Iskola a határon túl
2011. május 23. írta: tempetőfi

Iskola a határon túl

  Dr. Dorosz Dávid országgyűlési képviselő (LMP), a Nemzeti összetartozás bizottságának tagja a minap közleményben ostorozta a Fideszt, mondván az LMP elítéli azokat a fideszes törekvéseket, amelyekkel a kormánypárt a határon túli magyar közösségek megosztására törekszik. Bizonyítékként felhozta: A kolozsvári Erdélyi Magyar Kulturális Központ a határon túli magyar kultúra egyik fellegvára, amely a szülőföldön való megmaradást szolgálja. Ezt a kulturális intézmény a kormány egyszerűen leírta; pályázataik elenyésző része nyer, a támogatási összegek nevetségesek.

  Továbbá nem hagyta szó nélkül, hogy a legújabb hírek szerint a kormány ebben az évben az Iskola Alapítvány helyett a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel kívánja az oktatási-nevelési támogatások pályáztatását lebonyolítani.

  Még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, halkan azért megkérdezném Dr. Dorosz Dávidtól, hogy szerinte miért kalapál oly nagyon egy politikai szervezet azon, hogy csak és kizárólag ő osztogassa a magyar és román adófizetők pénzét Erdélyben? Válaszolnék is helyette: politikai tőkéért és pénzért, bizony, etnobiznisz ez a javából.

  Mert az elsőről – EMKK – egy 2010-es vékony sajtóhíren kívül, miszerint Kántor Lajos azt nyilatkozta volna, hogy olyan sok, egész Erdélyre kisugárzó érték található Kolozsváron, hogy mindenképp hasznos lesz, ha létrejön a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Minerva Művelődési Egyesület égisze alatt működő Erdélyi Magyar Kulturális Központ, túl sokat nem tudunk. Megnyugtatásképpen közölném Dr. Dorosz Dáviddal, hogy ha Kántor Lajos és Markó Béla (a Kós Károly Akadémia Alapítvány létrehozója) nagyon akarnak valamit, akkor arra meg is szerzik a pénzt, vannak forrásaik. Egyelőre még nem sugárzik az EMKK, vagy legalábbis Erdélyben nem látszik, de lehet, hogy csak az erdélyi magyaroknak nincs szemük a látásra.

  Izgalmasabbnak tűnik viszont az oktatási-nevelési támogatás kérdése, mert emiatt valóban áll a bál, Markó és utódja, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vállt vállnak vetve csípőből tüzelnek, seregeik tulipános kendőt kötve bozótharcra adták a fejüket, megy a gerillaharc ezerrel.

Engedjétek hozzánk jönni a gyermekekeket

  Csakhogy képben legyünk, foglaljuk össze röviden, miről is van szó, idézzünk: a Szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. Törvényben – ún. Kedvezménytörvényben – előírták az oktatási-nevelési, tankönyv- és taneszköz támogatásokat, valamint a hallgatóknak biztosított jegyzettámogatásokat. A Kedvezménytörvény hatálybalépése, 2002 óta biztosított támogatások pályáztatása és odaítélése tanéves periódusban történik. A lebonyolító szervezetek a pályázatokat minden tanév második félévében írják ki. A támogatás összege: kiskorúak nevelési-oktatási támogatása 20 000 Ft, kiskorúak tankönyv- és taneszköz támogatása 2 400 Ft. E két támogatást a határon túli alap- és középfokú oktatási intézményben magyar nyelven vagy a magyar kultúra tárgyában tanulmányokat folytató tanuló igényelheti, a két támogatás együttesen igényelhető. Felsőoktatásban tanuló hallgatók jegyzettámogatása 2 800 Ft. (A kárpát-medencei igénylések függvényében 5–6 milliárd forintot költenek erre a célra az állami költségvetésből évente, ez az összes határon túlra irányuló pénznek körülbelül a fele! A HTM-szakértők szerint teljesen elhibázott ez a támogatási forma, de senki nem mer hozzányúlni.)

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által 1996-ban létrehozott szervezet, az Iskola Alapítvány honlapján írják: az oktatási-nevelési támogatás a Kedvezménytörvény által biztosított első és egyben az egyetlen olyan magyarországi állami támogatási forma, amely közvetlenül a családokhoz jut el, és amely éves összértéke erdélyi viszonylatban hárommilliárd forintot tesz ki. Az Iskola Alapítvány a 2003–2004-es tanévtől megbízott lebonyolítója a Nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-, illetve a Hallgatói támogatásnak.

