Hová tűntek a nők Macsóország közéletéből?
2010. július 21. írta: kendernay-nagyidai.gertrúd (kng)

Hová tűntek a nők Macsóország közéletéből?

 

  Állandóan visszatérő kérdés, hogy hol vannak a nők a magyar közéletből? Bár lehet, hogy a kérdés csak számomra visszatérő, hiszen egy férfiak által meghatározott világban nem biztos, hogy hiányoznak a nők a vezető szerepekből, tehát az alapkérdés fel sem merül. Az előfeltételezés természetesen nem jó kiindulópont, de mikor férfi kolégáimmal beszélgettünk a nők munkahelyi szerepéről, akkor ők csak ennyit mondtak: „Igen, van egy női tanácsadó a csapatban, a többiek titkárnők...” A diskurzus már önmagában hierarchizál, és a gondolkodás magába foglalja a női szerepek alárendeltségét.

  Hova tűntek a nők a közéletből, és leginkább a politikai hatalomból? Itt valóban érdemes különbséget tenni a közélet és a (politikai) hatalom között, hiszen szép számban vannak női újságírók,  műsorvezetők, bemondók, írók, művészek... stb. De például női bloggerek kevésbé találunk, vagy ha vannak, akkor inkább a főzés-baba-pasi tengelyen mozognak a témák - közéletet, politikát érintő blog szinte alig létezik. És miért is húzódnak vissza a konyhába, a bevásárlóközpontokba, és egyéb különböző rejtekhelyekre? Vagy a nők önmaguktól is tudják a Foucault-i hatalomfelfogást, hogy nem a hatalom birtoklása számít, hanem a hatalom gyakorlása - és valóban az ajakrúzs, a bölcső és a fakanál óriási befolyásoló tényezővel bír?

  És még mielőtt a harcos feminista ellenállás gyanúja érne, gyorsan leszögezem, hogy ez a vitaindító cikk sem szeretne kvótanőzni, „gender-mainstreamelni” vagy éppen a jelenlegi közszereplést vállaló nőket kizárólagos követendő példaként mutogatni, hanem az egész társadalomra jellemző, mindent átszövő maszkulin diskurzusra, másrészt a jól ismert liberális szirupra felhívni a figyelmet. Az előbbit ugyanakkor meglehetősen nehéz tetten érni, hiszen egyrészt rejtve marad, másrészt egy olyan társadalomban, ahol a gondolkodást, a nyelv használatát általában semlegesnek vélik, nehéz a nemből fakadó, nemre vonatkozó utalásokat leleplezni. (Az állampolgár szó is elég semlegesnek tűnik, nem tartalmaz sem férfi, sem női attribútumot, de szabad asszociáció alapján nem egy kismama jut eszébe senkinek... elsőre.)

  De valóban macsók a magyarok? Valóban ott tartunk még, hogy a nők emberek-e egyáltalán? És lehet-e a feminizmus jobb- vagy éppen baloldali? (Az ideológia azonban valószínű, nem jó magyarázókeret, sőt, inkább félrevezető lehet.) Van-e keresztény feminizmus? Van-e magyar feminizmus? Egyáltalán mennyire sikerült valóban adaptálni a nyugati importot (vagy éppen mennyire nem)? És milyen a mai magyar közéleti vagy inkább politikai nő ideál? Vannak-e követhető modellek (és most nem a szupermodellekre gondolok). Van-e egy alkalmazható, a közpolgáriságból kiinduló nő-férfi egyenlőség fogalom?

  Mivel az alapkérdés számos egyéb kérdést is felvetett, elkezdtem egy kicsit körbejárni a problematikát: hova tűntek a nők a közéletből, illetve ha vannak, milyenek, és egyáltalán, milyen női minták, diskurzusok léteznek? Aztán rá kellett jönnöm, hogy az építő diskurzus teljességgel hiányzik a mai magyar közéletből, vagy legfeljebb a baloldal sajátítja ki magának az ideáltípus megteremtését, propagálását, mindezt egy harcos feminista, versengő attitűddel megspékelve, nem beszélve a gender-mainstreaming legelvadultabb irányairól. Természetesen ez kitermeli az ellenreakciót, végül pedig már mindenki a nemek forradalmáról beszél, ismét marginalizálva a nő-szerepeket, már megint nem a női szerep-modellekről, a magyar sajátságokról beszélünk.

  És talán épp a gender-mainstreaming miatt egyre kevesebb szó esik a mai magyar nőkről, problémákról, nehézségekről vagy éppen sikerekről. Sőt a gender-mainstreaming előszeretettel beszél kizárólagosan a nemiségről, a szexről, a biológiai nem megváltoztathatóságáról. Mintha valóban ez lenne a magyar nők legnagyobb napi problémája. Nincs feldolgozva, átbeszélve sem a kommunista rendszerből öröklött modellek „jótékony” hatása, sem az elmúlt 20 év átmenti, demokratikus tapasztalata.

  Miért nincs? A liberális diskurzosok bármennyire is a toleranciát hirdetik, valahogy nem szeretik, ha más vélemények is megjelennek. Az elmúlt nyolc évben uralva a virtuális és egyéb tereket (a kormányzatról nem is beszélve), valódi párbeszédet nem kezdeményeztek, inkább egyfajta áldozatiságba rejtőzve az elnyomottnak vélt irányzatokat propagálták. Elég áthatóan. Az ezekre adott ellenreakciók viszont teljességgel marginalizálódtak, ráadásul az egyházaknak lehetőségük sem volt a minőségi nő szerepekről beszélni (anyaság-család vagy apáca lét szépsége), rögtön a papi pedofília zúdult rájuk. Hogy a jobboldal milyen női modelleket termel ki magának, érdekes kérdés - mindenesetre a nők száma mai Fidesz-kormányzatban több mint elenyésző...

  De valóban az ideológiák mellett kell meghatározni a nőmodellt? A traktorvezető statisztikai adatokat javító kvóta-rendszer lenne eredményre vezető? Vagy a biológiai tulajdonságok teljes cáfolata, és a társadalom teljes bűnbakká való kikiáltása a nők elnyomásáért célravezető-e? És mi legyen a szinglikkel, a családanyákkal, az elvált nőkkel, a megerőszakolt nőkkel, a sikeresekkel és a sikertelenekkel?

