Fogy a levegő Izrael körül?
2012. december 10. írta: bakodi.péter

Fogy a levegő Izrael körül?

izrael_palesztina.jpg

Még két hét sem telt el azután, hogy az Izraeli Hadsereg „Védelem Pillére” névre keresztelt hadművelete véget ért, Palesztina hivatalosan is az ENSZ ún. nem-tag megfigyelő államai közé került, ami a teljes államiság elérésének előszobája. Az ENSZ közgyűlésében (lásd a fenti térképet) a világ 138 országa szavazott igennel (zöld), 46 tartózkodott (sárga), 5 távol maradt (kék), míg 9 elutasította (vörös) – többek között az Egyesült Államok, Mikronézia, Nauru és Palau. Ez egy elég kemény csapás Izraelnek, ugyanis francia vezetéssel az EU tagországok nagy többsége igennel szavazott, és olyan kulcsországok, mint Németország és az Egyesült Királyság is „csak” tartózkodtak (Európából egyedül Csehország szavazott nemmel). Ha a térképet megnézzük, jól láthatjuk, hogy a jobbára tartózkodó kelet-európai régióból viszont Szerbia és Fehéroroszország támogatta a palesztin kezdeményezést.

Aztán hétfőn – szintén az ENSZ közgyűlése – 174 igen kontra 6 nem arányban megszavazta azt a határozatot, amely felszólítja Izraelt, hogy további késlekedés nélkül csatlakozzon a nemzetközi atomsorompó-egyezményhez, valamint engedje be az ország területére a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség munkatársait.

A határozatnak nincs kényszerítő ereje, ellenben morális és politikai súlya annál jelentősebb. Nem csoda, ha Izraelben sokan a teljes diplomáciai elszigetelődéstől tartanak. Pénteken az arra fogékony hazai közvélemény megnyugtatására bejelentették háromezer újabb, telepeseknek szánt lakóház megépítését. Izrael visszatart több mint százmillió dollárnyi, a Palesztin Hatóság javára beszedett adót is. Ezek a lépések a nemzetközi közvélemény várakozásait is hamar lecsillapították. A telepbővítésekkel kapcsolatban Hillary Clinton még aznap este úgy nyilatkozott, hogy a bejelentés komolyan hátráltathatja a tárgyalások újbóli megindítását. A Washingtonban tartott Saban Fórumon – ahol ott tartózkodott az izraeli politikai elit krémje is – ugyanakkor Hillary Clinton azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes mértékben elkötelezett Izrael biztonságának kérdésében.

A két ország viszonya azonban az utóbbi években – a korábbiakhoz képest – nagyon megromlott, ennek az elmérgesedő konfliktusnak a csúcspontja az izraeli miniszterelnök kampánybéli kiállása volt Romney mellett. Érdekes lehet majd a közeljövőben, hogy a formálódó új amerikai külpolitika milyen irányt vesz a kapcsolat normalizálása érdekében; valamint az, hogy Obama érez-e késztetést arra, hogy a valamelyest kötetlenebb második ciklusban letegyen valamit az asztalra az eddig érdemtelenül birtokolt Nobel-békedíjjal kapcsolatban. A világ egyetlen szuperhatalma a feszültségek ellenére még mindig Izrael legjobb barátja, így a diplomáciai elszigetelődéstől korántsem kell annyira tartaniuk. De ha körülnézünk a régióban, láthatjuk, hogy a zsidó állam az utóbbi két-három évben elég nehéz helyzetbe került. Izrael körül elkezdett fogyni a levegő.

Az egész a törökökkel való szakítással kezdődött, pedig a két ország hajdanán nagyon jó kapcsolatokat ápolt egymással (Törökország volt az első muszlim állam, amely elismerte Izraelt; és izraeli ügynökök voltak azok, akik Törökországba vitték a főellenség kurd terrorista vezért, Abdullah Öcalant). Aztán jöttek az „arab tavaszok” és velük a felfordulás: Egyiptom a biztató jelek után a szakadék peremén táncol; a szíriai helyzetet ismerjük; utóbbi pedig nagyon könnyen átterjedhet az amúgy is lobbanékony Libanonra is, ahol kis túlzással a Hezbollah a legerősebb játékos, amely nem éppen az Izraellel való meghitt viszonyáról ismert. Jordánia viszonylag stabilnak tűnik, de nehéz lenne azt állítani teljes biztonsággal, hogy egy év múlva is az marad.

