Janics és Magyarország – egy rosszízű játszma
2012. október 11. írta: Szelli

Janics és Magyarország – egy rosszízű játszma

janics_natasa.jpg

Douchev-Janics Natasa hozott egy döntést a családjáért, hazatér férjével Szerbiába. A választás talán az ő számára lehetett a legnehezebb, hiszen őt ismerik Magyarországon, ám bolgár férje a szerb szövetségnél kapott állást. Mit lehet ilyenkor tenni? „Nehéz döntés volt ez számunkra, de összetartó család vagyunk, én csak követem őt. Könyörgöm, ne gyűlöljenek ezért!”mondta szegedi sajtótájékoztatóján, majd elsírta magát.

A kajakos 1999-ben jött Magyarországra. Eddigi pályája alatt összesen három olimpiai arany-, két ezüst- és egy bronzérmet, valamint számos világ- és Európa-bajnoki címet nyert hazánknak. Hazatéréséről szóló döntése azonban megosztotta a sportvezetést, a sajtót és a közvéleményt is: sokan még az olimpiai életjáradékot is megvonnák tőle. Janics a jelen állás szerint 35 éves kora után havonta 298.340 forintot kapna eddigi teljesítménye elismeréséért.

Az elmúlt napokban áradó fröcsögés teljesen méltatlan Janics el nem évülő érdemeihez: a legszomorúbb pedig talán az, hogy még a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond is a kezdeményezés mellé állt, miszerint törvénymódosítással kellene megfosztani sporttársát majdani életjáradékától. A harmincéves Janics így kommentálta a történteket: „Ha valaki ezt látja jónak, akkor tegyék. Nekem nincs miért szégyellnem magam. Köszönetet mondok mindenkinek, ha nem fogadtak volna be, akkor abba kellett volna hagynom a kajakozást és mehettem volna dolgozni.”

Hát nem zsigeri komcsi hozzáállás az, amikor arra köpködünk, aki sportolói pályafutásának delén, hosszú évekig dicsőséget szerzett az országnak, majd saját életét élve meghoz egy nehéz döntést, és elhagyja az országot? Vegyük tán el a járadékát, sőt, az érmei is maradjanak akkor már az országban, magával ne vigye a rácokhoz? Nézzünk le egy háromszoros olimpiai bajnokot, aki megannyi felemelő pillanatot és dicsőséget hozott emberek millióinak? Ilyen erővel véget vethetnénk a Puskás-kultusznak, a külföldre szakadt öreg vízilabdások ajnározásának, mert mégis milyen dolog az, hogy valaki csak úgy szimplán fogja magát, és „lelép”? Janics ráadásul a saját szülőföldjére tér vissza.

Nonszensz és felháborító, hogy megkérdőjelezik egy becsületes sportember és családanya teljesítményét, megalázva és fenyegetve őt a pénzmegvonással. Janics és Magyarország viszonya eddig win-win szituáció volt. Ami most kialakul, egy rosszizű lose-lose játszma lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr314832662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Janics az áruló, Janics a zsoldos? 2012.11.05. 12:30:01

Nem is értem miért nem váltanak országot az olimpikonok 4 évenként. A szerencsésebbek akár 3-4 országtól is kaphatnának életjáradékot. Sőt akár licitálhatnának is a különböző nemzeti szövetségek, aki a legtöbbet fizeti, az honosíthatja a sportolót. P...

Trackback: Janics-ügy: B-terv, mint Bulgária? 2012.10.12. 09:03:41

Dusev-Janić Nataša visszaigazolása Magyarországból Szerbiába olyan ügy, amelyikben minden félnek megvan a maga igazsága. A fiatal élsportolónő 2000-ben még olimpiai 4. helyezést ért el a szerb jogelőd (kis)Jugoszlávia színeiben, majd a számára bizonyt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maretz 2012.10.11. 15:57:40

@Lev Menachem:

Nekem is megfordul néha a fejemben... Gáz kicsit. Nem kéne elpiacosodni itt is...

szempontpuska 2012.10.11. 16:14:44

Köszönet az aranyakért, sok sikert.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.11. 16:16:05

@tevevanegypupu: Fenét ment tönkre. Ha meg tönkreteszi a szervezetet az élsport - vagy annak néminemű kísérőjelensége - akkor nem köll csinálni. Egyebekben a létező sportoknak egy kisebb része szerepel az olimpián, miért pont ezek annyire fontosak, hogy fiatal embereknek kiemelt nyugellátást hozzanak?
És ha az érmekért egyszer már többtízmilliók leesnek, akkor pláne mi a faszomnak ezeknek életjáradék?!

tarackos 2012.10.11. 16:18:58

@maretz: Irreális feltételezés de nem tudhatod milyen motivációs tényező a bajnoki cím anyagi vonzata. Itt egy olyan dologról van szó amiért megdolgozott, pont úgy mind a többi bajnok. Janics akkor is magyar bajnok marad ha pápuai állampolgárságot vesz fel.

Az életjáradékot azért kapja mert érmet nyert hazánknak ÉS magyar állampolgár. Ezen nem változtat ha utána más országnak nyer érmeket.

De gondold tovább, majd elkezdjük dekázni mi vonatkozik a kettős állampolgárainkra? Szavazni szavazhat Janics de járadékra már nem jogosult? Miért is szavazhat? Nem fizet ide adót etc. de szavazhat, az akkor mennyiben más?

Karcolt lendület 2012.10.11. 16:24:54

@maretz:
A magyar szövetség pedig kérje meg a NOB-ot, hogy Janics olimpiai bajnoki címeit írják át a szerbekre. Ugyanis, ha nem fizetjük ki az ezért járó életjáradékot, akkor az évek során a mi színeinkben szerzett címei is semmisek, nem fényezhetjük magunkat velük.