  Nem szeretnék az esszencializált nő/férfi identitás csapdájába esni, és megmondani, hogy milyen a „valódi” női ideál vagy a „valódi” férfi ideál. Az értelmezés mindenki számára szabad, mit tekint női és mit férfi szerepeknek vagy identitás alkotóelemeknek, és ezek értelmezése ugyancsak szabad bárki számára. Konstrukciók, rekonstrukciók, koncepciók és prekoncepciók - a kognitív szint csapdái, még a biológiai adottságokat is megkérdőjelezik.

  Vitára fel: miért hiányoznak szinte teljesen a nők ma a politikai hatalomból Magyarországon?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr292149492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2010.07.22. 14:52:44

@thetriggerhappy: Mi a faszomért kéne elnézést kérnem tőled, te szerencsétlen nyomorék? Bbjnicknek még mindig nem válaszoltál és engem gerinctelenezel le, faszkalap???
Hol, hány „kurva karaktert” írtam én Izraelről, te gennyláda, moslék provokátor?
Egyébként arabként is szívesebben élnél Izraelben?

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.22. 14:58:57

@hály end: tehát, egyrészt már felettem válaszoltak, hogy azért, mert vannak nehéz fizikai munkát végző férfiak, azért van a többieknek joga a vezető állásokhoz?

női humorista - roppant egyszerű, serdülőkorban, ha egy srácnak jó a humora, akkor népszerű lesz, a lányok vonzónak találják
ha egy lánynak - ő nem lesz népszerű, a srácok azt várják, hogy nevessenek az ő vicceiken, ne azt, hogy a barátnőjük szórakoztatóbb legyen náluk
ilyen egyszerű
ha egy felnőtt nőnek jó humora van, a legtöbb pasi életveszélyesnek tartja a csípős megjegyzéseit

hály end 2010.07.22. 16:53:31

@Budai Hella:

.."tehát, egyrészt már felettem válaszoltak, hogy azért, mert vannak nehéz fizikai munkát végző férfiak, azért van a többieknek joga a vezető állásokhoz?"...

hät nem igy müködik az egyenjogusäg?..a szaros szendvicsböl nem veheted ki a szart, köszönöm en csak kenyeret ennek...hät hogyne, mindenki csak kenyeret enne, a szart nem keri senki

a humort azert emlitettem hogy megertsd (nem sikerült), meg veletlenül sem vagyunk egyformäk...ooo persze, azert nincs humoruk a nöknek, mert nem hagytäk öket gyerekkorban kibontakozni, meg eletveszelyeseg miatt nem humorizältok...ezt a kamut kivel akarod megetetni?...ez olyan epic fail mint ide ulänbätor...miert nem mered kimondani: hät az nekünk nöknek nem igazän akad, semmi gond, nekünk meg egyeb mäs nem megy ami nektek

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.22. 17:11:05

@hály end: jó, tudod mit, nőket vissza a konyhába, éljen ismét a Kkk (kinder - küche - kirchen)

amit te megetetésnek hívsz, azt a pszichológia sajnos alátámasztja:)
amúgy a nőknek miért ne lenne humora, itt vagyok pl. én, aki még mindig nem sértődtem meg a kissé túl beszólós kommentjeiden, hanem derűsen válaszolgatok rá, és közben jól szórakozom:)

ja, és nő tenor sem sok van, ha jól tudom, nem akarják a csajok a nehéz szerepeket vállalni az operában, csak a laza kornyikálást a szopránban:)

petronella.k.t. 2010.07.22. 17:17:02

@hály end: En meg aszondom, az en csaladomban mar sokan vegztek szar munkat, ugyhogy nekem pont jar egy zsiros allas. Ne jojjon a szomszed azzal, hogy neki mar az uknagyapja is ugyved volt, es jobb egyetemen diplomazott, akkor is elobb jovok en. Tarsadalmi szinten igy igazsagos: masok mar megdolgoztak erte.

Nem, az egyenjogusag nem ezt jelenti.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.22. 17:34:01

@hály end: aktivitás - összesen 4 hozzászólás, és mind itt
kissé hoaxillatú a nick
amolyan provokáljunk ki néhány hozzászólást
na, léptem a vitából, pá drága;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.22. 17:34:53

@Alfőmérnök:

No, hát @thetriggerhappy-t nem hozza lázba az árpádvéréből katolikusok és a békési tótocska evangélikusok jogsérelme #:-I Micsinyájjunk, micsinyájjunk?:-D

ü
bbjnick

ÁrPi 2010.07.22. 18:12:22

@kackia:

Megtalálható a "megrenditő" málnási Például a hetedikb fejezetben:

"Érdemes meghallgatni ezekről az időkről a magyar történelemtudós, dr. Málnási Ödön véleményét"

A weblap másodlapján lenn ( www.freepress-freespeech.com/holhome/tormay/orszagh2.htm ) hosszabb idézet szerepel, a hivatkozott 102-es 103-as és 129-es számú Jegyzete-k.

Micsoda Ki-Kicsoda van Grift fejiben!? :-D

Bell & Sebastian 2010.07.22. 18:13:33

@bbjnick: @Alfőmérnök:
A fentebb emlegetett két könyv ügyében nem tudnának esetleg segíteni? (Kelet-Timorul nem tudok)

tewton 2010.07.22. 20:10:25

@bbjnick:
szeretettel ajánljuk Fejes E: jó estét nyár, jó estét szerelem c. művét.

hasonló a téma :)
és ott max. morális elítélés van pedig szocializmus volt vagy mi.

Alfőmérnök 2010.07.22. 20:57:21

@Bell & Sebastian: Sajnos nem. (amazon.de :)

Bell & Sebastian 2010.07.22. 21:50:47

@Alfőmérnök:
Kár, mert azt simán bevettem, hogy volt egy Nagy Imre nevű tagja a Miklóst és családját kiirtó osztagnak.

Akár lehet egyszerű névazonosság is, de akkor meg az a kérdés, mi repítette a csúcsra a "mi" padlássöprő Imrénket?