Ezek csak a közvetlen szomszédok voltak, Iránról még nem is beszéltünk – kihangsúlyozandó, hogy a közvélekedéstől eltérően az iráni kérdés elsősorban nem Izraelnek jelent biztonsági fenyegetettséget, hanem a szintén USA-szövetséges Perzsa-öbölbeli monarchiáknak. Ebbe az átláthatatlan szituációba már csak a gázai konfliktus feléledése, valamint az ENSZ-szavazás és -határozat hiányzott.

Januárban választások lesznek Izraelben. Ez a tény nagyban befolyásolta azt is, hogy nem eszkalálódott a gázai konfliktus háborúvá. Szárazföldi hadműveletek esetén óhatatlan a katonai és civil áldozatok számának növekedése, és ugyan ki akarna elesett katonákkal kampányolni? (A palesztin civil áldozatok miatti nemzetközi feszültségekről nem is beszélve.) De a telepek bővítésének hírét is nyugodtan a kampány részének tekinthetjük, hiszen rengeteg olyan ember van, akit ezzel mozgósítani lehet. A nem sok jóval kecsegtető nemzetközi helyzet viszont csak egy azon témák közül, amelyek kihatással lesznek a voksolásra. Az utóbbi pár hónap belföldi történései is nagyban rányomják a bélyegüket a közhangulatra.

Nyár végén még arról volt szó, hogy ősszel lesznek az új választások. Akkor egy koalíciós puccsal kigolyózták a radikális erőket, és így továbbra is kormányon maradhatott a Likud, sikerült megszavazni az ultra-orthodoxok besorozásával kapcsolatos törvényt is. A januári előrehozott választás oka az, hogy a Knesszetnek végül nem sikerült elfogadnia a jövő évi költségvetést. A jelenlegi pártokon kívül azonban új belépőkre is számíthatunk a politikai arénában. A sokak által fekete lónak tartott, közkedvelt médiaszemélyiség, Yair Lapid – a magyar származású Tomi Lapid fia – saját párttal indul a választásokon. Az elsőre kicsit furcsának tűnő, most körvonalazódó Arab Cionista Párt is egy új alakulat, amely a többségi társadalommal való együttműködésben érdekelt izraeli arab állampolgárokat szólítaná meg, érdekeiket képviselve. Mindezek mellett most már Izraelben is létrejött egy Kalózpárt, amely szintén megméretteti magát januárban.

Az újakon kívül azonban vannak nagy visszatérők is; Tzipi Livni egy új párt élén fog indulni, a párt megalakulását követően szinte rögtön csatlakozott hozzá hét Kadima-párti képviselő is. A szervezett pártokon túl a 2011-ben indult nagy szociális-igazságossági tömegmozgalmak és ezek vezetői is komoly szerephez juthatnak a kampányban. A nagy kérdés – a 32. Knesszet összetételén túl –, hogy Izrael vajon győztesen vagy vesztesen fog kikerülni ebből a több nézőpontból is összetett válságból.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr714949012

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fogy a levegő Izrael körül? 2012.12.10. 14:51:01

A zsidó állam az utóbbi két-három évben elég nehéz helyzetbe került.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.10. 14:06:51

izráél pusztulásának remegve várt öröme csöpög az írásból

bakodi.péter 2012.12.10. 14:18:52

@jose maria padilla: Vagy lehet csak arról van szó, hogy ennyi probléma mellett, pont nem Magyarország felvásárlásával foglalkoznak....

SemBoga 2012.12.10. 14:23:55

ha az arabok elpusztítják izraelt, mi fogja őket megakadályozni európa elpusztításában, kezdve a gyengébb és közelebbi államokat (mint pld. mi)?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.10. 14:30:03

Attól tartok, hogy annak, hogy „az egész” a törökökkel való kapcsolat megromlásával kezdődött, semmi alapja nincs.

És micsoda marhaság, az, hogy „fekete ló”? Nem lehet minden angol kifejezést (akkor is sötét, nem fekete) csak úgy magyar tükörfordításban használni. Sznobizmus? Lustaság? Mint másoknál a béna kacsa. Aki magyarul ír, írjon magyarul!

