Semmi ágán I. - Karabah, a Kaukázus Székelyföldje
2011. február 18. írta: Novák Tamás (spanyol)

Semmi ágán I. - Karabah, a Kaukázus Székelyföldje

  Nemrég Azerbajdzsán ellen játszott a magyar válogatott Dubaiban. Dzsudzsákék ellenfele a rendszerváltás idején sokat szerepelt a hírekben a karabahi konfliktus kapcsán, aminek a rövid lényege annyi, hogy a szovjet időkben azeri területnek számító, de jórészt örmények lakta Karabah a rendszerváltás idején elszakadt Azerbajdzsántól és kikiáltotta a függetlenségét. A Mandiner stábja Jereván érintésével Karabahban járt, hogy megtudja, hogyan élnek, hogyan gondolkodnak a Kaukázus északi oldalán egy el nem ismert ország lakói. Riport, videóval.

  „Legutóbb felhívott egy barátnőm Sztyepanakertből és megkérdezte, hogy szerintem vegyenek-e új bútort. Először nem értettem a kérdést, aztán hozzátette, hogy mégis te újságíró vagy, te ezeket jobban tudod, szerinted lesz háború a közeljövőben vagy sem, mert ha igen, akkor inkább most nem vennék bútort” - meséli egy jereváni kávézóban Naira Hayrumyan, fiatal karabahi újságíró, aki néhány éve költözött át az örmény fővárosba. Sokan teszik most fel ezt a kérdést Európa külsőn, a Kaukázus déli oldalán, Hegyi Karabahban, az örmény és az azeri ütközőpontnál.

  A hasonlat

  Plasztikus hasonlattal annyi történt, mintha a rendszerváltás idején Romániából kiszakadt volna Székelyföld, és a független Székelyföld még Észak-Erdélyt is ellenőrzése alá vonta volna. Az így kialakult országot aztán egyetlen ország sem ismerné el közjogilag, Székelyföldön magyar forinttal fizetnének, Nagyváradnál egy bódé lenne a magyar-székely határ. A székely-román tűzszüneti vonalon állandóak lennének a tűzpárbajok, ahol természetesen  magyarországi katonák is teljesítenének szolgálatot. És most éppen a magyar parlamentben azon menne a vita, hogy Magyarország elismerje-e Székelyföldet vagy sem. Persze az elismerés esetére Románia háborúval fenyegetőzne.

  Mindeközben Magyarországot és Székelyföldet a kisantant gazdasági blokádja bénítaná. Az infrastruktúra és az ipar romokban, a boltokban pedig megbecsült vendég lenne a hús. Az egyetlen szövetségesünk Németország lenne, amelynek fegyveres támogatásáért egy komoly katonai támaszponttal fizetnénk. Persze a németek nem lennének hülyék, titokban ugyanúgy tárgyalnának és adnának el fegyvereket Romániának. Annak a Romániának, amely az utóbbi húsz évben az fekete-tengeri olaj és földgáz kincs kapcsán jelentősen megerősödne és annyi pénzt költene fegyverekre, mint amennyi az embargó sújtotta Magyarország egész éves GDP-je. És most, 2011-ben a tűzszüneti határon egyre gyakoribbak lennének az összetűzések. A borúlátó nemzetközi szakértők pedig egy közelgő háborút vizionálnának.

Fegyverszünet húsz évre?

  A tragikus hasonlatból vissza a Kaukázusba. Az 1988-1994-ig tartó azeri-örmény háborút lezáró fegyverszünetben leginkább az örmények kedve szerint alakultak a határok. Azerbajdzsánból nemcsak Hegyi-Karabah (örmény nevén Artzak) szakadt ki, az örmények még a két terület közötti puffer zónát is az ellenőrzésük alá vonták, miközben több százezer azeri menekült el a területekről Azerbajdzsánba. A katonai sikereket azonban nem követték diplomáciai sikerek: bár a karabahiak kikiáltották a függetlenségüket, azóta sem ismeri el egyetlen ország sem őket, mint szuverén államot, így a nemzetközi jog szerint ez a terület a mai napig Azerbajdzsánhoz tartozik. (Olyannyira, hogy érdeklődésünkre a magyar Külügyminisztérium is az Azerbajdzsán felőli belépést ajánlotta a területre.)

