Újra semmim sincs – A magyar fociról
2012. május 09. írta: Novák Tamás (spanyol)

Újra semmim sincs – A magyar fociról

  Gyerekkoromban éreztem utoljára így magam, amikor hatévesen, a karácsonyi készülődés kapcsán néhány gyanús dolgot fedeztem fel, aztán addig nyaggattam a szüleimet, míg bevallották: valójában nem a Jézuska hozza az ajándékot. Miközben édesanyám ezt magyarázta, rájöttem, hogy hibáztam: kár volt ezt a kedves és boldog mesét így összetörni, sokkal jobb volt az ártatlan hit a Jézuskában, aki karácsonyfát állít és focicipőt hoz karácsonyra. Mert mit is hozhatna mást, miután 10-1-re megvertük El Salvadort, miután az Újpest leiskolázta az 1. FC Kölnt, miután 3-0-ra bőröztük be a brazilokat. Aztán a jó öreg Jézuska helyett lassan megelevenedtek körülöttem a földi istenek, a focisták.

  Mert aki belecsöppent, akit megfertőzött az tudja, hogy a foci egy vallás. Hit a harcban, a férfias küzdelemben, amelyben megéljük a háborút, a közösséghez tartozást, a közös örömöt, a közös áldozatot és a közös mennybemenetelt. Százmilliók a TV előtt, százezrek a stadionokban. Az igényteleneknek elég az itthoni bálványimádás, a magukra jobban adók inkább a külföldi szentélyekben áldoznak. Megteltek a futballtemplomok.

  Aztán jöttek hírek a távoli Bochumból, meg innen-onnan, de töredék időre sem érdekelt jobban, mint az, hogy mit játszott a válogatott, hogy alakul a BL, vagy akár a magyar bohócliga, hogyan játszanak Törőcsik késői utódai a Fradival. De aztán mégis történt valami megmagyarázhatatlan: meghalt egy noname klubigazgató, Kutasi, amitől olyan furcsa lett ez az egész. Egy sportújságíró barátom pedig egy egész hátborzongató teóriával állt elő. Nem hittem neki, de bogarat ültetett a fülembe és elkezdtünk ennek az egésznek utánajárni. Erről szólt, erről szól a Becsengetünk és elfutunk című dokufilmsorozatunk két utolsó része az m1-en.

  A két hónapnyi kutatómunka most ért véget. Ma reggel leadtuk a film második részének kópiáját az MTV-nek, ami ma megy adásba este 21.30-kor. És most több átéjszakázott hét után, majdnem félszáz interjú, háttérbeszélgetés, aprólékos adatgyűjtés, sok furcsa telefon és sok-sok utazás után, a film leadása utáni kába pillanatokban, most csak annyit érzek, só és napalm.

  A hitet, a hitemet egy játékban, örökre összetörtem, örökre összetörték.

  Mert itt már régen nem a játékosokról van szó. Nem P. Tibor, S. László, X Károly teszi tönkre a focit, persze ők is tönkreteszik, tisztességtelenül, de már régen nem ők a lényeg. A legnagyobb baj a rendszerrel van, az online fogadási piaccal, ami minden elképzelhető határon átnőtt, ami lassan, de biztosan felzabálja a labdarúgást. Tegnapelőtt Kínában, tegnap Bulgáriában, ma Magyarországon, holnap Spanyolországban, holnapután meg Angliában és Németországban. És úgy tűnik, nincs erő, ami ezt a szörnyet megállítaná.

  Az európai sztárcsapatok, amelyeknek milliós szurkolótáboraik vannak, amelyek meccseit milliárdok nézik, több százmillió eurós veszteségekkel küzdenek. Mert belehajszolták egymást az ész nélküli versenybe, aminek több millió eurós játékosfizetések és milliárdos  játékosvásárlás lett a vége. Ma pedig Európa top ligájának, a spanyolnak 3 és fél milliárd eurós hiánya van. Miközben egy-egy nagyobb fogadóiroda éves eredménye eléri a 3-4 milliárd eurót is. És a fogadóirodák hirdetései jobban elöntötték az internetet, mint a pornó.