  És itt álljunk meg egy percre, mert a fentebbi litániából kimaradt egy lényeges momentum: a Kedvezménytörvény hatálybalépésekor nem az RMDSZ alapítványa, hanem a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) kezdte osztani az oktatási-nevelési támogatást, és mint legilletékesebb szakmai szervezet, jól is csinálta. Ám 2003-ban a Năstase- és a Medgyessy-kormány paktumának eredményeképpen éppen a pedagógusszövetségtől irányították át a program lebonyolítását az Iskolához. (Csak zárójelben jegyezném meg: 2003-ban az RMDSZ a Năstase miniszterelnököt adó Szociáldemokrata Pártot kívülről támogatta a kormányzásban. De biztosan nem ezért döntött a két szoci miniszterelnök úgy, ahogy. Markó Béla mindenesetre úgy emlékszik, hogy annak idején az RMDSZ rendkívül sokat dolgozott azért, hogy Romániában is lehetővé váljon az oktatási-nevelési támogatások folyósítása [!], hiszen az akkori Năstase-kormány meg akarta akadályozni, hogy a szülők maguk kapják meg a pénzt – mondta.)

  Nos: a Fidesz 2011-ben ismét a pedagógusszövetségre bízta az oktatási-nevelési támogatások menedzselését, és emiatt lett a nagy felhork.

  Kelemen Hunorék elkezdtek finoman zsarolni, mondván, előfordulhat, hogy a román kormány ezek után megadóztatja az összegeket, és ez a román kormány, amiben az RMDSZ is benne van, adóztatni nagyon szeret, nem kell kétszer mondani nekik, ezt nálunkfelé a saját bőrén tapasztalhatja mindenki. Az Iskola Alapítvány igazgatója, Nagy Zoltán (nem mellesleg Kelemen Hunor Szövetségi Elnöki Hivatalának vezetője) arrogánsan hazudozik, Lászlóffy Pált, az RMPSZ tisztességben megőszült nemrég leköszönt elnökét amnéziásnak nevezi, és a pedagógusszövetséget csuklóból alázza.

  Idegesek, merthogy ez valóban érvágás az RMDSZ-nek.

  Egyrészt azért, mert ezek után nem tudják működtetni a „ha nincs kéz, nincs csoki” választóbarát gyakorlatukat (értsd: szavazz az RMDSZ-re, mert ő osztja a pénzt, ha nem rá szavazol, akkor...). Továbbá nem lehet az RMDSZ tagságát olyanképpen felduzzasztani, hogy akkor kap valaki oktatási-nevelési támogatást, ha beiratkozik az RMDSZ-be, mert ilyen is előfordult. Vagy nem lehet kampánylevelet kiküldeni az adatbázis alapján, mint 2007-ben, amikor Tőkés László függetlenként indult az EP-választáson, és az oktatási-nevelési támogatás kiértesítője mellé Markó Béla levelét hozta a posta, amiben azt írta, hogy Tőkés Lászlónak semmi esélye nincs.

Nem középiskolás fokon

  Másrészt pedig az a baromi sok pénz.

  Mert a magyar kormány fizetett azért, hogy az oktatási-nevelési támogatást eljuttassák a gyermekekhez, és nem is keveset.

  Hogy ne terheljem túl ezt a posztot, most csak az utóbbi évek kimutatásait bányásztam elő, ezek szerint az Iskola Alapítvány lebonyolítóként 2007–2008-ra 221 795 392 forintot kapott, 2008–2009-re 219 512 832 forintot, 2009–2010-re pedig 200 420 608 forintot, vagyis csak ebben a három évben 641 420 608 forintot.

  Az alapítvány évkönyvei szerint a 2007–2008-as tanévben 123 024 pályázatot fogadtak el Nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, és 6 186 Hallgatói támogatást igényeltek; számukra 90 ezer papírformátumú pályázatban nyújtottak be igénylést; 2008–2009-ben 121 774 gyerek után utalták és postázták a támogatást, igénylésüket megközelítőleg 89 ezer pályázati csomag tartalmazta; 2009–2010-es tanévben a „Szülőföldön magyarul” program keretében 121 712 iskoláskorú gyerek és 5 212 egyetemi hallgató kérelme részesült pozitív elbírálásban, benyújtott pályázati csomagok száma 88 652.