  De nemcsak Magyarország nem ismerte el Karabahot, még Örményország sem. Persze nemzetközi el nem ismertség mellett még lehet venni levegőt, húst, kenyeret, pálinkát és fegyvereket is az országban. Van kormány, van külügyminiszter és parlament, sőt rendszeresen tartanak választásokat is a mindössze 150 ezres, most már 95%-ban örmények lakta kicsinyke országban.

  Karabah egyik legrégebbi és legpatinásabb városa Shushi: a főváros Sztyepanakert mellett fekszik, ahol a háború előtt sok muzulmán élt és az örmények ostrommal vették be. A város sokat szenvedett a háború alatt és a lerombolt Shushi város még most sem tért igazán magához. Sok itt az újonnan betelepülő - vannak akik Azerbajdzsánból menekültek és vannak, akik Erdélyből indultak el, hogy megtalálják gyökereiket és új életet kezdjenek a városban.

Riportfilmünk Karabahból

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr742649540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.02.18. 08:28:59

Elnézést, de a hasonlat nem tragikus.

Hanem roppantul szórakoztató, pontosabban nevetséges.

Mert van egy-két bibi. Például az, hogy a székelynek, bármennyire is forrófejűnek tartja őt a városi legenda, NEM ÉRDEKE a fegyveres konfliktus, bármilyen édes is az autonómia. Mert több esze van annál.

És mért pont magyar forinttal fizetne Székelyföldön? Egy olyan ország pénznemével, ugye, mely egy finoman szólva nem túl kompetens gazdasági vezérkar botlásainak függvényében ugrál ide-oda, de inkább lefelé? Épp ennyire azért az érzelmi kötődés sem erős, halljátok-e.

Tudom, tudom, és ezenkívül még ugyancsak tudom, hogy irreális, csupán a példa kedvéért felhozott hasonlatról beszélünk. De nem volt olyan nehéz észrevenni a sorok közötti kaján vigyort…

Zetek 2011.02.18. 09:12:09

Szerintem senkit sem érdekel Karabah. A ,meccs végén kérek egy rövid összefoglalót.

Tilikov (törölt) 2011.02.18. 09:34:06

Szerintem is nyugodtan elmaradhatott volna ez az idétlen székely hasonlat, semmi köze Karabahhoz, a szezon és fazon minősített esete. Nem erre kellett volna kifuttatni a dolgot.

A karabahi sztori nagyon érdekes lenne, csak kár hogy nem sok minden derül ki a filmből. Az utca emberén kívül esetleg meg lehetett volna látogatni egy hivatalos személyt, hogyan látja ő Karabah helyzetét, netán megkérdezni pár azerit, hogy ők mit gondolnak róla, meg ilyesmi. Sajnos így csak néhány személyes életképpel lettünk gazdagabbak.

janpasek 2011.02.18. 09:37:47

nagyon jó a téma, talán a következő részben kibontakozik kicsit részleteiben is, kíváncsian várom.
(székely-hasonlat teljesen felesleges volt sztem is)

jan 2011.02.18. 09:39:33

@kesztió: "És mért pont magyar forinttal fizetne Székelyföldön? Egy olyan ország pénznemével, ugye, mely egy finoman szólva nem túl kompetens gazdasági vezérkar botlásainak függvényében ugrál ide-oda, de inkább lefelé?"

Méltányolom a lokálpatriotizmust, de azért Magyarország gazdaságilag sokkal egyelőre _sokkal_ fejlettebb, mint Románia, forintugrándozás ide vagy oda.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.02.18. 09:56:30

@jan: Valóban, ezért használhatná a példabeli leszakadt Székelyföld például az Eurót. Ahogy egyébként Montenegró is.

Mondjuk, nálatok az Euró „egy ideje” szitokszónak számít… :P

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.18. 12:17:44

a hasonlat elhibázott, ha kedveskedni akarok. ha nem, akkor aljas és primitív.

Grabb 2011.02.18. 12:40:21

Csak egy apróság a sok közül: Nagyvárad nem a határon van, hanem attól kb. 10 km-re.

egy nik a sok közül 2011.02.18. 13:02:46

a címbéli párhuzam súlyos fasság

Maisie MacKenzie 2011.02.18. 13:28:07

@Grabb:

Tényleg komoly távolság! :-)

Székelyföldben és Hegyi Karabahban az enklávé lét a közös!