  Platini segítségért kiállt, többször azt mondta, hogy a fogadási csalások egy rákos daganat a futball testében. Ki kell vágni. Igen, ki kéne vágni. Létrehozhatnának néhány tízezer euróért egy európai forródrótot, amit bármelyik megkeresett labdarúgó felhívhat. Vagy néhány millió euróért lenne egy antikorrupciós hivatal. De a mai napig nincs. Sehol. Csak csend van, meg üvöltő szurkolók, meg égő stadionok.

  És hogy a focit utáló politikabuziknak is legyen valami örömük, mindez komoly politikai ügy is. Itthon és külföldön is. És ebben a csatában tökéletesen látszik, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett. Ő szereti a focit, szívügyének tekintette: mielőtt miniszterelnök lett, megüzente, hogy az MLSZ-ben még a virágföldet is kicseréli. Tudta, hogy hihetetlenül forráshiányos a magyar foci: odatette Csányit az élére, és a parlament megszavazta a több milliárdot jelentő TAO-pénzeket a labdarúgásnak. Tudta, hogy a ganajos istállóban nem lehet késsel-villával enni, ezért milliárdos stadionrekonstrukcióba kezdett. És hallott a tippmixelőkről is, aki járják a stadionokat, hát meglengette a véres kardot, és elkezdtek megtelni a vallatószobák. Aztán a bekerültek elkezdtek vallani.

  És aztán csend lett. Mert rájöttek, ha ez igaz, nincs többé profi labdarúgás Magyarországon.

  Nincsenek klubok, akadémiák, válogatott. Nincs többé stadionavatás, nincs többé 2014-es VB-szereplés, és az a politikai tőke, amit ezek a vallásos emberek jelentenek, az sincs többé. Így bár egy pillanatra tényleg a magasba emelte a véres kardot, az ügyészség ma már tudja, tudják, hogy tehetetlenek. Mert nem egy alma rohadt, hanem az egész fát ki kéne vágni, amihez már nincs elég erő és akarat. Így aztán lesznek meccsek, klubok, stadionok és játékosok. A kérdés csak az, hogy marad-e szurkoló, aki elhiszi, amit lát.

  És külföldön se jobb a helyzet. Megpróbálták a tisztességes németek, és megpróbálják a naiv finnek is a rendteremtést. De nekik sem fog sikerülni. Már késő. Ráadásul úgy tűnik, a többiek meg se próbálják. Mert tudják, hogy nem lenne ennek jó vége. Jobb ez így, és ott a tét is nagyobb: egy-egy klub összedőlése egy országot is magával ránthat. Hiszen mit szólna az istenadta nép, hogy ha ebben a válságban, amikor egyre vékonyabb a kenyér, a cirkusz sem az igazi, amit látnak. 

 Kifosztva, reménytelenül. Ezt írta az egyik legjobb magyar sportújságíró, aki nagyon sokat segített nekünk a filmben. Nekem sem jut most más az eszembe. „Ki vagyok fosztva. / Újra semmim sincs, édesanyám.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr824498214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.09. 16:26:14

a világ romlott, jesszuskám, rájöttem!
ne nyafogjál bazmeg,, minden ilyen. ha nem tudod, ökör vagy.
:)

és ez a nyafogás, meg a szar kis filmetek éppen olyan része az egész játéknak, mint bármi más.

tsk 2012.05.09. 16:38:46

Eleg nagy demagogia az online fogadoirodakat okolni a bundakert. Kicsit ralatok erre a temara, es egy eleg rossz osszeskuves elmelet kezd hatalmaba keriteni. Aki nem tudna, kedves kormanyunk epp most keszul megrendszabalyozni az online fogadasi piacot. Ez kb. annyit jelent hogy kulfoldi oldalak betiltva, az szrt. pedig megkapja erre is a monopoliumat. Most meg az olvassom egy kormany-kozeli blogon (es lathatom is a kozszolgalati teveb) hogy az offshore online fogadasi maffia tonkretette a hon szeretett magyar focinkat. Mar csak egy kerdesem van. Draga Spanyol jol megfizettek a "munkadert"?

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.05.09. 16:52:22

A Magyar foci sajnos a spanyolországi vb-n a szovjet zakó után véglegesen megszűnt!!

