Novák Tata: A román értelmiség műveltebb, mint a magyar
2016. május 02. írta: Redakció

Novák Tata: A román értelmiség műveltebb, mint a magyar

novak_tata.jpg

„Egy selejt században éltem” – mondja Novák Ferenc „Tata” koreográfus a Mandinernek. Az erdélyi születésű, 85 éves, legendás néprajzos-koreográfus szerint mindegy, hogy milyen színű kormány van, mindenki korrupt. A Magyar Művészeti Akadémiából kilépett Novák Tata szerint általános probléma a hiányos műveltség és nagy hiányosságok vannak a néptáncos mozgalomban is. De ahogy fogalmaz: „Aki alkot és tehetséges, bármilyen művészeti ágban, azt nem lehet agyonverni”. Nagyinterjúnk Novák Tatával néptáncról, népi kultúráról és a közéletről.

„A születésnapjára az írásaiból összeállított kötetéből az derül ki: pesszimista a jövőt illetően.

Nyolcvanöt éves vagyok és egy selejt században éltem. Mit mondjak? Attól félek, hogy az unokáim sem kerülnek jobb helyzetbe. Mindegy, hogy milyen színű kormány van, mindenki korrupt. Sőt a korrupciót törvényekkel védik meg. És persze valamiért kiléptem a Magyar Művészeti Akadémiából is. De aki alkot és tehetséges, bármilyen művészeti ágban, azt nem lehet agyonverni.

És Magyarországon kívül milyen a helyzet?

A szlovák értelmiségnek ugyanezek a bajai, ahogy a román értelmiségnek is. Sok román barátom van és kemény beszélgetéseink vannak. Minden évben van év végi koncert a Müpában, amit nagyon jól megszervez a Magyar Állami Népi Együttes. Ott van az államfő, számos miniszter; erre a közönség saját magától elkezdi üvölteni a Székely himnuszt. Amikor Csíksomlyón rendeztem meg az István, a királyt, akkor is egyszer csak elkezdte énekelni a 350 ezres tömeg, hogy »Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk...« Mit szól ehhez egy román? Ráadásul a Székely himnusz gyenge mű, a szövege pár helyen értelmezhetetlen. Nem lehet elmenni Romániába és olyan nyilatkozatokat tenni, ami felpiszkálja a románok nemzeti érzését! Ugyanolyan rossz túlhajtani a nemzeti érzést, mint amikor a szocialista kormányok nem foglalkoztak a határon túli magyarokkal. A másik oldalra estünk és nem arra költjük a pénzt, amire kellene.

Mire kellene költeni?

Oktatásra. Az nagyon jó döntés, hogy fizetéskiegészítést adunk az kárpátaljai magyar pedagógusoknak. Sok előadást tartok Erdélyben a Maros Művészegyüttessel, főleg gimnáziumokban. Látom, hogy a magyarság fogyása megállíthatatlan, de lassítható lenne azzal, hogy beszállunk az oktatás finanszírozásába. Szlovákiában még a magyarlakta vidékeken is kétségbeejtően sokan adják szlovák iskolába a gyerekeiket. Én nekik ingyen tanszereket, tankönyvet adnék, csak hogy menjenek magyar iskolába. De ha propagandára költjük a pénzt, az semmit nem ér.”

Szilvay Gergely interjúját Mandiner.fesztivál oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr728679468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.05.03. 00:46:27

Értelmiség már nincsen, a magyarról lehet fogalmunk, annál okosabbnak lenni - nem kihívás. De hogy pont a román- lenne fáklya a setétben, ez nagy marhaság.

Amúgy: az interjú érdekes és sok igazság van benne, jól érzékelteti a porladását nemzetnek, hagyománynak.

Én is vallom, amit Kádár (és Aczél) megőrzött, pont most megy a levesbe. Nemcsak táncban, énekben-zenében és népi mesterségekben is.

A harmonikás Tabányi még több vagyonért vett (valamikor) elektronikus, japán huncutságokat, hogy harmonikával fúvószenekart imitálhasson, manapság töredékáron minden benne van egy Roland herfliben, pánsíptól a hegedűig.

A tehetség kivételével. Minek az egyik alkotója az arányérzék / jó ízlés.

Elvitte a kisvonat ezt is.

annamanna 2016.05.03. 03:51:23

Teljesen off lesz, a "román" Mátyás király és a valahok: 24.hu/elet-stilus/2015/12/15/nyilat-lottek-matyas-kiraly-hataba/
Ebből a sztoriból szintén képet kaphatunk arról, hogy változnak az idők. Valamint, hogy a románokat már akkor sem volt érdemes lebecsülni.

2016.05.03. 11:44:54

szeméyes tapasztalatom hogy a romániai értelmiség jobb mint a magyarországi, nem új keletű dolog 40 éve is ez volt a helyzet. az elitizmushoz kell belső tartás, ebben ők sokkal jobbak, és sziládabb alapokon állnak (orthodox vallás, valós történelem, hegyvidéki népek,)

az itthoniak sznob konzum idióták, nyugatra nyalnak keletre taposnak, a románok lenézése még mindig divat, hiba, nagy hiba.

Bell & Sebastian 2016.05.06. 17:32:16

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: A román értelmiség bizonyára nem utazgat Nyugatra, mert akiket itt látok, azokra még a söpredék -mint jelző- is kevés.
süti beállítások módosítása