Asszem írok a szerkesztőségnek...

thetriggerhappy 2010.07.22. 22:40:41

@Alfőmérnök: olvass már, te szerencsétlen ostoba barom! azt írtam, hogy szívesebben lennék arab izraelben mint keresztény szaud arábiában vagy szunnita iránban. ennél világosabban hogy tudnám ezt megfogalmazni, hogy még a te szinteden is érthető legyen?
mire nem válaszoltam, te majom?

thetriggerhappy 2010.07.22. 22:41:45

@bbjnick:

ezt miből is sikerült leszűrnöd?

Bell & Sebastian 2010.07.22. 22:49:28

Ez a csalafinta kazár észjárás most is mindenki mást alemberré változtat, ha sameszgój - ha nem?

Alfőmérnök 2010.07.22. 23:09:28

@thetriggerhappy: Valóban, a hőguta környékén és egyéb okokból kifolyólag felületesen olvastalak.
Mire nem válaszoltál?
Nem válaszoltál például bbjnek a kérdésére, max. a nekem adott válaszomból lehet következtetni valamire. De érdekes módon tewtonnak reagáltál már miután bbj feltette a kérdését, és arra a kérdésre csak azután reagáltál - nekem - miután basztattalak. Azt persze már sosem fogjuk megtudni, hogy akkor is válaszoltál volna-e (és mit), ha nem basztatlak.

Maisie MacKenzie 2010.07.23. 08:51:29

@bbjnick:

Biztosan egy kategória egy magyarországi katolikus-evangélikus vegyesházasság, mint egy izraeli zsidó-muszlim?

Magyarországon még közös ökumenikus szertartás is van erre kidolgozva.

A palesztinok meg biztosan beengednének egy rabbit a mecsetbe, vagy a zsidók egy imámt a zsinagógába?

Persze ott még komolyabban veszik a vallást, legalábbis a népies és nem a valóban spirituális részét.

Sajnos nálunk sem azért van ökumené, mert az emberek rádöbbentek a valódi spirituáléra, hanem mert lesz.rják a vallást. :-(
Családi események fényének emelésére még meghagyják.

Maisie MacKenzie 2010.07.23. 08:58:12

@thetriggerhappy:

"szívesebben lennék arab izraelben"

Tényleg, kiknek a "legjobb" Izraelben?

- A nagyon vallásos zsidóknak nem, mert frusztrálja őket a sok szombatot nem tartó.

- A nagyon világi zsidóknak sem, mert frusztrálják őket a vallásosok.

- A szefárdoknak sem, mert a vezetők inkább askenáziak

- Oroszországiaknak sem, mert éreztetik velük, hogy kicsit kakukkfiókak (bár szerintem ez nem zavarja nagyon őket)

Meg még azért élnek ott mások is.

Kiknek jön be legjobban Izrael?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.23. 09:19:47

@Maisie MacKenzie:

Hát itt, ebben a hírben nem vegyesházasságról volt szó, hanem aligismerősök kamatyolásáról:-/

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.23. 09:25:25

@tewton:

Még nem olvastam a Jó estét nyár...-t. De a Digitális Irodalmi Akadémián megtaláltam, úgyhogy mindenképp belekukkantok:-)

ü
bbjnick

thetriggerhappy 2010.07.23. 10:18:39

@Alfőmérnök:

nem mindegy, hogy kinek a kérdésére reagáltam? ott vannak a válaszok, csak meg kellene erőltetned a szemed és az agyad helyét.

összegezve a mondandómat: az aki nem izraeli, mégis a világ 372 problematikus gócpontja közt pont izrael fáj neki és baszik kommentálni a kirgiz menekültek, a csecsenek, a kurdok, a darfuriak, a nyugat szaharaiak, a chiapasiak stb életét, azt egyszerűen antiszemitának hívjuk. slussz passz. főleg vonatkozik ez arra, aki egy nőkről szóló posztban képes ezt a témát felhozni.

ebből a logikából kiindulva nem antiszemita mondjuk az amnesty international, mert ők foglalkoznak pld a feljebb felsorolatakkal is és ezért antiszemita a kuruc, mert a napi 3 izraeli híren kívl basznak bármilyen más hasonló külpolitikai hírt kommentálni vagy címlapra kitenni.

thetriggerhappy 2010.07.23. 10:19:44

@Maisie MacKenzie:

szarok bele. minek foglalkoztat itt magyarországon egy izraeli kötődéssel nem rendelkező magyart, hogy kinek jön be izrael? akinek bejön, az ott él, akinek nem, az pedig nem. ennyi.

thetriggerhappy 2010.07.23. 10:20:38

@bbjnick:

téged viszont kurvára izgatnak azok a büdös zsidók, mi? becsípődött?

Téglagyári Megálló 2010.07.23. 10:22:51

@thetriggerhappy:

Azokról mit gondoljak, akik Izrael bármely ellenszenves lépését képesek megmagyarázni? Nos, azt gondolom, hogy nacionalisták.

Alfőmérnök 2010.07.23. 10:34:31

@thetriggerhappy: "nem mindegy, hogy kinek a kérdésére reagáltam? ott vannak a válaszok, csak meg kellene erőltetned a szemed és az agyad helyét."

Te ostoba féreg, megint engem minősítesz (azaz azt állítod, hogy nincs agyam meg szemem), mikor látható, hogy nem reagáltál bbjnek, pedig te kezdtél vele kötözködni. Tewtontól azért kértél elnézést mert akkorát tévedtél, hogy azt nem tudtad volna elsunnyogni.
17:29-kor reagált neked bbj és feltett egy kérdést.
tewton 17:38-kor helyesbített.
Te 17:49-kor reagáltál rá. Majd el is hiszem egy ilyen pondrónak, mint te, hogy nem olvastad bbj KÉRDÉSÉT (érted, kérdését, amire reagálni szokás, legalább annyit, hogy most nem érsz rá, vagy még gondolkozol rajta).

De sikerült már mindenkit tudatlannak, agyatlannak, antiszemitának minősítened.
Egy szar ember vagy, egy gennyláda.

@Téglagyári Megálló: Én meg azt, hogy soviniszták.

thetriggerhappy 2010.07.23. 10:48:09

@Téglagyári Megálló:

legyenek. ha itthon büszkék rá sokan, hogy nacionalisták, akkor a zsidók miért ne lehetnének azok?

tewton 2010.07.23. 10:50:05

@Maisie MacKenzie:
nagyon empatikus válasz :)

kihagytad a sötét bőrű jemeni zsidókat, akiket a magas, szőke, kékszemű ex-szovjet skinhead-neonáci zsidó fiatalok szoktak megtámadni.