TG69 2012.05.09. 17:07:24

NBA-ra, NHL-re, NFL-re stb mindre lehet fogadni és már elég régóta és nem a magyar foci jut róla az eszembe. Micsoda hülyeség ez?

Steve the Great 2012.05.09. 17:19:18

@TG69: Esetleg azt tapasztalták a sok interjú és mifene alapján, hogy nem tudnak eldobni úgy egy téglát, hogy ne egy bundázó játékost/vezetőt találnának el.

JohnnyLillibrogida 2012.05.09. 17:43:47

Valszeg mi csak a jéghegy csúcsát látjuk.
Az online fogadás lehetősége a bundát is digitális gyorsasággal terjesztette el. Ez csak eszköz az okok a kapzsiságban és a profitorientált sport alapjaiban keresendők .
Hasonlóan káros mellékhatás mint a dopping.
Miért pont a mi kis lényegtelen bajnokságunk maradna ki.

Hol van már az az idő amikor szlovákiába ment a tippmix futár?

Mégis a szurkolót csak az érdekli ilyenkor, hogy remélem ütjük a Fradit a hétvégén!

Gólt rúgni csodálatos érzés.

bélakirály 2012.05.09. 17:57:00

A második rész is annyira semmit mondó szar lesz, mint az első? A post alapján mondjuk nem kérdés.
Mi köze van topbajnokságok topcsapatainak adóságának a fogadási csalásokhoz? A németeknél, ahonnan indult rendben vannak a pénzügyek.
A sport oldalak a szponzorációval elég szépen támogatják a football clubokat.
Orbán tudta, hogy forráshiányos a foci ezért a Videotonnak meg a Lokinak tolja a pénzt, a magyar bajnokság egyetlen igazi poztiívumát is elcseszve, hogy mindenki megverhet mindenkit. Grat!
@tsk:Lehet benne valami, de elvileg a nagyságrendileg sokkal kisebb bevételt jelentő pókeroldalakat idén januártól szabályozták volna, aztán még mindig nincs semmi. Amúgy normálisabb lépés lett volna, mint a tranzakciós adó. De szerintem hiányzik ahhoz a tehetség, hogy olyan szabályozás legyen, amit nem tudnak kijátszani és nem is fojtja meg a piacot.

suski 2012.05.09. 18:12:25

Miért kell az idióta és tehetségtelen focistáinkon fanyalogni, mikor pl. világszínvonalú kézicsapataink vannak?
Nincs unalmasabb 90 vagy rosszabb esetben 120 percnyi fűbenfutkosásnál, műeséseknék, hogy mit eszik ezen a sok fanatikus, érthetetlen. Aztán még a verekedések közben és utána, lassan már csak végbélvizsgálattal lehet bemenni egy meccsre, meg jegyet is csak akkor kapsz, ha anyád árjasági bizonyítványát bemutattad a rendőrségen és nyilvántartásba vettek , de a sok állat csak kiperkálja a lét és lenyeli a az újabb és újabb békát, hogy ott szoronghasson a lelátón. Agyonfizetett, elkényeztetett játékosok és nevetségesen magyarázkodó edzők... Hogyan lehet ezért rajongani?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.09. 18:19:50

nyugi, majd orbán kivizsgálja és elszámoltat, ahogy tette pl az m6-os alagutaknál is, draskovicsnál is, mszp-vel is.

kkbk.blog.hu/2010/04/02/orban_4

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.09. 18:21:41

Tehát az ügyészség azért nem göngyölít fel egy köztörvényes bűnügyet, egy szervezett, vagyonos, de alapvetően pitiáner bűnözői hálózatot, hogy továbbra is Orbán Viktor rendelkezésére álljon, idézem: "[a] stadionavatás, 2014-es VB-szereplés, és az a politikai tőke, amit ezek a vallásos emberek jelentenek".