HomicideWatch (törölt) 2012.12.10. 14:30:35

@bakodi.péter:
Hosszú távú projekt. Az USA sem egycsapásra lett a legjobb barátjuk.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.10. 14:34:11

@bakodi.péter:

Hát nem tudom, az illetékes szerint (Eszelős Náci Posta Imre) épp azért kívánják kiírtásunk után elfoglalni a hazát, mert ott nehézségeik vannak. Érdekes és eredeti értelemezése a cionizmusnak.

mrZ (törölt) 2012.12.10. 14:36:18

Inkább a cionizmus és a hozzá kapcsolódók elutasítása.
Nem mindenkire hat az msm agymosása.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.10. 14:37:39

@bakodi.péter: az sosem fordult meg a fejükben. hát miért pont most, mikor meg rájuk dőlhet a ház?

Alikam 2012.12.10. 14:39:04

@SemBoga: ja ez olyan a komcsik már a spájzban vannak duma, igaz?
Mi köze az araboknak Európához? Ég és Föld a különbség...

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 14:44:06

Szerintem semmi értelme egy picurka, területileg szétszabdalt Palesztinát erőltetni. Inkább valami terület cserés, vagy vásárlásos történetnek lenne értelmes jövője, de láthatóan ilyen irányú kísérletek nincsenek is.

Ciszjordánia is már ketté van vágva, már hivatalosan is több mint 300 ezer izraeli telepes van ott, nem hivatalosan vagy fél millió. Miért pont egy 3000 ezer lakásos lakótelepen problémáznak? A visszatartott adókból hivatalosan az elmaradt villanyszámlát fizetik ki, ami azért megemlítésre kerülhetett volna.

A gázai övezet, ami egy 20 x 40 km-es sáv, egy nyomortanya lett, ami kizárólag segélyből élésre rendezkedett be.

Már régóta hangoztatott véleményem, hogy Izraeltől legalább 100 km-re jelöljék ki Palesztinát vagy Izraelt vigyék arrébb, de a békére jelen formában esély sincs. Az arabok nyíltan Izrael elpusztítását tűzték ki célul, válaszul az Izraeliek a Palesztin állam beépítését tűzték ki célul. A mostani folyamat évtizedekre garantálja a korlátozott intenzitású helyi konfliktusokat, amik már évtizedek óta zajlanak.

bakodi.péter 2012.12.10. 14:49:08

@ByA: Azt nem értem ezekben az összeesküvés elméletekben, hogy miért a nehezebb utat választanák? Mehetnének pl. USA-ba is, ahol virágzó zsidó közösség él, még mindig hatalmas lakatlan területek vannak potom áron (főleg az izraeli árszínvonalhoz képest), sokkal több lehetőségük lenne, 300 millió ember mellett az a 7-8 millió plusz fel se tűnne! Ja és ott is van ivóvíz, nem csak a szívcsakra közelében...

Démonmac1 2012.12.10. 15:10:07

@Ipari-antidepresszió: "Már régóta hangoztatott véleményem, hogy Izraeltől legalább 100 km-re jelöljék ki Palesztinát vagy Izraelt vigyék arrébb, "

:DD A szent helyek, temetők vigyék odébb:)
Ember neked elmentek otthonról.
Azokat nem lehet arrébb vinni.

Démonmac1 2012.12.10. 15:15:00

Tehát: mindkét népnek az az ősi földje, csak éppen eltérő a vallásuk. Megoldhatatlan a probléma.

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 15:19:47

@Démonmac1: Kifogásokat mindig lehet találni. Vagy szétválasztjuk őket vagy egymásnak esnek. Vigyék arrébb a temetőket meg a szent helyeiket is, ma már mindent lehet technikailag. Vagy építsék fel a másolatukat. A mostani opció meg az, hogy összezárjuk őket, hagy öljék csak egymást.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.10. 15:20:21

tehát Magyarország és az usa nem ismeri el és ellenzi a palesztin állam ensz tagságát?
nagyonsok zsidó van még mindig itt, orbán és gyurcsány a zsidók kutyái.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.10. 15:21:21

@bakodi.péter: mert minden szem és minden kéz ugyanazt csinálja izráelben.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.10. 15:21:36