(azért az is vicces, amikor az ex-szovjet zsidók karácsonyfát állítanak, disznóhúst esznek, és az egészhez Putyin támogatását is kérik ... :)

thetriggerhappy 2010.07.23. 10:53:19

@Alfőmérnök:

ennyire buta nem lehetsz.

ott van a neked írt válaszban, hiszen már akkor nagyon izgultál, hogy miért is nem reagálok időben:

"There is a precedent in Israel for criminal charges being brought in such cases.

One man who told women he slept with he was a neurosurgeon in order to impress them was convicted of fraud."

www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-10717186

nem mindenkit minősítettem antiszemitának, csak azt, aki magyar létére nem tudja mással tölteni az idejét, csak izraellel. más jogsértésekre, emberi sorsokra szarik, de a gázai menekültekért halálra aggódja magát. kilóg a lóláb.

na, itt a csont csámcsogj rajta!

thetriggerhappy 2010.07.23. 10:55:13

@tewton:

mi a faszomért érdekel téged ennyire, hogy tőled x ezer kilométerre ki mit csinál? befolyásolja a sorsod vagy csak imádsz a büdös zsidajokon rugózni két marschalkó könyv olvasása közt is?

fizess be egy útra és nézd meg magad, annyira meglepődnél, hogy a végén még pajeszt növesztenél.

tewton 2010.07.23. 10:57:51

@bbjnick:
én szeretem, a minimál prózájáért, meg a miliőért :)
figyelje meg a dekadens értelmiségieket a mulatóban.
meg azt a nőt, akinek házasságot ígér, a lánykérési jelenetben. kegyetlen. dea szocialista morál is érdekes (poz. értelemben).

Maisie MacKenzie 2010.07.23. 10:59:18

@tewton:

ja. legalább nem arabok.

De szerintem annyi pénzért az arab világból is lehetett volna verbuválni annyi jelentkezőt zsidónak, ők legalább disznót nem esznek, meg Karácsonyt nem tartottak volna. :-)

Vagy hindukat, indiánokat. :-)

tewton 2010.07.23. 11:11:29

@thetriggerhappy:
ojvé, csak nem tabu Izrael, ahogy van?
egy szürreális, faji-vallási alapokon álló, apartheid államról van szó, amelyik halottakra mutogatva zsarolja a fél világot. ráadásul tele van vele a média.
szerintem csak a nagyon hülyéket meg a nem magyarokat nem érdekli egy olyan állam, amelyik pl. kémrepülőket küld mo fölé és amelyik vezetője mo felvásárlásáról gagyog.

tewton 2010.07.23. 11:19:47

@Maisie MacKenzie:
az még csak az első kör volt, amikor a szovjet állampolgárok adtak ki pénzt a piacon, hogy legyen nekik igazoló papírjuk. a második kör lesz az, amikor izrael fizet az állampolgárságra jelentkezőknek :-)

van egy komplett néger törzs, amelyik a 20. szdban felvette a zsidó vallást, mert elolvasták az angol misszionáriusok bibliájában és megtetszett nekik. azóta épülnek a kapcsolatok.

mondjuk az unitáriusoknak is megajánlhatnák az állampolgárságot, és tkp. a szabadkőmúveseknek is :-)

thetriggerhappy 2010.07.23. 11:42:25

@tewton:

érzed a tabu és az állandó téma közti különbséget? tudod, monománia....

tewton 2010.07.23. 12:03:58

@thetriggerhappy:
hélóhéló. értem én, hogy neked izrael kell, mert akkor tudsz antiszemitázni, de egy "macsó és nő" témájú poszt alatt vagyunk, úgyhogy lécci panaszold be a hvg-t is, amelyik pont egy nőről írt cikket meg fraudot is, aki szintén nőkkel foglalkozott :)

tewton 2010.07.23. 12:09:43

@thetriggerhappy:
natessék, mandiner ajánló jobbra fent, 4. hír, főcím:
"Izrael készül a megelőző csapásra?"

basszus, antiszemita itt mindenki, még a szerkesztők is. menekülj!

Bell & Sebastian 2010.07.23. 12:14:34

@thetriggerhappy:
Nem kell rinyálni, máma még nem asszimilálják. Hosszú távon megkerülhetetlen kérdés, a sátán nemzetsége ezt az opciót még nem próbálta, de sajnos ez maradt, úgy sajnálom.

sztd 2010.07.23. 12:30:43

Azt nem tudom, hogy a mavcsó szövegek a vicc részei, vagy komolyan gondoljaezeket valaki.

Az apáca lét szépségét csak úgy tudom elképzelni, mint a szerzetesi lét szépségét úgy általában. Én pl. nem szeretnék szerzetes lenni, így, ha nő lennék, valószínűleg nem lennék apáca.

A probléma általában egyszerűnek tűnik? Miért nincsenek nők a politikában (vagy olyan területen, ahol lenni akarnak)?
Egyrészt vannak, másrészt viszont az vicc, hogy a nőket a férfiak küldjék a politikába. A magam részéről úgy látom, hogy egy tehettséges nő utat tud törni magának, és pl. elég ritkán jutott nekem eszembe egy politikusról, hogy nő, vagy férfi. Pl. Vadai Ágnest sem tartom rosszabbnak Molnár Csabánál, Hoffmann Rózsát Soltész Miklósnál, és a Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina vagy Dúró Dóra és Novák Előd közötti különbségeknél, sem a nemük jut eszembe.

