1 könyv - „Gondozatlan magyarok”
2010. január 26. írta: szamárfül/pável

1 könyv - „Gondozatlan magyarok”

Nem vadon nőtt lények, mindössze „gondozatlan magyarok” - így reflektál a neves magyarságszakértőre egy fiatal csángó költő - ezúttal prózában.

 

Iancu Laura: Élet(fogytiglan)
vallomások : levelek Borbáth Erzsébethez

Jankovics Marcell ill.
Szeged, Universitas Szeged, 2009.

 

Vajon miért nem falt fel a fejem körül szaglászó farkas
azon a hajnalon?

  A szerző Moldva egy apró csángó falujából, Magyarfaluból származik, jelenleg pedig végzős néprajzos doktorandusz Budapesten – de tanult mellette pl. teológiát is. Pilinszky az ő számára több mint kedvenc költő, de ez a szó méltatlan is a kapcsolatukra, afféle mestere, második Bibliája inkább. Ez eddigi verseskötetein is meglátszik, P.J. gyakori megidézettségén túl: verseinek talán legelemibb „témája” a vallás, a kereszténység – nem véletlen, hogy a csángók „identitása” (ilyen szavakat persze nem használnak) inkább az, hogy ők katolikusok a románok közt, mintsem hogy „magyarok” (nekik ez is „idegen” szó… bizony.) Bevezetésképpen itt arra igyekeztem rávilágítani milyen nehéz is valóságosan meghatározni a csángóságot…

[a Bazilikában egy asszony] észrevette, hogy a Székely Himnusz éneklése alatt a csángó gyerekek ajka nem mozgott. „-Uramisten, ezek a gyerekek nem ismerik a Székely Himnuszt!” – mondta ájultan, és mindkét tenyerével legyezte az arcába a hűvös bazilika levegőjét. „-Mondok jobbat asszonyom, […] tegnap óta tudom, a 48-as szabadságharcról sem hallottak ezek a gyerekek!” Az asszony lefolyt a székre. Szégyenkezve öleltem magamhoz az alig nyolc éves gyermekeket. […] A kételkedő asszonyhoz fordultunk és megmutattuk sebeink: „-A mi himnuszunk a Csángó himnusz – mondtam neki. – És Ön, asszonyom, mit tud a csángókról?”

Nos, éppen ezzel küzd ez levélformában íródott vékony kis publicisztika-kötet is (volt a kezemben még kézirat korában, nagyon meghúzták, ami bizony jót tett neki…) – eredetileg egy tanítójához, Borbáth Erzsébethez* íródtak, és a Moldvai Magyarság c. fi.-ban jelentek meg 2002–2008 közt.

Iancu Laura utóbbi verseskötetei, bevallom, szerintem egyre gyengébb minőségűek voltak, de most ez a prózakötet aránylag hatalmas fejlődést mutat. Gyönyörű, ízes mondatokban vall „haza”, szövi össze a csángó nyelvet a kortárs magyarral és saját költői nyelvével – persze, olykor átcsap dagályosba, meg mondhatnék még ilyeneket, de nem teszem, végre a szépség uralkodik a nyelvében, nem a kifacsart, erőltetett cizelláltság, meg az idegesítő enigmatikusság (ezt utóbbi verseskötetiben éreztem. Remélem mások nem.)

Ez olyan kötet ez, ami remekül kiegészíti a napjainkban egyre nagyobb számmal megjelenő albumokat: azok képekkel és néprajzi jellegű kommentárokkal megmutatják ugyan nekünk a csángókat, de mint turistáknak… ami azért szégyen – ránk nézve –, mert valljuk be, a kora középkorban elszakadt magyarok (odaát, a Kárpátok túlsó lejtőjén…) soha nem voltak az anyaország figyelmének központjában, és bizony a számukra egyetlen valóságos „haza a magasban”, a Katolikus Egyház is magukra hagyta őket – mind a mai napig (a Vatikán le sem sz@rja, hogy kikövetelje Bukaresttől a magyar nyelvű misézést ,stb), Bukarest pedig – nem kevés sikerrel – azon van, hogy román papokkal és tanítókkal elrománosítsa őket. (Pontosabban a „janicsárokkal”: legtöbb papjuk pl. magyar nevű, de Jászvásári (Iasi) „kiképzésük” után ők büntetik legszigorúbban a magyar szót.) De mit kelle ezt magyarázni éppen a Rea.. Mandiner olvasóinak..?

