Re-reconquista – Mezekről tünedeznek a keresztek
2012. április 16. írta: bakodi.péter

Re-reconquista – Mezekről tünedeznek a keresztek


  Több mint fél évezrede győzött a reconquista az Ibériai-félszigeten, amikor az utolsó nyugat-európai muszlim bástya, Granada is újból keresztény kézbe került. Most viszont alighanem El Cid is forog a sírjában.

  A világ egyik legjobb futballklubja – a Real Madrid – úgy döntött, hogy leveszi a keresztet a hivatalos logójáról, hogy erősítse a szurkolói bázisát az Európában és a Közel-Keleten élő muszlimok között. A Marca spanyol sportújság szerint erre a lépésre azért van szükség, hogy: „elkerüljenek mindenféle félreértést egy olyan régióban, ahol a társadalom többsége muszlim”. A Real Madrid szerint a kereszt eltávolítása egyszerűen az üzlet költsége a globalizált világban. 

  A klubnak a „királyi” címet és a velejáró védnökséget XIII. Alfonz spanyol király adományozta 1920-ban. A korona is ekkor jelent meg a csapat címerén, a spanyol koronának pedig integráns része a kereszt – tehát komoly kérdést vet fel, hogy a Real lépése után meddig is nevezhetik még magukat királyi klubnak és mikor fogja visszavonni a királyi család a kiváltságlevelet. A kereszt-affér a Real egyik új projektjével párhuzamosan látott napvilágot. A klub egymilliárd dolláros turista-paradicsomot épít egy mesterséges szigeten az Egyesült Arab Emirátusokban. Íme:


  De mielőtt mindenki elkezdené köpködni a Realt, az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak ők keresik a kegyeit a muzulmánoknak a nagy csapatok közül. A Barcelona a lent látható logóval árulja a mezeit Szaúd-Arábiában.


  A muszlimok érzékenysége pikáns témát szolgáltatott az Internazionale centenáriumi meze kapcsán is. Az Inter egy új szereléssel, fehér alapon piros kereszttel kívánta megünnepelni a klub meglapításának századik évfordulóját. (A szimbólum egyébként Milánó címerében és zászlajában is szerepel, a feszület pedig a város védőszentjének, Szent Ambrusnak a keresztje.) A csapat otthon lépett pályára a fent említett mezben a vendég Fenerbahce ellen. Egy török ügyvéd viszont úgy gondolta, hogy ez azért túl durva, be is perelte a klubot és panaszt nyújtott be az UEFA-nál az Inter meze miatt. Mint elmondta: a jelkép kísértetiesen hasonlít a templomos lovagok viseletére, és a nyugati rasszista felsőbbrendűséget szimbolizálja az iszlám felett (sic!).

  Amint láthatjuk, a végtelenül érzékeny muszlimok nagy pályán játszanak a nemzetközi labdarúgás terén is. A csak a profitot hajhászó mamutklubok pedig meg is le is hajolnak az érzékenység fátylába csavart civilizációs nyomulás előtt. 2022-ben Katarban lesz a világbajnokság. Csak remélhetjük, hogy az angol, a svéd vagy a dán válogatottak nem kerülnek olyan helyzet elé, hogy választaniuk kelljen a vízszintes vagy a függőleges vonal között zászlajukon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr244452998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2012.04.16. 12:41:27

azért engem ez megdöbbent, nem is kicsit.
Tudom hogy van az a pénz, de azért vannak dolgok, amit nem kell leköltségelni.

Tilikov (törölt) 2012.04.16. 12:46:18

A KDNP is lecserélhetné a keresztet a logójában, úgy sincs sok közük a kereszténységhez, X helyett lehetne a jelük egy dollár, ha már annyira izgatja őket a fizetésük, vagy Semjén alapján betehetnének kereszt helyett egy puskát.

Kandeláber 2012.04.16. 12:57:07

Ez is mutatja, mennyire visszataszító cselekedetekre képesek a profitért az emberek.
Remélhetőleg valóban megvonják a Realtól a "királyi klub" titulust.
Csak azt nem értem, miért vannak annyira oda a muszlimokért, pld. Kína egymagában nagyobb piac a mezeknek és egyéb, klubhoz kötődő emléktárgyaknak, mint az egész Közel-Kelet együttvéve.

Budapest HBF 2012.04.16. 12:57:36

@Tilikov: Vagy egy nagy vörös csillag, elvégre tele vannak MSZMP-tagokkal és jó eséllyel korábbi spiclikkel is.

Viktus 2012.04.16. 12:57:47

Így múlt el a nyugat dicsősége ... jön a kelet.

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 13:10:00

Van otthon pár Barca-logós ez-az, de eddig fel sem tűnt a kereszt.

Szerintem ha a Real-címeren csak simán leveszik a keresztet a korona tetejéről, a kutya észre nem vette volna. (Mint ahogyan most nem veszi észre az egyszeri muzulmán Real-rajongó, hogy rajta van.)

