók úgy élhették volna át együtt saját múltjukat: élet és halál, szabadság és megsemmisülés föltételeit, mint a régi görögök a magukét végzetet sodró mítoszaikban. Félhettek volna, kushadhattak volna, szégyelhették volna magukat maguk előtt, megtanulhattak volna szembeszállni a sorssal, tombolhattak és sírhattak volna közösen.
A Kerekasztal politikusainak, pártképviselőinek, mindenekelőtt ennek a föltételeit kellett volna megteremteniük. Más szóval: az országot előbb lélekben kellett volna egységesítenünk, hogy a természetes osztódás és árnyalódás folyamata – a pártosodás – később jó utakon indulhasson el.
Ez a láncszem, sajnos, kiesett az utolsó nyolc-kilenc hónap történelméből. S ahelyett, hogy a különféle érdekcsoportok, alapdolgokban egyetértve, együtt kezdtek volna neki a négy évtized alatt fölgyűlt romok eltakarításának, a romhalmazok mögé bújtak, s onnan kezdték el egymást dobálni kövekkel, féltéglákkal, vasdarabokkal.
A Kerekasztal idő előtti fölrúgását is a nekitüzesedett és önző pártoskodás számlájára írhatjuk. Vajon mért ültek le a szabad demokraták és a fiatal demokraták a többi párttal és szövetséggel tárgyalni, beleértve még a volt uralkodó pártot és a reformkommunistákat is. Nyilvánvalóan azért, hogy egyezkedjenek. Jó néhány ügyben ez sikerült is. Jó néhányban viszont nem. Utólag is azt gondolja az ember, hogy a közéletet mederben tartó, tisztességes béke megért volna egy vagy két újabb menetet.
De az „asztalborítók” már rég a szurkolóikra: a párthíveikre és a jövendő választóikra gondoltak, s nem az ország lelki bajaira. Győztek, de ezúttal rossz ügyben. Ettől a győzelemtől már csak egyet kellett előrelépniük, hogy a Négy Igenes népszavazásban is – bámulni való politikai ügyességgel – ismét övék legyen a pálma. Ezzel a ravaszul kicsikart népszavazással nemcsak a zsenge demokrácia első paradoxonja született meg, de megtörtént a demokrácia kisiklatása is: mindent félresodorva
arról döntsön a nép, hogy a köztársasági elnök választásában ne ő döntsön. Továbbá pedig olyan ügyekben döntsön, amelyekben semmit sem ér a szava, mert már döntöttek helyette. Százezer aláírás elég volt a szavazás megtartásához. De kétszázezer összejött. Csakhogy a kétszázezerből körülbelül hatvanezer érvénytelen volt. Ha semmi más, ez a hatvanezer adat önmagában elég a komolyság megkérdőjelezéséhez. Elég ahhoz, hogy azt gondolhassa az ember: csakis a hazugság műhelyében születhetnek ilyen eredmények."

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.02. 13:15:35

@Alfőmérnök: "A napokban egyik politikusunknak beszéltem erről a görcsünkről, aki épp a közéleti irodalom sivársága miatt verte el rajtunk a port. Őszintén örültem elégedetlenségének, mert összeolvadt az enyémmel is, de hogy tisztán lássuk egymás arcélét, szét kellett oszlatnom a köztünk húzódó homályt. Részt vehet-e az író a közéletben – kérdeztem tőle –, ha nincs igazi közélet, pontosabban fogalmazva, ha a közéleti cselekvés formái sokkal inkább gyakorlatiak, mint szellemiek? A történelem eddigi tanúsága szerint az igazi moralisták elsősorban az írók és azok a gondolkodók voltak, akiknek nem volt más hatalmuk, csak a szó. De mi derült ki, mondjuk, a huszonkettedik pártkongresszuson s idehaza, nálunk is? Hogy az erkölcsi szembenézés legkonokabb vállalói az államférfiak voltak. Rögtön hozzáteszem: mások nem is lehettek, mivel a hatalom gyakorlása és a cselekvés lehetősége, történelmi érvénnyel, kizárólag nekik adatott meg. Irigyeltem és irigylem őket! Nem a dicsőségért, nem is a rokonszenvért, mely maradandóbb lehet számunkra tizenötezer arany mellszobornál, hanem a verekedés jogáért. Baráti társaságban hiába éltünk szenvedélyes közéletet, csak gyűszűbe beszéltünk, pedig ugyanazok a dolgok foglalkoztattak bennünket is, mint amikkel ők vesződtek. De vitáinkban, természetesen más összefüggésekben, ott izzott a társadalom és egyén megoldatlan viszonyának a gondja, a szövetkezetesítés szükségszerűsége és lélektana, a lemeztelenedő szerelem jelenléte ugyanúgy, mint a kubai forradalom jelentősége vagy a képzelet szerepe a kommunizmusban. De ki győzné felsorolni a többi közéleti témát, mely szóba került, s utána szavakban el is égett."

Haj, a boldog békeidőkben, amikor még mindenki tudta a helyét...! Kellett már a NER, kellett nagyon.

Zb74 2013.07.02. 13:27:36

@marko11: Mintha magáról írták volna a következő mondatokat:

"Az Orbán-tábor átlagembere [...] tipikusan kádári attitűdökkel bír. Hőzöngései jobboldaliak ugyan, nagyon is valós elvárásai viszont baloldaliak, majdhogynem kommunisták."