…nem hagyja magát a [csángó] csoport kategorizálni, hiszen nem látta, nem ismeri még önmagát. Ezért hallgat. Sőt, nem is érti, miért fontos másnak a kérdés!

Miért ne lenne identitástudata a moldvai csángónak? Van! Csakhogy – egyesek csalódottságára – nem viszik utcára a magyar zászlót – sokan sose látták azt, nem lázadnak, nem éneklik a Himnuszt. Magyarságukra nem szimbólumokkal reflektálnak.

Szomorú világ ez, aki olvasta Bodor Ádám szürke, fekete erdélyi világát: nos, ez még annál is messzibb, „sorstalanabb” világ. De amilyen nagy a nincstelenség, a magukrahagyottság, olyan tiszták az egyszerű élet örömei: a babonás rituálék, a gombaszedés, a saját termelésű élelem, de mindenekelőtt: a család szentsége. Ahogy írja valahol: neki a falu oltára: az édesanyja.
Temploma pedig a magyar nyelv – teszem hozzá, olcsó heideggeriánussággal.

Nem ünnepelnek születésnapot, nem koccintanak névnapokon, de ott térdelnek a misztérium minden szegletén. (…) Azért igazán szegény Moldva, mert egyedül Istene van neki.

És bár nem ez a legjobb alkalom arra, hogy meglássuk, micsoda szép, döbbenetesen régies zárványa a magyar nyelvnek a csángó beszéd, de azért még ebből is ad nekünk egy kis ízelítőt Laura. (Itt még többet.)

Hát, röviden ennyi. Szóval ajánlom… :)

(Egyéb műveiről)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr591684859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.26. 08:24:48

"nem viszik utcára a magyar zászlót – sokan sose látták azt,"

Amikor ők kivándoroltak, akkor még a trikolor fel sem volt találva.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.26. 08:36:22

a csángóknak nincs identitásuk. most rájuk, vagy magukrahazudni éppen annyira normális, mint nemezsapkás tarsolylemezes jelenmagyar sámánságot művelni. amúgy jó liberálisok, a mátkaságot, házasság nélküli együtthálásként kezelték, a nők remegnek a faszkóért szinte közel-keleti vehemenciával, alkoholisták, a szomszédot szívesen megátkoztatják a román kalugyerrel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.26. 08:52:06

@Jobb híján MDF-es: & @Grift:

No, a két identitásszakértő felkapaszkodott valami flaszterhalomra és elkukorékolta a frankót:-D

ü
bbjnick

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.26. 09:23:54

@bbjnick: Nekem is hasonló volt az első gondolatom, csak kevésbé szalonképes :)
Ígéretes fiatal embernek látszik ebből a rövid bemutatóból. Nyilván rögtön fikázni kell :F

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.26. 09:53:58

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

Dehogy fikázom!
Én is csángószerű vagyok, csak már teljesen "elrománosodtam".

homoródkarácsonyfalvi 2010.01.26. 10:07:06

Nekünk a legszebbik estét,
Fekete színre festették,
fekete színre festették.

Minket anyánk megátkozott,
mikor a világra hozott,
mikor a világra hozott.

Azt az átkot tette reám,
ország világ lesz a hazánk,
ország világ lesz a hazánk.

Csipkebokoron lesz szállásom,
Ott se legyen megállásunk,
Ott se legyen megállásunk,

Nekünk e legszebbik estét,
Fekete gyászra festették,
fekete gyászra festették.