Különben, ha volt olimpiai bajnokok külföldön edzősködve magyar sportolók ellen készítenek fel embereket, tőlük is vonjuk meg az életjáradékot?

maretz 2012.10.11. 16:27:55

@Karcolt lendület:

"Ugyanis, ha nem fizetjük ki az ezért járó életjáradékot, akkor az évek során a mi színeinkben szerzett címei is semmisek, nem fényezhetjük magunkat velük."

Miért is? Azokért már kifizettük a méltó jutalmat, jópár tízmillió forint értékben...

"Különben, ha volt olimpiai bajnokok külföldön edzősködve magyar sportolók ellen készítenek fel embereket, tőlük is vonjuk meg az életjáradékot?"

Felkészíteni nem ugyanaz, mint konkrétan ellenünk játszani. Olcsó csúsztatás

maretz 2012.10.11. 16:29:06

@tarackos:

"Az életjáradékot azért kapja mert érmet nyert hazánknak ÉS magyar állampolgár. Ezen nem változtat ha utána más országnak nyer érmeket."

Nem. Életjáradékot azért kap, mert a legszebb éveit hazánkra áldozta, és így megérdemli, hogy amikor kiöregszik az aktív sportból, akkor ezen eredmények fejében a magyar állam támogassa őt.

Ezt az egész gondolatmenetet keresztülhúzza az, ha ő történetesen lelép, és más ország színeiben kezd sportolni.

Karcolt lendület 2012.10.11. 16:29:09

@Lev Menachem:
Janics kapcsán elkövetett cigánykodás és kicsinyesség mitől számítana konzervatív erénynek?

@Dr. Zerge:
Ha nem érted az élsportolói életpálya-modellt, nem érted. Csak ha hozzászólsz ehhez a témához, így komplett hülyét csinálsz magadból.

Karcolt lendület 2012.10.11. 16:36:21

@maretz:
"Miért is? Azokért már kifizettük a méltó jutalmat, jópár tízmillió forint értékben..."
Nem, nem fizettük ki. Az azokért járó jutalom része az életjáradék is.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.10.11. 16:42:02

@bbjnick:
Valasszuk szet, hogy hol akar elni es kiert akar versenyezni. Sajnos a szerzo nem tudta ezt megoldani, pedig adott egy masik pelda is.

Nem a kulfoldre tavozas a baj, mert siman mehetne a ferjevel, mint ahogyan az iden aranyermes Fazekas Zur is Amerikabban lakik, es ott keszul fel, de magyar szinekben versenyez. Igaz amerikaiban akart, de nem kapta meg az allampolgarsagot idoben, igy kenytelen volt itt valogatozni.

Tehat ha Natasa a ferje utan akar menni, menjen. Ha ott akar felkeszulni, keszuljon ott, de azt ne mondja, hogy azert indul szerb szinekben, mert ott szeretne lakni a ferjevel es ott keszul fel.

Szoval nem azert kell megvonni a tamogatast mert elkoltozik, hanem azert, mert nyomja a bullshitet.

legeslegujabbkor 2012.10.11. 16:42:05

Mivel a hozzászólók többsége szerint ennek a történetnek a legfontosabb része az életjáradék megvonása, ezért azt javaslom, hogy vágjuk szét az intarziás, gyöngyházberakásos étkezőasztalt is, mert közös szerzemény volt.

Ui.
Külön öröm, hogy mennyire támogatjátok azt a nőt, aki követi a férjét még rosszabb körülmények közé is, (hagyományos családmodell), vállalva említésre sem méltó emberektől a köpködést.

Lev Menachem 2012.10.11. 16:44:40

@Karcolt lendület: Szerintem meg épp az a cigánykodás, hogy úgy választunk színt ahogy éppen előnyösebb.

Lev Menachem 2012.10.11. 16:48:02

@legeslegujabbkor:
"Külön öröm, hogy mennyire támogatjátok azt a nőt, aki követi a férjét még rosszabb körülmények közé is..."

Felejtsd már el ezt a baromságot, nyugodtan követheti a férjét oda ahova akarja, senki nem ezt kifogásolta, ettől még maradhatna a magyar válogatottban.

tarackos 2012.10.11. 16:51:33

@maretz: Szerintem nem húzza keresztül semmi. 19 éves korától itt van most 30. És ha visszavonulna akkor más lenne a helyzet?

maretz 2012.10.11. 16:52:52

@legeslegujabbkor:

Senkit nem érdekel, hogy hol lakik. Arról van szó, hogy ne versenyezzen ellenünk, VAGY ne vegye fel tőlünk a pénzt. Bármelyiket választhatja, de a kettő együtt egyszerűen geciség.

Nyugodtan lehet Szerbiában élni, dolgozni, felkészülni, és magyar színekben indulni az olimpián.

maretz 2012.10.11. 16:56:18

@tarackos:

Igen. Akkor más lenne. Abban az esetben kötelességünk fizetni az életjáradékát, mert értünk adta oda a fiatalságát, az életét. Ezt meg kell bizony fizetni.

De abban a pillanatban, hogy egy morálisan erősen megkérdőjelezhető döntés következtében átigazol, és máshol folytatja még jócskán tartó karrierjét, azzal lemond erről.

Kicsit durva de szemléletes példa: te mit szólnál ahhoz, ha egy magyar katona a kedvezményes nyugdíjazást kihasználva ereje teljében szépen venné a sátorfáját és átigazolna a románokhoz/szlovákokhoz/szerbekhez. Megérdemli a nyugdíját, mert eddig minket szolgált?:) Ugyanmár...

tarackos 2012.10.11. 16:58:51

@maretz: Nem. Más is a sportra áldozza legszebb éveit és mégsem kap járadékot. Mert a járadék a bajnoki címtől nem elválasztható.