@bakodi.péter:

Teljesen félreérted a lényeget. Miért gyűlölné az átlag magyar a zsidót, ha azt gondolná róla, hogy Amerikába akar költözni? (Igaz, sokan azért is gyűlölik, hogy a saját eredeti hazájába költözik, de ettől eltekinthetünk, mert akikről szó van nem azért gyűlölik, legföljebb azzal –is – racionalizálják a gyűlöletüket.) Mennyivel ígéretesebb viszont elhitetni az átlag magyarral, hogy a zsidó 1. őt ki akarja irtani, 2. el akarja venni tőle a hazáját? Talán még mérsékelt siker esetén is rávehető az egyébként nem rossz szándékú átlag magyar, ha ezt beveszi, hogy zsidót öljön ahol lát de minimum tegyen meg ahol amit tud ellene – félelemből. A paranoiás mindig önvédelemből öl. Ilyen gyilkossá/gonosszá akarja nevelni Posta Imre a maga Nagy Bölcsességében a magyar népet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.10. 15:23:03

@bakodi.péter:

Szerintem meg úgy oldjuk meg a szlovák-magyar problémákat, hogy költöztessük el az összes szlovákiai magyart Argentínába, ott tök üres területek vannak. Ráadásul az időjárás is hasonló a Kárpát-medenceihez.

:-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.10. 15:23:36

ja látom van írás is a kép alatt:

Mikronézia, Nauru és Palau helyett inkább pl kanada az érdekes, és a magarok, csehek, talán még az osztrákok is?

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 15:24:04

@Démonmac1: Nem akarásnak nyögés a vége. Ha építenek a Palesztinoknak egy jó kis lakóparkot, akkor oda önként beköltöznének. Annyi pénzből, amennyit eddig segélyekbe beleöltek (aminek nagy részét ellopták, a másik részéből meg fegyvereket vettek), már nagy jó minőségű lakóparkokat lehetett volna felhúzni. Egyiptom is adott esetben adna el jó pénzért területeket mondjuk a Sinai félszigeten. Lehetne ezzel bizniszelni. Jó, lehet pár mélyen vallásosnak fontos a szent hely, meg az ősi sír, de a többség szerintem költözne a kényelembe.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.10. 15:24:59

miért nem hercsel adél ír izraelről?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.10. 15:25:39

@tesz-vesz:

Palesztína nem ENSZ-tag, nincs mit elismerni.

A palesztín államot Mo. elismeri 1988 óta. Palesztín követség is van Budapesten. Az USA viszont nem ismeri el a palesztín államot, így az USÁ-ban csak diplomáciai mentességet nem élvező palesztín képviselet működik - persze az USA1 nem-hivatalosan azért elismeri ezt a képviseletet.

Démonmac1 2012.12.10. 15:27:40

Az Iszlámmal például az a gond, hogy a Keresztény szellemiségű emberek/vagyis pl mi (mégha kicsit fura is ez a nézőpont) ellenségnek számítunk. Példáuli itt van ez a szép szakállas ember Omar al-Bakri sejk - szerinte
"szerint valamennyi terület, amely egyszer iszlám uralom alá tartozott, örökké iszlámföldnek számít a Balkán pedig évszázadokig török uralom alatt állt. Amelyet ugyanúgy fel kell szabadítani a „hitetlenek”, azaz keresztények uralma alól, mint annak idején a Szentföldet a keresztes hadjáratok alól. Az iszlám uralom visszaállítása minden muzulmán szent kötelessége, legalábbis a radikálisak szerint."

hát köszi.

Démonmac1 2012.12.10. 15:30:46

@Ipari-antidepresszió: Óhó, építettek nekik, csak az a helyzet velük, mint nálunk a cigányokkal/romákkal.
ugyanaz.*
(ezért is fura, hogy a hazai radikális szélsőségesek, miért istenítik őket:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.10. 15:31:23

@ByA: ezt mondjuk posta adta ki:
kkbk.blog.hu/2011/06/20/hlavacz_gyorgy_az_arulo_moszados_rendor

most mi van vele? régóta nem hallottam postáról, mondd furcsaságokat?