homoródkarácsonyfalvi 2010.01.26. 10:19:30

@Grift: Grift kedves, gyere el Csíksomlyóra a búcsúra, megtekinteni, hogy van csángó identitás.
Természetesen ne hagyd ki hazafelé Udvarhelyre menet Homoródkarácsonyfalvát, már jó az út.
www.homorodkaracsonyfalva.eu

egy_vélemény 2010.01.26. 10:23:02

Bemutatkoznék: egy kérdés vagyok a jobbklikkről. Lau világának megértéséhez szeretném a figyelmetekbe ajánlani Kilyén Ilka előadásában az Ágról szakadt madárka c. népzenei-irodalmi összeállítást. Nekem csak kazettám van, megpróbálom megkeresni a neten a nyomát. Az identitásérzésükhöz pedig, tájékozódás végett, keresek a neten is adalékokat. Mielőtt kategórikus véleményt mondunk róla-róluk, ismerjük meg egy kicsit közelebbről is az ő zárt, mégis teljesen kiszolgáltatott világukat.

egy_vélemény 2010.01.26. 10:38:31

@Grift: Lau nem ellenség, nem is rivális. Én sem ellenségként írok épp Neked. Az egyszerű őszinteséget annak kell venni, ami. Jó szándék. Illetlenség profán módon a kitárulkozással összekeverni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.26. 10:45:16

@Grift:

Jól neked estek! :-)

"éppen annyira normális, mint nemezsapkás tarsolylemezes jelenmagyar sámánságot művelni."

Lehet, hogy azt is frankónak gondolják! :-)

egy_vélemény 2010.01.26. 10:52:37

klezse.atw.hu/irasok.htm

Duma András: Csángó mitológia c. könyvét mindenkinek ajánlanám. Ha már élő csángót nem lehet majd tanálni, legalább a vitrines szekrényben legyen valami nyomuk.

egy_vélemény 2010.01.26. 11:04:53

Még ezt találtam, izelítőül:

magyarfalusinapok.blogspot.com/

További szép napot Mindenkinek!

greybull 2010.01.26. 14:04:30

egy csángó költőnő "Iancu"? istenem legalább erről az echte román névről "magyarosítaná" a nevét Jankó-ra...(habár az sem hangzik a legszebben, mert a Jankó meg a szláv népeknél kedvelt név), jó, tudom , nem a név teszi az embert, habár nomen est omen...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.26. 14:11:37

@homoródkarácsonyfalvi:
:) meghívásod köszönöm, alkalomadtán élek vele. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 15:23:51

@greybull: Miért is magyarosítson szürkemarhám?
Ez a neve.
Nem tetszik?
Tudod te hány csángónak román a neve? Kb. 95%-nak.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 15:26:14

8 és fél óra alatt 20 komment :(
Ennyit arról, hogy mennyire érdeklik a magyarokat a csángók...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.26. 15:34:51

Jounjuck is a Fidesz kampányarca lett pedig elég román (vagy milyen is?) a neve!

tewton 2010.01.26. 16:05:21

@Talon Karrde: "Ennyit arról, hogy mennyire érdeklik a magyarokat a csángók."

vagy a mandiner olvasóit a szépirodalmi ajánlók---

homoródkarácsonyfalvi 2010.01.26. 18:05:55

@Talon Karrde: igazad van, hogy nem kell magyarosítani a nevet.
Nem a csángókról van 20 komment, hanem Iancu Laura könyvéről, munkásságáról. Jó volna megkérni Szamárfült, hogy indítson egy topicot a csángókról. Hiszek benne, hogy nagyon sokakat érdekelne.
Mindenki ismeri őket. Ismétlem, mindenki, aki legalább három népdalt hallott életében, tanult az iskolában, az egyik biztosan csángó gyüjtés volt.
Lükő Gábor, Domokos Pál Péter, Bartók Béla, Cseres Tibor. A Foksányi szoros Cseres egyik legszebb könyve. Amit abban leír a csángó magyarokról, az ma is érvényes, csakhogy sokkal kevesebben beszélnek már közülük magyarul. Tudtad, hogy Lükő szerint a legkeletibb magyar település Csöbörcsök (volt), a Dnyeszter (!) partján.
(Abban igazad van: ha így folytatjuk, az erdélyi magyarok a XX-XXI. század csángói lehetnek.)
Pedig a csángók az ötágú síp hatodik sípja, de nem az öt mellett, hanem azt az alapot hordozzák, ahonnan vétettünk.
A legnagyobb a felelősségünk. Ha jól tudom, a Magyar Állam képviseletében Németh Zsolt volt az egyetlen, aki a történelem folyamán felkereste őket. Kedves (Rea...) Mandiner, tegyétek meg, hogy leírhassuk a csángók iránt érzett szeretetünket és féltésünket. (Nem azért, hogy Talon Kardde-nek ne legyen igaza.)