Ez az egész inkább a vicces-szánalmas, mint komoly felháborodásra okot adó ügy.
Stupid, önigazoló multis marketinges és olcsó publicitást kereső török ügyvéd.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.16. 13:22:15

„elkerüljenek mindenféle félreértést egy olyan régióban, ahol a társadalom többsége muszlim”. A Real Madrid szerint a kereszt eltávolítása egyszerűen az üzlet költsége a globalizált világban. "

kutyák.

"a pénzemberek nem hazafiak, és nincs becsületük"
napoleon

==T== 2012.04.16. 13:22:36

" 32 Valaki azért vallást tesz én rólam az emberek előtt, én is vallást teszek arról az én mennyei Atyám előtt;

33 A ki pedig megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom azt az én mennyei Atyám előtt."

Máté 10

Kandeláber 2012.04.16. 13:29:27

@Robinzon Kurzor: Szóval neked eddig fel sem tűnt a kereszt a Barca-címerben.
Te most a Vakok Intézetéből firkálsz, atya?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.04.16. 13:33:25

Bocsika, de ezt az ügyet mintha nem a muszlimok érzékenysége hozta vón elő.

98-ban Zidane esetében még csak hisztizés ment, amikor a Vb megnyerése után letérdelt fohászkodni. Aztán a hiperérzékeny ojrópéer szekusok néhány év múlva minden vallási jelképet, vallásos viselkedést kitiltottak a stadionokból.
(azóta az Özil-féle iszlamista beszivárgók árgus szemekkel figyeltetnek, hasonlóan a mindenféle brazil klerikális reakciós elemekhez)

Aztán pl. mintha a magyar himnusz minapi kitiltása sem a muszlim érzékenység miatt történt volna.

No, dehát ez a szabad piac. A Real dönthetett volna, hogy nem veszi le a keresztet, így elesett vón néhány szalafita muszlim drukker támogatásától. A szalafi muszlimok esetében ez viszont nem érzékenység, hanem karakánság. Szerintük nekik tilos ilyen mezt hordani, ilyen relikviákat kirakni, és pont. A pénz fontosabb volt a klubnak, mint a címer, ennyi. Akit ez zavar, nem kell támogatnia a klubot.

Egyébként, ha keresztény lennék, részemről örülnék, hogy lekerült a kereszt a Real címeréről. A Real egy elvtelen pénzcsináló vállalkozás, szvsz nem sok köze van a krisztusi tanításokhoz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.16. 13:43:09

a szomszédban már nem vállalják fel, ha nem is elvüket, de a múltjukat?

"és mikor fogja visszavonni a királyi család a kiváltságlevelet."

a spanyol király is kutya, de ők úgy mondanák, hogy polkorrekt.
ilyen polkorrekt kutyakirály lenne nektek, kis áruló labancoknak a habsburg-család bármely élő tagjai is.
de nektek, labancoknak ez jó, nem?

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.04.16. 13:46:02

Elvtelen banda.

Egyébként engem majd csak akkor fog igazán érdekelni a dolog, ha a nemzeti tizenegyek mezére rátetetik az EU-s zászlót. Ha így lesz, nyilván először az adott ország zászlaja mellé, majd helyett...

moflicheque 2012.04.16. 13:48:14

Megkontrázták az szent inkvizíciót.
Rozsdátlanították a kulcsot.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.16. 13:55:42

@Robinzon Kurzor: nem igazán érted most ezt.

A Marca spanyol sportújság szerint erre a lépésre azért van szükség, hogy: „elkerüljenek mindenféle félreértést egy olyan régióban, ahol a társadalom többsége muszlim”.

www.marca.com/2012/03/30/futbol/equipos/real_madrid/1333103798.html

ha vki tud spanyolul, fordítsa már pár komment, ha van ideje

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 13:56:54

@Kandeláber:

Én kérek elnézést, hogy egy focicsapatot alapvetően a focijuk és az ahhoz való hozzáállásuk (saját nevelésű játékosokkal a világ csúcsán) alapján ítélek meg, és nem mélyedtem el abban, hogy logójuk bal felső negyedében található grafikai elem vallási jelképként milyen jelentőségű.

Egyszerűen nincs szemem a kereszthez egy focicsapat logójában, ráadásul a Barca-identitásnak sokkal inkább a katalánság és nem a vallás a fő motívuma.

Az FC Barcelonát amúgy egy eredetileg Hans-Max Kamper (később Joan Gamperre "katalánosított") nevű svájci, vallására nézve evangélikus úr alapította.
Ehhez képest lehet értékelni a keresztet vagy annak hiányát.

