A nem szabványos Geszti Péter
2009. március 26. írta: Szathmáry

A nem szabványos Geszti Péter

 A múlt héten Brüsszelben jártam. Nem mondom, hogy gyakran, de kb. másfél évente eljutok az Európai Unió fővárosába. Érdekes tapasztalat, hogy lassan kezd a kinti magyar közösség – melynek a derékhadát az uniós intézményekben dolgozók adják – magára találni, úgymond megszervezni a mindennapi életet. A nagyobb létszámú közösségek már hamarább megtették ezt, például az Európai Parlament épületével szemben egy lengyel söröző is működik. Na mindegy. Szóval alakul az a brüsszeli kis magyar világ. Vannak már külön magyarokra szakosodott magyar fodrászok, masszőrök, orvosok, akik bizton számíthatnak a kint dolgozó magyar kuncsaftokra, hisz mégiscsak magyarul könnyebb pletykálni a fodrásznál, vagy egyszerűbb azt magyarul elmondani, hogy „Gézukám, ha felemelem a kislábujjam, hasogat a térdkalácsom”. Van magyar sofőr is, aki a kisbuszával – természetesen schwartzban – furikázza a magyarokat a fapados reptér és Brüsszel között. Így adódik aztán, hogy különböző helyen dolgozók, egymás mellé kerülnek a kisbuszban.

 Én például egy fiatal masszőr csaj és egy ismert médiaszemélyiség utastársa lettem. Az egy órás út 90%-ban a masszőr csajszli fejtette ki véleményét a világról, de legfőképpen Magyarországról és a magyarokról. Már a felütés is korrekt volt: „azt utálom a magyarokban, hogy csak gyűlölködni tudnak”. Ezzel magát mintegy ez európéer világpolgár státuszába helyezte. (Elmondása szerint még nincs egy éve kint.) Majd így folytatta: „Én egész életemben arra készültem, hogy elhagyjam azt a szar országot” (itt Magyarországra gondolt), majd szintén gyűlölet nélkül megjegyezte: egyszer valaki azt mondta neki, hogy csak akkor tud majd érvényesülni, ha tanulni fog. Hát ő nem tanult, mégis mi lett belőle. Majd következett a patás ördög (Orbán) elleni gyűlölet félóra: „Nem tudom mit pattog az az Orbán amikor a Barroso is megmondta, hogy nincs itt semmi probléma.” Hát ennyi, a történetnek nincs csattanója. Ehhez képest üde színfolt kis hazánkban, hogy Geszti Péter káming áutólt a Rádió Cafében Babarczy Eszter, Szabó László és Kóczián Péter társaságában: megváltozott a véleménye a határon túli magyarokról, amióta egyszer-kétszer elment Erdélybe. Mi több a kettős állampolgárságot sem tartaná az ördögtől valónak. „Kezi’ csókolom!” – mondaná Jakab-Benke Nándor.

 Régi, de szeretettel küldöm Geszti Péternek kedvenc videómat a nem szabványos rénszarvasról.

 Szabó Lacinak egy apró megjegyzés: augusztus 23-a Románia felszabadításának az évfordulója, azaz a román április 4-e. Augusztus 23-át a rendszerváltoztatás óta ugyanúgy nem ünneplik már, mint mi április 4-ét. Azóta Románia legnagyobb nemzeti ünnepe december 1., Erdély Moldvához és Havasalföldhöz való csatolása, Nagy-Románia megalakulása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr411027232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.03.26. 16:58:04

BE, Kóczián és Geszti: huh kemény csapat

devuscka 2009.03.26. 17:11:17

Őszinte ez a 'Káming Áut'?

Ehhez neki oda kell utaznia egy párszor ?
(mit csinált ott? biznic?- követi Demjánt?)

Akkor mit mondana, ha a Vajdaságba menne?
Ott nagyobb a szükség.. :(

elfelejtette 2009.03.26. 17:13:36

Furcsa ez a Kóczián. Abban az időszakban lett egyre bizonytalanabb a saját jobboldali politikai identitásában, amikor mások egyre biztosabban utálták meg a baloldalt. Geszti meg lol. Tényleg járt Erdélyben, vagy csak viccelt?

plastik02 2009.03.26. 17:56:29

off: index.hu/video/2009/03/24/dj_kuyu/

(nem is olyan) rejtett reakció reklám

tevevanegypupu 2009.03.26. 18:21:22

Nemzeti vagtat szervez nyilvan vagy Roman tarkat..

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.26. 19:58:15

Ez a szeretem Magyarországot klub még nem múlt ki?
(Kár, mondatja velem a bennem élő gyűlölködő magyar : )

"..abban az egyébként eszement, őrült világban, amitől én magam is személy szerint rettenetesen szenvedek, ezt tudják a barátaim, hogy már kórházba kerültem, már annyira kikészültem attól ami itt megy!"

Szegény Babarczy. Azért úgy néz ki, szerencsére kigyógyították.