luchador 2010.01.26. 19:28:08

Én szívesen hallanék róluk többet és sűrübben, meg el is látogatnék oda, szóval lehetne róluk valami bővebb anyag. Sajnos a többség azt sem tudja, hogy léteznek, :(

És ha már it vagyuk hallgassunk CSángó Boogie-t :)
www.myspace.com/kerekesband

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.01.26. 19:48:38

“A Csángó Himnusz néven ismert ének szövege egy XIX. század második felében írt műköltemény, amit Petrás Ince János az általa gyűjtött népdalokkal együtt jegyzett fel.

Az 1989-1990-ben, amikor lehetőség nyílt a csángó öntudat szervezett formában való ápolására, felmerült a himnusz iránti igény. Ekkor került elő a Petrás Ince János által lejegyzett műköltemény, amit egy régi csángó keserves (”Túl e vizen Tótországon …”) dallamával párosítottak, és így megszületett a Csángó Himnusz néven ismert ének.”

www.youtube.com/watch?v=ZuhfN6HfOco

Petrás János, a Kárpátia zenekar frontembere előadásában:

www.youtube.com/watch?v=qrpu0TtmjOY

tewton 2010.01.26. 20:14:54

@gloire:
hmmmm hmmmm hmmmm.
ez még mindig jobb, mint az ún. székely himnusz.

elitista jobboldaliként szerencsétlen dolognak gondolom, hogy az a másik propaganda-nóta afféle nemzeti szentséggé nőtt. érzelmileg érthető, de azért mégis egy közepes alatti szöveg. olyan, mintha egy Szabolcska Mihály-versikét énekelnének református dícséretként. az erodálódó sziklával. vagy a piroskockás "igen-igen-igen" dalt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 21:25:23

@tewton: Így pontosabb, elismerem.

@homoródkarácsonyfalvi:
@szamárfül:
"Jó volna megkérni Szamárfült, hogy indítson egy topicot a csángókról. Hiszek benne, hogy nagyon sokakat érdekelne."
Csatlakozom. Személyesen jártam Magyarfaluban, lenne mit meséljek.

egy_vélemény 2010.01.26. 22:40:21

Szelíd, békés emberek, általában nem jellemző rájuk a hivalkodás sem. Nehéz szavakba foglalni, így mutatnám inkább a csángó szobrászművészt, Petrás Máriát, például, aki nagyon szépen énekel is. Hallottam a Csík zenekarral is.
www.museum.hu/museum/temporary_hu.php?IDT=3343&ID=545
Könyvét is olvastam, ajánlom is.

(Ha népzenéről beszélünk, nem szabad Kallós Zoltánról sem megfeledkezni. Ő fölépítette saját közösségi házát is, berendezte a gyüjteményéből. Táboroztat is gyerekeket, fiatalokat nyaranta, továbbadja tudását.)

Nyisztor Ilonkáról,Tinkáról ki ne hallott volna már?

A hétfalusi csángók honlapja nem elérhető, ami elérhető, nem sűrűn újítják. Nem is nagyon ismerik őket...messze vannak. Elfelejtődnek.

tistedur 2010.01.27. 01:55:44

tessék:
Antal Mária:A gyimesvölgyi csángó magyarok hiedelmei
Nyisztor Tinka - Pákozdi Judit:Csángó galuska - Moldvai magyar étkezési hagyományok és receptek
Pataki János:Csángók - az elfelejtett magyarok
Veres Emese Gyöngyvér könyvei a barcasági csángókról
Csinódi Népköltészet. Az Úz-völgyi csángók folklórhagyománya
stb.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.27. 09:03:59

@tewton:

kérem, ateistaként is próbálja meg elfogadni, hogy a legbugyutább szöveg is képes szakralizálódni, ha azt sokan sokszor, szent érzéssel a szívükben éneklik. a hit feltölti a zene-szöveg testét. ugyanez igaz helyekre. ahol sokan, sokszor, hittel imádkoznak, feltöltődik ezzel az energiával.
hát, így van ez.
nehéz magukkal ateistákkal. mintha gyermekkel beszélgetne az ember. :)

Téglagyári Megálló 2010.01.27. 09:27:19

@Talon Karrde:

Ehh, pedig ha fénykép is lenne a költőnőről, biztos nagyobb lenne a kommentszám!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.01.27. 09:33:25

én elégedett vagyok a kommentszámmal...

