Drágább lesz-e a központi közigazgatás?
2010. május 07. írta: politicus

Drágább lesz-e a központi közigazgatás?

  Hány minisztérium, hány államtitkár és naplopó kinevezése várható a II. Orbán-kormányban? - zajlik most már egy ideje a polémia az ellenzéki sajtóban. Sorjáznak a számok, repdesnek az összegek, a mai Népszava például tudni véli, hogy „Valójában tíz miniszter és legalább harminc államtitkár részvételével alakulhat meg Orbán Viktor új kormánya.”

  Hasonló számokról tud Gréczy Zsolt is: „Olcsóbb-e az az államigazgatás, ahol ugyan kevesebb a miniszter, de 30 államtitkár lesz”, de ő már nagyvonalúan azt is hozzáteszi, hogy „államtitkárokkal együtt többe fog kerülni, mint mondjuk a Gyurcsány-, vagy a Bajnai-kormány”.

  A tisztánlátás kedvéért tisztázzuk*:

  A jelenlegi kormányfelállásban 12 minisztérium működik, összesen 18 államtitkárral és 46(!) szakállamtitkárral (Hiller tárcájánál egyenesen hat van belőlük). A teljes felsővezetői létszám így jelenleg 76 embert jelent, de dőreség lenne csupán ebből a számból kiindulni és messzemenő következtetéseket levonni, hiszen kabinetfőnökök, helyetteseik, különböző igazgatóságok, kormánybiztosok, és kormánymegbízottak nem egyszer tucatjai gyarapítják, gyarapították az elmúlt években a minisztériumok felsővezetését kevésbé látható formában.

 Minisztériumok a Bajnai-kormányban miniszter államtitkárok szakállamtitkárok
Miniszterelnöki Hivatal Dr. Molnár Csaba 6 6
Egészségügyi Minisztérium Dr. Székely Tamás 1 2
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Gráf József 1 4
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium  Hónig Péter 1 2
Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Varga István 2 2
Honvédelmi Minisztérium Szekeres Imre 1 3
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium dr. Forgács Imre József 1 3
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabó Imre 1 5
Külügyminisztérium Dr. Balázs Péter 1 5
Oktatási és Kulturális Minisztérium Hiller István 1 6
Önkormányzati Minisztérium Varga Zoltán 1 4
Pénzügyminisztérium Dr. Oszkó Péter 1 4
összesen: 12 18 46

 

  A sajtóban megjelent hírek alapján az új kormány a korábbi 12 minisztériummal szemben nyolccal indul útnak, minden minisztériumhoz tartozik majd egy parlamenti és egy közigazgatási államtitkár (összesen 16 tehát). A szállingózó hírek szerint minden szakpolitika kap egy államtitkári rangú vezetőt, a nyolc minisztériumban a Magyar Hírlap szerint 30 ilyen pozíció várható. Az államtitkárok és a főosztályvezetők közé ékelődik be a szak- vagy helyettes államtitkári szint (róluk még semmit nem lehet tudni.).

  Ez eddig tehát összesen 54 (8+16+30) jövőbeni vezetőt jelent a mostani 76-tal szemben, azaz a Fidesz-kormánynak még 22 szak- vagy helyettes államtitkári posztot kell kiosztania ahhoz, hogy beérje elődjét. 

  A precíz költségkalkuláció érdekében azért azt is tegyük hozzá, hogy közel sem mindegy, hogyan alakul a minisztériumok jövőbeni felépítése, a központi közigazgatásban dolgozók várható száma, a főosztályvezetői, -helyettesi, osztályvezetői pozíciók számossága és természetesen a minisztériumok mögötti háttérintézmények jövőbeni sorsa.

  *Itt jegyezzük meg, hogy míg a Bajnai-kormány esetében tényadatok, addig az új kormány kapcsán csupán sajtóhírekre, feltételezésekre alapozhatunk.

  Az adatok forrása: Heti Válasz, Népszabadság, fn.hu, Magyar Hírlap, minisztériumi honlapok

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr891981176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.07. 16:03:13

a HR minisztérium

úgyis fel fog bomlani - még ha ezt hivatalosan nem is fogják elismerni

loláb 2010.05.07. 16:26:53

Meg az sem mindegy, hogy mekkora bére lesz a minisztereknek. A fidesz 8 évig ágált a medgyesi féle minisztériumi fizetéselemelésre, sanszos, hogy visszatérnek a 2002-es szintre.