Lámpaoltó 2009.03.26. 21:08:11

ez a gesztigyerek kihúzná az égő cigit is a seggemből! És elszívná!

smalladam 2009.03.26. 21:09:01

mikor 2007 szeptemberében a nemzeti vágta előtt készítettem vele interjút, már akkor ilyen húrokat pengetett.

megvan ezeknek a dolgoknak az íve, csak eleinte senki nem akarja tudomásul venni, könnyebb rámondani, hogy hazudik/érdekből/blabla. utána meg meglepődni, hogy mi ez a hirtelen váltás.

Lámpaoltó 2009.03.26. 21:19:47

@smalladam: látja, h vége a ballib fejőstehénnek, ideje újrapozicionálnia magát a placcon, különben nem lesz több BKV és egyéb megrendelés. Gerendai is kitalálta (hallgat az új idők új hangjára) a Magyar Dal Napját, sőt a Gödörben is magyar néptáncestek vannak mostanában. Helyezkednek a fiúk, na.

discretio 2009.03.26. 21:26:26

Szerintem meg idősebb lett, kezdik megérinteni az élet nagyobb kérdései....Lesz ő még konzervatív nagypapa !

smalladam 2009.03.26. 21:39:37

@Lámpaoltó: szerintem te pedig jobboldali bérkommentelő vagy. azért vagy itt, mert orbán viktor nagyon sok pénzt fizetett a jobbratolódott index vezetőségének, hogy a blog.hu-nál alkalmazzanak jobboldali bérkommentelőket, akik megfelelően megalapozzák a jobboldal által megkaparintott médiában a társadalmi "visszhangot", ezáltel legitimálva, egyszersmind hangulatilag előkészítve orbán viktor visszatérését.

és azt is tudom, hogy régebben a FIB-nél voltál bértapsoló, csak Zuschlag böriben, közeledik a jobboldali hatalomátvétel, meg ez amúgy is jobban fizet. helyezkedsz, na.

smalladam 2009.03.26. 21:41:47

@discretio: amúgy abban az interjúban pont erről magyarázott. hogy ő a rendszerváltás után úgy érezte, hogy minden ami magyar, az szar, és ezért a "nyugati" dolgokkal kell nyomulni. aztán mikor a "nyugati" multicégek már az ő reklámcégének az érdekeltségeit is felzabálták, akkor leesett neki, hogy ezt rosszul gondolta.

tevevanegypupu 2009.03.26. 21:54:44

Erdekes, olvastam Popper Peter ma reggel megjelent interjujat es o is ugy erzekelte, hogy a baloldali sajtonak es media szemelyisegeknek kezd megenyhulni a hangja.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.26. 22:09:09

kedves Szathmáry,

A nem szabványos rénszarvas videjó régi ugyan (annyira azért nem), de soha nem fog elavulni! :))))))

Csak az a baj vele itt, hogy a zanyaországban kevésbé értik a fílinget.

üdv,
egy anyaországi

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 22:21:06

@smalladam: ez a GP egy senki jellem marad akkor is

rühellem ha a csorádból kivált barmokat a tenyerükön hordozzák a másik csordából... (képzavar) (a csordát magadra ne vedd, nem azért mondtam) - bár ebben csintalané a pálma... :(

józan' 2009.03.26. 22:24:37

@smalladam:

"megvan ezeknek a dolgoknak az íve"

Meg, nyilván.

www.youtube.com/watch?v=vDvPibUdNzM

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.26. 22:39:48

Megvan a dolgok íve, hogyne. Nem közszereplő embereknél semmi gond, változik a vélemény, hogyne változna. Csak ha valaki az értő közönség szeme előtt élte a meggyőződését jó pénzért sok évig, az hagyja meg a brandet érintetlenül, ne haknizzon már mindennel, ami a keze ügyébe kerül.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.03.26. 22:39:51

@smalladam: "megvan ezeknek a dolgoknak az íve"

Meg. Ha a kiváló Mr. Falafel példájából indulunk ki, Geszti pár hónapon belül a Reakción fog ortályozni és biboldózni. ;)

Lámpaoltó 2009.03.26. 22:45:23

@smalladam: hopp, lebuktam, a jobboldali zsindex bérizéje vagyok. De ez még semmi: azt mondják, hogy a tulajod, Somogyi Zoli kiragasztotta a Nagy Magyarország matricát a kocsijára :DDD

smalladam 2009.03.26. 22:51:11

@Lámpaoltó: tőlem kapta a matricát. akkor kaptam, mikor áttértem a sámánhitre.

@szamárfül/murci: mér ki hordozta a tenyerén? szerintem inkább csak kritizálták innen is onnan is:)

szvsz a csordázás nagyon leegyszerűsítő. ha bal ha jobb. ennyi erővel pl a reakció, az egy kisebb csorda kiválása a nagyobb csordából.

engem ezért naivnak tart kb az egész ország, de továbbra is vállalom azon nézetemet, hogy vannak, akik azért változtatnak a nézeteiken, mert őszintén rájönnek, hogy tévedtek. és ezzel még azt sem mondtam, hogy pont geszti aki ilyen.

tevevanegypupu 2009.03.26. 23:24:11

TGM peldaul azok koze tartozik, aki mindig rajott hogy tevedett. Es valoban. Bar ha neki lennek azert a voros zaszlo kicsomagolasaval meg varnek. A vilag proletarjai egyelore nem akarnak egyesulni vele.