@Téglagyári Megálló: nana, férjezett a hölgy :)

Téglagyári Megálló 2010.01.27. 09:36:22

@szamárfül:

Magamról beszéltem? Nem. Amúgy meg: aki szép az szép, legyen bár férje is.

tewton 2010.01.27. 14:41:25

@Grift: magukkal, materialistákkal meg ez a gond, hogy nem akarják megérteni a más esztétikai szempontokat. Nem a föltöltikézése zavar a szövegnek, hanem a bugyutasága. A székely nem porlik, a szikla se porlik. Kérdezze meg a lelkében élő Málnásit, hogy ezek mennyire értelmes képek. A zombik a mozifilmekben, na azok porlanak.

@szamárfül: mi viszont nem vagyunk elégedettek a jónő-számmal. Kérünk képet!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.27. 14:51:50

@tewton:
kedves barátom, tegye a szívére a kezét! a maga szíve nem facsarodik mély magyari fájdalomba, ha meghallja a székelyhimnusz bugyuta szövegét? porlik, nem porlik, így vagyunk ezzel. :)
nem veszi észre, hogy grift bosszantja? :))

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.27. 14:53:07

@tewton:
kedves barátom, tegye a szívére a kezét! a maga szíve nem facsarodik mély magyari fájdalomba, ha meghallja a székelyhimnusz bugyuta szövegét? porlik, nem porlik, így vagyunk ezzel. :)
nem veszi észre, hogy grift bosszantja? :))

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.01.27. 15:01:58

nu, szórakoztassák csak magukat az urak, még a végén Doom is idekölzözteti a másik klubbot is - ami ugye nem kis dicsőség errefelé.
Amúgy meg gyüjjenek le néha az elefántcsonttoronybúl, akár porlik, akár nem porlik, de ha a csángóknak himnusz, mit tehetünk?

@tewton: gulizzon bátran
Gugulando discimus!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.27. 15:38:57

@szamárfül: & @Grift: @Jobb híján MDF-es:

A csángóknak van identitásuk: római katolikusok!

@Szamárfül, mikor az Egyházat mószerolja, ekézi, hogy nem küld a csángókhoz magyar papot, akkor nem gondol arra, hogy egy román orthodox többségű államban a katolikusok eleve kisebbségben vannak. Ha nagyon ugrál az Egyház, akkor az egész romániai katolikusságot komolyan veszélyeztetheti. A román orthodox egyház így is folyamatos terjeszkedő politikát folytat (erős állami támogatással!). A románok megmutatták már 1945 után, hogy, ha akaranak, nagyon határozottan neki tudnak felekezeteknek romtani: lásd erdélyi görögkatolikusok.

Nekünk, magyaroknak, kellene sokkal több figyelmet és energiát fordítanunk a csángó tanítók, tanárok magyar nyelvi és kulturális képzésére - többek között erre való az erdélyi magyarnyelvű felsőoktatás... Ha nagyon állhatatosak leszünk ezügyben, lesz még a csángóknak magyar papja is!

ü
bbjnick

És: @Grift! Te t'án nem szeretsz inni és pitykézni?! No ugye!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.27. 15:47:42

@Téglagyári Megálló:

Nekem is az volt az első dolgom, hogy kerestem egy fényképet Iancu Lauráról:-D Megnéztem, és nyomban védeni kezdtem a csángók identitását:-D Majd beleolvastam a verseibe is. Hát, lehet, hogy a csángó Pilinszky még nem született meg, vagy ha igen, még valahol rejtőzködik...