De, tőlem változtathatnak a szabályon de úgy a fair ha azokra lesz érvényes akik a hatálybalépés UTÁN lesznek olimpiai bajnokok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.11. 17:03:37

@Karcolt lendület: Szóval te érted. És az az életpályamodell, hogy az olimpiai sportágban jelesek kapnak egy valag dohányt, míg a nem olimpiai világbajnokok nem. Hogy pölö különféle vívószakágak között ez egy igazságos különbségtétel. És ez szerinted így jól van. Mert te ugye érted az életpályamodellt. Buta vagy, mint egy buszmegálló.

tarackos 2012.10.11. 17:04:07

@maretz: Igen, megérdemli ha teljesítette a feltételeket. Te egyszerűen nem akarsz fizetni vmiért amit megkaptál...

maretz 2012.10.11. 17:27:55

@tarackos:

Jah értem... szóval szerinted teljesen rendben van, hogy ha holnaptól egy magyar katona lövöldöz rád, aki tőled kapja a nyugdíját...:)

Ezt te sem gondolhatod komolyan...

"Te egyszerűen nem akarsz fizetni vmiért amit megkaptál... "

Bocsánat, mi már fizettünk azért, csak idén jópár tízmillióval...

Aki elmegy máshova játszani, mikor úgy kényelmes (illetve megveszik a férjét kilóra), az ne akarjon bármit is kapni tőlünk. Azért álljon már meg a menet...

Herbert_West 2012.10.11. 17:41:16

@maretz: Igen, mert ugye Janics Natasa esetleges szerb szinekben való szereplése és a Klapka György gyalogdandár lázadása összemérhető dolgok. Eszemfaszom megáll.

Egyébként hogy lett abból, hogy nem velünk versenyzik, az, hogy ellenünk versenyzik? (aki nem velünk, az ellenünk, ugye) Tarkón lövi a magyar versenyzőket a döntő előtt?

Egy adott olimpián egy adott sportágban az összes versenyző egy mezőnybe jut. A szerbek kb annyira fognak a magyarok ellen játszani, mint a kínaiak.

jan 2012.10.11. 17:44:38

Ez az oda-vissza nemzetvaltogatas, sajnalattal mondom (mert nyilvan rengeteg szenvedes is van benne), de szanalmas.

En mar annak se orultem, hogy egy szerb noci egyszerre kitalalta, hogy magyar. De legyen, megszokott- megszeretett itt, mi is megszoktuk-megszerettuk.

Erre most rajon, hogy o megis szerb. Pontosabban: neki olyan a nemzetisege, ahol a ferje munkat kap. Meg szerencse, hogy nem egy eszaki-tengeri olajfuroszigeten kapott munkat, mert akkor a feroer-szigeti identitast kene surgosen feleleszteni.

Tündér_Lala 2012.10.11. 18:06:44

Szerintem teve és bbj álláspontja a tisztességes. Ha nem kellett miért fogadtuk be, fogadtuk el győzelmei dicsőségét és ha elfogadtuk, akkor kutya kötelességünk azt adni, mint bárki másnak. (Nem ebbe fogunk tönkre menni.) Ha így alakult köszönjük meg neki és menjen isten hírével.

Az összes többi nem róla szól.

komolytalan samu 2012.10.11. 18:14:16

Tegnap Ábrahám Attila megválaszolta a lényegi kérdést.

Nem érdemről, sportjogról van szó, hiszen Paksy Tímeáért, aki a labancsógorokhoz dobbant ugyanígy (és még csak nem is férjhez) , ÉRTE nem kérünk egy fillért se.

Mindketten megkapták a magyar államtól, a kb hasonló szakmai és anyagi támogatást (a felkészüléshez), az egyik jobb, tehetségesebb volt 1-2 méterrel, nyert 3 olimpiát. A háromszoros olimpiai bajnok teljesítménye többet ér, tehát érte kérünk pénzt.

Szégyenletes nettó kupeckedés.

ps: én az életjáradékot sem sajnálom.

komolytalan samu 2012.10.11. 18:30:08

@jan: nem egy Aradi vértanú hozzáállása, az tény.

De (és ez meghökkentő) bbjnek, egypupúnak teljesen igaza van: ha elfogadtuk a vele hozott dicsőséget, akkor pitiáner dolog pénzt kunyerbálni érte, különösen úgy, hogy a teljesen hasonló Paksy T. -ért nem kérünk. (lásd az előző hsz-met).

Vagy átigazolási pénz mindenkitől, vagy senkitől.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 19:14:32

Hát nem zsigeri komcsi hozzáállás az, amikor arra köpködünk, aki sportolói pályafutásának delén, hosszú évekig dicsőséget szerzett az országnak, majd saját életét élve meghoz egy nehéz döntést, és elhagyja az országot?"

nem.

áruló, bár nem tudom hogy miféle keverék ez a janics, apja horvát, az anyja magyar? vagy az se?
mert ha nincs magyar őse, nem szégyen, ha van, akkor áruló

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 19:29:21

Ilyen erővel véget vethetnénk a Puskás-kultusznak,"

bocs, de Puskás nem ide tartozik.

"Az 1956-os forradalom kitörésekor a Honvéd egy Európa Kupa-mérkőzésen vendégszerepelt Spanyolországban, ahol 2:3-ra kikapott az Athletic Bilbaótól. Ezután a bizonytalan hazai állapotok miatt a csapat úgy döntött, hogy vár a visszatéréssel és a decemberi brüsszeli visszavágó után elutazott a hazai vezetés által nem engedélyezett dél-amerikai turnéra. A januári visszatérés idejére a szovjet hadsereg már leverte a forradalmat, Puskás és a csapat néhány másik tagja pedig úgy döntött, hogy Bécsben marad, elkerülendő az országra váró megtorlást.

1981-ben adódott az első lehetőség arra, hogy a kommunista diktatúra által korábban dezertőrként és disszidensként számon tartott és részben rehabilitált Puskás (akiről a médiában hosszú időn át szinte tilos volt említést tenni) hazautazhasson"

azt hiszem ez más kategória, amellett hogy ő nem szerepelt más ország nemzeti, mondom NEMZETI válogatottjában.