Egyébként pedig, felőlem 100 miniszter is lehet, hogyha közben érdemben csökken a közigazgatásban dolgozók létszáma, akkor nem különösebben izgat a dolog.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.07. 17:01:14

bármilyen sok is a miniszter és az államtitkár fizetése, nem az a lényegs tétel. ezt csak mutogatni lehet. hol az egyik, hol a másik banda sajtója nyomja a tv zombiknak. a nagy lóvék ilyen bkv-kon, pályázatokon, megbízásokon folynak el.
a hatékony működéshez ha kevesebb ember is elég, az fajlagosan drágább lesz. összességében ua.
egy autószervízben láttam kiírva: "mi jól, olcsón és gyorsan dolgozunk. ön ebből kettőt választhat."
ez mindenre igaz.
nem lesz tömeges elbocsátás. minek is lenne? mit csinálnának + 200. e. munkanélkülivel csúcsmunkanélküliség idején? a szavazók (akik elmennek) nagyrésze közszféra dolgozója. nem fognak a
feladatátszervezés és racionizálás lesz. szvsz.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.07. 17:02:40

pontosan: nem fognak a saját szavazóbázisukat megszívatni első körben. sosem felejtenék el.

Vidéki 2010.05.07. 18:03:29

Valószínűtlen, hogy a Gréczy féle propagandisták jóslatai az igazat tükröznék.

Én az új kormány struktúráról azt gondolom, hogy hatékonyabb lehet az eddiginél.

ucsacsu 2010.05.07. 19:49:35

A maszopos kormányba akármilyen kevesen voltak,az is sok volt,kidobott pénz volt eredmény:0.Hogy mennyien kellenek ennek a trágyadombnak az eltakarításához, azt majd meglátjuk,és főleg mibe kerül ez nekünk állampolgároknak,ez itt a kérdés.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.07. 20:23:33

Ennek a számolgatásnak semmi jelentősége. Nem az államtitkárok számától lesz a kormány olcsó vagy hatékony.

hamisnero 2010.05.07. 21:16:06

porhintés. nem az a kérdés, hogy hány, mint ahogy az sem, hogy mennyiért. az előbbi feladatmegosztás kérdése, az utóbbi meg csak aprópénz (és csak arra jó, hogy aki nagyon csóró, jókat irígykedhessen). működik, vagy sem, az a kérdés.

megöltem 2010.05.07. 21:28:28

olyan kurvára mindegy, hogy mibe kerülnek a miniszterek, államtitkárok stb.
olyan kurvára mindegy, hoyg hány főosztályvezető vagy osztályvezető lesz (alapvetően úgysem térhet el a gyakorlati vezetési lehetőségektől)
az a lényeg, hogy milyen hatékonysággal üzemel a központi államigazgatás
5 %-al hatékonyabb jogszabályok, közpolitikai döntések már tíz-száz milliárdokat jelentenek

gusztustalan volt, ahogy a fidesz ilyeneknek (különösen a bútorveszerzéseknek és a kormányzati negyednek) nekiment az előző ciklusokban, de - az ország érdekében - jó lenne, ha ez most nem befolyásolná a döntéseiket

a szervezeti struktúrának csak a hatékonysága számit, a bér- és anyagköltsége ehhez képest csekély jelentőségű

dr kíváncsivagyok 2010.05.07. 21:39:28

Ne legyenek illúzióitok : ugyanannyi káder lesz , csak más párt delegálja Őket . A sok összevonásnak megisszuk még a levét , más lesz a gyerek neve , de meg fogják találni a módját, hogy a haverság - rokonság lehelyezkedjen .

Káposztakukac 2010.05.07. 21:56:32

@loláb: sanszos, aha...:D rotf lmao. nem gondolod, hogy most nekiállnak fizut csökkenteni? csak megsúgom, amikor a képviselői költségtérítés rendezése volt a téma, akkor sem volt a fidesz frakció hajlandó támogatni a javaslatot. most se fogja.

szciklon 2010.05.07. 21:56:59

Hiányzik a táblából a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

közpolgár 2010.05.08. 19:39:17

Valójában tökmindegy, hogy hány miniszter hány álamtitkárt irányít, ez csak csepp a tengerben. A nagy kérdés az lesz, hogy hányezer közalkalmazottat bocsájtanak majd el ilyen-olyan indokkal és ezmiatt mennyi család kerül megint nehéz helyzetbe? Hozzáteszem, hogy valóban nagyon sok közalkalmazott van az országban a népességhez viszonyítva, és ezt már korábban - fokozatosan - kellett volna szűkíteni.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.05.10. 09:38:10

@Kettes: így van, de ezt ne nekem mondd, hanem a kormány baltengelyének :)
süti beállítások módosítása