Ezek alapján úgy látom, hogy az első számú szempont, hogy konkrétan az ember milyen munkát végez, és kevésbé a neme. (Azért a hozzászólások ébresztettek kétséget bennem affelől, hogy a társadalom is így áll a kérdéshez hozzá.)
Szóval a kérdés válasza a nőkön múlik. Miért nincsenek a politikában (vagy máshol), ha ott akarnak lenni? A férfiak ezen nem nagyon tudnak közvetlenül segíteni.
Először az akadályokat/problémákat kell értelmesen megfogalmazni, utána lehet segíteni.

thetriggerhappy 2010.07.23. 12:52:47

@tewton:

neked kell, te linkelted az ide absz nem illő cikket, hiszen zsidók voltak benne.

betyár (törölt) 2010.07.23. 14:09:11

Véleményem szerint valamikor a XVIII-XIX. században a jogegyenlőség igényének megjelenésével jelent meg a férfi és női jogok különbözőségének kérdése is. A rendiség korában nem ez volt a sarkalatos különbség. A problémát szerintem az okozza, hogy a női emancipáció nem azt jelentette, hogy emeljük fel a női szerepek jelentőségét, elismertségét a férfi szerepek elismertségének szintjére. A női emancipációra való törekvés azt jelentette, hogy a nők fogadják el és sajátítsák el, játsszák el a férfiszerepeket. Viselkedjenek úgy, mint a férfiak, töltsék be azokat a hivatásokat, amiket a férfiak, mivel ezeknek azonban az esetek egy jelentős részében másképp felelnek meg, mint az elvárt (ahogy ugyanazt a szerepet egy férfi betölti), a környezet ezt kudarcnak minősíti. A jogegyenlőségre való törekvés nem szabad, hogy a nemek azonosságát jelentse. Ki foglalkozik például Szabó Zoltán külsejével? Ugyanakkor Gurmai Zitának vagy Lendvay Ildikónak a megítélésében érvként komoly szerepet játszik a külsejük. Dávid Ibolya egy ideig kalapos szépasszony volt, majd mikor a szerepét férfiasan kezdte játszani, ezt rögtön a szemére vetették. Lényegében teljesíthetetlen a nőkkel szemben támasztott elvárás: feleljenek meg a hagyományos női szerepeknek, ezek közül talán a legfontosabbnak: legyenek nőiesek (mindenféle értelemben), ugyanakkor ha azt akarják, hogy egyenrangúként tekintsenek rájuk, férfiasan feleljenek meg a férfiszerepek egy részének is.

bz249 2010.07.23. 14:43:54

@betyár: "A problémát szerintem az okozza, hogy a női emancipáció nem azt jelentette, hogy emeljük fel a női szerepek jelentőségét, elismertségét a férfi szerepek elismertségének szintjére."

Merthogy nem is ez volt a hajtoero a noi emancipacional, hanem a gazdasagnak plusz munkaerore volt szukseg (vo. traktoroslany) ez az igeny talalkozott ossze azzal a korulmennyel, hogy az egykeresos csaladmodell nem volt kepes biztositani a tisztesseges eletszinvonalat.

Aztan meg kozbejott ket vilaghaboru, ahol megintcsak a szinten rendkivul noies harckocsiszerelo szakma tuzte a zaszlajara a nok munkaba allitasanak nagy tarsadalmi programjat.

Szoval nem meglepo, hogy a noi egyenjogusag elsosorban a ferfias viselkedes iranyaba mozdult el. Ugyanis a XX. szazadi nyugaton a noket egy jol-rosszul mukodo ferfipotlekkent kezelte a gazdasag.

betyár (törölt) 2010.07.23. 15:05:53

@bz249:
a szüfrazsett-mozgalom azér kicsivel korábban volt. a női emancipáció nem a nők munkába állítása volt. konkrétan az usában a két háború között a középosztályba tartozó nők unalomból kezdtek el dolgozni (johnson: modern kor), persze ők nem traktoristának mentek. amit írt, az azonban mit sem változtat azon, amit állítottam, hogy maguk lusta disznók, a maguk munkáját is velünk akarják elvégeztetni a saját dógunk mellett, és még meg is ideologizélik:))

betyár (törölt) 2010.07.23. 15:14:39

@bz249:
ismeri merle-nek a védett férfiak c. regényét? persze az merle kincstári optimizmusával zárul, férfiként nem ez nem vethető a szemére, de szerintem a férfiak ebből a meccsből vesztesen fognak kijönni. én személy szerint nem örülök ennek. meccsnek sem szabadna lennie.

tewton 2010.07.23. 15:46:02

@betyár:
"Ugyanakkor Gurmai Zitának vagy Lendvay Ildikónak a megítélésében érvként komoly szerepet játszik a külsejük. Dávid Ibolya egy ideig kalapos szépasszony volt, majd mikor a szerepét férfiasan kezdte játszani, ezt rögtön a szemére vetették."

ugyanmár!
a külsővel való foglalkozás csak amolyan évődés. Lady Botox-szal nem a kezelése a baj, nem is a sipító hangja, hanem amit mond és amilyen szándékkal mondja. Ibolyával is inkább az volt a gond, hogy a MDF hajótörése a nevéhez köthető.*

legyen fogékonyab a poézisre:)
sokkal viccesebb, ha nem mindig Lendvait vagy Dávidot ír és mond az ember. pl. nem csak Bajnait ír az ember, hanem variálja: Libaszerelő, a pislogós, a szakértő stb. vagy Gyurcsány helyett Az Urat, pojácát, faszorrú majmot, pojácát, táncost, stb-t mondunk.

ezek bevett formák, amivel az magyar nép is él a naponként való szólásban.

*rövid ellenpélda: és azt, hogy szilikatinak műkeze van, a szemére vetették? naugye!

Alfőmérnök 2010.07.23. 15:47:43

@betyár: Mi lesz a következménye (a férfiakra és a nőkre nézve), ha elveszítjük a meccset?

betyár (törölt) 2010.07.23. 16:01:16

@Alfőmérnök:
több eshetőség is van. a rosszal vagy a rosszabbal kezdjem? olvasta a merle-regényt? szerinte a férfiak teljesen fölöslegessé válnak, miután a társadalmi szerepeiket átveszik a nők, a szaporodásban betöltött szerepük pedig pótolható:( persze a végén minden jóra fordul a regényben.:)
én attól tartok, hogy a nemek közötti különbözőség fog eltűnni. sőt talán a nemek is eltűnnek vagy inkább megsokasodnak? nekem pedig tetszik, ahogy van. tudja, kinyitják előttem az ajtót, biztonságot nyújtanak, tartják a gerendát, ha szükség van rá, ahogy éppen akarjuk. ezért cserében a nők okosak, szépek, kedvesek, gyerekeket szülnek és dolgoznak stb.

