Egyre abszurdabb a török helyzet – Törökország-szakértő a Mandinernek
2016. szeptember 05. írta: Redakció

Egyre abszurdabb a török helyzet – Törökország-szakértő a Mandinernek

egeresi_zoltan.jpg

Egyre paranoidabb a török állam, nem látszik, hol a folyamat vége; de igaz, mégis csak egy puccs után vagyunk – mondja Egeresi Zoltán Törökország-szakértő a Mandinernek. Egeresivel készült nagyinterjúnkban a kemalizmus örökségétől az iszlamizmuson és a kurd helyzeten át a Gülen-Erdogan párharcig és a közel-keleti forrongásig mindent végigveszünk, amit most Törökországról tudni érdemes.

A magyar kormány mellett talán egyetlen nyertese a migrációs válságnak Egeresi Zoltán. A harmincas évei legelején járó szakértőnek szépen ível fel a médiakarrierje most, hogy szakterülete, Törökország kulcsfontosságúvá vált. A törökül remekül beszélő, helyismerettel és ottani kormányzati kapcsolatokkal is bíró elemző szerint extrán paranoiás ma a török állam, de a közhiedelemmel ellentétben nem volna nagy veszélye a törökök EU-s vízummentességének. A puccs utáni megtorlásokkal pedig paradox módon a kemalisták járnak jól – az iszlamista Erdogan vezetése alatt. 

„Miért annyira gyenge a török demokrácia, hogy fegyverekkel kell mindig fenntartani?

A demokrácia nem valami belső fejlődés eredménye Törökországban. Kemál Atatürk próbálkozott ugyan többpártrendszer bevezetésével, de nem jött össze – ő gyakorlatilag világi katonai diktatúrát működtetett. Demokratizálódni a törökök külső, amerikai nyomásra kezdtek a negyvenes években: be akartak lépni a NATO-ba a Szovjetunió közelsége miatt, ennek ára viszont egy sor belpolitikai reform volt. 1950-től vannak demokratikus választások, s egészen a nyolcvanas évekig a jobbközép, konzervatív pártok domináltak. Akkor jelentek meg az iszlamista formációk. Ezek nem tudtak igazán megerősödni, főleg, hogy jött egy-egy puccs. Aztán pedig Erdogan, aki nagy, jobbközép gyűjtőpártjába olvasztotta a vallásos muszlim szavazókat.

Szóval Erdogan megteremtette a jobbos egységet. Ő a török Orbán?

Saját közegében érdemes értelmezni mindent, de nem teljesen rossz az összevetés a nagy jobbközép párttá válás kapcsán. Az biztos, hogy az AKP is azt a jobbközepet igyekszik elfoglalni, amelyet itthon a Fidesz. Ráadásul mindkét pártnak narancs az alapszíne.”

Stumpf András nagyinterjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6411677259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.09.05. 10:40:05

Én megkérdeztem volna: akkor most kiengedik-e Török Bólintott a Yedikuléból? Küldenénk helyette másikat.

Bell & Sebastian 2016.09.05. 20:38:56

@Herr Stacheldraht Leger: Kemény világ ez, B.akaratján megvertek egy nőt, mert cukkiniben ment fürdeni.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.06. 01:46:11

@Bell & Sebastian: eltolcsy krumplizsákba varrta az asszonyt, vagy mi?

S=klogW 2016.09.06. 03:33:25

@Bell & Sebastian:

visszakérjük a Törököt és küldünk helyette Magyart? :)

2016.09.06. 21:19:13

Kérdezzék meg Török Gábor elemez-t. Hát ha ő tudja,elvégre török vagy mi.

annamanna 2016.09.07. 00:27:21

@annamanna: "A „dolgozzon fel téged a török filmipar!” garantáltan a legalantosabb sértések egyike. Nézzünk néhány hollywoodi klasszikust, melyen Hakan Sükür népe anno kíméletlen művészi beavatkozást végzett. Itt van pl. a helyi teszkó-gazdaságos Rambo, Korkusuz, akit a trashfilmek megszállottjai sokkal jobban bálványoznak, mint a túlfizetett prototípust."
www.comedycentral.hu/photos/torok-rambo/?flipbook=elkepeszto-torok-filmfeldolgozasok

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.07. 01:39:06

@annamanna:

úgy látszik nem elég sikerrel smúzolt türk tesó zsóti:

A török diplomácia vezetője kiemelte, hogy az EU sokáig a liberális demokrácia és az emberi jogok védelmezője volt, de az elmúlt tíz évben elvesztette hitelességét, miután képtelen volt reagálni az iraki, szíriai és ukrán válságra. A külügyminiszter úgy véli: az unió vezetési válsággal küzd. “Ahelyett, hogy egységes tervet dolgoztak volna ki a migránsválság kezelésre, egyes országok kerítést építenek határaikon” – hangsúlyozta, majd hozzátette: eközben nő a rasszizmus, az idegengyűlölet és iszlamofóbia, amely többé nem peremjelenség, hanem sokkal inkább “a fősodorbeli politikusok által is elfogadott”, s ez normalitássá tette a szélsőségességet és az intoleranciát.