Démonmac1 2012.12.10. 15:34:52

@Ipari-antidepresszió: A nem vallásos emberek esetében is az a probléma, hogy az ember a szülőföldjét nehezen hagyja el, pláne ha több emberöltőt is sikerült már a családnak leélnie ottan.
És a vallási megosztottságok tovább nehezítik az egészet,(az a sok vallási irányzat, csak a bajnak jó:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.10. 15:35:09

@tesz-vesz:

Mikronéziáról, Palauról és a Marshall-szigetekről tudni kell, hogy a kapcsolatuk az USÁ-val kb. olyan, mint Monaco kapcsolata Franciaországgal, azaz az esetek 99,9 %-ában automatikusan követik az amerikai kormány minden kül- és hadügyi döntését és álláspontját.

Mikronézia, Palau és a Marshall-szigetek privilegizált helyzetét az is mutatja, hogy az állampolgárai totálisan vízummentesek az USÁ-ban, azaz előzetes netes bejelentkezés sincs náluk. Hasonló joguk csak a kanadaiaknak van az USÁ-ban.

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 15:38:31

@Démonmac1: Mondjuk azt elismerem, hogy az én terület szétválasztós elképzelésemnek az a gyengéje, hogy ilyesmi a gyakorlatban nem nagyon működik. A Brazilok építettek a semmiből fővárost, meg volt pár ilyen kísérlet, de tényleg valós kockázat az, hogy szellemvárosok lesznek belőlük. Mert ugye nem csak lakás kell, hanem munkahely is és egy komplett országot talán még sose próbáltak felépíteni. Ugyanakkor az ilyen építő jellegű hozzáállás mégiscsak előremutatóbb szerintem, mint egy területileg és etnikailag is szétszabdalt nyomorult kisállam létrehozásának az erőltetése.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.10. 15:40:09

@tesz-vesz:

Nem mondanám, hogy közelről követem, de épp pár napja olvastam róla olyan hírt, hogy bevitték a redőrök, vagy effélék éjfélkor és vallatták, vagy mi, reggel ötig. Kiderült eddig is, hogy enyhén szólva nem vagyok a tisztelője, de ez ciki.

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 15:41:19

@Démonmac1: Ha van valós választási lehetőségük, akkor szerintem mozdulnának az emberek. Mutogatnák nekik a jól berendezett lakóparkot, amihez csak alá kell írni valami papírt és már költözhet is... hát szerintem költöznének jó sokan. Inkább anyagiasak az emberek, semmint vallásosak. Ha viszont nincs anyagi javuk, akkor jobb híján vallásosak :)

Atrox 2012.12.10. 15:43:57

@Ipari-antidepresszió: odébbvinni az ősi szent helyeket? Felépíteni a másolatukat? Muhaha! Értem, hogy neked a vallás semmit nem jelent, de az ott élőknek ez a mindenük! A Siratófalat, Sziklamecsetet, Jeruzsálemet, Názáretet, egyáltalán a szentföldet odébbvinni meg másolatot készíteni belőle? Gondolom ez csak valamiféle erős humor akar lenni...

Link Elek 2012.12.10. 15:44:38

@bakodi.péter:
regebben a gazdagabb amerikai zsidok tartottak fenn házat izraelben (es oda jartak nyaralni is), hogy ha ott is eldurvul a helyzet, akkor gyorsan, kellemetlensegektol mentesen tudjanak atkoltozni.

most a gazdag izraeliek tartanak fenn lakast amerikaban (NYC,SF)

Démonmac1 2012.12.10. 15:45:53

@Ipari-antidepresszió: Én személy szerint annak örülnék, ha a radikális iszlám visszaszorulna -mert akkor több lenne az esély a normális oktatásra/gyereknevelésre- és talán lejjebb hagyna az a harcias lendület.

A vallási megosztottság/ellentétek miatt nem hiszem hogy valaha is sikerülhet valami kompromisszum.
Próbálták egyébként a beilleszkedéses dolgot, egyenlőre nem jött össze.
Egyébként úgy látom, hogy Izrael remek védőpajzs, mert majdnem az összes moszlim arra a területre összpontosít, és minket békénhagy. (150 éves Török Hódoltság)

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 15:51:38

@Atrox: Biztos van egy kemény mag, akinek ez a mindene, de szerintem ez az elenyésző kisebbség. Ha mutogatnák nekik a jól berendezett lakást, meg úszómedencéket, meg mindenféle anyagi javakat, akkor a többség aláírna bármit. Lehetne valami Ensz project erre. 10-20 év alatt az emberek 80-90%-át el lehetne költöztetni valami Dubai szintű látványosságba.