betyár (törölt) 2010.07.23. 16:07:15

@tewton:
"ezek bevett formák, amivel az magyar nép is él a naponként való szólásban. " ezzel ugye nem cáfolja, amit írtam:)
a fenti példák nagyon is azt igazolják, hogy a politikusnőket a nőiségükben szeretik kritizálni, a a férfi az legfeljebb libatolvaj. ez ugye nem a férfiasságát vonja kétségbe.

tewton 2010.07.23. 16:31:23

@betyár:

muhaha, "nem a férfiasságát vonja kétségbe."?
a felsorolt hölgyek _nőiessége_ nincs kétségbe vonva. sőt! a Kalapos Hölgy éppen azért hordott kalapot, hogy kiemelje :) Ildi néni is hiúságból botoxoztat. azt mondom, akár szürke zubbonyban is lehetnének, akkor se lényegesen változna a megítélésük. a külalak csak járulékos.

betyár (törölt) 2010.07.23. 16:47:42

@tewton: tulképpen mi a fittyfenén vitatkozik? a külsejük alapján gúnyolják őket vagy sem? olvasott, hallott vagy írt-e már arról, hogy milyen lehet szabó tesztoszteron szintje a külseje alapján?
gondolom maga is tudja, hogy a copfomat húzogatja s nem a bajszomat. ha bajszos lennék, talán több lenne magában a megengedés:)

"akár szürke zubbonyban is lehetnének, akkor se lényegesen változna a megítélésük." nem a megítélésükről volt szó, hanem arról, hogy hol találnak rajtuk fogást. a hülyeségüket a nőiességükkel ill. nőietlenségükkel fejezik ki. nagyon is szexisták és mácsók:)

betyár (törölt) 2010.07.23. 16:49:24

@tewton:
nőiség=/= nőiesség - ezt csak a teljesség kedvéért

Alfőmérnök 2010.07.23. 16:57:15

@betyár: Azért nincs igazad, mert a férfiakat is szokták a külsejük alapján gúnyolni. Lásd Gyurcsány orra, Orbán alacsonysága.
Kisebb mértékben, mint a nőket, ez igaz. Mint ahogy általában kevésbé számít egy férfi külseje, mint egy nőé. Ennyi.

tewton 2010.07.23. 16:59:28

@betyár:
"a külsejük alapján gúnyolják őket vagy sem?"
nem. a külsejük alapján kapnak új nevet, de aki a külsőből von le következtetést tartalmi dolgokra, az nemokos. lehet, hogy túlsok nemokos szöveget olvasott?

"olvasott, hallott vagy írt-e már arról, hogy milyen lehet szabó tesztoszteron szintje a külseje alapján?"

izé, engem csak a saját tesztoszteronszintem érdekel, ha már. nem értem, mire utal.

"ha bajszos lennék, talán több lenne magában a megengedés:)"

hehhehe. akkor lennék igazán kíméletlen.

"a hülyeségüket a nőiességükkel ill. nőietlenségükkel fejezik ki. nagyon is szexisták és mácsók:"

jáj. akkor most a nőies az hülye vagy nemhülye a macsók szerint a kegyed értelmezésében?

betyár (törölt) 2010.07.23. 17:16:32

@tewton:
még nem válaszolt: tulajdonképpen mivel vitatkozik?
tudja a barackos pite sütés és lecsófőzés közben nem tudok teljességgel koncentrálni az érvelésére. kissé széteső, nem látom a tartalmat.:)

betyár (törölt) 2010.07.23. 17:19:27

@Alfőmérnök:
gondolják ezt a pasik:P a közbeszédben valóban így jelenik meg, hiszen ez is a férfivilág része: a férfinak csak egy fokkal kell szebbnek lennie, mint az ördögnek - ahogy a nagymamám mondta. de higgyék el, ez nincs így.

tewton 2010.07.23. 17:41:01

@betyár:
akkor hagyjuk. közben ehetővé tettem (?) valami gyáripari bolonyai szószt, és ez eléggé lemerített, nem akarom visszaolvasni. de arra emlékszem, hogy igazam volt :)

betyár (törölt) 2010.07.23. 17:51:18

@tewton:
ha akarja, hát legyen: igaza volt:)

máskor vegyen sima paradicsomkonzervet, bontsa ki, melegítse meg (ha nem darabolt, villával törje össze), tegyen bele üvegben készen kapható pesztót(bazsalikom, fokhagyma, só, bors, olivaolaj- maga is megcsinálhatja), és öntse a tésztára. finomabb, mint ezek a gyári vackok:)

Alfőmérnök 2010.07.23. 18:16:39

@betyár: Aha.
Fentebb még ezt írta:
„tudja[a férfiak], kinyitják előttem az ajtót, biztonságot nyújtanak, tartják a gerendát, ha szükség van rá, ahogy éppen akarjuk. ezért cserében a nők okosak, szépek, kedvesek, gyerekeket szülnek és dolgoznak stb.”

A férfiaknál miért hagyta ki a fölsorolásból a szépséget?
Vagy ez csak a nagymamája fallocentrikus kultúrájának a pillanatnyi utóhatása volt?

tewton 2010.07.23. 18:24:00

@betyár:
"ha akarja, hát legyen: igaza volt:)"

:) micsoda kommunikációs skill :)
kegyed tapasztalt lehet a férfiakkal kapcsolatban :)

általában a hagymásalap - stb modellben utazom, s.k., de most elbódított a lehetőség, hogy kész szósz stb. stb. majdnem annyi idő volt ehető ételt csinálni belőle, mint egy normális szószt megfőzni :(

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.23. 19:08:26

@betyár:
nahát, maga meg teutonnal udvaroltat? :)

tewton 2010.07.23. 20:01:00

@Grift:
inkabb tevvton vagy tewton :>
a mandiner.hu/n van egy teuton ... ne keverjen vele, a kulonbsegek elmondhatatlanok :)

babarczyeszter 2010.08.14. 18:00:38

Miért van az, hogy a zsidók érdekesebbek, mint a nők? A mandiner (feltehetőleg) ffi kommentálói körében?

Az Elles magazin kért tőlem egy cikket 'A feminizmus vége' címen. Írtam egy árnyaltat. Kihúztak belőle mindent, ami nem a feminizmust baszogatta. (Nem vagyok feminista, még viszolygok is tőle).

