A hvg.hu tévedne vagy csalna?
2013. február 16. írta: TuRuL_2k2

A hvg.hu tévedne vagy csalna?

Nezopont_Fidesz_nepszeruseg.png

A hvg.hu szokatlanul éles hangvételű publicisztikában vádolja csalással, de legalábbis súlyos tévedéssel a Nézőpont Intézetet. Hogy kinek a szellemi termékéhez van szerencsénk, az sajnos nem derül ki, mivel egyszerűen csak a rovatcímmel, nyüzsiként jegyzi valaki az írást. Sőt: a Lapunk úgy döntött, hogy a továbbiakban a Nézőpont Intézet anyagait az olvasói levelek és egyéb szubjektív vélemények között hozza le rész alapján akár azt is feltételezhetjük, hogy szerkesztőségi álláspontról van szó. De miben téved nyüzsi, a hvg.hu zászlóshajója?

Abban semmiképpen, hogy a Nézőpont Intézet népszerűségi számai már jó ideje szignifikánsan eltérnek a többi kutatócég adataitól. Míg a Nézőpont 36 százalékra méri a Fideszt a teljes népességben, addig a többiek 19 és 27% közé teszik a kormánypárti szimpatizánsok arányát. A Nézőpont mérésének megbízhatóságát feszegetni tehát egyáltalán nem ördögtől való. Nyüzsi azon állítása már érdekesebb, hogy a Nézőpont eredményei és kormányzati megrendelései között közvetlen összefüggés lenne. Tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy mi értelme lenne szándékosan hamis számokat közölnie bármelyik kutatócégnek, ha azt sem tudjuk, hogy a közvélemény-kutatások eredményei hogyan hatnak a választókra? A túlmérés például növeli-e egy párt táborának elkötelezettségét, vagy épp ellenkezőleg, elkényelmesíti a szavazóit?

Egy ilyen magabiztos állítás igazolásához mindenképpen erős érvek kellenek, és ez az, amikben egyáltalán nem bővelkedik nyüzsi harcias írása. Sőt, egy egész bekezdést szán az utóbbi évek talán legostobább közvélemény-kutatási fejtegetésének, ami láthatóan a döntő érve lenne annak alátámasztására, hogy a Nézőpont téved vagy csal:

„Kérjük, figyeljék meg, hogy a grafikonon feltüntetett első időpontban mekkora a Fidesz támogatottsága. A Nézőpont szerint 52%. Történetesen ez egy olyan időpontban készült adatfelvétel (2010 áprilisa), amelyik egybevethető a valósággal, lévén ekkor rendezték az országgyűlési választást, amelyiken a Fidesz az összes választó 33,71%-ának szavazatát szerezte meg. Azaz a Nézőpont által rajzoltak és az ellenőrizhető valóság között jelentős eltérés (több, mint 18%) mutatkozik, és a Nézőpont szerint jelenleg is 3%-kal többen szavaznának a Fideszre, mint 2010 tavaszán. Megismételjük harmadszorra is, hogy Mráz Ágoston Sámuel is megértse, hogy olyan ábrát tüntettek föl, amelyikből az derül ki, hogy vagy 20 százalékpontot tévednek, vagy csalnak.″

Meggyőzőnek tűnő érvelés? Kétségtelenül.

Csakhogy: van egy Medián nevű kutatócég, ami sok-sok éve rendszeresen publikálja a saját méréseit – történetesen éppen egy HVG nevű sajtótermékben. Nézzük csak, mit mért a 2010-es választások előtt ez a Medián, mit publikált a HVG-ben?

Median_2010_marcius.png

Láthatjuk, hogy a Medián 47 százalékra mérte a Fideszt a teljes népességben. Nyüzsi gondolatmenetét követve jelentsük ki, hogy a Medián által rajzoltak és az ellenőrizhető valóság között jelentős eltérés (több mint 13%) mutatkozik? Hogy olyan ábrát tüntettek föl, amelyikből az derül ki, hogy vagy 15 százalékpontot tévednek, vagy csalnak? Semmiképpen.

Nyüzsi érvelése ugyanis úgy hülyeség, ahogy van, nem összevethető számok összevetésére építi megsemmisítő erejű ítéletét. A teljes népességben mért szimpátiaindex önmagában sosem árulja el, mennyi szavazatra számíthat egy-egy párt. Az egyes táborok aktivitása ugyanis komolyan befolyásolja a realizálható szavazatok mennyiségét – szerencsére itt ismét bátran fordulhatunk a HVG-hez és a Medián 2010-es számaihoz:

2010_Median_valasztasi_hajlandosag.png

Tévedés lenne? Vagy csalás? Fene tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr355082887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hvg.hu tévedne vagy csalna? 2013.02.16. 09:26:01

Nyüzsi érvelése ugyanis úgy hülyeség, ahogy van, nem összevethető számok összevetésére építi megsemmisítő erejű ítéletét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.16. 09:06:27

média warz AKA vihar a biliben, amibe az ország keze lóg

Kandeláber 2013.02.16. 09:26:24

Ehhez mit szólna "nyüzsi"? A mai Népszabóságban jelent meg, igaz tavalyi felmérés eredménye: nol.hu/belfold/20130216-tarol_a_jobbik

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2013.02.16. 09:32:57

Cső, turul, jópofa cikk, csakhát te is csúsztatsz: "azt sem tudjuk, hogy a közvélemény-kutatások eredményei hogyan hatnak a választókra"
Teljesen nyílvánvaló, hogy a megrendelt túlmérések nem a jövőre megrendezendő választások manipulálásáról szólnak, hanem a kormányzati sikerpropaganda részei, az "igenis jól csináljuk" kommunikációja.
Persze a HVG-sek ettől még faszok, de jelen esetben - mégha túlzásokba is esnek - alapvetően igazuk van.

Kandeláber 2013.02.16. 09:38:05

Tényleg, amikor novemberben a Hahn-féle Medián piszkosul bemérte Bajnait, nem merült fel, hogy megrendelésre mantrázta a szőrmók, hogy a bizonytalanok már meg is vannak szólítva?
Esetleg megcsinálta hitelbe, fizetendő később, már a kincstárból vagy ha nem, a hívek által befizetett ezer forintokból.

Bell & Sebastian 2013.02.16. 09:44:08

Ha feltételezzük, hogy a kiértékelés egy kaptafára megy, csak a mintavételezésben lehet különbség. Keressenek egy referenciacsoportot (made in USA), nyomjanak le egy próbaszavazást, aztán vagy bejön, vagy nem.

