„Készpénzmentesítés”: örüljünk vagy óvakodjunk tőle?
2016. március 10. írta: Redakció

„Készpénzmentesítés”: örüljünk vagy óvakodjunk tőle?

forint3.jpg

Általános tendencia, hogy a fejlett gazdaságok igyekeznek visszaszorítani a készpénzes fizetéseket és az elektronikus tranzakciók felé tolnák a pénzforgalmat. Sokan a gazdasági fejlettség fokmérőjeként tekintenek arra, hogy mennyire „készpénzmentes” egy társadalom. Helytálló ez a megközelítés? Vagy lehetnek fenntartásaink? Milyen érvek szólhatnak mégis a készpénz mellett? És visszavetette-e az elektronikus pénzforgalmat Magyarországon a tavaly év elején bevezetett ingyenes készpénzfelvétel?

Pár hete derült ki, hogy az Európai Központi Bank illetékesei az 500 eurós bankjegy kivezetésén gondolkodnak, mert a címlet kifejezetten kedvez a pénzmosásnak és más illegális tevékenységeknek. Jelenleg a forgalomban lévő eurók 30 százalékát teszik ki az 500 eurósok, és az ilyen címletű bankjegyek húsz százaléka az EU-n kívül található Benoit Coueure, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint.Ezzel párhuzamosan zajlik a készpénzkorlátozás kiterjesztése az EU-ban – és nem csak az eurózónában. Az EU-ban jelenleg csak Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Litvániában és Lettországban lehet korlátlanul készpénzzel fizetni. A lista szűkülhet, ugyanis a német kormány épp a közelmúltban jelentette be, hogy ötezer euróban korlátoznák a készpénzes fizetést.

A Mandiner vendégszerzője, Szabó Gergely határidős kereskedő szerint az államnak jó, ha rálát a teljes gazdaságra és fel tudja venni a harcot az adóelkerülés ellen. Ugyanakkor szerinte – amint azt nemrég egy vendégposztban kifejtette a Mandineren – egy további motivációja is van annak a globális trendnek, amely az elektronikus fizetések felé igyekszik terelni a pénzforgalmat. Mégpedig a negatív kamatok előli menekülőút elzárása.

Bakó Bea riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr718460632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2016.03.10. 16:09:17

Van itt ugye egy FÉL hatástanulmány. Jobb lenne, mert...

Nem eshetne szó netán, esetleg, ha szépen kérem, a hatástanulmány másik feléről? Rosszabb lenne, mert...

Hány településen nincs posta, nem hogy bankfiók. Vagy épp kártya elfogadás, stb. Meg Mari néninek életében nem volt bankszámlája, de most legyen?

Nyugdíjadat: a nyugdíjak valamivel több mint 50%-át utalják. A többit még ma is a postás viszi.

Miért? Ez a potom másfél millió ember nem fér be egy ilyen "körültekintő" tanulmányba? Csak az állam meg az MNB szempontjai?

Ilyen mentalitás mellett nem csoda, ha nem születnek megoldások!

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.10. 18:14:45

Gondoskodnunk kell arról, hogy valamennyi káderünk és egész népünk állandóan szem előtt tartsa: hazánk nagy szocialista ország, de gazdaságilag elmaradott, szegény ország; ez igen nagy ellentmondás. Több évtizedig tartó kemény harcra van szükségünk, hogy hazánkat gazdaggá és erőssé tegyük, és ennek során egyebek között a legszigorúbb gazdaságosságot kell érvényesítenünk, küzdenünk kell a pazarlás ellen, vagyis azt az irányelvet kell követnünk, hogy hazánkat szorgalommal és takarékossággal építjük.

Bell & Sebastian 2016.03.10. 19:31:46

Mindig is tudtam, hogy az állam és a bankok csak a javamat akarják. Többnyire sikeresen.

Veder1 2016.03.11. 10:12:20

@Bell & Sebastian: ugyan mar, csak elvesztette maganjelleget es kozjo lett.

I_Isti 2016.03.11. 10:48:23

@Herr Stacheldraht Leger: "Több évtizedig tartó kemény harcra van szükségünk, hogy hazánkat gazdaggá és erőssé tegyük"

Az utóbb kb 5-600 évben ez volt a mondás...

IdomitottFoka 2016.03.11. 12:52:45

@vizipipa: Mondjuk a magyar állam pont nem a készpénztelenítés útját választotta és a negatív alapkamat sem fenyeget még minket.

Pelso.. 2016.03.11. 13:05:06

@IdomitottFoka: Készpénzmentesítés igen/nem, - harsányan nevetnék, ha valaki feltenné ezt a kérdést a gazdasági és politikai elitünknek egyaránt.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.11. 15:37:34

@I_Isti:

Még hosszadalmas harcot kell vívnunk a burzsoá és kispolgári ideológia ellen. Helytelen, ha ezt nem ismerjük fel, és feladjuk az ideológiai harcot. Minden helytelen eszmét, minden mérgező gazt, minden kísértetet és szörnyeteget bírálat tárgyává kell tenni; semmiképpen sem szabad megengedni, hogy korlátlanul elburjánozzanak.

vizipipa 2016.03.11. 22:02:24

Csak az érdekesség kedvéért. Amiről szintén sosem esik szó.

A falu, ahol a pénztárgéphez sincs térerő.

www.penzcentrum.hu/vallalkozas/bizarr_jatekot_uznek_a_magyar_boltokban_erre_tenyleg_szukseg_van.1048636.html
süti beállítások módosítása