A La Femme most kér tőlem egy cikket arról, hogy miért nincsenek vezető pozíciókban nők. Ha az itteni beszélgetésből indulok ki, a válasz az lesz (persze nem hozzák le), hogy azért, mert a zsidók rasszisták. Nem érted? Hogyhogy?

Ír válaszképp egy kedves mandineres egy cikket férfi szemszögből. Elég jó cikk szvsz, bár a szexuális forradalom előtti nemi viszonyokat annyira nem ismeri.

A tézise az, hogy a hülye liberálisok férfit akarnak csinálni a nőből, ami nem ok. Én olyan hülye liberálist nem tudok, aki férfit akarna csinálni egy nőből. Nem a nők férfiasodnak, hanem a férfiak férfiatlanodnak a huszadik században, ahogy elvesztik a családfenntartó szerepét. Ha egy nő többet keres, mint a férje, vagy magasabb az iskolai végzettsége, szinte biztosan válás lesz a vége. A magas társadalmi státusú, sikeres nők közül aránytalanul sokan vannak egyedül (vagy maradnak egyedül). A férfiak nem bírják az erős nőket.

A nők viszont nem bírják férfi nélkül, családot vinni nehéz is egyedül, úgyhogy meghúzzák magukat.

Amit Hella ír -- hogy ffi nickje is van: minden kutatás bizonyítja, hogy a nőkkel jobban bánnak a neten, viszont nem veszik őket komolyan. Ha egy nő racionális érveket fogalmaz meg, vagy szakmai kérdésekben nyilvánul meg, netán megnyer vitákat férfiakkal szemben, rémületet és undort vált ki.

Ezek után menjen egy nő politikai pályára? Ambíciózus nő jobban teszi, ha színésznő lesz vagy énekesnő, vagy ha se nem tehetséges, se nem szép, viszont okos, akkor csináljon üzletet.
Gazdag nők vannak szép számmal, bár ha nem családi a business, hanem corporate carrier, akkor általában nem szülnek.
A családi vállalkozásokban a nő gyakran stratéga, logisztikus vagy pénzügyes.

Bármi lehetsz, csak ne foglalkozz közélettel (Magyarországon), illetve csak háttéremberként.
Ha előtérben vagy, nagyon megszivatnak.
1. hülye picsa vagy, tipikus nőci, ne próbálkozz komoly dologgal
2. magadtól elszállt primadonna vagy, menjél, énekelj az operettben
3. menjél pelenkázni
4. hervadt luvnya vagy, azért fecsegsz bele mindenbe, mert nem kellesz senkinek
5. biztos rég nem dugtak meg, azért jár a szád
6. mindent loptál, amit gondolsz, de még azt se bírtad megérteni
7. valakinek a szeretője voltál, oszt most kompenzálsz
8. felületes kékharisnya vagy
9. nem is vagy nő
10. butuska, csacsika (egyéb kicsinyítő képzők) vagy

Ezt azon felül kapod, hogy zsidó vagy, fasiszta vagy, hazaáruló vagy, stb, a szokásos.
Ergo: csak mazochista nők merészkednek előlépni. Jobb nekik békén, úgyis van már két műszak.

tewton 2010.08.14. 18:39:15

@babarczyeszter:
"Miért van az, hogy a zsidók érdekesebbek, mint a nők? A mandiner (feltehetőleg) ffi kommentálói körében?"

nyárvégi megoldási kísérlet:
talán azért, mert többet lehet róluk beszélni?

0) a mandiner kommentelői feltehetően nem (különösebben) zsidók, ezért érdeklik őket a zsidók. a más érdekesebb, mint az ugyanolyan
1) nő mindenkinek volt az életében, szükségszerűen (pl. az anyukája, nővére, neje, stb). zsidó meg nem. érv mint fent.

bz249 2010.08.14. 18:43:28

@tewton: nade az igazi lenyegi kerdes, hogy a zsido ferfiak vagy a zsido nok az erdekesebbek?

tewton 2010.08.14. 19:23:23

@bz249:
lol. erre egy moricz/idezettel valaszolnek a magam neveben, ha emlekszik ra :)

babarczyeszter 2010.08.14. 20:10:45

@tewton: ezt nem mondod komolyan! én sokkal többet tudnék beszélni a ffiakról, mint a zsidókról. Illetve --- ha tisztán elvi a kérdés, akkor persze izgalmasabb.

Én pl ismerek egy rakás embert, mindegyik vagy nő, vagy férfi, ok, elfordul néhány nagyon furcsa eset, de alapvetően ez a két, egymást kölcsönösen kizáró kategóriája van az emberek nemi besorolásának. De olyan nincs, hogy vagy zsidó, vagy nem zsidó. A "nagyonemzsidó"-tól a "nagyonzsidó"-ig bármi lehetséges egy nagyjából végtelen skálán, ráadásul nem is egy skáláról beszélünk, mert zsidónak lenni több dimenzióban is lehet.

A nők uncsik. A zsidók -- az a közember Gömböce! Világos, miért nincsenek nők a közéletben, és miért van viszont Gömböc.

babarczyeszter 2010.08.14. 20:14:36

Nagyon tetszik, hogy "nem mindenkinek volt az életében zsidó".

Idézhetem máshol?

Ez azt jelenti, hogy azok beszélnek szívesebben zsidókról, mint nőkről, akiknek nem volt az életében zsidó?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.14. 20:23:09

@tewton: @babarczyeszter: "Miért van az, hogy a zsidók érdekesebbek, mint a nők? A mandiner (feltehetőleg) ffi kommentálói körében?"
A legjobb verzió a perverzió: a zsidókat jobban szeretik baszogatni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.14. 20:28:26

@babarczyeszter:

"én sokkal többet tudnék beszélni a ffiakról, mint a zsidókról."

na fárasszon má! azok is mind azok! :)

egyébként meg, ha nem vette volna észre, itten szeretünk a ránk leselkedő veszélyekről beszélni. a nők meg nem leselkednek ránk veszélyesen.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.14. 20:32:19

@tewton: erős a verseny, valóban, de szerintem a nőkről picinykét többet lehet beszélni, gondolkodni, mint a zsidókról. Mondjuk, úgy az életünk végéig. ;)

tistedur 2010.08.14. 20:33:26

@Grift: maga még kezdő lányos apa ugye?! :)

tewton 2010.08.14. 20:40:10

@babarczyeszter:
"De olyan nincs, hogy vagy zsidó, vagy nem zsidó."
ojvé, itt eltér az álláspontunk.
de eredetileg ezt mondtam: "a mandiner kommentelői feltehetően nem (különösebben) zsidók" -- amibe még az öndefiniciók sokszínűsége is belefér.