OftF 2009.03.26. 23:59:12

smalladam, nem naívság ez a részedről, csak épp GP-ről nehéz elhinni

OftF 2009.03.26. 23:59:57

azazhogy pont ugyanazt mondtad, csak már késő van. Menek aludni.

Bell & Sebastian 2009.03.27. 00:05:24

@szamárfül/murci:

Mit sírnak, veszekednek?
Gondolkozzanak 3 dimenzióban!

Csak leszállt a lóról, na!

Szibarita 2009.03.27. 00:12:58

Nem ertem, az egesz magyar "jobboldal" egy masik csordabol verodott ki, nem kell Csintalanig elmenni. Ha Orban bekeresztenyulhet, Geszti miert nem? Mert bevallottan a masik oldalnak huzott vagy mert most mar ugy erzitek, hogy vegre tenyleg eljott a ti idotok es a Fidelitas-tagsag vegre megint automatikus, de kiszamithato kozepszeru burokrata-allast jelent az aktualis Postabanknal, a verseny meg ugye veszelyes.

Azok a Fidelitasosok akiket ismertem 98 es 2002 kozott, ugyanazt jatszottak kicsiben, mint a Geszti nagyban (egyebkent egyik se vitte tul messzire, hizofelben levo csaladapak jellemzoen). Csak azt nem ertem, mire fel ez az allando kaparas. Most majd egy kicsit ti jottok es lehettek megint ti a tudalekos juppi seggfejek, mint a Mesterhazy vagy a Zuschlag.

En mar alig varom, megint lesz kiken rohogni. A fentieket sosem talaltam mokasnak, a Fideszes juppikat annal inkabb. Magam sem tudom, miert.

Szibarita 2009.03.27. 00:18:22

Megjegyzem, az hogy valaki megszavazna a kettos allampolgarsagot, meg semmit sem jelent a vilagnezetet tekintve. En is megszavaztam azt megis idejarok beszologatni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.27. 00:22:06

@Szibarita:

Orbán azért keresztényülhetett be, mert 98-ban kerestünk egy pártot, amelyik végre potensen képviseli az elképzeléseinket. A Fidesz kapóra jött. Hogy Zorbán belül mit érez, az az ő dolga, de nekünk ember kellett. Ez van.

Az általad említett pofákon tényleg lehet jókat röhögni. Majd röhögünk együtt. De ez a dolog mellékes része.

Nekem az az MSZP-s egri kis Aramis a kedvencem, hogy is hívják? Öregszem, sok névre nem emlékszem már.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.27. 00:22:21

@Bell & Sebastian: apró örömök..igen.

@Szibarita: csak ez a "ti" szavajárásoddal van még baj... :)

Bell & Sebastian 2009.03.27. 01:26:07

@Szibarita:

Lesz az a helyzet, amikor sírva könyörögsz az Úrnak, ha már nem juttat a kegyelméből, legalább árulja el, hogy miért?

De nem fogja, viszont rájössz magadtól. Adja meg az Isten Neked is!

Szibarita 2009.03.27. 08:07:54

@Bell & Sebastian: Lesz? Az anyagiak mar nem erdekelnek, betegseget meg meg a kurucinfos Molnar Balazsnak sem kivannek. Hogy fogok kiesni a pixisbol, amitol szar lesz nekem?

Azt es addig csinalom, amit es ameddig szeretem. Ha megunom, nem csinalom. Nekem mar igazabol nem lenne muszaj dolgoznom.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.27. 08:41:38

@elGabor:
Azért az durva, hogy engem Gesztihez hasonlítasz, makimajom.:-) Geszti az etno-financiális érdekcsoportok embere, ami én soha nem voltam. Ahogy konzervatív sem. És nem is leszek. Nem azért gyűlöltem meg a baloldalt, mert baloldali eszméket favorizálna, hanem azért, mert a valóságban nem a magyar baloldalt képviselik, hanem az etno-financiális maffia érdekeit, amelyik egyébként bigott magyargyűlölő banda. Ám ettől nem lettem konzervatív. Ugyanakkor Geszti érdekember, és az érdekei határozzák meg az attitűdjeit. Én meg következmények nélkül állhatok oda, ahová kedvem tartja.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.27. 08:45:35

Most kivételesen igazat kell adnom smalladamnak. Az ember fejlődik, változik, én is szavaztam az Szdzs-re hajdanán, és pl Bayer Zsóti is dolgozott a Népszabinak ( vagy a Narancsnak?)