(Egyébként meg amit maga állít, hogy itt nem voltak rendszerváltó tömegtüntetések, az szimplán hazugság.)

marko11 2013.07.02. 14:30:31

@Zb74: Maga viszont nem tudom, hogy kicsoda, de nem is érdekel.
Skatulyázása viszont szórakoztató. És nincs benne semmi új. Voltam én már náci, komcsi, jobbos, balos...csak akasztott ember nem voltam még. (Bár ebben a tobzódó orbáni fasiszta diktatúrában...ki tudja!)
Maga viszont tudatlan és magabiztos. (Ebben sincs semmi új. Ez a két tulajdonság együtt szokott járni.)

És hiába erőlködik, nálunk nem volt tömeges ellenzékiség. A mi kis rendszerváltó tömegtüntetéseink pedig a vicc kategóriába sorolandók a prágai, berlini, gdanski stb. mellett.

Na, máris túl sok időt pazaroltam magára. Pá!

marko11 2013.07.02. 14:42:28

@Alfőmérnök:
Ez jó. Sőt, szép. Olyan bölcsészes. Benne van a négy igenes népszavazás botránya. Ez volt az első próba, hogy mennyire lehet hülyének nézni a népet.
De nincs benne semmi a gazdaságról, privatizációról, arról, hogy a demokrácia díszletei ugyan felépülnek, de a glob. kap. minden visz.
Ennek ez új típusú (nemzetek feletti) kapitalizmusnak pedig minden kell, nem csak a vérünk, bérünk, hanem a lelkünk is.
Jellemző persze, hogy miközben a parlamentben azon ment a vita, hogy legyen-e korona a címeren, az ex-elvtársak már rég a privatizációban (szabad-rablás) nyomultak.

marko11 2013.07.02. 14:45:27

@tesz-vesz: Vagyok, aki vagyok. Láttam. Nagyon érdekes. (Talán a Duna Tv adta le.)
Tegnap este viszont Szőts Istvánról, erről a nagyszerű emberről és filmrendezőről volt egy nagyszerű doku.

marko11 2013.07.02. 20:06:49

@Alfőmérnök: Kösz! 1989-ben (!) nem sokan láttak olyan tisztán, mint Krassó.
(Az a két ostoba riporter, Havas és Forró még ennyi év távlatából is irritáló.)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.02. 22:04:05

@marko11: Talán még Csengey. Nem véletlen, hogy mindketten meghaltak az MDF-kormány idejében.

marko11 2013.07.03. 10:19:53

@ALFI: Igen, Csengey Dénes. Túl jó volt ő politikusnak.

marko11 2013.07.03. 10:22:17

@bbjnick: Nem ismerem a könyvet. Nagyon köszönöm!

Szőts Istvánt nagyon tisztelem. Ritka tisztességes ember volt. (Ma úgy mondanánk, hogy lúzer!)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.03. 11:16:09

@bbjnick: @marko11: Sajnos a youtube-on nincs fenn, de nagyon jó a Kövek, várak, emberek c. dokufilmje is. Meg van egy csomó néprajzi filmje, amit az '50-es években készített (azokhoz asszem csak a Néprajzi Intézetben lehet hozzáférni), pl. a busójárást az ő felvételei alapján rekonstruálták. De jók az Ausztriában készített kisfilmjei is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.03. 11:36:17

@marko11:

Nem volt ő lúzer!:-) Egy elképesztően tehetséges és okos ember volt, akit már erkölcse, neveltetése és intellektusa is meggátolt abban, hogy tisztességtelenné váljon. Az ilyen embertől mindenki félti a pozícióját, ha megteheti, ahogy tud, igyekszik (meg)szabadulni a jelenlététől.

Sára Sándor mesélte valahol, hogy egyszer (neki) poénkodott Szőts; azt mondta: a tehetség nem vész el, csak elkallódik. Ez, mondjuk, Szőts esetében éppen nem igaz, mert bár szakmailag tényleg nehéz élete volt, de ma mégis a XX. század 10 legjelentősebb filmes alkotója között tartják számon mindenütt a világon, a filmfőiskolákon filmjeinek (szinte) minden kockája tananyag (elképesztő újításokat hozott a filmművészetbe és nemcsak a játékfilm-, de a kultúrfilm (képzőművészeti és dokumentumfilm-)nyelvbe is). Mert bármennyi igazságtalanság érte és bármennyire hányatott volt a sorsa, ő állhatatosan dolgozott. Ha nem készíthette is el azokat a filmeket, amiket szeretett volna, de minden munkát, amivel megbízták, maximális odaadással végzett: s így is egyedülálló és zseniális életművet hagyott hátra.

marko11 2013.07.03. 11:48:10

@ALFI @bbjnick
"Ember a havason" (Szőts István 100) c. új könyvet ismeritek? Sára Sándortól Péterffy Andrásig, többen írnak Szőtsről, ill. a filmjeiről.
Ha jól tudom, nem árulják, könyvesbolti forgalomba nem került. Én, néhány hete, az Uránia moziban jutottam hozzá.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.03. 12:33:01

@marko11:

Sajnos, még én sem ismerem. De ismerek valakit, aki biztos ismeri; neki minden ilyen kiadvány meg szokott lenni, s kölcsönkérem tőle, hogy elolvassam:-)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.04. 00:33:22

@bbjnick: Tudod mi a furi benned?
Hogy ezt teljesen jól látod, és mégis képes vagy kiállni egy Koltay Gáborért, egy Kerényiért, egy Pozsgai Zsoltért.

S=klogW 2013.07.04. 03:33:50

@ALFI: a tehetség nem egyformán adatik, de attól még lehet tisztességes szándékú alkotó
süti beállítások módosítása