Szerintem az, hogy aránylag kevesen vagyunk, hátrány a béljóslás szakterületén, könnyen megfordíthatóak a trendek. Továbbá az sem előny, hogy a magyar szavazó könnyen befolyásolható, megeszik minden kommunikációs trükköt, aztán jön a pártok nagy pofára esése, akik ugye eltartják ezeket az intézeteket.

Így tehát minden kísérlet üdvözlendő, ami a cenzus visszaállítását célozza. A németektől átvett régi választási rendszer eredetileg azt célozta, hogy a hatalomban tartsa (Németországban) a progresszív demokratákat, hogy finom legyek.

Meg lehet nézni, minálunk mennyire vált be. Óriási hiba, jóvátehetetlen bűn, hogy Fideszék kihagyták a történelmi lehetőséget a felsőház visszaállítására!

Hogy ki mit méricskél, annak nem sok jelentősége van a négyéves, választási szélcsendben. Majd ha jön a vihar, akkor...

Bell & Sebastian 2013.02.16. 09:47:38

Hogy csalnak, azt az opciót kihagytam, pedig életszerű.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.16. 10:06:37

@Bell & Sebastian: óóóriási tévedés, hogy a németektől vettük volna át a választási rendszert (bárcsak így lenne). ott is van ugyan egyéni és listás mandátum, ÁMDE a parlamenti helyek elosztása csak arányos elven történik, amit utólag csiszolnak kicsit az egyéni eredménnyel. Azaz nem többségi elem az egyéni kerület arrafelé, hanem inkább az arányos eredményre kiható preferenciális elem (personalisierte verhältniswahl), arról nem is szólva, hogy a listák tartományiak (nem országos kompenzáció) maguk a listák összetétele is a párttagok és nem a pártvezetés egyoldalú döntésén alapszik, plusz ott van még a felsőház is

minálunk egy harmatgyenge szavazati demokráciát hoztak össze 89-ben, 4 évenként mindenki azt csinál, amit akar, oszt elölről az egész

a nemzeti minimumhoz vezető kompromisszumkényszer szinte teljes hiánya miatt aztán az összes gazdasági-társadalmi kérdésben lehet csiki-csukizni, a permanens variálgatás tombol a közép, nemhogy hosszútávú elgondolások helyett, immár cikluson belül is

kuka

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.02.16. 10:21:33

El vagyok tanácstalanodva, hogy most itten mi is akarna lenni a hírérték. Hogy a HVG elfogult? Jesszasz! Hogy az egyszeri sajtómunkás hülye, mint a tök? Ki hitte vón'! Hogy a Nézőpont udvari beszállító? Ómájgád! Hogy a közvélemény kutatás kb. annyira komoly mint bármi, ami statisztika? Hihetetlen!

Le vagyok nyűgözve, hogy a Mandarin nap nap után efféle felrengető fölfedezéseket tesz. Uborkaszezon, vagy mi a faszkarika...

Bell & Sebastian 2013.02.16. 10:31:48

@Herr SturmLikudnik: Akkor mondja inkább azt, hogy sikerült összehoznunk amannak -az égi demokráciának- egy gyenge, földi mását.

Vidéki 2013.02.16. 10:35:54

„Nyüzsi érvelése ugyanis úgy hülyeség, ahogy van, nem összevethető számok összevetésére építi megsemmisítő erejű ítéletét.”

„(2010 áprilisa), amelyik egybevethető a valósággal, lévén ekkor rendezték az országgyűlési választást, amelyiken a Fidesz az összes választó 33,71%-ának szavazatát szerezte meg. Azaz a Nézőpont által rajzoltak és az ellenőrizhető valóság között jelentős eltérés (több, mint 18%) mutatkozik."

A HVG nyüzsije azonban arról elfelejt beszélni. hogy a Fidesz-KDNP az összes szavazó szavazatának hány százalékát szerezte meg. Több, mint ötven százalékát.
Nyüzsi hülyének nézi olvasóit, ezért érvel ilyen arcátlanul, feltételezve, hogy a „tömegek” hülyék ahhoz és lusták is ahhoz, hogy utána gondoljanak nyüzsi arcátlan hazugságainak!

Kandeláber 2013.02.16. 10:50:52

Ennyi erővel azt a kérdést is fel lehetne tenni: valamennyi ismert politikus hazudik vagy csal?
A kevésbé ismertek vagy még nem ismertek nem csalnak vagy hazudnak?

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 10:58:00

@Bell & Sebastian:
volt itt egy gyurcsány nevű fazon. aki (miniszterelnökként) azt javasolta: a központi kormányzatot listás szavazatok alapján kellene választani. az arányos mandátumkiosztás elve alapján. az önkormányzatokat egyéni kerületi rendszerben. többségi elv alapján kell szervezni.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 11:03:39

@Kandeláber:
a bajnai beszéd másnapjától mértek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.16. 11:08:24

@Bell & Sebastian: köze nincs hozzá, inkább a francia alsóházi választás selejtes kópiája

a tágabb kontextusról nem is beszélve, pölö hogy a németek szövetségi állam és tartományi szinten oldható/akasztható meg számtalan dolog, nem kell a falusi iskola krétáját is a fővárosi pártfőtitkár efftárstól kisírni. a szövetségi állam ráadsául nem nagy méret függvénye, svájc/osztrák példa szerint nálunk kisebb népességnél is jól működik

22 évvel a gengszterváltás után centralizáltabb pártállam van, mint az átkosban (a megyei szint ma már csak papíron létezik, teljesen súlytalan)

mivel a hatalmi maffiák az ország lefölözéséből élnek, ez a nettó bolsi agyoncentralizálás persze nagyon is tetszik nekik, senkinek se sürgős változtatni a koncepción

végül pedig külön említésre méltó, hogy pölö svájcban nincs semmilyen (!) alkotmányos korlát a népszavazásnál, azaz bármiről lehet rendezni. ennek megfelelően akármilyen kormány akármilyen hülyesége simán megakasztható a nép által. nincs szükség emiatt überzsenikre, a gyakorlat kényszeríti ki a jó megoldásokat - na ezt is lesheted mikor vezetik be nálunk.

Bell & Sebastian 2013.02.16. 11:09:48

@takács bálint: @Frick László Emlékzenekar szerint itt Gyurcsány a legnagyobb bábjátékos, még Orbán is az ő kreatúrája, hogy ne mondjam, Orbánt Gyurcsány üzemelteti.