Nagyon normális volt Geszti Borbács Marcsi műsorában is. Tényleg, a Buké még műsoron van?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.27. 09:18:40

@Őrnagy Őrnagy:
Ez a fejlodes nem veletlenul tortenik, sok munka van benne.

www.szombat.org/a+mi+erdelyunk.html

"Kellemetlen igazságok következnek. Amit Erdélyről tudunk, nem magunktól tudjuk, hanem bizonyos szűrőkön keresztül jut el hozzánk. Ránk hagyományozta a közösségi-családi emlékezet, vagy éppen – ha nem is tudatosan – de mi magunk formáljuk a képet. Ezek a megjelenések azonban nem tükrözik azt a történeti és geopolitikai valóságot, melyet Erdélynek nevezünk.

Az egyik ránk hagyományozott kép, melynek szűrőjét Vészkorszaknak hívják, elsősorban az elpusztított zsidó közösségek kimerevített állóképét vetíti ki, ez a deportálások, a pusztulás, az eltűnés megannyi vizuális és ténylegesen szomorú arcát tárja elénk. A végeredmény egy torzó, mivel ebben nem jelenik meg az erdélyi zsidóság Holokauszt előtti gazdag múltja, az ott élő emberek kulturális egymásra hatásából felépült gazdag kultúrája, elvész a zsidóság vehemens magyarsága is, de maga a gyönyörű vidék sem mutatkozik meg előttünk városaival és falvaival, magas hegyeivel és mély vizű tavaival. Ami marad, azt Horthy Miklósnak, ellenséges környezetnek és deportálásnak hívják.
A másik kép olyan politikai szűrőn keresztül érkezik, mely szorosan összefügg az elsővel. Ám ismét nem Erdély valóságos fenoménja jelenik meg, hanem egy félelmeket gerjesztő és agresszív imágó. Ezt a szűrőt a mai magyar radikális nacionalista diskurzus és egy erre reagáló, szintén szélsőséges ellen-diskurzus szabályai alakították ki. Az előző szerint Erdély Nagy-Magyarország központi területe, ott a magyarság valahogyan „lényegszerűbben” lakik, mint a main, sőt valahol a magyarság Wesenje lakozik Erdélyben. Ezt a gondolkodásmódot alapvetően a Trianon-szindróma erősítette meg. Az igazságtalan területi elcsatolásra reagált a korabeli magyar közvélemény egy része úgy, hogy Erdélyt a magyar nemzeti lényeg birtokosaként ábrázolta. Erre a nem túl egészséges, de széles körökben elterjedt beszédmódra pedig egy legalább ilyen szélsőséges baloldali-liberális gondolkodásmód reflektált, mely inkább a rendszerváltás után terjedt el, leginkább az értelmiség köreiben. Ez a gondolkodásmód az erdélyi magyarok bármilyen kollektív jogsérelmét felvető megfogalmazásban is szélsőséges magyar nacionalizmust lát (merthogy „a nacionalizmus” az önmagában „rossz” és „szélsőséges”). A határon túli magyarság kollektív problémái nem érdeklik, és általában is: minden, az egyén önazonosságán túlmutató kollektív identitásban szélsőjobboldali veszélyt lát.

A két szűrő segítségével kapott képek, tehát a vészkorszak dermesztő temetői állóképévé exponált és a szélsőjobb diskurzus által provokált baloldali-liberális imágó szorosan összefügg egymással, sőt, a második az első érzelmi következménye. A magyar zsidóság önképéből kitörlődtek azok az emlékek, melyek a Holokauszt előtt keletkeztek és a magyarságáról szóltak. Felejtéssel, valamint univerzalista toposzokkal egészült ki az a hiány, melyet éppen a Holokauszt okozott.

Ez az oka annak, hogy Erdély reputációja nem megfelelő a magyar-zsidó nyilvánosságban. Ezért fel kell szabadítani, szabaddá kell tenni a magunk számára, mivel nem pusztán a Holokauszt egyik szomorú színtere és nem is csak a mai magyar (és román) nemzeti radikálisok Mekkája, hanem a magyar kultúra egyik fellegvára volt, melynek a létrehozásában zsidók is bőven kivették a részüket. Az erdélyi magyar nagyvárosokat erősen befolyásolta a helyi zsidóság, urbánus kultúrájával maga is keltetője lett a térség virágzó civilizációjának. Az erdélyi zsidóság pedig nem csak a királyi, de a szocialista Romániában is magyar kultúrájú maradt, immár többszörös kisebbségben. Magyarok maradtak a hitközségek is, melyeket diszkriminált a bukaresti román zsidó központ. Magyarok azok, akik megmaradtak, s még azok is, akik Izraelbe vagy éppen Magyarországra vándoroltak ki.

Ám nem lenne szerencsés, ha Erdély immár valóságosabbá váló képét pusztán az egykoron ott élt magyar nyelvű zsidók magyarságára alapoznánk, hiszen a Vészkorszak tanulságai óvatosságra intenek bennünket: nem lehetünk ugyanolyan reflektálatlanul magyarok, mint a Holokauszt előtt. Arról azonban lehet szó, hogy a különféle etnikumok: magyarok, románok, örmények, zsidók, ruszinok (és a többi) egymásra hatását, kulturális egymásra-építkezését, egyes településeken még ma is megjelenő hagyományait, kölcsönhatásait hangsúlyozzuk, melyek mindegyike úgy volt megkülönböztethetetlenül erdélyi, hogy különálló ízeit sem vesztette el.