2012.04.16. 14:01:16

a vidin se ártana már egy kereszt
elképzelem, ahogy csávó felgyújtja az asszonyt, mert olyan kedve van, aztán felhúzza a barca mezt kereszt nélkül és rágyújt egy csempészett heinekkenre.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.16. 14:01:46

érdekes hogy pont egy Internazionale nevű csapat a keresztény (hazafi)

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 14:07:00

@tesz-vesz: "érdekes hogy pont egy Internazionale nevű csapat a keresztény (hazafi)"

Biztos, hogy én nem értem ezt?

Az Inter anno a Milanból vált ki és pontosan azért, mert a Milan nem nagyon akart külföldi játékosokat játszani.

Hát ennyire voltak ők "hazafiak".

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.16. 14:23:57

@Robinzon Kurzor: nem, te az előzőt nem érted, és nem erről volt szó, mikor azt mondtam, hogy te nem értesz semmit ebből.

viszont az igazi internacionalisták vallásellenesek is.
keresztény (hazafi) = Mert a mi országunk mennyekben van, honnét a megtartó Úr Jézus Krisztust is várjuk

Kandeláber 2012.04.16. 14:36:44

@Robinzon Kurzor: Természetes, hogy egy csapatot a mutatott játék alapján ítél meg az ember.
De: te egy marha nagyot akartál durrantani azzal a szövegeddel, hogy a Barca-címer mintegy negyedét elfoglaló kereszt neked fel sem tűnt, pedig a lakásod tele van Barca-logós ezmegazzal.
Abban viszont igazad van, hogy ha a Real-címerről csak úgy ukmukfukk veszik le a keresztet, sokaknak fel sem tűnt volna.
Tekintve, hogy az említett kereszt nem a Real-címer negyedrészét foglalja el.

Kandeláber 2012.04.16. 14:40:15

@Robinzon Kurzor: + Szted az evangélikusok nem keresztények? Merthogy "ehhez képest lehet értékelni a keresztet".

bélakirály 2012.04.16. 14:42:45

Komolyan azért kell picsogni, mert az araboknál lekerül a Real logójából egy hangyafasznyi kereszt? Meg hogy valami hülye töröknek nem tetszik az Inter meze?

Kandeláber 2012.04.16. 14:42:48

@Robinzon Kurzor: Ezen túlmenően Finnország, Svédország, Norvégia valamint Dánia nemzeti lobogójában mihez képest lehet értékelni a keresztet, merthogy az északi államokban nagyrészt lutheránusok (evangélikusok) élnek?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.04.16. 14:44:58

Én ezt nem értem ... ha lenne valami arab focicsapat, aminek iszlám jelkép van a logójában, le sem szarnám.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.16. 15:23:49

@zero: mert te nem vagy (fundamentalista) keresztény :)

Szibarita 2012.04.16. 15:35:07

Vicces (vagyis faszt vicces, inkabb nevetseges), ahogy ugy csinaltok, mintha a szekularizacio, a liberalizmus es a pluralizmus nyugat-idegen koncepciok lennenek es ne lennenek mostanaban joval fontosabbak, mint a keresztenyseg (es hat igazabol a katolicizmus), ami jelentos allamformalo tenyezokent lassan 200 eve nem vesz reszt a nagyok dolgaban.

En orulok neki, hogy kinottuk ezt a dolgot.

Kandeláber 2012.04.16. 15:40:57

Kíváncsi vagyok, mikor fogják majd követelni, hogy az amerikai elnökök beiktatásukkor a biblia mellett a Koránra/Tórára tett kézzel is mondják el az esküt.

Zb74 2012.04.16. 15:47:13

Keleti szél fúj.

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 15:53:01

@Kandeláber: "a lakásod tele van Barca-logós ezmegazzal."

Mondjuk ilyet nem írtam, de ettől még vitatkozhatsz ezzel, ha szeretnél.

Ezt írtam: "Van otthon pár Barca-logós ez-az".

Lefordítom: van otthon pár Barca-cucc (falinaptár a gyerekszobában, sörnyitó, kulacs, gyerekmez), amelyeken itt-ott rajta van, általában néhány cm-es méretben a Barca-logó is, amelynek egynegyed részét foglalja el a kereszt.
És, igen, valóban, nem tűnt fel.

A protestáns felekezeteknél a kereszt nem annyira egyeduralkodó jelkép, mint a katolikusnál. Az evangélikusoknál pl. a Luther-rózsa az első számú, központi jelkép.

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 15:58:39

@zero:

Az a vicc, hogy szerintem ők is leszarják, hogy van-e kereszt vagy nincs.

Ezt az egész hülyeséget (mármint hogy ez piaci hátrányt okoz a logós szirszarok eladásánál) valami fontoskodó marketing tanácsadó találta ki és behülyítették a menedzsmentet.

Egyszer az egyik csapat elkezdte, aztán a többi már csinálja utánuk mint a hülyék, mert biztos nem véletlenül csinálták.

takács bálint (törölt) 2012.04.16. 16:02:53

a mediterrán térségében ebből előbb-utóbb egy katolikus-moszlim kalifátus lesz. vagy háború.