  Mivel semmiféle nyilvános elszámolást nem tesznek közzé, és alapítványok évi mérlegéhez kissé nehezebb hozzájutni, nem elég egy guglifúrás, most saccperkábé számoljunk: felkerekítve vegyünk átlag 100 000 levelet, amelyben kiközlik az örömhírt, ez alapján az évi postaköltségük a Román Posta mai árai szerint legtöbb 140 000 RON-t tesz ki, vagyis durván 9 millió forintot. Szorozzuk be ezt kettővel (postai vagy banki utalás összege). Legnagyvonalúbb számítások szerint tehát húszmillió forint a kiadás. És azt is futtassuk meg, hogy mennyi időbe kerül a pályázatok begyűjtése, elbírálása, a pénzek kipostázása, utalása: testvérek között sem lehet több négy hónapnál évente, vagyis a magyar adóforintokból jó sok szabad kapacitású munkaerőt lehetett fizetni az Iskola Alapítvány alkalmazottjaként a fennmaradó hónapokban. És ők vajh kinek dolgoztak és mit csináltak ez idő alatt?

  Leszögezném: ez a jószándékú megközelítés, vagyis azt feltételezem, hogy a tisztán kézben maradó több száz millió forintot fizetésekre, infrastruktúrára stb. költötték, tehát nem tették zsebre.

Van státusuk

  És mindehhez hozzájött még a magyar igazolvány-igényléseket begyűjtő ún. státusirodák fenntartása: az RMDSZ által erre a célra létrehozott Progress Alapítvány 2008-ban 55 millió forintot, 2009-ben 40 millió forintot, 2010-ben 26,7 millió forintot kapott az akkori magyar kormánytól. Ebbe a munkába sem szakadtak bele: a kimutatások szerint magyar igazolványra Romániából 2008-ban 2 328, 2009-ben 1 507, 2010-ben 1 518 kérelem érkezett, pótlásra 2008-ban 1 009-en, 2009-ben 931-en, 2010-ben pedig 771-en jelentkeztek.

  Összegezve: a magyar adóforintokból az RMDSZ saját kontóra 763 428 832 forintot kapott a 2008–2010-es években. Ennek hiánya egy kicsit valóban fájhat Markóéknak. De csak kicsit, mert ami a vicces az egészben, hogy nincsenek rászorulva.

Engedjétek hozzánk jönni az adólejeket

  Túl azon, hogy 2009 februárjáig az RMDSZ parlamenti formációként is kapott ún. pártpénzt, illetve minisztereik, államtitkáraik, megyei tanácselnökeik, polgármestereik, megyei és helyi tanácsosaik a fizetéseik töredékéből kacagva el tudnák tartani a pártot, szóval mindezeken túl Romániában a nemzeti kisebbségek 1994 óta részesülnek költségvetési támogatásban, amelyből a ránk eső részt az RMDSZ javaslatára az általa létrehozott Communitas Alapítvány kapta meg egészen 2009 februárjával bezárólag. Itt a kavar azért lehet, mert 2008-ban a román Korrupcióellenes Ügyészség elkezdte vizsgálgatni az RMDSZ háttéralapítványait, valószínűleg ennek következtében az érdekvédő vezérkar úgy döntött, hogy lemond a pártpénzről, és 2009 márciusától már a tulipános számlára utalják – összegében a pártpénz harmincszorosát kitevő – a romániai magyar kisebbségre arányosan kiszámolt költségvetési támogatást.

  Így 2008-ban a Communitas Alapítvány 14,25 millió lejt (kb. 931 millió HUF) kapott, az RMDSZ pártként 512 421,67 lejt (kb. 33,5 millió HUF). 2009-ben (január-február) a Communitasnak még jutott 2,11 millió lej (kb. 138 millió HUF), az RMDSZ pártként 80 122 lejt jattolt (kb. 5,23 millió HUF); ezután az RMDSZ – 2009 fennmaradó hónapjaira – még felnyalt 13,5 millió lejt (kb. 859 millió HUF). 2010-ben most már csak az RMDSZ közel 15 millió lejjel lett gazdagabb az erdélyi magyarok nevében (kb. 980 millió HUF), a kormányfőtitkárság pedig ezt decemberben további 5,7 millió lejjel egészítette ki (kb. 373 millió HUF). 2011-ben (január 26-án) az 56-os számú Kormányrendelet értelmében az RMDSZ további 15,98 millió lejt (kb. 1,04 milliárd HUF) akasztott le a romániai állampolgárok adójából. A fenti pénzek jóval kevesebb mint egyharmadát osztják tovább nyilvános pályázaton, a fennmaradó rész elköltéséről nem tudunk semmit, a Hivatalos Közlönyben csak a sarokszámokat hozzák nyilvánosságra, ennyi volt a bevétel, ennyi a kiadás, a többihez semmi közötök.

