Diáklistázás – a magunk választása
2013. február 26. írta: Redakció

Diáklistázás – a magunk választása

diaklista.jpg

Vendégszerzőnk megtalálta magát az elhíresült ELTE-s diáklistán.

*

Meglepődtünk, felháborodtunk, nevettünk az ELTE-s diáklistán. Itt az ideje, hogy levonjuk a tanulságot.

A hökösök körül terjengő pletykákat még azok is kívülről fújták, akik egyébként tényleg tanulni járnak az egyetemre. Az ember hajlamos kétkedve fogadni például, amikor az első napokban figyelmeztetik, hogy a bölcsészkari diákönkormányzat a Jobbik fiókszervezete – egészen addig, amíg a gólyatábor sörgőzös estéiről ismerős arcokat meg nem pillantja a radikális párt képviselőiként, persze már öltönyben és nyakkendőben. A többi kósza hír nehezebben bizonyítható, de a homályos ügyletek, a belterjes „vezetőképző táborok” és a tudásbeli helyett kapcsolati tőkét építgető hallgatói képviselők egyértelműen a bölcsész-legendáriumhoz tartoznak. Sokan hallottuk az elharapott félmondatot egy jobb lelkiismeretű félig-bennfentestől: „Hú, ha te tudnád, hogy mik mennek ott…”.

Az egyelőre kétes eredetű lista ezért tűnik annyira igaznak BTK-s szemmel nézve: tökéletesen beleillik abba a képbe, ami mindannyiunk fejében él diákvezetőinkről. Kiskirályok ők, akik saját felsőbbrendűségük teljes tudatában uralkodnak azon a néhány négyzetméteren, amit az F és a D épület között nekik juttatott a sors. Udvari bolondokra vágynak, no meg olyan lányokra, akiken „látszik, hogy dugni akarnak”. Hataloméhes senkik, akik istent játszva feketére és fehérre, „jellegtelenre” és „jófejre”, „csúnyácskára” és „dugnivalóra” osztják a világot. De végső soron kétbites balekok ők, akiket húsz-huszonöt éves korukban is csak a pia-szex kombó tud izgalomba hozni.

A témában megjelent cikkek többsége a jobbikos vonalat emeli ki, de ideológiától függetlenül az a legfelháborítóbb dolog, hogy visszaéltek a jóhiszeműen közölt személyes adatainkkal. A táblázat szerzői hasznosakra és haszontalanokra osztottak minket, akiket nekik valójában szolgálniuk és képviselniük kellene. A mi képviselőnknek csak akkor kellünk, csak akkor „visznek le” minket, ha megfelelünk (valljuk be, nem túl magas) elvárásaiknak, ha politikai-testi-szórakozási hasznot látnak bennünk. Nem mi vagyunk érted, te vagy értünk. Demokrácia, képviselet? Felejtsd el, mi csak a bulira jöttünk – és a pénzedért.

A HÖK persze védekezik, a vezetés mindent tagad, állítólag már bizonyíték is van, hogy a lista hamis. Az biztos, hogy a bizonyítás nehéz lesz: még ha ki is derül, hogy mikor, kinek a számítógépén készült a dokumentum, a megjegyzések szerzőjét akkor is nehezebb lesz megtalálni, mint a Shakespeare-drámákét. A legújabb védekezés most az, hogy a gépekhez 150-200 fő – azaz gyakorlatilag bárki – hozzáférhetett. De ha a HÖK valóban ilyen nagy gonddal védte személyes adatainkat, az talán még nagyobb probléma, mint a lista maga. Nem véletlen viszont, hogy egyetemi társaim közt fel sem merülnek kételyek: még a jellemzések szófordulataira, stílusára is ráismerünk.

A lista azonban egy dolgot már biztosan elért, valami olyasmit, amit a suttogva terjesztett rémhírek és a hökös jutalmakat övező – egészen felháborító – titkolózás sem tudott kiváltani: a bölcsészek végre érdeklődni kezdtek vezetőik iránt. A HÖK egyébként sivataghoz hasonlító Facebook-oldala megélénkült, a hallgatók tiltakoznak, az erre a célra létrehozott csoport néhány óra alatt hatszáz felfelé mutató ujjat szedett össze. A felháborodás jó lépés, sokan azonban elfeledkeznek egy fontos dologról: ezeket az embereket mi választottuk meg. Mi adtuk a kezükbe a hatalmat, amivel visszaélhetnek; mi nyitottuk ki előttük a kincsestárat; mi engedtük, hogy listázzanak minket.

