Programajánló: Tectonic Changes in Hungarian Politics
2010. március 24. írta: TuRuL_2k2

Programajánló: Tectonic Changes in Hungarian Politics

A Common Sense Society szeretettel meghívja a The Hungarian Political System könyv bemutatójával egybekötött Critical Elections 2010: Tectonic Changes in Hungarian Politics angol nyelvű, interaktív panelbeszélgetésre Tóth Csaba (szerző, Republikon), Héjj Dávid (Századvég) és Szabó  Márk (Nézőpont) elemzők részvételével. Március 25-én, csütörtökön, este 7 órától. 

A DKMKA jóvoltából a könyv kedvezményes megvásárlására lehetőség lesz.

Helyszín: Ybl Palota szivarszoba, 1053 Budapest, Károlyi M u. 12
Öltözék: Business casual
RSVP: info.commonsensesociety@gmail.com 
További információ:
www.commonsensebudapest.com

Változóban a stabilnak hitt politikai rendszer

„A következő  években akár gyökeresen is átalakulhat a magyar politikai rendszer számos, korábban teljesen stabilnak hitt eleme” írják a magyar demokrácia húsz évét elemző, szerdán megjelenő, The Hungarian Political System kötet szerzői. A magyar demokratikus berendezkedés korántsem annyira stabil, mint azt korábban gondolták.

A magyar politikai elemző elitbe tartozó Körösényi András, Tóth Csaba és Török Gábor szerzőhármas szerint, „világosan látszik, hogy a stabilnak hitt pártrendszer és választói attitűdök könnyebben és gyorsabban alakulnak át, mint korábban vélelmeztük. Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyar politikai rendszer stabilitása is sok tekintetben a változásnak adhatja át helyét a következő évtizedben.”

A szerzők szerint a „2009-ben alakult Bajnai-kormány ugyan a piacok bizalmát visszaszerezte és a politikai stabilitást megőrizte, ám nem tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy az emberek többsége nem a kormányzás folytatását, hanem előrehozott választásokat kíván.” 

A mű utószavában a szerzőhármas kiemeli, hogy noha „a 2009 tavaszán megalakult Bajnai-kormány öndefiníciójában „szakértői” kormány.  Az eredetileg lehetőségnek tűnő „szakértői kormányzás” azonban nem valósulhatott meg Az ellenzék – és a lakosság többségének – értelmezésében a Bajnai-kormány a Gyurcsány-korszak továbbélése.” Úgy látják, „miközben az intézményi értelemben vett stabilitást a Bajnai-kormány megteremtette, a politikai stabilitás nem nőtt.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr961866050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zeta 2010.03.24. 20:20:16

jézusom. mikor tanulnak már meg a politológusok magyarul? "interaktív beszélgetés?". gratulálok. pedig elég lenne maguknak feltenni a kérdést, milyen az a nem interaktív beszélgetés? és miért teszi lehetetlenné ez a bikkfanyelv a tisztánlátást? (mi sem értjük, miről beszéljünk, de angolul lehet, hogy kevésbé lesz feltűnő az általános semmitmondás és ostobaság?)
a többi idézetre most nem is vesztegetném a szót, ködszurkálás és hiábavalóság.
mennyenek dógozni, uraim. Török Gábor. Elemző. pfff

malvázia 2010.03.24. 21:18:42

@zeta: gondolom attól interaktív a beszélgetés, hogy a T. publ. is belepofázhat (nem pedig attól, hogy a t. politológus urak lépnek egymással interaktusba).

zeta 2010.03.24. 21:44:42

akkor az a kifejezés, amit a fogalmazvány íróje keresgél, így hangzik mondjuk: a közönséggel beszélget
persze az interaktív panelbeszélgetés biztos jobban hangzik újbeszélül.
mind1. apróság.biztos nagyon okos emberekről van szó, én meg itt hőzöngök. csak egy kicsit megcsömörlöttem már ezektől a think tank-ektől. zabhegyezés az egész. inkább olvasok valami irodalmat este :)

emzperx 2010.03.25. 11:01:43

Interaktív beszélgetés az magyarul kerekasztal beszélgetés vagy párbeszéd.

Már az ajánlóból megtudhatjuk, hogy itt M.O.-on kérem a felelősségteljes "szakértői" kormányzást a derék Bajnai-féle kúúrmány művelte, aki a "piacok bizalmát visszaszerezte blablablabla, ... blabla stabilitást megőrizte, ám ... az emberek többsége ... előrehozott választásokat kíván."

Jönnek a FASISZTÁK mer a hülye nép rájuk szavaz! Inog a politikai rendszer, mi lesz itt!? Hát váltsuk le a népet!

És a szagértősködés lemezt 15 év alatt kétszer is bedobják. Gratula!

emzperx 2010.03.25. 11:21:24

Ó, épp mit találok Bajnai szakértősködéséről:

velemenyvezer.blog.hu/2010/03/25/mifele_valsagkezeles

marós 2010.03.26. 07:36:20

A baj az, hogy azt is vélelmezték az okostojások, hogy a hatalom bírtokosai nem lesznek hazugok, csalók, korruptak, hanem az ország érdekeit fogják képviselni. Ezzel szemben azok lettek. A gazemberséget látva, néhányan belecsaptak a lecsóba, és erre a választók egy jelentős része vevő lett. Ezt lehet nevezni választói attitűd gyors változásának, de szerintem inkább lassú volt, nyolc év alatt ment végbe. Egyébként üdvözlet az elitbe tartozó politikai elemző rétegnek, abból az alkalomból, hogy felébredtek téli álmukból.
süti beállítások módosítása