Erdélynek van helye a nap alatt. Nem is akármilyen."

tevevanegypupu 2009.03.27. 09:59:06

Persze hogy valtozik mindenki, a korulmenyek is valtoznak. Es a korulmenyek valtozasaval jonnek ra emberek, hogy nem is volt igazuk akkor es ekkor..mikor a korulmenyek olyanok voltak, hogy ugy ereztuk ott az igazsag..Ezek a valtozasok persze akkor az igaziak, ha semmifele anyagi erdek nem fuzodik hozza, pusztan csak ugy jon a megvilagosodas..

devuscka 2009.03.27. 10:00:34

@Doomhammer:

Ha már szóba kerül, ebben a témában az írást elgondolkodtatónak tartom:

"Ma sok olyan ember él Magyarországon - köztük sok magyar zsidó is -, akik “Trianon” hallattán szabályosan összerezzennek. Nagy-Magyarország említését vagy akár a Nagy-Magyarország matricákat az autókon ösztönösen implicit fenyegetésnek élik meg".
www.judapest.org/trianon/
(Sajnos a ez blog épp 'abbahagyta' magát - kár érte! Szívesen voltam 'kukkolója'- a mottója is jól tükrözi a valóságot. kicserélve 'magyarral' is ül. )

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.27. 10:16:34

@devuscka:
"Nagy-Magyarország említését vagy akár a Nagy-Magyarország matricákat az autókon ösztönösen implicit fenyegetésnek élik meg"

Nagy-Magyarorszaghoz es a hataron tuli magyarokhoz a II. vilaghaborus vereseg es a szovjet megszallas kapcsolodott. Sokan ugy gondoljak, hogy jobb ezt nem piszkalni, mert ujra baj tortenhet.

A zsidoknak meg egy kulon gorcse a veszkorszak, amit en nagyon megertek. Vegulis kiirtottak a Karpat-medence zsidosaganak kabe ketharmadat. Termeszetes, hogy gorcsolnek.

Ez azonban nem ok arra, hogy az egesz kerdest a gorcs miatt a szonyeg ala seperjuk.

tevevanegypupu 2009.03.27. 10:20:53


Jogos az "osszerezzenes"..amint a magyarok bevonultak Erdelybe, az ujjongo, oromukben siro zsidokat osszeszedtek es mar vittek is oket. Nem csodalkozom azon sem, hogy a kettos allampolgarsag szavazasanal olyan ellenerzessel voltak. Erdely ugyanazt jelenti nekik is mint mindenki masnak, csak naluk hozzajarul az a keseru erzes, hogy oket ott is azonnal el akartak "tuntetni." Persze az akkori es a mostani helyzet egeszen mas, ezt mindenki tudja az eszevel, de a felelemnek nem lehet parancsolni.
Es erre a felelemre jatszik ra - nem feltetlenul a par tucat elmebeteg aki masiroz es szemetsegeket kiabal - hanem az ertelmiseg, es kozottuk a zsido ertelmiseg egy tekintelyes resze is. Nem tudom oket mi motivalja, a felelem biztosan nem. Es ez sokkal kartekonyabb es felelmetesebb, visszaelni es manipulalni emberek erzeseit, fidesszel, Orban Viktorral ijesztgetni ugy, hogy kozben a volt kommunistakkal szovetkeznek. Azokkal es azok utodaival, akik Erdelyben is es Magyarorszagon is ugyanannyit artottak nekik mint a nacik..

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.27. 10:22:33

@Őrnagy Őrnagy: ugyan, Őrnagy úú, maga még alhadnagy korában szavazhatott félre (remélem!), a Geszti uram meg felnőtt fejjel alkotta meg közéleti életművét... köszönök, nem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.27. 10:24:21

@tevevanegypupu:
"Jogos az "osszerezzenes"..amint a magyarok bevonultak Erdelybe, az ujjongo, oromukben siro zsidokat osszeszedtek es mar vittek is oket."

Nem egeszen. Eloszor csak a zsidotorvenyeket kaptak. Elvinni 1944-ben vittek el oket, Magyarorszag nemet megszallasa utan. Elvittek ezen felul a szekely szombatosokat is, akik szarmazasilag nem voltak zsidok, csak vallasilag. Nagyon kevesen tertek vissza.