  És ezek csak azok az összegek, amelyek, hogy úgy mondjam, alanyi jogon jártak a romániai magyar érdekvédelmi szervezetnek.

 
Magyar közpénz (HUF)
Román közpénz (RON)
Román közpénz (Kb. HUF)
Összesen (HUF)
2008
276 795 392
14 762 421
 964 000 000
1 240 795 392
2009
259 512 832
15 690 122
1 020 000 000
1 279 512 832
2010
227 120 608
20 400 000
1 330 000 000
1 557 120 608
2011
-
15 980 000
1 040 000 000
1 040 000 000
ÖSSZESEN
763 428 832
66 832 543
4 174 000 000
5 117 428 832

  No tehát, én Dr. Dorosz Dávid képviselő úr helyében olyan nagyon nem aggódnék az RMDSZ miatt, a tulipános politikusok nem véletlenül hakniznak immáron több mint két évtizede Bukarestben. És szentek ők, mindahányan szentek.

  Hiszen, mint láttuk, maguk felé hajlik a kezük.

* A számok objektívek, a szerző nem: ő Tőkés László EP-alelnök nagyváradi irodavezetője.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr702921628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2011.05.23. 09:04:55

Ehun van egy lehetőség romániai magyar kisdiákok mutyimentes támogatására.

Aki teheti, éljen vele!

www.nyilasmisi.ro/

vizipipa 2011.05.23. 10:26:59

A politikusokat ilyenkor szokta a guta ütögetni. Amikor helyettük valaki kifejti az apró részleteket.
Pedig így sem sokakhoz jut el. Elvégre ez nem a VV4 döntő 50%-os nézettséggel.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.05.23. 11:16:03

@vizipipa:
Doroszig biztos eljut, remélem, válaszol.

A cikkírónak igaza lehet, hogy ez csak a tükörképe annak, amit Medgyessyék csináltak 2003-ban.

S akkor megkérdezném: jó-e ez így? A Fidesz évekig azért szidta a szocikat, hogy saját klientúrájukat építgetik, most meg ugyanazt csinálják (csak durvábban)?

Jó-e az, ha a hazai oligarchák a határon túl saját klientúrákat építgetnek?

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 11:17:31

Nekem fingom sincs az erdélyi magyar politikáról, de sokadszorra látom nálad az RMDSZ bármit csinál az rossz, ha nem az RMDSZ csinálja akkor király retorikát, mivel tényleg nem látok bele ez akár igaz is lehet, csak nem tartom túl valószínűnek.

De, hogy azért, mert Dorosz Dávid egy törvény betartását kéri, rögtön a mindenben rossz RMDSZ magyarországi ügynökének és az erdélyi magyar politika elrontojának leírni, nekem kicsit huzos.

Dorosz cucca arról szól, hogy a Fidesz tartsa be a törvényeket. Valószínűleg oszthatná pl két szervezet is a pénzt.

Ha meg már Tőkés irodavezetője vagy (lásd kisbetűs rész), inkább lebaszhatnád azokat az arcokat, akik Erdélyből nemzetellenezik az LMP-t, lásd Andrássy Árpád-ot, aki pedig az erdélyi belpolitikába próbálja Doroszt behúzni ugyanúgy mint te, ugyanúgy érdemtelenül.

2011.05.23. 12:07:55

Az RMDSZ mindenesetre a romániai magyarság leghitelesebb képviselője, akár tetszik, akár nem. A konkrét kérdéseket, amiket a cikk említ, meg kell vizsgálni, ez kétségtelen.

Lehet, hogy az RMDSZ eddig haknizott, most meg más haknizik. Ez miért jobb?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.23. 12:10:13

@Lastres:
A klientúraépítés valóban oldalfüggetlen, de ez a poszt nem erről szól. Hanem arról, hogy a magyar állam által biztosított oktatási támogatást nem egy párt fogja osztani, hanem egy pedagógusszervezet (ahogy volt 2003 előtt is). Meg arról, hogy vajon az RMDSZ-es elosztásnak eddig mekkora volt a hatékonysága.
Az egyik linkelt cikkben olvastam, hogy ezentúl OTP-s számlákra folyósítanák a támogatást, szerintem ez is helyes elképzelés.

jan 2011.05.23. 12:50:14

@TuRuL_2k2: ő izé mizé, mármint az OTP Bank Romaniánál vezetett folyószámlákra?