Muad\\\'Dib 2012.12.10. 15:55:00

Izrael nem egy kérdésben maga alatt fűrészeli a fát. A folyamatos betelepítés a palesztin területekre legfeljebb a szélsőséges zsidó telepeseknek kedvez, rajtuk kívül senki másnak. Az pedig kolosszális hiba, hogy folyamatosan ekézik/ték a mára lényegesen enyhébb politikát képviselő Fatah-ot, ezzel a Hamász irányába tolva az embereket. Azzal pedig, hogy a Hamász tevékenységét úgy próbálják ellehetetleníteni, hogy az egész általuk felügyelt területet kollektíven büntetik és diszkriminálják, elérték, hogy immár a szalafisták is megjelentek a környéken, olyannyira, hogy a Hamász kénytelen volt fegyvereses konfliktusba bocsátkozni velük.

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 15:57:12

@Démonmac1: Nem hiszem, hogy egy Modern Palesztin Lakópark projecttől kitörne a világbéke, de ez a lokális konfliktus biztosan sokat enyhülne. Mondjuk elismerem, inkább ábránd, semmint realitás sajnos.

Atrox 2012.12.10. 16:00:28

@Ipari-antidepresszió: ott nagyon erős az ősi helyszínek és régi épületek iránti kötődés. És nem csak a szegény arabok, hanem a gazdagok és az izraeliek részéről is. Őket nagyon nehéz lenne onnan elrángatni. És pont a legfanatikusabbja maradna ott, azok, akik bárhol, bármikor a másik kiírtására törekednek. Na meg melyik ország szeretne befogadni akár nagyon sok pénzért cserébe 5-6 millió arabot vagy zsidót? Ezt a kérdést így valószínűleg nem lehet megoldani...

Zb74 2012.12.10. 16:05:26

@tesz-vesz: Te sem térképet, sem szöveget nem tudsz olvasni? Fuss neki még egyszer! Sem Ausztria, sem Magyarország nem szavazott együtt Amerikával és Kanadával - Európából egyes-egyedül a csehek tettek így.

jet set 2012.12.10. 16:14:48

Magyarázza el valaki, hogy miért akkora probléma, hogy palesztin területen építenek zsidóknak lakásokat?

Muad\\\'Dib 2012.12.10. 16:18:28

@jet set:
Elmagyarázzuk. Amikor állítólag mindkét fél elkötelezett a jövőbeli két állam modell mellett, akkor eléggé gáz szándékosan megbontani egy terület etnikai összetételét, hogy majd később még jó pár kilométert le lehessen vágni az új állam területéből.

s 2012.12.10. 16:19:08

@SemBoga: Az érdekellentét hiánya. Az nyomós érv.

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 16:19:17

@Atrox: Nem hiszem el. Le kellene tesztelni a gyakorlatban. Felépíteni pár ezer jó minőségű lakhelyet, majd megkérdezni a Palesztinokat, hogy ki akar odaköltözni. Szerintem mennének és aláírnának mindenféle papírt. És ez a lakásépítés még mindig olcsóbb lenne, mint amikbe ezek a háborúk, meg segélyek kerülnek.

szkepi 2012.12.10. 16:20:58

akkor egy kis adalék:
az öböl menti kicsi országok a háttérben szoros kapcsolatban állnak Izraellel, akárcsak a színfalak mögött a Szaudiakkal. Sokkal nagyobb veszélyt jelent ezeknek az országoknak a létében Irán, mint Izrael. Izraelre lehet fröcsögni, de a fő ellenség a siita Irán. Ugyanigy áll Izraelhez Azerbajdzsán. India, Thaiföld, Vietnam Singapore szintén szoros kapcsolatban áll Izraellel. latin amerikában Argentina, Chile, Equador is Izrael mellett áll. Sajnos a világ országai félnek a terrortól, félnek a robbantásoktól. Törököknél nem sokáig tart ez a muszlim erősödés. Minél jobban nyalják jobbikosként Irán fenekét, annál kisebb lesz az únió tagság esélye, sőt a nato tagság is veszélyben. Nem megnyugtató az észak atlantiknak egy fundamentalista muszlim tagország

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 16:21:23

@Muad\\\'Dib: Szerintem nincs elköteleződés egyáltalán. Az arabok el akarják pusztítani Izraelt, Izrael meg be akarja építeni a területet.

