Németh Zsolt a Mandineren válaszol
2010. április 08. írta: Redakció

Németh Zsolt a Mandineren válaszol

  A Fidesz külpolitikusa ígéretéhez híven kommentekben válaszolt a vele készült interjúnk után érkezett olvasói kérdésekre. Ha vannak még kérdések, a mai nap folyamán megválaszolja azokat is a cikk alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr831903934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.04.08. 12:00:05

Füttyöm fog ezért oda is regisztrálni. Kérdések itt, 'oszt kész.

NATO kötelezettség a védelmi kiadások emelése. Minek a rovására teljesítendő? (Ugyebár itt %-os elvárás van, vagyis a költségvetésben valami másra fordítandó kiadásnak %-osan csökkenie _kell_ a teljesítéshez.)

Külpolitikánk evidensen német-orientált, ez egyszerű földrajzi adottság. Mégis, nem kellene a másik két hagyományos európai fejjel (Párizs, London) kicsit komolyabb viszony? Miért hagyjuk pölö a frankofóniát ennyire szabad prédának a román terepasztalon?

Meg lesz-e végre-valahára a nemzeti minimum a szomszédság-politikánkban? Vagy marad ez a bornírt 'ahol épp haverok vannak kormányon, azok jó fejek' hozzáállás? (Lásd aktuálisan ezt a magyar-lengyel, magyar-román főcsapásirányt. Mintha ebből Szlovákiát, Ukrajnát ki lehetne hagyni...)

Képesek leszünk-e, és mitől, hogyan végre méretünknek, súlyunknak megfelelő szerepet vinni K.-Európában, vagy továbbra is leszalámiznak bennünket? Mondjuk ezzel kapcsolatban ismételten: mikor lesz végre több lábon álló európa-politikánk?

Mi a megoldás kettős-állampolgárság ügyben, különös tekintettel azokra az államokra, ahol ennek alkotmányos akadályai vannak?

Mik a konkrét tervek, a határon túli magyar közösségek kulturális identitásának megőrzésének segítésére, helyben maradásuk, boldogulásuk elősegítésére?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.04.08. 14:11:23

@Dr. Zerge: Köszönöm reality blogtárs segedelmét!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.08. 15:02:11

kedves Németh Zsolt

igaz-e az alábbi történet, ahogy egy kedves ismerősöm nekem elmesélte:

"németh zsoltika 2001-ben a romániában tartott autonómia-konferencián mondta "szó sem lehet autonómiáról!". az aki az alkalmat szervezte - mondjuk úgy - jó ismerősöm és annyira kiakadt, hogy a mai napig dühöng, ha felemlegeti vki.
egyébként pedig nézd meg a cseheket, azt mondták addig nincs lisszaboni szerződés, amíg a benes-dekrétumokat piszkálják... mi lett? megkapták.
mi meg? mit csináltunk? vertük az asztalt? á, minek... magyarokért tenni bármit is? magunkért? minek

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.04.08. 16:27:48

Hogyaszondja:

Németh Zsolt 2010. április 8. 15:49

@reality
Bizonyára megértik, hogy a költségvetési kiadások területén nagyon óvatos vagyok. Ha csak arra gondolok, hogy az EU Elnökségre való felkészülést a kormány el nem adott ingatlanok árából akarja fedezni, akkor előre rettegek, mi vár ránk az esetleges átadás-átvétel után. Tudom, hogy a honvédelmi kiadások növelése sosem népszerű. Viszont beszéltünk image-ról, szavahihetőségről. Ha ezt komolyan vesszük, akkor legalább el kell indulnunk kötelezettségein vállalásának az irányában. Külpolitikusként nem mondhatok mást.

Azért egy jó magyar-német viszony nem csak determináció, hanem az EU legnagyobb hatalmával való jó kapcsolatot jelenti. Stratégia kérdés számunkra. Amúgy a Fidesz komoly erőfeszítéseket tesz brit kapcsolatainak ápolására is. Abban igazuk van, hogy ez kevésbé látványos, viszont ez összefügg azzal, hogy London a külpolitika terén globális méretekben gondolkodik,számukra Közép-Európa nem akkora prioritás, mint Németország esetében. Franciaország és Magyarország között sok minden történik, én nem érzékelem a viszony leértékelését. Rengeteg gazdasági kapcsolat van, illetve az EU-ban nagyon komoly egyeztetéseket tartunk a franciákkal, mert azonosak az érdekek. Gondoljanak csak a mezőgazdaságra.

