Konkrét csávók
2010. február 08. írta: Uzoni Ábel

Konkrét csávók

  A Beleznay Endre által életre hívott konkrétság súlyos karéjokat hasít az MSZP-bolondoszféra címkefelhőjéből, kampánybuszok közönsége követeli a Fidesz programjának benyújtását az eltolható ablakon, és ziháló médialányok lehelik világgá a kérdés(ben megfogalmazott választ), hogy miért kellene színt vallania a bujkáló ellenzéknek.
 

  Riporterek és politikai elemzők kopásálló, kedvenc szava a konkrét volt a hétvégén. Nem baj ez, legalább tudni lehetett, mikor kell áttekerni egy következő csatornára. A jobb-rosszabb háttérműsorok cibálták-rágták a gittet, Orbán Viktor évértékelő kampánynyitó beszédét. És szerencsére a médiafogyasztók egyre nagyobb hányada kezdi már-már érteni, miért is volt mindez átvágás, szemfényvesztés. Miért is? Merthogy semmi konkrétum nem hangzott el benne, ugyebár. Mesterházy Attila most a facebookon szólítja fel híveit, hogy küldjék el neki azt, amit nem említett a Zellenzékvezére. Természetesen miniszterelnök-jelölti vitán akar konkretizálni. Gréczy Zsolt is elvégezte házi feladatát, és megírta, mit nem érintett a szösszenet. Megsúgnánk neki, hogy lazítson már, meztelen táncoslányokról pl. nem szólt a beszéd. Mert ugye van a világ lehetséges összes gondolatának végtelen halmaza, és abból OV csupán mikronnyi adagot tolt a mikrofonba, lehet tehát keresgélni, mit nem említett, országos kimittud.

  A konkrétkeresés kötelékében egyetlen kivétel Bokros Lajos, aki kataton pedantériával túrta föl Orbán beszédének gazdaságpolitikára vonatkozó mondatait. Mondjuk ezzel csak ő járt jól, mert második olvasásra talán meg is értette az elmondottakat, viszont hallgatóközönségét szanaszéjjel szivatta összetett illetőleg külföldi szavakkal.  

  Véleményünk szerint, és minden ellenkező híreszteléssel ellentétben egy pedáns programadó-évértékelő nem is állhat másból, minthogy a Fidesz elnöksége a keze ügyében lévő iPad-en, a tagság és meghívottak óriáskivetítőkön egyszerre szemlézhetik a párt honlapjáról letölthető pdf-et, az Erős Magyarország címet viselő programadó írást. És OV belekezd az olvasásba. A kétezer ember a Millenárison szinkronban követi a mester hangját, egészen a kilencvenhat oldalas doksi végéig. Fejüket csak néhány közbevetett székelyvicc erejéig emelik fel. A HírTV és az ATV élőben közvetít. Az izgalmasabb oldalaknál kommentátor segíti a megértést. Ezen a szinten már szügyig gázolunk a konkrétságban, vagyis definiáltunk mindent, ami a széles világ szövevényében egyáltalán leírható, ÁFA-kulcsokkal és közbeszerzési értékhatárokkal besűrítve. A kultúrát érintő fejezetnél Pataki Attila szektora reagál combveregetve, a család fontosságát hangsúlyozó oldalaknál Kudlik Juli és ötméteres körzete bólogat hümgetve.

  A logika regressus ad infinitum néven illeti azt a retorikai képtelenséget, amely leginkább azzal a példával ecsetelhető, amikor a kisgyerek véget nem érő miért-sorral kérdez vissza az apuka mégoly türelmes és érzékletesen előadott válaszaira. Pillanatnyilag ebben a nagyon gyermekded retorikai zsákutcában labdázgatnak a beszéddel. Mert ugye annak minden mondata után elvileg jól bekérdezhetünk a Vityának, hogy aszondi: „Saját lábára állítjuk a magyar gazdaságot.” „Konkrétan?” És az elnök erre adott válasza után is jöhet, nem unja még senki, nyomjad bártan: „Konkrétan? Konkrétabban?”
  Az igazi riporter manapság nem készül fondorlatos kérdéssel, benyögi a „nem hiányolja a konkrétumot?” c. vérpezsdítőt, a halálprofi publicista meg csuklóból virgázza, mi nem volt a beszédben.

  Rettentő jó hétvége volt, konkrét csávóink alaposan dolgoztak, már csak nagyon-nagyon kevés létező fogalom van széles e problémavilágban, amit nem hiányoltak péntek óta, tapasztalt talpaik a szógalaxist majdnemhogy bejárták.