És aki szeretne támogatást kapni, annak mind nyitni kellene OTP Bank Romaniás folyószámlát?

Ne feledjük, az OTP Romania kisbank, vannak olyan magyarlakta erdélyi megyék, ahol összesen 1-2 ATM-je van (Szatmár, Szilágy pl.).

tréfás kedvű felhasználó 2011.05.23. 12:59:37

@jan: koszi! ilyesmin tortem a fejemet mar nehany honapja!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.05.23. 13:15:28

@jan:
miért baj, ha csak 2 ATM van Szatmáron?
A többi bank sem tesz olyan gyakran községekbe meg falvakba ATM-et.

@weisz manfréd huba:
Jól beszélsz!
Kiváncsi vagyok, hogy mikor fog a Tőkés-bili borulni.
Előbb vagy utóbb az is fog, ő is politikusból van.

jan 2011.05.23. 13:37:00

Szilágy megyében a BCR-nek 11 településen 34 ATM-je van, az OTP-nek 1 településen 1 ATM-je.

Nem azt mondom, hogy ez az egyetlen szempont, de igenis számít.

Oblomov 2011.05.23. 21:39:58

@TuRuL_2k2:
a pedagógus hivatásszerűen főként oktat-nevel, ez a szakmája. Amikor főállásban mégis pénzt oszt, akkor munkája nem pedagógiai természetű. Így első olvasatban tehát nem vágom, miáltal és mennyiben lesz "hatékonyabb" az új birodalmi rend. Új lesz a klientúra, ez világos. Ha hatékonyabb is lesz, az hab a tortán, de nem attól lesz az, mert szakmázni, vagy civilkednek fognak, távol a pártpolitikától.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.23. 21:50:10

szdsz 2

ez a dorosz ritka irritáló egy ember.
ha lenyírná a haját kopaszra úgy nézne ki az egyik vitaműsorban, mint rákosi.
nem véletlen a genetikai hasonlóság.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.23. 22:00:15

@TuRuL_2k2:

lolz.

árnyaljuk már egy kicsit ezt a kérdést, jó?

eletmod.transindex.ro/?cikk=466

más kérdés, hogy hárommilliárd per év píznek egymiliárd kétszázmillió a száz százaléka-ée, meg hogy az "arrogánsan hazudik", az "ebbe a munkáába sem szakadt bele", estébé kifejezések akkor az objektív hangnem zsinórmértékjei-é-e.

magam részéről annyi látszik, hogy tőkés embere szart lapátol a konkurenciára, és hogy neki kellene most akkor hinnem, mert ... mert csak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.23. 22:13:25

@tesz-vesz:

na, csak sikerült egy jót zsidóznod te kis gyökér.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.05.24. 07:10:49

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy iskolaigazgató, aki nagy RMDSZ-es ÉS RMPSZ-es aktivista volt egyszerre és sok éven át.
Történt egyszer, hogy a PéDéLé megfogta a zország kormányát illetve rá egy évre Bösz(m)e megnyerte az elnöki trónot. Hát akkor megingott az iskolaigazgató széke, mesélik, hogy tán még a PéDéLé-be is átiratkozott, de ez csak szóbeszéd állítólag...
Mindenesetre iskolaigazgató maradt viszont kapott egy PéDéLés udvari bolondot aligazgatónak, aki csak ordítozva tud beszélni és annó "szalonna" volt a beceneve az óvodában, iskolába tán nem is járt.
Az idő telik, a zesztendő múlik, a pénz lenyúlódik, s egyszerre az csiripelik a verebek, hogy a zigazgató tán elhagyja az iskolát, mert nyomás van szegényen, de nem baj, mert valami alapítványszerűségnél (vagy tán az RMPSZ-nél?) lesz valami királyszerűség és pályázatokat fog elbírálni és pénzeket fog osztani a tanulóknak...
Itt a vége, fuss el véle?

okosvinetu 2011.05.24. 15:24:55

tempetőfi Ecsémuram,

fasza gyerek vagy.

Jócskán itt volt már az ideje az eremdéesz kollaboráns vérgeciinek a körmére nézni. Én most sajnos nem érek rá, de ezt a kis szösszenetet mielőbb juttasd el – de tértivevénnyel ám(!) – a nemzetpolitikáért felelős minisztériumban idestova egy éve a tetszőleges nemi szervüket vakargató semmittevőkhöz. Hátha észbekapnak...

tréfás kedvű felhasználó 2011.05.25. 16:22:36

@mavo: ezert a hozzafuznivaloert repsecta!
süti beállítások módosítása