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 16:03:43

@Kandeláber: "Ezen túlmenően Finnország, Svédország, Norvégia valamint Dánia nemzeti lobogójában mihez képest lehet értékelni a keresztet"

Hagyománynak.
Egy kék mezőben sárga színű fekvő kereszt nem vallási jelkép.
Max. valamikor régen az volt az elődje, de ezek nagyon is szekularizált államok.

takács bálint (törölt) 2012.04.16. 16:23:25

@Robinzon Kurzor:
ne viccelj már. hogyne lenne vallási jelkép. csak a skandináv evangelizációt jelképezi és nem a pápaságot.

Kandeláber 2012.04.16. 16:25:45

@Robinzon Kurzor: Ha már csak valóban hagyományként is értékelik az említett államok zászlóiban a keresztet, nyilván eszük ágában sincs megváltoztatni a lobogókat holmi szekularizációért kiáltó agyamentek miatt.
Egyébként többször nyaraltam Ausztriában, Salzkammergut környékén. Nemcsak a magánpanzióban, hanem a legtöbb vendéglő falán is ott volt a feszület.
A szekularizált Ausztriában.
A tulajdonos ugyanis szabad akaratából helyezte a feszületet a falra. Próbált volna valami szekularizáció-párti nyikhaj beszólni, megkapta volna a magáét. Legalább verbálisan.

bakodi.péter 2012.04.16. 16:31:26

@Robinzon Kurzor: Szerintem jelen esetben egyik helyen sem elsősorban vallási szimbólumként jelenik meg a kereszt (korona tetején + városi címerek). Csak azáltal jön elő a vallási jelkép mivolta, hogy beleviszik a PC-t és belemagyarázzák, hogy ez pedig csak és kizárólag vallási jelkép és nincs helye a logón és/vagy sérti x csoport vallási vagy bármilyen más meggyőződését. Ez az "elnézést kérünk, hogy azt hitted, hogy..." tipikus esete...

Egyébként az AC Milannak is van kereszt a logójában (szintén Milánó városának a keresztje)...

Mérgező Hulladék 2012.04.16. 16:47:10

@Kandeláber: "a Barca-címer mintegy negyedét elfoglaló kereszt neked fel sem tűnt"
Valószínűleg feltűnt, hogy van benne két, egymást derékszögben metsző sáv, de hogy az (vallási értelemben véve) kereszt, az nem tudatosult.
Xavi mezét /avi-ként árulják, vagy a "ferdén álló" kereszt nem sérti őket?

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 16:52:10

@takács bálint:

A fekvő kereszt melyik vallás jelképe?
Vallási _eredetű_ jelkép, az nyilvánvaló, de pont a szekularizált állam miatt csak történtei és nem aktuális jelentősége van. Hagyomány.

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 17:00:12

@Kandeláber:

Na, váratlanul egyetértünk, mindkét gondolattal.

Tehát igen, pont a kereszt hagyományos (és nem aktuális) volta miatt nem zavar senkit, pont azért mert az állam szekularizált.

És igen, Ausztriában (és még sok más országban) a privát szférában ott a feszület. Pont ez a lényege a szekularizált államnak, hogy még egy (teoretikus) 100%-ban katolikus országban, ahol a teljes lakosság megjelenik a vasárnapi misén, sincs semmilyen konkrét egyházi-vallási befolyás az állam működésére, nincs (direkt) vallási jelkép a nemzeti szimbólumokon.

Egy érdekes adalék (ha már itt tartunk): a Lengyel Néphadseregben a kommunizmus idején is volt tábori pap, helyőrségi templom, stb.
1981 karácsonyán, a frissen kihirdetett szükségállapot idején a készültségben lévő hadsereg (sorállomány is) éleslőszerrel, századonkénti váltásban mentek az éjféli misére.

takács bálint (törölt) 2012.04.16. 17:01:55

@Szibarita:
nézd, minden civilizációt valamilyen vallás, vagy vallások tartanak össze. a te vallásod alighanem libertárius. ennek megfelelően a szekularizációban, az emancipációban, és a toleranciában hiszel. ez egyébként egy latinkeresztény vallás. nyugat-európára jellemző. a franciák, a hollandok, és a britek többsége libertárius. azok is, akiket római rítus szerint kereszteltek, és valamilyen konzervatív párt tagjai. nyugat-európa libertárius vallású. észak evangelikus. dél katolikus. kelet európa pedig ortodox keresztény. középeurópa valamilyen vallási mix.

te libertárius (liberális) vagy. ez a vallásod. a másik katolikus (konzervatív). a harmadik evangelikus (szocialista). a negyedik (ortodox) nacionalista. van aki européer nacionalista (unionista). de ez mind latinkeresztény vallás. a liberálisok akkor arathatják az első politikai győzelmeiket ha a latinkeresztény mezt magukra húzzák.

hoplita 2012.04.16. 17:02:38

@Mérgező Hulladék:
Nem ferde az az X, hanem egy András kereszt.:)

Robinzon Kurzor 2012.04.16. 17:07:54

@bakodi.péter:

Akár.

