Magyarország, a szövetséges
2007. március 13. írta: TuRuL_2k2

Magyarország, a szövetséges

Magyarország a Gazpromot választja az EU-val szemben - írja az International Herald Tribune európai kiadása. Miközben a kormány az energiafüggésünk csökkentéséről, energiabeszerzésünk diverzifikálásáról beszél, a Blue Stream-projekt éppen ezzel ellentétes irányba mutat. Az EU-ban pedig érthető módon kevéssé boldogok attól, hogy Gyurcsányék sunyiban szabotálják a Nabuccót és inkább az orosz pozíciókat erősítenék.
Nem állunk sokkal jobban a NATO-val sem. Évek óta kevesebbet fordítunk hadi kiadásokra, mint azt szerződésben vállaltuk, a zengői-tubesi lokátor körüli herce-hurca pedig mindent elmond a magyar hozzáállásról. Minden tiszteletem a Zengő (vagy éppen a Tubes) fáié és a bánáti bazsarózsáé, de az ország biztonsága és megbízhatósága érdekében áldozatokat kell hoznunk. A radart márpedig meg kell építenünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2045952

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lokátort a Zengőre! 2010.09.13. 07:01:03

  Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Hende Csaba honvédelmi miniszter a hétvégén együtt nyitották fel a Tubesre vezető utat lezáró sorompót. Úgy tűnik, ezzel végleg eldőlt: nem épül lokátor a hegyen. Valahol viszont épülnie kell (még NATO-csat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

x 2007.03.13. 08:46:54

Építsd meg a radart a lakóhelyed fölötti kiemelkedésen, és örvendj neki. Pécs esetében ez egy 150000 ember feje fölötti magaslat, a medence túloldalán majd még olyan magas dombsorral, amin emberek laknak. Igaz csak pécsiek, de az emberorvos foglalkozik velük, ha megbetegednek, tehát lehetne őket emberszámba venni. Nomármost pl. a barátaim konyháján keresztül fogja a radar megfigyelni a déli "vadakat" (horvátokat? albánokat? bosbnyákokat? görögöket? crnagorácokat? kiket is??? mert ők nekünk pécsieknek nem ellenségeink, náluk nyaralunk, amikor csúnya háború volt náluk, akkor hozzánk menekültek szétlőtt autóikkal, itt alapítottak vállakozásokat, sokan itt is maradtak). Mi pécsiek valahogy máshogy látjuk ezt az egészet, egyébként meg a radarnak örvendőknek szívesen átadjuk a jogot az építésre.

ergé 2007.03.13. 08:49:23

és hogy állunk az óriási gáztározóval? ;-)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.03.13. 08:59:07

A Zengő emiatt lett volna jobb helyszín. Nekem mindegy, hogy hol, csak épüljön. A "sose lesz szükség a radarra, nem bántana minket senki" bájosan naív hozzáállás. Magyarország önálló védelmi ereje nem sokkal nagyobb a nullánál. A NATO-tól remélünk biztonságot, de amikor ehhez hozzá kéne járulnunk, akkor jaj, a bánáti bazsarózsa, jaj, a panoráma. Így nem megy.

Szmöre 2007.03.13. 09:15:55

Turul,

Azt azért kicsit erősnek érzem, hogy azért vagyunk NATO-vállalásaink mögött, mert nem épülhetett meg eddig a lokátor. Inkább a gépbeszerzés és a "professzionalizáció" tájékán szimatolnék, bármit is jelentsen ez utóbbi. A honvédelemre elkülönített összegről ne is beszéljünk.
A bánáti bazsarózsára vonatkozó irónia mókás, ugyanakkor ez a fajta gondolkodásmód vezet oda, hogy az EU-nak az elmúlt hétvégén szükségképpen olyan döntéseket kellett meghoznia, amelyek legalábbis középtávon aláássák gazdasági érdekeit. Ha már az EU-ra hivatkozunk, akkor citáljuk az elcsépelt szubszidiaritás elvét is. Minden tiszteletem a pécsi civileké; a Baranyában is számszerűsíthető közöny ellenére először tudtak érdemi civil sikert felmutatni a rendszerváltás óta. Az már más kérdés, hogy kompromisszumképtelenségük miatt ügyük gyakorlatilag ugyanott tart, mint pár évvel ezelőtt.

Ami az ország biztonságát illeti, azt a 21. században paradox módon sokkal inkább iraki, vagy afganisztáni békefenntartó-tevékenységünk, mintsem egy, a volt Jugoszláviát is pásztázni tudó lokátor tudja szavatolni.

Ha Lázár János szeretne lokátort, tegye a hódmezővásárhely melletti gémeskút tetejére. De nekem az iránt sem lenne kifogásom, hogy a János-hegyre telepítsék ("Demszky Gábor: Nem engedem, hogy veszélyeztessék a budapestiek egészségét!")Egyébként nem lenne a NATO igényével bajom, ha minimális valószínűsége lenne annak, hogy a "nyugati" polgárok általánosságban beleegyezzenek egy, a városuk felé telepített katonai objektum felépítésébe.

Magyarország nem attól lesz NATO-konformabb, hogy eleget tesz egy olyan követelésnek, amelyet máshol sem teljesítenének, mint ahogy Lázár Jánosnak sem a Zengő-lokátor ügyében kellene behozni a Fidesz amerikai kapcsolatokban kialakult hátrányát.
Éppen ezért a "meg kell épülnie" kitétel kicsit felületesnek és dogmatikusnak hat.

zsua 2007.03.13. 09:19:49

Véleményem szerint a kormány megpróbál tisztes távolságot tartani az "amerikai dominanciájú" NATO-val, hisz nem hagyhatja veszni a nagy keleti testvér barátságát.:-)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.03.13. 09:22:44

Szmöre: "Azt azért kicsit erősnek érzem, hogy azért vagyunk NATO-vállalásaink mögött, mert nem épülhetett meg eddig a lokátor. Inkább a gépbeszerzés és a "professzionalizáció" tájékán szimatolnék, bármit is jelentsen ez utóbbi. A honvédelemre elkülönített összegről ne is beszéljünk." - írod. De nem mondtam, hogy a lokátor a fő gond, az csak nagyon látványos tünet:
"Évek óta kevesebbet fordítunk hadi kiadásokra, mint azt szerződésben vállaltuk, a zengői-tubesi lokátor körüli herce-hurca pedig mindent elmond a magyar hozzáállásról."

"Magyarország nem attól lesz NATO-konformabb, hogy eleget tesz egy olyan követelésnek, amelyet máshol sem teljesítenének"
Már miért ne teljesítenének? Csehország és Lengyelország még a rakétavédelmi rendszer építéséhez is hozzájárul, pedig az jóval nagyobb dolog.

svenjazz 2007.03.13. 10:17:37

Tuti meg lehetne építeni máshol is, működne az, csak valakinek pénze van a dologban.
Ha pedig nem lehet máshol, akkor nem kell lokátor.
Elegem van abból, hogy a környezetünk/maga a bioszféra mindíg az utolsó szempont.
(vajon UFI kontra fenntarthatóság!? Remélem nem!)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.03.13. 10:21:41

Svenjazz: pont ez a nyomorult lokátor jelentene veszélyt a fenntarthatóságra? A magyarországi bioszféra, biodiverzitás, biobármi mekkora kárt szenvedne emiatt? Ugyan.
süti beállítások módosítása