Őrült beszéd, de van benne rendszer. Itt felvetődik a magától értetődő kérdés, kinek az embere Gyurcsány Ferenc? Aki erre tudja a választ, az tisztában van azzal is, kinek a szócsöve?

Majd, ha eltalált egy lopakodót az ötvenes évek szovjet technikájával, akkor tökös, magyar gyereknek minősül és visszatérhetünk az alapkérdésre, ki is az a Gy. F. és mit akar?

Csak a javunkat, az egészen biztos.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 11:10:45

@Bell & Sebastian:
a német (osztrák) rendszer föderális (szövetségi) államrendet előfeltételez. ami egy háromszintű területi hiearchia.

na most jött laci bácsi. aki azt mondta: errefelé a föderalizmusnak nincs hagyománya. mert az olyan jászi oszkáros. az nszk alkotmányos rendszeréből kihagyták ezeket a fejezeteket. és abból lett egy többpárti ndk. egy többpárti népköztársaság. ami lényegében nem különbözik kádár egypárti, de többplatformos koncepciójától. amit demokratikus szocializmusnak (szociáldemokráciának) neveztek.

Kandeláber 2013.02.16. 11:17:31

@takács bálint: Igaz, egy decemberi műsorban, ahol Hann terítette az eredményeket, inkább Kálmán Olgi sulykolta a dolgot.
Hann még óva is intette a túlzott optimizmustól, de a nő a permanens orgazmus állapotában elcsukló hangon, könnyes szemmel mondogatta, hogy meg vannak szólítva a bizonytalanok Bajnai által.

Bell & Sebastian 2013.02.16. 11:25:40

@Herr SturmLikudnik: Addig színezte, míg tarka nem lett. Svájccal mindenki tisztában van, Németországban is van kulturális különbség a tartományok mögött.

Elvileg a szövetségi rendszer kiváltható lett volna egy határokon átnyúló (vagy nem) térségi rendszerrel, vagy hogy is hívták azt, amit végül elszabotáltak.

Mit várt akkor, amikor az amerikai és német nagytőke sugalmazta a politikát '89 -ben?

Már annyira unom a zsidózást, hogy inkább azt mondom, a legnagyobb, német szabadkőműves páholyhoz kötöttük a sorsunkat, azok meg a legnagyobb amerikaihoz, a FED -hez.

Mercedes/BMW/Audi, mit akar még? Népképviseletivel kombinált, közvetlen népszavazáson alapuló, föderatív demokrácia nem kéne?

Említse meg Kruppnak, Thissennek, vagy Rothschildnak alkalomadtán, hátha belátja a tévedését, ami jár Jupiternek, adják meg az ökörnek is.

Bell & Sebastian 2013.02.16. 11:34:28

@takács bálint: Nézze, ne ragozzuk! Pont most csatlakoztunk segédnépként Németországhoz, gyarmati tartományként. Ebből a helyzetből ezt lehetett kihozni, a legtöbb, mi adható és kapható.

Nem kell a sírás, elő a nyelvkönyvvel, oszt tipli, majd vissza, bárkiből lehet tartományfőnök, ha felakaszt egy aktuális zélótát.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 11:39:42

@Bell & Sebastian:
gyurcsány mögé ha nagyon akarod, akkor beleláthatod moszkvát.

Huorn 2013.02.16. 12:04:56

Aki HVG-t, vagy más szennylapot olvas, az megérdemli... de aki hisz bármelyik közvélemény-kutatónak, az is...

buday008 2013.02.16. 12:09:13

Ha abból indulok ki, hogy ma 2013-ban Magyarországon sokan újra félnek.... "igaz" is lehet

Bell & Sebastian 2013.02.16. 12:28:44

@takács bálint: Akarnám, csakhogy ott makimajomba vették, nyilván konspirációs okokból. Viszont a terrorcselekmény-sorozatra (ha érti) ő adta a megrendelést (tehát, nem utasították rá), ami szintén ellentmond a teóriának.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 13:09:41

@Bell & Sebastian:
ugyan már. nagyon rá vagytok kattanva gyurcsányra. túl sokat olvassátok a jobboldali lapokat. pontosan lehet tudni, hogy a fidesz páholyból ki volt az összekötő. illetve a másik tömegben a magosz részéről. gyurcsánynak mégis mi érdeke fűződött volna ahhoz, hogy egyesítse az ellene tüntetőket.

gergényi ebben a helyzetben egész egyszerűen ostoba volt. úgy képzelte, hogy ha ezt nem akadályozza meg, sőt majdnem hogy kikényszeríti, akkor nem két, hanem egy tömeget kell felosztani. és az milyen jó lesz. de ez inkább hozzá nem értés volt. majd azt mondta, hogy lődözni kell. gyurcsány meg azt, hogy rájuk van bízva minden. azt, hogy gergényit ezek után kitüntették az nyilván a vicc kategóriája. de az is, amit a jobboldali lapok írnak.

Bloodscalp 2013.02.16. 13:17:18

Mráz Ágoston Sámuel???:D fizetési listán.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 13:30:52

@Kandeláber:
itt valamiért senki se veszi tudomásul, hogy tartós recesszióban rétegpártok vannak. senkinek sincs komoly támogatottsága. az erőket bal és a jobboldalon is úgy lehet csak egyesíteni, hogy a miniszterelnök jelöltek legalább a saját táborukon belül vitáznak.

tehát ha orbán viktor meg akarja győzni a jobbikos szavazókat, akkor vona gábort ki kell hívnia. és le kell mosnia. persze ebben benne van az is, hogy ő bukik el. de tartósan nem beszélhet egyszerre a mérsékelt jobbközéphez és a széljobbhoz.

ugyanezt nem értik a baloldalon se. mesterházy-bajnai-schiffer vita kell. mivel hárman vannak, egy vitasorozat. elkezdhetik a határon "kívül". utána a pólusvárosok (miskolc, debrecen, szeged, pécs, győr) és végül a főváros. egy budapesti kampányzáró. és akkor egy ilyen országjáráson ki derülne, hogy ki a baloldal igazi vezetője. bajnai azt gondolja, hogy ha kiáll és azt mondja: "REMÉNY", akkor majd a népek őt fogják támogatni. az addig rendben van, hogy obama is kiírta a zászlóra, hogy "hope". de előtte a saját táborán belül megnyerte a előválasztást. bajnai úgy lehet komoly támogatottságú miniszterelnök ha megnyeri a "demokrata előválasztást".

mivel magyarországon republikánus párt nincsen. ezért a jobboldalon orbánnak boxmeccsre kell kiállnia. ő úgy győzhet egyedül ha kiáll és kiüti vonát.

persze a valószínűbb az lesz, hogy a összes kommunikációs szakértő felkorbácsolják az érzelmeket. és akkor a játszma majd eldől valahogy.