(különben is, minden igaz magyar tudja, hogy szíriuszi-sumér szittyák vagyunk)

annamanna 2016.09.07. 02:52:19

@Herr Stacheldraht Leger: Csak most olvastam el az interjút, hát elég döbbenetes. Egy kis részlet a sok közül:
"Van ez a történelmi szimbolikával rendelkező park, a kormány pedig építtetni akart oda egy bevásárlóközpontot. Ez ellen kezdtek tüntetni, s – ez már különbség – egy idő után nem csak az ifjú balosok voltak ott, nagy tömeg kerekedett, komoly társadalmi ellenállás mutatkozott. Gyakorlatilag Erdogan-ellenes, majdnem összellenzéki tüntetéssé vált. Erdogan szétverette és akkor keményedett be."

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.07. 05:46:52

@annamanna: a mandiner egy gülenista terrorsejt.

Pelso.. 2016.09.07. 06:20:26

@Herr Stacheldraht Leger: "Magyarország bízik .......hogy Törökország az EU kapujaként tekint hazánkra."
Az bmeg, kapu. Amikor majd Erdogan orosz parancsra ránk engedi a szíreket..

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.07. 07:59:18

@Pelso..: óóó nem kell aggódni. majd a közmunkás kényszersorozott közkatonák meg a bicskéig meghosszabbított csirkedrót megvéd minket és végre kikiálthatjuk az eu császárává a hős vekker elvtársat. ha mégse sikerül, akkor kirakunk arabra fordított plakátokat, hogy "Tudta? Mutti északon várja szocpollal" és csak úgy porzani fog az országút utánuk. a népvándorlási szükséghelyzetre való hivatkozással legalább abszurdisztán örökös kapitányává tesszük a vekker elvtársat.

win-win, több pozitív hullámot!

Conchobar 2016.09.07. 08:32:54

"Demokratizálódni a törökök külső, amerikai nyomásra kezdtek a negyvenes években: be akartak lépni a NATO-ba a Szovjetunió közelsége miatt, ennek ára viszont egy sor belpolitikai reform volt" - Valahogy nehezen tudunk szabadulni a régi beidegződésektől. A két világháború között az antibolsevizmus volt az a (domináns) szempont, amely alapján szimpatizáltunk egyes országokkal, és amely vezette a külpolitikánkat. A "felszabadulás" után meg a "szocializmus építése" volt a szempont. Amely ország "építette a szocializmus"-t, továbbá "elismerte a Szovjetunió vezető szerepét a szocialista építésben" azt barátunknak és szövetségesünknek tekintettük. Manapság meg azt tekintjük szövetségesünknek, amely ország "demokratizálódik", azaz nyugati típusú berendezkedést választ magának, továbbá elismeri Washington (és Tel-Aviv) vezető szerepét. Csak reménykedni tudunk, hogy az ideológia-alapú (csatlós) külpolitikát egyszer majd felváltjuk az érdek-alapú külpolitikával: megfogalmazzuk a nemzeti érdekeinket, és aszerint választunk barátokat és támogatókat, hogy azok 'mennyire kompatibilisek' a nemzeti érdekeinkkel

Pelso.. 2016.09.07. 09:56:02

@Conchobar: Hozzánk is tömegesen tódulnak izé, barátok és támogatók, akik kompatibilisek nemzeti érdekeinkkel, ill. gyorsan azzá akarnak válni. Oly önzetlenek és nyílt szándékúak, megzavar bennünket a válogatásban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.07. 17:21:05

@Pelso..: egy ibizai bárban összehozlak a közvetítővel, csont nélkül befogadja az összes gülenista haverodat, ha leteszel egy zacskó... tejport, no.

Pelso.. 2016.09.07. 17:34:43

Mutass ennél több s nagyobb pozitív hullámot.
Nem, dehogy közvetve, duplán direkt.

www.policyagenda.hu/hu/nyitolap/havonta-10-milliard-megy-el-a-tartalekbol

Pelso.. 2016.09.08. 06:27:04

@Herr Stacheldraht Leger: Egyszer ám, mint a cba nógrádi franchise-partnere. Egyszer, de sokat.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.08. 06:58:49

@Pelso..: látod. kiszámolták, hogy az elnéptelenedő, elszegényedő megyében nincs zsíros jövő, tehát fogták a kasszát meg a titkárnőt és husssss
süti beállítások módosítása