Szerintem ez az ügy csak egy irdatlan nagy baromság, de mindenestül.

Aki olyan szinten focirajongó, hogy ilyen logós szarokat vásárol, azt semmiféle létező vagy kitalált vallási érzékenység nem fogja sem sérteni, de még érdekelni és megveszi kereszttel is.

De most egy hülye kitalálta ezt a kereszttelenítést, nehogy a PC-re túlérzékenyek belekössenek.

Végül most azok csinálnak belőle ügyet, akik túlérzékenyek a PC-re túlérzékenyekre.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.04.16. 17:43:00

Két dolog:
1. Először kíváncsi lennék egy ilyen szaúdi Barca-mezre élőben. Ugyanis amit a képen látok, az egy hamisított kínai/török/indonéz stb. gyártású mez címere gránátvörös-kék háttér elé photoshoppolva. (ti. a hamisítás egyik legegyszerűbb formája, hogy mindent meghagynak, csak a címert változtatják meg, és ez többek között az araboknál is dívik)
2. A Realos részről is szívesen látnék egy forrást, mert három éve a Realnak még C. Ronaldora sem volt pénze, nem hogy egymilliárdja befektetgetni

Viszont alapvetően ez az egész probléma is úgy hülyeség, ahogy van. Mind3 csapatnak tradicionális okokból (korona, város címere) van rajta a kereszt, nem vallási céllal. Olyanokról nem is beszélve, hogy a muzulmán Sahin, Özil, Abidal, Keita stb. napról napra magára húzza ezt a keresztes mezt.

takács bálint (törölt) 2012.04.16. 18:15:47

@Robinzon Kurzor:
az evangelikus vallás európában elsősorban a skandináv régióhoz kötődik. a szekularizáció az egyház és a modern állam szétválasztását írja elő. régió és a religió dolgait ezzel együtt össze lehet kapcsolni.

szerintem minden választókörzetet ökumenikus egyházkerületnek kellene tekinteni. és az egyéni képviselő kiválasztásakor dől el, hogy az adott kerület többségében milyen vallású. lehet északi evangelikus, nyugati libertárius, déli katolikus, keleti ortodox. lehet persze a kerület zsidó, cigány, muszlim, vagy européer vallású. a szekularizáció az, hogy az egyéni képviseletnek el kell válnia a modern államszervezettől. ami egy pártpolitikai formáció. tehát a közhatalmat meg kell osztani a politikai pártok és az egyéni (független) képviselet között. ebből jön ki a tartományi gyűlés. egyenesen következik a felvilágosodásból.

takács bálint (törölt) 2012.04.16. 18:20:42

@Robinzon Kurzor:
ausztriában kétkamarás rendszer van. a vallásnak az osztrák alsóházi parlamenthez nincs köze.

takács bálint (törölt) 2012.04.16. 18:40:49

@Kandeláber:
a szekularizáció nem azt jelenti, hogy a vallásnak nincs helye a civilizációban. hanem pusztán csak arról van szó, hogy a történelmi egyházakat el kell választani a modern államtól (a pártoktól). szekuláris közegben a történelmi egyházaknak nincs pártpreferenciája. mint ahogy magyarországon van. nincs államegyházügyi hivatal. mind ahogy magyarországon van. magyarország nem szekularizált se de jure, se de facto. az országgyűlés hivatala dönt arról, hogy az állam elismer egy felekezetet, vagy sem. a kormány az akadémiát próbálták erre rávenni. tudományosan döntsék el, hogy egy csoport a közjót szolgálja-e.

nyilván minden olyan tevékenységet lehet támogatni közpénzből, ami felekezettől függetlenül jót cselekszik. és semmi olyan, ami ezzel ellentétes. többek között ezt jelenti a szekularizáció. tehát ha a katolikusok összefognak és csinálnak valami jót, akkor azt nyilván támogatni kell. ha a zsidók, akkor őket is. ha libertárius vallású urbánus csoportok, akkor őket. ha evengelikus vallású nyugdíjasok, akkor őket. csak ezt az egészet el kell választani a pártpolitikától. tehát ha karácsonykor mikulásgyárat csinálnak, akkor nem kell kitenni a mit tudom én szdsz logót. mert ez egy kultúrmisszió. de ha a máltai szeretetszolgálat oszt élelmet, akkor sem kell abba semmiféle pártpolitikát keverni. és ez a dolog addig működik, amíg meg nem jelennek a püspökök.