Bell & Sebastian 2013.02.16. 13:40:52

@takács bálint: Én-e? Nem vagyok rácuppanva Fűegérre, az állami terrorizmus alatt meg polgárháború szítását értem ugyan, ám elsődlegesen a cigány kártya kijátszását, pro és kontra. A nyüzsgöncnek végül az amerikai külügy adott menlevelet, nem is Wallenberg vagy az FSZB.

agent_x 2013.02.16. 13:43:15

Megnéztem az a közvélemény-kutatást: a választások után készült. Ilyenkor általában érvényesül a "győzteshez húzás" elve. A kulcs mégis az elemzés utolsó mondata lehet: "Potenciális
szavazótáborokat is számítunk azon egyéb politikai kérdésekre igent válaszolókból, akik nem elkötelezettek"

Sajnos a választás előtti felmérésük épp lemaradt az oldalról, de pl. Török Gábor blogja megőrizte egy részét. E szerint a biztos szavazók között a Nézőpont 60%-ot jósolt, a Medián 58%-ot. A valóság pedig az első fordulóban: 2 706 292 listás szavazat a 5 132 531-ből, azaz 52,72% lett.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 14:09:59

@Bell & Sebastian:
ugyan már. "cigány" ügyben nem az ország, hanem a megyék szuverenitását kell visszaadni. és lehet mondani, hogy ez egy homousion-homoiusion vita. mert ugye a _country_ és a _county_ között csak egy betű a különbség. csakhogy nem erről van szó.

mert ha megyei igazgatásrendészet van, akkor a rendőrség (rendvédelem), a vámőrség (fogyasztóvédelem), tűzoltóság (katasztrófavédelem), a tiszti orvos (családvédelem) összehangoltan tudnak fellépni. ha valaki komolyan venné a tisztességes cigányok jogait, akkor megyei ombudsman kellene. és mondjuk borsodban lakatos attila lenne a megyei kisebbségi jogvédő. és akkor az van, hogy a miskolci megyeházán a képviselők vitáznak, hogy valamit csinálni kellene. és a polgárság (a többség és a kisebbség) ott ülnek a karzaton. és ugyanúgy a szomszédban kassán abaúj (abov) megyében. aztán ha kell, akkor a szlovák és a magyar rendőrség együtt is járőrözhet. mert a szlovák és a magyar nacionalisták utálják egymást. de a cigányokat még jobban gyűlölik. és ezen a ponton jogosan retteghetne a helsinki bizottság.

tehát nem arról van szó, hogy nincs szükség civil jogvédőkre. hanem arról, hogy ahhoz egy civilizált jogrend kellene. aminek ugyanúgy része az igazgatásrendészeti céllal működő megyegyűlés, mint a kulturális céllal létrehozott tartományi parlament. a rendészeti és a kulturális problémákat nem a teve utcából, vagy a szalay utcából kell megoldani.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 15:04:06

@agent_x:
kepfeltoltes.hu/130216/939945192_grafikon_www.kepfeltoltes.hu_.png
ebből talán világos, hogy a századvég és a medián a fideszt mintha rendre felülmérné, a tárki és az ipsos pedig alul. a nyilvánosságban ezt a négy intézetet szokták kiátlagolni. török gábor is. ezekhez képest a nézőpont rendre kiugró fidesz támogatottságot mér. lehet persze, hogy nekik van igazuk, de az is, hogy ők pofátlan módon csalnak.

Bell & Sebastian 2013.02.16. 15:06:01

Tudhatná, hogy "Schweizer" vagyok, miért nekem mondja?

sztd 2013.02.16. 15:33:55

Emlékszem a Nézőpont 2010-es felmérésére. Olyan számokat adtak meg két nappal a választások előtt, amelyik a megjelentek függvényében adta meg a végeredményt. A valóság attól az eredménytől csa 1- 2 %-kal tért el. Az 52%-ot is az akkori 53%-hoz kell mérni.

Elismerem, hogy a Nézőpont számait nehéz komolyan venni manapság (én sem veszem komolyan), de akkor nagyon pontosat mértek, szóval nyüzsi sajnos egyértelműen hazudott most a HVG-ben.

Mária 2013.02.16. 17:51:40

"Tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy mi értelme lenne szándékosan hamis számokat közölnie bármelyik kutatócégnek, ha azt sem tudjuk, hogy a közvélemény-kutatások eredményei hogyan hatnak a választókra? "

:)

Pedig itt van a kutya elásva.

Hogy miért rendel a kormány hamis kutatási adatokat.

Nos?

Mária 2013.02.16. 17:57:30

HVG:

"A Nézőpont azonban saját fantáziavilágának mélyelemzését is elvégzi. Úgy vélik, hogy a Fidesz kiugró támogatottságának „oka alighanem a rezsicsökkentés”. Azt írják, hogy a megkérdezettek 35%-a támogatója – figyeljék a szóhasználatot - a kormány „árharcának”."

Nem csoda, hogy átrakják a Nézőpont "kutatási eredményeit" az olvasói vélemények rovatba :)))

Mária 2013.02.16. 18:00:28

HVG:

"Az általuk küldött elemzésekben ugyanis rendre nem sikerül fölfedeznünk semmi olyasmit, amelynek köze lenne a tényekhez vagy bármi objektíven mérhető adathoz, viszont a „kutatás” fogalmának radikális újraértelmezésével a cég kivívta, hogy közleményeiket mint kispublicisztikákat jelentessük meg. "

Unortodox módszerek a közvéleménykutatásban!

