Mayer Mihály megy
2011. január 20. írta: nénike

Mayer Mihály megy

  A püspök úr egészséges. Lemondását tehát csak egyéb súlyos okkal magyarázhatjuk. Súlyos okokra pedig most különösen nincsen szüksége az amúgy is pasztorációs lendületét vesztett egyháznak. Nekünk kínos az ügy taglalása, de azt gondoljuk, hogy a pedofília és a homoszex kolléga üzelmeinek mentegetése pont nem az a téma, amit elnézhetnénk. Az okirathamisítás, bizniszelés már csak hab a tortán. Magas labdák ezek, amiket sürgősen lejjebb kell venni. A gyanúnak árnyéka sem vetődhet.

  Fogalmunk sincs, hogy a püspök urat milyen kapcsolat fűzte az azóta csendben menesztett vagyonkezelőjéhez, de mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iustitia et Pax bizottsága elnökének, különösen vigyáznia kellett volna. Belső hang, ilyesmi. Lemondásában most a bíróságnak megelőlegezett verdiktje tükröződik. Ez pedig 180 fokos fordulat a novemberi helyzethez képest, amikor még perrel fenyegette az Egyházfórum című folyóiratot, ráutaló cikkei miatt.

  A média nyilván Zuschlag Jánosnak kijáró figyelmet szentel majd a meggyanúsításnak, vádemelésnek (ha lesz), megfelelő inspirációt adva Pápai Gábornak, a Népszava karikaturistájának és Megyesi Gusztávnak. Lesz majd biztos sötét középkor-emlegetés, Szodoma és Gomora, pedig az efféle hatalomgyakorlás gyökere sokkal inkább az Állami Egyházügyi Hivatal püspöki káderpolitikáját is magában foglaló korban keresendő.

  Ezért is szükséges, hogy Apor Vilmos és Meszlényi Zoltán püspök egyházának tagjaiként és gyermeket nevelő szülőként is feltegyük a kérdést: hová tűnt az elmúlt húsz évben a rendszerből a belső kontroller?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr662598006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pedofilok és terroristák 2011.01.21. 06:34:59

Ezt a posztot igazából svédül kellene írnom, hiszen leginkább az itteni vitához kapcsolódnak a gondolataim.Mint tudjátok, nemrég egy (szerintem egész rokonszenves arcú) srác öngyilkos terrorakciót kísérelt meg Stockholmban, amiből szerencsére csak az ö...

Trackback: Bukás, vagy siker? Mit nevezne a bal oldal sikernek ha nem ezt? 2011.01.20. 20:57:40

 Orbán kiállt, az Európai parlament elé és megtörtént az ami amitől a baloldali értelmiség a legjobban rettegett. Orbán szépen helyt állt, erőt mutatott, voltak érvei és egy erős vezető látszatát keltette nem csak magyarországi szavazói szemében, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2011.01.20. 22:12:48

@Archenemy: véralgebra = sexual abuse-algebra

1 is pont 1-gyel több mint akceptálható.

dr. médiafigyelőbété 2011.01.20. 22:13:58

Egy Miklós Imre államtitkár kellene ide - már ha emlékszik rá valaki -, egyből rend lenne egyházi berkekben...

tewton 2011.01.20. 22:14:14

@Iustizmord:
lol. ez még a szdsz humorkonzervjeiből, vagy saját fejlesztés?

redhaven 2011.01.20. 22:15:25

Erdő Pétert szeretném hallani az ügyben.
Meg Mayert a bíróságon.

puffatag 2011.01.20. 22:17:37

@baloo112: nem rendelt gripeneket, nem érted? Ő, AKIsOSEM HAZUDOTT.... egyébként orbán viktor, mikor az egész világ a meghozott intézkedéseit bírálta, aszonta: a baloldal amikor csak tehete, rárontott nemzetére... hát ezt elkúrtad, tehetségtelen kis nemzetvezető

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.20. 22:24:27

@bbjnick: Pont azt írja a cikk a bekezdés címében, hogy nincs diplomáciai mentessége. Egyébként pedig szvsz nem is lehetne magyar áp-nak ilyen.
Aztán meg szerintem irreleváns egy bűncselekmény nyomozásakor, hogy a feltételezett tettes (legyen az bárki) szabadidős elfoglaltságaként milyen Mikka-Maka lovagrendekben tölti az időt. Röviden: kit érdekel?
"A lovagrendek és a magyar kormány közti megállapodás értelmében a tagok valóban számos kiváltságot, mentességet és kedvezményt élveznek - egyebek közt mentesülhetnek az adófizetés és a törvényi felelősségrevonás alól is." írja a cikk. A kiváltságosok országa vagyunk. Tudjuk vannak egyenlők és még egyenlőbbek. Elképesztő, de el tudom képzelni, hogy adómentességre vonatkozóan megállapodtak a magyar kormánnyal, mert olyan elképesztő közhasznú a tevékenységük. Van és lehet ilyen. De ez kivétel és semmiképpen sem szabály. De milyen magyar kormány lehet az, amelyik ilyen Mikka-Makka lovagrendek bizonytalan tagjaitól eltűri, hogy mentességet élvezzenek büntető hatósága alól? Ilyen van? Nem hiszem. Ha mégis lenne, szeretném tudni, hogy ki kötött ilyen szerződést, ami ezt engedi.

puffatag 2011.01.20. 22:24:44

@baloo112: ez csak a pálfi feleségéénekk (skiccpali) pályáztatás nélküli elhelyezéséről tereli el 2 millió közszolgálati filepke figyelmét... aszondja: nekünk az a közszolgálat, amikor bayer zsóci végtermékcikkeit az esztergomi önkormányzat közpénzen védelmezi... ez az igazi magyar kereszténység

Slowfood 2011.01.20. 22:29:43

@samer: Szép gyüjtés. Amúgy a dolgok nem általánositgatásról szólnak, hanem általános összefüggésekről. Felekezetről függetlenül. Katolikusoknál álszentebb vallást még nem láttam.
Üdvözlettel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.20. 22:36:33

@korcoló:

Ez a beszéd! Nem aprózd el!:-D (...) :-D (...) :-D ... Nem is értem, ha ilyen precízen tudtátok a dolgotokat, te is és Miklós Imre elvtárs is, akkor most hogyan tarthatunk ott, ahol tartunk?!

ü
bbjnick

iovianus 2011.01.20. 22:37:14

"Garadnay Balázs megjegyezte: „Talán köztudott, hogy mennyire beteg volt a püspök a millenniumi ünnepségek idején, kórházban ápolták, s ha megtehette volna, talán már akkor lemond egészségi állapota miatt.” "

forrás: bama.hu

namostakkor?
@Archenemy: EZT A LINKET is nézze meg a sok troll.

puffatag 2011.01.20. 22:39:02

@Slowfood: a katolikust még csak értem... de a fideszes vallást? 10% meggazdagodik, a többi szív, mint a torkos csütörtök... valami szexuális dolog van emögött... mármint amikor viktor elordítja magát, hogy mondjuk: ha döglött a lovad, szájjál le róla... és a tömeg tombol és elélvez

Iustizmord 2011.01.20. 22:42:21

@tewton: ez kérlek a tel-avivi salomon -ben-aaron institute "antihungarianism" c. tanszékén volt "frappáns riposztok római kaotikus mélyagyarokak" címmel évfolyamdolgozatom fő mondandója.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.20. 22:45:14

@khamul:

Én a klérus belső ügyeibe nem látok bele, de, szerintem, Magyarország nem az a hely, ahol egy komolyabb "ügyet" el akarnának/el tudnának simítani.