Muad\\\'Dib 2012.12.10. 16:34:43

@szkepi:
Ebben az esetben a franciákat fogják először kikukázni. Aztán jön a többi nyugat-európai ország. Lévén náluk valóban egyre magasabb az iszlám hitűek száma. Nálunk szinte nem is mérhető...

Void Bunkoid 2012.12.10. 16:41:57

@Ipari-antidepresszió: akkor csinálják úgy, mint az FC Baku. Azok felvettek menedzsernek egy srácot, azon "munkatapasztalata" alapján, hogy hót pöpecül vereti valami focimenedzselős játékban.

Ország- illetve városépítésre/menedzselésre meg akkor vegyenek fel expertnek valami geeket, aki mittomén, tizenötmilliós városokat menedzsel a legújabb és legbonyolultabb Sim Cityben, vagy örökös farmville-bajnok, vagy ilyesmi. Hátha sikerül neki is élőben is :)

Ipari-antidepresszió 2012.12.10. 16:57:15

@Void Bunkoid: :-)) Erről az FC Baku storyról lemaradtam, de nagyon tetszik!

Politikailag inkorrekt eszkimó 2012.12.10. 17:06:40

Izrael nem az utobbi 2-3 evben kerult nehez helyzetbe. 48 ota masrol sem szol az eletuk, csak a letert valo kuzdesrol.

Politikailag inkorrekt eszkimó 2012.12.10. 17:11:29

@Muad\\\'Dib:

Nem akarnak levagni semmit. A gazai kivonulaskor az izraeli kormany visszatelepitette Izraelbe az osszes ott tartozkodo telepest, sot meg Ciszjordaniabol is nehany telepet. A telepek nem akadalyai a bekenek.

takácsbálint (törölt) 2012.12.10. 17:21:02

@Ipari-antidepresszió:
technikailag bármit lehet. kulturálisan nem. tetszik, nem tetszik. persze lehet mondani, hogy ha nem lenne a vallás. de akkor háború se lenne. vagy ha mégis, akkor erősebb régen elpusztította volna a gyengébbet.

takácsbálint (törölt) 2012.12.10. 17:40:21

@szkepi:
vagyis egy földközi tengeri összefogást simán össze lehetne hozni. római birodalom 2.0-át. ibéria, a francia riviéra, itália, horvát dalmácia, hellász, anatólia, izrael és az arab liga. africa provincia és szaudiak.

ez magyarországnak nem lenne túlságosan jó. de a résztvevők mindegyike profitálhatna az ügyletből. dél-európa válságára a megoldás egy mediterrán fed. amiben ott vannak a katolikusok, a zsidók és az arabok.

takácsbálint (törölt) 2012.12.10. 17:43:33

@Ipari-antidepresszió:
a zsidók ezzel kezdték. húzzanak el onnan. privilegizált üzemmódban leütik az entert. és kivásárolják az egészet. a befektetéseik úgy is megtérülnek. és az építkezések még hasznot is hoznak. ez jutott először az eszükbe.

Politikailag inkorrekt eszkimó 2012.12.10. 17:47:18

@Muad\\\'Dib:

Eszrevettem, hogy mar nem eloszor mondasz nagy butasagokat ebben a temaban.

Tomycat 2012.12.10. 18:12:25

Izraelben beke? Abbol meg hogyan lesz extra profit? A fegyver csortetes, az buli :). Szoval nem lesz beke.

Muad\\\'Dib 2012.12.10. 19:05:11

@Identitásfosztott lelki jobbágy:
A világért sem állítanám, hogy a világ vezető politikusainak mindig igaza van (sőt), de azért nézzük már meg kik terjesztik ezt a "butaságot":

„A tervek korlátozzák egy jövőbeni palesztin állam területi kiterjedését. Ehelyett az izraeli hatóságoknak egyértelműen ki kellene nyilvánítaniuk, hogy felújítják a tárgyalásokat" – jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter.