:DDDDDDDDD

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.16. 18:09:20

@Bell & Sebastian: semmi se szarabb érzés, mint belátni, hogy se szabadon kőművelők, se ciántablettagyárosok nem tartottak pisztolyt a gengszterváltók homlokához, elbaszarintották azok maguktól, közben a nagybötűs nép a mariahilferen shoppingolta át a sordöntő éveket. jó tanács és rossz sugalmazás záporozhat kintről, megfogadni nem kötelező, javítatlanul hagyni szintúgy nem. de mindegy, majd lesz vajda választás az öregotthon tövében, megteheti tétjeit a nézőforint intézet, ha még érdekel addigra bárkit is.

sántaturul 2013.02.16. 18:12:19

@Vidéki: úgy látszik "vidékre" már csak a "több, mint 50 százalék" híre jutott el. ergo: nem nyüzsi nézi hülyének az olvasót, mert az olvasó önmagától az. a 2010-es választások eredménye:2010 ÉVI VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEK:

VÁLASZTÁSRA JOGOSULTAK SZÁMA : 8.034.394 FŐ
VÁLASZTÁSON RÉSZTVETTEK SZÁMA : 5.172.222 FŐ
EREDMÉNYES SZAVAZATOK SZÁMA : 4.936.032 FŐ
EREDMÉNYTELEN SZAVAZATOK SZÁMA : 236.190 FŐ
FIDESZ– KDNP-re szavazott: 2.706.292 FŐ
MSZP-re szavazott: 990.428 FŐ
Jobbikra szavazott: 855.436 FŐ
LMP-re szavazott: 383.876 FŐ

ÉRTÉKELÉS VÁLASZTÁSRA JOGOSULTAK SZÁMA ALAPJÁN:

FIDESZ–KDNP : 2.706.292 : 8.034.394 = 33,68383 %
MSZP : 990.428 : 8.034.394 = 12,32735 %
JOBBIK : 855.436 : 8.034.394 = 10,64717 %
LMP : 383.876 : 8.034.394 = 4,77790 %
ÖSSZESEN : 61,43625 %
Na, akkor a 33,6 százalékból hogyan is lesz több mint 50???

mrZ (törölt) 2013.02.16. 18:14:03

@Mária:
>>Nos?
A fidesz dezertőrök visszafogása, és az ellenzékiek elbátortalanítása. Egy tüntetés tömegpszichózisa néhány óra alatt kritikus nagyságúvá növelheti a létszámot. A lényeg hogy kihúzzák a négy évet, még nincsenek kifizetve az adósságok/szívességek.

Samott 2013.02.16. 18:19:31

Ne szorakozzunk mar, van olyan ember meg az orszagban, aki kepes komolyan venni a Nezopont intezetet? "A Nézőpont Intézet cége, a Médianéző Kft. nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre és -elemzésre, valamint médiahatás-vizsgálatra kiírt közbeszerzési pályázatot" - havi 30 millioert en is olyan eredmenyt szallitok, amit partunk es kormanyunk megkivan.

Tehetetlen Dodó 2013.02.16. 18:38:50

@sántaturul: Nyüzsi természetesen hazudik, vagy egyszerűen elmebeteg.
A választási eredményt logikus módon tudniillik nem a választásra jogosultak száma, hanem a ténylegesen választók száma után számolják.
És ez, akár tetszik, akár nem, 54% körüli eredmény.
Négy elemi birtokában megoldható feladat.

humans vs. aliens · http://who-is-the-alien.blog.hu 2013.02.16. 18:45:48

@Samott: Hát, ez baj. Én nem szállítanám akkor sem. Morál is van a világon.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 18:46:11

@sztd:
ha megnézed ezt a grafikont, akkor láthadod, hogy a nézőpont akkor is és gyakorlatilag azóta is minden intézet közül a legmagasabban méri a fideszt.
kepfeltoltes.hu/130216/939945192_grafikon_www.kepfeltoltes.hu_.png
a tárki egy vicces intézet. amelyiknél a kormánypárt támogatottsága időnként erősen kileng. nyilván akkor kapnak nagyobb megrendeléseket. utána meg kicsit alul-mérnek, hogy kapjanak másikat. igazodik ehhez mindenki. de mégis úgy tűnik, hogy van egy pofátlan csaló. vagy persze lehet, hogy pont ő méri a valóságot. és a többiek a gonoszok. ki tudja. majd a kiderül a választásokon.

sántaturul 2013.02.16. 18:50:55

@Tehetetlen Dodó: tipikus fidesz demagógia. agymosásnál rendesen bevésték a tekervényekbe. ennek alapján orbán viktor nem 10 millió magyar miniszterelnöke lett 2010-ben (amikor még jól ment neki, mármint a népszerüségét illetően), hanem 2,7 millióé (- ájtatosmanókra szavazott 3 fő). tehát a kisebbségé, már akkor is. hát akkor milyen népszerűségi mutatókról, fidesz szimpátiáról beszélünk?

puffatag 2013.02.16. 18:57:53

@Tehetetlen Dodó: és ezzel az 54-gyel kaptak 67 %-ot és szétbasszák az országot... a kétharmados törvényeket európában a jobb és baloldal együttműködésével szavazzák meg

Emiksz 2013.02.16. 19:00:17

@Kandeláber:
Ez a jobbik 33% felmérés egy olyan honlap mérése, ahová bejelentkezel, beírod, hogy Kovács Hajnalka vagy, az ELTÉn tanulsz fiziológiát levelezőn, és bekerülsz a mintába.
Az a 33% lehet egy jobbikos körlevél után 15 aktivista munkája (LMP eredmény hasonlóan).
Olvassátok el a mérési módszertant is (link a cikkben)!

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.02.16. 19:07:36

@humans vs. aliens:
"Morál is van a világon"

Jól mondod, a VILÁGON, de nálunk...?

Mária 2013.02.16. 19:12:22

"A hvg.hu szokatlanul éles hangvételű publicisztikában vádolja csalással, de legalábbis súlyos tévedéssel a Nézőpont Intézetet. "

Szokatlanul éles hangvétel?

Röhögnek rajtatok :DDD

Tehetetlen Dodó 2013.02.16. 19:18:55

@Tehetetlen Dodó: Ja, hogy te is ekkora barom vagy?
Nem fogod fel -pártszimpátiától függetlenül -, hogy ez a kis segg - nem összehasonlítható számokat próbál összemosni, ahogy te is az előbbi idióta hozzászólásodban.
Megmagyarázom, bár valószínűleg reménytelen vállalkozás:
nem ezt a két számot kell egymással elosztani, amit írtál, hogy:
2.706.292 : 8.034.394 = 33,68383 % ,

mert nem ennyien választottak, hanem ezt:

2.706.292 : 4.936.032, mert ennyi volt az érvényes szavazatok száma.

Egyszerű ez, hülyegyerek, kicsit gyakorolgasd a számológépeden.