Ringlósztár 2012.04.16. 20:23:27

@alexejevics:
A $ jelenleg közelebb áll hozzájuk:
"Szegény Németh Miklós, Közgép vezérigazgatója, nem tudott mit tenni, nehéz szívvel vetette papírra ezt a mondatot: "Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy dr. Simicska Lajos.”
És még csak alig 200 milliárdunkba van az ipse, Hagyómiki jelenthet neki :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.04.16. 20:44:53

Még jó hogy attól nem kell félni, hogy a magyar címerről lekerül a Szent Korona. Mivel nem jutunk ki tök mindegy! :D

(Hajrá magyarok!)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.04.16. 20:46:00

"Lóra, lóra jó vitézek,
irtsad a pogányt, hol éred,
vérben fürösszük ma mind a kardunkat!
Girbe-gurba fejfedője,
ne téveszd, hasíts közéje,
Kontyosból hírmondó sem maradhat!"

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2012.04.16. 22:41:56

@tesz-vesz: A Marca bekaphatja, nem igaz a hir, mondjuk ahhoz képest szépen elterjedt. Bulvársportújságirás.

héjakútmácsonya 2012.04.17. 08:23:48

@Robinzon Kurzor: „…Finnország, Svédország, Norvégia valamint Dánia (…) nagyon is szekularizált államok.”

Mi az hogy, nagyon is! Főleg Norvégia és Dánia, ahol az evangélikus vallás az alkotmányban deklaráltan államvallásnak minősül, s az uralkodó nem lehet más hitű, csakis lutheránus. Ráadásul a norvég alkotmány még abba is beleszól, hogy az evangélikusok milyen szellemben neveljék gyerekeiket. A szekularizáció netovábbja.

www.stortinget.no/en/In-English/About-the-Storting/The-Constitution/The-Constitution/

gyz 2012.04.17. 10:51:15

Eu ugyan ma már elsősorban individualista, vallástalan és liberális, a nem európai és nem keresztény világban azonban még mindig keresztényként tekintenek rá, vagyis ha egy jelzőt akarnak Eu egészére aggatni, rámondják, hogy keresztény.

Jó példa erre, amikor a franciák betiltották a burka (vagy a csador?) viselését az állami iskolák tanárai körében, a muszlimok az üvöltötték, hogy keresztes háború zajlik az iszlám ellen. Miközben a franciáknál szigorúan tilos minden vallási szimbólum, így a feszület kitétele is az iskolákban.

Ily módon ha már a szimbólumok szintjén is önként megszabadulunk saját keresztény hagyományunktól, akkor azzal saját európaiságunktól szabadulunk meg.

A kereszténység már rég nem egy sokak által hittel vallott vallás, de a közös gyökereket és kultúrát jelző szimbólumként mégis elengedhetetlen: ha nincs semmi, ami az európai egységet kifejezi, akkor nem lesz európai egység sem. A liberalizmus biztosan nem fog egy új szimbólumot találni, és mivel individualista, nincs is igénye semmire, ami közösséget, egységet akar láttatni.

Lehet ez az út, csak akkor nem kell nyafogni, ha arabok lepik el az európai országokat, ha meg akarják változtatni a svájci zászlót, ha be akarják vezetni a saríát, stb, stb.

OFF

és igen, íme a TÉMA (Eu keresztény gyökerei), amiben teljes mértékben egyetértek Orbán Viktorral :)

Bloodscalp 2012.04.17. 15:39:35

Breivik is hasonlóakat olvashatott eleinte:) csak így tovább dobray elvtárs, védd meg a keresztet!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.04.17. 16:58:15

@bakodi.péter: "La Vanguardia said that the club had been informed of the sale of fake shirts in Muslim countries, notably with the altered cross of Sant Jordi, but thought they were not sold in shops. "

Számomra ez elég nehezen értelmezhető úgy, hogy a klub árulja a fenti logóval a mezeit Szaúd-Arábiában...

Lehet, Real-köpködés elkerülése miatt muszáj volt valami hasonlót találni a Barcáról is, de ez nagyon erőltetettre sikeredett