Hogy hogyan működött eddig a hökös jelölés-választás? A gólyatáborban bevágódott srácokat a nagyok „beemelték”, ő pedig néhány hónap múlva vitte magával a haverjait. Mi, egyszerű emberek csak az aláíró szerepét tölthettük be. Elénk raktak egy lapot, hogy írjuk alá, mert az „mindenkinek jó lesz”. És mi alá is írtuk, gondolkodás nélkül, csak mert ismertük a srácot/lányt; vagy mert azt gondoltuk, hogy úgyis mindegy, és mert nem volt kedvünk vagy erőnk ezzel foglalkozni. A listabotrány remélhetőleg felnyitotta a szemünket, és rávilágított: ez így nem mehet tovább. Megkerestük magunkat a listán (én is rajta vagyok), nevettünk vagy felháborodtunk, egy kicsit mindkettő. A következő lépés? Vonjuk le a tanulságot, és tudjuk meg, hogy lehet visszahívni az illegitim listázókat. Legyen ez a botrány tanulsága: a legközelebbi választások alkalmával ne hagyjuk magunkat becsapni!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr645104722

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Listának jó lesz (16+) 2013.02.26. 16:45:03

Ejnye, no, találtunk egy amatőr mozgóképet. Minden, amit tudni akarnak Pistáról, avagy Pista, és ami mögötte van. A mozgóképet nagy méretben méltóztassék megtekinteni.            

Trackback: Diáklistázás – a magunk választása 2013.02.26. 10:26:01

Meglepődtünk, felháborodtunk, nevettünk az ELTE-s diáklistán. Itt az ideje, hogy levonjuk a tanulságot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.02.26. 09:32:19

Hataloméhes senkik,ez tetszik...

Omár mollah 2013.02.26. 10:11:44

Hökös pályára ezután is az fog menni, aki törtető típusú és akinek vastag az arcán a bőr, pártállástól függetlenül.

Ha szavaztam is a választáson, azt nem azért tettem, mert érdekelt voltam a végeredményben, hanem mert a pofámba dugták az aláírandó papírt. És mivel ismertem a gyereket valahonnan, hát aláírtam. Mégis mit kellett volna mondanom? Bocs, még le kell csekkolnom pár adatot rólad, és csak utána szavazok? Ugyan már ...

Egyébként is, az egész botrány egy palotaforradalom volt, hogy a radikálisabb hahás vonal felülkerekedjen a langyi hökös-jobbikos brancson.

is 2013.02.26. 10:16:00

@Pigsy: "Mégis mit kellett volna mondanom? Bocs, még le kell csekkolnom pár adatot rólad, és csak utána szavazok? Ugyan már ..."

Demokráciaszínvonal: Magyarország, egyetemista, 2013. Mi lehet a 4 millió falusinál ezek után?

HaKohen 2013.02.26. 10:25:07

@Pigsy:

A jobbikos mint langyi? Érdekes jelzői szerkezet.

vantaan 2013.02.26. 10:38:14

Mi a gond, Mindenki listáz. Kubatov vagy a HÖOK-os lista .....van különbség?

Embereket valamiképp csoportosítani kell és a magyar mikor nemlistázott?
Az egész ország, a rendszer listázásra épül.
Tudni kell ki a komcsi, ki a zsidó, ki a roma, ki a mi kutyánk kölyke, kiben lehet megbízni hogy nemdob fel ha lopok, kiben bízhatok hogy feldobja a szomszédot ha lop ha nem nekem tapsol, tudni kell ki ad nekem15 vagy 40 millát ha házat veszek .... ha csak kóstolóra fáj asszony foga ki hoz majd házhoz .... ki tapsol majd nekem , még akkor is ha leszrom a fejét!

Tehát nagyon fontos a lista a mai Magyarországon!

kranberry 2013.02.26. 10:49:17

Ez így van.
Mi választottuk, most meg lehet az asztalt verni, mintha lett volna szerepe ezeknek a listáknak bárhol is: senkit nem ez alapján vettek fel egy koliba vagy ítéltek neki szoctámot. Jól időzített baloldali túllihegés övezi ezt a témát.
Egyébként semmi újat nem mond ez a cikk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.26. 10:52:04

@HaKohen:
"A jobbikos mint langyi?"

A HOK megallapodott a kormannyal akkor, amikor a diakok egy resze meg rebelliskedni vagyott. Nem megyek bele abba, kinek volt/van igaza, de ebben a jatekban a HOK definicio szerint a fontolva halado, rendszert belulrol bomlaszto konformistak gyulekezohelyeve valt. Ugy tunik, a Jobbik radikalizmusa megmarad puffogo szobombaknal meg egyenruhas vonulgatasoknal.

vantaan 2013.02.26. 10:56:27

@kranberry: ...túl lihegés? .....volt-e szerepe a listáknak? Akkor minek készült ha nem volt szerepe? Cél nélkül ,csak úgy?