Még szerencse, hogy Magyarország minden kételyen felül állóan jogállam.

dimachaerus 2012.05.09. 18:32:41

"Az igényteleneknek elég az itthoni bálványimádás, a magukra jobban adók inkább a külföldi szentélyekben áldoznak."...na már a te jó qrvaanyádat, miről beszélsz ember?? magukra jobban adók meg igénytelenek? Gratula az IQ szinthez, ha neked ez az újságírás.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.09. 18:36:40

ennélfogva biztos, hogy nemcsak a játékosok bundája miatt lett öngyilkos kutasi, szerintem látta a bábjátékost

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.09. 18:54:17

@tsk: ja, múltkor még csak opel astrával furikázott a biszku filmben spanyol, most meg már vadiúj passattal :)

fran7 2012.05.09. 20:16:52

@bélakirály: Nem volt az első rész sem semmitmondó. A futballt szerető emberek pontosan tudták kikről lehetett szó. S hangzottak el olyan vádak, amikre valami miatt nem reagáltak az érintettek. Pedig részszint magas szintre vezettek, másrészt olyan kupákról derült ki, hogy a bunda terepei, amit kevesen mernek kimondani. (Válogatott és BL-meccsek)
Az első jelenet ütős volt. Magneto közölte, hogy semmilyen bundáról nem hallott. A csapata kikapott Szerbiában 8-1-re, s egy játékosát, aki jelentette a bundát azóta nem hívják a válogatottba. Minderre Magneto nem emlékezett. Miért is?

filburt 2012.05.09. 20:55:12

Miért van az, hogy a foci, ami egy rettentően proli dolog, az valami fétis a jobboldalon? OV-től a mandinerig? Nagyon visszatetsző...

Bell & Sebastian 2012.05.09. 20:58:28

Ó, te szent együgyűség!

Talán a gladiátor viadalokat nem manipulálták? És a Forma 1 nem gigantikus átverés? Pankrációnak kell felfogni, oszt úgy is jó lesz.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.05.09. 22:39:19

simicska nem kapufára lőtt a közgépben

rognork 2012.05.10. 07:31:22

eléggé lehangoló volt a film

balkáni 2012.05.10. 09:34:42

@TG69: hát nézz is utána mit művel ott az orosz fogadási maffia barátom, éppen ott is esnek ki a csontvázak a szekrényből...

balkáni 2012.05.10. 09:40:40

@tsk: nincsenek betiltva a külföldi oldalak, bármely magyar állampolgár játszhat rajtuk, ha van internete. Magyarországi licenszük nincsen, de az nem akadályozza őket a működésben:)
Az szrt-n fogadva ugyanúgy működik a csalás, nem is értem az összeesküvéselméleted. Amúgy szerintem, ha Viktornak megmutatják előre ezt a filmet, így nem megy le adásban:) a Mandinert meg ne keverd össze a Magyar Nemzettel

gabesz7004 2012.05.10. 09:45:41

@tisztakéz: az 1986-os mexikói vb-t akartad írni, úgye?

balkáni 2012.05.10. 09:55:13

@tesz-vesz: a legtöbb képen egy 10 éves japán kocsival furikáznak, ha jól megnézed, a passat kölcsönautó.
Hihetetlen, hogy bárki bármilyen témában ír valamit jobb vagy bal oldali lapokban, a másik oldalon rögtön ilyen hülyeségekkel akarják hitelteleníteni. Persze megérteném, ha arról szólna cikk, hogy a szocik tönkretették a focit, de a film kicsengése inkább vityóékra nézve gáz

sztd 2012.05.10. 10:34:22

Nos, tegnap láttam a filmből egy részletet, és az az 5 perc sokkal érthetőbbé tette a problémát, mint ez a poszt. - Gondoltam szólok.

A lényeg, szerintem Magyarországon még elhiszik azt, amit a pályán látnak (persze biztos nem vagyok benne, mert én nem nézek focit). Az FIFA és UEFA de még a NOB körüli korrupciós botrányok és szag már hozzám is eljutott, pedig általában nem nézek sportot. A NOB-ról pl. elég sokat elárul, hogy a vezetésében Schmitt Pál volt annak idején a legtisztességesebb.

A lényeg, hogy Magyarország még túlságosan kevéssé érdekel bárkit is, ahhoz, hogy minden veszve legyen, ezért itt még bőven le lehet állítani a folyamatokat, csak nem kell sajnálni semmit, úgysincs még semmi sajnálnivaló. Ennyi előnye van a dolognak, és akkor talán a viselkedés átszivárog a társadalomba is.
Attól pedig nem kell félni, ha a FIFA vagy az UEFA kizárja az MLSZ-t antidemokratikussága miatt, mert nem nagyon látszik, hogy bármire is jutna a nemzetközi mezőnyben a magyar válogatott.