ü
bbjnick

Iustizmord 2011.01.20. 22:45:37

@redhaven: mint vádlott vagy tanú? bíró csak nem lehet, ügyész csak nem lesz mán...

@Zig Zag: nem gyurcsány volt hótsicher. de horngyuszi benyalt nékik, de te is tudod milyen könnyű őrízetbe vanni vkit akit tetten érnek "hivatalos szeméyl elleni erőszak" bűntettében, amikor meglöki a rendőrt bilincselés közben...

Iustizmord 2011.01.20. 22:47:37

@bbjnick: csak tudni köll , meg akarni.

evvan, by @gabrilo

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.20. 22:52:56

@Iustizmord: @Zig Zag:

Abba most ne menjünk bele, hogy a Lovagrendek milyen státuszt foglalnak el a nemzetközi jogban, mert hosszú történet volna:-)

De amíg a jogi számonkérhetőség ellen nem tett semmiféle lépést sem a Magyar Katolikus Egyház, sem a Szent Sír Lovagrend, addig nem igazán tudom értelmezni, hogy mi a visítás oka...

Folyik eljárás a Pécsi püspökség ellen, vizsgálódik a rendőrség, van eredmény, mi az eredmény? Ha ezekre szépen sorban megjönnek a válaszok, akkor majd eldöntjük, hogy mit gondoljunk róluk, aztán... (aztán lehet folytatni a vitát):-)

ü
bbjnick

redhaven 2011.01.20. 22:58:07

@Iustizmord: vádlottként!!!!
És pár éve még úgy beszélt egy éjféli misén mintha etalon lenne...
Beteg lett?
Ilyen hirtelen?
Nemrégen még elefánthátról szemlélte Indiát...

Iustizmord 2011.01.20. 23:01:14

@bbjnick: nézd a nemz.közi ilyen -olyan quasi-autonómiával rendelkező, nem-állami zárváynokkal kapcsolatosan nagyon kevés tudásom van. nem NGO-k, hanem anakronizmusok ( a máltaiak mikor is jöttek el máltáról? az 1400-as években???) de bosszant h a kérdés, miszerint TETSZŐLEGES egyház ill tagia államon/területenkívüliséget , privilgiumokat élveznek, vérlázító.

pedig igen, a diplomácia egy nemdemokratikus hagyomány. arisztokratikus, elitista, protekcionosta, partikularista, fujfujfuj

Iustizmord 2011.01.20. 23:03:28

@redhaven: minek jársz éjféli mesére? az etalon tenmagad vagy, ha társa vágysz ott az asszony vagy a brátaid, rokonságod.

megbaszná a tarkahétszentséget ha egy püspök mondaná meg nekem a frankót

redhaven 2011.01.20. 23:07:38

utoljára 1977-ben voltam,eme kenetes beszédet24-én éjjel"kaptam el".
csak figyeltem miről beszél.

libikoka 2011.01.20. 23:19:42

"Lesz majd biztos sötét középkor-emlegetés, Szodoma és Gomora, pedig az efféle hatalomgyakorlás gyökere sokkal inkább az Állami Egyházügyi Hivatal püspöki káderpolitikáját is magában foglaló korban keresendő."

Bizonyara igy van ez Irorszagban, az USAban, Spanyolorszagban es meg hosszan sorolhatnank, ahol hasonlokepp probaltak eltussolni a pedofil ugyeket evtizedeken keresztul.

Erdekes, hogy a katolikus egyhaz kirtikaja milyen rovidre sikerult most a jobboldali blogban. De legalabb megemlitettetek, es ez mar onmagaban becsulendo.

Azert az is latszik,, hogy a jobboldali bunok feltarasat meg tanulni kell a jobboldalnak. Emlekszem meg arra a Magyar Nemzet cikkre, amelyik azt fejtegette, hogy a liberalis es baloldali politikai beallitottsagu emberek hajlamosabbak a bunozesre, mint a jobboldaliak.

Lam, a sajat hibak kibeszeleset lehet meg tanulni. Hasznos az hosszu tavon a maskent gondolkodok fokozott ostorozasa helyett.

Bell & Sebastian 2011.01.20. 23:19:54

Csak attól szól ez ekkorát, hogy túl sokáig nyomták rá a födőt, hogy a pont megfelelő pillanatban robbantsák fel.

A gazdasági természetű ügy jó hosszú idő alatt eszkalálódott buzizássá. Az alabárdos csókának igaza van, érdemes volt elmenni ügyvédnek retardált létére, mert így vagy úgy, de aratni fog, hullik a nómenklatúra, mint az őszi légy. Arra iszik előre, hogy egyszer csak belefut a késbe egy szakállasbácsi is, majd akkor dől a lé igazán. De nem.

Kár érte, most mindenki kevesebb lett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.20. 23:26:28

@Elpet:

még szerencse, hogy elpet elvtárs éber tekintettel figyel, ha bárki, bármiért bántani merészeli a jókat. főleg az ilyen nénike-szerű balliberális beépített ügynökökre lesz érdemes vigyáznia, még a végén le merik írni egy bűnösről, hogy bűnös, ha történetesen pap az illető.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 23:33:10

@Bell & Sebastian: fog-e nénike bocsánatot kérni, ha nem tud bizonyítani? Mik is vádjai a sunyinak?
Még névtelenül is csak sejtetni mer.

Bell & Sebastian 2011.01.20. 23:53:47

@tölgy: Nénikének elég régóta szívügye a téma, mondhatni, személyes jó ellensége a püspök úrnak.

Mondjuk nem csak sejtetni kellett volna, hanem az ismert konkrétumokat behozni. Csak akkor nem ment volna az általánosíttatás a kedves közönséggel.

Ez elég sunyi alapállás. Egyértelmű.

Erich von Däniken 2011.01.20. 23:56:04

@jan: miért nem léptek hamarább? Hát mert annó a háromperhárom nem engedélyezte (egy buzit vagy pedofilt mindig könnyebben lehetett beszervezni), 1990 óta meg a nemzetbiztonsági hivatal (hat hónapja: AVH) gondolja ugyanezt.

És annyira kíváncsi lennék arra a névsorra, amelyik a NEM BESÚGÓ püspökök nevét tartalmazza. Kurvarövid lehet.

Erich von Däniken 2011.01.20. 23:58:09

@Zig Zag: lovagrendek megdughatnak gyermekkorú fiúkat?

Akkor inkább legyen nekik adómentességük.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 23:58:15

@tölgy:

@Bell & Sebastian 2011.01.20. 23:53:47

Na, urak, akkor én itt a magam részéről be is fejeztem a ténykedést, ez a gusztustalan írás volt a legutolsó csepp a pohárban, odaát a Jósdában találkozunk. Majd kommentel nekik a mavo meg a trigger.