Az erdelyi zsidok nagy resze (eltekintve pl. a Maramarostol) magyarnak vallotta magat, akik megmaradtak, azok a mai napig annak valljak magukat. A deportalassal a magyarok szamaranya csokkent Erdelyben.

devuscka 2009.03.27. 10:29:26

"A zsidoknak meg egy kulon gorcse a veszkorszak, amit en nagyon megertek. "
Ez így igaz.
Ezért jelentős, ha ma Magyarországon élő fiatal zsidók ezt felszínre hozzák, megpróbálják értelmezni.
(a hangsúly a fiatalokon van)
"Nagy-Magyarország egy multikulturális, multietnicitású állam volt Trianon előtt."
"Nagy-Magyarországról: beszélünk. Amikor zsidó kávéházakat és színházakat nyitunk a belső-Erzsébetvárosban: Nagy-Magyarországot élesztjük fel. Amikor közép-európai zsidó irodalmat csinálunk: Nagy-Magyarországot csinálunk. Amikor nem a félelmi logika vagy a kishitűség diktálja a gondolatainkat és cselekedeteinket: Nagy-Magyarország szellemét idézzük meg."
... nem félelem és kishitűség... nagyon igaz!

tevevanegypupu 2009.03.27. 10:42:47

@Doomhammer:
A vegeredmeny szamit. Hogy a nemet megszallas utan vittek el oket termeszetesen az a "lenyeg"..bar ketsegtelen, hogy magyar segitseggel. Rengeteg feljelentes erkezett a rendorsegekre es sokan probaltak segiteni is. A nemet megszallas utan egyebkent nemcsak zsidok voltak veszelyben, hanem minden demokrata, szabadgondolkodo vagy eppen csak nem lelkesedo szemely is. Szazaval vittek el embereket csak ugy..
Eletveszelyben voltak a SAS behivoval kenyszeritett fiatalok, a bombazasok alatt a civil lakossag, mindenki. Kollektiv felelossegrol beszelni nem lehet, egyeni felelosseget kivalogatni, kinyomozni a haboru utan nem volt nehez, utana mar sokkal inkabb az. Hogy ezt az idoszakot nem lehet felejteni az nyilvanvalo..De hogy beszelni sem tanacsos rola az mar nem annyira.
Hatvan ev mult el azota es a "tema" mindig napirenden van, csak eppen nem ugy ahogy kellene. Meg mindig vadlok es vedekezok allnak szemben egymassal..Ennyi ido utan ez meglehetosen igazsagtalan. Mint ahogy a szenvedesek kisajatitasa is..A felelosok, bunosok tulsagosan egyodalu elbiralasa, skatulyaza ugyszinten.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.27. 10:45:21

@tevevanegypupu:
"Hatvan ev mult el azota es a "tema" mindig napirenden van, csak eppen nem ugy ahogy kellene."

Mert a baloldalnak erdeke, hogy a nemzeti temat hangsulyozo jobboldal elleneben fajo sebekre tapintson ra. Ezert tartjak fenn a hiszteriat.

"Meg mindig vadlok es vedekezok allnak szemben egymassal..Ennyi ido utan ez meglehetosen igazsagtalan."

Ebben a kerdesben nincs igazsag, legalabbis nem egy.

tevevanegypupu 2009.03.27. 11:01:41

@Doomhammer:
"Ebben a kerdesben nincs igazsag, legalabbis nem egy."

Hat eppen errol szol a "kerdes". Az igazsag kisajatitasarol egyik oldalon, a remenytelen vedekezesrol a masikon. Ez az ami igazsagtalan.

devuscka 2009.03.27. 11:03:48

@tevevanegypupu:
"Es erre a felelemre jatszik ra - nem feltetlenul a par tucat elmebeteg aki masiroz es szemetsegeket kiabal - hanem az ertelmiseg, es kozottuk a zsido ertelmiseg egy tekintelyes resze is. Nem tudom oket mi motivalja, a felelem biztosan nem. Es ez sokkal kartekonyabb es felelmetesebb, visszaelni es manipulalni emberek erzeseit,"

Erre van egy érdekes megfigyelésem (saját tapasztalatból-ismerősi körből), hogy ennek a leghangosabb szószólói leggyakrabban azok a ’goj’-ok - akiket nevezhetünk filoszemitáknak - akiknek ha megkapargatjuk a hátterét, kiderül, hogy a családban zsidóellenes érzelmek voltak.
(mondhatnánk antiszemitának , de ez szerintem leegyszerűsíti a képletet.)
Ennek egyik szemléletes példája a ’mi’ Ferink.
(apja ma miép-es volna…?)
Mintha nekik, kompenzációs- görcsös bizonyítási kényszerük lenne..

tevevanegypupu 2009.03.27. 11:21:21

@devuscka:

"Mintha nekik, kompenzacios-görcsös bizonyitàsi kenyszeruk lenne.."

Egyreszt bizonyitasi kenyszer, masreszt szeretnenek kozel kerulni a zsido ertelmiseghez. Ez a kör a rendszervaltas utan - nyilvan elotte is csak arrol akkor nemigen beszelt senki - meglehetosen zart es nagyon erdekes vilag. TGM irta egyszer Orbanrol, mikor mar o is megsokallta, hogy annyit nacizzak es antiszemitazzak, hogy Orban soha nem volt antiszemita, mindig erdeklodesel es szimpatiaval kereste zsidok barasagat, erdeklodott a kulturajuk irant es szeretett volna "integralodni". Orban errol azert nem beszel es azert nem "vedekezik" mert nem kell, nincs ra szuksege.