"A kajakos szerint a korábbi, belgrádi sajtótájékoztatón félrefordították a szavait, nem azt akarta mondani, hogy nem érezte otthon magát Magyarországon, hanem azt, hogy a szülőföldjét képviselve szeretne sikereket elérni"

ami nem Magyarország

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 19:36:09

@Kandeláber: a reál nem nemzeti válogatott!
a magyar címer minden sportolót kell hogy hívjon, akárhol is játszik, igenis, klubcsapattal játsszon a jó játékos kint a nagy csapatoknál, de a címer cisszahív minden magyar ember!

amúgy én is várom a kifejtést miért is lenne ez zsigeri kommunista hozzáállás? ez akar lenni az érv egy posztkommunista pártot támogató, nemzeti színben tetszelegni kívánó, hatást gyakorolni akaró ember tollából?
hát nem jön össze.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 19:37:58

vagy most mit vár a szerző?

"jaaa, hogy komcsi dolog ez, akkor én pártolom hogy a nemzeti színeket vegyük le, sőt még a maradék területeket is adjuk a kisantantnak, meg aki kéri, vigye, csak ne mondják rám hogy komcsi vagyok. én a fideszre szavaztam!"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 19:45:45

@vajon pál: Attól, hogy a járadékot a jövőben fogja megkapni, attól még azt már korábban megszerezte, jár neki"

jár neki, ha magyar marad, ez nem egy köpönyeg mifelénk, amit tízévente váltani lehet, ez egy éltre szól, nálunk, magyarszívűeknél.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 19:52:21

@Kandeláber: az előző edzője, az öreglány úgy beszélt vele és a többi lánnyal, többek között Kovács Katalinnal, hogy beintettek neki"

nekem ez nem elég konkrét, szeretném az egész,, rsézletes történetet hallani, kinézem janicsból hogy buta, hisztis tyúk.
sosem volt szimpi.
Egy olyan sportoló pedig, aki magyarok ellen fog versenyezni nehogy már évjáradékot kapjon élete végéig

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 20:00:13

@Herbert_West:
"VISSZAMENŐLEG NEM MÓDOSÍTUNK TÖRVÉNYT!"

ezt már az okos maretz kitárgyalta

"érdekes, amikor idejön, akkor nem hazaáruló idegenlelkű rác, csak amikor elmegy, ugye?"

én eddig nem tudtam, hogy ilyen kevert embert, de nyilván amíg a mi országunkat gazdagítja, addig jó ember, ez olyan nehéz lenne a felfogóképességednek?
amikor pedig a mi országunk hírnevét, aranyait csökkenti, akkor nem jó ember. nekünk. csak ez az egy szempont van malacpofa
amellett én azt hittem, hogy magyar, csak külföldön született, mint oly sok magyar a környező országokban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 20:02:07

@maretz: tehát egy jogállam nem ismeri a vagyonelkobzás fogalmát?
ha lesz egy rendszerváltás akkor se lehetne elkobozni az áruló komcsik vagyonát?
dehogynem, csak akarni kell.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 20:08:49

@Lev Menachem: olyanok mint janics natasa és szelli. nyilván ez a szerkesztőség álláspontja is, ha nem látunk semmi más írást, kommentet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 20:12:59

@legeslegujabbkor: ja, milyen sikeres a szerb politika, láthatjuk.
nem tudom ki ez a bolgár edző, sose hallottam a nevét, de a szerb nacionalisták nyilván szeretik ha a csapatukat bolgárok edzik, a bolgárok híresek arról, hogy jól tudják edzeni a szerbeket, mindegy,

gyanítom tényleg senki a férj, nagyon könnyű elképzelni, hogy ilyen sikeres a szerb politika.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 20:15:17

@maretz: és főleg, ha utána ez a katona harcolna ellenünk (az olimpián), mi meg közben fizetjük továbbra is a nyugdíját, akár úgy is hogy öli a magyarokat, na ez a szégyen és ostobaság

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 20:18:47

@Herbert_West: kapaszkodj meg, a sport még Spártában is néha helyettesítette a csatákat. legalábbis sokat hatott a csatákra, milyen annak az országnak a felépítése, morálja, ereje.
ma a világunk elpuhult, a modern világban a nemzeti sport a csaták győzelmének örömét hozhatja el a képernyő előtt ülő szívébe

hy3 · http://n-p.blog.hu/ 2012.10.11. 20:22:28

Magyarországnak magához kellene konzekvensnek maradnia, nem „egy hisztis picsa” – egy tisztelt kommentelő minősítése – pillanatnyi viselkedéséhez.

Igenis köpdösték őt, pedig azért hozott egy-két dicsőséget a magyar zászlónak.

A többi, sötétben bujkáló pedig nézzen tükörbe, ha tud.

Natasa Janics !

Menj békével !

tevevanegypupu 2012.10.11. 20:24:30

@Dr. Zerge:

Hat ugy tudom, hogy ez a vilagon igy szokas, az elsportolok kapnak jaradekot. Es valoban elegge tonkremennek, kepzelje el azokat a rettenetes edezeseket, kizart, hogy az ne hagyjon nyomot, ne terhelje tul a szervezetet. Es raadasul a jo eg tudja miket szedetnek be veluk. A magam reszerol egyaltalan nem irigylem toluk.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.10.11. 20:43:42

@tevevanegypupu: nem tudom Zidane, Ian Thorpe vagy Michael Jordan mennyi jaradekot kaphatnak. Ez a jaradek szerintem ilyen kommunista dolog.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.11. 20:43:45

Az olimpiai bajnokok közül elsőként Buzánszky Jenő csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely célja, hogy a sporttörvény módosításával vegyék el a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a jövőben szerb színekben versenyző Douchev-Janics Natasa életjáradékát.
A kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond is hasonlóan gondolja (háromszoros olimpiai bajnok): ""A havonta rendszeresen érkező életjáradék kapcsán nekem mindig a hála jut eszembe. Ha pedig hálás vagyok, akkor nem teszek az ország ellen, nem indulok harcba a versenyzőivel szemben"

szelli ebből nyilván nem túl sokat fogott fel, csak annyit, hogy ez "fröcsögés".