soc 2012.04.17. 17:10:54

Tobb szempontbol nem ertem, miert problema ez:
- Minden profi foci klub uzleti vallalkozas. Nemzetiseghez, vallashoz, de meg tradiciokhoz sincs nagyon kozuk. Az, hogy valaki egyszer igy es ugy alapitott egy klubbot, az semmire nem kotelez senkit. Belugy, mondhatni. Az igazgatotanacs dont. Ennyi.
- A kereszt, mint szimbolum megis csak egy kivegzesi eszkoz. Nem veszitunk sokat, ha ez a szimbolika kiveszik vegre. (Errol egyebkent a katolikus iskolaba adott rossz nebulo temaja jut az eszembe, aki hirtelen jo tanulo let: "Ne vicceljen ed'sapam, ezek minden teremben kiszogeltek valakit!")
- Csak hogy mindenki tisztaban legyen a "muzulmanosodas" temajaval, mielott ott spanyolorszag lett, ott bizony komoly mor jelenlet volt (Omajjád kalifatus, ugyi?). Europanak legalabb annyira fontos kulturalis hagyateka az arab/torok kultura, mint a kereszteny. Nincs kereszteny Europa, es ami volt, az is csak ideiglenes allapot volt, meghozza komoly vallasi fundamentalista mentalitassal (szemben pl. a torok megszallas alatti teruletekkel, ahol lenyegeben vallasszabadsag volt). Egysegesen kereszteny meg vegkeppen sem volt soha Europa, gondoljunk csak bele az angol protestantizmusba, a spanyol/francia inkviziciora, eretnek egetesekre (amiben egyebkent vicces modon eleg sok protestans egyhaznak is benne volt a keze).

A keresztenysege attol meg senkinek sem serul, hogy nem rakja ki egy foci csapat a keresztet a cimerere. Ha valakinek ez annyira faj, akkor vizsgalja felul a 10 parancsolat balvanyimadasra vonatkozo passzusait, es kerjen utmutast papjanal, vagy lelkipasztoranal.

a_fater 2012.04.17. 23:15:18

Nem értem, miért nem tájékozódtok mielőtt nettó baromságokat írtok

realmadridcf.blog.nepsport.hu/archives/2012/04/16/Mindent_a_kattintasert/

Robinzon Kurzor 2012.04.18. 12:37:56

@héjakútmácsonya:

Ez mind a hagyomány része, mivel a hétköznapi életet nem befolyásolja, ezért nem is fontos, hogy megváltoztassák.

Ami nem a hagyomány, hanem nagyon is a mindennapok része: Norvégiában és Svédországban azonos neműek is köthetnek házasságot (Dániában és Finnországban regisztrált élettársi kapcsolat van).

Ennyit arról, hogy mit jelent a gyakorlatban az alkotmányos államvallás egy szekularizált államban.

Robinzon Kurzor 2012.04.18. 12:45:31

@takács bálint:

És a Bundesratot az egyházak alkotják?
Az nem tartományi alapon van választva?

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 13:50:40

@Robinzon Kurzor:
középeurópai bundesrepublik úgy lehetne, hogy megmaradnak az alsóházi országgyűlések. tehát van német budestag, osztrák nationalrat, lengyel szejm, cseh poslanecka snemovna, szlovák narodna rada és magyar országyűlés.

de van egy közös középeurópai "felsőház". ami közjogi értelemben nem áll az "alsóházak" fölött. mint ahogyan egyébként ma sem.

a különbség az lenne, hogy az országgyűlések tisztán pártlistásak lennének. ott az egy nyelven beszélők politikai közösségei (a pártok) lennének képviselve.

az egyéni képviselők pedig tartományi gyűlésekben. és minden tartomány delegálna egy, vagy néhány képviselőt a szövetségi tanácsba. tehát mondjuk lenne egy szövetségi médiatanács. vagy úgy állhatna össze a szövetségi supreme court, hogy abba minden (a pártoktól közjogi értelemben függetlenített) tartományi parlament delegál tagokat. de lehetne szövetségi rektori tanács. ahová minden tartomány egy vagy több egyetemi tanácsost küldene. a tartományok méretének megfelelően. a pártoktól függetlenül így szerveződhetne demokratikusan néhány nagy tekintélyű magistratus. amiben lenne katolikus, evangelikus, libertáris és ortodox vallású képviselő. nyilván lenne néhány cigány és zsidó. esetleg muszlim. középeurópai vallási mix (ökumené) lenne. de a politikai pártoktól függetlenül működne. egy csomó autonóm személyiséget választana be minden régió. de ebből egy vallási térkép rajzolódna ki. minden választókörzetben alighanem lenne egy uralkodó vallása. mert a következő generáció már úgy válna le a szüleiről, hogy mindenki olyan vallású kerületbe költözne, amilyenbe akarna.

most ugye valamelyik párt megnyeri a választást, akkor a saját párttitkárjait is beülteti mindenhová. igyekszik az egész országot narancsszínűre festeni. a másik párt meg pirosra. és ebből sose a szakértelem és a tekintély kerül ki győztesen, hanem a hozzá nem értés, és a megalkuvás.

szóval ebben a modellben a tartomány és a föderáció a konzervatív formáció. de közben megenged mindenféle vallást. tehát a régió nem fundamentális elem. mert mellette a város nyilván liberális lesz. de lehet klasszikus liberális mezővárosias, vidékies, paraszt polgáros. de mégis szabadelvű. a pártok pedig továbbra is szociális ígéretekkel nyernének. nagyon nem lehet mással. és az uniónak maradna a nacionalizmus. de a nacionalizmus is lehet felvilágosult, latinkeresztény, européer. tehát nemcsak a náci bunkóságok.