"A "nagyonemzsidó"-tól a "nagyonzsidó"-ig bármi lehetséges egy nagyjából végtelen skálán, ráadásul nem is egy skáláról beszélünk, mert zsidónak lenni több dimenzióban is lehet."

na ugye, hogy mennyivel érdekesebb téma, mint a nők? árnyalt, sokáig vitatható :) tapasztalataim szerint a "más" mindig érdekesebb téma.

"Idézhetem máshol?"

persze, de inkább név nélkül, nehogy "hozzábélyegezzék" a nickhez egy fröccs mellé szánt gondolatkísérletét, mint kertészimréhez a magyarságot :)

"Ez azt jelenti, hogy azok beszélnek szívesebben zsidókról, mint nőkről, akiknek nem volt az életében zsidó? "

nem, non sequitur. de el tudja képzelni, milyen érdekes téma a zsidóizé annak, aki nem az (és mo-n rengetegen vannak ilyenek)? 18 éves koráig az ember annyi összevisszaságot hall felőle , pláne a mai korban, hogy csak na. a zsidók hol kampósorrú világösszeesküvők, hol ártatlan áldozatok, hol a szomszédgyerek a nyolckerből, hol a hittankönyv első fejezetei, hol magyarnóbeldíjasok, hol izraeli befektetők, hol meg egy vérségi alapon szerveződő érdekszövetség.

ehhez képest egy partikuláris nő vagy több ... jó téma, de nincs akkora mélysége :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.14. 20:42:39

@rajcsányi.gellért (ergé):

az biztos. de az intellektus szintjén jobb a zsidókat baszogatni mint a nőket. annak más terepe van. :)

tewton 2010.08.14. 20:44:58

@rajcsányi.gellért (ergé):
ergé, tudsz nőkkel elképzelni egy olyan témát, mint a hivatalosan nemlétező zsidó világösszeesküvés? :)

húbazmeg. de.

ha belegondok, nálunk voltak nők a családban. anyám és öreganyám. de talán korábban is, nem tudom. és ha csak a nagyszüleimet számolom, kb. a fele nő volt.

baszki.
női származású vagyok.
sőt, ami a legrosszabb, félnő.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.14. 20:47:55

@tewton:
látja, a női származásával kérkedik.
ha "olyan" származása lenne, milyen bonyolult lelki csavarokkal magyarázná, hogy azzal miért nem kérkedne? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.14. 20:48:28

@tewton: egy francokat.
Mivel anyai ágon félnő maga, ezért maga nőnek számít.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.14. 20:49:22

@tölgy:
legalábbis a nürnbergi törvények szerint :)

tistedur 2010.08.14. 20:50:55

@Grift: @tölgy: maguk meg titkolják a félnőségüket...a megjegyzéseik elárulják az öngyűlölő nőt magukban :P

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.14. 20:54:11

@tistedur: én nem vagyok nőgyűlölő. Van több nő ismerősöm is.

tistedur 2010.08.14. 20:55:49

@tölgy: ez csak a nőgyűlöletét bizonyítja. minden nőgyűlölő ezzel takarózik, már bocsánat.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.14. 21:07:54

@tistedur: akkor ezért kérdik folyton a nők, hogy "Szeretsz?"

tewton 2010.08.14. 21:09:18

@tölgy:
azt mindenki mondhatja, ez a tipikus antifeminista védekezés. inkább válaszoljon arra:
- mit szólna, ha egy nő akarna a szomszédjába költözni?
- engedné-e, hogy a gyermeke (fiú vagy lány) egy nővel kössön házasságot?
- rá merné-e bízni a gyermekét egy nőre?
- el tudna-e fogadni egy tipikus női jegyeket mutató embert családtagként?

bz249 2010.08.14. 21:13:16

@tewton: ""A "nagyonemzsidó"-tól a "nagyonzsidó"-ig bármi lehetséges egy nagyjából végtelen skálán, ráadásul nem is egy skáláról beszélünk, mert zsidónak lenni több dimenzióban is lehet."

na ugye, hogy mennyivel érdekesebb téma, mint a nők? árnyalt, sokáig vitatható :) tapasztalataim szerint a "más" mindig érdekesebb téma. "

Milyen szep ez a kettosidezojel. Nade a lenyeg, tewton, on egy begyepesedett osember. Ahogy a zsidosag sem binaris, ugy a noseg sem az.

Beszelgessen errol a Botka moge allt osszefogas egyik oszlopaval Dr. Kiss Henriett gender szakertovel ( www.osszefogasszegedert.hu/alapitok/82-kiss-henriett.html ), o peldaul, ahogy a kepen is lathato minden erejevl igyekszik kitorni a klasszikus noi szerepkorokbol (pl. az esztetikai celu biodiszlet).

tistedur 2010.08.14. 21:15:15

@tölgy: ha biztosak lennének az érzelmeiben, nem kérdeznék. ezek a nők érzik, hogy maga ambivalensek viszonyul hozzájuk..

tewton 2010.08.14. 21:20:19

@bz249:
meg tudom erőositeni, a ferfiseg sem. tiz eve egy analog skalan sokkal ferfiabbnak ereztem magam, mint ma.

bz249 2010.08.14. 21:38:12

@tewton: hallgasson egy kis power metalt, attol fiatalabbnak es erosebbnek erzi magat ;)

babarczyeszter 2010.08.15. 22:22:13

ezt beteszem az örök favoritok közé.

Alfőmérnök 2010.08.15. 22:41:24

@tewton: Ön egy öngyűlölő nő.

tewton 2010.08.15. 23:07:28

@Alfőmérnök:
lol. akkor nagyon nyilvánvaló lehet, hogyha maga is észrevette :)

Alfőmérnök 2010.08.15. 23:14:31

@tewton: Már régóta észrevettük, csak nem akartuk megsérteni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.15. 23:25:55

@tewton: mindenki utálja magában a nőt... Párosával, na úgy igen.
süti beállítások módosítása