Tehetetlen Dodó 2013.02.16. 19:19:30

@sántaturul: Az előbbi neked ment volna, hülyegyerek.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.16. 19:21:14

@Emiksz: teljesen mindegy.senki sem gondolta komolyan hogy a jobbik fog kormanyt alakitani.meg vona gabor sem.

Tehetetlen Dodó 2013.02.16. 19:21:37

@puffatag: Te még butább bolsika vagy, mint fentebbi kis pajtásod.
Választási törvény szerinti matematika, hehe.

Egyébként ki akadályozta meg, hogy a liberálbolsi rablóbanda érjen el kétharmadot 2010-ben?

Biztos a diktátor Orbán, mi, hülye?!

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.16. 19:22:28

Sztem minden igy marad 2014-ben is ahogy most.
Azt hittem az e2014 -nek van keresnivaloja de ugy tunik a tamogatottsaguk kicsi.(egyrnlore)

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.16. 19:24:42

Hagy kerdezzek egy haromsagot, a 2014-es valasztasi kampany mikor kezdodik?

zajos1 2013.02.16. 19:30:57

@Mária: Szerintem a hvg csalt, na? a 2010-es prognózisok alapján a hvg, medián 18 %-ot tévedett...

zajos1 2013.02.16. 19:34:48

@puffatag: ad 1. Mindenkinek joga hogy szavazzon, hanem teszi akkor lemond a vélemény nyilvánítási jogáról ad2. Ezt az országot, már nem kellett szétbaszni, addigra megtörtént.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.02.16. 19:37:31

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Tavaly nyáron elkezdődött, ettől már csak rosszabb lesz a(z) (m)agyar sajtó, öveket bekötni.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.16. 19:42:15

@Mojzes Pál: de en arra az igazi hanyasra gondolok, amikor a tvben mennek a hirdetesek es a vitak.na az mikor jon?
Es egyaltalan mikor lesz a valasztas?
Majus ..?
Es ha kulfoldon vok hogy tudok szavazni??

DezInf 2013.02.16. 19:50:47

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent:

Viták nem lesznek,az túl gázos és veszélyes.
Majd kétharmaddal kihirdetik a "vita" eredményét, vagy tartanak róla egy "nemzeti konzultációt".

Na jó,a hírtv-n lesz vita,ahogy szokták. Két" teljesen független és elfogulatlan" riporter kérdez egy kormánytagot:)))

Ezzel a vita lezárva:D

reszeg tengeresz 2013.02.16. 20:13:06

index.hu/belfold/2013/02/16/az_egyetemistak_kozt_a_jobbik_a_legnepszerubb/

Itt van, inkabb erre keszuljetek libsikiem! Nektek eljon a pokol azt garantalom! A hvg az rtl-el, a tv2-vel, a 168 oraval, es a nepszabadsaggal egyutt lesz felperzselve, es a helyuk soval behintve!

dr kíváncsivagyok 2013.02.16. 20:22:47

"ha azt sem tudjuk, hogy a közvélemény-kutatások eredményei hogyan hatnak a választókra? A túlmérés például növeli-e egy párt táborának elkötelezettségét, vagy épp ellenkezőleg, elkényelmesíti a szavazóit?"

Ez komoly ? Mármint a szerző felvetése... kissé nevetséges .

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.16. 20:25:23

@reszeg tengeresz: szerintem olvasd el a fenti kommentet.mar ki lett targyalva a tema.ki csinalta a felmerest.
Azt ugye vagod hogy a jobbik kb 10%on all ?
Nem hinnem hogy ok alakitanak kormanyt..

reszeg tengeresz 2013.02.16. 20:27:34

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: nem is most. Szepen lassan 8-12 ev mulva. De akkor a libsiknek nagyon, de nagyon veguk lesz. Nekem az is erot ad, hogy tudom, hogy egyszer eljon ez az ido.

A fidesz/dk/mszp meszesagyu szavazoi ugyis szepen lassan kidoglenek, es a fiatalok kerulnek tobbsegbe. Igy fog szepen feljonni a Jobbik, es el fog jutni a hatalomig. Akkor pedig itt kurvavilag lesz. Eljon a pokol a liberalisoknak!

Wolff 2013.02.16. 20:34:33

@sztd: Mondjuk vicces, hogy a honlapjukon valamiét pont 2010. májusával kezdődik az archívum. A google alapján egyébként az utolsó felmérésük szerint 63% Fidesz, 15% Mszp és 11% Jobbik volt a várható eredmény, 284 fideszes mandátummal. Ezzel ők lőttek mellé a legjobban. Viszont valóban volt egy utolsó utáni, talán választás napi felmérésük, ami majdnem pontosan megegyezett az eredménnyel, az viszont a legjobb lett. A probléma csak az, hogy a két felmérés közt az ég világon semmi nem történt, ami indokolta volna a Fidesz 10%-os zuhanását. (Mert abban egyezünk meg, hogy ha egy párt egy hét alatt ennyit veszít, az zuhanás.) Szóval én már akkor is úgy fordítottam le, hogy a Nézőpont manipulálni próbált, amíg volt tétje, aztán amikor már arról volt szó, hogy megerősítse a hitelességét, akkor inkább vállalta a hihetetlen elmozdulás publikálását, viszont így mondhatják, hogy de a mén lett a legpontosabb utolsó utáni felmérés.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2013.02.16. 20:46:23

Politikai választói statisztikát csak olyan cégnek szabad elhinni, ami abból él, hogy cégeknek piackutatást vállal, mert a pontatlan méréssel a saját reputációját, vagyis megélhetését veszélyeztetné. Ha egy cégnek (pláne szervezetnek) döntően nem ilyen profilból származik a bevétele, akkor nincs elsődleges motivációja a mérés pontosságára, más motivációs tényezők is felmerülhetnek.

A politikai/választási szimpátiamérések területe sok egyedi összetevőt tartalmaz a hagyományos piackutatáshoz képest. Az emberek nem szoktak hazudni arról, hogy milyen mosóport vagy ruházatot kedvelnek vagy vásárolnak, politikai kérdésekben viszont sokszor (zömmel alaptalan) félelmeik miatt hazudnak.

Egy megrendelő számára, amennyiben az piaci szereplő, a piackutatás eredménye visszajelzés, amit felhasznál termékei fejlesztésére, pozicionálására, ami sok pénzbe kerül, és hibás stratégiai döntésekhez vezetnek a tévedések, ezért az elsődleges kérdés a pontosság. Ezt a statisztika képes hozni. Bebizonyítható, hogy roppant alacsony a valószínűsége annak, hogy egy 1000 fős minta torzítatlan becslései több mint 10% eltérést mutassanak a valósággal (országos szinten) akkor, ha a minta reprezentatív.