A harmadik kérdésük fontos. Magyarország sebezhető azáltal, hogy nemzetpolitikai téren a politikai pártok kijátszhatóak egymással szemben. Vagyis tudjuk, meg kell állapodnunk a nemzeti minimumban azokkal, akik 23 millió románoztak. Nem lesz könnyű, de megpróbáljuk, a határon túli magyarok érdekében. Maga Martonyi János is utal erre folyamatosan.

A kettős állampolgárság ügyében fent már kifejtettem álláspontomat. Jelenleg csak az ukrán jogszabályok tiltják azt. Vagyis egy külön-magyar ukrán megállapodás nélkül ez az intézmény Kárpátalján nem tűnik bevezethetőnek. Tárgyalunk majd Kijevvel.

A magyarság megmaradásának intézményi záloga nem más, mint az autonómia, vagyis az a közjogi struktúra, mely a kisebbségeknek lehetővé teszi, hogy a nemzeti identitás megőrzése szempontjából fontos ügyekben az általuk demokratikusan választott testületek döntsenek. Lassan a magyarság az egyetlen olyan jelentős kisebbség, mely Európában nem rendelkezik ezzel, a Vajdaságot leszámítva, ahol kialakulóban van a kulturális autonómia. A kisebbségi politikában sok minden szimbolikus, amit nem szabad lebecsülni. De azt azért tudatosítsuk magukban: a megmaradás közigazgatási záloga az autonómia. Ez a legfontosabb célkitűzés.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.04.08. 16:49:17

Lefordítom:

1 Nem mondom meg minek a kárára fogunk védelmi kiadásokat emelni. Micsoda maszatolás már ez, he? Bakker, a matematika meglehetősen egzakt tudomány. Ha valaminek az 1%-a helyett kötelezem magamat arra, hogy 2%-át fogom költeni, akkor az eddig fennmaradt 99 %-ból 98 % lesz, ergo a másra költhető %-ok csökkennek. Tessék megmondani, hogy mi(k)re költött % esik azért, hogy a NATO megkapja a magáét! Segítek, az is egy (matematikailag korrekt) válasz, hogy minden másra kevesebb jut. De ne mókázzunk már ezzel az "óvatos vagyok a költségvetési kiadások területén" hanglemezzel! Van egy nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségünk, baszunk teljesíteni évek óta, ettől rossz a lekiismeretünk, és a szemhúnyásért folyton kér tőlünk, szegény Pelikánoktól valamit a nátókompatibilis Virágelvtárs. Ez így nyilván nem jó. Amit vállaltunk, azt kell teljesítenünk, és akkor el lehet hajtani a fenébe mindenkit, aki olyasmit kér, ami nem kóser.

2 London, Párizs: már elnézést, de ez blabla. Párizs nagyon is érdeklődik a térség iránt, és -sajnos, hagyományosan - nem rajtunk keresztül gondolja a dolgot, London külpolitikáját nyilván elsősorban volt gyarmatai, továbbá atlantizmusa motiválja, de nem értem, hogy ez mire volna mentség, vagy kifogás.

3 Na, legalább itt mintha lett volna egy halavány valamitmondás.

4 "Tárgyalunk majd Kijevvel" Hát az jó. Ők meg biztos üstöllést megoldják a magyarok leendő kettősállampolgárságát. Vagy nem? Akkor végre lesznek első és másodosztályú külmagyarok is, hurrá!

5 Autonómia, hogyne. A kérdés ugye az lett volna, hogy mik a konkrét tervek itt, az ottaniakért, amire még nyelvtanilag sem válasz, az, hogy az autonómia a megoldás. Ha az a megoldás, akkor az a kérdés, hogy annak eléréséért mit tudunk tenni.

------------------------------

Természetesen értem én, gyakorló külpolitikus, nem fog egy blogon kitárulkozni. Ám ez így akkor is sovány... Elkeserítően sovány...
süti beállítások módosítása