Erich von Däniken 2011.01.21. 00:03:45

@Elpet: gondolom azért gusztustalan, mert a katolikus püspökség mocskairól szól.

satho 2011.01.21. 00:11:53

Tömjén úr! Most miért nem fröcsög a véres mocskos pofája?? Nem védi meg a szentecske Mayer Misikéjét és az egyházacskáját, az elefántcsont toronyban ülő főszélhámossal együtt?

Most kussol az IKSZ is, a szentemberről kiderültek a turpisságok :) Hehe .... mész a Cusi mellé a böribe :)

Bell & Sebastian 2011.01.21. 00:18:25

@Elpet: Tegye csak, ami jólesik. Nem vérre megy ez, pontosabban, csak másokéra. És borzasztó nagy elterelés a kardinális ügyekről, ráterelés a bozótba vezető ösvényre.

Búvár újságírás, lemerülés nélkül. A derítő széléről meregetve a szákkal, nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan melyik darab a legbüdösebb. Általában maga az oldat, azért azt sejti egy öreg halász.

Bell & Sebastian 2011.01.21. 00:24:03

@satho: Most jobb neked? Ugye hogy nem. Kit ismersz ezek közül? Egyet sem? Akkor miért pocskondiázod őket? Saját nyomorodat vetíted ki? Van egy rossz hírem. Ha csak ez marad utánad, hiába éltél.
Ezt próbáld feldolgozni, de egyedül ám, csak semmi külső segítség!

krausz2 2011.01.21. 00:28:20

Gyurcsány,Demszky,és a pécsi püspök,közös bennük,
hogy soha semmi bajuk nem lehet.
Ezek az emberek a törvény felett állnak. A püspök úr
pl.külföldi diplomata státuszt élvez!!
Mit ugatnak itt az alattvalók???
EZ ITT MAGYARORSZÁG!

Bell & Sebastian 2011.01.21. 00:41:43

@krausz2: És Busht elítélték népirtásért már? Az Amerika.
A felsorolt három cselekedeteinek súlya teljesen egyforma? Miből gondolod, hogy Mayer Mihályt nem kötik ló után? Vagy a másik kettőt? Holnap is lesz nap, majd próbálkozunk tovább.

Iustizmord 2011.01.21. 00:56:26

@Bell & Sebastian: Az alabárdos csókának igaza van, érdemes volt elmenni ügyvédnek retardált létére

ismerelenül is idvezlem kedves jó anyád, de te megazhatod az egér likát.

Iustizmord 2011.01.21. 01:00:29

@Bell & Sebastian: Nénikének elég régóta szívügye a téma, mondhatni, személyes jó ellensége a püspök úrnak.

1. attól még nénike leht jó katolikus. én pl hiába mondom a zaszonynak hogy felképelem a színimázi nettónáci öregasszonyokat a templomból kijövet, mindég leint.

2. poüspők =/= úr. ez ui oximoron.

Scala 2011.01.21. 02:51:56

@Totoka: köszönöm, végre egy értelmes hsz.
Mit össze kavartatok itt... adómentesség. LOL. :-)

Scala 2011.01.21. 03:00:51

@jan: pontosan így érzek!
Azt gondolom, h. valamilyen szinten (maradjunk a pénznél) jól jártak azzal, hogy nem bolygatták. :-(((

Az egészet ha nem hagyják így elfajulni (a novemberi, 'mit képzelnek? perelünk!' reakcióra gondolok), még menthető lett volna. Így viszont vérlázító, vérciki.

Még akartam írni valamit a püspök fizimiskájáról, de mindegy...

Vitéz Kőbányai Világos 2011.01.21. 07:12:08

Esküszöm röhelyesebbek vagytok, mint egy gyűlés mondjuk Hagyó-árvákból. Eddig a következőket olvastam:
- Ha belül felelősségre vonják, kívülről nem is kell
- Különösen ha ezt az előtt teszik, mielőtt más is megtudja
- Rohadtul nem világos viszont, hogy milyen az az egyházi kontroller. Nem akartad azt írni, hogy inkvizítor?
- Senkinek nem gyanús, hogy az egyház közpénzen mentes egy csomó olyan adótól, amitől senki más (kifizetői szja pl)?
- És ezek (privilégizált státusz, minden házon belül intézése, a világi hatalom fennhatóságának kétségbe vonása) után ha valaki csúnyát talál rájuk mondani, az egy szar szemét ballibsi!
Komolyan, nem érzitek, hogy nevetséges középkori balfaszok vagytok?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.21. 07:12:25

@bbjnick: Én nem látok "visítást" azokban, amiket kérdeztem. Ha figyelted, nem is konkrétan M. Mihályról szóltak a kérdések. És a lovagrendek történetébe tényleg ne menjünk bele, mert tök mindegy, hogy milyen lovag, ha mint @Erich von Däniken: felteszi a bizony jogos kérdését.

Tehéntőgy 2011.01.21. 07:18:27

@Vitéz Kőbányai Világos: Nem így van, a valódi középkori balfaszok ennél sokkal izgalmasabbak voltak. Ez csak az Ultramontan Wardemons szerepjáték-szakkör, akiktől most nénike elvette a tizenkét oldalú dobókockát.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.21. 07:18:31

@Erich von Däniken: Bizony, ez is egy szempont és nem alaptalan. Aztán az is érdekes kérdés, mint ahogy kiderült a Szentszék takargatta ezeket az ügyeket évtizedekig, mint kvázi hivatalos policy. Jobb, ha nem derül ki, majd mi elrendezzük egyházon belül - láttuk mi lett az eredménye pl Írországban, ahol nehéz lenne a katolikusfóbiára kenni. Valójában nem is értem, hogy egy egyházi személy, legyen az bármely egyházé, mentességet élvezzen az állam büntetőjoghatósága alól, hacsak az adott állam nem mondjuk olyan gyönyörűség, mint pl. Irán.

tewton 2011.01.21. 07:31:54

"Csak találgathatjuk, hogy a feljelentésekben leírt bűncselekmények valóban megtörténtek-e, s ha igen, akkor voltak-e a törvénysértéseknek egyéni haszonélvezői. S egyelőre az is titok, hogy ha voltak visszaélések, akkor a püspök tudott-e azokról. Mayer Mihály távozásából a kívülállók arra következtetnek, hogy igen."