Ennyire még egy jobbikos sem lehet pacal fejű.

kranberry 2013.02.26. 11:06:58

@vantaan: nem erről van szó: maximum annyi szerepe volt, hogy ki melyik csoportba kerül a gólyatáborban. Bármily furcsa is az a bagázs nem csak pacalfejű jobbikosokból állt, voltak akik kifejezetten kerülni szerették volna, hogy irredenta nagymagyarország-pólós ifjoncok kerüljenek a csoportjába. Ami szintén egy aljas dolog (mármint az ilyen jellegű szelektálás), de nem annyira mintha ez alapján ítélnének oda valakinek kollégiumi férőhelyet, szoctámot vagy egyetemi felvételt, stb.

vantaan 2013.02.26. 11:18:09

@kranberry: .... ha elhiszed?
Akkor mondok mást is ...pl a lónak csak és kizárólag azért van 4 lába .... mert! De lehetne 2 is csak akkor pl nem biztos hogy lónak neveznék.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2013.02.26. 11:27:56

@Doomhammer:
HÖOK =/= egyes intézményi HÖK-ök. A jobbikosság csak az ELTE-BTK HÖK-re jellemző, de arra nagyon.

kranberry 2013.02.26. 11:29:24

@vantaan: fotelból okoskodunk vagy egyikünk oda járt?! Örülök, hogy ilyen okos emberek oktatnak ki közhelyes lovas hasonlatokkal. Elkerülve a további trollszerű fröcsögést: jó dolog a demonizálás, csak kevésbé hasznos. A kérdésre reagálva: nem elhiszem, tudom. Egyébként ezt a verziót pont nem próbálja meg senki sem elhitetni velem pl. a BTK HÖK részéről. Helyette inkább tagadnak, ami elég nagy öngól egy párszáz-soros excel tábla esetében, ami olyan adatokból táplálkozik ami már nem elérhető (IWIW-adatlapok), és a rajta levők is tudják, hogy viszonylag valid következtetéseket tartalmaznak - ha nem is róluk - az akkori adatlapjukról.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.26. 11:33:21

amúgy hogy lesz valakiből első hökös? ha nem a barátok viszik be?
a választásukat ki ellenőrzi?

én úgy ahogy van, megszüntetném a Hököt, a diákok tanuljanak, nincs szükség koncertekre, bulikra.
atlatszo.blog.hu/2013/01/24/torok_mark_hok_elnoknek_jeloli_torok_markot_majd_torok_mark_elfogadja_a_jelolest

pakaszbotond 2013.02.26. 12:18:54

Érdekes a cikk én még javasolnám elolvasni a következőt:
beszedirok.blog.hu/2013/02/20/magunkat_listazzuk

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.26. 14:09:00

Miért nem lesz szerda délelőtt tüntetés a Parlament előtt birkamenet, aljas álcivilek? Jön Rompuy úr, az Európa Tanács elnöke!
Most legyen nagy pofátok, pár hónapja tudtatok a távollétükben ellenük tüntetni, senkiháziak!

Tereljétek össze a birkamenetet és hagy szóljon.
Jellemesen, korrektül, összecsődíteni a nyájat és mondjátok meg a "nemzeti frankót"!
CIVIL SZÓ HASZNÁLATÁT MEG KIKÉREM MAGAMNAK, ALJAS, SZÁMÍTÓ, JELLEMTELEN SUNYI,-fidesztagságát letagadó Csizmadia- NE BITOROLJA.
Birkamenet társak, szerdán délelőtt segítsetek a főbaromnak a tárgyalásokon. Ha van vér a pucátokban!

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2013.02.26. 15:27:01

Ez az egész listabotrány akkor válik különösen gázzá, amikor külföldön ekkora faszságokat hoznak ki belőle:
www.timesofisrael.com/budapest-u-suspends-students-for-alleged-jew-lists/

Így indul a cikk: "The rector of the University of Budapest suspended student council members suspected of listing of Jews and other minorities."

Kandeláber 2013.02.26. 15:36:36

Hát ha valakiknek a kohnbandi- Rudi Dutschke féle gyújtogató "diákvezérek a példaképeik, lelkük rajta.
Minden esetre a hahás kis pöcsök nagyon szánalmas kópiák.
Ilyen hök-féle diákszervezetek meg ugyanazt csinálják, mint régen a kisz-führerek, bennfenteskednek, tanszékek körül sertepertélnek, oktatókkal isznak.
Egyébként mi ezzel a gond?
Az, hogy heterók, és szeretnek inni?
Vagy az a gond, amit már az amorf Vásárhelyi Mária is belesírt a nagyvilágba, hogy az egyetemisták nagy része úgymond "szélsőjobboldali gondolkodású"?
Engedtessék már meg nekik, hogy ne legyen mindegyikük balos, jó hogy már nem átnevelő táborba akarják őket küldeni.