az állam, a város, a régió, és az unió együttesen adná a civilizációt. és ezek rendre a szociális, gazdasági, kulturális, és a védelmi (makrogazadasági és rendészeti) ügyekért felelnének. a közös uniós pénz védelmi funkciót tölt be. de mellette nem lenne rossz dolog mondjuk egy mediterrán pénz a földközi tenger medencéjében. akár a törökökkel és az arab ligával közösen. lehet, hogy ennek a térségnek egy saját föderális tanácsa lenne. erre mondom, hogy egy közös dél európai (luzitán, ibériai, itáliai, és görög) katolikus-moszlim kalifátus. és akkor vissza lehet rakni a real madrid címerére a keresztet. de az ugye világos, hogy a moszlimokkal békét kell kötni. ha nem, akkor háború lesz. mondj jobbat egy közös kalifátusnál. de ebbe nyilván nem kell bevonni észak, nyugat, közép, és kelet-európát. a mediterrán térségnek ez az érdeke. marseille érdeke is ez. tehát lehet, hogy ők kulturálisan a földközi tengeri csatlakoznának inkább. és nem az atlantihoz.

száz szónak is egy a vége. szerintem európából az egyéni képviseleten alapuló nagy államszövetségek hiányoznak, amik feladata a kulturális (vallási) kérdések rendezése.

héjakútmácsonya 2012.04.19. 09:18:21

@Robinzon Kurzor:

Elfogadom, hogy ez a hagyománya része, de egy szekuláris állam alkotmánya nem jelentheti ki valamely felekezetről, hogy az az állam hivatalos vallása. Ha ezt teszi, akkor nem szekuláris, s Dánia és Norvégia ezt teszi, tehát nem szekuláris államok, még akkor sem, ha az egyneműek házasságát legalizálják is. A szekuláris állam nem fér össze az államvallás intézményével.

Már megbocsáss, de meglehetősen naivnak tartom érvelésed, miszerint nem számít, hogy Dánia és Norvégia az evangélikus felekezetet államvallásnak nyilvánítja, mert ennek nincs gyakorlati következménye, míg az egyneműek házasságának van.
Képzeld el mi történt volna, ha az új magyar alkotmányba bekerül az a passzus, mely szerint a katolikus a magyar államvallás! (Magyarországon is élhetnek regisztrált élettársi kapcsolatban az egyneműek.)

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.04.19. 12:32:32

Íme, a "toleráns", az "interkulturalis" és a "multikulturalis" Európa valódi arca. Szent Jakab, Szent Benedek és Szent Ágoston meg pirulva lapul a sarokban...
Ide vezette a Costa Európát a kapitány, Barroso és elsőtisztjei: Sarkozy és Merkel.
Ez Európa - a múltunk eltagadása? Már várom ,mikor követelnek kárpótlást Cordobáért és Poitier-ért... Szégyen, miközben a Hagia Szofia ma sem templom... a damaszkuszi Keresztelő Szent János brazilkáról meg már ne is beszéljünk. De mi alkalmazkodjunk! Mihez? És miért? És mi áron?

Orwell sem gondolhatott volna furcsábbat... és közben a magyar állam a szektákkal foglalkozik...

samuelfisher 2012.04.19. 21:48:08

@héjakútmácsonya: Lehet, de attól még az emberek 95%-a kő ateista. A vallás meg a templom (ahova nem járnak) nulla jelentőséggel bír az életükben.

karosszékely 2012.05.30. 14:15:05

Nem tudom, volt-e már erről szó valahol, nem találtam róla semmit (legalábbis magyarul).

A Google Maps közeli képein (45 fokos megjelenítés) a templomok tornyáról eltávolították a kereszteket. Pl. itt:

maps.google.com/maps?q=1014+Budapest,+T%C3%A1ncsics+Mih%C3%A1ly+utca+28,+Magyarorsz%C3%A1g&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.504951,19.030705&spn=0.001034,0.001206&sll=37.0625,-95.677068&sspn=56.899383,79.013672&t=h&geocode=FQHd1AIdzWMiAQ&hnear=1014+Budapest,+T%C3%A1ncsics+Mih%C3%A1ly+utca+28,+Magyarorsz%C3%A1g&z=20

De még a csatolt fotó (a templom nevére kattintva) is úgy van berakva, hogy a kereszt pont ne látszódjon.

A képkereső megmutatja a valóságot:

www.google.hu/search?hl=hu&cp=10&gs_id=14&xhr=t&q=budav%C3%A1ri+evang%C3%A9likus+templom&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1280&bih=929&wrapid=tljp1338377583285018&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=6AXGT4PxHemo0QXH7vSKBg

Most épp erre a templomra látok rá az ablakból, így vettem észre a különbséget, azt nem néztem meg, hogy ez egyedi eset-e, de nem hinném.
süti beállítások módosítása