Székelyföldön meg fizethetnek bármivel, akár dollárral is, szerintem inkább a nyelvhasználat a lényeg, de akár lehetne székelyföldi tallér is a román lejhez kötve. Normális gazdasági kapcsolatok lehetnek az EU-s Romániával!

olix 2011.02.18. 14:02:08

Azerbajdzsán helyzete sem piskóta ám! Él kb 8-8,5 millió azeri, Iránban pedig kb 20 millió , az Azerbajdzsán nevű régióban.

funny dolgok vannak arrafelé is :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.18. 14:51:55

Ha szabad, a karabahi konfliktusról ajánlanék egy posztot a Lemilblogról:

lemil.blog.hu/2009/12/22/a_karabah_dosszie

Yumurdzsak 2011.02.18. 14:54:46

ekkora kretén cikket még nem olvastam ezen a blogon

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.18. 14:59:56

Csak most tűnt fel: "...a Kaukázus északi oldalán..."

Khm, Karabahról beszélünk?

PerDüll 2011.02.18. 15:03:23

Budapest, Közép-Európa Isztambulja.
Székelyföldi hasónlat iszonyúan téves. Ott nem marad rom, újjáépítik. Szar ujságíró is alig...

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2011.02.18. 15:04:13

Én egyáltalán nem látom primitívnek a hasonlatot. Egy darabig éltem Algériában, a berberek (kabilok )által lakott tengerparti vidéken, "kis-Kabíliában. " A számos párhuzam Székelyfölddel és az enklávé-léttel még a nyilvánvaló különbségek ellenére is megdöbbentő volt.

Ez még a Kádár-rezsim alatt történt; egy ottani barátommal a város fölött, egy trafóház oldalára rajzoltuk jeleinket: én a koronás magyar címert, ő a kabilok betiltott jelét.

Nagy érdeklődéssel kísértem végig annak idején Karabah háborúját. Ami a cikkből kimaradt: nyilvánvaló az oroszok szerepe végig e történet során. Sztálinék már eleve valahogy így keverték meg arrafelé a kártyákat, s az orosz hatalmi politikának, a térségbeli befolyás éfenntartása érdekének jól jött, sőt továbbra is jól jöhet a feszültség fenntartása. S azok a kis, akár információs folyosók is Irán felé...

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2011.02.18. 15:12:46

Ja, magyarázatként a berber hasonlathoz: a kabilok nem tartják magukat arabnak; az arabok részben erőszakos beteleptése kudarccal járt, a behurcolt arabok szép csöndben, családostul kiköltöztek. A kabil nyelvhasználat és identitás viszont a 1989 előtt korlátokba ütközött, sőt függetlenségük jelének puszta fölrajzolása izgatásszámba ment és börtönnel járt.

A kabiloknak nincs írott nyelve; beszélt nyelvük sokban eltér az arabtól, Előszeretettel használják és beszélik a franciát. Az araboknál jóval lazábban veszik az iszlámot, a ffiatalok akkoriban (vagy 30 éve) előszeretettel fogyasztottak titokban akár disznóhús alapú élelmiszereket is ha hozzájutottak, így például szívesen ették szalámis szendvicseimet a suliban.

Cserébe megtanítottak a kitűnő helyi gyümölcsök fogyasztásának titkaira, stb.

Szinténa fiataloik előszeretettel fogyasztottak alkoholt, melyet az idősebbek sem vetettek meg de volt hogy a pincébe vonultak, mert ott Allah nem látja őket. Frankón megcsinálták.

Görcsösen rettegtek viszont az iszlámfundamentalistáktól, akkor még nem értettem hogy miért. Azóta persze értem, az országnak 100 ezer ember életébe került a fundamentalisták választási győzelmét követő katonai puccs és polgárhábrú,.mely borzamas mészárlásokkal járt.

Székelyfölldel egyébként egy újabb párhuzam: a románok fegyveres kilengései közepette embereket fejeztek le Szárazajtán 1944-ben. Ők is megszenvedték csúful azt, hogy egy szélsőségekre hajlamos közegbe kerültek.

attilaj 2011.02.18. 15:19:18

krisztáéknál aludtunk mi is (: sőt, esküvőjén is ott voltunk: oucs.blog.hu/tags/karabakh
amúgy kár, hogy ez így nagyon egyoldalú. pont shushi volt a legnagyobb azeri város...