Egy politikai szereplő számára a pártszimpátia mérése nem visszajelzés, hanem fegyvertény, minél nagyobb a százalék, annál jobb. Ezt el lehet érni sima hazugsággal, hasból cikkekbe beleírt százalékokkal, vagy nem-reprezentatív mintán végzett mérésekkel, például webes szavazásokkal, vagy nem véletlenszerű, országos átlagok szerint kiegyensúlyozott mintával. Ha például az 1000 megkérdezett telefonszámából csak 100-at felülírunk a Kubatov listából válogatott számokal, máris hozható egy stabil előny.

Megfigyelo 2013.02.16. 20:50:51

Addig, amíg az emberek fele nem mondja meg (értsd: nem meri megmondani), hogy kire fog szavazni, addig béljóslással is lehet foglalkozni közvéleménykutatás helyett. 2002-ben 20% nem mondta meg, és ez már elég volt ahhoz, hogy az összes közvéleménykutató (kivéve Medián, respect) elsöprő Fidesz győzelmet jelezzen. Valahol még megvan a Gallup magyarázkodása, hogy miért is történhetett velük ilyen...

bioLarzen 2013.02.16. 20:51:40

@Kandeláber: "Tényleg, amikor novemberben a Hahn-féle Medián piszkosul bemérte Bajnait, nem merült fel, hogy megrendelésre mantrázta a szőrmók, hogy a bizonytalanok már meg is vannak szólítva?
Esetleg megcsinálta hitelbe, fizetendő később, már a kincstárból vagy ha nem, a hívek által befizetett ezer forintokból. "

Szia,
ez mennyiben szól a cikkben írottakról?

bio

is 2013.02.16. 20:51:48

@Wolff: pontosan az én értelmezésem is. két nappal a választás előtt ugyanis már nem tették közzé azt az eredményt.

Megfigyelo 2013.02.16. 20:56:14

@Megfigyelo: Ha valaki nem emlékeznék, 2002-ben is a Fidesz volt hatalmon, és végül elvesztette a választásokat -- de a két forduló között végleg kirobbantotta az azóta is tartó (nem is olyan nagyon) hideg prolgárháborút.

Megfigyelo 2013.02.16. 20:59:12

@reszeg tengeresz: Ha Magyarországon a a Jobbik kerülne hatalomra, akkor nemsokára a román hadsereg "harmadszor is elfoglalná" Budapestet.

Szociknak vége 2013.02.16. 21:04:47

Egyetemen még olvastam a HVG-t de már rég lesüllyedt a mocsárba.

Hazai dolgokról nem hazai forrásokat kell olvasni, hanem olyasmit, akiknek nagon mind1 a magyar 'belharc'./bruxinfo, eurostat/

Blogger Géza 2013.02.16. 21:26:24

@takács bálint: Egy dolgot ne hagyjunk figyelmen kívül. Mivel a tájékozott közvélemény egy részében elterjedt, hogy a Nézőpont intézet Fidesz-közeli, ezért lehet, hogy egyszerűen az emberek máshogy válaszolnak nekik. Mondjuk 90% ugyanúgy válaszol, bárki kérdezi, de a maradék 10% konformista, és igazodni akar. (Lásd a Jobbik alulmérését 2010-ben.) Két lehetőség is van:

1) igazából nem a Fideszre szavazna (bizonytalan, maga se tudja, esetleg kifejezetten másra), de mégis azt mondja a Nézőpontnak.

2) mivel divat a kormányt és a Fideszt szapulni, lehet, hogy sokan más kutatóknak nem vallják be, hogy a Fideszre szavaznának, de a Nézőpontnak be merik vállalni.

Valószínűleg mindkét hatás érvényesül, de ki tudja, mekkora arányban... Ha nem a 4 , hanem az 5 intézet átlagát számolod, talán az lehet a valóság, és a fentiek miatt egyesek alá vagy fölé húznak... Ezt támasztja alá az is, hogy a Medián nagyjából a szélsőségek között szokott lenni, és talán ők voltak a múltban a legprofibbak az ilyen hatások kiszűrésében. (Lásd 2006, de talán a Jobbikot ők is ők hozták erősebbnek 2010-ben)

Blogger Géza 2013.02.16. 21:27:37

@Megfigyelo: Még szerencse, hogy a taxisblokád idején (és az azt követő évtizedben) micsoda nemzeti egység volt... :D

Blogger Géza 2013.02.16. 21:34:40

@Megfigyelo: Ez marhaság. Nem "nem meri megmondani," hanem nem érdekli a téma, bizonytalan, vagy nem is akar elmenni választani,. Ahol 60-70% szokott lenni a heves választási kampány finisében a részvétel, ott teljesen normális, hogy messze a választásoktól, félidő táján mondjuk 50% mondja azt, hogy "most vasárnap elmenne" választani, és tudja, kire szavazna.

takács bálint (törölt) 2013.02.16. 21:54:19

@Blogger Géza:
a nézőpont intézet nem úgy mér, hogy megkérdi egyenesen: kire szavaznál most vasárnap. mert az úgy túl snassz. ha így mérne, akkor te vélhetően azt mondanád, hogy a fideszre. én meg azt: fogalmam nincs.

hanem megkérdik, hogy akarja-e, hogy a nemzeti érdekek képviselve legyenek. és akkor vélhetően te is, és én is azt mondom, hogy persze. nézőponték ebből ebből arra következtetnek, hogy mi mindketten fidesz szimpatizánsok vagyunk. közben meg csak te vagy az.

természetesen a nézőpont intézet munkatársai pontosan tudják, hogy ez így nem frankó. de ők ezt leszarják. mert ők ab ovo azért jöttek létre, hogy minél kedvezőbb képet fessenek a kormányról. és ehhez kerestek egy módszertant. amiről minden tankönyv leírja, hogy ez az, amit így nem szabad. de ők ezt megint csak leszarják. unortodox filozófia. amire eddig azt mondták, hogy rossz hátha pont az lesz a jó.

persze ilyenkor elmondják egyesek, hogy ez így nem konzervativizmus, hanem önbecsapás. de ezt megint csak leszarják. mert a fidesz politikájának ez a lényege. az önbecsapás. hinni kell a tündérmesében. és ha mindannyian hiszünk benne, akkor hátha bejön. aztán majd kiderül, hogy tényleg igen, vagy pont hogy nem.