Gyurcsanyt nagy valoszinuseggel senki nem hivta, kenyszerbol fogadtak be. Felesege, egyre magasabb pozicioja es vagyona miatt kenytelenek voltak, reszben mert segitette oket, reszben mert sokan rajta keresztul tudjak manipulalni a kozvelemenyt. Ezzel aztan Fleto vissza is el rendesen, olyan szoszolova valt az antiszemitizmus, rasszizmus temaban, hogy ellenszenvet ebreszt es nem szimpatiat..

Ami a zsido nem zsido problemat illeti, ugy tunik, hogy ezt nem annyira a gojok eroltettek hanem maguk az erintettek. Kinek jutott vajon eszeben a rendszervaltas elott, hogy a baratai kozul ki zsido es ki nem az?

barnibxl 2009.03.27. 11:53:01

Kisbusszal tudtommal en fuvarozok magyarokat, termeszetesen nem schwartzban, es szerintem Te nem utaztal velem. Sejtem, hogy kivel, de az nem kisbusz. Csak, hogy ne altalanositsunk, es ne keverjuk a dolgokat. Lengyelekbol nagysagrendekkel tobb talalhato brusszelben, mint magyarbol, es rengetegen nem az eu-ban dolgoznak, hanem a szolgaltatoiparban, igy aztan tobb lengyel sorozo, szobafesto, futesszerelo stb van. A dokik meg 56-os magyarok ill leszarmazottaik, nem a magyarokra szakosodtak, de tenyleg egyszerubb neki elmondani magyarul, mint a belganak franciaul. En a magyarokra szakosodtam, persze en sem ezert vagyok itt elsosorban.
Hirtelen ennyi jutott eszembe a bejegyzes elso felerol.

devuscka 2009.03.27. 12:07:14

@tevevanegypupu:
"nem "vedekezik" mert nem kell, nincs ra szuksege."
erre célzottam: neki valószínű nincs 'identitás' problémája.
Míg ferikénknél ez erőteljes probléma lehet lehet..
ezt próbálja palástolni. :)

"Ami a zsido nem zsido problemat illeti, ugy tunik, hogy ezt nem annyira a gojok eroltettek hanem maguk az erintettek. Kinek jutott vajon eszeben a rendszervaltas elott, hogy a baratai kozul ki zsido es ki nem az?"

Magam vidéki lány vagyok. amíg el nem kerültem Budapestre, nem is létezett ez a probléma - nem hallottam róla. Soha fel sem merült. A rendszerváltás óta ez csak fokozódott.
Szerintem ma sem igazán 'érdekli' ez a vidéket (ezt most nagy általánosságban mondom- kivételek mindig lehetnek)
sőt: amikor felerősödtek a hazai médiában (ferencünknek köszönhetően) a rasszistázások-antiszemitázások, a vidéki házacskánnál jöttek a lányom helyi barátai (huszon évesek) és egyszercsak nekem szegezték a kérdést: mi az hogy antiszemita?- meglepődtem, hogy nem is hallottak eddig róla..
Fogalmuk sem volt erről. Nem igazán értették, hogy jön ez
ma (!) elő. Viszont elkezdte érdekelni öket. Hogy ez most jó-e vagy sem? Nem tudom.
Nem a magyarázatomon múlik - a informálódási hatásokra - internet, tv, újság - ez lehet pozítív és negatív irányú is. Az érdeklődésük minden esetre megindult..

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.27. 13:19:37

@devuscka:

"jöttek a lányom helyi barátai (huszon évesek) és egyszercsak nekem szegezték a kérdést: mi az hogy antiszemita?- meglepődtem, hogy nem is hallottak eddig róla.."

Hát, ez azért elég kemény. Huszonéves emberek...

devuscka 2009.03.27. 13:59:14

@Úlfhéðinn:
Ez így volt. Én is meglepődtem. Teljesen ártatlanul kérdezték, és valódi kíváncsiság volt a szemükben. (Pest-megyei helység).
Akkoriban volt szó róla, hogy Gyurcsány szerint antiszemita hullám söpör végig MO-n... Navracsics rá is kérdezett..+ riport Kiss Péterrel.. kb
Vidéken ez nem téma. Főleg ott ahol nincs, vagy megszűnt a zsidó közösség - de régen sem 'vidék-központú' kérdés volt ez. Nagyvárosok kiváltsága. Vidékre lecsapódott - a deportálások áldozatai is főként a vidéki zsidóságból kerültek ki.
.
Érdekes lenne egy 'valós' felmérés vidéken, mennyire tudják ma az emberek, mit takar ez a szó pontosan. (bár KK&TT vidóját elnézve, akár Pesten is lehetne. reakcio.blog.hu/2009/03/21/egyik_kutya_masik_egy_hijan_husz)
Van még jó néhány kifejezés, amit szintén meg lehet kérdezni.(pl: holodomor?)

tevevanegypupu 2009.03.27. 14:46:34

@devuscka:

en is videki lany vagyok es allitom, hogy az, hogy kinek milyen a vallasa tarsasagban sem merult fel. Annyit tudtunk csak legfeljebb barati korunkbol, hogy ki vallasos, ki jar ugyanabba a templomba mint mi, de hogy a tobbieknek mi a vallasa, hat ez aztan senkit nem erdekelt..