írja a baloldali népszabó.
ellenben a mandiner.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.21. 07:36:19

@Elpet:

na de elpet elvtárs! hát ki fogja ezentúl megmagyarázni, hogy pártunk és kormányunk tévedhetetlen, és mindig a lehető legjobban cselekszik? ne hagyj itt minket!

egyébként teljesen igazad van, egyszerűen elképzelhetetlen förtelem, hogy ez a báránybőrbe bújt farkas egyáltalán el mer jutni addig, hogy őeminenciája esetében talán mégsem lehet 100%-ig kizárni, hogy tökéletesen bűntelenül áll az Úr színe előtt, és mindenféle kontrollt hiányol.

felháborító! impertinencia! a szerző nyilvánvalóan egy antiklerikális ballibbant, egy maszturbálástól sorvadt gerincű bolsevik patkány, akitől itt és most szeretnék mindörökre elhatárolódni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.21. 07:37:34

@mavo:

"őeminenciája esetében talán mégsem lehet 100%-ig kizárni" = őeminenciája esetében talán mégsem lehet 100%-ig biztosnak lenni

bocsika.

tewton 2011.01.21. 07:40:07

@mavo:
lol. egy ilyen szar, közhelyes és konkrétummentes posztot kár ennyire bevédened.
csak egy konc volt az új olvasóknak, be is jött.

walker57 2011.01.21. 07:43:35

A Vatikán önálló állam, melynek államfője a Pápa.
Ez a világi és jogi része a dolognak.
A vatikán egy centrális, a demokratikus elveket mellőző államszervezet, szigorú hiarerchiával.( a pápaválsztás is csak kivülről demokratikus)

A püspök kinevezése a pápa joga, onnantól pedig neki tartozik felelősséggel (ne bonyolítsuk ide a különböző kongregációkat és szervezeeteket)
A püspök úr a vatikán állampolgára (is) ezért bármilyen felelősségrevonása kiadatás kérdése is és emlékezzünk Mindszentyre akinek kiadatsát nem csak az amerikaiaktól de a Vatikántól is többször kérte a kommunista kormány hiába(hála égnek)

Püspök úr el fog tünni, valamelyik Brazil, vagy még távolabbi papi öregek otthonában.
Itthon szép csendben elfelejtődik az ügy.

tewton 2011.01.21. 07:44:51

@mavo:
komment aristo posztja alatt:

"w.kris 2011.01.20. 15:48:34
ezzel a címmel inkább vártam volna egy posztot Májer Miskáról - ööö, Máyer Püspök Úrról..."

és íme, gyorsreagálás:
"’11 jan 20 18:31 Mayer Mihály megy
Írta: nénike"

kérdés?

Balek 2011.01.21. 07:52:15

Ha lopott annyit, mint Zuschlag, akkor neki is kijár annyi figyelem.

Ajtony 2011.01.21. 08:02:32

@baloo112: tudatlanságodról már beszámoltál más kommentekben - a Saab-Grippen a lizingszerződés értékének megfelelő összegű befektetést vállalt az eredeti szerződésben.

Nem teljesítette - ám ennek ellenére Medgyessy kormánya kibővítette a megrendelést a légi utántöltésre való felkészítéssel, ami megduplázta a gépek árát.

Ezzel majdnem buktak, miután az osztrák Alfons Mensdorff-Pouillyt lecsukták

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.21. 08:15:30

azt, hogy az idősödő papok milyen szexuális életet élnek legjobban általában a nénikék tudják.

baloo112 2011.01.21. 08:22:33

@Ajtony: szia ajtony!
Igazad van, de sajnos OV meg mindig szabadlåbon van, es szalad a nyugdijammal elfele mint Kunbela Moszvkaba.
Persze a nyugdijdolog az csak a berböl meg fizetesböl elöket erinti, akik becsuletesen dolgoznak, aki nem adozik, "minimålberen van bejelentve" annak jo a döntes....

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.21. 08:34:08

kunbéla a koronát vitte egy bécsi becsűsnek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.21. 08:46:36

@Elpet: hát, ezt már nehéz a "mi vagyunk a kormány jobber ellenzéke" duma alatt eladni.
Szokásos antiklerikális ballib toposzok: a papok képmutatók, lopnak, csalnak, és dugnak. És mindez csak sejtetés.

Ergéék új cimbije stílusa: "Most miért nem fröcsög a véres mocskos pofája??"

terensz szpenszer 2011.01.21. 08:46:45

Na, már megint a zsidók.

laci_52 (törölt) 2011.01.21. 08:49:34

A cikk részrehajló, egyházellenes és rosszindulatú. Honnan veszi az írója, hogy a püspök úr egészséges?
Kikérdezte az orvosát, akit kötelez a titoktartás?
Miért nem lehet elképzelni azt, hogy valaki 70 éves korára egyszerűen elfáradt, az egészsége sincs rendben, ezért egyszerűen lemond, mert szeretne még néhány évig nyugodtan élni?

lalilo 2011.01.21. 09:00:41

Fáradnak a püspökök ...
Talán fontosabb az a kérdés, hogy hogyan tovább? Egy (történelmileg, társadalmilag) fontos egyházmegye maradt pásztor nélkül, és mint tudjuk, pásztor nélkül szétfut a nyáj. Sok emberben törhet össze ezzel valami, ami eddig az Egyházhoz kötötte. De talán több lesz a haszna, mintha megindulna (?) valami. A Vatikán lépett. Fontosabb az, hogy ki lesz? Remek lehetőség a változás megindítására.
PAX (tecum) 001

gpetersz 2011.01.21. 09:07:01

@samer: Nem, nem papok (bár a rabbi necces), csak ezeket lecsukták. Ez nagy különbség.

betyár (törölt) 2011.01.21. 09:14:45

@bbjnick:
Aki hibázott, csalt, lopott, azt érjék is utol. De ez a buzipedofilvád, amit állandóan reflexszerűen felböffennek magukból, ha egy papról esik szó, ez undorító.

nénike fejére valószínűleg éjjel a könyvespocról ráesett a Dekameron, ezért vízionálja, hogy szexre éhes klerikusok rohangálnak fel-alá az utcákon:))

kewcheg 2011.01.21. 09:19:25

..Nem zörög a haraszt...tehát biztos hogy van valami alapja a gyanúnak, ami a főpap és köreire vetül.Kétségtelenül elítélendő és súlyos bűn, ha igaz.De miért nem kap nagyobb szerepet a sajtóban Böjte Csaba, aki gyerekek ezreit menti meg a nyomorból, bűnből, betegségből?Egy ilyen ember életének el kellene homályosítani sokezer olyanét, aki az egyházon belül az egyház tönkretételén munkálkodik.Kérdésem, a mai világban hol van olyan párt, politikai erő,szekta, vagy akár kimagasló egyéniség, aki annyit törődne embertársaival, mint a fentebb hivatkozott pap, és hozzá hasonló- bár sajnos kevés - szerzetes? Hát igen, a válasz, se a liberók, se a komcsik,se az úgynevezett kereszténydemokraták, vagy bármelyik más pártot sorolhatnám, de sajnos se a hinduk, se a mohamedánok, se senki, csakis és kizárólag a keresztény felekezetek papjai, lelkészei, önkéntesei....

civilkontrol 2011.01.21. 09:23:03

"hová tűnt az elmúlt húsz évben a rendszerből a belső kontroller?"