 Végezetül. A kampány élesedését mi sem jelzi legjobban, hogy a bezárt vasúti szárnyvonalak mentén élő nógrádi taggelők is lereagálták a konkréthiányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr971738144

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor konkrétumokat mondott 2010.02.09. 21:30:02

Nem lehet egykulcsos adó; alacsonyabb adósáv jár a kkv-knak; minden községben körzeti megbízott; az egészségügyi dolgozók bérének emelése; munkabarát életmód a cigányoknak; ne szavazzunk a Jobbikra; elszámoltatás lesz, és a törvény legyen szentírás minden…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.08. 08:58:29

Én meg legjobban azt a kérdést szeretem, miszerint mi a párt véleménye a családról? Jó hogy nem azt kérdezik, mi a véleménye az anyósáról vagy a jó édesanyukájáról?

A cikk jópofi, csak nem konkrét, az a baja. xD Picikét félrevezető, picikét mismásol. Nyugaton picit konkrétabbak a pártok, ott kevésbé lehet bullshitekkel az állampolgárokat megvezetni.

winston01 2010.02.08. 09:07:43

Na jó, de konkrétan mit mondott OV?

2010.02.08. 09:32:25

@winston01: Konkrétan azt mondta: itt vagyok és én akarok kormányozni. Ez miért nem elég?!

Pelso.. 2010.02.08. 09:59:36

@winston01: Többek között ezt:

"Készen állok, én, és a pártom is"

Még ez sem elég??

svenJazz 2010.02.08. 10:33:54

bögre, bögre-bögre-bögre.
most már mehettek.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.08. 10:48:36

A kampány =/= kormányzás, z szerintem nem bonyolult, különben nem Orbán beszélne, hanem Varga Mihály, Matolcsy meg Chikán és kollégáik, ha már mindenképpen a gazdaság a téma.

2010.02.08. 12:55:10

@svenJazz: Te is kapsz egy bögrét ezért a tartalmas válaszért :P.

Csak úgy óvatosan megkérdezem, Gyurcsányt nem ezért ekézték állandóan, hogy nem kapott fölhatalmazást a nemzettől arra, amit akar csinálni? Orbánnak miért nem kell fölhatalmazást kérni? Vagy neki sincs fingja a harmadik lépésről?

betufalo 2010.02.08. 16:07:23

Ha valaki elfelejtette volna ott volt a konkrét Fletó. Ő rámutatott két mázsa dossziéra és azt mondta, hogy a legutolsó faluig kidolgozott programja van! Ezt hogyan lehetne überelni? Minden házra, vagy családra lebontott programmal? Akkor elég alaposnak találná a Népszabadság? És egyáltalán hol a hülyeség határa? Gyurcsány már a végletekig tágította!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.08. 16:12:37

@iii:

Konkrét Gyúrcsányt például konkrétan azért támadták, mert konkrétan azt mondta, hogy nem lesz vizitdíj meg receptdíj és konkrétan lett.

Preskin 2010.02.08. 16:31:56

Konkrétan jókonklávésították a mai magyar antikonkrétumokat ?-)

2010.02.08. 16:55:23

@Elpet: Konkrétan totál hülyeség megígértetni valamit, hogy mi nem lesz. Nem lesz gázáremelés - ez ugye azt jelenti, hogy soha nem lesz? Ugyanazt a populista maszlagot akarják megetetni velünk 10 éve.

Ni, milyen érdekeset találtam 1999-ből: www.origo.hu/itthon/19990220receptdijjal.html

Preskin 2010.02.08. 18:00:44

iComandante (Che)

"Konkrétan totál hülyeség megígértetni valamit, hogy mi nem lesz."
Ebből nem tudsz jól kijönni !(Ne hidd, fogd fel !!-)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.02.10. 23:30:52

Ez egy gyökér szcientológus, mellesleg.

2010.02.13. 09:31:48

@Preskin: Ez szintén egy tartalmas válasz. Még egyszer: "a nem lesz gázáremelés" baromság szerinted meddig érvényes? Egészen addig, amíg én nem jövök kormányozni, addig meg lehet vele ekézni a másikat?

Mint látható, a receptdíjat Orbánék is be akarták vezetni, nem ördögtől való az. Nem azzal kellett volna foglalkozni, hogy a másik mit ne csináljon, hanem hogy mi mit akarunk csinálni. Ja, tudom, 14. havi nyugdíjat. A lényeg: mindkét oldalon ment a populista ígérgetés, akárcsak most a nyugdíjügyben.
süti beállítások módosítása