A rendszervaltasnal nem eltem otthon, 1992-ben mentem eloszor es akkor szembesultem ezzel a kerdessel Budapesten, az ott elo rokonaink es barataink targyaltak (zsidok es nem zsidok) es eszrevettem egyfajta eltavolodast a ket tarsasag kozott. Nem a keresztenyek kezdtek. na es aztan a media, a konyvek, muveszek, irok, kozemberek..hat egy het utan ugy ereztem, hogy idegen egtajra cseppentem es borzasztoan rosszul ereztem magam. Utana negy evig nem is kivankoztam haza.

Ez a cirkusz pedig amit mostanaban jatszanak ez meg elkeseritobb. beszelgetesek helyett gyulolkodes. Remes.

devuscka 2009.03.27. 15:25:12

@tevevanegypupu:
Ez pontosan így van. Mi itthon ebben a közegben próbáljuk terelgetni a gyerekeket. Bármiféle előítélet és megbélyegzés nélküli gondolkodásra tanítani. (reméljük sikerrel)
Jó kérdés az is miért jutunk mi itt (vegyük magunkat értelmiséginek) ehhez a témához?
Nagyon sok beszélgetés-téma terelődik rövidebb-hosszabb idő után ide. :(
Pedig az alapkérdés az, hogy egy értelmiségi - közszereplő - miért csak most (?) jut arra következtetésre, hogy mégis 'magyarok' azok is, akik határainkon kívül rekedtek, (nem önszántukból, mint a 'disszidensek') és ott is akarják leélni az életüket.
(gyerekeink szerint 5 millió igennek kellett volna születnie - anno. Ráadásul a szavazás eredménye, még nem kötelezte volna másra a parlamentet, mint hogy tárgyaljon a dologról. Ezt legjobban egy érintett, Duray fogalmazta meg: www.duray.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=78&Itemid=5)

Lehet azt mondani,hogy változik a ember. (gyalázat is lenne, ha nem épülnének be a tapasztalatok, amit az élete során szerez)
De, Geszti eddigi megnyilvánulásai, munkássága inkább az 'üzleti tapasztalásokat' mutatja. Így kissé hiteltelennek tűnik.
ne legyen igazam :)

balage_81 (törölt) 2009.03.27. 15:33:41

Azert en picit megertem ezt a magyar lanyt. A kulfoldon elo magyarok tenyleg tudnak gyulolkodni, kukkants bele nehany iwiw forumba peldaul. Egyebkent megszervezik magukat gyonyoruen, van londonban es dublinban is tobb koncert amit csak magyaroknak szerveznek, ugyanigy etterem, tarskereso oldal, stb. A lengyelek azert vannak mindenhol lathatoan sokan mert szamukat tekintve vagy 10x annyian vannak mindenutt mint mi. Es erdekes modon biztosan senki nem hazaarulozza oket vagy mas k-europai nepeket azert mert fiaik kulfondon boldogulnak. Ez is magyar specko.

tevevanegypupu 2009.03.27. 15:40:19

@devuscka:

mindenesetre sok bennunk a megalapozatlan feltetelezes. "Feltetelezem, hogy te ezt meg ezt gondolod.." es ehhez aztan olyan mereven ragaszkodunk, hogy anelkul hogy meghallanank vagy egyaltalan megertenenk, hogy mit mond a masik csak fujjuk a magunket..Nehany ilyen felreertest mestersegesen idezunk elo es szandekosan tartunk fenn, anyagi, erkolcsi vagy pusztan szorakozasi celzattal. Hogy a masiknak rosszabb legyen. Kozben nem jut eszunkbe, hogy nekunk is rossz mert azt akarjuk, hogy rossz legyen..

A kettos allampolgarsagrol torteno nepszavazasra mondott nem - akkor is ha rosszul, rossz idoben tettek fel szavazasra - nagy szegyenunk nekunk magyaroknak.Olyan hiba amit megbocsajtani talan lehet, elfelejteni nem.

Vannak persze megelhetesi aggodok,provokatorok, mindig is voltak. Sokaig nemigen tudnak megbujni azok kozott akik valamifele tevedes vagysajat johiszemuseguk aldozatai voltak es aztan rajottek - vagy az elet megtanitotta nekik - hogy a dolgok nem ugy vannak..

devuscka 2009.03.27. 15:56:17

@tevevanegypupu:

mint a 'klasszikus', az élettel+ az aranyfonállal.
: .. meglehet ugyan kötni, de a csomó megmarad..
Szerintem ezt megbocsájtani sem szabad (már ezért jár egy: gyurcsánytakaroooggy! )
:)

tevevanegypupu 2009.03.27. 15:58:48

@devuscka:
ott a helye a tortenelem negativ szereploi kozott.(:

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.03.28. 11:29:40

Most akkor a ferivel mi lesz?
süti beállítások módosítása