Bell & Sebastian 2013.02.26. 18:53:49

Beépített hívószavak:
lista, Jobbik, BTK, ELTE

Hozzáadott értékek:
zsidó, fekete kabátosok, irredenta, falusi (tahó)

Ki-ki a magáét.
Csodálatos, hogy erre a szarra Doom és HaKohen -a két nagyágyú- is idecsődült csipegetni. Szerencsére megnyugtatóan tisztázódott, hogy bár az ELTE BTK -a közhiedelemmel ellentétben- mégsem libsi fészek, a csorba kiköszörülése már folyamatban van, mire az idő kereke visszazökken a fejlődés útjának egyedül üdvözítő nyomvályújába.

Legalábbis ez a körvonalazódó elképzelés, concept by chariots of fire.

HaKohen 2013.02.26. 19:43:09

@Doomhammer:

A "langyi" jelzővel csak az a bajom (és nem a szóbanforgó Hökre gondoltam), hogy egy időben a Jobbik autentikus képviselői, vezetői mindig kikérték maguknak, hogy őket szélsőjobboldaliként határozzák meg, mondván, hogy ők radikálisok. Vagyis az öndefiníciójuk szerint nem lehetnek langyik. Aztán hogy mit csinálnak az Elte Btk-n, az már egy másik történet.

A történelem tanúsága szerint a szóbombák és egyenruhás vonulgatások vezettek már akciókhoz is (és most nem a szupermarketek akcióira utalnék). Valamint vezettek már a radikálisok visszaszorításához is. Úgyhogy ez is kétesélyes.

Ennélfogva azzal a veretes bölcsességgel zárhatom hozzádszólásomat, hogy az ilyesmit sem le-, sem túlbecsülni nem ajánlatos.

HaKohen 2013.02.26. 19:47:04

@Bell & Sebastian:

Régen láttalak! Látom, nem nagyon változtál (vagy tévedek?).

A stílusod is a régi, mindig élveztem.

Na és semmi zsidózás? Ne hagyj kétségek közt vergődni.

Azért meglepett, hogy a Chariots of fire-re hivatkozol (bár kisbetűvel írtad). Jó film, nem csak Vangelis zenéje miatt. Vagy félreértettelek?

Bell & Sebastian 2013.02.26. 19:57:42

@HaKohen: Ez esetben az egyik kerék maga, amivel is nagyrabecsülésemet próbáltam értésére adni.
Az eszetlen (integrál-) zsidózás helyett javaslom, hogy maga is térjen át a tudományos fokozatára.

Nem újdonság, hogy ritkán lát, ha ébredt már bolhásan idegen ágyban, nem kell elmagyaráznom, miért kerülöm nagy ívben a jajgató szeánszokat.

Bell & Sebastian 2013.02.26. 20:02:17

Differenciál -zsidózás, ezzel a retiküllel üssük mink a tünde nyanyákat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.26. 21:22:05

Most olvastam György Péter levelét Bencsik Jánosnak:-)

mandiner.hu/cikk/20130226_gyorgy_peter_valasz_bencsik_janosnak

Ha jól értem, ugyanazt vallja, mint Marsovszky Magdolna: a kirekesztés elleni harc eszköze a kirekesztés:-)

bbjnick.blog.hu/2013/02/18/yoko_ono_sakktablaja_a_vagy_3_1_toleranciagyakorlat

S igazuk van: ha levonjuk ebből a förtelmes "listatörténetből" a végleges konzekvenciát, akkor másra nemigen juthatunk, minthogy egyetemeken gójoknak semmi keresnivalójuk nincs, mert minden gój állat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.26. 21:35:35

@Alfőmérnök:

Ami késik, az nem múlik: egy heroinról szóló poszthoz éppen passzolna a nóta.

Alfőmérnök 2013.02.26. 21:49:49

@bbjnick: Most nincs energiám megfejteni, hogy ezt komolyan gondoltad-e, de én belenéztem abba a filmbe és szerintem kurva szar. :-)
Amúgy Lennont én is bírom, csak nemigazán értem, te hogyan egyezteted össze a nézeteit a nagy katolicizmusoddal.

Bell & Sebastian 2013.02.26. 23:49:40

John Lenint elfújta csak a szél.
süti beállítások módosítása