Brit kollégája, William Hague kétségbe vonta Izrael békeszándékát: „Az izraeli telepek nemzetközi jogilag törvénytelenek és lerombolják a felek közötti bizalmat. Az új telepek építése nagyon megnehezíti a kétállami megoldást".

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter már pénteken leszögezte, hogy Izrael lépése veszélyezteti a konfliktus tárgyalásos megoldására irányuló fáradozásokat, ugyanakkor kilátásba helyezte: „Amennyiben a felek hajlandóak közvetlen tárgyalásra, akkor Barack Obama elnök teljes értékű partnerként támogatja őket".

Izraeli ellenzéki politikusok is bírálják a kormány döntését. Ehud Olmert volt kormányfő Washingtonban szombaton este azt mondta, hogy „A telepbővítés Barack Obama arculcsapása".

Muad\\\'Dib 2012.12.10. 19:06:50

@Identitásfosztott lelki jobbágy:
"Eszrevettem, hogy mar nem eloszor mondasz nagy butasagokat ebben a temaban. "

Persze, hogy az emberek esetében jól bevált szófordulatot használjam ebben a világban mindenki hülye, csak Izrael helikopter...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.10. 19:10:53

@jose maria padilla: ne izguljon, majd elbújik mint péter a nádasban és párhuzamos bráner, izé, broiler sztorit ír (bár a currywurst és a schultheiss jobban vészelte át a falnyitást a prenzlauer-pankow tengelyen is)

danesdzsu2 2012.12.10. 21:26:48

@Muad\\\'Dib: mivel folyamatosan ekézték a Fatah-t, _emiatt_ a palesztinok, akik kizárólag Izrael által nem ekézett szervezeteket támogatnak, inkább a Hamász felé tolódtak.

???

Inkább írd azt, hogy a Hamászt valójában az izraeli titkosszolgálat irányítja, és zseniális módon vele nyírták ki a Fatah-t.

További remek összeesküvéselméletekkel tudok szolgálni igény esetén. (pl. a mindentverő izraeli hadsereg ki ellen szívott Libanonban? Kinek az érdeke volt? )

metropolis. 2012.12.10. 21:45:57

@Muad\\\'Dib: A zsidók és Izrael állam mit tárgyaljon egy olyan politikai szervezettel, amelynek hivatalosan deklarált célja Izrael megsemmisítése, és a zsidók a térségből való elűzése?

Muad\\\'Dib 2012.12.11. 08:35:39

@danesdzsu2:
Hol írtam én, hogy ez valami összeesküvés?! A Fatah elleni legnagyobb palesztin (tehát belső) kritika, hogy nesze nektek, hiába próbálkoztatok a békés hangnemmel, semmit nem értetek el. Külön vicc, hogy a szalafisták most épp azzal vádolják a Hamászt, hogy ők is megalkuvók.
Nem tudom ebben mi az összeesküvés-elmélet szerinted? Hacsak az nem, hogy megláttad az Izrael szót leírva, és már ugrottál, mint egy csahos kutya...

Muad\\\'Dib 2012.12.11. 08:36:23

@metropolis.:
A Fatah a két államos megoldást támogatja...

danesdzsu2 2012.12.11. 14:48:36

@Muad\\\'Dib: Mammaaa!

"Az pedig kolosszális hiba, hogy folyamatosan ekézik/ték a mára lényegesen enyhébb politikát képviselő Fatah-ot, ezzel a Hamász irányába tolva az embereket. "

Szerinted a palesztinok azért fordultak a Fatahtól a Hamász felé, mert az izraeli kormány ekézte Fatah-t?

Kösz, nem kell válaszolnod...

Muad\\\'Dib 2012.12.11. 15:09:14

@danesdzsu2:
Neem, soha. Végül is most sem követett el mindent, hogy megpróbálja megakadályozni a Fatah-ot, hogy nem tag megfigyelő állami státuszt szerezzen az ENSZ-ben. Nyilván ez roppant hasznos lépés a mérsékelt palesztinok irányába...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.11. 22:24:46

@SemBoga: Jaj, Istenem, jönnek az arabokok, meneküjjünk! Faszkalap, bazmeg.
süti beállítások módosítása