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.11. 20:54:01

@tevevanegypupu: Nálad az élsportoló szinoním az olimpiai érmessel? Jézusom.

tevevanegypupu 2012.10.11. 21:28:24

@Dr. Zerge:

Nem az. De altalaban azok szoktak eletjaradekot kapni akik olimpiat vagy vilagversenyeket nyernek. Es ne kotozkodjon mert az utalom.

peaso 2012.10.11. 21:31:57

ha már elfogadjuk , h ők már megélhetésből (is) űzik a sportot, akkor nem lehet leválasztani álszentül a teljesítményért kapott juttatásokat a pályafutásról.
Ha eddig jogosan járt neki, és nem volt olyan kitétel miszerint ha külföldre megy, akkor meg kell vonni. Hát maradjon, de ezentúl addig kapjon valaki, amíg itt van bejelentett lakcíme. Gyes-t sem kapni odakint..

tevevanegypupu 2012.10.11. 21:35:40

@pancho_sanza:

Na jo, hat azok annyit kaptak amig aktivak voltak, hogy nem hinnem, kell nekik meg eletjaradek. Jordan egyebkent teljesen tropara ment, nagyon kikeszult, sokszor operaltak, jelenleg azt hiszem vendegloje van, de anelkul is nagyon jol el. Nelkule a Chigaco mar semmit nem er..meg ugy egytaltalan az NBI..

killercsiga 2012.10.11. 21:40:41

Ha magyar állampolgár, akkor a járadék jár, ha nem állampolgár, akkor nem jár, ez ennyi.

Az elmenetelésért követelt pénz viszont kicsinyes szarrágás. Mikor először felröppent a hír, akkor a magyar szövetség az első napokban nem reagált, és én már kezdtem örülni, hogy "mindeki láthatja, bár vannak problémáink, de mi magyarok nagyvonalú úriemberek vagyunk"... Hahaha.

Cartman 2012.10.11. 21:42:50

@tesz-vesz: "azt hiszem ez más kategória, amellett hogy ő nem szerepelt más ország nemzeti, mondom NEMZETI válogatottjában."

Csak a pontossag kedveert: Puskas negyszeres spanyol valogatott.

rinaldo-rinaldini 2012.10.12. 07:59:39

@tevevanegypupu:

"Hat ugy tudom, hogy ez a vilagon igy szokas, az elsportolok kapnak jaradekot."

Rosszul tudod, az orszagok 99%ban ez nem szokas, sot a legtobb helyen meg az aranyeremert sem jar semmi vagy joval kevesebb, mint nalunk.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.12. 08:00:24

@tevevanegypupu: Amennyiben az kötözkötés, hogy rámuattok arra, hogy
1. nálunk csak olimpiai érmesek jutnak tízmilliókhoz és életjáradékhoz és ez
2. ez kurvára igazságtalan és értelmetlen,
akkor nem tudok rajtad segíteni.

Továbbá mindettől függetlenül - nem elvitatva az élsportolók teljesítményét, nem elirigyelve tőlük kiérdemelt jutalmakat hadd legyen már az a véleményem, hogy 35 éves embereknek többszázezres életjáradékot adni faszság. (És ez nyilván nem azt jelenti, hogy ne lehetne ezeket az embereket segíteni abban, hogy a sportkarrier végeztével civil pályára állhassanak. De azt állítani, hogy néhányuk orbitális életjáradéka erről szól: az égbekiálltó faszság.)

tevevanegypupu 2012.10.12. 08:18:38

@Dr. Zerge:

Hat nyilvanvalo, ha tokegyforman gondolkodnank akkor nem lehetne vitatkozni, az pedig jo dolog, en is szeretek. Nagyon sokan es tulajdonkeppen megerdemelten kapnak rengeteg penzt akar eletuk vegeeig is, amit nehez megerteni vagy helyeselni. Azt szoktak mondani, hogy a kulonleges teljesitmenyt nyujto emberek - sportolok, muveszek, tudosok utobbiak foleg) - ezt megerdemlik azert, mert olyasmit tudnak adni az emberisegnek amit kevesen vagy esetleg senki mas. Vannak nalunk peldaul a nemzet muveszei es sportoloi, akik szinte eleg szep havi jutttast kapnak..Hogy ez mennyire igazsagos vagy igazsagtalan..Jo, ok egy bizonyos kort elerve kapjak, de olyan sok nagy muvesz es sportolo van.

tevevanegypupu 2012.10.12. 08:18:38

@Dr. Zerge:

Hat nyilvanvalo, ha tokegyforman gondolkodnank akkor nem lehetne vitatkozni, az pedig jo dolog, en is szeretek. Nagyon sokan es tulajdonkeppen megerdemelten kapnak rengeteg penzt akar eletuk vegeeig is, amit nehez megerteni vagy helyeselni. Azt szoktak mondani, hogy a kulonleges teljesitmenyt nyujto emberek - sportolok, muveszek, tudosok utobbiak foleg) - ezt megerdemlik azert, mert olyasmit tudnak adni az emberisegnek amit kevesen vagy esetleg senki mas. Vannak nalunk peldaul a nemzet muveszei es sportoloi, akik szinte eleg szep havi jutttast kapnak..Hogy ez mennyire igazsagos vagy igazsagtalan..Jo, ok egy bizonyos kort elerve kapjak, de olyan sok nagy muvesz es sportolo van.