Blogger Géza 2013.02.16. 22:08:31

@takács bálint: Ha ez így van, és szt alábbi idézete igaz (én ennyire nem emlékszem a részletekre):

"Emlékszem a Nézőpont 2010-es felmérésére. Olyan számokat adtak meg két nappal a választások előtt, amelyik a megjelentek függvényében adta meg a végeredményt. A valóság attól az eredménytől csa 1- 2 %-kal tért el."

akkor nem lehet, hogy pont az ilyen kiegészítő kérdésekre adott válaszokkal lehet valahogy kiszűrni a ferdítő válaszadókat?

vizipipa 2013.02.16. 23:18:23

@Blogger Géza: tudtommal a forsensenek volt ilyen adata - már a nyilvános adatok között.

i.imgur.com/JPllmkj.jpg

A közvélemény kutatások számos súlyos sebből véreznek, amiről rendszerint mélyen hallgatnak, így a 3% körüli elvi mérési pontosságot (1000, 1200, 1500 fő), ami egyébként is a TELJES mintára vonatkozik, nem pedig az ebben mért 2-4%-os DK arányra, csak a tájékozatlanok veszik komolyan.
1. Tematika - kérdezni tudni kell. Korlátlan igazodási lehetőség a megbízó igényeihez, amit csak a hitelesség korlátoz, már akinél van, és persze amennyi van.
2. Aktualitás - mire szavazna ha... öreganyámnak kereke lenne? Tudom, hogy nincs neki. Vegyem komolyan? Van aki komolyan vesz, van aki nem.
3. A mérési pontosság természetesen akkor igaz, ha mindenki igazat mond. De nem mond mindenki igazat! Tudni, hogy hányan nem mondanak igazat? Nem. Lehetne persze ellenőrző kérdéseket berakni, de idő, költség. A páciensek türelme a válaszadásra sem korlátlan.
4. Módszer - a telefonos és a személyes kikérdezés nem ad azonos eredményt. Személyesen kevesebbet hazudnak, csak persze lassabb és drágább.

És vannak persze egyéb finomságok is.
Készülnek persze időnként pontosabbnak tekinthető felmérések is. Megyei, de akár EVK szintűek is. Igazi kincsek.
Ott vannak Kubatov, Szigetvári, stb. fiókjaiban. Nem a sajtóban.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.17. 00:52:12

@reszeg tengeresz: Az ugye megvan, hogy az alalad linkelt indexes cikk az 2011-2012es??
Tiszta barom ez az index is, hogy 2 eves cikkeket rak be.

Boltzmann 2013.02.17. 01:17:28

természetesen nem szít kulturkampfos árokását a ballib média

Bell & Sebastian 2013.02.17. 01:33:40

@Herr SturmLikudnik: Legalább mondjon igazat! Ki nem volt ügynök a lakitelki sátorban? Nem kellett a fejükhöz pisztolyt tartani, eleve a zsebükben volt.

Inkább maga örüljön, hogy egy német tartománnyal több lett! Kínos, mi, hogy pont a Cigánybáró csinálta meg. Pedig egy éve még -igen, maga- szárnyat igézett a malacra.

A nép meg mindenhol egyforma, csak az a kérdés, kié ostobább?

Mercel 2013.02.17. 02:29:50

@Vidéki

"A HVG nyüzsije azonban arról elfelejt beszélni. hogy a Fidesz-KDNP az összes szavazó szavazatának hány százalékát szerezte meg. Több, mint ötven százalékát.
Nyüzsi hülyének nézi olvasóit, ezért érvel ilyen arcátlanul, feltételezve, hogy a „tömegek” hülyék ahhoz és lusták is ahhoz, hogy utána gondoljanak nyüzsi arcátlan hazugságainak!"

Elkezdtem írni neked egy választ.
De rájöttem, hogy felesleges.
Te nem szoktál HVG-t (sem) olvasni ergo nem tudod miről vauzol.
Engedd meg, hogy ostobának nevezzelek a kirohanásod alapján.
Köszönöm.

"Frigyes"

Kandeláber 2013.02.17. 14:58:35

@bioLarzen: Talán a közvéleménykutató(k) megbízhatóságához való hsz-ként elmegy.
Egyébként nem tudtam, hogy egy blogban csak betű szerint a posztban írtakhoz lehet hozzászólni.
Hála neked, már ezt is tudom.
Kösz.

bioLarzen 2013.02.17. 15:28:44

@Kandeláber: Szia,
hol írtam, hogy csak a posztban írottakhoz lehet hozzászólni? ;) De azért csak nem őrültség feltételezni, hogy valami köze csak van a kommentnek ahhoz, amire az illető kommentel ;)

bio

Kandeláber 2013.02.17. 17:39:09

@bioLarzen: Aha.
Közvélemény kutatóról szóló posztban ezek szerint nincs helye másik közvélemény kutatóról szóló hsz-nek.
Érdekes megközelítés.
Ha jól olvastam, a poszt a hvg egy cikkéről szól, amelyben a hvg a Nézőpont közvélemény kutatási eredményeinek a valóság tartalmát vonja kétségbe.
Én pedig egy másik közvélemény kutató, jelesül a Medián egyik közvélemény kutatási eredményét említettem, továbbá egy linket helyeztem el, egy közvélemény kutatásról szóló cikket.
Hogy jönnek ezek ide?
Nem is tudom, talán le kellett volna tennem a garast a hvg vagy a Nézőpont mellett, és akkor nem szúrt volna szemet senkinek a hsz-em.
De írhattam volna a cseljabinszki meteorról vagy az aszteroidáról is.

sztd 2013.02.18. 15:29:50

@takács bálint: Az a kutatás, amire emlékszem, az a részvétel függvényében adja meg az eredményt.
Nem keverendő össze az általában kiadott eredményeikkel, amit nehezen értelmez egy átlag haladó (pl. náluk aktív szavazók vannak, ami máshol nincs).

@Wolff: Szerintem az általam említett kutatást pénteken hozták ki, és vasárnap voltak a választások. Az eltérést a részvételbeli eltérés a várttól magyarázhatta (az ő adataik alapján).

2013.10.26. 07:36:41

Sok sikert Gavra Gábornak a továbbiakhoz!

#rip #hvg

tevevanegypupu 2013.10.26. 21:37:05

Gavra nagyon megbizott a forrasban. Biztos nem tiszta a forras.
süti beállítások módosítása