Mindaddig amíg az első embert Erdő Péternek hívják, az ilyen felvetések csak látszatfelvetések :o((((

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.21. 09:28:22

Azért az kemény hogy egy ilyen témájú cikkben, mely ráadásul ilyen rövid, sikerül hirtelen beletenni Zuschlag Jánost, Pápai Gábort, és Megyesi Gusztávot, sőt egy teljes bekezdésben az összesen négyből evvel foglalkozni. Mi értelme volt akkora posztnak? Nem tudott többet mondani, akkor most megírta hogy biztos mi lesz? Én imádom a blogokat, és sokat is olvasok, de ha már a véleményét nem írta le, esetleg nem idézett hasonló eseteket korábbról hazánkból vagy a világból, talán valami vitaindítás beleférhetett volna, de így egyszerűen kár. Mi lett volna az üzenet?

snakekiller23 2011.01.21. 09:29:00

A Katolikus Egyház akkor szerzi vissza a szememben az erkölcsi tekintélyét, ha hagyják Várszegi Asztrikot és a hozzá hasonlókat rendet tenni a soraik között és feltárni ki volt anno a gerinces, a gerinctelen és a megtört. A magyar egyház tetszik-nem tetszik nem olyan volt, mint a lengyel, ugyanúgy erkölcsi hullaként jött ki a kádárizmusból, mint minden más. A többi már csak következmény, meglepődni, meg felháborodni rajta a nyeretlen kétévesek szokása. A rossz hír hozóját meg látom továbbra sem szokás szeretni.

Sola Scriptura 2011.01.21. 09:31:20

@Iustizmord: Áronnak nem volt Salamon nevű fia. Lebuktál, alvó ügynök! :)

tewton 2011.01.21. 09:33:33

@snakekiller23:
lol. rossz hír hozója?
nyeretlen kétéves.

pierre bayle 2011.01.21. 09:34:07

Furcsa is lett volna a Mandinertől, ha nem a komcsik lennének ebben is hibásak...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.21. 09:37:10

@tewton:

"kérdés? "

már azon túl, hogy ez mi a faszomra válasz?

nem. nincs.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.21. 09:38:17

@tewton:

ha szar, közhelyes és konkrétummentes, akkor érdekelne, mi benne a gusztustalan.

krausz2 2011.01.21. 09:42:32

@Bell & Sebastian:
Magyarországon nagyon sok olyan "polc" van ahonnan
nem lehet leesni, a felsorolt személyek ott vannak.
Ha tréfálkozni akarnék: Itt mindenki egyenlő de vannak egyenlőbbek és ez nem politikai ez erkölcsi kérdés! Szint az bizonyos bányász-béka . . . . .

tewton 2011.01.21. 09:44:06

@mavo:
ha nem tűnik fel, akkor gratula, jól kalibrálták a posztot.

lehoako 2011.01.21. 09:58:15

Zuschlag-ügynek pont vége, most a politikusok mutyizása-maffiázása-lopása-leültetése után pont eljött az ideje kicsit belenézni, hogy a nulla adót fizető katolikus egyházban milyen erkölcstelen és törvénytelen dolgokat követnek el az ilyen Vazelin Atyák.

Majd Semjén Zsolt arcát szeretném látni a beismerő vallomás után. Illetve Schmitt Pálét, aki elnöki kegyelemben fogja részesíteni...

És, mivel valami kamu-lovagrend tagja Vazelin Mayer Atya, és emiatt állítólag nem is perelhető itthon, valszeg a nagy felhajtás ellenére is meg fogja úszni a pedofil és homoszexuális "szeretet".

Nem baj, elég, ha a pokol tüzén ég majd a lelke, a sírkövére a turisták meg minden nap rákenik majd, pl. vazelinnal, hogy "gyerekb@szó".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.21. 10:02:26

@tewton:

a lehetőség adott, írni tudsz, majd elmagyarázod.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.21. 10:02:43

@kewcheg: miért kellene elhomályosítania sok ezer olyanét? Van egy csomó világi adakozó, szociális önkéntes munkás, ők sem kell hogy elhomályosítsák sok ezer bűnöző életét? Nem mellékesen az a sok önkéntes, akik láthatatlanok, és az általad említett egyébként nagyra becsült úrral ellentétben semmilyen fix fizetésben nem részesülő jelenleg láthatatlan hétköznapi ember, aki a saját maga küzdelmes fenntartásán túl haldoklók mellett ül hogy saját idejéből adjon másoknak, időseknek bevásárol, tisztába rakja őket, takarít, hajléktalanokat ápol? Kérdésem, mi köze az emberségnek ahhoz hogy kinek milyen a politikai hitvallása, vallása, hogy keresztény-e, vagy ateista? Én bízom abban hogy Böjte Csaba is így gondolja, és büszke hogy neki több lehetősége van a foglalkozása miatt segíteni másokon, de neked NINCS JOGOD ahhoz hogy mások erőn felüli teljesítményét lenézd, esetleg valamiféle fura verseny szerint osztályozd. Az emberség nem politikai oldal és vallásfüggő!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.21. 10:45:36

@Legelő Őse: na mi van? ezzel megöltem "szétoffoltam" a posztot? Mer akkor bocsmá! :-)

Atir08158 2011.01.21. 11:39:53

nénike!
Nem tudom mennyire ismered a Püspök Urat, de én gyerekkorom óta. Ő adott össze ezelőtt 30 évvel. Azóta is boldog házasságban élek. Nála tiszteletreméltóbb EMBERT eddig nem találtam.
Csak akkor bántsunk valakit, mikor mindenről megvagyunk teljes bizonyossággal győződve

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.21. 11:58:16

@walker57: "A püspök úr a vatikán állampolgára (is) ezért bármilyen felelősségrevonása kiadatás kérdése is..." Mi ez a sületlenség, kérem? Szerezhet magyar állampolgár vatikáni állampolgárságot (mert Vatikán állam állampolgárának ismeri el). Ettől még magyar állampolgár marad, hacsak született magyar állampolgár le nem mond róla. MM tehát magyar állampolgár a magyar jog szerint függetlenül attól, hogy még hány további állam tekinti állampolgárának. A magyar BTK pedig a területi és személyi hatálynál azt mondja, hogy:

3. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bűncselekményre, valamint a magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.

A Pápa, meg a Vatikán, meg az akármilyen lovagrend meg azt mond amit akar. Ha a magyar jog szerint bűncselekményt követett el, aszerint fognak eljárni vele szemben.

2011.01.21. 12:55:17

@bbjnick:

'Én a klérus belső ügyeibe nem látok bele, de, szerintem, Magyarország nem az a hely, ahol egy komolyabb "ügyet" el akarnának/el tudnának simítani.'

Most zavarba hoztál. Adott egy pap, aki a férfiszeretőit pénzeli (meg sportkocsival jár stb), és ehhez kétes machinációkkal szerzi a pénzt. Adott a püspöke, aki hosszú éveken át falaz neki. Aki szóvá mer tenni valamit, azt megfenyegetik, könyvvizsgálói vizsgálat eredményét manipulálják, csak hogy meg tudjanak szabadulni a 'kellemetlenkedőktől'.

Szerinted mit érezhettek az egyházmegye munkatársai, akik gyakran nevetséges fizetésből próbálják eltartani a családjukat, de féltek beszélni, mert könnyen az utcán találhatták magukat?

Mi kéne még szerinted, hogy 'ügy'-ről beszélhessünk?

Ja, és olvastál ezekről eddig akár egy sort is az Új Emberben?