aszekelyek 2012.10.12. 08:40:38

Nem találom a cikkben, hogy ki a ludas, a kezdeményezés elindítója pontosan. Storcz Botond rosszul tette, hogy emellé odaállt. A hazai sportban igazán gusztustalan dolgok ezen kívül is előfordulnak, nem is kevés... Nézzük csak meg, ami most GYurta körül van. lehet, hogy neki is lépnie kell... Gyárfás elvtárs már lelépett.... Az egyesületek meg bohóckodnak... A fico még botrányosabb. Szóbval kié alapból a kezdeményezés? Tudja valaki? :) Sztem a mandíner tudja és ez a kitétel a komcsi intellektusról éppen azért van itt így leírva.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.12. 08:49:16

@tevevanegypupu: Hogyne, a nemzet izéi vén korukban néhány évig kapnak az amúgy vélhetőleg nyomorúságos nyugdíjuk mellé 5 kilót. Persze ez is szemforgató gyökérség, nem egy tucat elaggott, valamirevaló színész, stb. van itt. Hogy ne mondjam, rendes nyugdíj, valódi életpályamodellek helyett van ez, mint üveggyöngy a bennszülötteknek. (Mármint a pénzdíj, és nem a kitüntető cím, mielőtt még ezt is elkezdené valaki félremagyarázni. Azon viszont érdekes elmélázni, hogy miközben a Nemzet Színésze cím nagyin is jár mondjuk pölö Törőcsik Marinak, ő van-e rászorulva havi fél millára, vagy inkább azok, akik az Ódry otthonban vegetálnak.)

De hogy mondjuk két világszínvonalú vívó között egy nyomorult olimpia tegyen különbséget, amelyiken az egyik el sem indulhatott, mert a szakága éppen nem olimpiai szám, már ne is haragudj, de akinek ez rendben van, az érzéketlen barom.

És továbbra sem tudja senki megmagyarázni, hogy mondjuk a megkésett egyetemi tanulmányok finanszírozása (bár jelzem egy rakás élsportoló képes a sportkarrier mellett civil diplomához jutni), vagy a pályafutás végeztével a civil életbe való átmenet egyéb menedzselésében nyújtott segítség helyett miért is jó 35 éves kortól mindhalálig biszkubélai méretű nyugellátást adni. Tetejébe csak bizonyos sportágak, bizonyos versenyein elért bizonyos eredményekért. Jellemzően azoknak, akik fényesen megélnek amúgy is, részben épp az olimpiai sikereiket meglovagolva. Vagyis keveseknek, akik tán nincsenek is rászorulva két kézzel adok, sokak valós problémájára meg nagy ívben szarok. Ilyesmihez én nem tudok révetegen tapsikolni, hogy "mer' a himnusz a zolimpián". (Főleg akkor nem, amikor a versenyzőknek meg kb. annyit mond a himnusz, mint egy MÁVszignál. (Konkrétan ez pont Natasára nem vonatkozik, neki valóban "gyárilag" adott a kettős identitás, semmi gond azzal, ha szerbként fejezi be.)

Kandeláber 2012.10.12. 09:19:22

@tesz-vesz: Nem hallottam részletes történetet. Nekem egy régi kenus mesélte, aki még kapcsolatban áll a kajakos-kenus világgal, hogy Fábiánné nagyon ocsmányul beszélt a lányokkal, azért hagyták ott. Nemcsak Janics.
Ne kérd, hogy még a nevét és a címét is megmondjam a haveromnak, én elhittem, amit mondott.

tarackos 2012.10.12. 09:56:24

@maretz: Igen, álljon meg a menet! Volt egy alku: ha olimiai bajnok lesz jár neki a járadék. Ennek az alkunak NEM volt olyan kitétele, hogy nem mehet el máshová játszani. Te utólag akarod módosítani az alkut amikor a másik félnek már nem áll módjában változtatni.

A morális része pedig nem ott kezdődik, hogy vki pénzért lép fel egy másik ország színeiben hanem ott, hogy egyáltalán egy másik ország színeiben lép fel. Teljesen mindegy, hogy ezt pénzért teszi vagy bármi másért a helyzeten nem változtat: egy magyar állampolgár más ország színeiben versenyez vagyis nem hazája hírnevét öregbíti.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.12. 10:11:49

@Dr. Zerge: Neked ciánykapszulát adni viszont nem lenne faszság.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.12. 10:12:57

@rinaldo-rinaldini: Sőt, a világ legtöbb országában az élsportolókat lelövik a verseny után. Barom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 10:20:27

@Cartman: ezt benéztem, hogy 4x-es azt nem látom, de tényleg spanyol válogatott vlt, de akkor se keverhető egy diktatúra elől menekülő rendes ember egy hisztis nációprostival.

most férjének követel 15 milliót Janics.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 10:25:10

@Oleg_Mashkowiak: az arca nem szép, csak előnyösen van fényképezve, amúgyis ez irreleváns.
buta szőke-barna, semmit nem ért, de ír.
egysejtű poszt egy luxusprosti okosabbat ír.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 10:29:43

@Kandeláber: csakhát arra gondoltam, hogy volt vmi kiváltó ok, amiért ilyen ocsmányul beszélt.
janics biztos hisztizett, és követelt a férjének még 15 milkát

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 10:35:39

@tarackos: már megint kezded? ezt már eléggé pontosan kifejtették korábban, most hirtelen megint ráeszméltél vmire?

milyen alku?de nyilvánvaló, hogy egy ember nem vált nemzeti színeket (mifelénk), ezért ez az alapfelfogás, ezért nem volt benne.
ha kicsit is értelmes a magyar sportpolitika, akkor hamarosan bekerül ez is.

tevevanegypupu 2012.10.12. 11:12:15

@Dr. Zerge:

Biztos ugy tunik, hogy valami sportorult vagyok es azert szorgalmazom, hogy csak adjak az eletjaradekot es a nagy penzosszegu dijakat. Egyaltalan nem, sot vegkeppen nem tudom megerteni, hogy lehet valakinek eletcel az, hogy tizenot metert ugorjon tavol es nyolcat magasba, es harom masodperc alatt usszon vegig egy tavot amit normalis ember ugy nyolc perc alatt tudna. De vannak a vilagban sok millioan, akiket ez szorakoztat, akik ezt ertekelik, akik kepesek utazni es penzt kiadni azert, hogy ezeket a szent orulteket lathassak. Nem is beszelve arrol, hogy a sport mar regen nem az amiert anno indult - ep testben ep lelek - hanem nehany embernek valami iszonyatos nyeresegert folytatott eleg mocskos uzelme, amihez szukseguk van aldozatokra..ezek a sportolok. Akiknek azt hiszem juttathatunk - azok neveben akik szeretik a cirkuszt (ha mar kenyeret nem mindig kapnak) es ettol boldogok - kis morzsakat azoknak is, akik nagyon sok mindenrol lemondva, testuket-lelkuket gyotorve elerik ezeket az emberfeletti fertelmes eredmenyeket..Csak azert gondolom, hogy kapjanak valamit ok is, mert az nyilvanvalo, hogy a hatterben mozgatok ezeknek az osszegeknek sokszorosat vagjak zsebre. Mondjuk a reklamszakemberek, sportszert gyarto cegek. megterveznek valami szines szart, tesznek ra valami emblemat, es nagyon sokan megszedulve - mert X es Y ezekben a mezekben nyert - kepesek kiadni erte tulsagosan is nagy osszegeket. Versenyek rendezoi, szallodak, vendeglatok, uzletemberek..amit a sportolok kapnak - meg a reklamozassal egybevetve is - nagyon ki resz ebbol a maffiaszeruen kialakitott jatekbol. Hol van mar a kis baberkoszoru ettol..

tevevanegypupu 2012.10.12. 11:14:16

@rinaldo-rinaldini:

Minket a vilagben jo regen sportnemzetkent tartottak nyilvan. Talan ezekkel a penzosszegekkel inspiralni akarjak a sportolokat, hogy tegyenek egy kis erofeszitest, hogy ujra az legyunk? Ez is lehetseges.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.10.12. 11:15:34

@tevevanegypupu:
tudja, sportnemzetnek lenni szégyen. az olyan kivételes dolog. jó lenne, ha szorgalmas nemzetként tartanának számon minket.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.12. 11:16:22

@tesz-vesz: Na, most kihúztad a gyufát! Jobb, ha menekülsz, mert az embereimet küldöm rád. És mi mindenhol ott vagyunk.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.12. 11:17:37

@jose maria padilla: Ilyen naplopókkal, akik a munkahelyükön meló helyett moralizálgatnak? Prosztó!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.10.12. 11:37:13

@Oleg_Mashkowiak:
én barátom, nem dolgozom. hozamból élek. proli!

Kandeláber 2012.10.12. 11:47:00

@tesz-vesz: Ez már legalább öt éve történt, talán még férjnél sem volt a nő, de biztosan nem a bolgár volt a férje.

tarackos 2012.10.12. 11:54:52

@tesz-vesz: Nem eszméltem rá semmire, nálam az ígéret az tegnap is ígéret volt és holnap is az lesz. Az alku: ha bajnok leszel járadékot kapsz.

Igen, nem volt benne erről beszélek. Tőlem módosíthatják de ne lex Janicsot írjanak hanem vonatkozzon azokra akik ezek UTÁN lesznek hasonló szituban.

Részemről ennyi, nem tudok mit mondani. Csak kára rühellem azt a nemzetrontó felfogást, hogy egyesek segget csinálnak a magyar állam szájából! Ha vmit ígért akkor tartsa be! Ne ígérjen hülyeséget, gondolja át jobban etc. ezek jogos igények. De fizesse meg a slendriánság árát a polgár pedig olyanokat válasszon meg akik nem hanyagok.

tevevanegypupu 2012.10.12. 12:01:57

@jose maria padilla:

Mi szegeny nemzet vagyunk, evtizedek ota varjuk, hogy elmuljon az a ket-harom ev amit kormanyaink celul tuztek ki szorgalmas munkank gyumolcsenek beeresere. Csodalja, ha neha lankad a kedv?

rinaldo-rinaldini 2012.10.12. 12:42:31

@Oleg_Mashkowiak:

Kedves Barom !

Szingapur: 650000 euro egy aranyeremert
Kazahsztan: 200000 euro egy aranyeremert
Olaszorszag: 150000 euro egy aranyeremert
Ororszorszag: 110000 euro egy aranyeremert
Ukrajna: 80000 euro egy aranyeremert
MAGYARORSZAG: 71000 euro egy aranyeremert
Csehorszag: 60000 ...
Franciaorszag: 50000
Szlovakia: 45000
Japan: 30000
Kina: 30000
USA: 25000
Ausztralia: 20000
Kanada: 20000
Ghana: 15000
Nemetorszag: 15000
UK: 0

Ennyit fizetnek ki egy aranyeremert masok. Eletjaradek pedig gyakorlatilag sehol sincs. Ezek a tenyek !

rinaldo-rinaldini 2012.10.12. 12:44:10

@tevevanegypupu:

Nem tudom, de amig az orszag fele letminimum alatt el, folosleges es buta urizalasnak tartom, hogy ilyen Janics feleket az orszag tartson el eletuk vegeig.

tevevanegypupu 2012.10.12. 12:50:29

@rinaldo-rinaldini:

Ugy hallottam, meg nincs szaz szazalekosan eldontve hogy s mint lesz. Ha nagyon sokan tiltakoznak majd ellene, nyilvan meggondoljak azok akik megiteltek neki, mert nem lenne jo, ha ebbol nagyobb cirkusz kerekedne mint egyebkent is van. Valtozatlanul ugy gondolom, hogy Janics megdolgozott a dijakert, erdemel erte juttatast, dehat ez csak egy velemeny. Egyebkent abban igaza van, hogy az orszag szegeny, nagyon sokan kuzkodnek megalazo gondokkal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 12:53:08

@maretz:

Nem visszamenőleges valóban, ebben igazad van, de akkor sem elegáns. Az ilyesmit elegánsan fokozatosan megszűnő rendszerben szokás csinálni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 12:55:16

@Herbert_West:

"Persze lehet, hogy a törvény úgy szól, hogy az életjáradék csak akkor jár ha megmarad az állampolgárság."