Robinzon Kurzor 2012.05.10. 11:16:44

Nem láttam, mert EL-döntő volt tegnap este, pont amikor ezt adták.

Ezt direkt rakták erre az időpontra, vagy csak ennyire futja a NER-ben a közszolgálati tévétől?

Robinzon Kurzor 2012.05.10. 11:38:03

@Counter:

Köszönöm, tudtam, hogy elérhető online is, de ha már egyszer egy adott időpontban mint műsort leadják, akkor csak gondolkodni kellene már azon, hogy mikor.

tsk 2012.05.10. 13:24:25

@balkáni: Idezet a cikkbol: "A legnagyobb baj a rendszerrel van, az online fogadási piaccal, ami minden elképzelhető határon átnőtt, ami lassan, de biztosan felzabálja a labdarúgást." Ahogy az egyszeri foci rajongo egy furcsa vegeredmeny utan talalgatja hogy vajon ezek tenyleg ennyire benak vagy talan valakik megvettek a meccset, ugyanugy en is talalgatom hogy az az oknyomozo ujsagiro aki leir egy ilyen buta, manipulativ mondatot, az ennyire nem latja at a dolgokat vagy talan a hatterbol volt nemi rahatas. (A szrt. nem olyan reg meg hirdetes kampanyt is folytatott az online szerencsejatek/sportfogadas ellen)

JohnnyLillibrogida 2012.05.10. 13:42:22

@balkáni:
úgy tudom hogy az online pokert egy csomó ország korlátozza vagy a pénz, nyeremény felvételét hátráltatja a EU-n belül is

egy haverom mesélte aki 8-12 órát dolgozik online pókerrel naponta

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.10. 13:53:14

@JohnnyLillibrogida: És mi köze az online pókernek az online sportfogadáshoz?

JohnnyLillibrogida 2012.05.10. 14:13:34

@filburt: kívánok neked minél előbb egy hatalmas gólörömöt!
oszt megtudod

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2012.05.10. 14:39:54

@tsk: Miben is manipulatív a mondat?

Az online fogadás nem növelte meg a csalás lehetőségét / kockázatát? Ezzel szerintem nehéz lenne vitatkozni. Egyrészt azzal, hogy lehet olyasmire fogadni, mint az első 15 percben kapott sárgalap vagy szöglet. Hogyan ellenőrizhető, hogy nem csak a pénz kedvéért csinálta - és még az eredményt sem kell, hogy befolyásolja. Másrészt nehezen ellenőrizhető óriás nyeremény felvétele (sokkal inkább, mint pl. a Tippmix esetében - tudom, ott is lehet trükközni óriási mennyiségű, kistételű nyereménnyel).

A sok bunda nem teszi tönkre a sportágat? Hát, ennek is nagy az esélye.

Amúgy a világban sok helyen küzdenek az internetes versenytársakkal. Hongkongban az ottani szerencsejáték monopólium már 13 éve harcolt az internetes fogadóirodákkal hasonló módon, mint a SZJ, igyekezve jogilag ellehetetleníteni illetve negatív színben feltüntetni azokat.
Az más kérdés, hogy hatékony-e ez a megközelítés. Én csak azt mondom, nem magyar, vagy akár Fidesz sajátosság.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.10. 15:07:37

@JohnnyLillibrogida: Keresse tovább.

@Pallos Levente: Nem szükséges az online fogadási lehetőség az ilyen piszmogós fogadási feltételekhez.

Egy monopólium természetes, hogy harcol a versenytársak ellen. Ez nem jelenti azt, hogy közérdek a monopólium megtartása, ez csak azt jelenti, hogy a monopóliumnak versenytársa van.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2012.05.10. 15:10:27

@Counter: Mit értesz "piszmogós fogadási feltételek" alatt?

Amit a monopóliumról írtál, nincsen ellentétben azzal, amit én írtam.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.10. 15:19:59

@Pallos Levente: Elég szakszerűtlenül sikerült fogalmaznom. Azt értem alatta, hogy nem csak az eredményre fogadhat a fogadó, hanem a 20. és 35. perc között megítélt bedobások számára és egyéb, "piszmogós feltételek" teljesülésére.