2011.01.21. 12:57:37

@Atir08158:

Semmi baj azzal, hogy tiszteled Mayer Mihályt. De lássuk be, hogy nem véletlenül mondott le.

2011.01.21. 13:00:34

@lehoako:

Tisztázzuk, Mayert senki sem vádolja pedofíliával. Ha jól tudom, még Wolfot se.
Nem akarom őket mosdatni. Ha letöltendőt érdemelnek, akkor kapják csak meg. De azért, amit tényleg csináltak.

preston 2011.01.21. 14:12:29

@Ajtony: gondolom a fidesz és az mszp egyformán sáros a repulők ügyében.azonban még nem teljesen centralizált az államszervezet, majd a vezir megcsinálja amibe rákosinak is beletört a bugylija, akkor lehet majd rajta mindent számonkérni,kézi irányitás egy irodából.
amúgy meg nagyon sok együttmüködés volt, amit ugy lehetett bemutatni , mint a grippen szerződés ellentételezése. gondolom itt sokan megvezették a kormányt, mintha ösződ is errőlt szólt volna.
képzeld el, hogy most az önkormányzatok egy csomó manit kapnak, senki sem vizsgálja, mert a tulnyomó többség fideszes, hogy hova ment az , ami hiányzik pontosabban, mely közeli cégek kaptak tanácsadásért és egyéb fal feladatért pénzt, aminek egy része a pártkasszába kerülhetett...
a párt-máz alatt sokan egyformák, zuschlag-simicska-
varga- hunvald stb stb. csak van akin számonkérik, van akin nem.
ezüsthajó, kaya ibraghim, székház, tokajvesszeje....

preston 2011.01.21. 14:23:13

@Atir08158: gondolom nem azért vagytok boldogok, mert olyan jól vagytok összeadva, hanem mert jó emberek vagytok, a püspöknek ez nem köszönhető, mert nem felel ö a rossz házasságokért sem.

a magyar katolikus egyház a legsötétebbek
között van, amikor igy volt jó, kollaborált, de be nem ismerné.A mindszentyt is alig tudta a pápa kiimádkozni a követségről és nyugdijazni. Most is visszasirnák a középkort, a hatalmas birtokokat és a tizedet, de lehet , hogy a református-katolikus vezir mindent megad nekik.

Бабаяга 2011.01.21. 15:00:32

@w@Totoka: Az, hogy van diplomata útlevele, nem jelenti azt, hogy vatikáni állampolgár lenne és így mentességet élvezne. Ehhez különmegállapodást kellett volna kötni a Szentszékkel. Mivel a M-V megállapodásban nem szerepel, hogy büntető ügyekben egyedül a pápa illetékes egy magyar főpap esetén, ezért marad, hogy majd a magyar bíróság ítélkezik. (Ott még mindig hivatkozhat arra, hogy a bíró keresztény ellenes és kér egy másikat.)

alker57: Egy papnak vannak adómentes jövedelmei. De minden bevétel után, amit fizetésként kap adóznia kell. Tehát Kató néni misét mondat a férjéért, akkor fizet kb. 3000 forintot. Ebből kap a kántor, a sekrestyés, a templom pénztár és ami marad, az adómentesen a papé. A hittanért kapott óradíj viszont adóköteles. (Egy püspöknek kevés adóköteles jövedelme lehet.) Azzal, hogy Kft-ként üzemeltették a fél egyházmegyét, sokkal több áfát tudtak visszaigényelni mondjuk egy felújítás vagy építkezés során. (A gonosz dolog szerintem az, hogy egyházként kértek támogatást, majd a kft elvégezte a beruházást és visszakérték az áfát.)

Amire eddig nem nagyon tért ki senki: Nem a pápa függesztette fel a püspököt, hanem ő mondott le. Így ha lenne is miért felelősségre vonni egyházon belül is, az nagy valószínűség szerint el fog maradni.

2011.01.21. 15:05:51

@preston:

'A mindszentyt is alig tudta a pápa kiimádkozni a követségről és nyugdijazni.'

Ez bonyolult történet. Azt azért nem sokan mondják, hogy Mindszenty hatalomvágyból akart az amerikai követségen maradni.

'Most is visszasirnák a középkort, a hatalmas birtokokat és a tizedet'

Ilyen van, az biztos. Sokan belenyúlnának a mézesbödönbe. Ezzel együtt a legtöbb egyházi ember szeretne a dolgára koncentrálni, és csak nyűg lenne neki a gazdasági hatalom.

2011.01.21. 15:10:32

@Бабаяга:

'Nem a pápa függesztette fel a püspököt, hanem ő mondott le. Így ha lenne is miért felelősségre vonni egyházon belül is, az nagy valószínűség szerint el fog maradni.'

A felelősségét ki lehet mondani, de leváltani már nem tudják. Egyházi börtönök meg nincsenek.

Бабаяга 2011.01.21. 15:35:21

@khamul: Ebben igazad van. Bár elvileg büntethetik azzal, hogy egy adott kolostorban kell élnie.
Hogy valami nem tiszta jelzi az, hogy Veres Andrást nevezték ki kormányzónak és nem valamelyik egyházmegyés papot. (Amikor a tábori püspök lemondott, mert nősült, akkor az egyik tábori lelkészt kérték fel, hogy vezesse a tábori püspökséget, alaphelyzetben pedig az egyházmegye papjainak kellett volna kormányzót választani maguk közül.)

preston 2011.01.21. 16:51:32

@khamul: mindszentyvel kapcsolatban valószinuleg mindig csak egyoldalú információt kapunk. tegnap arról nézve , most amarról. tudomásom szerint, mindig elmehetett volna, ha lemond. erre sokáig nem volt hajlandó, mivel rá, hogy is mondjam, retrográd személyisége miatt már nem volt szükség a
kaapcsolatokat fejleszteni kivánó amerikának és pápának. többször a határig elfuvarozták titokban, de
nem tudták kivinni.
azért nevezem retrográdnak, mert ez olyan szép és keveset mondó szó. igazi képviselője volt a magyar katolicizmusnak. ismét, hadd ne mondjak vitatni valót, amely rosszabb volt, mint a lengyel egyház, amelynek szerencséje volt, hogy a fő ellenség, oroszország vallása is ellenséges volt, igy könnyü volt a függetlenséget támogatni. ilyen szerencsénk nekünk nem volt a papsággal, amely minden háborút, osztrák elnyomást feudalizmust támogatott.
megértem szép szavaidat arról, hogy a sok birtok, az
csak teher isten igazi szolgáinak, de valahogy a gyakorlat ismét nem ezt mutatja. isten szolgái keményen követeltek a privatizáció során is, bár
valamikori hivőik erősen megfogyatkoztak.
bocsánat, de nalunk apám gyerekkoromban sokat mesélt arról, hogy mennyit kellett leventeként krumplit kapálnia a tisztesúrnál, kemény pofonokért, úgy hogy kevéssé vagyok boldog az új idők láttán.