Nem úgy szól. S egyébként miért tervezné Janics a magyar állampolgárságról való lemondást?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 13:02:22

@Robinzon Kurzor:

Nem értem miért keveri mindenki ide az állampolgárságot. Nem hallottam soha, hogy Janics le akarna mondani a magyar állampolgárságról. Miért tenné? Ráadásul semmilyen jogszabályt nem sért, hiszen mind Szerbiában, mind Mo-n engedélyezett egynél több állampolgárság.

Jó a magyar útlevél. Jelenleg jobb a szerbnél. Pl. az USÁ-ba és Kanadában könnyebb magyar útlevéllel menni, mint szerbbel.

Kevés ország van, ahová a szerb útlevél jobb, mint a magyar (pl. Törökország ilyen).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 13:05:08

@tarackos:

"Szavazni szavazhat Janics de járadékra már nem jogosult? Miért is szavazhat? Nem fizet ide adót etc. de szavazhat, az akkor mennyiben más?"

A kettő között semmi közös nincs.

A szavazás politikai jog. Azaz mindenkinek jár. (Hozzáteszem: sehol a világon nem kötődik a szavazás adózáshoz, ez csak egy amolyan magyar urbanlegend.)

Egy adott pénzre való jogosultság viszont függhet sok dologtól.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 13:11:15

@tesz-vesz:

Ez nem igaz. Puskás évekig játszott a spanyol válogatottban, miután spanyol állampolgár lett. Mint spanyol játékos világbajnokságon is vett részt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 13:14:03

@killercsiga:

Nem éppen. A elmenetelért kért pénz teljesen rendben van és megfelel a szokásoknak. Viszont az életjáradék elvétele valóban kicsinyes ügy.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 13:22:23

@rinaldo-rinaldini:

Bulgáriában van hasonló életjáradék. Az összeg sokkal kisebb, de hosszabb ideig jár.

Bulgáriában minden olimpiai aranyérmesnek jár az aktuális minimálbér 300 %-a élete végéig. Amint aranyérmet nyer, a következő hónaptól már jár. Ezüztéremért pedig az aranyérmes összeg 90 %-a, bronzért meg 80 %.

Korábban csak 1 éremért fizettek, további érmekért csak az összeg részét. Az idei olimpiától ezen változtattak visszamenőlegesen, azaz ahány érem - annyi pénz. Ha 10 aranyérmed van, akkor tízszeres havi pénz.

(Jelenlegi bolgár minimálbér = 270 leva = kb. 40 ezer forint.)

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.12. 15:29:17

@rinaldo-rinaldini: És mi a helyzet a havi rendszeres juttatásokkal? Azt akarod mondani, hogy a német sportolók éheznek? Hülye-e vagy-e?

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.12. 15:30:47

@jose maria padilla: Mindig bevallotta, kimutatást vezetett róla. Szerinted apád hol lett szifiliszes?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.12. 18:27:50

@Oleg_Mashkowiak: @jose maria padilla: Maguk úgy civakodnak itt, mint két szerelmes.

Tudja ez a szegény lány, hogy a fél PJ klub miatta csorgatja a nyálát?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 18:31:03

@tarackos: ha magyar bajnok leszel, magyar járadékot kapsz, ha itt leszel nyugdíjas.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 18:32:24

@Oleg_Mashkowiak: nyugi, én csak az arcáról beszéltem :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 18:35:03

@rinaldo-rinaldini: de nyugdíj azért csak van máshol, vagy itthon vagy nyugdíj is és életjáradék is?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.12. 18:45:40

@Oleg_Mashkowiak: Zerge néha hülyeséget beszél, de nem most. A stílusa meg pont olyan mint a magáé, szóval nem tudom mi a baj.

rinaldo-rinaldini 2012.10.12. 20:43:20

@Oleg_Mashkowiak:

Milyen rendszeres havi juttatasokrol beszelsz ? Azert, hogy valaki aranyermet nyert valahol, a legtobb orszagban nem adnak semmifele eletjaradekot. Harmadszor irom le, de latom tul hulye vagy ahoz, hogy felfogd :D

greybull 2012.10.14. 09:33:40

Ha már lenyúltuk egyszer Janicsot a szerbektől, akkor ne háborogjunk azon, hogy azok meg "visszanyúlják".
A nekünk megszerzett aranyak már örökre a magyar olimpiai részvétel történetébe vannak beírva, oszt ennyi. Ami meg jár egy olimpikonnak, az jár. A gond ott van, hogy az olimpia is kezd üzletté (kurva nagy üzletté) válni, annak minden mocskával és gusztustalanságával, úgy, mint a labdarúgás - tulajdonképpen az a sok fasz szurkoló milyen csapatoknak is szurkol valójában, mikor a lokalitásából jóformán semmi sem jelenik meg mondjuk egy Stuttgartban, vagy Manchester-ben.....

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.10.27. 16:57:52

na, mostan mi a nyafogás, hogy a hülyepicsát végül a bolgároknak adta el a férje?
javaslatom a főszerkesztőnek: a szerzőt zavarja el a picsába.
süti beállítások módosítása