A bundázáshoz eszerint szerinted is semmi köze annak, hogy állami monopolszervezőnél vagy magánbukinál, esetleg online lehet fogadni vagy sem.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2012.05.10. 15:34:32

@Counter: Pedig a példa azt mutatja, hogy szükséges az online (azaz ellenőrizhetetlen szervezők által folytatott) fogadás a csalást elősegítő fogadási lehetőségek nyújtásához. Hiszen eddig nem voltak ilyenek. És ha a fogadásszervező ellenőrizhető cég, a kiterjedt visszaélések esetén van rá lehetőség, hogy a hatóság / sportszövetség elérje náluk, hogy ne legyen ilyen terméke.

Tehát pl. az SZJ-nek meg lehet mondani, hogy ne legyenek olyan termékei, amelyekkel könnyű csalni. Az onlinewin.xw weboldalnak nem.

"A bundázáshoz eszerint szerinted is semmi köze annak, hogy állami monopolszervezőnél vagy magánbukinál, esetleg online lehet fogadni vagy sem. "
Nem értem megint a mondatod. Az "eszerint" mire vonatkozik? Én eddig nem tettem ilyen kijelentést.
Történetesen egyetértek az állítással, hiszen 40 éve is volt bunda. Az én állításom az, hogy az online rendszer lehetőséget ad olyan fogadásokra, amelyek kiterjedtebb, nehezebben ellenőrizhető csalásokhoz vezethetnek (ld. fent).

Bloodscalp 2012.05.10. 17:36:26

na, pont ezért megse nézem ami összehordanak a hályogkovács módszerrel lolitával. egy hosszabb írásban jobban összelehetne foglalni a magyar bundahelyzetet mint tették azt közpénzen. rácsodálkoznak hatásvadász módon hogy mi a szitu, de szót se szólnak arról hogy már akkor amikor az Újpest verte a Kölnt 3-0-ra már bundás volt a magyar foci rendesen, nem sokkal később voltak a totóbotrányok ugye, és letartoztatások...'80-as évek!!! hol volt akkor még online fogadás? max totó...
nem mintha ezt megelőzöen nem csaltak volna, már a '78-as vébét is mki tudta-azóta el is ismerték a csalást
de ugye..az '54 -es vb döntő is érdekes volt, mint tudjuk...visszakanyarodva....szóval az egész becsengettek és elfuttok tomika jó kis pénzlehúzás volt az MTVA-tól, de hát gazdag az ország, van itt pénz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.10. 17:40:18

@Bloodscalp: Az első 10-15 percnek körülbelül a felében nem történik semmi – a füvet nézzük vagy valami egyéb semleges hátteret és dumdumzene megy alatta. Rettentő sok a tömőköret.

Nem csak a magyar foci volt bundás. Az online fogadási lehetőség legfeljebb megkönnyíti a bundázást. De hát a gépkocsiközlekedést sem lehet betiltani azért, mert a segítségével könnyebb heroint csempészni.
Online fogadni jó a jóhiszemű fogadónak, jó a jóhiszemű (van olyan?) bookmakernek, van verseny, olcsóbb, gyorsabb, jobb. Mint ahogy tippmixelni is jobb volt anno, mint a totó kötelező 13+1-es kötéseit fogadni.

lua lua 2012.05.10. 22:36:01

@tesz-vesz: Nem az övé az az egyébként 6-7 éves Passat, de neked ezt nem kell tudnod. ;-)

lua lua 2012.05.10. 23:03:05

Engem egyébként az érdekelt volna, hogy mely irodáknál lehetett szir-szar ligakupás magyar meccsekre fogadni többszázezer euró értékben. A műsorban szóba került a bet-at-home és a bwin, hát ezeknél pl. soha. Ja és ha már bwin: néhány éve a portugál élvonal főszponzora volt, mégsem hallottunk szétbundázott portugál szezonról. Vannak bundák, ez nem kétséges, de messze nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek sokan lefestik, legalábbis Nyugat-Európában nem.
Bundára sokkal alkalmasabb a tenisz, ott szinte észrevétlenül kereshet a sportoló meccsenként akár sok tízezer eurót.
süti beállítások módosítása