2011.01.21. 17:17:29

@preston:

'ilyen szerencsénk nekünk nem volt a papsággal, amely minden háborút, osztrák elnyomást feudalizmust támogatott'

Bocs, de ez így egy kicsit elnagyolt. A magyar egyháziak között mindig voltak, akik felléptek a magyar kultúra vagy a nemzeti érdekek védelmében.
(pap írta pl az első magyar nyelvű fizikakönyvet)

Különben pont a 'retrográd' Mindszenty volt fogságban/börtönben 1919-ben, 1944-ben és 1948 és 1956 között is.

preston 2011.01.21. 18:33:08

bocs, nem szeretnék off lenni és külön vitát nyitni ezen a blogon.de amit irsz, az nem mond nekem ellen. Mindszenty , ismereteim szerint nem akarta
elismerni a köztársaságot sem, mintha komolyan vette volna, hogy ő a király helyettese a kánonjog szerint. Sose lett volna képes elfogadni egy ténylegesen szekuláris államot. Utódjai is nagyrészt a múlt felé néznek. Mire számitanak, amikor vemhesen részt vesznek a napi politikában? A legvadabb orosz kommunisták sem gondolják komolyan, hogy a nép mégegyszer elfogadja a párttitkárok uralmát. Itt sem lesz mégegyszer az , ami volt a világháborúk elött, között.

Бабаяга 2011.01.21. 19:12:07

@preston: A hercegprímás úr legnagyobb problémája az volt, hogy ő inkább tartotta magát az ország legális vezetőjének, de nem a kánonjog alapján, hiszen már az 1917-es kódex se tartalmazott ilyen passzust. Ennek inkább magyar jogi alapja volt. (Tény, ha föl akarod sorolni a prímás valamennyi kiváltságát, akkor ez is köztük szerepel.)
Ugyanakkor az szintén elgondolkoztató, hogy őt még mindig nem avatták szentté/boldoggá. Mondjuk tény, hogy amikor nem adta be a lemondását a pápa felszólítására, akkor engedetlen volt, illetve titokban becsempészték neki a zsinati anyagokat, de arra is csak annyival reagált, hogy szabadítsák fel Magyarországot.
Azért ma számos olyan főpap van hazánkban, aki nem a múltba néz, hanem teszi a pásztori dolgát. Csak velük nem foglalkozik a média, még a blogok sem. (Elismerem, hogy még mindig vannak olyan papok, akik tényleg nosztalgikus álomban ringatóznak és valami csodában bíznak, míg maguk semmit nem tesznek a csodáért.)

Vilmosbácsi 2011.01.21. 19:52:05

Üdv,
Orbán, régóta várt erre. 98-02 közt Mayer sokat szívatta. "vagy lesz kapu aranyból a templomon, vagy itt a fidesz nem nyer!" eztet tudta mondani. Nem sajnálom, megérdemli.

Refuse/Resist! 2011.01.21. 21:10:34

media.digikey.com/photos/Microsemi%20Photos/sg3524n.JPG
Ez egy kontroller. Elektronikusan irányít folyamatokat.
A kontroller-metafóráért Megadja kartárs azt hiszem lecsapna. Vegyük úgy, hogy elmondtam, amit ő szokott erről a témáról.
Amúgy nem tartom feltétlen az ördögtől valónak a nyilvánossághoz fordulást, _ha_ az ember megpróbálta.
Ez azon kevés erkölcsi kérdésekhez tartozik, mely explicite le van írva az evangéliumban.
Tehát csípőből nem kéne @Elpet: -nek és társainak indexértelmiségezni.
Ami keveset beleláttam ebbe az ügybe, abból nagyon visszafogott a média reakciója. Persze, ez lehet amiatt is, hogy konkrét bizonyítékok még nem kerültek nyilvánosságra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.22. 07:31:43

@mavo:

és csak várok, és csak várok ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.21. 08:39:58

265/2011 KÖRLEVÉL

Főtisztelendő Paptestvérek, Kedves Hívek!

Mindnyájatok számára ismeretes, hogy XVI. Benedek pápa 2011. január 19-én elfogadta Mayer Mihály püspök úr nyugdíjazási kérelmét, s egyidejűleg engem nevezett ki apostoli kormányzónak ad sede vacante, vagyis arra az időre, amíg kinevezi a Pécsi Egyházmegye új püspökét. A Szentatya különleges törő­dését és az Egyházmegye hívei iránti gondoskodó szeretetét lássuk meg ebben a cselekedetben, aki azt akarta, hogy Istennek a Pécsi Egyházmegyében élő né­pe rövid ideig se maradjon pásztor nélkül. Ennek a szándéknak a szellemében, és sokak sürgetésére kívánok most szólni hozzátok ebben a körlevélben.

Az elmúlt hónapokban, de a legutóbbi hetekben is Egyházmegyénk a sajtó érdeklődésének középpontjába került. Úgy tűnik, ez a megkülönböztetett érdeklődés nem volt mindig célzatosság nélküli, de kétségtelen, hogy erre az Egyházmegyében történt események is okot adtak. Ezek a híradások jó néhány esetben nélkülözték a tárgyilagosságot és az ártatlanság vélelmezését legalább addig, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik. De ez ellen nem tudunk mit tenni, annak ellenére sem, hogy nagyon sürgető igény lenne arra, hogy a személyi méltóság tisztelete és az információhoz való jog ne kerüljön összeütközésbe ismét és ismét. Reméljük, az új médiatörvény e területen is rendet fog tenni!

Viszont amiben mi magunk is változtathatunk, az a mi egyéni és közösségi életünk. A történelem folyamán az Egyház egészében is és tagjaiban is mindig ki volt téve néha jó, máskor rossz szándékú kritikának, vagy egyenesen támadásnak. Jézus ezt előre megmondta apostolainak: Ha (tehát) engem üldöztek, titeket is üldözni fognak (Jn 15,20). Jó lenne, ha alaptalanul vádolnának bennünket, mert akkor igaz lenne ránk is az Apostol filippieknek írt kijelentése: Nektek az a kegyelem jutott, hogy ne csak higgyetek Krisztusban, hanem szenvedjetek is érte (Fil 1,29). Anélkül, hogy bárkit vádolnánk, vagy elítélnénk, be kell látnunk, hogy a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében ért bennünket alaptalanul a vád. De ennek kiderítése vagy megítélése nem a mi feladatunk. Különösen azért nem, mert nem vagyunk birtokában azoknak az ismereteknek, amelyek alapján ítéletet mondhatnánk. De még ha ismernénk is a tényeket a maguk teljességében, akkor sem tehetnénk, hiszen maga Jézus óv bennünket az ítélkezéstől: Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak (Lk 6,37).

Tudom, ennek ellenére sokan szeretnének végre biztos információk birtokába jutni az Egyházmegyénkkel sajtóban szárnyra kelt hírekkel kapcsolatban. S azt is tudom a hozzám eljutott megkeresések alapján, hogy ezeket az információkat elsősorban tőlem várják a kedves Testvérek. Nagyon sajnálom, ha egyeseknek talán csalódást okozok, de információkkal én sem szolgálhatok. Ennek legalább két oka van. Egyrészt nem eshetünk abba a hibába, amelybe néhány sajtóorgánum esett az elmúlt időszakban, amikor tényszerű ismeretek hiányában, nemcsak feltételezésekbe, hanem állításokba is bocsátkoztak. Ez súlyos hiba, mert a vizsgálatok befejezése, vagyis az igazság megismerése előtt mindenkinek jár az ártatlanság vélelme. Másrészt azért sem szolgálhatok információkkal, mert az Egyházmegye átmeneti vezetését azzal a feltétellel fogadtam el, hogy nekem ne kelljen a múlttal foglalkoznom, ezért ezt nem is teszem.