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.27. 16:33:21

egyébként nem rossz felállás ez. istenes csángó kékharizs! hja, szegény bbjnick csak egy kicsit lenne fiatalabb :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.27. 16:34:35

@bbjnick:

"És: @Grift! Te t'án nem szeretsz inni és pitykézni?! No ugye! "

jóvanmá, szeretek, de a szomszédomat azér' nem csináltatom meg a kalugyerrel. :)

tewton 2010.01.27. 17:36:39

@Grift: kalugyer, kalugyer.
hámondja meg.
ha már nincsen imám meg rabbi a közelben, se egy kötet koelyhó vagy poppermüller, csak ilyen spirituális vezető marad.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.27. 18:03:00

@tewton:
láttam én középlokon olyan tökös kétméteres, kisportolt katolikus papot, aki úgy nézett ki, mint ha egy gájricsi filmből gyött volna elő. persze nem tudtam volna elképzelni átokcsinálónak, de egy géppisztolyt beleláttam a táskájába. :)
és igen, azt hiszem nem könnyű a csángóknak koejhó nélkül. nem bizony.

betyár (törölt) 2010.01.27. 18:39:25

Köszönet a hölgyeknek, uraknak. Igazán üdítő volt a posztot és a kommenteket olvasni.

Téglagyári Megálló 2010.01.27. 18:39:42

@bbjnick:

Dávid Ibolya a focihoz, én a költészethez nem értek.

Téglagyári Megálló 2010.01.27. 18:50:49

@egy_vélemény:

Én is mesélhetek majd öreg napjaimban, hogy akart megverni egy csángó, mert fel mertem hívni a barátnőjét (akit amúgy már régebb ismertem). Más tájék, más szokások.

Amúgy kedvelem a csángókat, lakik is a falumban egy, rendes ember!

tewton 2010.01.27. 19:17:26

@Téglagyári Megálló:
csak óvatosan ezzel a csángózással!
mindannyian tudjuk, hova vezetnek az ilyen mondatok: "ismerek egy rendes csángót"!
akik könyvek olvasásával kezdik ...

be se fejezem, úgyis tudják :)

egy_vélemény 2010.01.27. 21:20:59

@Téglagyári Megálló:
emberből vannak ők is. Kicsik is, nagyok is, kövérek is, soványak is, huncutok is, meg a lusták és a dolgosok, ahogy más népeknél is.
Voltál-e már Magyarlukafán, a Vendel-napi vásáron? Csángók alapították azt a falut, valamikor. A falu nagy napja ez a vásár, érdemes oda elmenni. Sokféle ismerőst is, meg újdonságot is láthatsz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.28. 00:55:27

@Grift:

Hja, Grift, a jó bbjnick ajtaja előtt költőnők hada áll sorba, csak hogy ápolhassa:-D Ez nem korkérdés:-)

ü
bbjnick

tewton 2010.01.28. 01:42:08

@bbjnick: pfff.
akkor befújom magam poéta-feromonnal én is.

és ha már ott vannak az ajtaja előtt, legyen óvatos, különösen a Karafiáth nevűvel :)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.28. 10:30:03

Gondolkodtatok a csángó-zsidó párhuzamon?

- Mindkét nép elvándorolt eredeti lakhelyéről

- Önmeghatározásuk valláson alapul

- Asszimilálni szeretnék őket, de nem akarnak asszimilálódni, mégis maradnak a szülőföldjükön.

- Család neveik nemigen térnek el a többségeik neveitől

- Ha "haza" térnek szélsőséges soviniszták lesznek belőlük. (Petrás)

egy_vélemény 2010.01.28. 11:27:09

@Jobb híján MDF-es:

én is szoktam gondolkodni, mindenféle eszembe is szokott jutni.
:-)
Legfőképp az, hogy miért is kell mindig egy céltáblát választani?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.01.28. 11:27:17

@Jobb híján MDF-es:
Ugyan a párhuzam egy kicsit sántít, mégis ismerős valahonnan. Csak nem egy református lelkész veszett el benned?

. )

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.01.28. 11:30:21

na, fitog a régimagyaros míveltség? :)

homoródkarácsonyfalvi 2010.01.28. 15:02:16

@Jobb híján MDF-es: Maga egészen tudatlan, és összevissza beszél arról, amit divatnak vél.
süti beállítások módosítása