Államférfi 2011.02.18. 15:19:41

szerintem, a hasonlat nem teljesen állja meg a helyét. az etnikai térkép nagyon más. ráadásul, az arányok nem csak az adott területen borultak fel, hanem a két félnél is, Azerbajdzsánban és Örményországban is: posztinfo.hu/tudni-erdemes/tudni-erdemes-ormenyorszag/ormenyorszag-etnikai-kepenek-valtozasa/

ha Romániából "kiszakadt" volna székelyföld, akkor pár hét alatt visszafoglalták volna. mások az arányok. nagyon.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.02.18. 15:19:44

Imadom az ormenyeket, szerintem a vilag egyik legjobb fej nepe, es valoban magyarkent sokkal konyebben lehet veluk kapcsolatot kialakitani valami fura sorkozosseg-szeruseg miatt (szerintem). Soha nem ereztem viszont azt, hogy ebben Karabah barmi szerepet jatszana, sokkal inkabb lathato pl Jerevanban, ahogy atneznek a hegyre a tuloldalon, illetve ahogy az oroszokat (akik kozul az ormenyeknel allomasozo egyedek egyebkent a legkocsogebb kocsogok) meregeti a helyiek jo resze.

Es azert ne felejtsuk ki a dolgok arnyoldalat sem, peldanak okaert mondjuk Agdamot, ami anno egy szazezres varos volt, es az ormenyek eppencsak nem szantottak be soval. Meg ha el is fogadjuk a megsemmisites "strategiai jelentoseget", a mecset romjaiban valo disznotartasra akkor sincs mentseg. Remelem azert hasonlo temakat erinteni fog a folytatas, ha lesz.

morbiczer 2011.02.18. 15:43:55

"Olyannyira, hogy érdeklődésünkre a magyar Külügyminisztérium is az Azerbajdzsán felőli belépést ajánlotta a területre."

Ez mondjuk elég vicces. Azerbajdzsán felol lehetetlen bejutni Karabahba (fronton keresztul???), míg Orményország felol tudtommal nem jár kulonosebb macerával. (De legalábbis megoldható.)

nem nemsiker_s 2011.02.18. 16:02:01

Valószínű, a posztíró a szigetben egy tömbben élő nemzetiséget akarta a székelyfölddel szemléltetni, én azért nem támadnám olyan vehemensen.
A hasonlat azért hasonlat, mert csak hasonlít arra, amit be akarnak mutatni, és nem azonos azzal.
Van azért különbség is.
A székelység a Károlyi kormány balf.szsága miatt került ilyen helyzetbe. Pechjükre, pont a legkritikusabb időszakban kapta az ország a nyakába az első magyar ballib kormányt, egy tehetségtelen vezetővel.

Liberté Egalité Fraternité89 2011.02.20. 16:53:34

Anno a trianoni magyar veszteségeket olyan térképekkel illusztrálták amelyeken az USA, Anglia, vagy Franciaország volt látható abban a formában ahogy kinézne, ha ugyanakkora területet veszített volna.Azt sem értették , ezt a magyarázó párhuzamot sem értik, vagy nem akarják érteni.
Egyszerűbb Károlyit szidalmazni meg ballibezni néhány debilnek.
Sztálin anno dobálta, a népeket össze vissza, és jelölt ki határokat a Szovjetúnión belül.Ennek áldozata volt a karabahi örmény közösség,akiket az anyaországban soha nem felejtettek.Csak egy hegyszoros és hegygerinc választott el családokat és nem utazhattak egymáshoz, és folyamatos volt az azeri betelepítés Karabahba.Egyszer megadatott a lehetőség és a örmények azonnal éltek vele.Visszaszerezték és egyesítették a két országrészt, komoly katonai győzelmet aratva.A világ persze megint válaszút elé került.Vagy kiáll az örmény-karabahi önrendelkezés mellett, vagy csendben számítóan utazik az azeri olajra. Az utóbbit teszi most is.
Röviden ennyi.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.02.20. 17:34:55

Köszi a szerzőknek a filmet és a cikket, érdekes volt. A "Karabah-Székelyföld párhuzam nem állja meg a helyét, mert Karabahban nincs olyan nevű város, hogy Csíkszereda"-féle hozzászólásokkal nem kell foglalkozni.

Axum 2011.02.20. 18:47:37

Nekem tetszett a székely hasonlat, könnyebben megértettem a helyzetet (de ha itt mindenki történész-földrajz szakos egyetemi tanár, akkor bocs!)
süti beállítások módosítása