Azt is tudom, és részben magam is tapasztalom, hogy a paptestvérek és a hívek jelentős része nagyon szenved az Egyházmegyénket ért súlyos vádak miatt. Ez teljesen érthető, s a magam részéről egyenesen tiszteletre méltónak tartom. Hiszen ebben a szenvedésben én a Krisztus Egyházához való tartozásnak egy különösen szép megnyilvánulását látom: Ha (ugyanis) szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele, s ha tiszteletben van része az egyik tagnak, mindegyik örül vele. Ti Krisztusnak teste vagytok, s egyenként tagjai (1Kor 12,26-27). Sőt, ebben az összefüggésben talán mégis igaz ránk vonatkozóan is az Apostol már idézett tanítása, hogy nekünk is megadatott az az ajándék, hogy ne csak higgyünk Krisztusban, hanem szenvedjünk is érte (vö. Fil 1,29). Bármennyire terhes és megalázó ezen szenvedések elviselése, ne essünk kétségbe. Hiszen hívő emberként annak is tudatában vagyunk, és erről saját tapasztalataink is biztosítanak bennünket, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik (Róm 8,28). Biztosan állítom tehát, hogy ez a szenvedés javára fog válni Egyházmegyénk híveinek egyenként is és közösségileg is!

A napokban kérdezte egy újságíró: Hogyan lehet ekkora kettősség, hogy vannak ezek a sajtóban megjelent botrányok, s ugyanakkor a templomok tele vannak hívőkkel? Ennél nagyobb elismerést nem is kaphatnának hívő közösségeink, hiszen ez a kérdés valójában rávilágít arra, hogy Egyházmegyénk hívei nagykorúan élik meg hitüket. A hitben ugyanis közvetlenül Istennel állunk kapcsolatban. Ebben a kapcsolatban egy másik ember (pap, házastárs, szülő, barát) megerősíthet vagy gyengíthet ugyan, de nem tőle függ a személyes istenkapcsolatunk, vagyis a hitünk. Pál apostol is így vallott hitének erejéről: Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség, ruhátlanság, életveszély vagy kard?... Biztos vagyok ugyanis benne, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van (Róm 8,35; 38-39).

Kedves Testvérek! Az okok latolgatása és mindenféle vádaskodás nélkül annyit tényszerűen meg kell állapítanunk, és a paptestvéreknek illetve a híveknek el kell mondanunk, hogy Egyházmegyénk anyagi helyzete az elmúlt időben nagyon meggyengült. Ezért már az elmúlt hetekben néhány szükségszerű intézkedést kellett tennünk a hiányok mérséklése érdekében. Bízunk benne, hogy ezen intézkedések, és a püspökség központi költségvetését érintő további takarékossági lépések megtételével úrrá tudunk lenni a nehézségeken.

Kedves Paptestvérek, kedves Hívek! Mindezeket a ti megerősítésetek végett akartam elmondani nektek. Kérem, fogadjátok nyitott szívvel e buzdítás szavait, és erősítsük egymást az Isten és az embertársaink iránti szeretet megújításának vágyában! Ennek szellemében imádkozzunk egymásért, különösen azokért, akik ezen események kapcsán sokat szenvednek! Imádkozzunk azokért a testvéreinkért is, akik esetleg hitükben meginogtak, vagy az Egyháztól való elfordulás kísértésébe estek! De nem utolsó sorban imádkozzunk azért, hogy a Szentatya mielőbb megtalálja Egyházmegyénk számára azt a legalkalmasabb személyt, aki megyéspüspökként eredményesen tudja vezetni Isten hívő népét!

Állhatatosan imádkozom Mindnyájatokért, és magam is számítok az imáitokra:

Pécs, 2011. február 20-án

Veres András

püspök,

apostoli kormányzó

euroastra.hu/node/47674

tuespetrus 2011.02.21. 18:32:38

Vajon a puspok, elkerulhetetlenul celozva a mediatorvenyre, azt akarja mondani, hogy varhatoan az uj magyar jobboldali kormany felkarolja az egyhazat, megmenti reputaciojat es megtiltja a szolasszabadsag jogat az orszagban? Vajon arra gondol, hogy az uj jobboldali kormany diktaturat vezet be es aki az egyhaz ellen szol, azt kozepkori metodussal megegeti, elatkozza, kiuzi az orszagbol? Vajon mit remel, miben bizik, mifele vedelemre apellal a puspok, amikor az uj magyar mediatorvenyt vagyja???

Roviden: imadkozni kell azokert, akik az egyhaz elhagyasanak bunet fontolgatjak??? Ha egy tisztesseges, nem hibbant, nem elmebajos tarsadalmi kozegben egy egyhazi vezeto ma, 2011-ben ezt kimondja, a hivek azonnal megkovezik erte. Remelm, Ti is ezt teszitek! Vajon meg mindig van, aki hisz az egyhaz feltamadasaban? Vajon nem kell szajontorolni azt, aki az egyhaz melletti erkolcsi kitartasra buzdit, mikor a kollegaja, apostolutod, egy lajstromnyi buntettet kovet el evtizedek soran, es utana lelep, kimenektive a penzt az egyhazmegyebol, hagyva azt anyagi es erkolcsi romokban???

Valoban kell takargatni, szepitgetni, hazudozni a valosagrol? Valoban senki sem mer kiallni es azt mondani, hogy isoznyuan mellefogtunk??? Azt mondani, hogy patkanyok voltak Mayerek, Wolffal az elen??? Valoban senkiben nicns annyi gerinc, hoghy be merje latni az igazsagot diplomatikus finomitgatasok nelkul??? Valoban mindenki a hazugsagbol el??? Apostolutodok!!! Hol az erkolcsi tartastok??? Az egyhaz elsullyedt, vege.

tuespetrus 2011.02.21. 18:35:25

@bbjnick: Nem imat erdemeltek, hanem kotelet a nyakatokra, mind, hazug lila bohocok.

tuespetrus 2011.02.21. 18:36:18

@jan: Azert nem reagaltak erre elobb, mert ok sem kulonbek, a maga modjan az osszes patkany, nuncius vagy nem nuncius, benne van mind nyakig a pokolban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.23. 08:54:51

@tuespetrus:

Ha a Világegyetem tágul, akkor Brooklyn is tágul?

:-D (...) :-D (...) :-D...

És: Jó látni, hogy ilyen sokan és ilyen vehemensen aggódnak az Egyházért; akit ennyien és ennyire szeretnek, annak, ugyan, mi komoly aggódnivalója lehet? :-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.05. 07:03:52

Interjú Mayer Mihály püspökkel a hírtévés Célpontban:

www.hirtv.hu/?tPath=/musorok/&article_id=85384

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása